kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2011 Exoun & toulaxiston 1 asperiki epifaneia. Exoun kaliteri apodosi se mikra f, kathws kai aristes epistrwseis. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2011 Ενα 31mm aspheric hyperion θα ηταν σοφη επιλογη?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2011 5,2mm exit pupil, 39x, 1.85 μοίρες πεδίο, μια χαρά είναι. Για το XT8 ειδικότερα (όχι τα 10-12 όμως) ο 36mm ακόμη καλύτερος, 6mm exit pupil, 33x, 2.2 μοίρες και έκλεισες από Widefield. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2011 5,2mm exit pupil, 39x, 1.85 μοίρες πεδίο, μια χαρά είναι. Για το XT8 ειδικότερα (όχι τα 10-12 όμως) ο 36mm ακόμη καλύτερος, 6mm exit pupil, 33x, 2.2 μοίρες και έκλεισες από Widefield.To exit pupil πως υπολογιζεται και τι ακριβως "δειχνει"?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2011 Πρόκειται για την κόρη εξόδου ή δίσκο Ramsden, δηλαδή το κατ' ουσίαν διαμέτρημα ενός οπτικού συστήματος, με άλλα λόγια την διάμετρο του φωτεινού κύκλου που σχηματίζεται στην έξοδο ενός συστήματος αντικειμενικού/προσοφθαλμίου φακού.Πρέπει να είναι μικρότερο από την κόρη εισόδου (το διαμέτρημα της κόρης μας) ώστε να είναι αποδοτικό το σύστημα ως προς την εκμετάλλευση όλων των φωτεινών ακτίνων που συλλαμβάνει ο αντικειμενικός (δηλαδή μικρότερο από 6-7mm την νύκτα) αλλά όχι μικρότερο από 1mm (σε φωτεινούς στόχους 0.5mm) ώστε να είναι αρκετά φωτεινή η εικόνα. Γενικά τα 2mm θεωρούνται ιδανικά για DSO's και το 1mm για πλανήτες, ενώ τα 6-7mm δίνουν το μέγιστο πεδίο για έρευνα. Αν είναι μεγαλύτερο από 7mm σπαταλούμε την διάμετρο του τηλεσκοπίου, τα 2-7mm μπορεί να κάνουν εμφανή τα προβλήματα αστιγματισμού του οφθαλμού, ενώ τα 0.5-1mm ενδέχεται να αναδεικνύουν τα έγκλειστα του υαλοειδούς (floaters) που έτσι σκεπάζουν και χαλούν την εικόνα. Στο τηλεσκόπιο προκύπτει διαιρώντας την εστιακή απόσταση του φακού με τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου, ή, εναλλακτικά, την διάμετρο του αντικειμενικού (που είναι η κόρη εισόδου οπτικού συστήματος -και όχι του οφθαλμού μας!) με την μεγέθυνση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2011 ποιας εταιριας τα φιλτρα για νεφελωματα ειναι καλα?Και που η τιμη τους να κυμαινεται γυρω στα 100??Ευχαριστω
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2011 Τα Baader http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=18&parent=15&brand=72 Από το εξωτερικό τα Lumicon http://www.optcorp.com/ProductList.aspx?uid=105-156-823-832 Thousand Oaks http://www.optcorp.com/ProductList.aspx?uid=105-156-823-1312 Televue http://www.optcorp.com/ProductList.aspx?uid=105-156-823-837 αλλά και Orion http://www.optcorp.com/ProductList.aspx?uid=105-156-823-835 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2011 Η ποιοτητα ειναι η ιδια αναμεσα στα ΟΙΙΙ?Πχ ας πουμε της Baader και της Televue? Τα φιλτρα "ενισχυουν" τα νεφελωματα σωστα?Ελπιζω να καταλαβα σωστα,διοτι αρκετα νεφελωματα φαινοντουσαν με το ζορι. Επισης,τα ΟΙΙΙ ειναι μονο για νεφελωματα η μπορω να τα χρησιμοποιησω και για γαλαξιες?Τα UHC ειναι για νεφ+γαλαξιες?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2011 Η ποιοτητα ειναι η ιδια αναμεσα στα ΟΙΙΙ?Πχ ας πουμε της Baader και της Televue? Δεν είμαι βέβαιος. Πάντως στα χαρτιά έτσι φαίνεται. Τα φιλτρα "ενισχυουν" τα νεφελωματα σωστα?Ελπιζω να καταλαβα σωστα,διοτι αρκετα νεφελωματα φαινοντουσαν με το ζορι. Έτσι είναι Επισης,τα ΟΙΙΙ ειναι μονο για νεφελωματα η μπορω να τα χρησιμοποιησω και για γαλαξιες?Τα UHC ειναι για νεφ+γαλαξιες? Μόνο για νεφελώματα. Ίσως αναδεικνύουν και τα νεφελώματα άλλων (φωτεινών και με μεγάλα τηλεσκόπια παρατηρούμενων) γαλαξιών.Το UHC περιορίζει ορισμένα μήκη κύματος αστικής φωτορύπανσης. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2011 http://www.astroshop.eu/telescope-accessories/filters/colour-filters/15_15_20Αυτα τα χρωματικα φιλτρα τι ακριβως ειναι??Σε τι χρησιμευουν,και κατα ποσο αξιζουν?
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2011 τα φιλτρα LRGBC ή αυτα που εχουν στην περιγραφη τους για CCD ειναι καταλληλα για φωτογραφιση με ccd οπως αντιστοιχα και στα Ha OIII SII. επισης για φωτογραφιση εχουμε τα UV-IR cut. τα απλα φιλτρα απλα μας επιτρεπουν να δουμε καποιες λεπτομεριες σε κοντραστ κυριως σε πλανητες. για την σεληνη δε υπαρχει και το αντιστοιχο φιλτρο για περιορισμο της φωτεινοτητας ωστε να μην τυφλωνεσε κατα την παρατηρηση Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 9, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 9, 2011 Το πεδιο των 50(νομιζω) μοιρων που εχω αυτην την στιγμη απο το πεδιο των 68,στην ουσια εχει μεγαλη διαφορα?Ως προς το πεδιο που θα εχω μπροστα μου παντα.
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 9, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 9, 2011 Δημοσιεύθηκε: 09/11/2007, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:41 Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςσε καμία περίπτωση ένας zoom δεν συγκρίνεται με έναν καλό προσοφθάλμιο σταθερής εστιακής απόστασης.Πάντως ο Baader Click 8-24mm είναι σίγουρα ένας απο τους κορυφαίους zoom, αλλά μέχρι εκεί. Για να συνοψίσουμε, οι Υπερίωνες είναι αρκετά καλοί προσοφθάλμιοι για να διαθέτει κάποιος μέχρι να πάει σε ακόμα ποιοτικότερους.Προσωπική μου άποψη είναι οτι οι Hyperions με μικρές εστιακές αποστάσεις είναι καλύτεροι.Αυτό το λέω γιατί με τον 21αρη δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.Το πεδίο χαλάει αισθητά στις άκρες και είναι προφανώς πολύ ενοχλητικό.Στον 13αρη αυτό γίνεται σε μικρότερο βαθμό και κάνει για αξιοπρεπή παρατήρηση.Στον 5αρη πάλι δεν ενοχλεί δεόλου αφού προορίζεται για πλανητική & σεληνιακή παρατήρηση.Αν κάποιος έχει τηλεσκόπιο απο f/8 και πάνω, δεν χρειάζεται να φοβάτε και η επιλογή των Υπερίωνων είναι πολύ καλή.Αλλιώς ένας Panoptic η ακόμα καλύτερα ένας Nagler είναι μονόδρομος. Στεκομαι σε αυτοΑν κάποιος έχει τηλεσκόπιο απο f/8 και πάνω, δεν χρειάζεται να φοβάτε και η επιλογή των Υπερίωνων είναι πολύ καλή.Δηλαδη να ξαναψαξω για φακους,καθως το δικο μ εχει f/5.9 . .Να αποφυγω,βαση του παραπανω review,τοσο τον ζοομ,οσο και τους υπεριωνες?Αν ναι τοτε (παμε παλι απο την αρχη) προτεινεται κατι ~100 ευρω.
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Έχουν πουλήσει τρελά στην Ελλάδα,είμαι σίγουρος,αλλά σε κάποιον που σκοπέυει τώρα να αγοράσει καλά προσοφθάλμια,ανεξάρτητα του ποσού που διαθέτει,δε θα τα πρότεινα. Υπάρχουν πολύ καλύτερα προσοφθάλμια στην ηλεκτρονική αγορά του εξωτερικού σε πολύ καλές τιμές. Ομολογώ δε θα γνώριζα την ύπαρξή τους,αν δεν ήταν ο Γιώργος (giorgosgr) να τα προτείνει. Λίγο ψάξιμο λοιπόν και δεν υπάρχουν μόνο οι Hyperion. Βεβαια ειναι 2007 το post,υποθετω οτι θα εχουν γινει καποιες αλλαγες..
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Eπισης ανοιχτος και σε προτασεις ~300 ευρω. Ευχαριστω
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Αν μπορείς να δώσεις γύρω στα 300...ένας είναι ο απόλυτος, οξύτατος και πιο ξεκούραστος φακός που θα πάρεις για μια ζωή και δεν θα τον αλλάξεις ποτέ...Pentax XW 10mm...ΤΕΛΟΣ!! http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=2684&kw=pentax%20xw%2010mm&st=2 353,40 Δολλάρια με μεταφορικά μέσα = 246,15 EUR Και έκανες μια επένδυση τύπου..."άντε γεια!" 20mm eye-relief70 μοίρες φαινόμενο πεδίο..οξύτητα που...πρέπει να βιώσεις!! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Αν μπορείς να δώσεις γύρω στα 300...ένας είναι ο απόλυτος, οξύτατος και πιο ξεκούραστος φακός που θα πάρεις για μια ζωή και δεν θα τον αλλάξεις ποτέ...Pentax XW 10mm...ΤΕΛΟΣ!! http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=2684&kw=pentax%20xw%2010mm&st=2 353,40 Δολλάρια με μεταφορικά μέσα = 246,15 EUR Και έκανες μια επένδυση τύπου..."άντε γεια!" 20mm eye-relief70 μοίρες φαινόμενο πεδίο..οξύτητα που...πρέπει να βιώσεις!!370 τα εχει στο astroshop Εαν επαιρνα εναν 13mm Nagler Type 6?Θα μου εβγαινε σχετικως φθηνοτερα. Και αργοτερα αλλαζω και τον 25αρη που μου χρησιμευει για να εντοπιζω αντικειμενα. Ειχα στο νου μου να παρω εναν 13mm,ισα ισα να εχω μεγαλυτερη μεγεθυνση.Απο το να δωσω 110 και να παρω(με ολα οσα εχω διαβασει μεχρι στιγμης) εναν μετριο (?) φακο,καλυτερα να δωσω αλλα 100τοσα και να ξεμπερδευω.Τουλαχιστον μεχρι τα Χριστουγεννα σκοπευω να αντικαταστησω και τον 25αρη.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 370 είναι ληστεία! Είδες διαφορά; Φοβάσαι να πάρεις από Αμερική; Κοίτα, ..θέλει και λίγο ρίσκο το παιχνίδι φίλε μου. Αν και νομίζω πως δεν θα έπρεπε να φοβάσαι..η OPT που σου έστειλα πριν το link δέχονται να δηλώσουν λιγότερη αξία στην αποστολή οπότε δεν έχεις πρόβλημα. Αν όμως δεν θέλεις και έχεις ανασφάλεια...πάσο. Τώρα για τον Nagler...θα σου απαντήσω ως εξής...πριν λίγο καιρό πούλησα τον Nagler 9mm T6 που είχα για να πάρω τον Pentax XW 10mm...σου λέει κάτι αυτό; Επιτέλους είδα ένα ωραίο πεδίο 70 μοιρών που "ξυρίζει" με την μια (δεν είναι λίγο οι 70, έτσι; ) και χωρίς να κολλάω το μάτι μου όπως γινόταν στον Nagler, για να δω τις 82 μοίρες με τα 12mm eye-relief. Που τελικά δεν τις έβλεπα αβίαστα αλλά με προσπάθεια...για την οξύτητα ούτε λόγος...κλάσεις μπροστά ο XW... Τώρα όλα αυτά είναι και θέμα γούστου όμως...άλλος κολλάει το μάτι του στο φακό και δεν τρέχει τίποτα... Όμως το ότι ο Pentax είναι πολύ sharper από τον Nagler το είδα συγκρίνοντάς τους και δεν ακούω τίποτα... Εντάξει και ο Nagler που λες, premium φακός είναι δεν το συζητάμε...αλλά μερικά πράγματα πρέπει να λέγονται.. Πάντως τα "γύρω στα 300", είναι σοβαρά χρήματα και ψάξε καλά που θα τα επενδύσεις... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 370 είναι ληστεία! Είδες διαφορά; Φοβάσαι να πάρεις από Αμερική; Κοίτα, ..θέλει και λίγο ρίσκο το παιχνίδι φίλε μου. Αν και νομίζω πως δεν θα έπρεπε να φοβάσαι..η OPT που σου έστειλα πριν το link δέχονται να δηλώσουν λιγότερη αξία στην αποστολή οπότε δεν έχεις πρόβλημα. Αν όμως δεν θέλεις και έχεις ανασφάλεια...πάσο. Τώρα για τον Nagler...θα σου απαντήσω ως εξής...πριν λίγο καιρό πούλησα τον Nagler 9mm T6 που είχα για να πάρω τον Pentax XW 10mm...σου λέει κάτι αυτό; Επιτέλους είδα ένα ωραίο πεδίο 70 μοιρών που "ξυρίζει" με την μια (δεν είναι λίγο οι 70, έτσι; ) και χωρίς να κολλάω το μάτι μου όπως γινόταν στον Nagler, για να δω τις 82 μοίρες με τα 12mm eye-relief. Που τελικά δεν τις έβλεπα αβίαστα αλλά με προσπάθεια...για την οξύτητα ούτε λόγος...κλάσεις μπροστά ο XW... Τώρα όλα αυτά είναι και θέμα γούστου όμως...άλλος κολλάει το μάτι του στο φακό και δεν τρέχει τίποτα... Όμως το ότι ο Pentax είναι πολύ sharper από τον Nagler το είδα συγκρίνοντάς τους και δεν ακούω τίποτα... Εντάξει και ο Nagler που λες, premium φακός είναι δεν το συζητάμε...αλλά μερικά πράγματα πρέπει να λέγονται.. Πάντως τα "γύρω στα 300", είναι σοβαρά χρήματα και ψάξε καλά που θα τα επενδύσεις... Για αυτον τον λογο και ζηταω απο εσας να με ξεμπερδεψετε και να με συμβουλευσετε.Εγω δεν εχω εμπειρια πανω σε φακους οποτε δεν ξερω και πως να κινηθω.Αν δεν κανω λαθος δεν υπαρχει τροπος πληρωμης με αντικαταβολη απο την opt ,για αυτο και ανεφερα το astroshop.Ο ιδιος δεν εχω πιστωτικη,και ουτε θα ηθελα να μπλεξω απο τωρα με τραπεζες.Τεσπα θα κανω κιαλλη ερευνα αγορας μπας και βγαλω καμια ακρη.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Μα δεν έγινε κάτι διαφορετικό από το να σε συμβουλεύουμε φίλε gregohks, εδώ και 3 σελίδες, όπως βλέπεις. Το ύφος σου δηλώνει σαν να μην γίνεται αυτό, κάνω λάθος; Δεν θυμόμουν (ήταν στην 1η σελίδα και δεν το είδα) ότι δεν θες να μπλέξεις με τράπεζες και πιστωτικές. Δύσκολο όμως να βρεις online κατάστημα εξωτερικού που να παίζει με αντικαταβολές κλπ. Εφόσον δεν μπορείς αλλιώς, τότε σκέψου μόνο την εγχώρια αγορά ή το astroshop και ότι έχει να σου δώσει και μείνε σε αυτές τις επιλογές. Είπες γύρω στα 300 ευρώ, σου έκανα μια πολύ καλή πρόταση, ίσως την καλύτερη. Τώρα αν μπορείς να δώσεις 370 ή όχι, εσύ το ξέρεις. Αλλιώς πήγαινε σε Nagler 13mm όπως είπες πριν. Ο Κώστας και οι υπόλοιποι φίλοι σου έχουν ήδη πει πάρα πολλά. Νομίζω ότι μπορείς να αποφασίσεις ύστερα από τόσες πληροφορίες. Αν είσαι ενήλικος πάντως, (δεν ξέρω, γιατί δεν το δηλώνεις στο προφίλ σου) μπορείς να αποκτήσεις μια πιστωτική ή προπληρωμένη web κάρτα να κάνεις την δουλειά σου. Περιορίζεις ΠΟΛΥ τις δυνατότητές σου για πολύ καλές αγορές αν αποκλείσεις τόσο μεγάλο κομμάτι του εξωτερικού. Τέσπα ζύγισέ τα όλα αυτά και αποφασίζεις. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Είναι δύσκολο να σε ξεμπερδέψουμε, καθώς οι προσοφθάλμιοι φακοί είναι ένα άκρως υποκειμενικό θέμα. Όπως σε κάποιον αρέσει ο Γιό Γιό Μα και σε άλλον ο Νικολόπουλος (βιρτουόζοι και οι δύο αναμφιβόλως), σε κάποιον ο Νταλί και σε άλλον ο Κλίμτ και πάει λέγοντας, οι προσοφθάλμιοι ερεθίζουν τις αισθήσεις -όχι μόνο την όραση, εμένα τουλάχιστον και την αφή- και στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο, όπου αλλιώς τα ερmηνεύει ο δικός μου και αλλιώς δικός σου.Το θέμα των φακών κλιμακώθηκε σε προσωπική εμμονή για πάνω από ένα χρόνο. Διάβασα τα πάντα γι' αυτούς, έκανα συνεχώς νοητική αριθμητική, άλλαζα χαρτάκι στο ημερολόγιο και αντί 13 Ιανουαρίου διάβαζα 13mm, παρακολουθούσα σε κάθε συζήτηση τα σχόλια κάθε χρήστη με την ίδια προσοχή που άλλοτε έδινα στον Στεφανή ή τον Διακογιάννη. Διαπίστωσα πως τα σχόλια αυτά δημιουργούν προσδοκίες. Οι προσδοκίες όταν εκπληρώνονται έχει καλώς, αλλιώς γεννούν απογοήτευση. Οι προσοφθάλμιοι, πέραν της προφανούς οπτικής τους λειτουργίας, για ορισμένους χρήστες είναι ''it items'', σύμβολα κοινωνικο-οικονομικής θέσης, αντικείμενα ''my precioussss'' και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Προσπάθησα να αντισταθώ σε αυτό και ιδίως στην μονοκρατορία της Televue. Δεν τα κατάφερα καθώς οι φακοί που τα μάτια μου αγάπησαν περισσότερο είναι Televue, αλλά όχι οι τυπικοί Televue. Είναι οι T4, εκείνοι που οι λάτρεις της εταιρίας δεν συμπαθούν ιδιαίτερα. Θα σου πω τα δικά μου απλοϊκά πορίσματα τώρα.Υπάρχουν 2 κατηγορίες φακών, οι κλασσικής σχεδίασης και οι σύνθετης σχεδίασης. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Kellner, Plossl, Orthoscopics, Brandons, Monocentrics και Erfle (και άλλοι που δεν κυκλοφορούν πια). Αυτοί οι φακοί στο κέντρο του πεδίου έχουν το ίδιο καλή εικόνα με τους σύνθετους (συνήθως ακριβότερους) φακούς και συχνά πολύ καλύτερη από εκείνων. Παρουσιάζουν 2 σημαντικά προβλήματα ωστόσο.1. Στα πλάγια του πεδίου σε τηλεσκόπια μικρού εστιακού λόγου η εικόνα δεν είναι το ίδιο καλή ενώ και το πεδίο περιορίζεται στις 30-50 μοίρες (εκτός των Erfle)2. Η εστιακή αποσταση μειώνεται με την σμίκρυνση των φακών και αυτό οδηγεί σε ''κλειδαρότρυπες'' με ελάχιστο eye relief στις μικρές εστιακές αποστάσεις, ιδίως στις μονοψήφιες.Αν δεν σε ενοχλεί το μικρό πεδίο λοιπόν, οι καλοφτιαγμένοι Plossl 32 & 25mm είναι καλές περιπτώσεις, ενώ και οι Ortho είναι άνετοι ως τα 12.5mm και ανεκτοί ως τα 6mm, για τα δικά μου μάτια τουλάχιστον.Η δεύτερη κατηγορία, των σύνθετων φακών, καταπολεμά τα προβλήματα της πρώτης με κάποιους τρόπους. Συνήθως χαρακτηρίζονται από προσοφθάλμιους φακούς μεγαλύτερης διαμέτρου, μεσολαβούν κάποιοι φακοί που αυξάνουν το πεδίο και τέλος προστίθεται μια ομάδα αντικειμενικών φακών (η "αρνητική ομάδα") η οποία μεταβάλει την εστιακή απόσταση, λειτουργώντας ως Barlow προοδευτικά αυξανόμενης ισχύος ή Barlow προοδευτικά αυξανόμενης απόστασης. Παράδειγμα της πρώτης ομάδος σύνθετων φακών είναι οι Nagler Τ6 και οι περισσότεροι UWA, οι οποίοι έχουν σταθερό μήκος αλλά η εστιακή τους απόσταση ελαττώνεται με έναν συνδυασμό σμίκρυνσης του προσοφθαλμίου φακού και ενίσχυσης της μεγέθυνσης του Barlow...... και παράδειγμα της δεύτερης ομάδος οι Hyperions (και Pentax XW) όπου οι φακοί μακραίνουν προοδευτικά καθώς ουσιαστικά πρόκειται για τον ίδιο -σχεδόν- φακό και έναν διαφορετικό barlow που τοποθετείται όλο και μακρύτερα: Oi zoom λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, απλώς μεταβάλλεις κατά βούληση την απόσταση του Barlow και άρα την εστιακή απόσταση.Οι φακοί αυτοί συνήθως έχουν μεγαλύτερο πεδίο (60-100 μοίρες), καλύτερο eye relief (10-20mm) και καλύτερη εικόνα στα άκρα του πεδίου σε τηλεσκόπια μικρού εστιακού λόγου. Είναι όμως βαρύτεροι, μεγαλύτεροι, ακριβότεροι, και μεσολαβεί αρκετό γυαλί που μπορεί να απορροφά ή αντανακλά μέρος της οπτικής ακτινοβολίας, ώστε να χρειάζεται η εφαρμογή πολλαπλής επίστρωσης σε όλες τις οπτικές επιφάνειες για να αντιμετωπιστούν ''εικόνες φαντάσματα'' ή σκοτεινές εικόνες.Τελικώς μπορεί να διαθέτεις έναν πανάκριβο Ethos και όταν θέλεις να δεις τον Δία να χρησιμοποιείς έναν απλό ορθοσκοπικό της Baader ή της UO. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2011 Οι γνώμη μου είναι πως οι περισσότεροι φακοί των 100 ευρών είναι υπεραρκετοί για τον μέσο χρήστη. Όταν έχεις περίσσεια χρημάτων και θέλεις να τα ξοδέψεις στο χόμπυ, φακοί των 250-300 ευρώ θα αναβαθμίσουν την εμπειρία σου με κάποιο τρόπο αλλά όχι σε παράγοντα ανάλογο των χρημάτων που θα ξοδέψεις. Δεν θα δεις 3 φορές καλύτερα, ίσως ούτε καν 5% καλύτερα αν διαθέτεις SCT ή MCT. Αλλά η ικανοποίηση δεν ποσοτικοποιείται εύκολα. Μια διαφορά 5-25% μπορεί να είναι αρκετή για να πατηθεί ο διακόπτης της ικανοποίησης, για να ξεπεραστεί ο ουδός της ηδονής. Αλλά όχι για τον οποιοδήποτε.Αν σου περισσεύουν και άλλα χρήματα μπορείς να προχωρήσεις ακόμη παραπέρα, στις περιοχές των 500-700 ευρώ ή των 1000 ευρώ ή ακόμη παραπέρα.Ας πούμε όμως πως έχεις ένα SW8'' όπως η πλειοψηφία των ερασιτεχνών που γνωρίζω. Έχεις και 700 ευρώ για ξόδεμα. Τι θα αναβαθμίσει περισσότερο την παρατηρησιακή σου εμπειρία νομίζεις; Να αγοράσεις έναν Ethos 21 ή να πουλήσεις το 8ρι και να τσοντάρεις τα χρήματα ώστε να αγοράσεις ένα 12ρι με το χιλιάρικο;Και γιατί να αγοράσεις Ethos 21 όταν μπορείς να αγοράσεις τον ES100 20 με λιγότερο από τα μισά χρήματα; Το όνομα- εγγύηση θα πούν κάποιοι. Οι συγκριτικές δοκιμές άλλοι.Οι δοκιμές;Στην ιατρική δεν διαβάζουμε καν μια δοκιμή η οποία δεν είναι διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη. H μόνη τυφλή δοκιμή που έχω διαβάσει έδειξε πως οι περισσότεροι προτιμούσαν τον ES100 14 από τον Ethos 13! http://www.explorescientific.com/eyepieces/14mm_100%20degree_deprest_review.pdfΣε όλες τις υπόλοιπες προτιμάται ο Ethos. Σε εκείνες που δεν είναι τυφλές εννοείται. Χμμ... Ποιοί φακοί των 100 ευρώ; Οι Televue Plossl και οι Baader Orthos από τις απλές σχεδιάσεις θεωρούνται εξαιρετικοί.Από τις σύνθετες σχεδιάσεις κάποτε ήταν μόδα οι Baader Hyperions. Μιλώ για 3-4 χρόνια πριν. Πρόκειται για Best Seller και αυτό τα λέει όλα. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες που έχω γνωρίσει έχουν κάποιον Hyperion στην βαλιτσούλα τους και πολλοί άλλοι είχαν κάποτε πριν αναβαθμιστούν. Έχω 7 Hyperions στην βαλίτσα μου και δεν ντρέπομαι να το πω. Μεγάλο eye relief, καλά είδωλα, πολυμορφική σχεδίαση, μεγάλο πεδίο, καλή ημερήσια απόδοση, οικονομική τιμή. Σήμερα η μόδα θέλει τους Explore Scientific 82 στην διάμετρο 1.25''. Είναι UWA, υπό προϋποθέσεις έχουν ακόμη καλύτερο είδωλο και κοστίζουν φθηνότερα από τους Υπερίωνες. Ακολουθούν την λογική των Nagler T5 και T6, εκεί που οι Υπερίωνες βασίζονται στην σχεδίαση των Pentax XW και Vixen LVW. Διαφέρουν δηλαδή αρκετά μεταξύ τους και μπορεί σε κάποιον να αρέσουν οι μεν, σε άλλον οι δε. Εγώ προτιμώ τους Hyperions στις μεγάλες εστιακές (όπου οι ES είναι τεράστιοι) και τους ES στις μικρές εστιακές (όπου οι Hyperions είναι τεράστιοι).Celestron και Meade κυκλοφορούν σύντομα φακούς UWA ανταγωνιστικούς των ES82, ενώ έχουν ήδη κυκλοφορήσει πλανητικούς φακούς 60 μοιρών σε τιμές φθηνότερες των Hyperions. Ειδική περίπτωση είναι ο Hyperion Zoom. Αξίζει το λεφτά του 100% κατά την γνώμη μου. Θα μπορούσα να είχα μείνει σε αυτόν και τον Hyperion 31mm Aspheric αν δεν με έπιανε η εμμονή που προανέφερα. Και το λέω τώρα που έχω δοκιμάσει αρκετούς καλούς φακούς (ο Zoom ήταν ο πρώτος μου καλός φακός). Δεν είναι απλώς βολικός, έχει τουλάχιστον το ίδιο καλά είδωλα με τους σταθερούς Hyperions και με τους περισσότερους άλλους φακούς κατά την γνώμη μου. Καλό είναι να τον δοκιμάσεις κάπου. Στις ακριβότερες κατηγορίες, αν έχεις δοκιμάσει και αποφασίσει μεταξύ Hyperions και ES 82, θα γνωρίζεις αν προτιμάς την δεύτερη ομάδα φακών με κύριους εκπροσώπους τους Vixen LVW, Pentax XW, Televue Radian και σε λίγο Televue Delos, ή την πρώτη ομάδα με κύριο εκπρόσωπο τους Nagler T5 & T6 και δευτερεύοντα τους William Optics UWAN. Ένας καλός συνδυασμός SWA θεωρείται πως είναι ο εξής: Televue Panoptic 41 ή 35mm, Panoptic 24mm ή Vixen LVW 22mm, LVW 17 & 13mm, Pentax XW 10, 7 & 5mm. Διαλέγεις και παίρνεις. Οι Hyperion Aspherics 31 & 36mm είναι επίσης εξαιρετικοί, ανώτεροι από τους απλούς Hyperions. Η ES θα κυκλοφορήσει σύντομα και εκείνη φακούς 68 μοιρών που μιμούνται τους Panoptics. Για να δούμε. Από τους 80ρηδες οποιοσδήποτε συνδυασμός Naglers θα είναι ικανοποιητικός. Είναι όλοι ισότιμοι. Πρόσεξε μόνο, ο 16mm έχει πολύ μικρό eye relief. Οι Nagler T4 είναι ειδική περίπτωση. Φακοί 82 μοιρών οι οποίοι όμως έχουν χαρακτήρα SWA, δηλαδή μεγάλη διάμετρο γυαλιού και έξοχο eye relief. Πολλοί συνδυάζουν τους T4 22, 17 & 12mm με τον T5 31mm και από εκεί και κάτω με Pentax 10, 7 & 5mm ή Radian 10, 8, 6 & 5mm ή ίσως Delos στο μέλλον. Δεν χρειάζονται όλοι αυτοί φυσικά. Ο Τάσος έκανε έναν ωραίο συνδυασμό του T4 17mm με T5 27mm και Pentax 10 & 7mm (άντε και τον 5 Τάσο). Εγώ τους συνδυάζω με τον Hyperion Aspheric 31mm και τους ES100 9mm, ES 82 6.7 & 4,7mm. Το επόμενο βήμα είναι οι φακοί 100 μοιρών στους οποίους ήδη αναφέρθηκα. Αξίζει; Ναι αξίζει να διαθέτεις έναν τέτοιο φακό που να είναι κομβικός στο σετ σου. Αλλά δεν είναι απαραίτητος και ίσως οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα με τον όγκο και το βάρος του. Σχετικά με την επιλογή μεταξύ ES και Ethos αναφέρθηκα παραπάνω. Μια συλλογή Ethos 21, 13 & 8mm σε συνδυασμό με τον Nagler 31mm μπορεί να αποτελεί πολύ καλή επένδυση. Αλλά οι ES100 20, 14 & 9mm σε συνδυασμό με τον Nagler 30mm για μένα είναι προτιμότερη και λιγότερο ενοχική στους καιρούς που ζούμε. Υπάρχουν και εξωτικοί φακοί από τις Zeiss, Leica, Nikon, Takahashi, Docter. Δεν θα αναφερθώ σε αυτούς. Λόγω τιμής! Πήγαινε σε όσες συναντήσεις μπορείς και μην ντραπείς να κοιτάξεις μέσα από φακούς των φίλων που θα βρείς εκεί, στο δικό τους ή και το δικό σου τηλεσκόπιο. Οι περισσότεροι θα χαρούν να σου δείξουν, τους άλλους άστους. Όλοι θα σου φανούν καλύτεροι από αυτούς που ήδη διαθέτεις, οπότε μην τους συγκρίνεις με αυτούς αλλά μεταξύ τους. Δες πρώτα απ' όλους τον Hyperion Zoom, θα σου αγοράσει χρόνο, δίχως πόνο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2011 Μετα απο πολυ σκεψη (και αρκετη αναγνωση των σελιδων του παροντος θεματος) σκεφτηκα οτι θα ηταν καλυτερο να παρω τον zoom για αρχη.Ουτως η αλλως δεν εχω δει μεσα απο διαφορετικης εστιακης προσοφθαλμια με αποτελεσμα να μην γνωριζω τι θα μου "κατσει" καλυτερα.Οποτε λεω να η 1η μ αγορα να ειναι ο zoom μαζι με φιλτρο για νεφελωματα ή UHC.Με το να παω κατευθειαν σε nagler δεν θα κερδισω τιποτα.Απλα θα κανω την αντιστροφη πορεια και δεν θα ικανοποιει κανενα προσοφθαλμιο.Οποτε λεω να το παω σιγα σιγα.Ο zoom θα με καλυψει για αρκετο καιρο οπως με αρκετα καλα με καλυψε και το 25αρι μανισιο που εχω.Αυτα.Ευχαριστω ολους,ειδικα τον kkokolis για την βοηθεια του .
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2011 Ευχαρίστησή μου.Και Χρόνια Πολλά! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2011 Ευχαρίστησή μου.Και Χρόνια Πολλά!Σε ευχαριστω πολυ,να εισαι παντα καλα!Ενηλικιωθηκα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα