Jump to content

Παρατηρήσεις απο Πάρνωνα και Βελίνα Κορινθίας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε! Απο τη στιγμή που πήρα το 14άρι custom dob δεν έχω γράψει κάποια αναφορά παρατήρησης. Αυτό διότι το χρησιμοποίησα 3-4 φορές, καθώς όπως πολλοί ξέρετε ασχολούμαι και με την αστροφωτογραφία, αλλά όχι για εντελώς "σοβαρή" παρατήρηση αλλά για να δώ μερικούς στόχους φωτεινούς κυρίως. Οπότε σίγουρα το report αυτό δεν είναι για hardcore dso παρατήρηση καθώς απέχω αρκετά ακόμη. Αλλά θα ήθελα να γράψω κάποιες απο τις εμπειρίες μου και ίσως κάποιοι θα ήθελαν να ξέρουν πώς ακριβώς βλέπεις μέσα απο ένα 14άρι, όπως εγώ όταν έψαχνα για να το πάρω.

 

Πάρνωνας Ιουνίου. SQM 21.65. Υψόμετρο 1400μ.

 

Είχα πάρει μαζί το 14άρι και όχι τον φωτογραφικό εξοπλισμό για να χαρώ το τηλεσκόπιο απο έναν πραγματικά σκοτεινό ουρανό. Τη μία βραδιά ήτανε σχετικά καλά άν και είχε κάμποση υγρασία, αλλά την δεύτερη είχε πολύ και θολώνανε τα πάντα. Οπότε η ουσιαστική παρατήρηση έγινε την 1η βραδιά και λίγο την 2η. Η υγρασία επίσης είχε φωτίσει γενικότερα το υπόβαθρο του ουρανού οπότε δεν υπήρχε και το βέλτιστο contrast, αλλά σίγουρα ο Πάρνωνας είναι Πάρνωνας και ακόμη και έτσι σου δείχνει πολλά περισσότερα απο άλλους ουρανούς.

 

Καταρχάς να πώ οτι το τηλεσκόπιο στήνεται και ξεστήνεται γρήγορα και είναι σχετικά ελαφρύ στη μεταφορά, αυτό δηλαδή που ήθελα. Πάμε στην παρατήρηση λοιπόν.

 

- Μ51. Ωραίος φωτεινός με τον wo 20mm και με τον nagler 13mm φαίνονταν και η μία σπέιρα πιό καθαρά καθώς και η γέφυρα με τον 2ο πυρήνα αλλά λίγο δύσκολα και άν κοιτούσες πιό προσεχτικά και κάποιες λεπτομερειούλες πάνω στην σπέιρα.

 

- M27. Υπέροχο. Μπόλικη λεπτομέρεια και φωτεινό, τα "φτερά" πάνω κάτω φαίνονταν καθαρά και κρίμα που δεν είχα μαζί OIII. Το είχα δεί με τέτοιο φίλτρο απο το 10άρι του dimpap στο Σούνιο και ήτανε φοβερό.

 

- Μ57. Φανταστικό. Πολύ φωτεινό και ακόμη και σε μικρή μεγέθυνση έβλεπες μέσα του το υδρογόνο που υπάρχει. Με τον nagler 13 ήταν το καλύτερο. Δεν προσπάθησα για το κεντρικό άστρο φυσικά μιάς και οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν αλλά και ούτε είμαι ακόμη έμπειρος ώστε να το δώ, άν τυχόν φαινόταν.

 

- Μ8 Lagoon. Πολλά αστέρια και κάμποσο νεφέλωμα γύρω.

 

- Μ20 Triffid. Σχετικά φωτεινό το νεφέλωμα και φαινόντουσαν εύκολα οι σκοτεινές λωρίδες που του δίνουν και το σχήμα.

 

- Μ17 swan. Φωτεινό και φαίνεται ξεκάθαρα το σχήμα που του έδωσε το όνομα κύκνος.

 

- Μ13. Εδώ ότι και να πεί κανείς είναι λίγο. Το M13 είναι εντυπωσιακό απο τα περισσότερα τηλεσκόπια και φυσικά με το 14άρι απόλαυση. Δοκίμασα να δώ την προπέλα και νομίζω την εντόπισα άν και δεν ήξερα ακριβώς σε ποία πλευρά ήταν έτσι οπως το έβλεπα.

 

- ngc 6207. Ο γαλαξίας που βρίσκεται λίγο δίπλα στο Μ13. Φωτεινός με ευθεία όραση και με πλάγια φαινόταν και λίγη δομή.

 

- Μ81 Μ82. Χαμηλά αλλά φαινόντουσαν αρκετά καλά, με τον Μ82 να δείχνει την σκοτεινή του λωρίδα πρός το κέντρο και ο Μ81 να είναι φωτεινός αλλά χωρίς να φαίνονται σπείρες.

 

Βελίνα Κορινθίας, SQM 21.20 με 21.30 μέγιστο, υψόμετρο 1050μ.

 

Πρώτη ημέρα, αναγνωριστική της τοποθεσίας για να δούμε που θα στήσουμε την επόμενη μέρα για φωτογράφηση. Είχα μαζί το 14άρι για μερικές γρήγορες ματιές.

 

- ngc 7331. Ωραίος, φωτεινός με 2-3 συνοδούς του γαλαξίες να φαίνονται σχετικά εύκολα.

 

- Μ27. Πάλι ωραίο και φωτεινό.

 

- ngc 6946. Φαινόταν αμυδρά το σχήμα του να ξεχωρίζει απο το υπόβαθρο και λίγο πιο κάτω το ανοιχτό σμήνος.

 

- ngc 891. Ωραίος, σχετικά φωτεινός, μεγάλος και εύκολος να τον αναγνωρίσεις με την σκοτεινή λωρίδα στη μέση εμφανή.

 

- Μ57. Όπως και στον Πάρνωνα. Φωτεινό και υπέροχο.

 

Δεύτερη μέρα. Η παρατήρηση έγινε με το 14άρι του φίλου Νίκου απο την Κόρινθο μιάς και εγώ μαζί με τον Άγγελο είχαμε πάει τους φωτογραφικούς εξοπλισμούς. Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε τις φωτογραφήσεις μας, πήγαμε στον Νίκο για να δούμε μερικούς στόχους. Αυτοί που είδα εγώ και χωρίς ιδιαίτερη προσαρμογή στο σκοτάδι ήταν οι εξής:

 

- ngc 891. Πήγαμε ξανά σε αυτόν τον ωραίο γαλαξία να τον εθαυμάσουμε. Όπως και την προηγούμενη φορά ωραίος και έπιανε ένα μεγάλο μέρος του Ethos 17.

 

- Μ33. Ωραίος και φωτεινός με 3 σπείρες εμφανείς με πλάγια όραση και το κύριο μεγάλο νεφέλωμα στη μία σπέιρα του να φαίνεται με ευθεία όραση.

 

- Μ42. Το περιμέναμε να βγεί πώς και πώς. Άν και χαμηλά, φανταστική εικόνα. Δοκιμάσαμε και με OIII και με UHC άν και εμένα μου άρεσε καλύτερα χωρίς φίλτρο διότι φαίνονταν και τα φτερά να πηγαίνουνε πάνω και κάτω. Στο τραπέζιο είδαμε μόνο τα 4 άστρα, αλλά ήτανε χαμηλά.

 

Αυτά τα λίγα από τις πρόσφατες παρατηρήσεις. Σιγά σιγά και σε πιό deep. :)

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκίμασα να δώ την προπέλα και νομίζω την εντόπισα άν και δεν ήξερα ακριβώς σε ποία πλευρά ήταν έτσι οπως το έβλεπα.
Ποια προπέλα; :mrgreen:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπημένος ο NGC 7331 και ο NGC 891 αν και τον τελευταίο δεν τον έχω απολαύσει σε όλο του το μεγαλείο , μιας και χρειάζεται αρκετά σκοτεινό ουρανό και καλό seeing.

Καλορίζικο το 14άρι και καλές παρατηρήσεις.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σταθη καλημέρα

 

Επειδη εχω αρχισει και ψαχνομαι για κατι παρομοιο με το τηλεσκοπιο σου σε 12", αν μπορεις γραψε μας μερικά πράγματα για την διαδικασία του στησιματος του στον τοπο παρατηρησης - colimation - και γενικώτερα τις εντυπωσεις σου απο την ολη κατασκευη του Γερμανού.

 

Επισης απ' οτο καταλαβαίνω ειναι push to σωστα?

 

Σου ειχα στειλει και ενα πμ σχετικά.

 

Φιλικά

 

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

- Μ13 [...] Δοκίμασα να δώ την προπέλα και νομίζω την εντόπισα άν και δεν ήξερα ακριβώς σε ποία πλευρά ήταν έτσι οπως το έβλεπα.

 

- ngc 891. Ωραίος, σχετικά φωτεινός, μεγάλος και εύκολος να τον αναγνωρίσεις με την σκοτεινή λωρίδα στη μέση εμφανή.

Τι όμορφο να μοιράζεται κανείς τις εμπειρίες και τις παρατηρήσεις του. Για την προπέλα δεν είχα ιδέα.

Ήδη προστέθηκαν 2 νέοι στόχοι στο πρόγραμμα για την επόμενη παρατήρηση. Να δω τι θα καταφέρω. Ευχαριστώ, Στάθη.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιος ειναι αυτος ρε Κυριακο :shock: ?

Σταθη πολυ καλη η περιγραφη που εκανες, μας ανοιξες την ορεξη =D>

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο έχεις δίκιο! Είδαμε και το pacman και όντως ήτανε ωραίο με το σχήμα του εμφανές.

 

Μιχάλη, γενικότερα είναι καλό και εμένα με βολεύει για αυτό που προσφέρει. Έχει φυσικά τα αρνητικά του αλλά είναι λίγα και μικρά. Π.χ στις τρύπες κάτω που μπαίνουν τα truss επειδή είναι ξύλο απο την τριβή μαζεύει ροκανίδι και κάποια στιγμή δεν μπαίνουν εύκολα και θέλει καθάρισμα ή λίγο ξύσιμο, μπορούσε δηλάδή να βάλει μεταλλικές υποδοχές εκεί, αλλά οκ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Επίσης θέλει λίγη προέκταση στον εστιαστή για να εστιάσει, άν και εχει ενα extra σετ με truss που το σηκώνουν λίγο πιο πάνω και με τις συννενοήσεις με τον γερμανό δεν κατάλαβα ακριβώς άν αυτά είναι μόνο για binoviewer, διότι του το είχα ζητήσει ακι αυτό, δηλαδή να εστιάζει με bino. Στη φωτογραφία που μου έστειλε που το είχε στημένο πρίν το στείλει είχε κανονικά τα 3 σετάκια με trusses, 3ε επίπεδα δηλαδή. Ουσιαστικά πρέπει να πάρω το μέτρο και να δώ αν έτσι είναι όντως 1600mm. Αλλά όπως είπα και αυτό για μένα λεπτομέρεια είναι μιάς και εστιάζω με προέκταση. Το collimation του είναι απλό και κλασσικό και το καλύτερο είναι να γίνει με chessire.

 

To push to go λειτουργεί καλά αρκεί να είναι το τηλεσκόπιο αλφαδιασμένο κάτι που ισχύει φυσικά για όλα αυτά τα push to go και go to.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σταθη ευχαριστω για τις πληροφορίες.

 

Αυτο που με εχει τρελανει ειναι ογκος και το βαρος του. 17 κιλα που δινει για το 12" δεν ειναι τιποτα. Πόσο χρονο χρειάζεσαι να το ετοιμασεις πληρως για παρατηρηση και ποσο για να το ξεστησεις?

 

Αυτο που γραφεις για τις υποδοχες των truss ειναι ενα θεματακι γιατι φανταζομαι οτι με το βαλε βγαλε θα διευρυνθουν οι υποδοχες, είναι αντιμετωπίσημο όμως.

 

Και κατι ακόμα: αν μπορεις στείλε μου το e-mail του Γερμανου. Του ειχα γραψει μέσω του site του, αλλα εχω πάρει μονο μια απο τις απαντησεις του και αυτη ηρθε στο μαιλ μου σαν spam. Oi υπόλοιπες καταλήξαν μαλλον στο υπερπεραν.

 

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

rrschulten@web.de

 

Για όποιον ενδιαφέρεται αυτό είναι το email του.

 

Μόνος το στήνω σε 5-10 λεπτά στο χαλαρό, με 2 άτομα στήνεται σε πολύ λιγότερο άν και οι 2 ξέρουν την διαδικασία. Αυτό όμως με τα encoders του push to go επάνω έτοιμα, χωρίς δηλαδή να το έχεις κάνει πλήρες βαλιτσάκι, κάτι το οποίο δεν το κάνω μιάς και μεταφέρεται εύκολα και έτσι. 17 κιλά για το 12άρι είναι πανάλαφρο. Η κεφαλή της HEQ6 μόνο είναι 16 κιλά.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

[quote name="Efstathios

 

Μόνος το στήνω σε 5-10 λεπτά στο χαλαρό' date=' ..........

... ....... Η κεφαλή της HEQ6 μόνο είναι 16 κιλά.[/quote]

 

10 λεπτά η ακόμα και 15 δεν είναι τίποτα. Όσο για το βάρος και τη φορητοτητα εκεί μη το συζητάμε.

 

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα θέμα που ταλανίζει τον φίλο Δημήτρη (50mm) είναι επίσης η διαφορά των 12 και 14ων ιντσών. Φυσικά αυτό απασχολούσε και εμένα. Η διαφορά είναι μικρή αλλά υπάρχει. Τώρα το άν αξίζει ο έξτρα κόπος μεταφοράς χρημάτων κλπ για αυτές τις 2 ίντσες είναι μεγάλη συζητηση αλλά και υποκειμενικό για τον καθένα. Άλλος δεν μπορεί να σηκώσει εύκολα τα 25 κιλά του 14 οπότε πάει σε 12. Μάλιστα κάποιοι πολά χρόνια παρατηρητές έχουνε κάνει downgrade από 16αρια και 20αρια σε 12άρια. Αυτό ακριβώς για τις περεταίρω ευκολίες που έχει ένα 12άρι και ότι οι 12 ίντσες σου δείχνουν πάρα πολλά πράγματα. Από και και πέρα εγώ ακολούθησα τον κανόνα του "πάρε όσο μεγαλύτερο μπορείς να κουβαλήσεις πιό άνετα και φυσικά το κόστος". Η χρυσή τομή είναι εκεί στις 14 ΄ιντσες και τα 25 κιλά. Άν θέλεις ένα 16άρι και είναι τόσο βαρύ και ογκώδες που το σκέφτεσαι να το πηγαινόφερνεις τότε μήν το παίρνεις. Φυσικά αρκετοί προτιμούν να έχουν τον κόπο στο να το μεταφέρουν αλλά να έχουνε ίντσες. Και αυτό δεκτό, αλλά πάντα εξαρτάται απο τον καθένα.

 

Ετσι λοιπόν για να λυθεί η απορία στον Δημήτρη, σε μένα και σε αρκετούς ίσως άλλους, την επόμενη εξόρμηση μάλλον Κιθαιρώνα με το καλό, κάποιος ή κάποιοι που έχουνε 12άρια είναι ευπρόσδεκτοι να τα φέρουν για να βάλουμε το 14άρι πλάι και να δούμε διαφορές κλπ. Εμεπιρικά πάντως λέω οτι έστω και 2 ίντσες παραπάνω κάνουνε μία διαφορά εάν θές και σοβαρή deep sky παρατήρηση. Κάποια αντικείμενα θα φανούνε λίγο πιό εύκολα με 2 παραπάνω ίντσες, αλλά αυτό ισχύει σε όλα τα μεγέθη βέβαια. Αυτό που έχω να σημειώσω είναι οτι η διαφορά με τις 8 ίντσες στις 14 είναι μεγάλη. Εκεί που το M57 φαίνεται κάπως αχνά και χωρίς ιδιαίτερη λεπτομέρεια, στις 14 θές γυαλιά ηλίου και φαίνεται και όλο το υδρογόνο που έχει μέσα, φαίνεται γεμάτο δηλαδή μέσα στο δαχτυλίδι και όχι σκοτεινό όπως με το 8άρι.

 

Σας ανοίγω την όρεξη τώρα:P

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα.

Σταθη η λυση που προτεινεις ειναι και η καλυτερη , αν καποιος φιλος εχει 12αρι και μπορει με την νεα σεληνη να ερθει Κιθαιρωνα καιρου επιτρεποντος να τα στησετε διπλα διπλα για να δουμε ποση ειναι η διαφορα τους και θα μας λυθει η μεγαλυτερη απορια . Τωρα οσον αφορα το βαρος τα εχω ξαναπει σε αλλο νημα, ειναι καταπληκτικο το να εχεις ενα 14αρι τηλεσκοπιο που ζυγιζει μονο 25 κιλα ποσο μαλλον ενα 12αρι αν θες κατι λιγο μικροτερο στα 17 κιλα . Αυτος ειναι και ο κυριοτερος παραγοντας που πρεπει να κοιταξει κανεις κατα την γνωμη μου ....

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οτι καλύτερο - συκγκριση 14" με 12" και παρουσίαση του "τερατος" του Σταθη.

Αναμενουμε και κανουμε ευχελαιο να ειναι βολικός ο καιρος.

 

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης