Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εδω και η δικιά μου φωτογραφία με το διάγραμα απο το Limovie και με την Αποκρυψη.

Έφτιαξα δυο γραφήματα, το Davida_Occult_b έχει πιο στενό κύκλο ανάλυσης στο Limovie απο ότι η Davida_Occult.jpg. Τώρα δεν ξέρω πιο είναι πιο σωστό... υποθέτω το b

Davida_Occult.thumb.jpg.6215d45f13f2d1dca8d96ef2a4f6991b.jpg

Davida_Occult_b.thumb.jpg.b03a521fd120a8ed8a7978a15ea16fed.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βασίλη εύγε!

Για την καμπύλη, θα έλεγα ότι καλύτερη είναι η Davida_Occult.jpg, διότι ακριβώς έχει πιο "ευρύ κύκλο ανάλυσης". Αυτό που θέλουμε είναι ικανός αριθμός φωτομετρικών σημείων πριν και μετά το φαινόμενο, ώστε να αναδειχτεί σωστά η καμπύλη φωτός - ή αν θες το σκαλοπατάκι πτώσης λαμπρότητας του εκάστοτε στόχου. Καλό είναι το τμήμα πριν και το τμήμα μετά να είναι περίπου ίσης διάρκειας με το φαινόμενο, δες και τη δική μου καμπύλη.

Για τους χρόνους disapp και reapp, χρειάζεται επίσης να δηλώσεις (στο report σου) κάποιο περιθώριο σφάλματος, συνήθως ισόχρονο με τη διάρκεια ενός ή δυο καρέ (frames) λήψης (πχ +/- ... millisec).

Και πάλι συγχαρητήρια!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Βασίλη,

Το β είναι μεν πιο λειο, αλλα αυτό το σκαλοπάτι στην αρχή

μου φαίνεται ύποπτο. Αν πχ ο αστέρας ήταν διπλός, και

ο αστεροειδής απέκρυψε το ένα μέλος πριν από το

άλλο, τότε θα περίμενα το σκαλοπάτι να επαναληφθεί στο τέλος.

Επείδη δεν έχω πείρα με το Limovie, θα ήταν καλό κάποιος έμπειρος

να μας περιγράψει τι κάνει. Συγκεκριμένα,

Κάνει διαφορική φωτομετρία δηλ σε σύγκριση με κάποιο άλλο

αστέρα πεδίου?

Σου βγάζει και το Full Width at Half Maximum (το οποίο είναι

χρήσιμο για να επιλέξεις την βέλτιστη ακτίνα του κύκλου

(aperture) μέτρησης)?

Πώς καθορίζεται το δακτυλίδι που μετράει το background?

Εν τω μεταξύ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αναφορά

του Βαγγέλη ως μοντέλο για να αναφέρεις τα αποτελέσματα

από τη Ludmilla. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό (είναι?),

επειδή ήσουν κοντά στο οναμαστικό μονοπάτι

η αναφορά σου θα ειναι και χρήσιμη και ευπρόσδεκτη.

Τι λέει ο Βαγγέλης?

Τόλης.

Δημοσιεύτηκε

Τόλη και Βασίλη,

Το σκαλοπατάκι με παραξένεψε κι εμένα, αλλά πριν αποφανθούμε καλό είναι να ξέρουμε τι χρόνος έκθεσης επιλέχθηκε για τα καρέ λήψης. Όντως η επανάληψη του σκαλοπατιού θα ήταν συναγερμός για τυχόν ύπαρξη συνοδού αστέρα. Στην πρώτη εκδοχή "Davida_Occult.jpg" δεν εμφανίζεται σκαλοπατάκι στην έναρξη, αλλά έχουμε αντίστοιχο φαινόμενο στον πάτο της καμπύλης. Ανάλογο effect είχα κι εγώ σε αυτήν εδώ την καμπύλη φωτός. Στη δική μου καταγραφή της Davida δεν έχω σκαλοπάτι. To frame rate μου είναι 25 fps.

Εικάζω ότι ίσως πρόκειται για συνδιασμό τριών πραγμάτων α. παραμόρφωσης του αστρικού ειδώλου (επί τα χείρω) λόγω ατμοσφαιρικών διαταραχών, β. τιμής κύκλων μέτρησης (apperture) και γ. της μη χρήσης αστέρα συγκρίσεως.

Το Limovie κάνει διαφορική φωτομετρία, έχει μάλιστα δυνατότητα ορισμού περισσοτέρων του ενός αστέρων σύγκρισης.

Επίσης μπορούμε να ορίσουμε τις διαμέτρους στα τρία appertures: radius, inner, outer.

Επίσης μετράει το FWHM με το παραθυράκι "Half Flux Diameter". Βασίλη, καθώς αλλάζεις τις τιμές στα τρία apperture circles, η τιμή στο παραθυράκι αυτό αλλάζει.

Τι χρόνο έκθεσης έχει το κάθε frame?

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, στο βίντεο της απόκρυψης ο Αστέρας κάνει ένα απαλό σβήσιμο τέτοιο ώστε να δικαιολογείτε το σκαλοπάτι της καμπύλης. Στην επανεμφάνιση δεν εμφανίστηκε κάτι ανάλογο.

Βαγγέλη την Watec την είχα στο 5 low (δεν θυμάμαι σε χρόνο αντιστοιχεί)

Αλλα δύο γράμματα + το ένα σε κοντινο καθώς και οι ρυθμίσεις στο Limovie

Davida_Occult_c.thumb.jpg.e3c6ac2d050a3b096dd0716eaab4a1c0.jpg

Limovie_.thumb.jpg.501b43b67af76aa5d276a099c9277944.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη την Watec την είχα στο 5 low (δεν θυμάμαι σε χρόνο αντιστοιχεί)

Αλλα δύο ΔΙΑγράμματα + το ένα σε κοντινο καθώς και οι ρυθμίσεις στο Limovie

Οι ρυθμίσεις μου φαίνονται ΟΚ και το FWHM πολύ καλό. Τι λες Τόλη;

Όσο για το χρόνο έκθεσης που αντιστοιχεί στο "5 low" μπορεί ίσως να μας διαφωτίσει ο Γιάννης Ευφραιμίδης, που έχει την ίδια κάμερα.

Γι' αυτό και για τα άλλα τεχνικά θέματα του Limovie και της φωτομετρικής καμπύλης του Βασίλη μπορούμε να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού, όπως πχ του Gerhard Dangl ή του Jan Manek .

Ποιος θα στείλει το e-mail ? :mrgreen:

Βαγγέλης

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Γι' αυτό και για τα άλλα τεχνικά θέματα του Limovie και της φωτομετρικής καμπύλης του Βασίλη μπορούμε να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού, όπως πχ του Gerhard Dangl ή του Jan Manek .

Ο Βα...:roll: ...γγέλης :mrgreen:

Όσο για το χρόνο έκθεσης που αντιστοιχεί στο "5 low" μπορεί ίσως να μας διαφωτίσει ο Γιάννης Ευφραιμίδης, που έχει την ίδια κάμερα.
Καπου το γράφει, αλλά δεν το έχω μπροστα μου (είμι στην δουλεια)

Αντε... άλλο ένα διάγραμμα, αυτη την φορα με πιο μικρό το Κόκκινο Κυκλάκι, φαίνεται η ομαλή πτώση καλύτερα (τώρα που το έμαθα...

Davida_Occult_e.thumb.jpg.2001b41faec3c9dea31b7eb73be6e1f2.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ο Βα...:roll: ...γγέλης :mrgreen:

Will do, αλλά πριν στείλω το e-mail θα ήθελα αν μπορείς να ανεβάσεις μια ακόμα καμπύλη με το LiMovie, αυτήν τη φορά ΚΑΙ με αστέρα σύγκρισης - δηλ. αφού επιλέξεις με αριστερό κλικ τον αστέρα-στόχο, κάνε δεξί κλικ και σε κάποιο λαμπρότερο αστέρα του πεδίου και δώσε "Object Star Add", OK?

Βαγγέλης

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη θα μπορούσε να για το "σβήσιμο" να ευθύνεται το σχήμα της Davida;;

Will do, αλλά πριν στείλω το e-mail θα ήθελα αν μπορείς να ανεβάσεις μια ακόμα καμπύλη με το LiMovie, αυτήν τη φορά ΚΑΙ με αστέρα σύγκρισης - δηλ. αφού επιλέξεις με αριστερό κλικ τον αστέρα-στόχο, κάνε δεξί κλικ και σε κάποιο λαμπρότερο αστέρα του πεδίου και δώσε "Object Star Add", OK?
οκ

511_davida.jpg.45cb990073cdfe4f4ec2160ff6371c22.jpg

Asteroid 511 Davida imaged by the Keck Observatory, December 2002.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη θα μπορούσε να για το "σβήσιμο" να ευθύνεται το σχήμα της Davida;;

Το σταδιακό σβήσιμο έχει να κάνει είτε με ύπαρξη συνοδού αστέρα, είτε με τη (μεγάλη) φαινόμενη διάμετρο του αστέρα που αποκρύπτεται. Αυτά όμως τα φαινόμενα διαρκούν ελάχιστα frames και είναι συμμετρικά.

Ενίοτε οφείλεται και σε τεχνικούς λόγους, ατμοσφαιρικές διαταραχές, κλπ. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να διασταυρώνονται οι παρατηρήσεις.

Αν θυμάμαι καλά υπάρχει μια περίπτωση επίδρασης του κοίλου σχήματος του αστεροειδούς σε καταγραφή απόκρυψης, εδώ όμως ΔΕΝ έχουμε σκαλοπάτι, αλλά προς στιγμήν διακόπτεται ο πυθμένας της καμπύλης και αναλάμπει για λίγο ο στόχος στο προ της απόκρυψης επίπεδο φωτός.

Βαγγέλης

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Έτοιμα Βαγγέλη τα γραφήματα.

Davida_Occult_h.jpg.3edf6f51faa5039b5e37919ca471bb0e.jpg

Davida_Occult_g.thumb.jpg.02a3cdc3eb587fec25e420e6a215f2e1.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Έτοιμα Βαγγέλη τα γραφήματα.

Tόλη εσύ τι λες;

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Αλλο ένα καλύτερο, σε έναν λίγο φωτεινότερο απο τον 2UCAC_25613567

Davida_Occult_i.jpg.137d73f789b32a7ecfb14acd986a0456.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Αλλο ένα καλύτερο, σε έναν λίγο φωτεινότερο απο τον 2UCAC_25613567

Ώπα, εδώ είμαστε!

Αυτό το γράφημα είναι πιο καθαρό και νομίζω ότι θέτει πολλές αμφιβολίες για την πραγματική ύπαρξη του "σκαλοπατιού" :-k

Μάλλον το σκαλοπάτι είναι πλασματικό, διότι το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε με ανάλογο ρυθμό αντίστοιχη πτώση λαμπρότητας και στον αστέρα συγκρίσεως.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη, τι να πω... θα μπορούσε, δεν ξερω.

Εδω το ίδιο σε καλύτερη απεικόνιση.

Davida_Occult_j.thumb.jpg.80383f0200f137a7a46c326c8702f258.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Θα υπέθετα ότι η έναρξη του σκαλοπατιού (το πρώτο frame) είναι και η έναρξη της απόκρυψης.

Πιθανολογώ ότι το σκαλοπάτι οφείλεται σε παροδική ατμοσφαιρική διαταραχή, ακριβώς κατά την έναρξη της απόκρυψης, η οποία επηρρέασε τόσο τον αμυδρό αστέρα-στόχο όσο και τον λαμπρότερο αστέρα συγκρίσεως.

Anyway, ελπίζω να μας διαφωτίσουν οι πιο ειδικοί.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι το τελευταίο γράφημα ανταποκρίνεται περισσότερο

στην πραγματικότητα από αυτό το οποίο σχολίασα πρωτύτερα.

Το σκαλοπάτι, ότι και αν ήταν, ΔΕΝ μπορεί να είναι

λόγω συνοδού αστέρα διότι (επαναλαμβάνω) θα

έπρεπε να είχε επαναληφθεί στο τέλος της

απόκρυψης.

Ωραία, τότε φαίνεται ότι και οι δύο πιάσατε τη μέγιστη θεωρητικά διάρκεια

κάτι που σημαίνει ότι ή ήσασταν και οι δύο κοντά στο κέντρο του

πραγματικού μονοπατιού ή/και α αστεροειδής έχει σχήμα παραλληλογράμμου

και οι χορδές σας πέσανε κατά μήκος του. Κρίνοντας και από το σχήμα που παρέθεσε

ο Βασίλης, η αλήθεια είναι μάλλον κάπου στη μέση.

Ερώτησεις: Ο Μein Kapitan που έστησε? Έβγαλε και αυτός παρόμοιο αποτέλεσμα;

Τόλης.

Δημοσιεύτηκε

Τόλη, εφόσον ξεκαθάρισε η κατάσταση και συμφωνούμε, νομίζω δε χρειάζεται πια να στείλουμε e-mail.

Το μόνο που απομένει να γίνει είναι να βρει ο Βασίλης τους χρόνους έκθεσης των frames και να προσδιορίσει το error bar στους χρόνους απόκρυψης και επανεμφάνισης, οκ?

Βαγγέλης

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Πολύ ωραία, αφου το λύσαμε το θέμα μένει να στείλω κι εγω τα δεδομένα μου.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Ερώτηση: Ο Μein Kapitan που έστησε? Έβγαλε και αυτός παρόμοιο αποτέλεσμα;

Ο μάιν Καπιτάν έστησε κάπου στο Αλεποχώρι και επιχείρησε οπτική παρατήρηση με χρονόμετρο. Δημήτρη, αναμένουμε ενημέρωση - εντυπώσεις.

Κάτι που ήθελα να τονίσω για τη συγκεκριμένη απόκρυψη είναι ότι ο Preston έδινε χρόνο για Αθήνα UT 03:34:01 βασίζοντας την πρόβλεψη στον κατάλογο UCAC2, ενώ οι Γάλλοι της ΕΑΟΝ έδιναν χρόνο περίπου UT 03:33:25 με βάση τις συντεταγμένες του αστέρα στον κατάλογο UCAC3.

Εμείς καταγράψαμε το φαινόμενο μισό λεπτό μετά τον αναμενόμενο χρόνο από τον Preston και περίπου ένα λεπτό μετά από την πρόβλεψη των Γάλλων.

Επίσης η διάρκεια που κατέγραψα ήταν κατά 0.24 δευτερόλεπτα μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μέγιστη!

Υπάρχουν δηλ. θέματα προς διευκρίνηση - έρευνα σχετικά με τη συγκεκριμένη απόκρυψη.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη συγκρίνοντας τα τις δυο παρατηρήσεις, διαπιστώνει κανείς ότι η Απόκρυψη σε εμένα κράτησε σχεδον 1,5sec παραπάνω, μάλλον γιατι ήμουν πιο κοντά στο κέντρο του μονοπατιού. Επίσης εμένα ξεκίνησε 10sec νωρίτερα και την ώρα που σε εμένα τελείωνε εσένα ήταν στο Μέγιστο.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς η δική μου παρατήρηση δεν έχει να προσφέρει κάτι χειροπιαστό, καθώς δεν κατέγραψα καθόλου νούμερα-χρόνους.

Ο εντοπισμός του αστέρα-στόχου ήταν μέτριας δυσκολίας και ομολογώ ότι βοήθησε πολύ η ισημερινή για τα 4 σημεία του ουράνιου θόλου. Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον αν μάθαινα από κάποιον ότι το εντόπισε με dob.

Anyway, στο θέμα μας. Ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετές απόπειρες αποκρύψεων που έχω ως τώρα, που η επιβεβαίωση του σωστού αστέρα ήρθε ΚΑΙ με την διαπίστωση κίνησης του αστεροειδούς μετά από λίγη ώρα. Και εξηγούμαι: Το αστέρι στόχος φαινόταν πολύ αμυδρά διότι ήταν πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, αλλά και γιατί ο νοτιοανατολικός ορίζοντας στο Αλεποχώρι είναι χάλι μαύρο. Έπρεπε να επιβεβαιώσω ότι κοιτούσα τον σωστό στόχο. Ο πιο απλός τρόπος επιβεβαίωσης ήταν οι παρακείμενοι αστρικοί σχηματισμοί. Αλλά ο πιο εντυπωσιακός ήταν η διαπίστωση ότι η απόσταση που χώριζε το αστέρι μας από ένα άλλο "αστέρι"-συνοδό, ολοένα και μίκραινε!! Ήταν ο αστεροειδής, η κίνηση του οποίου κάθε 10 λεπτά ήταν εμφανέστατη, καθώς πλησίαζε το υπό αμφιβολία άστρο. Αυτό από μόνο του ήταν πολύ εντυπωσιακό, ανεξάρτητα από την έκβαση του φαινομένου.

Η ώρα πλησίαζε, μετρούσα ήδη 1 λεπτό πριν το χτύπημα του ραδιορολογιού. Το αστέρι φαινόταν αρκετά δύσκολα, τόσο όσο χρειαζόταν για να καθιστούσε την ακριβή χρονομέτρηση του φαινομένου δύσκολη υπόθεση. Όλα ήταν έτοιμα, ο στόχος παρέμενε στο κέντρο του πεδίου με προσεκτικές περιστροφές του άξονα RA. Κάθε κίνησή μου, είτε προς το χρονόμετρο, είτε προς το ραδιορολόι, είτε προς το χειριστήριο RA, ήταν πολύ προσεκτική: Μια απροσεξία, ένα ατσούμπαλο χτύπημα του σωλήνα, και όλα θα πήγαιναν στράφι.

Το ρολόι σήμανε την έναρξη του χρονομέτρου και σε λιγότερο από ένα λεπτό θα άρχιζε η απόκρυψη. Προσπαθούσα να έχω το μάτι μου διαρκώς σε κίνηση, να μην το έχω μόνιμα πάνω στο αμυδρό άστρο, διότι έχω παρατηρήσει στο παρελθόν ότι έτσι υπάρχει πιθανότητα ο στόχος να "σβήσει" από μπροστά μου, λόγω κάποιου άγνωστου φαινομένου που συμβαίνει με την οράσή μας. Μάτι διαρκώς σε κίνηση σε μια προσπάθεια να αντιληφθεί πτώση λαμπρότητας 1 mag σε 12άρι άστρο μέσα στη φωτορύπανση και στα "κατώγια" του ορίζοντα!!! Το ρολόι ήδη χτυπούσε για 1 ολόκληρο λεπτό και απόκρυψη ΔΕΝ είχα δει ακόμα. Ώσπου κάποια στιγμή είδα την καταπληκτική πτώση λαμπρότητας!! Πάτησα το χρονόμετρο, αλλά ήμουν σίγουρος ότι δεν το πάτησα την σωστή στιγμή. Δυστυχώς άργησα να αντιληφθώ την έναρξη του φαινομένου, το συνειδητοποίησα γρήγορα αυτό, και εντελώς αμήχανα αλλά και μέσα στον ενθουσιασμό πάτησα ΣΤΟΠ εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια έγκυρης καταγραφής, αλλά και αφήνοντας τον εαυτό μου να απολαύσει ελεύθερα αυτό το τόσο δύσκολο για οπτική καταγραφή φαινόμενο!!

Μετά τη λήξη του φαινομένου ένιωθα σαν μόλις να είχα καταφέρει να δω έναν πολύ αμυδρό γαλαξία: Μια καθαρά προσωπική στιγμή, που με γεμίζει χαρά, ενθουσιασμό, αλλά και που (δυστυχώς) δεν έχει κάτι να προσφέρει στους άλλους, με την έννοια της καταγραφής χρόνων, αριθμών, στιγμών! Περίεργο συναίσθημα, δε λέω... Πάμε για την επόμενη, με νούμερα, αλλά και με τις ίδιες εντυπώσεις και συναισθήματα!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη μπορεί αυτή τη φορά να μη συνεισέφερες με αριθμούς και μετρήσεις, η περιγραφή σου όμως προσφέρει πολλά: είναι γλαφυρότατη και μας βοηθάει να βιώσουμε το ρίγος και τη συγκίνηση που έχει αυτό το είδος παρατήρησης.

Η οπτική παρατήρηση μιας απόκρυψης αστέρα από αστεροειδή είναι εμπειρία που μακάρι να ζήσει κάθε ερασιτέχνης αστρονόμος. Είναι η γοητεία της προετοιμασίας, της αναμονής, και της εκτέλεσης της παρατήρησης: Πρέπει να βρίσκεσαι στο σωστό σημείο τον κατάλληλο χρόνο, δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία, το φαινόμενο είναι live, ΔΕΝ είναι δεδομένο, και έρχεται αναπάντεχα!

Βαγγέλης

Πλάτων

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης