Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Μιας και οι πιο πολλοί θα ξεκλέψουν έστω και μία εβδομάδα για διακοπές θα ήθελα να σας ρωτήσω που θα πάτε και αν θα το συνδιάσετε με παρατήρηση!! Εγω προσωπικά θα πάω στην Φολέγανδρο και στην Σίφνο με το αμόρε και θα πάρω μαζί μου ένα ζευγάρι κυάλια με τρίποδο (να μην την κουράσω πολύ)! Το καλό όμως έρχεται μετά όπου θα πάω στην Σίκινο και θα εκμεταλλευτώ όλο τον σκοτεινό ουρανό αφού θα πάρω μαζί μου όλο μου τον εξοπλισμό!! Ανάμεσα σε αυτά τα δύο θα βρίσκομαι στην Αθήνα με την νέα σελήνη και λέω να κάνω μια βόλτα στον Κιθαιρώνα 8 ή 9 Αυγούστου!! Εσείς??
Δημοσιεύτηκε

Εγω μολις γυρισα ,ημουν στο χωριο της γυναικας μου ονοματι ΓΚΕΡΜΠΕΣΙ ειναι περιπου 100χ εξω απο τα καλαβρυτα.... το καλο της υποθεσης ειναι οτι εχει και υψονμετρο 1240, ο ουρανος εκει ? χωρις λογια !

Δυστυχως ο πεθερος μου δεν με αφησε να παρω το τηλεσκοπιο :evil: (Ηξερε οτι θα οργιαζα :twisted: ) Εγω το πηρα ομως ΚΑΙ ΟΡΓΙΑΣΑ :mrgreen:

82758172.gif
Δημοσιεύτηκε
Αύριο πετάω για Νορβηγία. Παρατήρηση δε παίζει να γίνει εκεί πάνω, άντε το πολύ πολύ να φανεί κανένας πλανήτης. Κάτι λέω να κάνω όμως με τον ήλιο του μεσονυχτίου, ο οποίος αναμένεται να πέσει μόλις μισή μοίρα και για 2-3 ώρες.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη περιμένουμε φωτογραφίες, καλό ταξίδι!

Γενικά, το ζήτημα του εξοπλισμού είναι μια λεπτή υπόθεση, όταν πηγαίνεις διακοπές με το έτερον ήμισυ, ή και με ολόκληρη οικογένεια. Πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις τόσο στο χώρο, όσο και στα ενδιαφέροντα των άλλων. Προσωπικά, έχω αναπτύξει διάφορες λύσεις, ανάλογα με την περίσταση. Όλες είναι ελαφρύτερες του βασικού μου εξοπλισμού, τον οποίο επιφυλάσσω για τις μοναχικές μου εξορμήσεις – εξάλλου, τότε, δεν μπορεί να χωρέσει και κανένας άλλος στο αυτοκίνητο! Έτσι, εναλλακτικά παίρνω μαζί μου:

- Κιάλια + ελαφρύ τρίποδο + red dot finder.

- Μικρό διοπτρικό 80mm + βαρύτερο τρίποδο + zoom 8-24mm.

- Μικρό διοπτρικό 80mm + βαρύτερο τρίποδο + zoom 8-24mm + κιάλια ( http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7731 )

- Μικρό καταδιοπτρικό 105mm (σπάνια).

Πάντως, δεν είναι λίγες οι φορές, που βαριέμαι τις «μεσοβέζικες λύσεις» και παίρνω μόνο τα κιάλια μου, έτσι για λίγες κλεφτές ματιές κάποιο βράδυ.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Εγώ παιδιά από την άλλη, την έχω καταβρεί με το 5.1" mini dob. Το βάζεις σε ένα σακίδιο και έφυγες! Τώρα βέβαια και αυτό είναι μια παρηγοριά, γιατί όσο και να βλέπουμε τρομερά σκοτεινούς ουρανούς στις διακοπές, ιδίως στα λιγότερο τουριστικά νησιά και στα βουνά, ποτέ δε σε αφήνουν να έχεις όλο το χρόνο για σένα...η γκρίνια για το ΟΡΓΙΑΣΜΑ που λέει και ο Σωτήρης.. :mrgreen: δε σταματάει ποτέ!

Βέβαια κάποια Messier (τι άλλο, για κόσμο που δεν ασχολείται;) )τους φαίνονται εντυπωσιακά και "κολλάνε", γρήγορα όμως ξαναγυρνούν στην πραγματικότητα...τελικά η καλύτερη και πιο ανώδυνη λύση (για τους "άλλους") είναι τα κυάλια... #-o

Δε θα ξεχάσω ποτέ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΝΟΤΟ που έχω δει ποτέ μου (ούτε ο Πάρνωνας παιδιά δεν έχει τέτοιο Νότο, να φανταστείτε... :shock: 8) ) στα Κουφονήσια κάποτε, με τον Σκορπιό και τον Τοξότη στο απόλυτο σκοτάδι του Αιγαίου και όλα τα καλούδια τους να φαίνονται με τα κυάλια 16x50 μαγευτικά...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Τάσο θα συμφωνήσω πως τα Κουφονήσια έχουν καταπληκτικό ουρανό!! Σίκινος επίσης απερίγραπτος!! Σειρά έχει η Φολέγανδρος!! Θα δώσω αναφορά!!
Δημοσιεύτηκε
Τάσο θα συμφωνήσω πως τα Κουφονήσια έχουν καταπληκτικό ουρανό!! Σίκινος επίσης απερίγραπτος!! Σειρά έχει η Φολέγανδρος!! Θα δώσω αναφορά!!

Αν πας στη Φολέγανδρο αγαπητέ ziorange, στη μέση περίπου της διαδρομής που ενώνει τα κύρια "μεγάλα χωρια", τη χώρα Φολεγάνδρου και την Αγκάλη και έχει ασέληνο νύχτα, ο ουρανός είνα απίστευτα σκοτεινός.

Η εμπειρία μου έρχτε απο ένα καλοκαίρι του 2004, δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλάγες στο θέμα φωτορύπανσης ή τι υγρασία θα έχει τότε.

Πάντως θυμάμαι ότι ο ουρανός ήταν τοσο σκοτεινός που τα άστρα ήταν απίστευτα αμέτρητα, έβλεπα τα πολυ αμυδρά του Κηφέα διπλα στον πολικό πολύ καλά και ο ουρανός ήταν πολύ μαύρος, σαν ήταν καρφωμένα τα άστρα σε μαύρο πανί. Ελπίζω να μην έχει αλλάξει κάτι και να μην τα έχει διογκώσει η φαντασία μου. Αν έχεις νέα κατά την επιστροφή ενημέρωσέ μας.

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου zio με τα killer θέματα! Λοιπόν αναχώρηση από Αθήνα με φορτωμένο το dob 10” κατά τις 5 Αυγούστου. Φούλ Πλήρης εξοπλισμός! Συνάντηση σίγουρα με Bi2L όσο και ariadne_ge!!!

Αλλά και παρατήρηση ακούγοντας psy trance: Cosmosis-Cosmology , Astral Projection – Dancing Galaxy !!! Deep όργια με τον οδηγό από kokkolis 110 Best of NGC!

(Τη “δική” μου τη εξαπέστειλα απο τον Οκτώβριο και η γαλήνη επανήλθε !Γλύτωσα!)

Δίνω φωτό να δείτε το χώρο παρατήρησης... Στο μέγιστο ύψος του Βουνού της Παυλιάνας στο εκκλησάκι Άι Λια :

http://www.panoramio.com/photo/17117129

http://www.panoramio.com/photo/34495876

ΕΕ πατριώτες Κερκυραίοι πάμε για παρατήρηση!!

Δημοσιεύτηκε

Εγω παλι μονο τα κιαλια θα εχω μαζι μου..για Ζακυνθο με βλεπω...! τα κιαλια ειναι μια πρακτικη λυση για τις διακοπες αφου δεν εχουμε ολοι την δυνατοτητα να εχουμε ολοκληρο τν εξοπλισμο μαζι μας..

Αλλα και να τον ειχαμε..δεν ειμαστε μονοι μας στις διακοπες :mrgreen:

Καθαρους ουρανους σε ολη την ελλαδα (+εξωτερικο) για να μην αποχωριστουμε ουτε μερα το αγαπημενο μας χομπυ! :) :D

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε
Περιμένω πως και πως τις καλοκαιρινές διακοπές στην Νάξω παρέα με τα νέα κυάλια 15x70. Τα έχω σχεδόν ένα μήνα και δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ακόμα.
Δημοσιεύτηκε
Αύριο φέυγω!! Καλές Διακοπές σε όλους!! Θα επιστρέψω με την Νέα Σελήνη!! Σωτήρη (blackholesun) σε σενα το λέω αυτό!! Καλά να περάσετε ότι και να κάνετε και να ξεκλέβετε που και που καμιά ματιά στον ουρανό! Πιστεύω πάντως πως όλα τα λεφτά θα τα δώσει η Σίκινος!! εκεί στις 11-12 Αυγούστου όπου το φεγγάρι ακόμα δεν θα μας απειλεί θα δώσει ρέστα! Γεια σας!
Δημοσιεύτηκε

φωτο απο περσυ,, τελος αυγουστου,, φοβερος ουρανος αλλα δεν μας εκανε το χατηρη ο αερας καθε βραδυ μελτεμη επι εφτα ημερες αλλα δυο μερες τα ειδα οοοοοολα!!! :shock:

οσο και να κουραστηκα λυσε κουβαλα βγαλε δεσε κουβαλα λυσε βγαλε κλπ το αξιζε με το παραπανω...

.jpg.75f1150c5df6e03c99820cc288f750ba.jpg

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα! Βρίσκομαι και γω σε ένα από τα νησιά της Ελλάδας, Δωδεκάνησα, σε βουνό και έχω απίστευτο ουρανό από βοριοανατολικά μέχρι νοτιοανατολικά. Δεν είχα άπειρο χρόνο για παρατηρήσεις οπότε εγκαινίασα το ed80 με μερικά μόνο από τα highlights του καλοκαιρινού ουρανού. Εντυπώσεις:

παρότι είχα καλομάθει με dobsonian:

- πανέμορφο τηλεσκόπιο, αρκετές δυνατότητες για τις ίντσες του

- εύχρηστο

Καλές διακοπές! 8)

Δημοσιεύτηκε
Επέστρεψα και εγώ! Οι εντυπώσεις μου από τους Ουρανούς της Σίφνου και της Φολέγανδρου δεν είναι και οι καλύτερες! Όπως και να έχει θα είμαι εδώ μέχρι 11 Αυγούστου..Ακούω προτάσεις για παρατηρήσεις!! Σωτήρηηηηη!, Μάνοοοο! Ερρίκοοοοο, Κάποιοςςςς? :)
Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες, Παναγιώτη. Εμείς ακόμη περιμένουμε να φύγουμε. Τι να γίνει; Υπομονή! Η Σίφνος δεν σε ικανοποίησε από ουρανό; Και είναι στα υπ'όψιν μου. Βέβαια εγώ θα πάρω μόνο κυάλια το πολύ πολύ.

Τώρα για εξόρμηση που λες - βέβαια μόλις γύρισες από ταξίδι - αλλά παίζει Πάρνωνας τώρα 6-8 του μήνα. Οπότε αυτό θα είχα να προτείνω. Πάμε να θυμηθούμε τις ωραίες βραδιές της Πανελλήνιας;

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Αν και αργοπορημένος σκέφτηκα να γράψω σ'αυτήν την συζήτηση!!!

Την επόμενη εβδομάδα θα πάω για διακοπές στο χωριό μου που είναι 20χλμ έξω από Θήβα(προς Κορινθιακό).Από ουρανό μπορώ να πω ότι είναι είναι καλός.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό σκέφτομαι να πάρω το 2ιντσο διοπτρικό και τα 15x70 κυάλια μου.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης