Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Θέλω να κάνω ορισμένες ερωτήσεις κυρίως σε κατόχους Binoviewers και όσο περισσότερες οι απαντήσεις (επί του θέματος εννοείται :wink:), τόσο το καλύτερο.

 

1). Διοφθάλμιο ή Δυοφθάλμιο; (σαν να λέμε Κατοδιοπτρικό ή Καταδιοπτρικό αλλά όχι τόσο εύκολη η απάντηση).

2) Όσοι έχετε διοφθάλμιο, τι ποσοστό του χρόνου παρατηρείτε με αυτό και τι σε Κυκλώπεια διαμόρφωση;

3) Όσοι έχετε διοφθάλμιο αλλά και καλούς φακούς, ποιοί:

α) Αγοράσατε διπλά ζευγάρια καλών φακών, ποιά και πόσα

β) Κρατήσατε μονούς τους ακριβούς φακούς και παρατηρείτε με φθηνότερα ζευγάρια φακών όταν χρησιμοποιείτε το διοφθάλμιο και ποιά

γ) Αγοράσατε 2 zoom και ποιούς

4) Ποιούς στόχους προτιμάτε να παρατηρείτε με αυτό;

 

Καιρό τώρα το σκέπτομαι, έχοντας καταλήξει στο Maxbright. Έβαλα την σκέψη στην άκρη έχοντας τον Hyperion Zoom MkII και τους μεγάλους Nagler T4 και ES 100 αλλά και Hyperions σαν βασικούς φακούς, πράγμα που σημαίνει πως θα ανοίξουν νέες αγορές με την πιθανή απόκτησή του. Αλλά προχθές που τράβηξα τα παρεκτάματα στα κυάλια μου και παρατήρησα μια υπέροχη ενιαία εικόνα άρχισα να το ξανασκέπτομαι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Έχω το baader maxbright. Το χρησιμοποιώ κυρίως σε πλανήτες και Σελήνη ή όταν θέλω να κάνω ένα tour σε φωτεινά "highlights" βαθέως ουρανού.

 

Το χρησιμοποιώ με ζεύγη Panoptic 24mm και University HD ortho 12mm. Για να εστιάσει, χρησιμοποιώ αναγκαστικά έναν από τους δύο glasspath correctors που έχω, 1.7Χ και 2.6Χ της Baader, δίνοντάς μου έτσι και δύο διαφορετικές μεγεθύνσεις να επιλέξω.

 

Είχα δοκιμάσει με τον παλιό hyperion zoom αλλά υπήρχε το γνωστό πρόβλημα με τη μύτη που δε χώραγε οπότε πούλησαν τον δεύτερο. Με τους νέους δεν ξέρω αν είναι καλύτερη η κατάσταση.

 

Με τους panoptic 24 συνεργάζεται εκπληκτικά και αν κάποιος έχει ήδη έναν, είναι άριστη επιλογή να πάρει έναν δεύτερο διότι με δεδομένο ότι στα περισσότερα τηλεσκόπια θα χρειαστεί glasspath corrector και άρα είναι χρήσιμα τα 24mm. Η αγορά πάνω από έναν glasspath corrector πολλαπλασιάζει τις επιλογές όπως είπα.

 

Στην πράξη το χρησιμοποιώ λίγο πάντως. Η Σελήνη με αυτό απλά κόβει την ανάσα. Οι πλανήτες παρατηρούνται με άνεση παρατεταμένα χωρίς κόπωση οδηγώντας στο να δεις επιπλέον λεπτομέρεια. Για deep sky είναι εντυπωσιακό στα πολύ λαμπρά αντικείμενα τύπου Μ13, Μ42 κτλ.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Κώστα δεν είμαι οπαδός των binoviewer... Όχι "εκ πεποιθήσεως" αλλά από προσωπική εμπειρία. Είχα για περίπου 2 χρόνια τον maxbright bino της Baader και το είχα χρησιμοποιήσει με δύο 19άρηδες panoptic, και ένα ζευγάρι 12άρηδες UO HD. Είχα δοκιμάσει και δύο 32άρηδες plossl αλλά είχα σοβαρο βινιετάρισμα.

Η Σελήνη ήταν εντυπωσιακότατη, η έκφραση "αιωρούμαι πάνω από την επιφάνειά της" περιγράφει με ακρίβεια την αίσθηση που προσλαμβάνει κανείς παρατηρώντας με bino. Σε πλανήτες έχεις μια αίσθηση 3D και οι λεπτομέρειες είναι πιο σαφείς. Στα DSO είναι ...απογοήτευση. Σε σκοτεινούς ουρανούς με το bino κάποια αντικείμενα είναι εντυπωσιακά, αλλά μια αλλαγή σε κατάσταση-αλα-κυκλωπας και προσγειώνεσαι...

Πέρσι είχα την ευκαιρία να πάρω μεταχειρισμένο ένα ζευγάρι Denkmeier standard μαζί με σύστημα corrector και reducer που είχαν. Δεν το περίμενα, αλλά εντυπωσιάστηκα με το γεγονός ότι η διαφορά σε σχέση με το τι θυμόμουν από τα maxbright ήταν σαφέστατη σε κάθε επίπεδο: ποιότητα κατασκευής, εργονομία, φωτεινότητα ειδώλου, δυνατότητα χρήσης με ευρυγώνια προσοφθάλμια 24μμ ή 30άρηδων masuyama-clones χωρίς βινιετάρισμα κλπ.

Παρά τα θετικά στοιχεία του Denk δεν κράτησα ούτε αυτό το δεύτερο ζευγάρι για καιρό. Για μένα τα bino είναι ένα ενδιαφέρον gadget, αλλά όπως και να έχει gadget. Είμαι σίγουρος ότι αν με ενδιέφερε σοβαρότερα η πλανητική παρατήρηση θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά για παρατήρηση DSO που είναι η βασική μου ενασχόληση δεν μου προσθέτει κάτι, αλλά μάλλον μου αφαιρεί...

Αυστηρα προσωπική μου άποψη, αλλά θεώρησα καλό να ακούσεις και την ..."άλλη πλευρά" :oops:

Δημοσιεύτηκε

Μόνο για το 4) και το 1)

 

4) Ποιους στόχους προτιμάτε να παρατηρείτε με αυτό;

 

Έχω παρατηρήσει μόνο μια φορά από το bino του Στάθη σε 12άρι (Διόρθωση: Νομίζω 10άρι ήταν). Δυστυχώς η Σελήνη δεν άφησε να δούμε αρκετά πράγματα. Όμως ο Άρης ήταν κάτι παραπάνω από όμορφος σε σχέση με τον απλό προσοφθάλμιο, ο Κρόνος μακράν ο καλύτερος που έχω δει όλα μου τα χρόνια. Η Σελήνη πανέμορφη αλλά ειλικρινά δεν συγκρίνεται με τις εικόνες που έχω πάρει από καλά κιάλια.

 

1). Διοφθάλμιο ή Δυοφθάλμιο; (σαν να λέμε Κατοδιοπτρικό ή Καταδιοπτρικό αλλά όχι τόσο εύκολη η απάντηση).

 

Και οι δύο λέξεις μάλλον δεν είναι σωστές. Δεν αναφέρονται στα λεξικά της γλώσσα μας. Πιθανόν η σύγχυση να προέρχεται από το "προσοφθάλμιος". Αντ' αυτών αναφέρεται η λέξη

διοφθαλμικός (Μπαμπινιώτης)

διοφθαλμικός: (Μείζον Ελληνικό λεξικό) προοριζόμενος και για τους δύο οφθαλμούς ή που χρησιμοποιείται και από τα δύο μάτια: διοφθαλμικό τηλεσκόπιο

διοφθαλμικός: (Δημητράκου – Μέγα Λεξικόν) ο δι' αμφοτέρους τους οφθαλμούς: διοφθαλμικόν τηλεσκόπιον.

 

Άρα πιο σωστό είναι το διοφθαλμικό.... διοφθαλμικός προσοφθάλμιος, διοφθαλμικό μικροσκόπιο.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Στην ιατρική μαθαίναμε: ''Διοφθάλμια όραση'' (Binocular Vision'').

Αλλά οι μαθηματικοί λένε ''Δυαδικός'' (Binary).

Bini σημαίνει ''ζεύγος'' στα Λατινικά.

Άρα Δυοφθάλμιο= χρήση με δύο οφθαλμούς, ενώ Διοφθάλμιο= Δια μέσω των οφθαλμών;

 

 

ΥΓ: ΑΚΥΡΟ! Ξέχασα τον κανόνα: Τα παράγωγα του δύο γράφονται με υ (συνδυάζω) αλλά τα σύνθετα με το επίρρημα δι(σ) (δικέφαλος, δίσεκτος).

Πάει αυτό. Πάμε παρακάτω...:)

Άλλος με διοφθάλμιο;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πάμε παρακάτω, αλλά μόνο μια μικρή διόρθωση: στην ιατρική είναι "Διόφθαλμη όραση" όχι διοφθάλμια.Εξ' ου και "Διοφθαλμικό" και όχι διοφθάλμιο.

 

Το Δι- σαν πρώτο συνθετικό δηλώνει ότι αυτό που ακολουθεί έχει διπλασιασθεί. Πχ διπλοτυπία, διώροφος.

 

Χρειάζεται νομίζω ένα τσεκάρισμα ακόμα για να καταλήξεις . :D

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Διόφθαλμη είναι (το λέει και ο Μπ.) αλλά οι φοιτητές την λέγαμε διοφθάλμια και μου έμεινε. Όπως το ''Ορθοπεδική''.

Την εποχή μου πολλά βιβλία ήταν σε καθαρεύουσα ή σε υπερεπίσημη δημοτική και τα εκδημοτικίζαμε στην καθημέρα πράξη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Βρήκα και αυτό με πολύ καλή ανάλυση από τον Στέφανο Σοφολόγη. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=989&postdays=0&postorder=asc&start=15

Το άλλο επίσης πολύ καλό από τον Γιώργο Παπανδρέου είδα ότι το ξέρεις ήδη. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7440

Έτσι και αλλιώς νομίζω ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν ένα στην κατοχή τους.

Θα είχε ενδιαφέρον και για εμένα η απάντησή τους, σχετικά με το πόσο χρόνο το χρησιμοποιούν. Η σκέψη, μου δημιουργήθηκε από τις απαντήσεις των παιδιών παραπάνω. Γιατί εάν παρ' όλο που δίνει ωραίες εικόνες δεν το πολυχρησιμοποιούν όπως είπαν, τότε μπορεί να οφείλετε στους περιορισμένους στόχους ή ίσως τελικά είναι gadget. Από τη άλλη πιθανόν να υπάρχουν άνθρωποι που η στερεοσκοπική εικόνα τους εντυπωσιάζει περισσότερο από άλλους (σαν εμένα). Την εικόνα ας πούμε του Κρόνου μέσα από binoviewer, σφαιρική σαν χριστουγεννιάτικη μπάλα, την έχω στην ανάμνησή μου σαν να ήταν χθες.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Και εμένα με εντυπωσιάζει. Αν είναι όμως να βλέπω μόνο τις φωτεινές μπάλες με αυτό (συνήθως είναι μόνο 1-2 στον ουρανό κάθε νύκτα) τότε προτιμώ να δώσω 200€ και αργότερα παρά 900€ και σύντομα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Είμαστε δυό, είμαστε τρείς (αν κλέψω την απάντηση του Σωτήρη από άλλη δημοσίευση) και δεν το βλέπω για παραπάνω.

Συμπεράσματα: Baader Maxbright αλλά υπάρχουν και καλύτερα με ανάλογο τίμημα, κυρίως πλανητική χρήση, ένα ζευγάρι καλών φακών μπορεί να αρκεί λόγω της ενίσχυσης των διορθωτών, άντε και ένα δεύτερο. Παραπομπή στις καλένδες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σου (νομίζω πως υποχρεούμαι άλλωστε αφού από το 2005 προσπαθώ να πείσω άπαντες για τις αρετές του binoviewer. Τουλάχιστον όσους δεν έχουν παρατηρήσει με ένα καλό τέτοιο, γιατί όσοι έχουν παρατηρήσει πείθονται αμέσως και η δική μου φλυαρία περιττεύει.)

1) Τη γραφή "δυοφθάλμιο" νομίζω εισήγαγε πρώτος ο κος Γ. Ηλιόπουλος της AKTIS που πάντα παρουσίαζε προχωρημένα προϊόντα στην ιστοσελίδα του καταστήματος. Αν και την έχω υιοθετήσει κι εγώ (όταν δεν αμερικανίζω γράφοντας bino ή binoviewer), νομίζω πως πιο ευπρόσδεκτο στο μάτι είναι το "διοφθάλμιο" και μάλλον ορθότερο. Ωστόσο, επειδή οι δύο γραφές παρουσιάζουν μιά λεπτή εννοιολογική διαφορά, ίσως μπορούν να θεωρηθούν αμφότερες ορθές. Εναλλακτικά, μια (προσφάτως αυτοαναιρεθείσα) φίλη αρέσκεται να αποκαλεί το bino "Η Μπίνω..." :D

 

2) Όποτε παρατηρώ το ηλιακό σύστημα. Σε ό,τι ποσοστό χρόνου αντιστοιχεί αυτό (πολύ). Γι΄αυτό διέθεσα 1200 ευρώ για bino + glasspath corrector. Μετά από έξι χρόνια χρήσης λέω ανεπιφύλακτα ότι άξιζε με το παραπάνω. Τίποτα άλλο δεν δίνει τέτοιες εικόνες του Δία, του Κρόνου, της Σελήνης. Περισσότερη λεπτομέρεια, περισσότερη αληθοφάνεια, περισσότερη απόλαυση. Και περισσότερη παρατήρηση. Μετά ιδίως από την αναβάθμιση των κατόπτρων του νευτωνείου από λ/4 σε λ/10, η παρατήρηση του ηλιακού συστήματος ισοδυναμεί πια με κοντινή επίσκεψη στα παρατηρούμενα σώματα. Συνεπώς δεν υπάρχει επιστροφή στη μονόφθαλμη παρατήρηση (για το ηλιακό σύστημα).

 

3) Φακοί: οι καλύτεροι οπτικά που χρησιμοποίησα για πλανήτες ήταν οι Televue plossl 8mm. O Δίας πέρα από κάθε περιγραφή (λαϊκιστί: δεν υπάρχει!). Αργότερα τους θυσίασα για δύο Takahashi LE 7.5mm μόνο και μόνο για το μεγαλύτερο eye relief και άνεση. Ελάχιστη μείωση κοντράστ σε σχέση με τους TeleVue.

Οι Baader ortho 6mm που πήρα ως ζεύγος τελικά έδιναν υπερβολική μεγέθυνση για το seeing (335X) και παρότι μ' αυτούς είδα το πολύ δύσκολο "Encke division" στον Κρόνο, σήμερα έχω μόνο έναν. Οι Takahashi 7.5mm επαρκούν για τη μέγιστη χρήσιμη μεγέθυνση (270Χ) και εξαντλούν τη διαθέσιμη λεπτομέρεια στη Σελήνη/πλανήτες. Αλλωστε η παρατήρηση με τα δύο μάτια κάνει τα πάντα να φαίνονται μεγαλύτερα και τη λεπτομέρειά τους πολύ πιο ευπρόσληπτη. Θυμίζω εδώ πως ο κανόνας μέγιστη μεγέθυνση = 2 Χ διάμετρος τηλεσκοπίου σε mm, δεν είναι για πλανητική παρατήρηση. Για τους πλανήτες, το 1 Χ διάμετρος δίνει τη βέλτιστη μεγέθυνση.

Είχα από έναν και πήρα δεύτερο για τους εξής:

Celestron Ultima 30mm (οι παλιοί φυσικά) - για το μέγιστο πεδίο

Meade plossl 25mm series 3000 - η καλύτερη ολόκληρη Σελήνη ever

Televue Nagler 16mm type 5 - όταν πρωτοείδα τα Μ13, Μ27, ήταν μπροστά μου, αληθινά, ψηλαφιστά.

Baader genuine ortho 9 mm (ζευγαρώθηκε με πανομοιότυπο UO HD) - πλανήτες όταν το seeing δεν είναι τόσο καλό.

University Optics HD 12mm - ζητείται το ζευγάρι του - Ιδανική, ισορροπία μεγέθυνσης-κοντράστ, ιδίως με μέτριο seeing. Μάλλον θα δώσουν την πιό αληθοφανή, χειροπιαστή εικόνα των πλανητών.

Αν ποτέ χρησιμοποιούσα ζουμ φακούς δεν θα ήταν δυστυχώς οι καλύτεροι που κυκλοφορούν (William Optics/Orion 7.5-22.5mm, Baader Hyperion 8-24mm) γιατί η διάμετρός τους δεν επιτρέπει το κάθετο πλησίασμα του προσώπου και την πλήρη θέαση του οπτικού πεδίου. (Στους φαρδείς φακούς στρέφουμε το κεφάλι στο πλάι για να τους πλησιάσουμε αρκετά. Με δύο τέτοιους, για να πλησιάσουμε τον έναν χάνουμε τον άλλο). Κάτι σαν τους Celestron και TeleVue 8-24mm είναι πιό κατάλληλο.

Αν δεν είχα εκ των προτέρων φακούς, θα αγόραζα για το διοφθάλμιο, Panoptic 24mm, κάτι καλό από 12 ώς 16 mm και ορθοσκοπικούς 9mm.

 

4) Οι στόχοι που έχει νόημα να παρατηρηθούν με binoviewer είναι τα σώματα του ηλιακού συστήματος, οι διπλοί αστέρες και τα πιό φωτεινά deep-sky. Για αμυδρούς στόχους η μονόφθαλμη παρατήρηση δίνει πιό φωτεινά είδωλα. Οι φωτεινοί στόχοι όμως ωφελούνται πολύ.

(Ψάχνοντας ωστόσο σε παλιότερες σχετικές δημοσιεύσεις μου βρήκα και το παρακάτω. Είχα ξεχάσει την εντύπωση που αποκόμισα παρατηρώντας τον αμυδρό Μ51 με διοφθάλμιο (σε πολύ διαυγή ουρανό όμως):

www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1025&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=binoviewer )

 

Δύο γενικές επισημάνσεις:

α) Οι παραπάνω εντυπώσεις είναι από τη χρήση του υψηλότερης ποιότητας διοφθάλμιου που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα (Baader Mark V), με 10ιντσο νευτώνειο εξαιρετικών οπτικών. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι τα ίδια αποτελέσματα θα επιτευχθούν και με κάθε άλλο διοφθάλμιο, ιδίως με τα πιό οικονομικά. Από τα τελευταία θεωρώ πάντως καλύτερο και πιό προσεγμένο το Baader Maxbright.

β) Το διοφθάλμιο δεν δημιουργεί πραγματικές τρισδιάστατες εικόνες όπως δημιουργούν π.χ. τα κιάλια σε κοντινούς στόχους. Η τρισδιάστατη αίσθηση δημιουργείται από την παράλλαξη, δηλ. τη διαφορετική οπτική γωνία κάθε ματιού. Στο τηλεσκόπιο η ίδια εικόνα, από την ίδια οπτική γωνία (αυτή του αντικειμενικού φακού/κατόπτρου) διανέμεται στα δύο μάτια, συνεπώς η παράλλαξη είναι μηδενική. Εξάλλου, τα ουράνια αντικείμενα είναι τόσο μακριά που ακόμα κι αν κάθε μάτι έβλεπε από ξεχωριστό οπτικό σύστημα (π.χ. γιγάντια κιάλια), πάλι η παράλλαξη θα ήταν μηδενική, και άρα η εικόνα διδιάστατη. Όμως το γεγονός ότι και τα δύο μάτια παρατηρούν με άνεση την ίδια εικόνα, δημιουργεί την αίσθηση της αληθοφάνειας που εκλαμβάνεται συχνά ως "τρισδιάστατη" εικόνα.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε,

υιοθέτησα τη γραφή δυοφθάλμιο για να ξεχωρίζει το δυ- από το δι- της λέξης διοπτρικό. Στο δυϊσμός ή στη δυαρχία παίζει αυτό τον ρόλο. Δεν επιμένω ότι αυτή είναι η γραφή που θα συμφωνηθεί από τους φιλολόγους. Όμως σκέφτομαι να επιμείνω σ'αυτή γιατί έτυμολογικά η λέξη κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ότι προέρχεται από το "ηδυοφθάλμιο" όπως είναι και η περίπτωση του δυόσμου !!

 

Γ.Η.

Δημοσιεύτηκε
Ηδυοφθάλμιο; Εξαιρετικό Γιάννη! Με ένα "η" λες όσα εμένα μου παίρνει μια σελίδα για να πω!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

  • 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Όσο για το 1), η γραφή "διοφθάλμιο" είναι ορθότερη καθώς το αριθμητικό "δυο" γινεται "δι-" όταν χρησιμοποιήται ως 1ο συνθετικό λεξεις \:D/ . Όλα αυτά συμφωνα με Γραμμα τική του Τριανταφυλλίδη που δίνεται στο Γυμνάσιο. Βέβαια, καθώς ο όρος είναι "μεταφραστικό δάνειο από την Αγγλική", δεν είναι σίγουρο πώς μπορεί να αποδοθεί σωστα. Χαρακτηριστικά, στη μετάφραση του Backyard Astronomer`s Guide από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης το παρελκόμενο αναφέρεται ως "διόφθαλμο". Προσωπικά, προτιμώ τον όρο "διοφθάλμιο" :lol: :lol:
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Τελικά με βάση τις αρκετά κατατοπιστικές απαντήσεις, οι οποίες φυσικότατα κρύβουν υποκειμενισμό (ειδικά όταν μιλάμε για μη μετρήσιμη αίσθηση) απέκτησες κάποιο bino ώστε να έχεις ιδία άποψη;

 

Πάντως έτσι όπως εξέλαβα τη συζήτηση αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο, μιας και οι πλανήτες αλλά και τα φωτεινά DSO είναι από τα αντικείμενα που λόγω συνθηκών παρατηρούνται περισσότερο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Αποφάσισα να μη ασχοληθώ ακόμη με αυτό. Αγοράζοντας διοφθάλμιο προκύπτουν τα εξής:

1. Κοστίζει ακριβά (ένα καλό δείγμα, Baader ή Denk με PowerSwitch)

2. Χρειάζεσαι ζευγάρια φακών. Οι καλοί φακοί είναι ακριβοί

3. Είναι βαρύ από μόνο του

4. Οι φακοί που μου αρέσουν είναι βαριοί επίσης. Αυτό x2. Προβλέπονται προβλήματα ισορροπίας.

5. Πρέπει να προσθέσεις OCA για να εστιάσεις στο νευτώνιο.

6. Άλλο ένα πράγμα (+ οι φακοί) για αποθήκευση και μεταφορά

7. Η εμπειρία μου με τα κιάλια έδειξε πως δεν με έλκει η ιδέα της διόφθαλμης όρασης όσο άλλους. Υπάρχει κίνδυνος να μην χρησιμοποιείται και πολύ

8. Ένα σωρό προσαρμογές που έκανα δεν θα αξιοποιηθούν (ο τροχός φίλτρων και οι διάφοροι προσαρμογείς ας πούμε

9. Έχω επενδύσει κατεξοχήν σε 2" συστήματα

 

Εκτός αν, όπως λέει ο Κωνσταντίνος, ενώ κυνηγώ την εμπειρία των φακών 100 μοιρών και των καλής ποιότητας UWA και SWA με το άφθονο γυαλί, καταλήξω να ικανοποιούμαι με ένα διοφθάλμιο της χαμηλής κατηγορίας τιμής (200 ευρώ) με 2 Erfle των 50 ευρώ. Αυτό μπορεί να το κάνω, αν θεωρήσω πως έχει καλή σχέση κόστους/ οφέλους.

 

Το θέμα δεν είναι να γράφω εγώ για την εμπειρία που δεν έχω, αλλά εκείνοι που έχουν την εμπειρία. Υπάρχουν αρκετοί με διοφθάλμια που θα μπορούσαν να μιλήσουν. Αρκετά έχουν αλλάξει χέρια στις μικρές αγγελίες, Baader, WO, Denk. Με εξαίρεση αυτά τα λίγα που βλέπεις εδώ δεν έχω διαβάσει εντυπώσεις από άλλους. Και οι απαντήσεις μάλλον με αποθάρρυναν από την προμήθεια διοφθαλμίου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Με ένα γρήγορο υπολογισμό :

 

Baader Planetarium

Maxbright Telescope Binocular Viewer

$274.00

 

Baader Planetarium

Glasspath Corrector - 1:1.7

$109.00

 

Explore Scientific

24mm 68° Series Waterproof Eyepiece - 1.25" x2

$159.95

 

 

Σύνολο 701 δολάρια = 521 ευρώ. Τίποτα όσο ένας Ethos

 

**Χωρίς να υπολογίσουμε ότι το ένα από τα δύο προσοφθάλμια θα υπάρχει ήδη...

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Ό γέγραφα, γέγραφα ... :mrgreen:

ΥΓ. Παιδιά πριν οτιδήποτε άλλο θα πρότεινα να δείτε πρώτα μέσα από ένα bino και αφού σκεφτείτε και ζυγίστε πόσο σας ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση, προχωράτε σε αγορά.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι

Διαβάζοντας τους προβληματισμούς σας σχετικά με την χρήση διοφθάλμιου στα dob σας επισυνάπτω ενα word με φωτογραφίες μετατροπών που έκανα και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την λειτουργία του. ΄Εβγαλα τον σωλήνα από την βάση του και τοποθετώντας ένα σωλήνα ύδρευσης ανάμεσα σε δυο καρέκλες ζύγισα το τηλεσκόπιο αφού έβγαλα τα δύο πλαινά στηρίγματα που καθίζουν το τηλεσκόπιο στην βάση. Ζύγισα με ερευνητή 9/50,Telrad και διοφθάλμιο MAXBRIGHT με δύο HYPERION MARK III CLICKSTOP ZOOM 8-24mm. Σ αυτό το σημείο είναι το κέντρο των πλαινών στηριγμάτων. Ανοιξα καινούργιες τρύπες στον σωλήνα και όπως βλέπετε ζυγίζει χωρίς καν τις λαβές του.Με μικρότερα προσοφθάλμια δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Από την άποψη παρατήρησης το φεγγάρι ειναι κάτι το ασύληπτο σχεδόν με όλες τις συνθήκες καιρού.

Οι πλανήτες και τα φωτεινά DSO με άψογο καιρό και σκοτεινό ουρανό με αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένο.

DOB 10.docx

Δημοσιεύτηκε

Τι πουσαρισμένο Dob είναι αυτό! :shock:

Γιατί δεν τα παρουσιάζετε βρε παιδιά; Καθόμαστε 5 άνθρωποι και λέμε τα ίδια και τα ίδια ενώ υπάρχουν τέτοιες συσκευές με τόσο μεράκι; Sharing is caring.

Κώστα, δεν είσαι υποχρεωμένος από τον νόμο, αλλά δεοντολογικά οφείλεις να μας παρουσιάσεις το Dob σου αφού μας κίνησες τόσο το ενδιαφέρον.

Με λεπτομέρειες για το πως χάραξες τους γνώμονες και πως αλφάδιασες. Και ποιός χάρτης είναι αυτός, τον σκέπτομαι ήδη επάνω στο 8ρι μου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κρατώντας τον λόγο μου σας παρουσιάζω με φωτό αυτά που έκανα στο DOB μου

κατεβάστε το συμπιεσμένο αρχείο μαστορέματα το οποίο περιέχει ότι μου ζητήσατε.

Ελπίζω να προσφέρω κάτι για καλύτερες παρατηρήσεις.

Κώστας

Mastoremata.rar

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ. Εξαιρετικά είναι όλα.

Βλέπω καλά; 130x στα 24mm με εστιακή 1200; Έχεις δηλαδή μεγέθυνση 2.5x. Χρησιμοποιείς OCS και που βρίσκεται; Βλέπω πως το διοφθάλμιο είναι βιδωμένο στον προσαρμογέα της SW (μέσω Τ2 υποθέτω).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης