Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εγώ βρήκα κάτι αλλά είναι πολύ πονηρό! :twisted: :-# :-#

Πολύ ωραίο!

Προτείνω να ανεβάζουμε τέτοιους γρίφους συχνότερα!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

@ ΗΟΜΟ : :lol: :lol: :lol: :lol:

Το λυσάρι βλέπω πάντως είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Πάει η νηστεία και αυτοσυγκράτηση!

Αν φτιαχτεί κι άλλος γριφος ... λύση ΓΙΟΚ [-X [-X [-X [-X

Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα.

www.flickr.com/photos/athlos/

Δημοσιεύτηκε

βλέπω οι γρίφοι μπριζώνουν! ιδού λίγη τροφή για σκέψη:

υπάρχουν στην αστρονομία τρία "όρια" με επώνυμο! υπάρχουν και καμιά δεκαριά ακόμη (που χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες). πόσα μπορούμε να ψαρέψουμε?

11.jpg.8a85ae4ee2d2348d8d81e8caae5a2f29.jpg

Δημοσιεύτηκε

Νίκο, βρήκα πρόχειρα τέσσερα όρια με επώνυμο:

τα όρια των αξιοτίμων κ.κ. Chandrasekhar, Roche, Jeans και Dawes.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Αφήστε τους γρίφους με τα ονόματα που μπορεί ο καθένας να βρει, και δώστε μου παρακαλώ μια πειστική εξήγηση γιατί το αντιζωδιακό φως φαίνεται καλύτερα κοντά στις ισημερίες! Με δυο λόγια!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, νομίζω ότι στα Ηλιοστάσια (και σε παραπλήσιες ημερομηνίες), ο Ήλιος, και το αντιδιαμετρικό του σημείο (δηλ. εκεί όπου εμφανίζεται το αντιζωδιακό φως) βρίσκονται σε περιοχές κατάφωτες από τη γαλαξιακή ζώνη: Tοξότης, Δίδυμοι και περίχωρα. Άρα το αντιζωδιακό φως το ξεχνάμε...

Αντιθέτως, στις Ισημερίες (και σε παραπλήσιες ημερομηνίες), ο Ήλιος και το αντιδιαμετρικό του σημείο βρίσκονται σε περιοχές μακριά από το γαλαξιακό επίπεδο: Παρθένος, Ιχθείς και περίχωρα. Άρα το αντιζωδιακό φως λάμπει σχετικά ανεμπόδιστα.

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη, νομίζω ότι στα Ηλιοστάσια (και σε παραπλήσιες ημερομηνίες), ο Ήλιος, και το αντιδιαμετρικό του σημείο (δηλ. εκεί όπου εμφανίζεται το αντιζωδιακό φως) βρίσκονται σε περιοχές κατάφωτες από τη γαλαξιακή ζώνη: Tοξότης, Δίδυμοι και περίχωρα. Άρα το αντιζωδιακό φως το ξεχνάμε...

Αντιθέτως, στις Ισημερίες (και σε παραπλήσιες ημερομηνίες), ο Ήλιος και το αντιδιαμετρικό του σημείο βρίσκονται σε περιοχές μακριά από το γαλαξιακό επίπεδο: Παρθένος, Ιχθείς και περίχωρα. Άρα το αντιζωδιακό φως λάμπει σχετικά ανεμπόδιστα.

Βαγγέλης

Βαγγέλη εννοείς δηλ. ότι το αντιζωδιακό σκεπάζεται από την γαλαξιακή ζώνη; Χμμμ, οκ, έχουμε γαλαξιακό δίσκο ορατό και τον χειμώνα, αλλά δε νομίζω ότι είναι τόσο έντονος.

Εγώ νομίζω ότι τον χειμώνα, επειδή η εκλειπτική είναι σε μεγαλύτερο ύψος τη νύχτα, το αντιζωδιακό σκεδάζεται περισσότερο και γίνεται μη ορατό. Το καλοκαίρι, δε το συζητάμε, είναι χαμηλότερα και μέσα στο γαλαξιακό δίσκο.

Ενώ στις ισημερίες η εκλειπτική είναι σε ενδιάμεση θέση και η σκέδαση από την σκόνη του εκλειπτικού επιπέδου που προκαλείται συμβαίνει σε καταλληλότερο ύψος.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη εννοείς δηλ. ότι το αντιζωδιακό σκεπάζεται από την γαλαξιακή ζώνη; Χμμμ, οκ, έχουμε γαλαξιακό δίσκο ορατό και τον χειμώνα, αλλά δε νομίζω ότι είναι τόσο έντονος.

Είναι πάαααρα πολύ έντονος σε σχέση με το αντιζωδιακό φως (το οποίο δυστυχώς είναι χαμένο μέσα στο γαλαξιακό δίσκο...)

Σκέψου τι σχήμα και τι μέγεθος έχει το gegenshein (σε μοίρες). Και σκέψου πού αναμένουμε να το δούμε. Σχεδόν ακριβώς αντιδιαμετρικά του Ήλιου. Στα ηλιοστάσια είναι μέσα ή πολύ κοντά στο milky way. Βλέπουμε το αντιζωδιακό φως στις Ισημερίες για τον ίδιο λόγο που μπορούμε και βλέπουμε αμυδρούς γαλαξίες στην Παρθένο. Κοιτάμε σε σκοτεινή περιοχή του ουρανού, μακριά από την τρομακτική λάμψη του δικού μας γαλαξία.

BTW, εάν τύχει να υπάρχει κοντά πλανήτης, επίσης το ξεχνάμε το gegenschein...

Εγώ νομίζω ότι τον χειμώνα, επειδή η εκλειπτική είναι σε μεγαλύτερο ύψος τη νύχτα, το αντιζωδιακό σκεδάζεται περισσότερο και γίνεται μη ορατό. Το καλοκαίρι, δε το συζητάμε, είναι χαμηλότερα και μέσα στο γαλαξιακό δίσκο.

Ενώ στις ισημερίες η εκλειπτική είναι σε ενδιάμεση θέση και η σκέδαση από την σκόνη του εκλειπτικού επιπέδου που προκαλείται συμβαίνει σε καταλληλότερο ύψος.

Μα όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος στον ουρανό, τόσο μικρότερη δεν είναι η σκέδαση από τη γήινη ατμόσφαιρα;

Αλλά δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα της ορατότητας του Gegenschein. Το θέμα είναι σε τι υπόβαθρο προβάλλεται αυτό το "αμυδρό τίποτα".

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη έχεις δίκιο! Το παρακάτω που βρήκα λεει αυτό ακριβώς για τους πλανήτες και την εποχή. Μου φαίνεται αδιανόητο πώς μπορεί να "θαφτεί" ακόμα και από τον γαλαξιακό δίσκο του χειμώνα ή το φως π.χ. του Κρόνου.

"Observing tips

If you want to observe the opposition light yourself, you should first find a location that is at least 100km (70 mi) from the nearest major city, and preferably at a high altitude (over 1000m or 3000ft above sea level would be good).

The night should be moonless, and the bright planets Jupiter, Saturn and Mars should not be too close to the antisolar point. This point in the sky is the point on the ecliptic just opposite the sun. The best times to observe the opposition light are around local midnight, around October (otherwise many stars and the Milky Way interfere somewhat).

You may need to adjust your eyes to the dark for at least 20 minutes (shorter if the location is truly dark). Scan around the antisolar point; you should be able to see the sky brightening.

Good luck!"

Πηγή: http://www.weatherscapes.com/album.php?cat=astronomy&subcat=gegenschein

Πάντως αυτό θέλω να το δω. Θα είναι ένα όνειρο, πραγματικά. Είμαι διατεθειμένος για ταξίδι τον Οκτώβριο, καλά να είμαστε.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

το ζωδιακό φως έχει σχήμα κώνου και κείται επί της εκλειπτικής.

για την καλύτερη θέασή του πρέπει η εκλειπτική να έρθει όσο πιο κάθετα γίνεται με τον ορίζοντα.

αυτο πετυχαίνεται ευκολότερα κοντά στον ισημερινό (σε μικρά τέλως πάντων γεωγραφικά πλάτη)

και η καλύτερη εποχή για μέγιστη γωνία εκλειπτικής-ορίζοντα είναι ο Σεπτέμβριος (πριν την ανατολή του ήλιου στον ανατολικό ορίζοντα) και ο Μάρτιος (μετά τη δύση στο δυτικό ορίζοντα)

το αντιζωδιακό φως είναι κύκλος διαμέτρου 40 περίπου μοιρών (τεράστια έκταση) αλλά πολύ αμυδρό. τόσο αμυδρό που η τελευταία φορά που αναφέρθηκε ήταν οι νύχτες πλήρους συσκότισης κατά το Β΄ παγκόσμιο.

Δημοσιεύτηκε
το αντιζωδιακό φως είναι κύκλος διαμέτρου 40 περίπου μοιρών (τεράστια έκταση) αλλά πολύ αμυδρό. τόσο αμυδρό που η τελευταία φορά που αναφέρθηκε ήταν οι νύχτες πλήρους συσκότισης κατά το Β΄ παγκόσμιο.
Νίκο, φωτογραφίζεται. Βέβαια, με τρελές εκθέσεις, αλλά φωτογραφίζεται. Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι βγαίνει με λήψη 1 ώρας στα 2.8 και στα 800. Δοκιμάστε να τραβήξετε με ευρυγώνιο με τέτοια νούμερα και δείτε τι θα βγάλετε.... #-o

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης