vasilas432 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2010 Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και κανόνισα με φίλο, καθηγητή φυσικής αλλά πρωτάρη πρακτικά στην Αστρονομία όπως εμένα άλλωστε, για αναζήτηση σκοτεινού ουρανού και παρατήρηση. Με μια γρήγορη μελέτη μιας ώρας στο Starry Night 6, κατέγραψα με μεγάλα γράμματα σε μια κόλα Α4 μπρός και πίσω πιθανούς ορατούς γαλαξίες με τον εξοπλισμό μου. Αποφασίσαμε από κοινού να μεταβούμε στην τοποθεσία Ριζόσκλοκο, επειδή βρίκεται στη "γωνιά" των Χανίων και σε καλό υψόμετρο, δηλαδή Ανατολή και Βορράς βλέπουν θάλασσα, ενώ απ'τις άλλες δύο κατευθήνσεις υπήρχαν χαμηλοί λόφοι και ούτε ίχνος φωτορύπανσης. Αφού έκανα collimation στο τηλεσκόπιο, το οποίο το χρειάζοταν από τότε που το αγόρασα, ξεκινήσαμε την για πρώτη μας φορά παρατήρηση σε νυχτερινό ουρανό. Ευθυγράμμιση έγινε με Arcturus και Alkaid και το προσοφθάλμιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Ethos 21 που μου δίνει 112 μεγενθύσεις. Οι στόχοι ξεκινούσαν από Νότο και η πορεία ήταν σιγά σιγά προς ανατολή, βοριοανατολικά και θα καταλήγαμε στο Βορρά. Έτσι λοιπόν μετά από την κλασσική Αφροδίτη που σιγόβραζε και περίπου στις 20:45, στο προσοφθάλμιο βρισκόταν ορατός, ο μικρός NGC 6637. Ακολούθησαν με την σειρά οι παρακάτω, οι οποίοι ήταν οι περισσότεροι ορατόι χωρίς πλάγια όραση: NGC 7448, NGC 7479, NGC 7619, NGC 7625, NGC 7814, NGC 7331, NGC 7457, NGC 7332, NGC 7217, NGC 7177, NGC 185, NGC 278, NGC 404, NGC 6946, NGC 6951, NGC 6503, NGC 6643, NGC 6217, NGC 6340, NGC 6015, NGC 5985 και 5982, NGC 6207. Περάσαμε μια βόλτα από Ανδρομέδα με Μ110 και Μ32, καθώς και τον δύσκολό για την μεγένθυση που είχα Μ33. Μετά πήγαμε σε Μ51, M63 και στον επίσης δύσκολο για τόσο μεγάλη μεγένθυση Μ101. Είδαμε τον Μ13 πολύ ικανοποιητικά σπασμένο και η περιήγηση τελείωσε με Δία, Ουρανό και Ποσειδώνα. Στις 23:15 ξεκινήσαμε να μαζεύουμε για την επιστροφή. Οι αποτυχίες που είχαμε ήταν οι παρακάτω: IC 4895, NGC 6814, NGC 7678, NGC 7741, NGC 7753, NGC 7640, NGC 147, NGC 7748, NGC 6412 και ο NGC 6140 . Γενικά μείναμε πολύ ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα, γιατί οι "αόρατοι" γαλαξίες στη λίστα ήταν πολύ λιγότεροι από τους υπόλοιπους, αλλά και επίσης γιατί το goto ήταν ακριβέστατο και πάντα ο στόχος ήταν εντός στο πεδίο του προσοφθάλμιου. Επίσης η περιοχή, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα, ήταν άριστη για παρατήρηση καθώς δεν υπήρχε ούτε υγρασία αλλά ούτε "βοσκοί που οπλοφορούν". Στην Κρήτη βρισκόμαστε.... Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2010 Τι ωραία. Νιώθω την έξαψή σας.Ένα SWA 70 μοιρών 36-40mm μπορεί να σου δώσει τις 65-60 μεγεθύνσεις και πεδίο λίγο πάνω από μία μοίρα που θα πλουτίσουν τις επιλογές σου για παρατήρηση μεγάλων αντικειμένων, αν και το ED 80 μπορεί να παίξει ικανοποιητικά τον ρόλο αυτό με τους φακούς που ήδη διαθέτεις, για τα φωτεινότερα τουλάχιστον εξ αυτών. Καλή συνέχεια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2010 Τι ωραία. Νιώθω την έξαψή σας.Ένα SWA 70 μοιρών 36-40mm μπορεί να σου δώσει τις 65-60 μεγεθύνσεις και πεδίο λίγο πάνω από μία μοίρα που θα πλουτίσουν τις επιλογές σου για παρατήρηση μεγάλων αντικειμένων, αν και το ED 80 μπορεί να παίξει ικανοποιητικά τον ρόλο αυτό με τους φακούς που ήδη διαθέτεις, για τα φωτεινότερα τουλάχιστον εξ αυτών. Καλή συνέχεια. Σε ευχαριστώ Κώστα! Η αλήθεια είναι οτι σύμφωνα με το Starry Night η Ανδρομέδα και οι δύο συνοδοί χωρούν στον 21mm φακό χρησιμοποιώντας το ED80 και θα έχει και κορνίζα....αλλά δεν το έχω δοκιμάσει! Πάντως η θέασή της και με το CPC μέσα από τον Ethos είναι απλά μαγεία...χωράει όλος ο πυρήνας και τα αστέρια της είναι εντυπωσιακά.Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν μπόρεσα να δω τους επτά-οκτώ γαλαξίες που αναγράφω. Τα mag ήταν στα ίδια επίπεδα με τους υπόλοιπους. Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
Efstathios Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2010 Ο ethos 21 πρέπει να είναι τρελή εμπειρία! Ωραία παρατήρηση κάνατε, μπράβο. starrynights.blog
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Συγχαρητήρια Βασίλη. Και για να σου λύσω κάποιες απορίες, πρέπει να έχεις υπόψιν σου πως το αν θα δεις ένα αντικείμενο δεν εξαρτάται μόνο από το συνολικό μέγεθός του αλλά από το συνδυασμό αυτού και της επιφανειακής λαμπρότητάς του. Αν ένα αντικείμενο είναι πολύ απλωμένο, φυσιολογικό είναι να δυσκολευτείς περισσότερο να το δεις. Συγκεκριμένα ο 1ος στόχος που λες πως δεν κατάφερες να δεις ο IC 4895 είναι ουσιαστικά ο NGC 6822, γαλαξίας του Barnard. Ο συγκεκριμένος είναι πολύ μεγάλος και αμυδρός, για να τον δεις θέλεις πολύ σκοτεινό ουρανό και χαμηλή μεγέθυνση. Το μόνο που θα δεις είναι το σημείο του ουρανού εκεί να είναι ελάχιστα πιο φωτεινό. Ένα πολύ καλό εργαλείο είναι το DSS, βάζεις στο Object name το αντικείμενό σου, πατάς get coordinates, βάζεις τί πεδίο θέλεις, επιλέγεις στο File format gif, πατάς retrieve image και σου βγάζει φωτογραφία του. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Συγχαρητήρια Βασίλη για τις παρατηρήσεις σου! Ο γαλαξίας του Barnard χρειάζεται τηλεσκόπιο με ευρύ πεδίο. Με το SC είναι δύσκολο να τον δεις. Ακόμα και με κοντό διοπτρικό 80mm είναι ορατός άνετα από σκοτεινό ουρανό. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
geonik Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Επίσης η περιοχή, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα, ήταν άριστη για παρατήρηση καθώς δεν υπήρχε ούτε υγρασία αλλά ούτε "βοσκοί που οπλοφορούν". Στην Κρήτη βρισκόμαστε.... Ήταν περίπου το 1995 που είχαμε ανέβει με τον Δημήτρη τον Κολοβό να κάνουμε παρατήρηση στον Κιθαιρώνα λίγο πιο κάτω από την κορυφή, σε ένα πλάτωμα πάνω σε μια στροφή που συνηθήζαμε να μαζευόμαστε τότε.Κατά τα μεσάνυχτα πλάκωσε ένας βοσκός που εκ των υστέρων καταλήξαμε οτι μάλον ήταν πιωμένος, σταμάτησε το αυτοκίνητό στα 100 μέτρα από εμάς βγάζει απο την μέση ένα πιστόλι και αρχίζει να πυροβολεί στον αέρα ουρλιάζοντας.Περιττό να σας πω ότι μαζέψαμε σε δευτερόλεπτα χώσαμε στο αυτοκίνητο τα τηλεσκόπια όπως όπως και όπου φύγει φύγει από δε την βιασύνη μας ένα χειριστήριο του τηλεσκοπίου περίσσευε και σερνότανε στο δρόμο. Το καταλάβαμε μερικά χιλιόμετρα παρακάτω.Μετά από αυτό έψαξα στην περιοχή και ανακάλυψα το μέρος κάτω από το γεφυράκι που πηγαίνουν και τώρα τα παιδιά και κάνουν παρατήρηση και από τότε δεν ανεβαίναμε πάνω αλά καθιερώσαμε το γεφυράκι για παρατήρηση.Άρα σύντεκνε κουζουλοί βοσκοί που οπλοφορούνε κυκλοφορούνε και στην Αθήνα και πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί.Αν κατάλαβα καλά πήγατε στην Ασή Γωνιά 3 χιλιόμετρα στην ευθεία είναι το χωριό μου...Να σας πω ότι καπου εκεί κοντά έχω δει τον καλύτερο ουρανό στην Κρήτη αλλά και συνολικά, είναι από το νότιο μέρος της Ασή Γωνιάς καθώς πήγαινα απο τον Φραγκοκάστελο προς Καλικράτη, δεν είχα μαζί μου τηλεσκόπιο αλά μόνο κιάλια .Αυτή η εικόνα μου έχει αποτυπωθεί και με στοιχειώνει και σίγουρα κάποια χρονιά θα κατεβάσω το 20αρι για να κάνω παρατήρηση από εκεί.Βέβαια το 1995 έχει τεράστια διαφορά από το 2010 από άποψη φωτορύπανσης, αφου στο χωριό κάθε χρόνο που κατεβαίνω το καλοκαίρι η κατάσταση χειροτερεύει..Κατά τα άλλα από ότι διάβασα, είχατε μια χορταστική βραδιά με υπέροχους στόχους και πάντα έτσι συμβαίνει για αυτά που δεν είδατε, κάθε τηλεσκόπιο έχει τους περιορισμούς του.Μπράβο λοιπόν εις άλλα με υγεία και χαιρετισμούς στην πατρίδα... Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
ASTROC Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Βασιλη πολυ ωραια η περιγραφη σου. Δεν ετυχε να συζητησουμε για το Ριζοσκλοκο. Πραγματικα εχει ενα καταπληκτικο σκοτεινο ουρανο και ειναι τοσο κοντα στα Χανια.Γνωριζω πολυ καλα την περιοχη γιατι εκει εχω ενα κτημα με ελιες.Αν σ΄αρεσε η τοποθεσια και θελεις να ξαναπας μπορεις να μου το πεις να σου δωσω τα κλειδια. Καλη συνεχεια Βασιλη και περιμενουμε κι αλλες περιγραφες. Γιωργο Νικολιδακη, το Ριζοσκλοκο ειναι ενας μικρος οικισμος στη "Ριζα" της Σκλοκας -Ακρωτηρι Χανιων-κοντα στο Χορδακι και απεχει 19 χιλιομετρα απο το κεντρο των Χανιων . Εκτος απο καταπληκτικο ουρανο εχει και θαυμασιους φιλήσυχους ανθρωπους.Δεν νομιζω οτι μπορει να συγκριθει με τον ουρανο της περιοχης της Αση Γωνιας, αλλα για κοντινοτερο σημειο στα Χανια με σκοτεινο ουρανο, ειναι οτι καλλυτερο. http//www.ethaleia.gr/ , http//astrochania.blogspot.gr/
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια και τις συμβουλές σας! Μακάρι να μπορούσα να βρω πιο σκοτεινό ουρανό απ'αυτόν, μιας και δεν μπορώ προς το παρόν να ξεχωρίσω τα επίπεδα σκοτεινότητας. Ξέρει κάποιος να μου πει για τους υπόλοιπους στόχους που δεν κατάφερα να παρατηρήσω αν θέλουν χαμηλότερη ή υψηλότερη μεγένθυση ή παραπάνω ίντσες και να ξεπερνούν δηλαδή τα όρια που μπορώ να δω? (Εκτός από mag γιατί τα γράφει στο Starry Night) Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Ξέρει κάποιος να μου πει για τους υπόλοιπους στόχους που δεν κατάφερα να παρατηρήσω αν θέλουν χαμηλότερη ή υψηλότερη μεγένθυση ή παραπάνω ίντσες και να ξεπερνούν δηλαδή τα όρια που μπορώ να δω? (Εκτός από mag γιατί τα γράφει στο Starry Night)Λοιπόν: Επειδή τα δεδομένα μεγεθών των αντικειμένων βαθέως ουρανού διαφέρουν από πηγή σε πηγή, καλό είναι να παίρνεις δεδομένα από μία και μόνο πηγή, και δη από αυτήν που θεωρείς πιο αξιόπιστη, πχ DSS. Τα δεδομένα που έχουν τα προγράμματα δεν τα θεωρώ αξιόπιστα και γι' αυτό τα αγνοώ. Προσωπικά τα δεδομένα τα αντλώ από τον τρίτο τόμο της Uranometria, διότι ξέρω ότι πηγάζουν από τα ίδια κριτήρια. Τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν τη δυσκολία ενός αντικειμένου, όπως σωστά ειπώθηκε είναι το οπτικό μέγεθος σε συνδυασμό με την επιφανειακή λαμπρότητα (SB). Ενώ δηλαδή το οπτικό μέγεθος είναι ένας δείκτης της ποσότητας του φωτός που εκπέμπει ένα αντικείμενο, η επιφανειακή λαμπρότητα είναι δείκτης της ποσότητας του φωτός ανά μονάδα επιφάνειας. Ουσιαστικά δείχνει πόσο απλώνεται το φως στην επιφάνεια του αντικειμένου. Σου μεταφέρω τα μεγέθη των αντικειμένων που δε καταφέρατε: NGC6814: mag 11.2v, επιφανειακή λαμπρότητα (SB)13.4.NGC7673: mag12.8v, SB13.1.NGC7741: mag11.3v, SB14.0. NGC7753: mag12.0v, SB14.0.NGC7640: mag11.3v, SB14.4.NGC147: mag9.5v, SB14.5.NGC7748 αγνώστων στοιχείων!NGC6140: mag11.3v, SB14.8. Επιλέξατε μεγάλους στόχους λοιπόν και αρκετά δύσκολους κυρίως λόγω έκτασης. Τους 6814, 7673, 7741, 147 θα τους κατέτασσα στα όρια της διαμέτρου σου, αν και θα δοκίμαζα και τους υπόλοιπους. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 Δημήτρη ο NGC 147 μαζί με τον γειτονικό NGC 185 που είναι και οι δύο δορυφόροι του γαλαξία της Ανδρομέδας είναι εύκολα ορατοί με 8" από σκοτεινό ουρανό. Πιστεύω πως το πρόβλημα είναι το μικρό πεδίο του τηλεσκοπίου του φίλου μας.Χρειάζονται χαμηλή μεγέθυνση και μεγάλα πεδία. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 O NGC 7678 που δεν κατάφερες να δεις, έτυχε να τον παρατηρήσω εγώ το Σάββατο που μας πέρασε με το 16άρι. Τον είδα επειδή τον έχει στο βιβλίο των arp, δε θυμάμαι το νούμερο. Ήταν εύκολος, γύρω στα 12mag αν θυμάμαι καλά, μάλιστα είδα σπείρες, είναι ανάμεσα σε 3 αστέρια. Βασικά όλα είναι θέμα: 1) ουρανού2) εμπειρίας3) ιντσών ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 αν και θα δοκίμαζα και τους υπόλοιπους. Σιγά μη δε δοκίμαζες ! ! ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 O NGC 7678 που δεν κατάφερες να δεις, έτυχε να τον παρατηρήσω εγώ το Σάββατο που μας πέρασε με το 16άρι. Τον είδα επειδή τον έχει στο βιβλίο των arp, δε θυμάμαι το νούμερο. Ήταν εύκολος, γύρω στα 12mag αν θυμάμαι καλά, μάλιστα είδα σπείρες, είναι ανάμεσα σε 3 αστέρια. Βασικά όλα είναι θέμα: 1) ουρανού2) εμπειρίας3) ιντσώνΠάντως θα ήταν ωραίο θέαμα ε?! Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2010 Τόσοι διαφορετικοί κόσμοι!!!!Έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτομαι!!! Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα