kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8, 2011 Χρώμα κυρίως στις φωτογραφίες, με φίλτρα και ειδικές τεχνικές.Μπορείς όμως να διακρίνεις λεπτές αποχρώσεις στο χρώμα των άστρων. Άλλα είναι κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα, άλλα λευκά ή γαλάζια. Κάποια νεφελώματα γκριζοπράσινα. Οι πλανήτες έχουν χαρακτηριστικό χρώμα: κόκκινος ο Άρης, κίτρινη η Αφροδίτη, φαιός ο Δίας. Με το μάτι αυτά βλέπεις. Είναι γοητευτικά όμως. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8, 2011 Οκ σε ευχαριστώ πολύ... Κων/νος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2011 Έχεις ήδη μια απάντηση στην αγγελία σου. Τώρα που τα πράγματα άρχισαν να ξεμπερδεύουν είναι ευκαιρία να ενημερώσω για ορισμένους πολύ φθηνούς φακούς με εξαιρετική απόδοση. 1. Agena 1.25" Enhanced Wide Angle Eyepiece - 9mm και 6mm http://agenaastro.com/agena-9mm-enhanced-wide-angle-ewa-eyepiece.htmlhttp://agenaastro.com/agena-6mm-enhanced-wide-angle-ewa-eyepiece.htmlΚυκλοφορούσαν και σαν Skywatcher και διάφορες άλλες εταιρίες, σχεδόν πάντα με το επίθεμα EWAΤα 20 και 15mm δεν τα πάνε καλά σε γρήγορα τηλεσκόπια, αλλά ο ενσωματωμένος Barlow των 9 και 6mm διορθώνει τα πράγματα.2. Agena 1.25" Super Wide Angle (SWA) Eyepiece - 20mm http://agenaastro.com/agena-20mm-super-wide-angle-swa-eyepiece.htmlΚαι αυτό από διάφορες εταιρίες, όπως Meade Series 4000 1.25" QX Wide Angle Eyepiece - 20mm και προσφάτως και σαν Explore Scientific. Ένας φακός πανάλαφρος με τεράστιο γιαλί, άφθονο eye relief και καλή απόδοση. Οι 2'' (26, 32 και 38mm) είναι επίσης καλοί αλλά τον 15mm και ειδικά τον 10mm τους χαντακώνει το eye relief. Δουλεύει άψογα με Barlow καθώς δεν διαθέτει αρνητικό στοιχείο εκ φύσεως.3. Σχεδόν κάθε Plossl 32 και 25mm (ίσως και 20mm). Και αυτά δουλεύουν καλά με Barlow. Κάθε εταιρία πουλά τέτοια και θα τα βρείτε σαν Celestron, Meade, Skywatcher, Orion. Ακόμη και της Televue οι Plossl είναι ευκαιρίες, συγκριτικά με τους υπολοίπους φακούς της.Ένα ωραίο πακετάκι είναι: Plossl 32mm, SWA 20mm, EWA 9mm, EWA 6mm. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2011 Σε ευχαριστώ, ήδη με έχεις βοηθήσει πάρα μα πάρα πολύ. Ελπίζω να μην πουλήθηκε ο φακός γιατί μια μέρα έλειπα και άργησα να απαντήσω επειδή ήμουν στο στρατόπεδο. Θα μελετήσω αυτά που μου είπες και θα απαντήσω... Κων/νος
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2011 Ένας barlow 2X θα με βοηθήσει πιστεύετε στους φακούς που έχω ήδη μέχρι να προμηθευτώ νέους, δεν θέλω να ξεφύγω γενικότερα χρηματικά διότι διαπιστώνω πως το τηλεσκόπιο μου είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και σκέφτομαι στο μέλλον να αγοράσω κάποιο καλύτερο. Κων/νος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2011 Ο μικρότερος φακός που θα χρειαστείς είναι στα 7-8mm, άρα αν πάρεις τον zoom δεν χρειάζεσαι Barlow.Από τους 3 φακούς που έχεις ο 4mm είναι υπερβολή. Οι άλλοι είναι 20 και 12, με Barlow γίνονται 10 και 6. Ο 10 θα είναι κοντά στο 12, άρα δεν έχεις κέρδος. Με τον 6 (117x) μπορείς να βλέπεις το φεγγαράκι και τον Κρόνο. Αλλά ένας καλός Barlow κοστίζει όσο ο Celesrtron Zoom (και λίγο παραπάνω). Ένας φθηνός μπορεί να επιδεινώνει την εικόνα και πάλι τις ίδιες 30 μοίρες των Kellner θα βλέπεις. Και θα πρέπει να βάζεις- βγάζεις φακούς και Barlow συνεχώς. Αν είχες 2 Plossl, τότε ναι, ο Barlow θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Νομίζω ο Skywatcher 21-7 για 40 ευρώ θα είναι μια πραγματική αναβάθμιση. Πιάνει όλο το φάσμα μεγεθύνσεων (33-100) με την μία, έχει καλύτερη ποιότητα κατασκευής και καλύτερη εικόνα από τους Kellner σου, καθώς και μεγαλύτερο πεδίο. Θα τον προτιμούσα από τον Barlow. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2011 Ναι θα τον πάρω το αποφάσισα αλλά γενικότερα το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο με την συγκεκριμένη βάση κουράζει πάρα μα πάρα πολύ και το μόνο που μπορώ να δω είναι ο κρόνος άντε και αργότερα ο ΔΙΑΣ. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο υπάρχει μια κλίμακα στην βάση που υποθέτω ότι είναι μοίρες? Κων/νος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο υπάρχει μια κλίμακα στην βάση που υποθέτω ότι είναι μοίρες?Είναι υποτίθεται για να βρίσκεις αντικείμενα με ορθή αναφορά και απόκλιση από πίνακες. Ξέχνα την, είναι ανακριβής και μόνο για εντυπωσιασμό.Δοκίμασε το τηλεσκόπιο αυτή την εποχή στον Τοξότη και το M13. Αφού βλέπω τα σφαιρωτά με τα Skymaster 15x70, πρέπει να φαίνονται και με το Bresser. Είναι εντυπωσιακά. Ψάξε και ανοικτά σμήνη. Έχεις χάρτη; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Το manual του τηλεσκοπίου μου αναφέρει πως έχει ισημερινή βάση και όχι αλζιμουθιανή, αλλάζει κάτι? Έχω δύο software, το distance suns και το βιβλίο night watch φτάνουν? Κων/νος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Στην ισημερινή θα κάνεις πολική ευθυγράμμιση σύμφωνα με τις οδηγίες του τηλεσκοπίου ρυθμίζοντας την κλίση στον παράλληλο της Κορίνθου (από μνήμης γύρω στις 38 μοίρες, ψάξτο όμως) και μετά στοχεύοντας τον πολικό αστέρα. Κατόπιν, αφού κεντράρεις το αντικείμενο θα το παρακολουθείς περιστρέφοντας μόνο το χειριστήριο ορθής αναφοράς (αυτό που πάει δεξιά- αριστερά με άλλα λόγια).Το Nightwatch είναι μια χαρά. Έχε το δίπλα σου με ένα κόκκινο φωτάκι, αναγνώρισε τους αστερισμούς από τον χάρτη του καλοκαιριού, διάλεξε έναν, πήγαινε στους χάρτες των αστερισμών που έχει παρακάτω και άρχισε να δοκιμάζεις το Starhopping με τον φακό των 20mm. Δυστυχώς το πεδίο του δεν βοηθά, αλλά δες το σαν εξάσκηση (γυμνάσια ή στίβο μάχης).Η υψαζιμουθιακή είναι πολύ απλούστερη για έναν αρχάριο και όχι μόνο. Αλλά πες: αυτό έχω, με αυτό θα πορευτώ. Θα σε μάθει αρκετά πράγματα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 οκ θα το προσπαθήσω και θα γράψω τις εντυπώσεις... Κων/νος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Θυμίσου όμως: Όποτε έχει λαμπρό φεγγάρι (όπως απόψε), βλέπουμε το φεγγάρι, πλανήτες και φωτεινά αστρικά σμήνη. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν σκοτεινό ουρανό. 1 εβδομάδα μετά την Πανσέληνο να δοκιμάσεις.Την έκλειψη πάντως της Τετάρτης θα την απολαύσεις. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Έχει λαμπρό φεγγάρι και ένα σωρό άχρηστες κολώνες που διαχέουν το φως όπου βρουν... Λοιπόν, στις 38 μοίρες περίπου, με μια ελάχιστη απόκλιση μπορώ και παρατηρώ τον κρόνο κουνώντας μόνο το αριστερά δεξιά και μετά από 1 με 2 λεπτά διορθώνω ελάχιστα το πάνω κάτω. Τα φτερωτά τι είναι ακριβώς για να τα αναγνωρίσω... Κων/νος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Ωραία! Αν ευθυγραμμίσεις καλύτερα δεν θα χρειάζεται να διορθώνεις.Τα φτερωτά σμήνη είναι ομάδες πουλιών που ίπτανται σε σχηματισμό κατά την μετανάστευση, την αναζήτηση τροφής ή το ζευγάρωμα. Ως δάνειος όρος χρησιμοποιείται και για σχηματισμούς πολεμικών αεροσκαφών. Εγώ εννοούσα τα σφαιρωτά σμήνη (Globular Clusters) που είναι ομάδες αρχέγονων αστέρων με σφαιρική συγκέντρωση γύρω από ένα κοινό βαρυτικό κέντρο και κατανομή στις παρυφές του γαλαξία. Με ένα μικρό όργανο μοιάζουν με ανεστίαστα άκρα. Σε μεγαλύτερη μεγέθυνση ως μπαλίτσες από μπαμπάκι και σε ακόμη μεγαλύτερη (με όργανα ικανής διαμέτρου) μπορείς να δεις δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες άστρα να λαμπυρίζουν μέσα από ένα φωτοκοκκώδες υπόβαθρο. Το πλέον διάσημο στο βόρειο ημισφαίριο είναι το Μ13 του Ηρακλή και ο πλουσιότερος αστερισμός σε ευκολως ορατά σφαιρωτά είναι ο Τοξότης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον Νότο. Θα είναι ορατός όλο το καλοκαίρι.Δες πως φαίνονται (σε φωτογραφίες και μεγάλα τηλεσκόπια): http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=15 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 ΧΑ ΧΑ ΧΑ ότι θέλω διαβάζω Σήμερα βρήκα τον Albireo, ston asterismo toy Κυκνου του κύκνου ακόμα και στα 4mm έβλεπα μια πάρα μα πάρα πολύ μικρή κουκκίδα και δίπλα της ακριβώς ακόμα μία, η αλήθεια είναι ότι απογοητευτικά περίμενα πιο εντυπωσιακό από αυτό. Κων/νος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Τα άστρα φαίνονται σαν κουυκίδες ακόμη και από το Hubble. Προσπάθησε να διακρίνεις τα χρώματά τους, εκεί είναι η ουσία. Αν δεν μπορείς θα φταίνε οι φακοί. Ξαναδοκίμασε όταν αναβαθμιστείς. Βλέπεις καθαρά το χρώμα του Αντάρη στον Σκορπιό; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Όχι δυστυχώς όλα ίδια μου φαίνονται δεν μπορώ να διακρίνω χρώμα. Θα προσπαθήσω να κοιτάξω να δω κάποιο αστρικό σμήνος αλλά δυστυχώς τώρα έχει αρκετή συννεφιά... Ο Αντάρης τι χρώμα θα έπρεπε να είχε? Κων/νος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 ALBIREO ANTARES Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Όχι ούτε με την φαντασία δεν διακρίνω κάτι τέτοιο ότι χρώμα έχει κάθε αστέρι όταν το βλέπω με το μάτι το ίδιο βλέπω και με το τηλεσκόπιο. Κων/νος
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 μην σε παραξενευει το οτι δεν βλεπεις χρωμα. και εγω στις παρατηρησεις μου σε πολλα αστερια δεν βλεπω χρωμα ή με μεγαλη προσπαθεια και με σχετιακ μεγαλη μεγεθυνση κατα φερνω να διακρινω χρωμα. αλλωστε το ανθρωπινο ματι δεν ειναι σχειδασμενο να βλεπει χρωμα σε αμυδρο φως Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Απλώς ακόμα και στα 4mm αυτό που βλέπω δεν έχει διαφορά με αυτό που βλέπω με τα μάτια μου, στο ίδιο μέγεθος βλέπω πάλι το άστρο ή η μεγέθυνση του είναι αμελητέα και δεν την αντιλαμβάνομαι. Εντάξει δεν είπα να βλέπω σαν το hubble αλλά να έχει και λίγο ενδιαφέρων αυτό που παρατηρώ. Κων/νος
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Ωραία! Αν ευθυγραμμίσεις καλύτερα δεν θα χρειάζεται να διορθώνεις.Τα φτερωτά σμήνη είναι ομάδες πουλιών που ίπτανται σε σχηματισμό κατά την μετανάστευση, την αναζήτηση τροφής ή το ζευγάρωμα. Ως δάνειος όρος χρησιμοποιείται και για σχηματισμούς πολεμικών αεροσκαφών. Εγώ εννοούσα τα σφαιρωτά σμήνη (Globular Clusters) που είναι ομάδες αρχέγονων αστέρων με σφαιρική συγκέντρωση γύρω από ένα κοινό βαρυτικό κέντρο και κατανομή στις παρυφές του γαλαξία. Με ένα μικρό όργανο μοιάζουν με ανεστίαστα άκρα. Σε μεγαλύτερη μεγέθυνση ως μπαλίτσες από μπαμπάκι και σε ακόμη μεγαλύτερη (με όργανα ικανής διαμέτρου) μπορείς να δεις δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες άστρα να λαμπυρίζουν μέσα από ένα φωτοκοκκώδες υπόβαθρο. Το πλέον διάσημο στο βόρειο ημισφαίριο είναι το Μ13 του Ηρακλή και ο πλουσιότερος αστερισμός σε ευκολως ορατά σφαιρωτά είναι ο Τοξότης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον Νότο. Θα είναι ορατός όλο το καλοκαίρι.Δες πως φαίνονται (σε φωτογραφίες και μεγάλα τηλεσκόπια): http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=15Τι magn πρεπει να εχω για να αρχισουν να διακρινονται τα σφαιρωτα σμηνη?Θα χρειαστω καποιο φιλτρο ή φαινονται απο πολη?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Φαίνονται από την πόλη αλλά απείρως καλύτερα από σκοτεινό ουρανό (όπως όλα τα αντικείμενα άλλωστε).Αρκεί και μεγέθυνση 10-15x αφού φαίνονται και με τα κιάλια. Αλλά σε μεγάλη μεγέθυνση είναι άλλο πράγμα. από την τελευταία μου παρατήρηση στον Πειραιά μία εικόνα μου εντυπώθηκε, το Μ13 στα 200x σε πεδίο 100 μοιρών. Είναι και κοντά στο ζενίθ αυτή την εποχή το βραδάκι, ευκαιρία να το δείτε. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 θα προσπαθήσω να το δω σήμερα αν και δεν νομίζω να το διακρίνω με το δικό μου... Κων/νος
gka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Τελικά ενώ προσπάθησα να βρω το Μ13 μου φάνηκε αρκετά δύσκολο τα αστέρια οδηγοί μετά βίας φαίνονταν λόγω της σελήνης και του κακού ερευνητή που έχει το τηλεσκόπιο πρέπει να τον αλλάξω σύντομα... Κων/νος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα