Jump to content

Συμβουλες για τηλεσκοπιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρα σε ολους!

Θα χρειαστω την συμβουλη των εμπειρων μελων του φορουμ, γιατι εδω και καμια βδομαδα

οσο περισσοτερο διαβαζω σχετικα με τηλεσκοπια τοσο λιγοτερο μπορω να αποφασισω τι να αγορασω!

Καταρχας ειμαι αρχαριος, αλλα μικροτερος ειχα ενα απο αυτα τα ασταθη τηλεσκοπιο/παιχνιδι και το ειχα λατρεψει, παρολη την δυσκολια του. Τελευταια εχει αναζωπυρωθει το ενδιαφερον με παρα πολυ!

 

Λοιπον ενδιαφερομαι καταρχας για παρατηρηση, αλλα θελω να δοκιμασω φοτογραφια!

Εχω ~800Ε διαθεσιμα και μπηκε στο ματι μου τουτο δω

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2125

Newtionian 200/1000 BLACK DIAMOND EQ5

 

Πιστευετε οτι ειναι καλη επιλογη? Θα ικανοποιησει κατι τετοιο τις βασικες αναγκες για παρακολουθηση?

Η EQ5 θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει για dso photo? Αποτι καταλαβαινω δυσκολα και με κατω του μετριου αποτελεσματα, η κανω λαθος?

Τι θα ηταν βελτιστο σαν επενδυση σε αυτην την φαση, με την προοπτικη οτι σε ενα 6μηνο εχω κανα 1000 ακομα για να προχωρησω σε αναβαθμιση(λεμε τωρα)?

 

Ειναι δυσκολο να τροποποιησω/αγορασω webcam για dso?

Με ταβανι τα 1500, θα μπορεσω να βγαλω "καλες" φωτογραφιες?

Βλεπω κατι απιστευτες φοτο απο "ερασιτεχνες" και τρελαινομαι... Ποσα χρηματα δαπανουν για να εχουν τετοια αποτελεσματα(ας μεινω στα χρηματα γιατι προφανως ειναι και παρα πολλα αλλα)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχας καλως ορισες στην παρεα μας.

Βαζεις πρωτη την παρατηρηση αλλα πιο πολλες ερωτησεις εχεις για την αστροφωτο τελικα :^o

Με 1500 ευρω εχεις παρει στηριξη heq5 pro με goto και ενα ed80 και κανεις παπαδες .Φυσικα θα χρειαστεις και καμερα οποτε αν εχεις μια dslr μπορεις να κανεις τα πρωτα σου βηματα με αυτη αλλιως πας για ccd την οποια ομως θα φτασεις σιγουρα + 1000-1500 ευρω.

Ριξε μια ματια εδω http://www.astrovox.gr/avat/types.php

Για αρχη ριξε βαρος στην στηριξη και παρε οπωσδηποτε μια heq5 pro και οχι eq5.

Αν συνεχιζεις να θες να ασχοληθεις με αστροφωτο μετα τα παραπανω εδω ειμαστε να σε βοηθησουμε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνησω με τον Αγγελο, το ED 80 SW για παρατηρηση και φωτογραφιση ειναι ξυραφι. Η βαση που σου αναφερει σε καλυπτει με το παραπανω. Καλη αρχη.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν περισσότερο θέλεις να κάνεις παρατήρηση από φωτογράφηση, η λύση των 8" σε νευτώνιο νομίζω πως είναι προτιμότερη. Έχω διαβάσει πολύ καλά πράγματα σε forum του εξωτερικού για το σωλήνα που σκέφτηκες και νομίζω πως είναι πολύ καλύτερη all-around λύση από το ED80. Σκεφτόμουν επίσης την αγορά του, αλλά τελικά κατέληξα σε 10" Dob. Επιπλέον θα μπορούσες να δεις αυτό:

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657

 

Έχω την EQ5, είναι καλή στήριξη, αλλά δεν κάνω φωτογράφηση και για να προτείνουν οι αστροφωτογράφοι HEQ5 και πάνω κάτι θα ξέρουν... Επιπλέον θα πρέπει στο budget σου να χωρέσεις τουλάχιστον 1-2 καλά προσφθάλμια.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω για τις πολυ γρηγορες απαντησεις!!

 

Που θα τα βρω ολα αυτα? Δεν ξερω αν επιτρεπονται τετοιες ερωτησεις, παντως βρισκω στο amazon το

Skywatcher Pro SW 100ED APO 100mm ED Refractor Optical Tube Assembly with ED Refractor Design

στα 535Ε(no shipping), ενω εδω η σειρα λεγεται black diamond, που λογικα ειναι αλλο τηλεσκοπιο, και το μοντελο BLACK DIAMOND ED80-SP το πουλανε 450Ε

 

Αλλη ερωτηση, για να καταλαβω, με ενα τετοιο τηλεσκοπιο σε μετριο ουρανο, θα μπορω να δω πχ τα messier? Για παρατηρηση με ενα dobs 8' εχουν πολυ μεγαλη διαφορα?

 

Επισης η βαση HEQ5 κοστιζει 974Ε εδω, υπαρχει περιπτωση να την βρω πουθενα αλλου πιο φτηνα?

 

Ενα refractor 100mm, σε σχεση με ενα newt 200mm, σε ενα καλο mount παντα, το newt δεν εχει πλεονεκτημα στην φωτογραφια?

 

Μηπως να παρω για την ωρα ενα dobs 8-10' και να παρω την mount πιο μετα, αφου μαθω τα κατατοπια?

 

edit: η CG-5 τι λεει σε σχεση με την HEQ5?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ολα τα προϊοντα της skywatcher θα τα βρεις στο πλανηταριο www.astronomy.gr . επισης υπαρχουν και αλλα αστρονομικα μαγαζια telescope-service, optcorp, astroshop, orion optics usa και uk, κ.α. επισης υπαρχουν και ελληνικα καταστηματα και η λιστα τους υπαρχει στην κεντρικη σελιδα του astrovox στο λινκ αγορα τηλεσκοπιων

 

το black diamond ed80 εχει ελαφρως καλυτερα οπτικα απο το απλο ed80 αλλα κατα τα αλλα ολα τα χαρακτηριστικα του ειναι ιδια (ενταξει αλλαξανε και το χρωμα και το βαψανε μαυρο και κατα συνεπεια και το ονομα). επισης υπαρχουν δυο μοντελα το απλο χωρις θηκη, ερευνητη και προσοφθαλμια (νομιζω) και το μοντελο με αυτα τα εξτρα αλλα ειναι λιγο ακριβοτερο.

 

απο αθηνα με το ed80 αλλα και με ενα 8ιντσο τηλεσκοπιο θα δεις πολυ λιγα πραγματα λογω φωτορυπανσης. αναμεσα σε αυτα τα δυο σε σκοτεινο ουρανο το 8αρι θα δειξει περισσοτερα αντικειμενα αλλα θα σου τα δειξει και πιο φωτεινα λογω διαμετρου. επισης η skywatcher εχει βγαλει καινουργια νευτωνια για φωτογραφιση http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2118 το οποιο μπορει να σου δωσει μεγαλο οπτικο πεδιο με καμερα και μικρους χρονους εκθεσης αλλα μπορει να εξυπηρετησει και οπτικα.

 

εαν θες να βρεις και πιο φθηνο αστρονομικο εξοπλισμο μπορεις να κοιταξεις και στις μικρες αγγελιες εδω στο φορουμ (νομιζω πουλανε και μια heq5 pro στα 600 ευρω) η ποιοτητα του εξοπλισμου που πωλειται γενικα ειναι εξασφαλισμενη λειτουργικα πλην μερικων γρατσουνιων εξωτερικα λογω χρησης.

 

για την διαφορα αναμεσα σε ενα 100ρι και 8αρι δεν θα ελεγα οτι δεν ισχυσει αυτο γιατι υπαρχουν πολλοι παραγοντες που επηρεαζουν την φωτογραφιση.

1) η εστιακη αποσταση, οσο πιο μεγαλη τοσο πιο μικρο οπτικο πεδιο αλλα και μεγαλυτερους χρονους εκθεσεις. βεβαια υπαρχουν και τα γρηγορα τηλεσκοπια f/4-f/5 τα οποια σου δινουν αυτο το πλεονεκτημα

2) με ενα διοπτρικο εχεις μικρο ογκο και βαρος αλλα και μικροτερη διαμετρο και δεν ζοριζεις την βαση σου αλλα και η οδηγηση ειναι ευκολοτερη

3) τα νευτωνια κατα την αποψη μου ειναι πιο ευαλωτα στις δονησεις λογω της θεσης του εστιαστη για αστροφωτογραφιση. ειναι κοντα στην ακρη του σωληνα και με ενα αερα ταλαντωνονται πολυ εαν δεν ειναι σωστα τοποθετημενοι στην βαση και ειδικα εαν ο σωληνας ειναι μακρυς, με ενα κοντο σωληνα f/5-f/4 αυτο το φαινομενο περιοριζεται παρα πολυ εφοσον και ο εστιαστης ειναι ποιοτικος για να μπορει να κρατησει το βαρος καμερας και φωτογραφικων αξεσουαρ. βεβεαια ενα 8αρι τηλεσκοπιο θα σου δειξει και πιο αμυδρα αντικειμενα στην φωτογραφιση απο ενα 100αρι αλλα και το 100αρι αναλογα με τους χρονους εκθεσης μπορει να δειξει το ιδιο αντικειμενο.

 

επειδη σε βλεπω να ενδιαφερεσαι απο την αρχη για φωτογραφιση θα σου ελεγα να περιμενεις να μαζεψεις αυτα τα λεφτα που λες ωστε να παρεις την βαση heq5 pro ή eq6 και ενα απο τα δυο τηλεσκοπια που γραφω. τα κατατοπια θα τα μαθεις εαν συνδυασεις και την παρατηρηση στην αρχη η οποια ειναι εξισου σημαντικη. επισης εαν μπορεσεις να ανεβεις γρεβενα στο τελος του μηνα που ειναι και η πανελληνια εξορμηση για να δεις και συζητησεις απο κοντα τον εξοπλισμο. ενναλακτικα υπαρχει και ο κιθαιρωνας οπου βλεπω κατα τις 22-23-24 και 29-30-31 (για οσους δεν μπορουν να ανεβουν γρεβενα) ιουλιου αλλα και στις 5-6-7 αυγουστου να κανουν καμια εξορμιση

 

η cg5 ειναι το ισοδυναμη της eq5 βασης οποτε θα ελεγα να την αποφυγεις για φωτογραφηση.

 

καλη συνεχεια

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

την απλη heq5 βλεποντας την σελιδα του κατασκευαστη βλεπω οτι απευθυνεται αποκλειστικα για παρατηρηση. η heq5 pro ομως (συνηθως παραλειπουμε το pro στις συζητησεις μας, αν ειναι ομως να παραγγειλεις αυτη την βαση θα την ζητησεις σαν heq5 pro) αλλα και η eq6 βγαινουν σε δυο εκδοσεις, την syntrek και την synscan. η μονη τους διαφορα ειναι το χειρηστηριο η syntrek απευθυνεται πιο πολυ για χειροκινητη παρατηρηση ενω η synscan εχει και βαση δεδομενων και μπορεις να συνδεσεις την βαση σου μεσω του χειρηστηριου στον υπολογιστη σου και να κανεις παρατηρηση και φωτογραφιση και την εκδοση syntrek μπορεις να την συνδεσεις στον υπολογιστη αλλα θες ειδικο καλωδιο για να αντικαταστησεις το χειρηστηριο ή αγοραζεις εξτρα το synscan χειρηστηριο.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειμαι τυχερος! Απο Θεσσαλονικη ειμαι, και θα παω Θασο διακοπες την αλλη βδομαδα, που ολως τυχαιως εχει αστροκαμπινγκ! Θα παω απο κει να δω τι παιζει, μαλλον θα πρηξω πολυ κοσμο :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνησω με τον Αγγελο, το ED 80 SW για παρατηρηση και φωτογραφιση ειναι ξυραφι. Η βαση που σου αναφερει σε καλυπτει με το παραπανω. Καλη αρχη.
Ρε παιδιά το παιδί ρωτάει για παρατήρηση και φωτογράφηση τα βασικα πράγματα και του προτείνετε να πάρει αποχρωματικό 80mm;

 

Δεν έχει καμμία μα καμμία σχέση ένα 80άρι με ένα 200άρι σε διάμετρο τηλεσκοπιο. Αν θέλεις να κάνεις παρατήρηση και να μη φας τα λεφτά σου άδικα πάρε Νευτώνειο. Μα είναι δυνατόν ρε παιδιά να συστήνεται 80αρι apo για παρατήρηση; Για φωτογράφηση ναι αλλά μόνο γι'αυτό. Παρατήρηση ξέχνα τη με 80 mm διάμετρο. Με το ζόρι θα βλέπεις messier.

 

Κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να τα κάνεις ταυτόχρονα και τα 2. Πρώτα θα ξεκινήσεις να κάνεις παρατήρηση και αργότερα να κάνεις φωτογράφηση αφού εξοικειωθείς. Το σωστό είναι αυτό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Μανουσο οταν θελει να κανει και τα δυο θα πρεπει να συμβιβαστη,πιστευω ειναι μια καλη λυση που προαναφερουμε εχω και ο Αγγελοs.Αν κανω τοσο λαθοs ζητω συγνωμη για παραπληροφορηση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω το ιδιο τηλεσκοπιο( SW 8ιντσο eq5 synscan) και κανω μια χαρα παρατηρηση αλλα εχω και αρκετα καλα αποτελεσματα στην φωτογραφιση, βεβαια εαν μπορεις να μαζεψεις λιγα παραπανω χρηματα και να το παρεις με την heq5 pro θα εχεις ακομη καλητερα αποτελεσματα.
Καθρεφτες ρεεεεε!! :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μηπως να παρω για την ωρα ενα dobs 8-10' και να παρω την mount πιο μετα, αφου μαθω τα κατατοπια?
Αυτό θα ήταν η πιο σωστή λύση κατά τη γνώμη μου.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Μανουσο οταν θελει να κανει και τα δυο θα πρεπει να συμβιβαστη,πιστευω ειναι μια καλη λυση που προαναφερουμε εχω και ο Αγγελοs.Αν κανω τοσο λαθοs ζητω συγνωμη για παραπληροφορηση.
Να συμβιβαστεί αλλά όχι κι έτσι όμως. Καλύτερα να πάρει για αρχή ένα dob και μετά να επενδύσει σε μια καλή στήριξη. Μικρά και σταθερά βήματα θέλει το πράμα.

 

ΥΓ. Μη ζητάς συγνώμη, κουβέντα κάνουμε. :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολα καλα ολα ωραια αλλα..

 

1.Απο που θα κανεις παρατηρηση/φωτογραφιση ;

2.Αν εισαι μεσα σε πολη με φωτορυπανση θα μπορεις να κουβαλησεις εξοπλισμο για να πας καπου πιο σκοτεινα ;

3.Εχεις αυτοκινητο που να χωραει τον εξοπλισμο σου ;

 

Απαντησε σε αυτα τα κλασικα ερωτηματα και υστερα ισως σου απαντησουμε εντελως διαφορετικα.

 

Υ.γ. Μιας και ασχολουμαι με αστροφωτογραφια και επειδη ο φιλος ζητησε να κανει αστροφωτογραφια του εκανα πασα το αρθρο με τον ελαχιστο εξοπλισμο για να παρει μια ιδεα τι παιζει με τιμες κλπ.

Μανουσο αν ειναι μεσα σε πολη και δεν μπορει να φυγει η δεν εχει οχημα τοτε και το dob ειναι αχρηστο οποτε νομιζω ξεκινησαμε ολοι λαθος και προτειναμε πραγματα χωρις να μαθουμε πρωτα λεπτομερειες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεία σας παίδια, ενδιαφέρομαι και γω για παρατήρηση και φωτογράφηση. Ποία ειναι η γνώμη σας για το Black diamond ED 100 sky-watcher? Ενδιαφέρομαι γι αυτο επειδή εχω προβλημα χωρου και φαντάζομαι οτι για να το μεταφέρεις δεν ειναι και πολυ μπελάς.

Εχω δει καποεις φωτογραφίες και εχω μείνει με ανοιχτό το στόμα. Ισχυεί και για την παρατήρηση? Ευχαριστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για οσους χρησιμοποιουν stellarium ο ουρανος στο σπιτι μου θυμιζει αυτον με light pollution 4(5 αυτες τις μερες που εχει τρελη υγρασια και πανσεληνο), μενω 15κμ απο Θεσσαλονικη. Αλλα μπρατσα υπαρχουν, αυτοκινητο υπαρχει station wagon και λεφτα διατιθεμαι να δωσω σε αυτην την φαση 1024, αντε με παρα πολυ ζορι 1536(στρογγυλα)... Καμερα καλη γιοκ...

 

Εκτιμω τον φιλο που λεει για ed80 γιατι οντως η φωτογραφια με ψυνει παρα πολυ σαν ιδεα, αλλα πιστευω newt ειναι καλυτερη επιλογη για την ωρα.

 

Λεω να παω να παρω αυτο για αρχη http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2119 να το βαλω σε κατι φτηνο για παρατηρηση και καποια στιγμη να το βαλω σε eq6. Το θεμα ειναι σε eq6 με αυτο θα γινει δουλεια, ή να παω για λιγοτερες ιντσες, σε HEQ5 και να εχω μεγαλυτερους χρονους (και λιγοτερα ευρα!)

 

Και με τις βασεις τι παιζει και ειναι τοσο ακριβες? Εχω 2 φιλους μηχανολογους, 1 ξυλουργο, 1 ηλεκτρολογο να τους βαλω να φτιαχνουν τερατακια και να τα πουλαμε μισοτιμης!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε μου για το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο μην αρκεστεις σε λιγοτερο απο την eq6 επειδη μπορει να σηκωσει μεχρι 24 κιλα εξοπλισμου ενω η heq5 pro mexri 16. το να βαλεις το σκοπιο σε μια φθηνη βαση και μετα να παρεις κατι καλυτερο ειναι πεταμενα λεφτα. καλυτερα να μαζεψεις λεφτα και ναπαρεις ποιοτικο εξοπλισμο απο την αρχη

 

το διλημμα σου αναμεσα σε λιγοτερες ιντσες και την heq5 pro ειναι λογικο μιας και στην αστροφωτογραφιση οπως ειπα οι ιντσες δεν ειναι το παν αλλα η εστιακη αποσταση, οποτε μπορεις να πας και σε ενα διοπτρικο με την heq5 pro (αλλα ποιοτικα θα περιοριστεις πολυ στην παρατηρηση) ή το http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2118 το οποιο ειναι στα 8 κιλα και θα μπορεις να κανεις και παρατηρηση και φωτογραφιση (ομως και εδω ειναι προτιμοτερο να παρεις την eq6 μιας και με καμερα ή και τυχον αναβαθμισεις μπορει να φτασεις κοντα στα 16 κιλα).

 

η heq5 pro με την eq6 πιανουν την ιδια την αναλυση στην φωτογραφιση μιας και εχουν τα ιδια γραναζια εσωτερικα απλα αλλαζει το μεγιστο οριο βαρους που μπορουν να σηκωσουν. το ποσο περισσοτερο χρονο φωτογραφισης μπορεις να πισαεις ειναι συναρτηση πολλων παραγοντων οπως seeing, πολικης, flexure, σερβις της βασης κ.α.

 

οι τιμες στις βασεις ειδικα οταν στοχευεις στην στροφωτογραφιση ειναι ψηλες γιατι εκει σε ενδιαφερει να μπορεις να ακολουθεις τον στοχο οσο καλυτερα γινεται και να μην εχεις trail (και που να δεις τις βασεις με 10000 ευρω και πανω). αν και τα υλικα δεν ξεπερνανε το 50% τις τελικης τιμης μιας βασης θα πρεπει να βαλεις υποψη τα μεταφορικα που μπαινουν στην μεση αλλα και την ιδεα που εχει βαλει η εταιρια καθως και τον κοσμο που εχει εργαστει για να φτιαξει την βαση και την ποιοτητα που θελει να δωσει στον κοσμο (οπως και το λογισμικο, το cd κανει μερικα λεπτα αλλα το λογοσμικο το παιρνεις απο 50 και πανω ευρω). εαν εχεις εσυ και οι φιλοι το μυαλο, την ικανοτητα, τα λεφτα και τον εξοπλισμο να φιταξετε μια καλη ποιοτικη βαση για αστροφωτογραφιση δεν σας το απαγορευει κανεις αλλα με το r&d που θα κανετε πιθανον να φτασετε το κοστος μιας βασης που θα αγοραζατε ουτως ή αλλως και να τα πουλατε μισοτιμης καποια στιγμη θα χρειαστει να ανεβασετε την τιμη για τους λογους που ανεφερα πιο πανω.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης