Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

](*,) ](*,) ](*,) AlexandrosQV εισαι 100% offtopic αλλο η αληθεια και αλλο τα πιστευω και η θρησκεια που αναμειγνηεις!!!!

Εδω συζυταμε και θα πρεπει μονο το πρωτο (και θα ηθελα και εγω να μαθω περισοτερα πραγματα και γνωμες)

τα αλλα δυο ειναι προσωπικα και δεν πρεπει να γραφετε τιποτα για αυτα!

και στα ατομα που γραφω συχαρητηρια το κανω επιδη αναγνωριζω τον κοπο και τον χρονο τους που σπαταλισαν για γνωση και μας προσφερουν τι γμωμη τους!

SK DOB 12'''' :arrow: Όταν πετύχει το CERN και δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα ελπήζω να αλλάξουμε τροχιά για να δούμε πράγματα που δεν ειχαμε φανταστεί... :cheesy:
  • Απαντήσεις 54
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Χαίρομαι που ίσως για 1η φορά, συζητιέται ένα θέμα τόσο "επικίνδυνο" τόσο επιτυχημένα. Και λέω επικίνδυνο γιατί έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν να κλειδώνεται επειδή απλά ο κόσμος που συζητούσε έφτανε να τσακωθεί στο τέλος, οπότε η έκβαση ήταν αναπόφευκτη...

Ελπίζω να μη μας "ματιάσω" :P και θα ευχηθώ να συνεχίσουμε με αυτό το ύφος της φιλοσοφικής σκέψης και ανησυχίας, με άκακα ερωτήματα και προβληματισμούς, χωρίς προσωπικές έριδες...αναρωτούμενοι αν υπάρχουν οι κοσμικοί μας φίλοι κάπου εκεί έξω...πόσο γοητευτικό είναι αυτό το μυστήριο...δεν θα μπορούσα να βρω κάτι που να μου εξιτάρει τον νου μου περισσότερο!

Είναι ομολογώ ένας από τους λόγους που θέλησα πριν χρόνια να μάθω περισσότερα για το Σύμπαν και ασχολήθηκα με την Αστρονομία..αυτή η αίσθηση του μυστηρίου δεν σας αφυπνίζει το πνεύμα ολόκληρο; Είναι φοβερό πράγμα...

Οι σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν θυμάμαι το θέμα αυτό και όταν αντικρίζω τους αστέρες σε μια καθαρή σκοτεινή νύχτα είναι...Που να βρίσκονται; Πόσο μακριά; Σε ποιόν αστερισμό όπως τους κοιτάζουμε από τη Γη; Πόσοι είναι; Γνωρίζουν την ύπαρξή μας; Πώς τους φαινόμαστε;

Τι τεχνολογίες κατέχουν; Πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν την τεχνολογική "εφηβεία" και την αυτοκαταστροφή;

Δεν ξέρω ρε παιδιά... :-k 8-[ Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν υπάρχουν νοήμονες πολιτισμοί...όταν κοιτάω εκεί έξω και βλέπω τα δισεκατομμύρια των αστέρων...δε μου πάει με τίποτα ότι είμαστε μόνοι..μόνο και μόνο από τις πιθανότητες το παίρνω...όπως έλεγε και η Ellie Arroway, η ηρωίδα που υποδυόταν η Jodie Foster στο Contact (νουβέλα του Carl Sagan που έγινε ταινία): "If it's just us in the Universe...that would be an awful waste of space!" :mrgreen: Πόσο δίκιο έχει...

Έτσι με αυτές τις παιχνιδιάρικες σκέψεις βασανίζω το μυαλό μου, χωρίς να εμπλέκω πολλά πράγματα μέσα, προσπαθώ να δω το θέμα από την όμορφή του πλευρά. Τι δεν θα έδινα να γινόταν η 1η επαφή με αυτούς όσο ζούμε...το ένστικτό μου όμως μου λέει πως αυτή η κοσμοιστορική στιγμή βρίσκεται πολύ μακριά στο μέλλον...εύχομαι όμως πραγματικά να κάνω όσο πιο λάθος γίνεται! [-o<

Ίσως γιατί και εγώ, όπως όλοι, ψάχνω μια σανίδα σωτηρίας από αλλού...αν θα είναι βέβαια σωτηρίας ή αφανισμού ( :shock: :cheesy: ) αυτό μένει να το ανακαλύψουμε εμείς ή οι απόγονοί μας...

Σας αφήνω να διαβάσετε (μόνο στα Αγγλικά) ίσως το πιο όμορφο κείμενο που γράφτηκε για τα διαστημικά μας "μπουκάλια" στον Κοσμικό ωκεανό...τα σκάφη Voyager 1 και 2. Μιλάει για το μήνυμα που κουβαλάνε, το Voyager Interstellar Message, ένα μήνυμα προς πιθανούς υπερπροηγμένους πολιτισμούς που μπορεί να συναντήσουν τα σκάφη στα βάθη του διαστρικού χώρου (στον οποίο μπαίνουν σε περίπου 2 χρόνια!\:D/ )

Κοιτάξτε τι γράφουν οι άνθρωποι (Carl Sagan & Ann Druyan)... Τα αγαπημένα μου κομμάτια του κειμένου είναι αυτά με τα έντονα γράμματα...

Voyager interstellar message

In the annals of exploration, the achievements of the two Voyager spacecraft are unprecedented. The piddling journeys of Columbus and Magellan spanned a few tens of thousands of miles on the watery surface of one small world. Voyagers 1 and 2 have traveled billions of miles through the ocean of space, exploring dozens of new worlds along the way and revolutionizing our knowledge of the solar system in which we live. And as a gift of the brilliant mission design, these robot ships are no longer bound by the Sun's gravity. They have passed the outermost planets and are on their way to the cold, dark near-vacuum that constitutes interstellar space. Nothing can stop them. Their radio transmitters are unlikely to work beyond the year 2020. Thereafter, they will wander silently and forever in the realm of the stars.

Who knows who's out there? Perhaps the rest of the Milky Way Galaxy is populated by desolate, wasteland worlds circling a hundred billion stars. Or maybe the Galaxy is rich in life forms and intelligence and technology much further beyond our reach than the Voyagers are beyond the reach of Columbus and Magellan. Someday - maybe millions of years in the future - one of these ghostly, derelict ships may be detected and captured by the representatives of some devastatingly advanced interstellar culture. They will wonder about the shipbuilders.

If you could send a long message to such extraterrestrial beings - words, pictures, sounds, music - what would you say? How would you describe us? What would you leave out? Could you communicate intelligibly to very different beings with a wholly independent evolution? In 1977, at NASA's behest, a few of us had a remarkable opportunity to attempt such a (one-way) communication. Frank Drake suggested not a plaque, but a phonograph record. As described in the book, Murmurs of Earth, we designed and prepared the record to carry a rich message to the stars - 116 pictures and diagrams about our global civilization and our species, greetings, samples of the world's great music, the brain waves of a young woman in love and much else.

The Voyager mission has already become the stuff of myth, the premise for many works of science fiction. Brief excerpts from the Voyager record have been heard in films, television and radio. But the record itself has never before been available to the public, because of corporate rivalries and copyright restrictions. Warner New Media has broken through the logjam. Those of us who created the interstellar record - well-aware that different people would have made different selections - are delighted to help bring this message to you, essentially complete, as carried by Voyager. This is what the extraterrestrials will learn about us, should the spacecraft - now the fastest and farthest machines ever launched by the human species - one day encounter someone else in the depths of space.

A billion years from now, when everything on Earth we've ever made has crumbled into dust, when the continents are changed beyond recognition and our species is unimaginably altered or extinct, the Voyager record will still speak for us.

- Carl Sagan and Ann Druyan

Θα το βρείτε εδώ...

http://www.carlsagan.com/

Ας κρατήσουμε το thread σε επίπεδο αθώου προβληματισμού λοιπόν...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Κατα δευτερον.. Βλεπω οτι προκαλεσα ουτε λιγο ουτε πολυ.. πανικο με το τελευταιο μου μηνυμα στο

μελος της αστροπαρεας "kkokkolis". Το μονο συναισθημα που μου προκαλεσα-

τε ηταν θλιψη και ισως μια μικρη απογοητευση. Και μιλαω για το μερος του μηνυματος σας

που προσπαθειτε να περασετε το μηνυμα της κακιας εκκλησιας που βασανιζε και εκαιγε τους

ανθρωπους..

Δεν ήθελα να σου προκαλέσω θλίψη, με συγχωρείς. Και ούτε νοιώθω πανικό. No harm, no foul.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Χωρίς επιχειρήματα ή αποδείξεις, καμία.

Επιστημονική πρόταση Ελένη μπορεί να χαρακτηριστεί η 3η, γιατί μπορεί να ελεγχθεί, δηλαδή αν είναι αληθής ή ψευδής. Και είναι ψευδής γιατί πήγαμε στην Σελήνη και φέραμε πετρώματα και γνωρίζουμε ότι δεν είναι αληθής. Οι άλλες 2 δεν μπορούν να ελεγχθούν αν είναι αληθείς ή ψευδείς. Το έθεσα αυτό για να μπεί μια βάση στη συζήτηση, στην οποία αναφέρθηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως και σε κάθε συζήτηση που γίνετται με ειλικρείνια.Πολύ σωστά ανέφεραν πολλοί φίλοι πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι, πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε μόνοι. Το ρήμα πιστεύω σε τέτοια θέματα σωστά χρησιμοποιείται και έτσι είναι.Αυτό για να αποφεφχθεί το κλείδωμα της συζήτησης. Νομίζω ότι είναι η βάση. Όσον αφορά την δική μου θέση θα μείνω στην ανθρωπική αρχή (αν θέλετε στην ασθενή εκδοχή της) προκειμένου να εξηγήσω τις συμπτώσεις των τιμών των σταθερών που ταλανίζουν την κοσμολογία.Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι είμαι αποτέλεσμα μιας μαθηματικής πιθανότητας και δεν χρειάζομαι τους εξωγήινους για να γνωρίσω και να εξηγήσω το Σύμπαν.Πιστεύω λοιπον στην ανθρωπική αρχή. Φυσικά τα ερωτήματα είναι πολλά και αυτό που με συγκλονίζει περισσότερο δεν είναι οι απόψεις του Νταίνιγκεν όσο οι Ντογκόν και η κοσμολογική γνώση που κατείχαν. Αλλά για να ξεκαθαρίζουμε...μιλάμε για ενδείξεις και όχι αποδείξεις.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε

Και κλείνω με το ερώτημα που μου γεννήθηκε διαβάζοντας αρχικά το θέμα:

Έστω πως είμαστε ο μοναδικός πολιτισμός του σύμπαντος. Έστω ότι αύριο γίνεται μια φυσική καταστροφή σαν αυτές που οδήγησαν σε σχεδόν πλήρη αφανισμό τους δεινοσαύρους ή ακόμα παλιότερα τη ζωή της Περμίας περίοδου (πρόσφατα διάβασα ότι τότε εξαφανίστηκε το 90% των ειδών της Γης). Θα μπορούσε έτσι να εξαφανιστεί ο μοναδικός πολιτισμός του σύμπαντος????????????

ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ! [-X

Να το δούμε λιγάκι διαφορετικά;

Αν δεν είχε γίνει η καταστροφή της πέρμιας περιόδου, θα υπήρχαν οι δεινόσαυροι;

Αν δεν είχε γίνει η καταστροφή της κρητιδικής περιόδου, θα υπήρχαμε εμείς;

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας,

Αυτά τα θέματα πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον και ανοίγουν δρόμους στην ορθολογικά δομημένη σκέψη και τη φαντασία μας. Προσωπικά, θα ήθελα να σταθώ στα παρακάτω σημεία:

1. Παντού στο σύμπαν υπάρχουν τα ίδια χημικά στοιχεία (περιοδικός πίνακας) και γιαυτό, καταρχήν, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν μορφές ζωής παρόμοιες με αυτές της γης, χωρίς να αποκλείονται και άλλες διαφορετικές.

2. Συνεχώς ανακαλύπτουμε νέους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα. Αυτό σημαίνει ότι η θεωρία περί δημιουργίας των άστρων και των υποπροϊόντων τους (πλανήτες) έχει αρχίσει να επαληθεύεται παρατηρησιακά. Μένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό ισχύει.

Κατά συνέπεια, νιώθω αισιόδοξος ότι, κάποια μέρα, θα καταφέρουμε να εντοπίζουμε εξωγήινες μορφές ζωής, ξεπερνώντας τα όποια χωροχρονικά εμπόδια. Για την ώρα, ανήμπορος να πράξω οτιδήποτε άλλο, στέκομαι με δέος, θαυμασμό και φιλοσοφική διάθεση μπροστά σε αυτόν τον αχανή ωκεανό από αστέρια, αναμένοντας τους σύγχρονους θαλασσοπόρους – εξερευνητές να μας φέρουν τα καλά νέα.

Δημοσιεύτηκε

Σωστά Γιώργο. Bingo!

Συμφωνώ με όσα ο Κώστας ανέφερε περί συνάντησης πολιτισμών και οδηγούμαι στην άποψη του Χώκιν... όταν χτυπήσει το τηλέφωνο, καλό είναι να μην σηκώσουμε το ακουστικό. Αν χτυπήσει.

Δημοσιεύτηκε

Οπως εγραψε πολυ σωστα ο φιλος Τάσος Βράτολης

όπως έλεγε και o αγαπημένος μας Carl Sagan...ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ! Μην αμφιβάλλετε ούτε δευτερόλεπτο για αυτό...

Ετσι λοιπόν πιστευω οτι ολοι οι φίλοι του Astrovox αλλα και εκατομμυρια ανθρωποι σε ολο τον πλανήτη πιστευουν στο ιδιο δόγμα και αυτο ειναι που κάνει την πορεια μας προς τα έξω(αστέρια) τόσο ομορφη και τοσο ωραία.

Αυτη η ανάγκη του ανθρωπου απαντα και στο ερώτημα που θετει στο βιβλίο του ο Terence Dickinson "ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ", αν βρισκόμαστε στο κρίσιμο στάδιο όπου είτε θα γίνουμε ταξιδιώτες του διαστήματος ή θα κυλήσουμε στην καταστροφή του είδους μας.

Πιστευόντας ακράδαντα οτι η ανθρωποτητα θα επιλέξει να γινουμε ταξιδιώτες του διαστήματος προσπαθω οπως ολοι μας να βάλω ενα λιθαράκι σ`αυτο τον δρόμο και γι`αυτο πιστευω οτι υπάρχουν εκει εξω και μας περιμενουν!!!

planet-thumb-medium.jpg.e9fa69c5dee9a701f80ecf3501b6217f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας κι από μένα

Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για το επίπεδο =D>

Επίσης συγχαρητήρια στον kkokkolis για την άριστη κατάρτηση και ανάπτυξη =D>

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του κυρίου αυτού είδα ότι δεν αρνείται την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, απλά υποστηρίζει (νομίζω σωστά ως ένα βαθμό) ότι δεν βλέπει να υπάρχει εξωγήινη ζωή σε ένα εύρος 1250ε.φ. γύρω μας. Πολύ μεγάλη απόσταση νομίζω, για να βγούν τέτοια συμπεράσματα. Για έναν γαλαξία (μιλάμε μόνο για τον δικό μας) μεγαλύτερο ίσως από 100.000ε.φ. με τις απαισιοδοξότερες προβλέψεις του Carl Sagan (από την σειρά cosmos) θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον κάποια εκατομύρια πλανήτες παρόμοιοι με τον δικό μας.

Αλλά με 60 μόλις χρόνια (όπως αναφέρει ο Κώστας) ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας και εξερεύνησης στο ιστορικό μας, νομίζω ότι κάθε συμπέρασμα είναι απελπιστικά βιαστικό.

Το μύνημα που έχει στείλει το arecibo (το γράφω σωστά?) προς το Μ13 θα κάνει να φτάσει 34000 χρόνια και άν το πάρει κάποιος και απαντήσει, η απάντηση θα έρθει σε 68000 χρόνια.

Αν εν τω μεταξύ ανακαλυφθεί κάποιος τρόπος να ξεπερασθεί η ταχύτητα του φωτός τότε ίσως τα πράγματα γίνουν ευκολότερα.

Μεχρι τότε (αν δεν μας επισκεφθούν κάποιοι και μας υποδουλώσουν όπως είναι φυσικό στο ιδίωμα του ισχυρού) ας περιμένουμε, ας ελπίζουμε, ας ονειρευόμαστε καλούς η κακούς εξωγήινους και ας συζητούμε πολιτισμένα και όπως αξίζει σε Ελληνες, έτσι όπως γίνεται τώρα \:D/

Δημοσιεύτηκε

Θελω να πιστευω πως αν μας βρει ενας ανεπτυγμενος πολητησμος,να εχει αναπτυξει κοινωνικη μορφοση οστε να μην χρεισιμοποιησει την δυναμη του για κακο εναντι σε ασθενεστερους.Αν και πιστευω επισεις η ανθρωπινη φυλη,αν θελει να κανει αλμα στην τεχνολογια κ ευκολος ενοουμενα ,θετικες επιστημες κ.α,οφειλει να βελτιωσει την κοινονικη μορφοση τον υσχηρων και διοικουντων της εξουσιας που οπως μαρτυρουν οι πραξεις τους,συσσορευουν πλουτο και εξουσια σε βαρος των ασθενων.

Αν ξεπερασουμε τα εγωκεντρικα μας ενστικτα και εργαζομαστε για το εμεις και οχι για το εγω,ο κοσμος μπορει να γηνει πολυ καλητερος και η τεχνολογηκη και πνευματικη αναπτυξη να τρεξει με γρηγοροτερους ρυθμους και νεες ανακαλυψεις.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε

Ο Dickinson έχει μάλλον απόλυτο δίκιο σε όσα έγραψε και αυτή είναι και η δικη μου άποψη επι του θέματος που την έχω ξαναγράψει. Είναι πιθανόν εκεί έξω και μας παρατηρούν. Όσο για τον Hawking τείνω να πιστέυω οτι τον έχουν καθοδηγήσει χωρίς ο ίδιος να το αντιλαμβάνεται, να πεί κάποια πράγματα. Σωστά μέν υπο μία άποψη, αλλά αυτό το σκεπτικό είναι με βάση την δική μας εξέλιξη, βλέπε Πορτογάλους που πήγαν στην Αμερική κλπ. Άν υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω μπορεί η εξέλιξή τους να είναι τελείως διαφορετική και να μην πέρασαν ποτέ απο πολέμους και τέτοια πράγματα.

Θυμηθείτε τι είπε ο αστρονόμος του Βατικανού, οτι πιθανόν να υπάρχουν όντα σε άλλους πλανήτες που να μην έχουν υποπέσει στο προπατορικό αμάρτημα. Πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση και σκέψη. Το προπατορικό αμάρτημα είναι μία παραβολή στην Παλαιά Διαθήκη, από τις πολλές που έχει. Εάν έχει όντως γίνει δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι, αλλα μεταφορικά μιλώντας, εμείς λόγω αυτού αναπτυχθήκαμε πιό πολύ με βάση τον υλισμό σε αντίθεση ίσως με άλλα όντα σε άλλους πλανήτες που μπορεί να είναι σε πολύ ανώτερη πνευματική κατάσταση, ίσως και σε απόλυτη αρμονία με την τεχνολογία.

Εμείς εδώ στην Γή αυτό είναι που δεν έχουμε καταφέρει, να εναρμονίσουμε τεχνολογία με πνέυμα.

Και σκεφτείτε και το άλλο ενδιαφέρον. Μπορεί εμείς να είμαστε οι "κακοί" που αναφέρει ο Hawkins, τουλάχιστον στην φάση που ήμαστε τώρα, εάν φτάναμε σε έναν άλλον πλανήτη με εξωγηίνους πολύ πιθανόν εμείς να είχαμε εχθρικές διαθέσεις απέναντί τους και όχι αυτοί, βλέπε Avatar.

Το προβλήμα όμως με εμάς εδώ στην Γή, είναι οτι δεν ήμαστε όλοι "υπανάπτυκτοι" λάτρεις του χρήματος κλπ, αλλά οτι υπάρχει μία ελίτ που ελέγχει αυτά τα πράγματα και δεν αφήνει τον άνθρωπο να περάσει σε διαφορετικό τρόπο ζωής, χωρίς την ανάγκη για το πετρέλαιο, χωρίς τις φτιαχτές οικονομικές κρίσεις και ολα αυτά. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες.

Και τελικά μπορεί το σύμπαν να είναι γεμάτο με πολιτισμούς άλλους πιό πνευματικά ανεπτυγμένους, άλλους λιγότερο και να είναι σε μία μορφή τύπου Star Trek, με τα φιλοχρήματα Ferrengi, τους πολεμοχαρείς Klingon, τους ανθρώπους που έχουνε περάσει σε μία άλλη φάση ενωμένοι και έρχονται να βάλουν την τάξη σε όλα αυτά ( δεν ήμαστε εμείς ακόμη), άλλα πνευματικά όντα που θέλουν να ζούν στην ειρήνη και την αρμονία κλπ κλπ. Αλλά αυτό μένει να το ανακαλύψουμε.

Πρέπει όμως να ξέρουμε οτι στο σύμπαν τίποτε δεν γίνεται τυχαία, όλα είναι προγραμματισμένα με έναν τρόπο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, και όλοι μας παίζουμε ρόλο σε αυτά που γίνονται, ακόμη και εγώ και εσείς που γράφουμε αυτά και κάποιος άλλος σε κάποιον άλλο πλανήτη που κάνει κάτι άλλο, όλοι υφαίνουμε τον ιστό του σύμπαντος και ήμαστε μέρος του.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Το ερώτημα για το αν υπάρχει εφυής ζωή στο σύμπαν και πόσο μάλλον τεχνολογικά προηγμένοι πολιτισμοί φυσικά δεν μπορεί να απαντηθεί και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Προσωπικά πιστεύω (χωρίς να μπορώ να το αποδείξω) πως είμαστε ο μοναδικά τεχνολογικά προηγμένος πολιτισμός στον Γαλαξία μας. Μόνο ένα 20-30% του Γαλαξία αποτελεί κατοικίσιμη ζώνη. Τα πλανητικά συστήματα κοντά στο κέντρο του θα έχουν βαρυτική αστάθεια ενώ αυτά στις σπείρες πιθανότατα έλλειψη σε βαρέα στοιχεία που θα οδηγούσαν στη δημιουργία "γήινων" πλανητών. Από την άλλη μπορεί να υπήρθαν προηγμένοι πολιτισμοί στο παρελθόν ή να υπάρξουν στο μέλλον αλλά το να υπάρχουν ταυτόχρονα με μας είναι παντελώς απίθανο.

Πέρα από αυτό μια σειρά συμτώσεων συνέβαλαν στο να υπάρξει ο άνθρωπος στη Γη. Ο μετεωρίτης που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, η ύπαρξη φυσικού δορυφόρου που κρατάει σταθερή την κλίση του άξονα περιστροφής της Γης, ακόμα και η διαμόρφωση των ηπείρων. Πχ είναι τυχαίο που ο πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Ευρασία και όχι στην Αμερική; Η ύπαρξη μεγάλης ξηράς με παρόμοιο κλίμα συνέβαλε στην ανταλαγή αγαθών και γνώσεων.

Θεωρώ πως δεν είναι μονόδρομος η εξέλιξη αλλά χαοτική διαδικασία... Αν ξαναξεκινάγε η ζωή από την αρχή δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα εξελίσονταν η ζωή όπως έγινε στο παρελθόν αλλά ίσως πολύ διαφορετικά.

Τέλος δεν με τρομάζει η ιδέα πως είμαστε "μόνοι" στο σύμπαν... Μάλλον πάρα πολλοί είμαστε καθότι ο πληθυσμός του πλανήτη μας έχει ξεπεράσει τα έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Κοντολογίς όχι δεν νομίζω πως κάποτε θα επικοινωνήσουμε με άλλους πολιτισμούς και ούτε είναι κάποιος πολιτισμός αιώνιος ούτε με αγχώνει αν θα επιβιώσει η ανθρωπότητα όταν ο ήλιος γίνει ερυθρός γίγαντας. Θα πάμε με το σκάφος, αν και προσωπικά πιστεύω πως το ανθρώπινο είδος θα έχει εξαλειφθεί απο ενδογενείς και όχι κοσμικούς παράγοντες.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Η δυνατότητα εξερεύνησης ζωής σε άλλον πλανήτη με τα μέσα που διαθέτουμε είναι σαν να ψάχνουμε "ψύλλους στ'άχυρα". Οταν λέμε ότι ένα άστρο με διάμετρο ίσως μεγαλύτερη της διαμέτρου του ηλιακού μας συστήματος, φαίνεται από το μεγαλύτερο δυνατό τηλεσκόπιο της γής και του διαστήματος, ως σημείο(σαν μια φωτεινή τελεία), τότε πως είναι δυνατόν φίλε giorgosgr να αποκλείουμε πράγματα που αδυνατούμε να ερευνήσουμε? Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Πχ είναι τυχαίο που ο πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Ευρασία και όχι στην Αμερική; Η ύπαρξη μεγάλης ξηράς με παρόμοιο κλίμα συνέβαλε στην ανταλαγή αγαθών και γνώσεων.

Τους Μάγιας και τους Αζτέκους γιατί δεν τους λαμβάνεις ώς πολιτισμούς?

Σε πολλά από αυτά που αναφέρεις συμφωνώ σχεδόν απόλυτα(όπως στην αιτία καταστροφής του πλανήτη μας η στην χαοτική εξέλιξη) αλλα δεν θα συμφωνήσω στο ότι

Κοντολογίς όχι δεν νομίζω πως κάποτε θα επικοινωνήσουμε με άλλους πολιτισμούς

αυτό μπορεί να ισχύει για την δική μας γενιά και για τις επόμενες ας πούμε 5-10 γενιές? Ποιός μπορεί να το αποκλείσει ότι θα επιτευχθεί μετά από 100 η 200 χρόνια με τον ρυθμό που αναπτύσεται η τεχνολογία? (άν δεν έχουμε φυσικά αυτοκαταστραφεί)

Δημοσιεύτηκε
Τους Μάγιας και τους Αζτέκους γιατί δεν τους λαμβάνεις ώς πολιτισμούς?

Ίσως αλλά κανά δυο χιλιάδες χρόνια πίσω από τους άλλους σε τεχνολογία.

Δεν πρόκειται να επικοινωνήσουμε γιατί δεν πιστεύω καν πως υπάρχουν. Το να αναπτυχθεί ευφυής ζωή μοιάζει να είναι κάτι σπάνιο έως απίθανο οι συμπτώσεις που υπήρξαν στη Γη είναι πάρα πολλές. Σαν να ρίχνεις ένα κέρμα και αντί για κορώνα ή γράμματα να στέκεται με την κόψη... Ούτε μας λέει κανείς πως σε 200 χρόνια θα αξακολουθήσει να υπάρχει ο όποιος πολιτισμός έχουμε.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως υπάρχει περίπτωση η ζωή να ΜΗΝ γεννήθηκε στη γη, να ήρθε από το διάστημα κι απλώς να εξελίχθηκε σε αυτήν. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα κι ο γαλαξίας μας θα μπορούσε να είναι σχετικά "πλούσιος" σε νοήμονα όντα. 20%-30% του γαλαξία μας = 20 με 30 εκατομμύρια άστρα...

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως υπάρχει περίπτωση η ζωή να ΜΗΝ γεννήθηκε στη γη, να ήρθε από το διάστημα κι απλώς να εξελίχθηκε σε αυτήν. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα κι ο γαλαξίας μας θα μπορούσε να είναι σχετικά "πλούσιος" σε νοήμονα όντα. 20%-30% του γαλαξία μας = 20 με 30 εκατομμύρια άστρα...

Σύμφωνα με την ιστορία του Ηλιακού συστήματος, η Γη στην πρώιμη φάση της δεν διέθετε καθόλου ατμόσφαιρα και το περιβάλλον της ήταν παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Αφροδίτη. Η επικρατέστερη θεωρία σχετικά με την εμφάνιση ζωής στον πλανήτη μας είναι ότι μετέωρα και κομήτες συγκρούστηκαν με την Γη μεταφέροντας μόρια Η2Ο και με την βοήθεια του χρόνου, το περιβάλλον της Γης έγινε λιγότερο αφιλόξενο. :D

Το 20%-30% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για μένα και θα σταθώ επιφυλακτική :-k Σκέψου το εξής:Μπορεί ο γαλαξίας μας να αποτελείται από δισεκατομμύρια άστρα αλλά πόσα είναι ικανά να 'διαθέτουν' πλανητικό σύστημα?

Υπάρχουν πάρα πολύ παράμετροι..

Πρώτον και κύριότερο, όλα τα άστρα δεν βρίσκονται στην ίδια φάση εξέλιξης. Το μεγαλύτερο ποσοστό άστρων που παρατηρήσαμε βρίσκεται είτε στους κυανούς, ερυθρούς και λευκούς υπεργιγάντες, ή είτε στους ερυθρούς, λευκούς νάνους, οι οποίοι είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω θερμοκρασία δεν μπορεί να δημιουργηθεί πλανητικό σύστημα.

Δεύτερον, πολλά άστρα ανήκουν είτε σε πολλαπλό σύστημα αστρών, είτε είναι μεταβλητοί ή είτε είναι pulsars.

Τρίτον,μεγάλο ρόλο παίζει και η θέση ένος άστρου. Για πχ. αν ένα άστρο βρίσκεται κοντά στο κέντρο του γαλαξία θα είναι περισσότερο απίθανο να δημιουργηθεί διότι οι αποστάσεις των άστρων μεταξύ τους είναι μικρότερες άρα και οι παλιρροικές δυνάμεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Βέβαια, βαθειά μου πεποίθηση είναι ότι δεν είμαστε μόνοι. Εξάλλου είναι και μαθηματικά απίθανο. :P

Απλά με την παρούσα τεχνολογία είναι λίγο δύσκολο να το αποδείξουμε. :D

Πάντως θα συμφωνήσω με τον giorgosgr. :D

Δημοσιεύτηκε

Στη σκεψη μου παντα κυματιζει μηπως τελικα εμεις προερχομαστε απο καπου αλλου.Ενα στοιχειο που με παραπεμπει σε αυτο ειναι το οτι κατα καιρους ακουσαμε η ειδαμε καποιες φωτογραφιες γηγαντιων σκελετων.Αν ειναι αληθηνα αυτα (δεν το γνωριζουμε απο εγκυρες πηγες αλωστε)μηπως αν ζουσε ο ανθρωπος σε χαμηλης βαρυτητας πλανητη μπορουσε η σωματικη του διαπλαση να ειναι μεγαλητερη? Μηπως η διαπλαση μας προσαρμοστικε στα δεδομενα της βαρυτιτας στον πλανητη μας?

Η Ελληνικη μυθολογια που αναφερει κυκλωπες και τιτανες,μηπως εχει καποια δοση αληθειας?μηπως ο πλανητης μας υπεστει γαιοπλασιας απο προχωριμενης τεχνολογιας φυλη?Η μυστηριοδης σεληνη παλη που φενεται αφυσικη για τα δεδομενα της Γης!

Μπορει αυτα να φενονται σαχλα η επηστημονικης φαντασιας,απλος ειναι μια σκεψη,μια φοιλοσοφια που εχει ληγες πιθανοτητες να ευσταθει! Ποτε δεν ξερεις ομως.... :D

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Μυθολογίες και ιερά κείμενα όπως η Παλαιά Διαθήκη αναφέρουν περί γιγάντων, τιτάνων κλπ. Κάτι παίζει εδώ, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά οι φωτογραφίες των γιγαντιαίων ανθρώπινων σκελετών έχουνε αποδειχθεί άν όχι όλες οι περισσότερες πλαστές. Εδώ βασικά τίθεται το ερώτημα εάν υπήρξε κάποιος ή κάποιοι υπερπολιτισμοί πρίν τον δικό μας και κατα πόσον θα μπορούσαμε να βρούμε ίχνη τους, ειδικά αν έχουν περάσει εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομύρια χρόνια. Ίσως κάποιο σκάφος να έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου αλλά να βρίσκεται βαθιά κάτω από λόφους και βουνά οπότε είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί. Ίσως άν γίνει κάποιο scan του υπεδάφους που να μπορεί να δείξει τέτοια αντικέιμενα, ή τουλάχιστον να τα ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα μέταλλα, αλλά δεν ξέρω άν έχουμε την τεχνολογία για κάτι τέτοιο. Και φυσικά τίθεται και το ερώτημα, άν το έβρισκαν θα μας το έλέγαν? Όπως και να έχει αυτά είναι σενάρια που παίζουν.

Αξίζει πάντως να διαβάσει κάποιος τον Διόδωρο τον Σικελιώτη ο οποίος μιλάει ανοιχτά για το οτι οι θεοί του Ολύμπου ήταν αρχαίοι βασιλείς, σε χρονολογίες άγνωστες, προκατακλυσμιαίες όπως λέει. Άν τα βάλει κάποιος κάτω όλα αυτά βγαίνει ένα pattern, μία ακολουθία, που καταδικνύει πώς περίπου μπορεί να ήταν η άγνωστη σε μάς ιστορία.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Για να τσεκάρω την διεύθυνση, www.astrovox.gr/forum . Τελικά δεν έκανα λάθος στο astrovox είμαι....

Εκτροχιαστήκαμε ή μου φαίνεται;;;;

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε
Υπενθυμίζω ότι το ζήτημα ύπαρξης ζωής αλλού στο σύμπαν είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό θέμα που ασφαλώς και μας αφορά στο forum. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επεκταθούμε σε μυθολογικές υποθέσεις για γίγαντες και τιτάνες. Παρακαλώ να μείνουμε στην επιστημονική πλευρά του ζητήματος. Ευχαριστώ.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά όντως δεν είναι για ανάγκη για κλειδαριές. Το θέμα πιστεύω ότι ανοίχτηκε για κουβέντα... όπως γράφει και στον τίτλο ο trex. Ας αφήσουμε λοιπόν Θεούς και πιστεύω από έξω.

Ο καθένας μας λοιπόν έχει μία άποψη, καθ' όλα σεβαστή. Ειδικά όταν αντικείμενο συζήτησης είναι κάποιες υποθέσεις, μάλιστα μη επιστημονικά αποδεδειγμένες, τότε δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Εγώ παράδειγμα πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχουν εξωγήινες μορφές ζωής (προσοχή, λέω υπάρχουν, δεν λέω μας έχουν επισκεφθεί ή ότι θα επικοινωνήσουμε ποτέ... ). Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει και δεν θα μπορώ με τίποτα να τον αντικρούσω με επιχειρήματα γιατί πολύ απλά ΔΕΝ υπάρχουν επιχειρήματα... Όπως βέβαια και εκείνος.

Όπως έγραψα και πιο πάνω... ατέρμονη κουβέντα.... :cheesy:

Ατέρμονη κουβέντα, όπως έγραψες Βασίλη. Όσο διατηρείται η ευπρέπεια και ο σεβασμός δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά συνδέονται μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα με την εξωγήινη ζωή. Σε ένα άλλο φόρουμ θα μπορούσαν να συνδεθουν με θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις. Οι σκελετοί γιγάντων είναι γεγονός. Η εξήγηση της παρουσίας τους, όχι. Αντίστοιχο φαινόμενο οι δράκοι..όπως είδαμε σε ένα ντοκιμαντέρ. Ίσως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να αποκωδικοποιηθούν και μύθοι που πιθανότατα είχαν κάποια βάση.

Να δανειστώ μία υπογραφή από το cloudy night's: "keep an open mind, but no so open that your brains fall out".

Δημοσιεύτηκε
Αντρέα δεν είχα δεί την παρέμβασή σου αλλά νομίζω ότι καλυπτεται από την ευπρέπεια και τον σεβασμό στον συνομιλητή. Αν συζητιούνται τέτοια θέματα στην καθημερινή μας ζωή, γιατί όχι και εδώ.
Δημοσιεύτηκε

Σηγουρα δεν ενδιαφερομαστε για την μυθολογια,απλος ηταν αναφορα σκεψης που ισος σχετιζεται με κατι εξωγηινο.

Συμφωνα με τον τυπο του Drake,αν θημαμαι καλα η ποιθανοτητες ειναι 1 πολητησμος στα 100.000 ηλιακα συστηματα.Στον Γαλαξια μας που εχει τρισεκατομοιρια ηλιακα συστηματα,εστω ενας θα υπαρχει.

π.χ αν εμεις ειμαστε το 0,000000...1 % γιατι να μην υπαραχει και το 0,000000...2%(οποιος ειναι καλος στα μαθηματικα ας υπολογισει το δεκαδικο :cheesy: )

Μια τεχνικη που με βοηθισε πολυ στη ζωη μου,για να κατανοω καταστασεις και ανθρωπους ειναι η αντηστροφη ρολων.Αν ειμουν στη θεση καποιου αλου πως θα το εβλεπα-σκεφτομουν πχ.

Αν ειμασταν εξωγιηνοι και ανακαληπταμε τους ανθρωπους στον πλανητη ΓΗ πως θα φερομασταν?Θα τους παρακολουθουσαμε διακριτικα μαλον χωρις να μας καταλαβουν και χωρις να επεμβενουμε στη ζωη τους για να εξεληχθει φυσιολογικα.Μερικες φορες ισος και να επεμβουμε,αναλογος την κριση μας.καπως ετσι κανουν και οι ερευνητες στα ζωα του πλανητη μας.Δεν καταλαβενουν οτι τα παρατηρουμε και φωτογραφιζουμε,δεν μπορουν να καταλαβουν και αλοστε.Καποιες φορες επεμβενουμε...

Ειμαστε πολη προτογονοι για να βρουμε αλλους κοσμους,μονο αν μας βρουνε,αλλα πιθανον να μην το μαθουμε ποτε οτι παρακολουθουμαστε.

Πρεπει πρωτα να αναπτυξουμε την αγαπη,την κοινονικη μορφωση και το πνευμα μας για να μην καταστρεψουμε τον πολητησμο μας.Μ'αυτο τον τροπο πιθανον να ανθησουν οι επηστημες και η τεχνολογια μας....δεν ξερω,λεω ισως.....

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Απλά συνδέονται μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα με την εξωγήινη ζωή. Σε ένα άλλο φόρουμ θα μπορούσαν να συνδεθουν με θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις.

Δεν είμαστε όμως. Είμαστε στο Astrovox... Η κουβέντα επειδή ακριβώς είναι ατέρμονη... θέλει να τραφεί με οτιδήποτε θα μπορούσε... να στηριχθεί... π.χ. (λέω εγώ) θρησκεία... Είναι όμως σωστό;;; Όπως είπε ο Αντρέας ας μείνουμε στην ενδιαφέρουσα κουβέντα με επιστημονικά και μόνο κριτήρια.

Και για να μην μπερδευόμαστε....

Οι σκελετοί γιγάντων είναι γεγονός.
'Οχι ΔΕΝ είναι... Λυπάμαι... αλλά δεν είναι. Ούτε αυτό
Αντίστοιχο φαινόμενο οι δράκοι..όπως είδαμε σε ένα ντοκιμαντέρ.
Και χωρίς να θέλω να φανώ αγενής, απλώς να δείξω την ουσία... δεν υπάρχουν ούτε καλικάντζαροι, ούτε φαντάσματα, ούτε ζόμπι.....

Νόμιζα ότι σαν μέλη του Astrovox έχουμε γίνει σοφότεροι και έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος... Αλλά, φευ! :evil:

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης