Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σε όλους!

Το Σάββατο πήγα στην Εύβοια για παρατήρηση παρότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν ήταν ευνοϊκές. Μαζί ήρθε και ο φίλος Λευτέρης από Αθήνα. Με το σούρουπο πήγαμε στο γήπεδο του χωριού που έχει λουκέτο διότι το δήλωσε σαν έδρα ομάδα γειτονικού χωριού (κανόνισα με το φίλο που είναι πρόεδρος του πολιτιστικού ομίλου του χωριού να προμηθευτώ κλειδί). Το κλείδωμα ήταν αναγκαίο διότι διάφοροι έμπαιναν στο γήπεδο με αγροτικά ή μοτοσυκλέττες για "παντιές" με αποτέλεσμα να χαλάνε τον αγωνιστικό χώρο. Στήσαμε ωστόσο έξω από το γήπεδο με αποτέλεσμα να χάσουμε αρκετό ύψος από τον ανατολικό ουρανό.

Παρά την αχλύ αρχίσαμε να παρατηρούμε βαθύ ουρανό και κατά διστήματα μεγάλα κομμάτια του ουρανού καθάριζαν.

Σκοπός μας ήταν να δοκιμάσουμε δίπλα δίπλα και 4 προσοφθάλμιους: Brandon 12mm, Celestron Ultima 12.5mm, University Optics Koenig II 12mm και Televue Nagler 4 12mm.

Η δοκιμή έγινε στο Μ57 με το 12" skywatcher flextube autotracking. Κατ' αρχήν ανάμεσα στον Brandon και τον Celestron Ultima. O Celestron πολύ καλός προσοφθάλμιος αλλά μπροστά στον Brandon δεν έπιανε μία! Η διαφορά παραπάνω από αισθητή. Καλύτερο κοντράστ και πιο "σφιχτά" αστρικά είδωλα. Το ίδιο και με τον UO Koenig II αν και σε μικρότερο βαθμό. Ο Koenig II μεγαλύτερο πεδίο αν και όχι καλό στα άκρα σε τόσο γρήγορο τηλεσκόπιο (f/5). Ενδιαφέρουσα ήταν η σύγκριση ανάμεσα στον Brandon και στον Nagler. Η εικόνα του Μ57 ήτα παρόμοια και στους δύο. Με προσεχτική παρατήρηση το πεδίο ήταν ελάχιστα πιο σκοτεινό με τον Brandon και το Μ57 έδινε εικόνα λιγάκι πιο "ζουμερή". Η παρατήρηση με τις 82 μοίρες πεδίο του Nagler ωστόσο ήταν αρκετά πιο άνετη από την αίσθηση "ασφυξίας" που έδιναν οι 45 μοίρες του Brandon μου.

Αφού παρατηρήσαμε αρκετούς στόχους (NGC2403, NGC1501, NGC1502 στην Καμηλοπάρδαλη, Μ77 στο Κήτος, NGC891 στην Ανδρομέδα ο ουρανός καθάρισε και ο Ηνίοχος είχε ανέβει ψηλά. Είπα να δοκιμάσω να βρω το αμυδρο σφαιρωτό Palomar 2. Με προσεχτικά αστροάλματα εντόπισα το πεδίο με τον 12 Brandon και με περιφερειακή όραση "κάτι" διέκρινα στο σημείο του Palomar 2. Τοποθέτησα έναν Baader Eudiascopic 7.5mm ανεβάζοντας την μεγέθυνση στις 200 φορές ώστε να σκοτεινιάσει το υπόβαθρο και ναι με πλάγια όραση φαινόταν μια λάμψη αδιόρατη στην περιοχή που την κράταγα για 50-60% του χρόνου. Κατά παράδοξο τρόπο μου φάνηκε πως το σφαιρωτό αυτό είχε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμου. Την παρατήρηση επιβεβαίωσε και ο Λευτέρης ενώ κοιτάζοντας φωτό είδα πως το Palomar 2 έχει μια "μπαρα" από άστρα στο κέντρο του ορθογωνίου σχήματος.

http://www.rc-astro.com/php/phpthumb/cache/phpThumb_cache_rc-astro.com_src3b223d02dc3505a69cf2a5a1ab4a02a3_par0ddf367c5f01d9ba090bf356b6761f52_dat1265601622.jpeg

Προφανώς αυτό παρατήρησα. Στις έγχρωμες φωτό έχει χρώμα κόκκινο-καφέ που δείχνει μεγάλη απορρόφηση από μεσοαστρική ύλη και σύννεφα σκόνης. Παρατήρηση πραγματικά δύσκολη. Γυρίσαμε λίγο στον Δια που ήταν μαγευτικός με τον Brandon 12mm +Televue 2x barlow και κλείσαμε τη βραδιά μιας και σύννεφα πια άρχισαν πιο πυκνά να καλύπτουν τον ουρανό.

Η Εύβοια περιμένει και φυσικά θα ξαναπάμε!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο ωραία περιγραφή κι ενδιαφέρουσα η συγκριτική σου δοκιμή =D> =D>

 

Μας έχεις λείψει στον Πάρνωνα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Ωραία περιγραφή. Το 12" δείχνει τα δόντια του σιγά σιγά έτσι. Τα Palomar αξίζει να τα δοκιμάσεις με το 12" μπορείς να δεις αρκετά και είναι πολύ εξωτικά αντικείμενα.

 

Καλή συνέχεια...

Δημοσιεύτηκε

To NGC 2403 το χω παρατηρήσει . Ωραίος και χορταστικός γαλαξίας.

Αχ αυτή η Καμηλοπάρδαλη! Έχει τόσα ωραία αντικείμενα αλλά είναι πολύ αμυδρός αστερισμός και δεν έχεις αστέρια αναφοράς για να κανεις αστροάλματα! Τα φωτεινότερα αστέρια του αστερισμού είναι πάνω από 4 mag. Με έχει παιδέψει αρκετά αλλά χαλάλι!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης