Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Την Δευτέρα 04 Απριλίου 2011 και ώρα 02:41π.μ ο Κρόνος θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση για αυτό το έτος, περίπου 8,61AU και η φαινομενική λαμπρότητα του θα είναι 0.36mag

Όποιος έχει καλό καιρό ας είναι έτοιμος για παρατήρηση, αλλά και όσοι είναι λάτρες της Πλανητικής φωτογράφισης αυτή είναι η ευκαιρία την φωτογράφιση του!!

Το ωραίο είναι ότι την ίδια μέρα έχουμε Νέα Σελήνη οπότε θα έχουμε όσο χρόνο θέλουμε να απολαύσουμε τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών!!

Saturn.thumb.jpg.e15baabfebdcca749e8ef9aed84f7eae.jpg

Φωτο: Starrynight

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Εχω παρει αδεια απο τη δουλεια και εχω στησει το 9,25 στην ταρατσα μου :mrgreen:

Ο Κρονος ειναι καταπληκτικος στις 293,75 μεγενθυσεις , το seeing εξερετικο θα περιμενω να παει 2 και 41 ελπιζοντας να επικρατουν οι ιδιες καλες συνθηκες εκεινη την ωρα . Μακαρι να ειχα την οδηγητικη να παρω κανενα video αλλα θα μου ερθει την Τεταρτη ](*,)

Παιδια οσοι μπορειτε να στησετε τωρα μιλαμε για μεγαλειο !

Θα βαλω και ενα δαχρτυλιδι τωρα στο 8αρι hyperion και θα ανεβω και αλλο στην μεγενθυση να δω ποσο μπορω να παω, τα λεμε κατα τις 3

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

Θα τρελαθω 391,666666 μεγενθυνσεις και ακομα βλεπω λεπτομερεια και εχω αξιοπρεπεστατη εικονα !

Εχω βαλει το HYPERION FINETUNING RING 14mm και ειμαι στα 6mm , ονειρο =D>

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα Κωστα , ναι στα βορεια φαινεται μια ζωνη και εχω βγαλει το ring και ειμαι παλι στις 293 χ αλλα μου φαινεται θα κατεβω μιας και μολις εγραψα το δευτερο μηνυμα χαλασαν οι συνθηκες ](*,)

Ωραιος ομως δεν ειναι? :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Επεσα στον hyperion 13mm στις 180χ και το ειδωλο αρχισε να βραζει γαμωτο, χαλανε πολυ οι συνθηκες ](*,)
Δημοσιεύτηκε
Έπιασες αυτό που λένε οι Αμερικάνοι ''The moment''. Έχεις και εργαλείο βέβαια. Εγώ έριξα δυο ματιές αλλά μου έφτασαν. Άρχισα την παρατήρηση βλέπεις προ διετίας, όταν οι δακτύλιοι ήταν σε ευθεία γραμμή, οπότε με εντυπωσιάζει τώρα που άρχισε να χαμογελά. Και αν δεν είναι αυτό όμορφο, τότε τι είναι;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα ! Ναι μαλλον της στιγμης ητανε εχθες αλλα μου εκανε εντυπωση που πηγα τοσο ψηλα σε μεγενθυση με τοσο καλη εικονα :cheesy:

Και εγω μη νομιζεις τωρα τον χαιρομαι τον Κρονο ... Οταν αρχισα να παρατηρω ειχα τηλεσκοπιο με οπτικα της κακιας ωρας . Κωστα ειδες τους δορυφορους? Εγω εβλεπα τον Τιτανα την Ρεα και την Τηθυ.

Δημοσιεύτηκε
Είδα έναν στα δυτικά (αριστερά με τον διαγώνιο) και κάπως ασαφώς άλλο ένα σε εσωτερική θέση από την ίδια πλευρά, ίσως ήταν και αστεράκι βέβαια. Δεν έψαξα ποιοί μπορεί να είναι. Τιτάν και Ρέα φαντάζομαι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Με μπερδεψες Κωστα , παρακατω επισυναπτω ενα σκιτσακι που εκανα οπως τα εβλεπα εχθες ...

Τα επιβεβαιωσα βεβαια και με το stellarium ειδες τιποτα διαφορετικο?

Kronos.png.c69f8cfe7e4b997610f8b205617295b0.png

Δημοσιεύτηκε

Είδα τα δύο αριστερά, Ρέα και Τηθύ, όπως ακριβώς τα σχεδίασες.

Αν και ο Τιτάνας βρέθηκε στο πεδίο του Nagler 17, ίσως και του 12, δεν τον πρόσεξα και σίγουρα δεν θα φαινόταν όταν έβαλα τους Ortho και τον Radian.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Παραξενο δε ειναι ομως πως το stellarium τους δειχνει σε διαφορετικες θεσεις? Με κανει να αναρωτιεμαι για την ακριβεια του προγραμματος , χανω κατι ή αυτο εξηγειται ? Με τους radian και ortho ειχες καλυτερη εικονα αποτι με τους nagler? (Αν ναι πιον ortho προτεινεις για μπαλαντερ αναμεσα στο 9,25 (κυρια χρηση) και στο 6" ντομπακι που εχω? (το οποιο δειχνει καλα μεχρι το 200χ)

Μαλλον γλυκοκοιταζω εναν ortho στα 9mm αλλα δεν τον πιασει στα χερια μου και δεν ξερω καν τι eye relief εχει (φοραω και γυαλια αν θυμασαι). Τον εχεις τον 9αρι ή τον εχεις χρησιμοποιησει ποτε ?

Ειναι σαν να κοιτας απο τρυπα απο βελονα?

Δημοσιεύτηκε

καλημερα παιδια, για μενα εχθες ηταν η πρωτη μου παρατηρηση.

το konus που εχω δεν ειναι τπτ σοβαρο, αλλα εμεινα ικανοποιημενος παρα μονο μια απορια που εχω.

βλεποντας απο 8μμ προσοφθαλμιο εχω 87.5Χ. με το αλλο που εχω και ειναι 20μμ και ενα barlowx2 εχω 70Χ.

γιατι με τον barlow δεν μπορουσα να δω καθολου??

Δημοσιεύτηκε
Παραξενο δε ειναι ομως πως το stellarium τους δειχνει σε διαφορετικες θεσεις? Με κανει να αναρωτιεμαι για την ακριβεια του προγραμματος , χανω κατι ή αυτο εξηγειται ? Με τους radian και ortho ειχες καλυτερη εικονα αποτι με τους nagler? (Αν ναι πιον ortho προτεινεις για μπαλαντερ αναμεσα στο 9,25 (κυρια χρηση) και στο 6" ντομπακι που εχω? (το οποιο δειχνει καλα μεχρι το 200χ)

Μαλλον γλυκοκοιταζω εναν ortho στα 9mm αλλα δεν τον πιασει στα χερια μου και δεν ξερω καν τι eye relief εχει (φοραω και γυαλια αν θυμασαι). Τον εχεις τον 9αρι ή τον εχεις χρησιμοποιησει ποτε ?

Ειναι σαν να κοιτας απο τρυπα απο βελονα?

Δεν γνωρίζω, αλλάζουν γρήγορα θέσεις οι εσωτερικοί δορυφόροι. Μόνο για την Ρέα είμαι βέβαιος που την δείχνει σωστά. Το άλλο "αστεράκι" μια το έβλεπα και μια όχι, MAK 102mm χρησιμοποίησα.

Όσο και να φαίνεται παράδοξο την καλύτερη εικόνα είχα με τους Nagler Τ4. Ίσως είναι υποκειμενική εντύπωση λόγω της αίσθησης Cinemascope που δίνουν, αλλά και επειδή είναι χαμηλής μεγέθυνσης, με τον μικρότερο (12mm) να είναι κοντά στον εστιακό λόγο του MAK (f/13, με 2'' διαγώνιο ίσως και f/14 ή f/15). Ο Κρόνος μικρός σχετικά αλλά καθαρότατος και τρισδιάσταστος.

Παρόμοια αίσθηση έδιναν οι Ortho 18 και 12.5, ενώ ο 9 ήταν οριακός για την βραδυά, το τηλεσκόπιο και την στήριξη (του Bresser! δύσκολο να εστιάσεις λόγω δονήσεων μετά τα 150x).

Ο 9 και ο 6 όμως είναι μέσα στις δυνατότητες του C6 και φυσικά των f/5-f/6 Νευτωνίων και διοπτρικών. Ο 6ρης είναι σαν να κοιτάζεις μέσα από οπή βελόνας. Ο 9ρης σακοράφας (μεγάλης, από αυτές για τα σακκιά ή τα δερμάτινα). Οι 18 και 12.5 αρκετά άνετοι και καμμιά φορά τους δουλεύω με barlow ή powermate χωρίς να υπολείπονται του Radian έτσι.

O Radian 8 επίσης παραείναι δυνατός για το MAK (εκτός από 1-2 εξαιρετικές βραδυές) αλλά είναι καλός για τα υπόλοιπα.

Να πω την αλήθεια, πήρα μερικά πλανητικά για να δω και εγώ τις διαφορές αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες που να με έχουν πείσει. Λένε πως με πολύ καλά τηλεσκόπια (χειροποίητα APO και νευτώνια και MAK με Zambuto κλπ) οι διαφορές γίνονται εμφανείς, αλλά δεν έχω τέτοιο πράγμα. Οπότε προτιμώ να βλέπω με τους Hyperions ή τους Naglers. Αφού δω έτσι, κατόπιν βάζω και τον κατάλληλο ortho για να δω την θεωρητικά βέλτιστη εικόνα. Μερικές φορές η εικόνα μένει σχεδόν ίδια, μερικές είναι ελαφρότατα καλύτερη, οδηγώντας με στο συμπέρασμα πως με τα δικά μου τηλεσκόπια και τα δικά μου μάτια δεν θα χρειαζόταν να έχω ξεχωριστούς φακούς. Ωστόσο τους κρατώ γιατί έχει πλάκα να κάνω διάφορες συγκρίσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
καλημερα παιδια, για μενα εχθες ηταν η πρωτη μου παρατηρηση.

το konus που εχω δεν ειναι τπτ σοβαρο, αλλα εμεινα ικανοποιημενος παρα μονο μια απορια που εχω.

βλεποντας απο 8μμ προσοφθαλμιο εχω 87.5Χ. με το αλλο που εχω και ειναι 20μμ και ενα barlowx2 εχω 70Χ.

γιατι με τον barlow δεν μπορουσα να δω καθολου??

Συνήθως οι Barlow αυτοί είναι της πλάκας. Ένας καλός barlow κάνει περίπου 100 ευρώ και ένας ανεκτός 30 ευρώ και πάνω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Τα ειπες ολα και ησουν κατατοπιστικοτατος :cheesy: Οποτε μαλλον θα κατσω στα αυγα μου , ετσι και αλλιως και εγω εχω τηλεσκοπιο f10 και οχι καποιο πανακριβο apo οποτε και εμπιστευομαι την κριση σου και λαμβανωντας υποψιν οτι δεν ειμαι και τοσο ψειρας ....
Δημοσιεύτηκε

Τον είδα και εγώ χθες τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών :mrgreen: πάνω στην αντίθεσή του και υπήρξαν στιγμές που ήταν φοβερός.

Άφησα τον Cosma να κρυώνει έξω στο μπαλκόνι τουλάχιστον 1μιση ώρα νωρίτερα πριν την θέαση, για να έχω την καλύτερη δυνατή εικόνα. To seeing ήταν αρκετά μεταβαλλόμενο, υπήρχαν στιγμές που το χώρισμα Cassini έσκαγε μπαμ μπροστά σου και άλλες που εξαφανιζόταν παντελώς...Μέσα από την χειρότερη φωτορύπανση της χώρας πάντως, στην Αθήνα αν μη τι άλλο, έχουμε ζήσει και βραδιές απίστευτα καλού seeing, περισσότερο τις καλοκαιρινές νύχτες και με τον Δία.

Είδα και κάποια δορυφοράκια (2 σίγουρα) που και που εμφανιζόταν και ένα ακόμη, όμως για μένα όταν εμφανιζόταν το Cassini είναι που ήταν μοναδική η αίσθηση, δεν ασχολήθηκα τόσο με τους δορυφόρους του Άρχοντα, αυτό είναι ένα παιχνίδι που αρέσκομαι να παίζω σε σκοτεινούς ουρανούς.

Δοκίμασα Nagler 9mm σκέτο (166x) και με TV Barlow 2x (333x). Ορθοσκοπικούς U.O. HD 5 & 6 mm (σκέτους πάντα εννοείται!) και τον William Optics Zoom II 7.5mm-22.5mm (barlowed και μη).

Μπορώ να πω πως ύστερα από πολλαπλές δοκιμές και συνδυασμούς, ο συνδυασμός που με ικανοποίησε περισσότερο ήταν ο U.O. HD 6mm (250x) και ο Zoom με τον Barlow 2x στις 400x, κάποιες στιγμές που το seeing βοηθούσε..έπαθα πλάκα από την λεπτομέρεια! Εικόνα ολοζώντανη, με εντονότατο contrast και φανταστικό sharpness, αυτός ο μπαγάσας ο zoom έχει αυτή την...κρυφή αρετή στην πλανητική που πάντα με ξάφνιαζε ευχάριστα. Ο ορθοσκοπικός ήταν φανταστικός και αυτός με τις γνωστές δικές του αρετές και τα ολοζώντανα χρώματα...

Θέλω να επισημάνω, πως η κίνηση του dob στις 400x, κυνηγώντας τον πλανήτη, ήταν πολύ ομαλή και σε αυτό βοήθησε το κόλπο με τα 2 CD στην αζιμουθιακή κίνηση που αναβάθμισε αισθητά την κίνηση. Με μια μικρή ώθηση κάθε φορά, μπόρεσα να τον κυνηγήσω χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. \:D/

Το συγκεκριμένο κόλπο με τα CD, το αναφέρει μέσα στο Astronomy Hacks, βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν κάτοχο Νευτωνείου σε dobsonian βάση.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Είδε κανείς χώρισμα Encke ή είναι πολύ κλειστοί οι δακτύλιοι ακόμα; Σε στιγμές καλού seeing (οι πλανήτες δεν μασάνε από φωτορύπανση, το καλύτερο Άρη τον έχω δει από Λυκαβηττό) με μεγάλες μεγεθύνσεις και μεγάλο τηλεσκόπιο μπορεί να φαίνεται.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δεν μπόρεσα να δω το Encke, προσπάθησα πάντως, αλλά η συχνότητα που μεταβαλλόταν το seeing το καθιστούσε αδύνατο. Μόνο το Cassini φάνηκε και αυτό σε στιγμές, όταν όμως φαινόταν ήταν καταπληκτικό.

Πράγματι όμως, νομίζω πως και οι δακτύλιοι δεν έχουν ανοίξει τόσο για να φανεί το αρκετά πιο δυσδιάκριτο Encke, δηλαδή δεν ήταν μόνο θέμα του seeing..

Ένα πολύ καλό link για τον Κρόνο!

http://rst.gsfc.nasa.gov/Sect19/Sect19_18.html

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Έκανα χθες μια παρατήρηση του Κρόνου με το 6SE. Αφού ευθυγράμμισα για πρώτη φορά μετά την τοποθέτηση Bob's Knobs όσο καλύτερα μπορούσα και απογοητεύτηκα με την φωτορρύπανση που μου έκρυβε τους γαλαξίες της Παρθένου, το γύρισα αποκλειστικά στον Κρόνο. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ σταθερή και τον είδα πολύ καλά, έως και τα σχεδόν 400x (με καλύτερα αποτελέσματα στα 250x περίπου). Είχα τον χρόνο να τον περάσω από όλους μου τους φακούς και διαπίστωσα πόσο μικρές είναι οι διαφορές. Σε πολλές περιπτώσεις αντιλήφθηκα κάποια διαφορά στην βόρεια κυρίως ζώνη των νεφών, αλλά δεν μπορούσα να πω ποιος φακός υπερτερούσε. Ήταν απλά διαφορετικοί. Οι ορθοσκοπικοί απέδωσαν πολύ καλά αλλά τελικά προτιμούσα την παρατήρηση με τους T4 (ή τον Radian) σε συνδυασμό με τον Proxima Barlow 1.5x, κυρίως λόγω άνεσης και αίσθησης spacewalk με όλο αυτό το σκοτεινό υπόβαθρο τριγύρω. Δυστυχώς δεν είχα το καινούριο μου όπλο ακόμη.

Τέλος πάντων, γράφω κυρίως για να σας μεταφέρω έναν σύνδεσμο για την αναγνώριση των Κρονείων δορυφόρων από το Sky & Telescope που μου προώθησε το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης μέσω του newsletter.

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/javascript/saturn_moons

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης