takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2011 Γειά σας φίλοι Ο τίτλος παραπέμπει στο ομώνυμο άρθρο του S&T Ιουνίου 2010 και αφορά την παρατήρηση πλανητικών νεφελωμάτων, ένα απο τα αγαπημένα μου θέματα. Έτσι κι ώς προθέρμανση για την επερχόμενη εξόρμηση στον Πάρνωνα την άλλη εβδομάδα, μαζί με τον Παναγιώτη Νικολακάκο φορτώσαμε τον εξοπλισμό μας και βρεθήκαμε στα υψώματα της Σελλασίας λίγο έξω απο τη Σπάρτη σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η νύχτα αποδείχθηκε εξαιρετική με καταπληκτική διαύγεια και πολύ καλό seeing. Μερικοί απο τους στόχους που παρατήρησα. NGC 6742- Abell 50 Πλανητικό m13.4v στον Δράκο. Παρουσιάζει ένα πολύ αχνό στρογγυλό συννεφάκι κι απαιτεί να προσπαθήσεις με περιφερειακή όραση για να δείς περισσότερες λεπτομέρειες. Έτσι κατάφερα να διακρίνω το κεντρικό του αστέρι και την ομοιόμορφη θα έλεγα πυκνότητα της άλω του. Πολύ όμορφο παράδειγμα στρογγυλού πλανητικού. Καλή εικόνα έδωσε ο Ν20Τ5 καθώς κι ένας Erfle 16mm που έχω πάρει απο την Kkohki στην Ιαπωνία. NGC 6765 PK62+9.1 Πλανητικό m12.9v στη ΛύραΈνα απο τα πιο ασυνήθιστα πλανητικά που έχω παρατηρήσει. Όπως λέει και το NSOG θυμίζει περισσότερο γαλαξία παρά πλανητικό. Απ'όσες περιγραφές έχω διαβάσει θα συμφωνήσω περισσότερο με αυτή που το θέλει ώς σχήμα με δύο λοβούς. Πολύ ιδιαίτερο σχήμα, ιδανικό για όσους έχουν μεγάλα τηλεσκόπια. NGC 6309 Πλανητικό m11.5v στον ΟφιούχοΑν και μικρό είναι εύκολος στόχος. Το αποκαλούν κι ώς the box. Όμορφο κι εύκολο NGC 6369 The little ghost m11.4v στον ΟφιούχοΠολύ ωραίο, φαίνεται να ξεχωρίζει το εσωτερικό του απο το εξωτερικό του συννεφάκι, θυμίζοντας το Μ57. Εξαιρετικό παράδειγμα στρογγυλού πλανητικού. Minkowski 2-9 m14.7 στον ΟφιούχοΗ πεταλούδα του Minkowski. Ο πιο δύσκολος στόχος της βραδυάς. Ευτυχώς τον είχα αφήσει για το τέλος και του έδωσα αρκετή ώρα. Αποκαλύφθηκε δύσκολα κι απαίτησε μεγάλη μεγέθυνση για να φανεί κάπως η διπολική δομή του όπως στις φωτογραφίες. Η καλύτερη εικόνα με τον ΒΟ/ΤΜΒ 9 Planetary στα 310X χωρίς φίλτρα. Η θέασή του μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση αλλά η ώρα είχε περάσει, ήμουνα και μόνος μου!!! αφού ο Πάνος είχε αποχωρήσει κι έτσι τα μάζεψα και γύρισα. Τα υπόλοιπα την άλλη εβδομάδα στον Πάρνωνα Τάκης Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2011 Μπράβο Τάκη κι ευχαριστούμε που μοιράστηκες τις εμπειρίες σου μαζί μας! Τα πλανητικά έχουν ιδιαίτερη ομορφιά και απαιτούν μεγάλες μεγεθύνσεις για να αναδειχθεί η υφή τους. Την πεταλούδα δεν έχω αξιωθεί να την παρατηρήσω ακόμα. Είχα δοκιμάσει περσι νομίζω Ιούλιο αλλά δεν τα είχα καταφέρει παρά το γεγονός ότι επιχειρούσα από σκοτεινό ουρανό.Και πάλι μπράβο! Μακάρι να μπορούσα να ακολουθήσω την επόμενη βδομάδα αλλά έχω κανονίσει για διαμονή και παρατήρηση σε άλλο σημείο εδώ και καιρό...
takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Ηλία ευχαριστώ. Είναι γεγονός ότι τα πλανητικα είναι ο αγαπημένος μου τομέας. Λατρεύω να τα κυνηγάω και να αποκαλύπτω το σχήμα τους και την υφή τους. Με ιντριγκάρει αυτό το κυνήγι. Ψάξε, βάλε φίλτρο, βγάλε το φίλτρο, κοίτα ξανακοίτα, όλο αυτό με εξιτάρει. Είναι και το γεγονός των ιδιαίτερων σχημάτων τους που μ'αρέσουν πολύ οπτικά. Πολύ θα ήθελα κάποια στιγμή να τα πούμε και να παρατηρήσουμε απο κοινού. Ίσως στην Πανελλήνια; Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Τάκη κι εμένα μου αρέσουν τα πλανητικά.. Σε κάθε πρόγραμμα παρατήρησης φροντιζω να υπάρχουν κάποια στη λίστα Είχα σίγουρο ότι θα ερχόμουν στην Πανελλήνια, αλλά έχουν προκύψει κάποιες δυσκολίες.. Ελπίζω να τα καταφέρω και να τα πούμε από κοντά!Εύχομαι να περάσετε καλά το ερχόμενο ΣΚ!
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Πολύ ωραία Τακή, Μπράβο Θα τα έχουμε υπόψιν αυτές τις μέρες Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Τάκη σε ευχαριστούμε. Πολύ ωραία τα πλανητικά. Η πεταλούδα είναι πολύ ενδιαφέρον στόχος και είναι χαρακτηριστικό και το σχήμα του οπτικά. Επίσης και το Box είναι φοβερό. Μοιάζει όντως με ένα κουτί που λάμπει, λες και του έχεις βάλει μέσα ένα led. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2011 Τάκη, ωραίος. Την πεταλούδα θυμάμαι την είχα δει οριακά με το 8ιντσο. Με το 16άρι φαίνεται καθαρά το σχήμα της... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2011 Μιας και πιάσαμε τα πλανητικά νεφελώματα, ας αναφέρω κι εγώ δύο πολύ όμορφους στόχους που παρατήρησα την Παρασκευή και προτείνω να δείτε: NGC 6543 - Cat's eye Nebula Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και λαμπρό πλανητικό νεφέλωμα (v.m. 8.1) με έντονο πρασινομπλε χρώμα (από τα λίγο deep sky, μαζί με το blue snowball, που βλέπεις καθαρά χρώμα). Βρίσκεται στον αστερισμό του Δράκου και είναι αειφανές. Μου έκανε εντύπωση η επιφανειακή του λαμπρότητα και το πως τόσο καιρό είχε περάσει απαρατήρητο. Προτείνεται οπωσδήποτε! NGC 6302 - Bug Nebula Βρίσκεται στον Σκορπιό και ανήκει και στα διπολικού τύπου όπως κάποια που μας περιέγραψε ο Τάκης. Ενώ είναι αρκετά λαμπρό (v.m. 9.6) ο Stephen James o' Meara παρατηρεί πως παραδόξως απουσιάζει από πάρα πολλούς οδηγούς deep sky (πχ Burnham's celestial handbook, deep sky wonders του S&T κ.ά). Στον προσοφθάλμιο φαίνεται μακρόστενο με ένα λαμπρό αστεράκι στη μέση. Βρίσκεται πολύ εύκολα, τέσσερις μοίρες δυτικά από το κεντρί του Σκορπιού. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2011 Είχαμε πεί ότι θα συνεχίζαμε το κυνήγι των πλανητικών απο τον Πάρνωνα οπότε ας περιγράψω μερικούς στόχους απο το βράδυ της Παρασκευής. PK93-2.1 Minkowski 1-79 m13.2v στον ΚύκνοΔύσκολος στόχος. Φάνηκε με τον UO 32SWA με φίλτρο ΟΙΙΙ και ακόμη καλύτερη εικόνα μας έδωσε ο Ν20Τ5 πάλι με φιλτρα ΟΙΙΙ και TV Nebustar. Το σχήμα του σαν ένα ανάποδο γερμένο σ ή σαν ανάποδη σφυρίχτρα!!! Επαναλαμβάνω ότι είναι δύσκολος στόχος γι αυτό κι αξίζει το κυνήγι του. NGC 7048 m12.1v στον ΚύκνοΚλασσικό σχήμα στρογγυλού πλανητικού φάνηκε σχετικά εύκολα κι έδωσε ωραία εικόνα αντιδρώντας στα φίλτρα και σηκώνοντας άνετα μεγέθυνση. IC 4634 m10.9v στον ΟφιούχοΠολύ μικρό (9'') σχεδόν αστρικό. Απαιτεί μεγάλη μεγέθυνση για να φανεί και πάλι δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες. Το καταλαβαίνεις ότι δεν είναι αστέρι αλλά ακόμη και στα 215Χ δεν ξεχωρίζεις πολλά πράγματα. Και κλείνουμε μ'ένα σφαιρωτό NGC 6287 στον Οφιούχο. Εύκολο μέν (m8.2v) αλλά αρκετά αχνό και μικρό. Ωραίο δείγμα αχνού σφαιρωτού. Αυτά απο μένα. Άντε και Καλό μας Μήνα Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα