Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα,εδω και μια εβδομαδα ειμαι κατοχος του SkyWatcher ED80.Ειναι το πρωτο μου τηλεσκοπιο και ειμαι εντελος καινουριος στον τομεα.Ολη την εβδομαδα συννεφα κλασικα αλλα μια μερα υπηρχε ενα κενο ενδιαμεσα στα συνεφα και ετυχε να ειναι εκει ο κρονος(το ειδα απο stelarium).

Λοιπον προσπαθησα να το δω,με ενα προσοφθαλμιο zoom Celestron 24-8mm.Για αρχη ειπα να ξεκινησω με ενα ζουμ για να παιξω λιγο και αργοτερα θα αγορασω και πιο ειδικα προσοφθαλμια.Εχω και ενα 28mm που ηταν μεσα στο βαλιτσακι που πηρα.

Anyway στο θεμα μας τωρα.Στοχευω λοιπον τον Κρονο και βλεπω ενα κιτρινο πραγματακι στρογγυλο σαν ενα μικρο ομικρον οπως το γραφουμε στο τετραδιο.Ισα ισα διακρινα και ενα οριζοντιο ομικρον(τους δαχτυλιους λογικα).

Μου εκανε εντυπωση το ποσο μικρο το εβλεπα και το ποσο κιτρινο(σχεδον χρυσο)

Ξερω οτι παιζει ρολο που το εβλεπα μεσα απο το σπιτι με ανοιχτο παραθυρο αλλα δεν νομιζω οτι θα το εβλεπα μεγαλυτερο εαν ειμουν εξω.Η ερωτηση μου λοιπον ειναι η εξης:με αυτο το τηλεσκοπιο τοσο μεγεθος θα το βλεπω μονο?Και εαν βαλω και εναν Barlow 2x θα το βλεπω απλα διπλασιο?δλδ σαν ενα κεφαλαιο Ο ομικρον?Λογικα καποιος συνδιασμος θα υπαρχει για να μεγαλωσει καπως και να δεις το κανονικο του χρωμα ετσι δεν ειναι?Να υποθεσω ενα 2χ Barlow η 3x ενα προσοφθαλμιο 4mm?Η απλα με το δικο μου δεν μπορω να πετυχω μεγαλο μεγεθος?Η ειναι τοσο μικρος ο Κρονος?Οποτε πια λυση προτεινετε για το τηλεσκοπιο μου?Επαναλαμβανω SkyWatcher ED80.

Ευχαριστω

Μην βαράτε τα κουνούπια...άλλοι σας πίνουν το αίμα
Δημοσιεύτηκε
Φιλε kounoupi το τηλεσκοπιο που εχεις αντεχει μεχρι 160χ μεγενθυση που ειναι μια αρκετα καλη μεγενθηση για τους πλανητες αλλα δεν θα εχεις καθαρη εικονα :( αλλα με ενα προσοφθαλμιο 6μμ κατι θα δεις
Καθρεφτες ρεεεεε!! :D
Δημοσιεύτηκε

Φίλτατο Κουνούπι, :D :mrgreen:

1. Δεν θα έχεις ΠΟΤΕ το τηλεσκόπιο μέσα στο σπίτι για παρατήρηση!! :shock: Δεν είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί έτσι! Το πάτωμα, τα χαλιά σου, όλο το περιβάλλον του δωματίου εκλύει ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ η οποία και θα σου χαλάει τα είδωλα καθώς θα αναδύεται μπροστά από τον αντικειμενικό φακό του ED80! Η παρατήρηση στην Αστρονομία γίνεται ΕΞΩ και όλο είναι ένα ΥΠΑΙΘΡΙΟ σπορ...

2. Το τηλεσκόπιο που πήρες είναι αξιολογότατο και ποιοτικότατο αλλά το forte του βρίσκεται στην Αστροφωτογραφία (στην οποία αποδίδει φανταστικά!) και όχι τόσο στην παρατήρηση...θα δεις πράγματα δηλαδή φίλε μου, αλλοίμονο, αλλά μην περιμένεις και θαύματα...δηλαδή θέλω να σου πω ότι ναι μεν η ποιότητά του θα φανεί ΚΑΙ στην παρατήρηση αλλά ως ένα όριο...και φυσικά, θα πρέπει να τηρήσεις κάποιους κανόνες! Π.χ. όπως το νούμερο 1 παραπάνω!

3. Μικρός φαίνεται ο Κρόνος γενικότερα από όλα τα τηλεσκόπια. Μόνο στα μεγαλύτερα θα τον δεις μεγαλύτερο όπως ίσως το φαντάζεσαι. Το θέμα είναι ότι αυτά που έχουν και μεγαλύτερη εστιακή απόσταση, μπορούν να σηκώσουν χωρίς σκοτείνιασμα στο είδωλο, μεγαλύτερη μεγέθυνση από κάποια άλλα. Εσένα έχει 600mm εστιακή, γενικότερα μιλώντας, η ιδανική μεγέθυνση για πλανητική είναι 250x αλλά για να φτάσεις εσύ τόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις φακό 2.5mm (π.χ. Nagler 2.5mm T6) που θα σου δώσει 240x, αλλά το είδωλο που θα πάρεις στο τηλεσκόπιο αυτό ΔΕΝ θα έχει το contrast που θα είχαν άλλα και θα είναι πιο σκοτεινό γιατί η συγκεκριμένη μεγέθυνση, είναι εκτός των οπτικών δυνατοτήτων του τηλεσκοπίου αυτού.

Θεωρητικά και μένα το 12" dob σηκώνει 600x αλλά ποτέ δεν θα επιχειρήσω τέτοια μεγέθυνση, πάντα επιδιώκω μέχρι 350x το πολύ...άλλο όμως το 12ιντσο Νευτώνειο με 1500mm εστιακή και άλλο το διοπτρικό με τα 600mm. Κατάλαβες;.. :-k

4. Από έξω δεν θα το έβλεπες (εννοείται!) μεγαλύτερο, θα το έβλεπες όμως χωρίς θερμικές παρεμβολές που είναι εξίσου σημαντικό! Μιλάμε για το "βράσιμο" του ειδώλου...

5. Θα σου πρότεινα να έχεις οπωσδήποτε έναν Barlow της Televue (2x ή 3x καλύτερα για το ED80)

και ένα φακό όπου με τον barlow μαζί θα φτάνεις γύρω στις 200x. Κάνε τους υπολογισμούς μόνος σου για να εξοικιώνεσαι με αυτά και δες τι μπορείς να πάρεις για μεγάλη μεγέθυνση. Νομίζω πως αν μείνεις στις 200κάτι μεγεθύνσεις είσαι ήδη ΠΟΛΥ οριακά και μη ζητάς περισσότερα από αυτό το τηλεσκόπιο. Με τα λεφτά που έδωσες έπαιρνες Νευτώνειο dob 10" αλλά ξέρω ότι έχεις θέμα με την μέση σου οπότε δεν μπορώ να σου πω τίποτα...καλά έκανες και πήρες και το ED80 άλλωστε είναι πολυ ποιοτικό και αυτό. Άλλο το dob...άλλο αυτό...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Με τον 28mm είχες 600/28=21x μόνο, γι'αυτό τον έβλεπες τόσο μικρό! Μπορείς να πας μέχρι 160-200x με το τηλεσκόπιό σου. Θα δεις καθαρά τους δακτυλίους σε αυτές τις μεγεθύνσεις. Ψάξε μάθε ρώτα βρες κατάλληλα προσοφθάλμια ώστε να έχεις τις μεγεθύνσεις που θες.
Δημοσιεύτηκε

σημερα αγορασα και εναν Televue Powermate 2.5x μιας και ειχε την εκπτωση του 20%.

Αλλα οταν ηρθα σπιτι και το δοκιμασα εμεινα με την εξης απορια...

πως θα το συνδιασω με τον 28mm προσοφθαλμιο που εχω μιας και το προσοφθαλμιο ειναι 2 ιντσων και το powermate 1.1/4

Mε τον zoom που αγορασα ειναι οκ γιατι ειναι και τα δυο στην 1,1/4 ιντσα

Με τον 28αρι που ηταν μαζι με το τηλεσκοπιο τι γινετε ομως?

Να υποθεσω οτι πρεπει να αγορασω μετατροπεα 1,1/4 σε 2''?εχω τον αναποδο απο 2 σε 1.1/4

Μην βαράτε τα κουνούπια...άλλοι σας πίνουν το αίμα
Δημοσιεύτηκε
σημερα αγορασα και εναν Televue Powermate 2.5x μιας και ειχε την εκπτωση του 20%.

Αλλα οταν ηρθα σπιτι και το δοκιμασα εμεινα με την εξης απορια...

πως θα το συνδιασω με τον 28mm προσοφθαλμιο που εχω μιας και το προσοφθαλμιο ειναι 2 ιντσων και το powermate 1.1/4

Mε τον zoom που αγορασα ειναι οκ γιατι ειναι και τα δυο στην 1,1/4 ιντσα

Με τον 28αρι που ηταν μαζι με το τηλεσκοπιο τι γινετε ομως?

Να υποθεσω οτι πρεπει να αγορασω μετατροπεα 1,1/4 σε 2''?εχω τον αναποδο απο 2 σε 1.1/4

Δεν μπορείς να προσαρμόσεις 2" προσοφθάλμιο σε 1 1/4 barlow. Γενικότερα όμως αφού έχεις zoom προσοφθάλμιο δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό γιατί την αντίστοιχη μεγέθυνση θα στη δίνει ο zoom. Ο powermate σου θα μπορεί να σου δίνει μεγαλύτερες μεγεθύνσεις από τη μεγαλύτερη που σου δίνει ο zoom. Οπότε είσαι καλυμμένος.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης