Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αστροπαρατηρήσεις στην Κέρκυρα 2&3 Φεβρουαρίου 2011

Αν και πάνε σχεδόν δέκα μέρες απο το διήμερο των παρατηρήσεων ακόμα έχω ένα μεγάλο χαμόγελο :D

Αν και την Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου έβγαλα ανακοίνωση στο Blog της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας ότι θα πάω για παρατήρηση στον Παντοκράτορα... δυστυχώς δεν με ακολούθησε κάνεις, βέβαια μπορείς να πεις και ευτυχώς αφού θα είχα όλο το 16αρι δικό μου!

Αν και στην αρχή ασχολήθηκα με το ΤΟΑ130 ώστε να το ετοιμάσω για να βγάλω καμία αστροφωτογραφία αλλά δυστυχώς "το ξωτικό της Αστροφωτογραφίας" ξαναχτύπησε και δεν μπορεσα να κάνω τίποτα παρά να χάσω μιάμιση ώρα από τον χρόνο που είχα για παρατήρηση...

Αν και ήμουν απογοητευμένος γιατί είχα κουβαλήσει τόσο εξοπλισμό στο βουνό πήρα με ένα ενθουσιασμό το 16αρι μου το οποίο κρύωνε όση ώρα εγω παιδευόμουν με το ΤΟΑ, και ξεκίνησα μια νέα περιπέτεια στον νυχτερινό ουρανό!! Οι συνθήκες ήταν τέλειες αφού είχα υγρασία 30% και θερμοκρασία -3,0°, τα αστέρια ήταν σαν διαμάντια του ουρανού!!

Πρώτος στόχος το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, εδώ τα λόγια είναι περιττά αφου τόσο καιρό με το 12αρι έκανα παρατήρηση τώρα με το 16αρι η παρατήρηση έγινε απόλαυση!! Το Μ42 ήταν κρύσταλλο, διαμάντι!! Δεν ήταν απλά ένα φωτεινό πρασινωπό νέφος… μπορούσες να διακρίνεις δομές σε όλη την έκταση του νεφελώματος!! Θα μπορούσα να μείνω και να το κοιτάζω όλο τα βράδυ αλλά… αυτό το έκανα στις 3 με 4 αστροπαρατηρησεις που έκανα τον Γενάρη οπότε ήταν καιρός για άλλους στόχους. (δεν γράφω άλλα για το Μ42 γιατι πρέπει να το δεις για να καταλάβεις!! )

Επόμενος στόχος το Flame και το Horsehead Nebula που τόσες κουβέντες κάναμε για αυτά τις τελευταίες μέρες. Το Flame φαινόταν αρκετά καλά και μπορούσες να δεις κάποιες λεπτομέρειες, παραδίπλα η κεφαλή του Ίππου η οποία χωρίς φίλτρο δεν μπορούσες να την δεις αλλά είχες μια εντύπωση ότι εκεί υπάρχουν κάποια νέφη… αλλά με το που έβαζες το Η-β τα πράγματα άλλαζαν!! Όχο μόνο έβλεπες την κεφαλή του Ίππου και φυσικά όλο το IC434 με πολύ καλή λεπτομέρια.

Επόμενος στόχος ο απίστευτος Μ51 Whirlpool Galaxy, περισσότερο θα τον έλεγα Βασιλιά της σπείρας παρά ρουφήχτρα!! Το είδωλο που έβλεπα ήταν πέρα από κάθε φαντασία, η λεπτομέρεια ήταν εκπληκτική, όχι μόνο έβλεπες τις σπείρες του και την σπείρα που ενώνονται οι δύο γαλαξίες αλλά μπορούσες να δεις περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα και φως καθώς και τις περιοχές που ήταν εκτός της Σπείρας!! Έμεινα αρκετή ώρα θαυμάζοντας τον… επόμενος στόχος οι μικροι γαλαξίες ic4278 & ic4277 δύπλα στον Μ51 αλλά δυστυχώς δεν φάνηκαν(16mag δεν είναι λίγα), δοκίμασα λίγο παρακάτω τον ngc5229 ο οποίος είναι τύπου Cigar και στα 14,4mag φαινόταν πολύ εύκολα. Παραδίπλα από την άλλη πλευρα του Μ51 είναι οι γαλαξίες ic4263, ngc5169, ngc5173 & ngc5198 με πιο ωραίους του δύο τελευταίους.

Επόμενος στόχος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Μ101 Pinwheel Galaxy, ο οποίος είναι και από τος στόχους που αφιέρωσα τον περισσότερο χρόνο. Οι σπείρες φαινόντουσαν αρκετά καλά βέβαια λόγο της σχετικά μικρής επιφανειακής δεν ήταν σαν τον Μ51 αλλά μπορούσες να διακρίνεις αρκετές λεπτομέρειες πάνω του. Πρώτο μέλημα ήταν να προσανατολιστώ αφού δεν ήξερα πια σπείρα είναι πάνω και ποια είναι κάτω ώστε να αναγνωρίζω αν αυτό που βλέπω είναι τα ngc5462 & ngc5461 ή αν βλεπω τα ngc5450-47 & ngc5449. Φυσικά κοιτώντας τα δύο φωτεινά κοντινά άστρα αμέσα κατάλαβα ότι ότι αυτό που έβλεπα ήταν τα ngc5450-47 & ngc5449 και λίγο παρακάτω μέσα στην Σπείρα έβλεπες και το ngc5451, αν και 5447 δύσκολα το ξεχώριζες από το 5450 μιας και τα δύο ήταν αρκετά φωτεινά αλλά το ωραίο ήταν ότι μπορούσες να διακρίνεις και άλλες ¨δομές¨ πάνω στην ίδια σπείρα, κρίμα που δεν έχουν ονομασία. Συνεχίζοντας από την αρχή της κάτω σπείρας έβλεπες ένα μικρό θολό αντικείμενο να απέχει από την σπείρα το οποίο δεν ήταν άλλο από το ngc5471, πηγαίνοντας προς τα κάτω το πρώτο πράγμα που έβλεπες ήταν ένα μεγάλο φωτεινό αντικείμενο ακριβός στην αρχή της σπείρας το οποίο ήταν το ngc5462 και παραδίπλα το επίσης φωτεινό ngc5461, φυσικά έβλεπες και όλη την σπείρα και συνεχίζοντας προς τα κάτω την έβλεπες να καταλήγει στον πυρήνα φυσικά πριν φτάσεις σε αυτόν υπήρχε μια πιο φωτεινή περιοχή πάνω στην σπείρα όπου ήταν το ngc5458, από το 5468 εάν πηδούσες σπείρα πήγαινες στην σπείρα που είχε το ngc5453 το οποίο το έβλεπες να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και αν πήγαινες προς την εξωτερική πλευρά έβλεπες άλλη μια περιοχή να ξεχωρίζει σαν θαμπό αστέρι στην άκρη της σπείρας έβλεπες το ngc5455. Έμεινα αρκετή ώρα θαυμάζοντας τον και προσέχοντας διάφορες “λεπτομέρειες” που φαινόντουσαν.

Επόμενοι στόχοι οι μικροί γαλαξίες γύρο από τον Μ101, πρώτος και καλύτερος ο ngc5477 ο οποίος αν και 14.3mag φαινόταν αρκετά καλα, παραδίπλα αν έβλεπες τα τραπέζιο που σχηματίζουν τα αστέρια μπορούσες να κινηθείς και να βρεις τον αρκετά φωτεινό ngc5473 και αν πήγαινες προς τα πάνω ακλουθώντας τα αστέρια έβλεπες τον ngc5485 πολύ ευκολα στα 12,30mag και τους δυο «γείτονες» τον ngc5486 και τον ngc5484 οριακά στα 15,70mag. Παραπάνω από το τραπέζιο που σχημάτιζαν τα άστρα είναι άλλος ένας γαλαξίας τύπου cigar ο οποίος φαινόταν σαν μια γραμμή ή σαν σανίδα του Σερφ καλύτερα. Πηγαίνοντας λίγο παρακάτω έβλεπες τους μικρούς ngc5443 & ngc5475 αρκετά παρακάτω. Από την άλλη πλευρά του Μ101 ξεχώριζες τον πολύ φωτεινό ngc5474 11,30mag και παρακάτω από τον Μ101 φαινόταν ο ngc5368.

Συνέχισα στα γρήγορα με τον διπλό γαλαξία ngc5478+5479 αλλά δεν του έδωσα χρόνο ούτε σε αυτόν ουτε στον πανικό που γίνεται εκεί γύρω(την επόμενη φορά) γιατί ψηνόμουν να δω πώς θα φαίνονται μέσα το ζεύγος Μ81 & Μ82 βέβαια πρώτα στον δρόμο μου βρήκα τον ic2574 ή Coddington’s Nebula έναν γαλαξία στα στα 10,8mag, Φυσικά αμέσως πήγα στον Bodes Galaxy όπου πραγματικά έβλεπες τις δύο σπείρες του, οριακά βέβαια αφού ο πυρήνας κάνει τρελή φωτορύπανση, και ακριβώς δίπλα διέκρινε κανείς τον UGC05336 στα 14,40mag. O M82 ή αλλιώς Cigar Galaxy έβγαζε μάτι πέραν ότι τον έβλεπες παχύ έβλεπες με πολύ λεπτομέρεια τις μικρές μαύρες γραμμές/νήματα πάνω του, απλά εκπληκτικός! Τον κοιτούσα αρκετή ώρα! Επίσης από την άλλη πλευρά του Μ81 είναι ο ngc3077 ο οποίος είναι και αυτός πολύ φωτεινός 10,60mag πραγματικά θα μπορούσαμε να μιλάμε για τριπλέτα και όχι ζευγος!! Και βέβαια μια γρηγορα ματια στον ngc2976 λίγο πιο πάνω.

Επόμενος στόχος το ζευγος M108 & M97, να πώ ότι στον Μ108 έβλεπες κάτι παραπάνω από ένα φωτεινό συννεφο, ενώ στο Μ97 το νεφέλωμα την κουκουβάγιας έβλεπες πολύ εύκολα τα δυο της μάτια :D.

Μια γρηγορη ματιά στον Ngc3718 & ngc3729 και φύγαμε για τον Γαλαξία της Καμηλοπάρδαλης, Ngc2403, απορώ πως ο Messier δεν τον ανακάλυψε αφού είναι πολύ φωτεινός 8,40mag και είναι στο Τοπικό Γκρούπ Γαλαξιών σε απόσταση περίπου 8Mly, βέβαια έχει μικρή επιφανειακή λαμπρότητα και σε φωτορυπασμένο ουρανό ή σε ουρανό με Φεγγάρι τον χάνεις! Ευτυχώς για εμένα είχα βγει για παρατήρηση σε πολύ σκοτεινό ουρανό και με νέα Σελήνη οπότε όχι μόνο τον είδα αλλά φαινόταν και το ngc2404 και άλλες δομές χωρίς όνομα μέσα στον Γαλαξία, καθώς επίσης μπορούσες να διακρίνεις ελαφρός και την σπείρα του, αφού αυτός ο γαλαξίας είναι σαν να έχει μόνο μια σπείρα. Πολύ ωραίος στόχος, τον συνιστώ και για παρατήρηση αλλά και για φωτογραφιση!!

.

.

.

.

δεν τελείωσε η Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου αλλά λόγο πίεσης στην δουλειά θα γραψω αργότερα την συνέχεια, αν θέλει ο Θανάσης ας γραψει για την Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου στην Πηλίδα που ήμασταν ~20 άτομα!!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βασίλη! Καταρχήν διακρίνω έναν μεγάλο ενθουσιασμό με το καινούριο σου τηλεσκόπιο. Νιώθω πως βλέπεις μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 12ιντσο έτσι δεν είναι; Πράγματα που πριν ζοριζόσουνα, τώρα τα βλέπεις με ευκολία, έτσι δεν είναι;

Επίσης, αυτό που λες πως προσπαθείς να κάνεις και φωτογράφηση αλλά και παρατήρηση μαζί και απογοητεύεσαι, το παθαίνω κι εγώ. Η φωτογράφηση είναι τόσο ταλαιπωρία, αναρωτιέμαι γιατί ασχολούμαι ακόμη. Γιατί δεν αφηνόμαστε απλά στη μαγεία του έναστρου ουρανού;

Πάμε στο ψητό... καταρχήν θέλω να μου πεις τί χάρτη χρησιμοποιείς για τους γαλαξίες σου και τα μεγέθη από πού τα παίρνεις; Οι ic4278 & ic4277 π.χ. που είπες είναι τρελά μικροί και αμυδροί!!! Δεν περιμένω ποτέ να φανούν με το 16ιντσο. Και σαφώς πολλοί από αυτούς που ανέφερες δεν υπάρχουν στην Uranometria. Χρησιμοποιείς starry night;

Όσον αφορά τον Μ101, πρώτη φορά κι εγώ που κατάλαβα οπτικά ακριβώς το σχήμα του όπως το θυμόμουν από τις φωτογραφίες ήταν με το 16ιντσο. Με το 8ιντσο απλά έβλεπα μια δεξιόστροφη υποψία. Σχετικά με τα νεφελώματα που έχει πάνω του δεν έχω ασχοληθεί.

Επίσης τελευταία διάβαζα στο cloudy nights για τον UGC 5336 o οποίος είναι ένας γαλαξίας με πολύ χαμηλή επιφανειακή λαμπρότητα 15.8sb, 14.4v mag που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον M81, minimum απαίτηση ένα 12ιντσο. Προσωπικά δεν τον έχω προσέξει ποτέ αλλά ούτε τον έχω δοκιμάσει. Σήμερα διαβάζω πως εσύ τον είδες. Εντυπωσιακό! Θα τον δοκιμάσω κι εγώ.

Σχετικά με το horsehead, στην τελευταία παρατήρηση φάνηκε ΧΩΡΙΣ φίλτρο οριακά, αν ξέρεις φυσικά πού ακριβώς βρίσκεται.

ΥΓ:Συγχαρητήρια, είσαι πολύ γρήγορος. Δεν τέλειωσε ακόμη η βραδιά; Μήπως θα τελειώσεις τον ουρανό; Για πες εντυπώσεις από το 16άρι. Βλέπεις εμφανή διαφορά έτσι; :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Μάνο η διαφορά είναι μεγάλη! Και ναι εκεί που πριν ζοριζόμουν τώρα απλά τα βλέπω χωρίς καμιά δυσκολία, δεν χρειάζεται καν να ψάξω για να δω κάποιον αμυδρό στόχο απλά είναι εκει μέσα στο πεδίο!!!

Τους ic4278 & ic4277 δεν περίμενα να τους δω απλά ήθελα να δω μέχρι που μπορεί να φτάσει αφού με το 12αρι μπορούσα να δω σε τέλειες βραδιές μέχρι ~15,5 και μέχρι ~15,7 με πλάγια όραση.

Πάντως με το 16αρι ο πιο αμυδρός που είδα ήταν ο ngc5484 στα 15,7 και χωρίς να βγουν τα ματια.

Τι ρωτάς αν βλέπω διαφορες... εδω βγήκα 3-4 βραδιές και κοιτούσα *μόνο το Νεφέλωμα του Ωρίωνα!! :P

Επίσης να αναφέρω oτι τέτοιο Cats Eye Nebula δεν έχω ξαναδει... όχι απο θέμα λεπτομέριας αλλά απο φωτεινότητα αφου στα 80Χ δεν ήταν ένα γαλαζο-μπλε πλανητικό αλλά Βαθυ Μπλέ τόσο μπλε που γεμίζει το στόμα μου όταν το λέω αλλά και το μάτι μου όταν τα κοιτάζω :P :D

Θα ακολουθήσει συνέχεια της περιγραφής...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Βασίλη μας άνοιξες την όρεξη. Το θέμα είναι ότι μας ψήνεις για έξοδα (μεγαλύτερο τηλεσκόπιο) και δεν μου αρέσει (τραβάτε με κι ας κλαίω δηλαδή). Φοβερή παρουσίαση, χείμαρρος στόχων. Τι να πω, το 16αρι αναστέναξε βλέπω. Χαίρομαι που το ευχαριστιέσαι.
Δημοσιεύτηκε

Πάντως Βασίλη σχετικά με τα μεγέθη υπάρχει ένα θέμα. Αν τα παίρνεις από το starry night, να ξέρεις πως είναι λιγάκι ανεβασμένα για κάποιο λόγο. Συγκεκριμένα για τον ngc5484 η Uranometria τον έχει στα 14.7v mag. :roll: :roll: :roll:

ΥΓ: Μαζί γράφαμε ρε Δημήτρη; :-({|= :-({|=

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη το 16αρι δεν αναστέναξε ακόμα... έχει μακρύ δρόμο μπροστά του!! :P

Μάνο αυτο με τα μεγέθη του Starrynight το έχουμε ξαναπεί και μάλλον τα έχει γραμμένα λάθος, anyway...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης