Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Η ερασιτεχνική αστρονομία πρεσβεύεται από ερασιτέχνες αστρονόμους, όσο το ερασιτεχνικό ψάρεμα πρεσβεύεται από ερασιτέχνες ψαράδες. Σκόρδο-κρεμμύδι που λέγαμε στο σχολείο. Για τι ταμπέλες και ανασφάλειες και ψυχαναλύσεις μιλάτε...

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

• Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Το ότι έχει ήδη φτάσει να έχει 4 σελίδες συζήτησης (και ποιος ξέρει που θα φτάσει)...μάλλον μας αποδεικνύει πως τα ερωτήματα που τέθηκαν στην αρχή δεν είναι τόσο απλά όσο το "σκόρδο-κρεμμύδι"... :roll:

Ο Κωνσταντίνος που ξεκίνησε το θέμα, το αποκάλεσε πολύ εύστοχα..."εσώψυχα"..

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Κωνσταντίνε μια επιπλέον ερώτηση: Ποιος ξέρει ( τολμάει) να ορίζει τα πράγματα χωρίς να χωράει ολόκληρος μέσα σε αυτούς τους ορισμούς;
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε

Από την πρώτη στιγμή που ανοίχτηκε αυτό το thread διερωτώμαι το εξής: Τι νόημα έχει η υποκειμενική άποψη του καθενός μας,

από τη στιγμή που υπάρχει αντικειμενικός ορισμός για το ποιοι ονομάζονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; :?:

http://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=%CE%95%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%91%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1

http://en.wikipedia.org/wiki/Amateur_astronomy

Μήπως τελικά θα έπρεπε τέτοιου είδους υποκειμενικές απόψεις να τις κρατάμε για τον εαυτό μας; Τι λέτε; Δεν θα ήταν καλύτερα; :)

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς δεν αναφέρουν για τους "αστρονόμους του καναπέ" από ότι είδα. :)

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Η Wiki κατέχει την απόλυτη γνώση; Διατηρώ αμιβολίες. Υπάρχει ορισμός και στην σελίδα του ΣΦΑΚ που χρησιμοποιεί την λέξη αγάπη (αυτοπροσδιορισμός) καθώς και του 5ου συνεδρίου(πιο αυστηρός αλλά με περιθώρια). Κουβέντα κάνουμε.
Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς δεν αναφέρουν για τους "αστρονόμους του καναπέ" από ότι είδα. :)

Κωνσταντίνε, λίγο ως πολύ, όλοι μας είμαστε ΚΑΙ ερασιτέχνες αστρονόμοι του καναπέ.. είναι πραγματικότητα είτε το θέλουμε είτε όχι! :)

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Κωνσταντίνε μια επιπλέον ερώτηση: Ποιος ξέρει ( τολμάει) να ορίζει τα πράγματα χωρίς να χωράει ολόκληρος μέσα σε αυτούς τους ορισμούς;

:D Ρητορικό το ερώτημα.

Προς το παρόν ευχαριστώ για τις απαντήσεις που πήρα στα ερωτήματα που έθεσα στην αρχή. Η αλήθεια είναι ότι τα ερωτήματα αυτά -παρά του ότι ήθελα απαντήσεις για να δω τις απόψεις σήμερα,- δεν είναι δικά μου. Φαίνεται άλλωστε από τον τρόπο που τα διατύπωσα. Όλα αυτά τα ερωτήματα, για εμένα δεν υπάρχουν. Είναι μύθος. Έχουν δημιουργηθεί από επανειλημμένες αναφορές που έχω-έχουμε διαβάσει κατά καιρούς στο φόρουμ.

Υπάρχει σίγουρα το "Ερασιτέχνης Αστρονόμος" σαν λέξεις περιγραφικές μιας ιδιότητας, όμως ο ορισμός είναι πλατύς. Ξεκινώντας όμως να κρίνουμε τι είναι ο ερασιτέχνης, βλέπετε ότι αρχίζουμε να κατηγοριοποιούμε, φτάνοντας δυστυχώς για κάποιους στα ακρα και να διαχωρίζουν. Ένας ρατσισμός δηλαδή.

*Ρατσισμός= εχθρότητα εναντίον μιας κοινωνικής ομάδας που συνήθως εκδηλώνεται με ενέργειες είτε βίαιες, είτε που αποσκοπούν στον αποκλεισμό της από τις δραστηριότητες / θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της επί των άλλων. Μείζον Ελληνικό Λεξικό

Με άλλα λόγια, αυτός είναι καλύτερος από τον άλλον.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των απαντήσεων:

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρατήρηση. Αρκετοί συμφωνούν ότι ο ερασιτέχνης διακρίνεται από την αγάπη του για την αστρονομία. Επίσης 9 από όσους απάντησαν μέχρι τώρα, πιστεύουν ότι ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι όροι και διαχωρισμοί.

Αντίθετα υπάρχουν 4 που πιστεύουν προφανώς ότι οι διαχωρισμοί πρέπει να υπάρχουν αναλύοντας μάλιστα τον όρο "αστρονόμος του καναπέ" . (Μα πιστεύετε ότι υπάρχει αυτό το είδος; Κάποιος δηλαδή διαβάζει-γράφει καιρό για την αστρονομία και δεν παρατηρεί όποτε του αρέσει; Ή δεν προσφέρει με τον τρόπο του; Μπορείτε να μας δείξετε έστω και έναν;) Διαβάσαμε και από το που ΔΕΝ πρέπει να παρατηρεί.

Δυστυχώς διακρίνω μια κακεντρέχεια περιορισμένης κλίμακας (δική μου άποψη αλλά όχι μόνον από ότι είδα) και μια προσπάθεια από λίγους ευτυχώς να διαχωρίσουν την "ήρα" από το σιτάρι. Προσωπικά βλέπω όλους όσους συμμετέχουν στο φόρουμ σαν ένα. Δεν μπορώ και δεν θέλω να διαχωρίσω, πολύ περισσότερο να αισθάνομαι ότι μπορώ να επικρίνω όσους δεν συμφωνούν με τα πρότυπά μου. Σίγουρα έχω τις απόψεις μου άλλα δεν μπορώ να φτάσω να μειώνω τον άλλο μήπως και αναδειχθώ. Το ευχάριστο είναι ότι οι περισσότεροι έχουν την ίδια γνώμη. Βέβαια όλοι εάν ρωτηθούν θα απαντήσουν ότι εδώ είμαστε όλοι ίσοι. Απλώς μερικοί μάλλον πιστεύουν ότι είναι πιο ίσοι από τους άλλους.

Στο θέμα που θα ήθελα να σταθώ είναι το εξής: Κάποιοι ανέφεραν ότι οι ζωγράφοι του ουρανού και οι ποιητές δεν είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι. Αυθαίρετα, τους φαντάζονται σαν αυτούς που δεν έχουν αστρονομικό εξοπλισμό. Αυτό όμως δεν προκύπτει από το ερώτημά μου. Απλώς δημιουργήθηκε από τους ίδιους σαν προβολή μέσα στο μυαλό τους.

Γιατί έχετε περιορίσει την σκέψη σας, πιστεύοντας ότι ένας που ζωγραφίζει ή γράφει ποίηση για τον ουρανό, δεν μπορεί να έχει εξοπλισμό και να παρατηρεί; Δηλαδή όσοι σκιτσάρουν δεν είναι ερασιτέχνες;

Όσο για την ποίηση το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να θυμηθώ είναι από την ταινία Contact. Η αστρονόμος που επέστρεψε από το ταξίδι στο σύμπαν είπε "έπρεπε να στείλετε ένα ποιητή για να σας περιγράψει τι είδε". Όπως όμως αποδεικνύουν οι απαντήσεις με ποίηση και φιλοσοφία μελών του φόρουμ όλοι μπορούν να συνυπάρχουν στον χώρο, αφού και αυτοί έχουν αγάπη για την αστρονομία.

Και προτιμώ την υπενθύμιση του Τάσου Βράτολη σε ότι υπέροχο και ποιητικό έγραψε ο Αντώνης Παντελίδης (ngc1974), αντί της ρηχής, στεγνής χωρίς αίσθημα "θέασης του 55mag γαλαξία του βαθέως ουρανού δια γυμνού οφθαλμού". Η ανάλυσή του ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ και περιγράφει καθαρά την/τον ερασιτέχνη αστρονόμο, με τρόπο απλό. Επί τη ευκαιρία για όσους δηλώνουν και χειροκροτούν το ότι οι ποιητοκουλτουριάδηδες δεν θεωρούνται ερασιτέχνες, να υποθέσω ότι δεν θεωρούν και αστρονόμους και τους Δανέζη-Θεοδοσίου;

Χαίρομαι που ανατρέχοντας στα παλαιότερα θέματα που ανέφερα στο 1ο ποστ και διαβάζοντάς τα όλα χωρίς κριτική ματιά, παρατηρώ ότι υπάρχει εξέλιξη στις αντιλήψεις σχετικά με τα ερωτήματα και μεγάλη ταύτιση των απόψεων. Από όλους; Όχι. Υπάρχουν ελάχιστοι που επιμένουν στους διαχωρισμούς. Όχι μόνο σε αυτό το θέμα εδώ, αλλά και σε άλλα πολλά για χρόνια τώρα. Τι να κάνουμε; Θα υπάρχουν πάντοτε.

Κατά καιρούς εμμένουν σε ανησυχίες τους, μάλλον όταν όλα δεν πάνε "όπως θα έπρεπε να πηγαίνουν". Σκέφτομαι να φτιάξω ένα νέο θέμα με διάθεση να βοηθήσω στις ανησυχίες αυτές, προσθέτοντας ακόμη μερικές.

Το δικό μου συμπέρασμα από την όλη συζήτηση είναι ότι η λέξη αστροπαρατηρητές θα με βρει σύμφωνο στο ότι δηλώνει πιο συγκεκριμένα την ιδιότητα, είναι πιο στενή η έννοια της, από το "ερασιτέχνες αστρονόμοι". Επίσης δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις και παρανοήσεις και διαχωρισμούς.

Μάλιστα από σήμερα θα χρησιμοποιώ αυτήν.

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Η Wiki κατέχει την απόλυτη γνώση; Διατηρώ αμιβολίες. Υπάρχει ορισμός και στην σελίδα του ΣΦΑΚ που χρησιμοποιεί την λέξη αγάπη (αυτοπροσδιορισμός) καθώς και του 5ου συνεδρίου. Κουβέντα κάνουμε.

Τίποτα δεν είναι απόλυτο Αλέξη.. κουβέντα κάνουμε.. συμφωνώ! Απλά απο ότι βλέπω κάποιοι το έχουν πάρει πολύ προσωπικά το θέμα.. :)

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Οπότε του χρόνου θα πάμε όλοι στην 6ηΠΕΕΑ, μόνο που το Α θα είναι θα δηλώνει Αστροπαρατηρητές Κωνσταντίνε. :)

Εγώ ένα ξέρω. Όταν πήγα στον Πάρνωνα στις αρχές Ιουλίου και δεν είχα προλάβει να στήσω καλά καλά την σκηνή και ενώ το μυαλό μου ήταν γεμάτο σκοτούρες από την καθημερινότητα, ήταν στημένο το PST του Δημήτρη και ταξίδεψα στον ήλιο με δάσκαλο τον Αντώνη. Έχω την αίσθηση ότι ήταν για μένα στημένο. Ευχαριστώ Δημήτρη. Είναι και αυτό ερασιτεχνική αστρονομία.

Δημοσιεύτηκε

Τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι απλούστερα από όσο παρουσιάζονται...

Αν και έγραψα πως δεν θα συμμετέχω στην κουβέντα αυτή, θα το ρισκάρω,

πιστεύοντας πως θα προσφέρω κάτι σε αυτήν. Έχουμε και λέμε:

1. Τι σημαίνει ερασιτέχνης αστρονόμος;

Αυτός που δεν ασχολείται επαγγελματικά με την αστρονομία (δηλαδή όλοι σας)

2. Τι σημαίνει σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος;

Αυτός παρατηρεί, καταγράφει και εξάγει συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις/καταγραφές του

(είτε τα δημοσιεύει, ενημερώνει τις αστρονομικές ενώσεις είτε όχι)

3. Τι σημαίνει αστρονόμος του καναπέ;

Αυτός που ασχολείται θεωρητικά και όχι πρακτικά με τα 1,2

4. Υπάρχουν κάποιοι που δεν πρέπει να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Ποιοι;

Όλοι ερασιτέχνες είμαστε σε ότι ασχολούμαστε - εκτός από αυτό που κάνουνε ως επάγγελμα

5. Τι είναι αυτό (αν υπάρχει) που κάνει καλύτερο έναν ερασιτέχνη από κάποιον άλλον; Ή που το κάνει κακό αντίστοιχα;

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Εδώ όμως το αποτέλεσμα είναι η προσωπική ευχαρίστηση,

οπότε δύσκολα το μετράς.

6. Οι φωτογράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι;

Αν ασχολούνται και με την παρατήρηση (99% το κάνουν) ναι

7. Οι ζωγράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Μπορούν να έχουν θέση σε καθαρά αστρονομικό site; Οι ποιητές;

Για να ζωγραφίσουν, πρέπει να έχουν μοντέλο, άρα μάλλον παρατηρούν πριν ζωγραφίσουν

Το ίδιο και για τους ποιητές, πιθανότατα παρατηρούν και εμπνέονται για να εκφραστούν.

Μπορεί και να μην γίνεται παρατήρηση, αλλά ποιος το ελέγχει;

8. Αν κάποιος παρατηρεί τον ουρανό από την πολυθρόνα του και από την οθόνη ενός κομπιούτερ συνδεμένο με τηλεσκόπιο, είναι ερασιτέχνης;

Αφού παρατηρεί ναι. Η τεχνολογία είναι για να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, όχι πιο δύσκολα.

Μακάρι να είχα και εγώ αυτή τη δυνατότητα. Γιατί να τρως το κρύο όταν μπορέις να το αποφύγεις;

9. Πιστεύετε ότι υπάρχει συγκεχυμένη αντίληψη για το πώς πρέπει να μιλά ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και γίνεται μια λανθασμένη προσπάθεια για λέξεις "επιστημονικές";

Ο καθένας μιλά ανάλογα με την παιδεία του και τις γνώσεις του. Πολλές φορές οι όροι που

χρησιμοποιούνται - έστω καταχρηστικά - διευκολύνουν την κουβέντα ανάμεσα σε ανθρώπους

που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο

Συμπερασματικά, όλοι οι καλοί χωράνε εδώ =D>

Sky-Watcher 200mm f/6 Newtonian Telescope
Auto-Tracking = [-X Go-to controls = [-X
Κάτι ψήνεται...Ακόμα το ](*,) ](*,) ](*,)

...to be continued
Δημοσιεύτηκε

=D> =D> Μπράβο Νίκο

Υγ

πότε έφτασε το θέμα 5 σελίδες;;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου, γνωρίζετε όλοι όσοι με ξέρετε, ότι μισώ το γεγονός της στρατοπεδοποίησης. Γι' αυτό ότι λέω, δεν το λέω για να υπερασπίσω μια πλευρά ή για να ψέξω την άλλη. Έτσι καταφέρνω να είμαι αντιπαθής και στις δύο πλευρές. :mrgreen:

Θέλησα να πω πολύ περισσότερα στην απάντησή μου στην αρχή αυτού του νήματος, αλλά δεν το έκανα φοβούμενος ότι λόγοι μου θα παρεξηγούνταν και θα προκαλούσαν αντιπαραθέσεις (όπως συνήθως συμβαίνει σ' αυτό το φόρουμ).

Τώρα όμως που οι αντιπαραθέσεις έτσι κι αλλιώς έγιναν (ευτυχώς πάντως ήπιες οφείλω να ομολογήσω) μπορώ πιο εύκολα να εκφράσω μια άποψή μου αλλά και μια ανησυχία μου.

Κατ'αρχήν δεν φαντάζομαι να προσδοκά κανείς να αποκτήσει αξία από την ενασχόλησή του με το χόμπυ. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού μπροστά από όποιο χαρακτηρισμό και να δώσουμε στον εαυτό μας, υπάρχει η λέξη ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ. Αυτή η λέξη κρύβει μέσα της από την μία μεριά την αγάπη, το μεράκι την διάθεση συστηματικής ενασχόλησης, αλλά από την άλλη μεριά την ελλειπή γνώση, τον υποδεέστερο εξοπλισμό, την έλλειψη συστηματικής ενασχόλησης, την επιεική κρίση. Πως μπορούμε να είμαστε καλοί ή κακοί σε κάτι, όταν δεν κρινόμαστε με τα κανονικά κριτήρια: Όλοι κακοί είμαστε κι αν ήμασταν επαγγελματίες δεν θα είχαμε θέση πουθενά.

Και είναι πολύ λογικό αυτό κατά τη γνώμη μου. Τα παιδάκια που παίζουν στην παραλία με τα φτυαράκια και τα κουβαδάκια τους, όσο έξυπνα κι αν είναι, όση θέληση και να έχουν δεν μπορούν να χτίσουν μ'αυτά τα εργαλεία πολυκατοικίες. Αντίθετα φτιάχνουν πανέμορφα κτίσματα στην άμμο.

Αν αρχίσουμε να ψάχνουμε τώρα ορισμούς που να μην περιέχουν αυτόν τον όρο ("ερασιτέχνης"), ίσως και να σημαίνει ότι μας ενοχλεί αυτό το πρόθεμα.

Τώρα αν σας ακούγεται βαρύγδουπο το "αστρονόμος", τι να κάνουμε; Ας προσέχαμε όταν διαλέγαμε χόμπυ. Η τέχνη λέγεται Αστρονομία. Να αλλάξουμε όνομα στην επιστήμη;

Αν δηλαδή ασχολόυμαι με το ψάρεμα (παίρνω το παράδειγμα του Γιώργου) και δεν τα καταφέρνω καλά (είτε επειδή δεν έχω καλής ποιότητας καλάμι, είτε επειδή δεν έχω αρκετή πείρα....) ή δεν έχω αρκετό χρόνο για ενασχόληση δεν θα πρέπει να λεγομαι ερασιτέχνης ψαράς; Δεν έχω ακούσει όμως άλλους ορισμούς από κανέναν. Δεν έχω ακούσει π.χ. κανέναν να λέει "είμαι συλλέκτης ψαριών όποτε προλαβάίνω" ή "είμαι παράλιος ιχθυοαναζητητής". Όλοι "ερασιτέχνης ψαράς" λένε.

Είμαστε όλοι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ, φίλοι μου. Χαρείτε το, γιατί όταν είσαι ερασιτέχνης δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα. Όλοι έχουν για σένα μια καλή κουβέντα :cheesy:

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Να καλησπερισω την αγαπητη παρεα και να εκφρασω συντομα την αποψη μου.

Μιλαω σαν ερασιτεχνης αστρονομος και σαν επαγγελματιας ταυτογχρονα.

Και πιστεψτε με, γινεται, αφου υπαρχω!! :D :D :D

Ξαναβαζω τα ερωτηματα, γιατι τα ξεχνας μετα το διαβασμα μερικων απαντησεων.

1. Τι σημαίνει ερασιτέχνης αστρονόμος;

Συνοπτικα οποιος ασχολειται χωρις βιοποριστικο σκοπο με τον ουρανο, τα ουρανια σωματα, και τους νομους που τα

διεπουν, εξου και το αστρο-νομος/αστρο-νομια.

2. Τι σημαίνει σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος;

Δεν βγαζει νοημα βασικα ο χαρακτιρισμος σοβαρος.

Ειτε εισαι ειτε δεν εισαι. Οι συχνοτητα των παρατηρησεων και ο ογκος των αποτελεσματων σου -οταν υπαρχουν-

ειναι σχετικος, δεν εχει καποια σημασια εκτος για αυτους που τους νοιαζουν τα ταμπελακια και θελουν να θεωρουνται

αρχοντες στο ειδος, ναι κ Λουμιδης στους καφεδες.

3. Τι σημαίνει αστρονόμος του καναπέ;

Αν αναφερεσαι σε ερασιτεχνη αστρονομο του καναπε, καποιος που παρατηρει απο το καναπε του.

Αν αναφερεσαι σε επαγγελματια αστρονομο του καναπε, καποιος που παρατηρει απο το καναπε του.

Ο τροπος παρατηρησςης, καμια διαφορα δεν κανει.

4. Υπάρχουν κάποιοι που δεν πρέπει να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Ποιοι;

Αυτος που δειχνει τα αστερια στη κοπελια του στη παραλια και της λεει αυτη ειναι η Μεγαλη Αρκτος και το αλλο χερι

νομιζει οτι το εχει στον ερευνητη...

5. Τι είναι αυτό (αν υπάρχει) που κάνει καλύτερο έναν ερασιτέχνη από κάποιον άλλον; Ή που το κάνει κακό αντίστοιχα;

Δεν υπαρχει λογος για να διαχωριζεις καποιον στο επιπεδο της φυσης του χομπιστα.

Ισως το μεγεθος 8) 8)

6. Οι φωτογράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι;

Καποιος που απλα φωτογραφιζει και εχει στο καδρο του κομματι του ουρανου με ουρανια σωματα οχι μαλλον.

Καποιος ομως που εχει εξοπλισμο, ασχολειται με τις θεσεις των σωματων, και φωτογραφιζει φυσικα ειναι

ερασιτεχνης αστρονομος. Το οτι τις παρατηρησεις της αποθηκευει σε φωτογραφιες ειναι μια απολυτος φυσιολογικο.

Δηλαδη εγω που παιρνω τις παρατηρησεις μου σε DVD απο το VLT, στην ουσια φωτογραφιες ειναι,δεν ειμαι αστρονομος?

7. Οι ζωγράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Μπορούν να έχουν θέση σε καθαρά αστρονομικό site; Οι ποιητές;

Τα ποιηματα, δεν ειναι παρατηρησεις, εκτος αν καποιος απαγγελει που γυρισε το τηλεσκοπιο του, τι seeing ειχε,

τι ειδε κ με τι προσοφθαλμια, κ το πει με ριμα... Αλλα μαλλον μετα απο κανα 2-3 ποτηρακια τα λεμε αυτα!

Ζωγραφοι, οχι, εκτος αν καποιος κανει σκιτσογραφιες ουρανιων σωματων που ειναι πτυχη της ζωγραφικης πχ οπως τα βλεπει απο το προσοφθαλμιο κλπ.

8. Αν κάποιος παρατηρεί τον ουρανό από την πολυθρόνα του και από την οθόνη ενός κομπιούτερ συνδεμένο με τηλεσκόπιο, είναι ερασιτέχνης;

Εννοειται!!

Απο τα παραπανω προφανως το καταλαβαινετε, μη τα ξαναγραφω.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχει συγκεχυμένη αντίληψη για το πώς πρέπει να μιλά ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και γίνεται μια λανθασμένη προσπάθεια για λέξεις "επιστημονικές";

Ο ερασιτεχνης ειναι καποιος χομπιστας, οποτε οταν λεει/αναφερει/παρουσιαζει κατι το κανει παντα σαν χομπιστας και οχι σαν ειδικος, που εχει τιτλους και πιστοποιησεις.

Επιστημονικες, αναφερεσαι σε παρατηρησεις να φανταστω, τοτε αν γινονται απο καποιον επαγγελματια αστρονομο που μπορει να τις επαληθευσει και να πει ειναι σωστες, τοτε μπορει να χρησιμοποιηθει φυσικοτατα!!

Οποιος διαφωνει, η εχει καποια αλλη αποψη θα χαρω να τη διαβασω και να τη συζητησω.

Το Astrovox ειναι το στεκι μας εδω σαν ερασιτεχνες αστρονομοι.

Με εκτιμηση,

Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε

Το παρακατω απο την wikipedia

===

Η Αστρονομία (ως διεθνής όρος εκ των ελληνικών λέξεων του «άστρον» + «νέμω») είναι η επιστήμη που ερευνά και εξετάζει όλα τα ουράνια σώματα (μεταξύ αυτών και τη Γη) καθώς και τις σχέσεις, κινήσεις και δυναμική αυτών. Αναφέρεται στην παρατήρηση και την ερμηνεία των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στον ουράνιο χώρο πέρα από την Γη και την ατμόσφαιρά της. Μελετά την προέλευση, την εξέλιξη, τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των ουρανίων σωμάτων που μπορούν να παρατηρηθούν (και είναι εκτός των ορίων της ατμόσφαιρας), καθώς και των διεργασιών που περιλαμβάνουν αυτές.

===

Με αυτη την ενοια θεωρω οτι οι περισσοτεροι απο εμας θα επρεπε να χαρακτηριζονται σαν αστροπαρατηρητες ή λάτρεις του ουρανου ή όπως αλλοιώς θέλει να ονομάσει κανείς τον εαυτό του, αλλα οχι αστρονομοι αφου είναι ελάχιστοι αυτοί που κανουν επιστημονικές παρατηρήσεις ή εστω παρατηρήσεις ακολουθωντας μια επιστημονική μεθοδολογία, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα ευρύματα τους και αναλύοντας τα.

Η λέξη "ερασιτέχνης" και για εμενα χαρακτηρίζει αυτόν που δεν ασχολείται με κάτι για βιοποριστικούς λόγους. Μπορεί κάποιος να κανει πολύ σοβαρή επστημονική δουλειά και να μην περιμένει να ζήσει απο αυτό.

Οι απαντήσεις μου επομένως έχουν να κάνουν με τους απλούς αστροπαρατηρητές (σαν και τον εαυτό μου)

1. Αυτος που την βρίσκει να τρωει κρυο στο βουνο και να παρακολουθεί τα αστρα.

2. Αυτος που έχει καλή γνωση ουρανογραφίας και ανεβαίνει στο βουνό προγραμματισμένα προκειμένου να παρατηρήσει συγκεκριμμένα αντικείμενα ή φαινόμενα (π.χ. αποκρύψεις).

3. Αυτός που έχει απόψεις έχοντας παρακολουθησει τις σειρες του NatGeo :D

4. Η τοποθέτηση μου στην αρχη είναι η απάντηση στο ερωτημα 4.

5. Η εμπειρία και η μελέτη του ουρανού

6. Οχι - η αστροφωτογραφία είναι εξειδικευμένη φωτογραφία.

7. Οχι - Ο ζωγράφος ή ο ποιητής είναι καλιτέχνες που επιλέγουν σαν αντικείμενο της έκφρασής τους τα αστρα. Ασφαλώς και έχουν θεση σε ενα αστρονομικό site - εστω και εαν μερικές φορές ξεφεύγουν απο το αντικείμενο.

8. Ασφαλώς. Μην ξεχνάμε πως οι σοβαρές επιστημονικές παρατηρήσεις γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μπροστα απο την οθονη ενος computer - η ζωντανή παρατήρηση και το κρύο στο βουνό ειναι για μερικούς τρελλαμένους σαν και εμας.

9. Ο καθένας μιλά όπως νομίζει - κρίνεται απο το ακροατήριο του ...

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε
Με αυτη την ενοια θεωρω οτι οι περισσοτεροι απο εμας θα επρεπε να χαρακτηριζονται σαν αστροπαρατηρητες ή λάτρεις του ουρανου ή όπως αλλοιώς θέλει να ονομάσει κανείς τον εαυτό του, αλλα οχι αστρονομοι αφου είναι ελάχιστοι αυτοί που κανουν επιστημονικές παρατηρήσεις ή εστω παρατηρήσεις ακολουθωντας μια επιστημονική μεθοδολογία, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα ευρύματα τους και αναλύοντας τα.

=D> =D> =D> =D> =D>

Δημοσιεύτηκε

Ζήστε "αστρονομικά" τη ζωή σας, αξιοποιώντας με τον τρόπο που σας εκφράζει περισσότερο το χρόνο σας και αφήστε τις ταμπέλες για τους μαιντανούς και τα υπόλοιπα ζαρζαβατικά της τηλεόρασης...

Η γνώμη μου είναι ότι αν κάποιος προσβάλεται που κάποιος άλλος ερασιτέχνης (του καναπέ, ή της ποίησης κλπ) δηλώνει ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, μάλλον πρέπει να χαμηλώσει και λίγο το κεφάλι (και τη μύτη), γιατί από το πολύ ατένισμα του ουρανού του μεινε κουσούρι...

Τέλος, επειδή διάβασα διάφορα περίεργα σε αυτό το θέμα, απλά να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ, (προσοχη, ΟΧΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ) που δεν κάνουν παρατηρήσεις ΟΥΤΕ με τηλεσκόπιο, ΟΥΤΕ με υπολογιστή, ΟΥΤΕ με τίποτα άλλο.

Παρόλα αυτά είναι ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ.

Μήπως θα πρέπει να πάψουν και αυτοί να λέγονται αστρονόμοι;;;

Δημοσιεύτηκε
:D :D Πολύ καλό! Λες η ακαμψία να προέρχεται από το σήκωμα του κεφαλιού;

Prem Rawat

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης