Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα παιδια.Ειμαι νεος τοσο στο forum οσο και στο χωρο της αστρονομιας.Προσφατα αγορασα ενα XT8" της Οrion απο το εξωτερικο.Σκοπευω να "επενδυσω" πανω του.Εχω ψαχτει και γνωριζω 1-2 πραγματακια.Αυτο που θα ηθελα θα ηταν να μ προτεινατε ενα καλο προσοφθαλμιο 8-10mm 1.25".Εχω βρει ενα ,William Optics 9mm SWAN.Ωστοσο θα ηθελα την εμπειρια σας να με καθοδηγησει στην αγορα ενως μεσαιου προσοφθαλμιου γυρω στα 100ευρω.(Δυνατοτητα παραγγελιας απο το Internet και πληρωμη με αντικαταβολη [Cash On Delivery])

Οι επομενες αγορες θα περιλαμβανουν-συμπεριλαμβανομενου και το προσοφθαλμιο-εναν φακο Barlow (κατα 90% το Celestron Ultima x2) οπως επισης ενα Variable Polarizing Filter (VPF) (Πιθανοτατα το γκρι της Οmegon [ Omegon Variable Grey Filter 1.25") ) και ενα φιλτρο για την φωτορυπανση ( μαλλον το Omegon Light Pollution Filter 1.25 " ).

Θα ηθελα τις γνωμες σας επι του θεματος.Οποιαδηποτε προταση δεκτη.Οπως επισης οποιοδηποτε σαητ για παραγγελια και πληρωμη με Cash on Delivery (εκτος του Astroshop.de)

Ο προσοφθλαμιος http://www.astroshop.eu/william-optics-9mm-swan-eyepiece--1-25--/p,4728

Ο Βarlow http://www.astroshop.eu/celestron-2x-barlow-lense-ultima-apochromatic--1-25--/p,7978

Το VPF της Omegon http://www.astroshop.eu/omegon-variable-grey-filter-1-25-/p,7399

και το φιλτρο για την φωτορυπανση http://www.astroshop.eu/broadband-filters/omegon-light-pollution-filter-1-25--/p,15629 (πως ακριβως "δουλευει" -τεχνικως το συγκεκριμενο?)

Μου εχουν προτεινει και το Ultrablock της Orion.

Ευχαριστω εκ των προτερων.Να'στε καλα. :) :D

12923506513ffaeef0ecd23.gif
  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Ο William Optics SWA δεν είναι από τις καλύτερες επιλογές. Γύρω στα 100 ευρώ αυτή την εποχή 2 είναι καλές περιπτώσεις

1. Explore Scientific 82 11mm UWA. Πραγματικό Deep Sky εργαλείο που κόστιζε 150$ μέχρι πρότινος, αλλά τώρα μόλις 99. http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=30-718-1511-1512-15403

2. Αν προτιμάς μεγάλο eye relief και άνεση παρατήρησης ο Hyperion 10mm http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2021

Νομίζω ο ES είναι λίγο ανώτερος οπτικά του Hyperion, ο Hyperion όμως είναι καταλληλότερος για γενική χρήση. Εγώ έδωσα τον ES μου (14mm) και κράτησα τους Hyperions.

Μια τρίτη επιλογή ακόμη φθηνότερη είναι αυτή: http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2130 Υπάρχουν και σαν Agena EWA, Orion Expanse κλπ http://agenaastro.com/agena-9mm-enhanced-wide-angle-ewa-eyepiece.html. Οι 9 και 6mm αξιολογούνται πολύ ψηλά (για τηντιμή τους), ακόμη και σε γρήγορα τηλεσκόπια. Είναι τσάμπα.

Οι διάφοροι SWA τύπου Erfle χωρίς Barlow είναι σαν τους Plossl και Kellner. Όσο μεγαλύτερη εστιακή τόσο πιο εύκολοι στην χρήση. Έχω 3, 20, 15 και 10mm και ουσιαστικά χρησιμοποιώ μόνο τον 20 (σπάνια και τον 15). Αντιθέτως οι φακοί ''Positive- Negative'' (και οι 3 που σου προτείνω) έχουν σταθερό eye relief και την ίδια άνεση σε όλες τις εστιακές.

Ένας SWA 20mm με έναν καλό 2x barlow είναι καλή περίπτωση και μάλιστα βελτιώνεται σε σχέση με τον ίδιο άνευ barlow. Το κάνω αυτό συνέχεια με τον δικό μου 20mm.

Από καταστήματα, εγώ ψωνίζω από www.optcorp.com, http://www.agenaastro.com, www.astromart.com και το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης φυσικά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

15629_2.jpg

Όπως βλέπεις το φίλτρο αποκλείει ορισμένες ακτινοβολίες (κοιλάδες) που αντιστοιχούν σε φώτα του δρόμου (Νατρίου, κίτρινα). Δυστυχώς δεν αποκλείει τα οικιακά φώτα ούτε άλλες λυχνίες διαφορετικώντεχνολογιών. Είναι Broadband.

Ένα Narrowband αποκλείει σημαντικά περισσότερες (Ultrablock ή UHC)

15626_2.jpg

και ένα Line όλες εκτός από αυτή που μας ενδιαφέρει, πχ την ΟΙΙΙ περιοχή των νεφελωμάτων εκπομπής.

15625_2.jpg

Το OIII κάνει την διαφορά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να κάνω μια ερώτηση ;;; Τα barlow δεν είναι σχεδόν άχρηστα;;;εμένα μια φορά την ζωη μου δύσκολη έκανε αφήστε που μετά αλληθώριζα για κάμποση ώρα. επίσης παραθέτω κάτι για τα light polution filters απο ένα site :

<>

Άρα σιγά το πράγμα με λίγα λόγια δεν κάνει και την μεγάλη διαφορά απλα είναι σε συγκεκριμένα αντικείμενα ,όπως και να έχει είναι δυσκολο να πάρεις κάποια περαιτέρω πραγματα όταν είσαι νέος εγω χριάστηκα ένα χρόνο για να πάρω κάποια πράγματα μόνο και μόνο απο σκέψη. (Με λιγα λόγια Κ.Κοκκώλη συμπληρώνω στην παραπάνω σημείωση σας!)

Ελπίζω να βοήθησα και εγώ . :)

And every night someone.Moves all the clocks forward.And the sun seems to.Set always at the sunrise...
Δημοσιεύτηκε

Ωραια αρα να μην σπαταλησω τα λεφτα μου σε φιλτρα καθως δεν θα εχουν το αποτελεσμα που εγω φανταζομαι.Τον Barlow να τον παρω?

Αρα Hyperion (13 ή 8) [@kkokkolis].

Το γκριζο VPF φιλτρο αξιζει?

Δημοσιεύτηκε
Ωραια αρα να μην σπαταλησω τα λεφτα μου σε φιλτρα καθως δεν θα εχουν το αποτελεσμα που εγω φανταζομαι.Τον Barlow να τον παρω?

Αρα Hyperion (13 ή 8) [@kkokkolis].

Το γκριζο VPF φιλτρο αξιζει?

Φίλε μου καλή σου αρχή.

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως, έτσι; :D Δηλαδή τα φίλτρα να τα πάρεις, ειδικά τα φίλτρα νεφελωμάτων όπως το φοβερό Ultrablock (το έχω) και το OIII (και αυτό), αλλά ΟΧΙ για να σου κόψουν ή να μειώσουν την φωτορύπανση, αν πάρεις τα φίλτρα αυτά για αυτό το λόγο...το έχασες το παιχνίδι! Η φωτορύπανση θα μειωθεί μόνο αν αλλάξουν οι λάμπες όλων των πόλεων με LED τύπου και κλειστό κουβούκλιο. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα που δεν θα θίξουμε εδώ.

Τα φίλτρα θα τα έχεις για τον σκοτεινό ουρανό που θα πας, μέσω των οποίων θα αναδείξεις λεπτομέρειες σε νεφελώματα, πλανητικά και μη, που κανονικά δεν θα φαινόντουσαν με το γυμνό μάτι. Θα τονίσεις κάποια χαρακτηριστικά τους δηλαδή λόγω των γραμμών εκπομπών τους που θα αφήνει να περνάνε το εκάστοτε φίλτρο. ΑΥΤΗ είναι η σωστή χρήση των φίλτρων νεφελωμάτων και όχι η αποκοπή/εξαφάνιση της φωτορύπανσης! Αυτή είναι μια προς το παρόν αθεράπευτη "νόσος" που ακόμη θα αργήσει να εξαλειφθεί.

Φίλτρα να πάρεις κάποια στιγμή, εφόσον μείνεις στο χόμπυ και εμβαθύνεις για τους λόγους που είπαμε νωρίτερα, ΟΧΙ για την φωτορύπανση. Στα λέω αυτά γιατί νιώθω ότι σου δημιουργήθηκαν εσφαλμένες εντυπώσεις σχετικά με τα φίλτρα. Το να τα πλασάρουν σαν φίλτρα φωτορύπανσης να ξέρεις ότι αποτελεί και ένα πάρα πολύ καλό κόλπο marketing και πλασαρίσματος...μη πέσεις στην παγίδα! :wink: :roll:

Ο σκοτεινός ουρανός είναι αναντικατάστατος... :roll:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Φιλε τασο σε ευχαριστω για την απαντηση σου.Απο οτι φαινεται εχετε δικιο,ηταν ενα καλο κολπο μαρκετινγκ.Αρα αυτα τα φιλτρα θα επρεπε να λεγονται φιλτρα νεφελωματων,περιπου.Συνεπως ειναι κατι που δεν μ χρειαζεται τωρα.Ωστοσο εναν προσοφθαλμιο πρεπει να παρω καθως ειμαι μονο με το 25mm.Το γκριζο φιλτρο αξιζει?Βοηθα στο να φαινεται ας πουμε η Σεληνη πιο λεπτομερη?Αφου υποθετω πως φιλτραρει την πολυ γκριζα "θαμπαδα".

Εχετε να προτεινετε κατι επιπλεον επι του θεματος?

Ευχαριστω θερμα οσους εχουν απαντησει μεχρι στιγμης.

Δημοσιεύτηκε

Έτσι όπως τα λέει ο Τάσος είναι, γιαυτό λέω να πάρεις το ΟΙΙΙ πρώτα. Το Ultrablock είναι το ίδιο καλό, αφήνοντας να φανεί περισσότερο φως από τα αστέρια, ώστε να μην εξαφανίζονται εντελώς όλα. Τα Broadband νομίζω πως είναι καταλληλότερα για γενιική παρατήρηση με μικρά τηλεσκόπια από την πόλη, σκοτεινιάζουν κάπως τον ουρανό αλλά δεν αναδεικνύουν τα νεφελώματα. Και κανένα φίλτρο δεν κάνει ειδικά για γαλαξίες. Εγώ έχω τα Baader Moon & Skyglow (UltraBroadband), Baader UHC-S (Broadband), Orion Ultrablock (Narrowband) και 2 ΟΙΙΙ (Line) και τα χρησιμοποοιώ κατά περίπτωση, όχι συνεχώς. Το 90% της παρατήρησης είναι χωρίς φίλτρο.

Το πολωτικό φίλτρο έχει ακόμη ειδικότερη χρήση. Είναι κατάλληλο για να παρατηρείς το φεγγάρι στο τελευταίο τέταρτο (όπως απόψε δηλαδή), ακόμη και νωρίς το απόγευμα σε γαλανό ουρανό. Επειδή σε αυτή τη φάση βρίσκεται αντιδιαμετρικά του ηλίου σε περιοχή πολωμένου φωτός αναδεικνύονται κάποια χαρακτηριστικά του έτσι. Το ήθελα και εγώ στην αρχή αλλά τελικά δεν το πήρα καθώς παρατηρώ το φεγγάρι συνήθως με μικρό τηλεσκόπιο 102mm και χωρίς φίλτρο. Το XT8 όμως είναι 4 φορές φωτεινότερο και ίσως σε ''τυφλώνει'' οπότε μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Σημείωση: σε αντίθεση με τον ήλιο το φεγγάρι ουδέποτε θα προκαλέσει ζημιά στα μάτια σου, απλώς πονάνε λίγο από την απότομη προσαρμογή της κόρης και τους αφήνει μετείκασμα. Αλλά σε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο το γκρι φίλτρο κάνει πιο άνετη την παρατήρηση. Εναλλακτικά φοράς τα γιαλιά ηλίου σου (τα οποία είναι αυτό ακριβώς, φίλτρα).

Σχετικά με τον φακό δεν κατάλαβα αν ήδη έχεις τον WO 9mm SWA. Ναι, προτείνω κάθε Hyperion ή ES82 στην τιμή πουκαθορίζεις. Αντίστοιχος του Hyperion 13 είναι ο ES 14mm. Είναι διαφορετικής νοοτροπίας φακοί. Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις και να δεις τι προτιμάς. Ο Hyperion έχει άνετη ανακουφιστική απόσταση οφθαλμού και τεράστιο προσοφθάλμιο φακό. Παρατηρείς χαλαρά και με άνεση. Ο ES έχει μεγαλύτερο πεδίο που όμως δεν το βλέπεις όλο με την μία: πλησιάζεις περισσότερον και γυρνάς το μάτι δεξιά- αριστερά απολαμβάνοντας μια κάπως καλύτερη εικόνα (στα άκρα ιδίως) αλλά με πιο απαιτητική διαδικασία. Είναι θέμα στυλ παρατήρησης και προτιμήσεων.

Μια ειδική περίπτωση είναι ο Baader Hyperion Zoom: Μεταξύ 16 και 8mm είναι σχεδόν ισάξιος των σταθερών Hyperions (μερικοί λένε καλύτερος). Έχει και bonus την περιοχή 24-16mm με κάπως στενό πεδίο. Τα άκρα του είναι λίγο καλύτερα από τους σταθερούς, το field stop πεντακάθαρο μεταξύ 20 και 10mm και απουσιάζει η δακτυλιοειδής περιφεριακή φωτεινότητα που έχουν οι απλοί Hyperions (αλλά και Pentax και πολλοί φακοί SWA positive- negative- εγώ ίσα που το αντιλαμβάνομαι, άλλους τους ενοχλεί όμως). Απουσιάζει και το Blackout με αυτόν. Με το κόστος 1.5 Υπεριώνων καλύπτεις περιοχή 4 (17, 13, 10 και 8) αν θέλεις καλό πεδίο 50-72 μοιρών και συνολικά 6 (24 και 21) αν αδιφορήσεις για το πεδίο. Αλλά και ένας απλός όπως ο 13mm με 20 επιπλέον ευρώ για δύο Fine tune rings γίνεται περίπου 11, 9 και 8mm.

Τέλος ο Barlow αν είναι καλός (όπως ο Celestron Ultima) αξίζει. Ιδίως για παρατήρηση πλανητών. Αν έχεις έναν φακό 8mm (150x) με τον Barlow πιάνεις το πρακτικό μέγιστο (300x). Διπλασιάζεις την συλλογή σου άμεσα. Φθάνει να φροντίσεις να μην πέσει το exit Pupil κάτω από 1mm (0.5mm για πλανήτες- σελήνη). Στο XT8 1mm έχεις με φακό 6mm. Άρα ο 13ης με Barlow θα δίνει πέραν του 92x με 2.1 exit pupil (ιδανικό για αντικείμενα βαθέως ουρανού) και 185x με 1mm exit pupil, καλό για πλανήτες. Και ο 8ρης κατεβαίνει στο 0.66mm, οπότε είσαι εντός ορίων.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Έτσι όπως τα λέει ο Τάσος είναι, γιαυτό λέω να πάρεις το ΟΙΙΙ πρώτα. Το Ultrablock είναι το ίδιο καλό, αφήνοντας να φανεί περισσότερο φως από τα αστέρια, ώστε να μην εξαφανίζονται εντελώς όλα. Τα Broadband νομίζω πως είναι καταλληλότερα για γενιική παρατήρηση με μικρά τηλεσκόπια από την πόλη, σκοτεινιάζουν κάπως τον ουρανό αλλά δεν αναδεικνύουν τα νεφελώματα. Και κανένα φίλτρο δεν κάνει ειδικά για γαλαξίες. Εγώ έχω τα Baader Moon & Skyglow (UltraBroadband), Baader UHC-S (Broadband), Orion Ultrablock (Narrowband) και 2 ΟΙΙΙ (Line) και τα χρησιμοποοιώ κατά περίπτωση, όχι συνεχώς. Το 90% της παρατήρησης είναι χωρίς φίλτρο.

Το πολωτικό φίλτρο έχει ακόμη ειδικότερη χρήση. Είναι κατάλληλο για να παρατηρείς το φεγγάρι στο τελευταίο τέταρτο (όπως απόψε δηλαδή), ακόμη και νωρίς το απόγευμα σε γαλανό ουρανό. Επειδή σε αυτή τη φάση βρίσκεται αντιδιαμετρικά του ηλίου σε περιοχή πολωμένου φωτός αναδεικνύονται κάποια χαρακτηριστικά του έτσι. Το ήθελα και εγώ στην αρχή αλλά τελικά δεν το πήρα καθώς παρατηρώ το φεγγάρι συνήθως με μικρό τηλεσκόπιο 102mm και χωρίς φίλτρο. Το XT8 όμως είναι 4 φορές φωτεινότερο και ίσως σε ''τυφλώνει'' οπότε μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Σημείωση: σε αντίθεση με τον ήλιο το φεγγάρι ουδέποτε θα προκαλέσει ζημιά στα μάτια σου, απλώς πονάνε λίγο από την απότομη προσαρμογή της κόρης και τους αφήνει μετείκασμα. Αλλά σε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο το γκρι φίλτρο κάνει πιο άνετη την παρατήρηση. Εναλλακτικά φοράς τα γιαλιά ηλίου σου (τα οποία είναι αυτό ακριβώς, φίλτρα).

Σχετικά με τον φακό δεν κατάλαβα αν ήδη έχεις τον WO 9mm SWA. Ναι, προτείνω κάθε Hyperion ή ES82 στην τιμή πουκαθορίζεις. Αντίστοιχος του Hyperion 13 είναι ο ES 14mm. Είναι διαφορετικής νοοτροπίας φακοί. Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις και να δεις τι προτιμάς. Ο Hyperion έχει άνετη ανακουφιστική απόσταση οφθαλμού και τεράστιο προσοφθάλμιο φακό. Παρατηρείς χαλαρά και με άνεση. Ο ES έχει μεγαλύτερο πεδίο που όμως δεν το βλέπεις όλο με την μία: πλησιάζεις περισσότερον και γυρνάς το μάτι δεξιά- αριστερά απολαμβάνοντας μια κάπως καλύτερη εικόνα (στα άκρα ιδίως) αλλά με πιο απαιτητική διαδικασία. Είναι θέμα στυλ παρατήρησης και προτιμήσεων.

Μια ειδική περίπτωση είναι ο Baader Hyperion Zoom: Μεταξύ 16 και 8mm είναι σχεδόν ισάξιος των σταθερών Hyperions (μερικοί λένε καλύτερος). Έχει και bonus την περιοχή 24-16mm με κάπως στενό πεδίο. Τα άκρα του είναι λίγο καλύτερα από τους σταθερούς, το field stop πεντακάθαρο μεταξύ 20 και 10mm και απουσιάζει η δακτυλιοειδής περιφεριακή φωτεινότητα που έχουν οι απλοί Hyperions (αλλά και Pentax και πολλοί φακοί SWA positive- negative- εγώ ίσα που το αντιλαμβάνομαι, άλλους τους ενοχλεί όμως). Απουσιάζει και το Blackout με αυτόν. Με το κόστος 1.5 Υπεριώνων καλύπτεις περιοχή 4 (17, 13, 10 και 8) αν θέλεις καλό πεδίο 50-72 μοιρών και συνολικά 6 (24 και 21) αν αδιφορήσεις για το πεδίο. Αλλά και ένας απλός όπως ο 13mm με 20 επιπλέον ευρώ για δύο Fine tune rings γίνεται περίπου 11, 9 και 8mm.

Τέλος ο Barlow αν είναι καλός (όπως ο Celestron Ultima) αξίζει. Ιδίως για παρατήρηση πλανητών. Αν έχεις έναν φακό 8mm (150x) με τον Barlow πιάνεις το πρακτικό μέγιστο (300x). Διπλασιάζεις την συλλογή σου άμεσα. Φθάνει να φροντίσεις να μην πέσει το exit Pupil κάτω από 1mm (0.5mm για πλανήτες- σελήνη). Στο XT8 1mm έχεις με φακό 6mm. Άρα ο 13ης με Barlow θα δίνει πέραν του 92x με 2.1 exit pupil (ιδανικό για αντικείμενα βαθέως ουρανού) και 185x με 1mm exit pupil, καλό για πλανήτες. Και ο 8ρης κατεβαίνει στο 0.66mm, οπότε είσαι εντός ορίων.

Ναι υπαρχει ενα μικρο θεματακι με το φεγγαρι.Ειναι αρκετα φωτεινο και συμβαινει αυτο που αναφερεις.Για αυτο ηθελα να παρω φιλτρο.

Για τον φακο τωρα.Οχι δεν εχω τον William Optics.Οταν αγορασα το τηλεσκοπιο ηρθε με ενα Possl 25mm που μ δινει x48.

Σκεφτομαι να παρω εναν barlow χ2 ωστε να εχω με τον 25μμ χ48 χωρις και χ96 με τον barlow

(σαν να εχω 25μμ και 12.5μμ φακους ξεχωριστα)

αλλα και εναν μεσο (8-13) ωστε να καλυψω αλλο ενα "ευρος" μεγεθυνσεων.

Μενω Αθηνα και οσο νανε δεν ειναι και ο,τι καλυτερο.

Εχω την δυνατοτητα να πηγαινω σε χωριο.Κοντα στην Αρτα,και κοντα στις Σερρες.Εκει ο ουρανος ειναι ποοολυ πιο καθαρος.

Καταληγουμε οσον αφορα τον προσοφθαλμιο οτι η καλυτερη δυνατη αγορα που θα μπορουσα να κανω ειναι τα Hyperion.Κατα προτιμηση οπως αναφερεις εναν 13mm για να ειμαι μεσα στα ορια.

Και τον barlow της Celestron.

Δημοσιεύτηκε
το ΟΙΙΙ που προτεινεται (αφου ξεκαθαρισαμε οτι ειναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ και οχι για να μου αποκλεισει την φωτορυπανση) ειναι αυτο http://www.astroshop.de/oiii-filter/omegon-oiii-filter-1-25-/p,15625 ?? Το "μικρο" εφαρμοζει μπροστα στον φακο ,αλλα το μεγαλυτερο? :?:
Δημοσιεύτηκε

Αν πάρεις Barlow 2x και ένα 13mm αχρηστεύεται η χρήση του 25mm σαν 12.5mm καθώς 13 και 12.5 είναι το ίδιο πρακτικά. Θα έχεις 3 μεγεθύνσεις ενώ μπορείς να επιδιώξεις τις 4. αν βέβαια σκοπεύεις να αλλάξεις αργότερα και τον 25mm δεν πειράζει. Καλό είναι να έχεις τα εξής exit pupils: 6mm, 2mm, 1mm και 0.5mm. Δηλαδή φακούς 36mm, 12mm, 6mm, 4mm.

Ο 36mm (32-40mm) θα είναι 2'' και με μεγάλο πεδίο, ας πούμε 68 μοιρών, ώστε να βλέπεις μεγάλο τμήμα του ουρανού. Θα είναι ο ερευνητής σου και ασύμβατος με Barow 1.25''.

Ο 12mm (14-10mm) 1.25'' θα είναι ο κύριος φακός, για όλα σχεδόν τα Deep Sky Objects, γαλαξίες και νεφελώματα κυρίως. Καλό είναι να προκύπτει άνευ Barlow.

Ο 6mm 1.25'' για πλανήτες, σφαιρωτά σμήνη και διαχωρισμό διπλών αστέρων.

Ο 4mm ο Super Power που τις νύκτες με καλό seeing θα πηγαίνει το τηλεσκόπιο στα όριά του, πέρα από τον 6mm.

Μόνο το 12mm διαιρούμενο από το 2 δίνει τον 6mm.

Μπορείς να πάρεις λοιπόν (σιγά-σιγά) 36mm, 12mm και 8mm και ο Barlow να δώσει 6mm και 4mm.

Ή να πάρεις 36mm και έναν zoom 24-8 που με Barlow θα κατέβει στο 6-4mm.

Προτάσεις:

Οικονομική: Skywatcher Panaview 38mm & Celestron Zoom 24-8, Skywatcher Barlow 2x (εναλλακτικά σταθεροί φακοί, πχ ο 25 Plossl->12.5 και Skywatcher Ultrawides 9 & 6mm, Celestron Xcel-Lx 7-5mm)

Μέση αλλά πολύ ποιοτική: Baader Hyperion Aspheric 36mm & Baader Hyperion Zoom, Celestron Ultima 2x (εναλλακτικά σταθεροί Hyperions ή ES80, ίσως και Baader Genuine Ortho 6mm)

Ανεβασμένη: Explore Scientific 82 30mm, Explore Scientific 100 14 και 9mm, Barlow ED 2'' 2x

Ακριβή: Televue Panoptic 35mm, Televue Nagler 12mm & 9mm-7mm, Televue Barlow 2x ή Powermate 2.5x (ή εναλλακτικά Radian 6mm)

Πανάκριβη δεν λες τίποτα: Televue Nagler 31mm & Televue Ethos 13mm και 8mm, Powermate 2'' 2x

Υπάρχουν πολλοί συνδιασμοί και συμμετέχουν και άλλες μάρκες (έβαλα μόνο εκείνες που έχω προσωπική εμπειρία).

Στο μέλλον καλύπτεις και το exit pupil 4mm με κάτι σαν Baader Hyperion 24mm, Panoptic 24mm, ES100 20mm, Nagler 22mm, ή μένεις με τον 25mm Plossl.

Τα φίλτρα είναι 2, για φακούς διαμέτρου κάνης 1.25'' και 2''. Μόνο οι Hyperions μπορούν να φορέσουν και τα 2 είδη.

Ελπίζω να μην σε ζάλισα :)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Σιγα σιγα λοιπον θα αρχισω να καλυπτω τις διαφορες μεγεθυνσεις που μπορω να επιτυχω.Ενας Hyperion 8mm και ενας Celestron ult. Barlow x2 θα ειναι πιστευω οι καλυτερες δυνατες αγορες για τωρα,συμφωνα παντα με αυτα που μου προτεινατε.Και για αργοτερα βλεπουμε.. :D

Σας ευχαριστω πολυ.

Οποιος αλλος πιστευει πως θελει να συμπληρωσει κατι,ας το κανει θα με βοηθησει κιαλλο.

Δημοσιεύτηκε

Για τα προσοφθάλμια απάντησε ο Κώστας και νομίζω σε κάλυψε πλήρως.

Όσον αφορά τα φίλτρα αν σκοπεύεις να κάνεις επισταμένη παρατήρηση στη Σελήνη η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να πάρεις ένα φίλτρο ND σαν αυτό http://www.astroshop.eu/lumicon-neutral-density-13-1-25--/p,6714

Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ.

Επίσης θα πρότεινα να πάρεις οπωσδήποτε ένα καλό φίλτρο ΟΙΙΙ (Lumicon - Televue). Με το ΧΤ8 σου σε σκοτεινό ουρανό θα σε βοηθήσει πάρα πολύ. Ανεκτίμητο εργαλείο.

Το καλύτερο όμως "αξεσουάρ" είναι ο σκοτεινός ουρανός. Ότι εξοπλισμό κι αν έχεις απο την πόλη δεν θα κάνεις και πολλά πράγματα. Θα εκπλαγείς απο το πόσο καλύτερη παρατήρηση θα κάνεις απο ένα σκοτεινό σημείο. Γι αυτό βρές κάποιους φίλους να σε πάνε σε κάποιο τέτοιο σημείο ή εναλλακτικά γράψου σε κάποιο σύλλογο κι ακολούθησε το πρόγραμμα εξορμήσεών του. Εκεί σίγουρα θα επωφεληθείς απο την εμπειρία και τον εξοπλισμό των άλλων παρατηρητών και θα καταλάβεις τι σου ταιριάζει και τί όχι.

My 2 cents :)

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Επισης τι Eye Relief εχει ο συγκεκριμενος

http://www.astroshop.eu/baader-planetarium-hyperion-eyepiece-8mm/p,8894 (φιλε kkokkolis αυτο προτεινεις?)

Στην περιγραφη λεει οτι μπορει να χρησιμοποιηθει και σαν 2".Και πως ακριβως γινεται αυτο?Γνωριζω οτι το τηλεσκοπιο μ δεχεται και 1.25" και 2" .αλλα πως γινεται με εναν προσοφθαλμιο.Ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

Ο Hyperion έχει 20mm eye relief όπως και οι υπόλοιποι. Είναι ιδιαιτέρως άνετο.

Στην φωτογραφία βλέπεις πως έχει διπλή κάννη με διάμετρο 1.25'' χαμηλά και 2.00'' υψηλότερα. Απλά το βάζεις στον εστιαστή ότι διάμετρο και να έχει αυτός και κάθεται άψογα. Χωρίς καμμία προετοιμασία ή μετατροπή.

Το φίλτρο ND έχει διαπερατότητα 17%, αφήνει δηλαδή να περνά το 17% του φωτός μόνο. Το VPF έχει κυμαινόμενη 1-40%. Δηλαδή μπορείς να το αλλάζεις, πχ θα έβαζες 40% στο Maksutov μου, 20% στο XT8 και κάτω από 10% σε ένα 16''.

Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για τους Hyperions κατέβασε τα διάφορα pdf στο τέλος της σελίδας αυτής: http://www.alpineastro.com/Hyperion-Eyepieces_com/hyperion-eyepieces.htm

Και δύο ανασκοπήσεις των Hyperions όπου συγκρίνονται με τα πολύ καλά ιαπωνικά Vixen LVW:

http://www.svenwienstein.de/HTML/hyperion_-_english_version.html

http://www.firstlightoptics.com/news/vixen-lvw-vs-baader-hyperion-review.html (δες το pdf παρακάτω με όλη την ανασκόπηση)

Με λίγα λόγια πλησιάζουν πολύ την απόδοση των Vixen που κοστίζουν υπερδιπλάσια και σε όργανα μεγαλύτερα του f/6 ή στις εστιακές κάτω από 8mm είναι συγκρίσιμοι, προσφέροντας ελάχιστα μεγαλύτερο πεδίο και πολύ περισσότερη ευελιξία. Αλλά και κάτω από το f/6 οι διαφορά ουσιαστικά βρίσκεται στο έξω 20% του πεδίου.

Φυσικά με τους Plossl δεν συγκρίνονται ως προς την παρατηρησιακή εμπειρία. Αν και οι Plossl γενικώς είναι εξαιρετικοί φακοί, αλλά στα 8mm είναι βασανιστήριο με eye relief περίπου 6mm.

hypa8.thumb.jpg.a08ed25e8a8162f0c8aec81f58fa2a4d.jpg

Hyperions V LVW.pdf

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ο Hyperion έχει 20mm eye relief όπως και οι υπόλοιποι. Είναι ιδιαιτέρως άνετο.

Στην φωτογραφία βλέπεις πως έχει διπλή κάννη με διάμετρο 1.25'' χαμηλά και 2.00'' υψηλότερα. Απλά το βάζεις στον εστιαστή ότι διάμετρο και να έχει αυτός και κάθεται άψογα. Χωρίς καμμία προετοιμασία ή μετατροπή.

Το φίλτρο ND έχει διαπερατότητα 17%, αφήνει δηλαδή να περνά το 17% του φωτός μόνο. Το VPF έχει κυμαινόμενη 1-40%. Δηλαδή μπορείς να το αλλάζεις, πχ θα έβαζες 40% στο Maksutov μου, 20% στο XT8 και κάτω από 10% σε ένα 16''.

Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου στο τοπικ αυτο.Με εχεις βοηθησει απιστευτα.

Ωστοσο γιατι να προτειμουσα το ND που εχει μονο 17% και οχι το VPF που κυμαινεται σε καποιες τιμες?

Δημοσιεύτηκε
Μόνο για την τιμή υποθέτω. Αλλιώς το VPF είναι σαφώς ανώτερο.

Δες ξανά παραπάνω, σου έβαλα 2 συγκριτικές δοκιμές.

Πολυ ενδιαφερον.Οταν το χρησιμοποιησω σαν 1.25" θα εχω πεδιο 50 μοιρες ενω οταν το χρησιμοποιησω σαν 2" θα εχω 60μοιρες.Αλλα γιατι να μην προτιμησω το 2" και να προτιμησω το 1.25"Απο αποψη προηγουμενου εξοπλισμου μονο (πχ 1.25" φιλτρα,barlow κτλπ)?Επισης τα 2" σε μεγαλυτερα πεδια (2") χανουν την αποδοτικοτητα τους?

Δημοσιεύτηκε
Πολυ ενδιαφερον.Οταν το χρησιμοποιησω σαν 1.25" θα εχω πεδιο 50 μοιρες ενω οταν το χρησιμοποιησω σαν 2" θα εχω 60μοιρες.Αλλα γιατι να μην προτιμησω το 2" και να προτιμησω το 1.25"Απο αποψη προηγουμενου εξοπλισμου μονο (πχ 1.25" φιλτρα,barlow κτλπ)?Επισης τα 2" σε μεγαλυτερα πεδια (2") χανουν την αποδοτικοτητα τους?

Κάπου μπερδεύτηκες. Αν μιλάς για τον Hyperion όπως και να τον χρησιμοποιήσεις θα δεις 68 μοίρες. Και μπορείς να του βάλεις φίλτρο 1.25΄' αλλά να το τοποθετήσεις στον εστιαστή των 2.00''. Πρέπει να δεις στην πράξη για να καταλάβεις. Αν πας σε αστροπάρτυ σίγουρα κάποιος θα έχει Hyperion.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Τα φιλτρα προς το παρον λεω να τα αφησω στην ακρη..Σκεφτομαι να αγορασω περαν του barlow και του hyperion 8mm ενα 2" 30+mm για να εχω μεγαλο FOV.Καμια καλη προταση ?

γυρω στα 100 παλι :)

Δημοσιεύτηκε
Είναι τα ίδια με τα Skywatcher του Πλανηταρίου. Τα φτιάχνουν στην Κίνα και κυκλοφορούν με 7-8διαφορετικές ονομασίες. Συμφέρει να τα πάρεις από Αμερική (Agena SWA). Έχω τα 3 μικρά. Είναι αρκετά καλά για >f/6. Έχουν πάντως κάποιο αστιγματισμό, όπως κάθε τι σε αυτή την τιμή. Οι Hyperion Aspherics είναι ανώτεροι- και ακριβότεροι. Δες και εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10539&highlight=agena

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης