Jump to content

Ελληνες μαθητές και Διάστημα.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Και η νικήτρια είναι... :cheesy:

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού του ESA Kids με θέμα το γαλάζιο φεγγάρι έλαβε η Ελένη από την Ελλάδα!

Συγχαρητήρια Ελένη! Ένα ξεχωριστό δώρο από την ESA και τα στρουμφάκια σε περιμένει!

Το γαλάζιο φεγγάρι είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, κατά το οποίο το φεγγάρι φαίνεται στα μάτια του νυχτερινού παρατηρητή ασυνήθιστα γαλαζωπό εξαιτίας της παρουσίας σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Παρατηρείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις· για παράδειγμα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Krakatoa το 1883, στη διάρκεια της εποχής των μουσώνων το 1927 μετά από μία μακρά περίοδο ξηρασίας και το 1951 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά.

Γαλάζιο φεγγάρι ονομάζεται, ακόμα, η δεύτερη πανσέληνος στην διάρκεια του ίδιου μήνα. Το φεγγάρι ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από τη Γη σε 29 και μισή ημέρες, ενώ ο κάθε μήνας έχει 30 ή 31 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τόσο έχουμε δύο πανσέληνους στον ίδιο μήνα.

Για τα στρουμφάκια, το γαλάζιο φεγγάρι ανοίγει μία μαγική δίοδο από τον κόσμο τους προς τον κόσμο των ανθρώπων. Φτάνουν στη Νέα Υόρκη όπου τους περιμένουν μία σειρά από περιπέτειες με το σατανικό μάγο Δρακουμέλ και τη γάτα του, Ψιψινέλ.

Τα καλόκαρδα μικροκαμωμένα μπλε πλάσματα, που δημιούργησε ο Βέλγος καρτουνίστας Peyo, είδαμε φέτος στη μεγάλη οθόνη, μακριά από το στρουμφοχωριό, αλλά πάντα με καθοδηγητή τον σοφό Μπαμπαστρούμφ και συντροφιά τη γλυκιά Στρουμφίτα.

Η έκθεση διαστήματος του ESA Kids

Περισσότερες από 450 ζωγραφιές, κολάζ, κατασκευές και σχέδια έλαβε το ESA Kids για το διαγωνισμό του προηγούμενου μήνα. Μαθητές από έξι διαφορετικές χώρες συμμετείχαν, αναμέσά τους και ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών από την Ελλάδα.

Χάρη στην πληθώρα δώρων που φέραν μαζί τους τα στρουμφάκια, οι νικητές του διαγωνισμού με θέμα το γαλάζιο φεγγάρι είναι περισσότεροι από συνήθως. Η πρώτη επιλαχούσα είναι η Καλλιόπη, η οποία έστειλε μία κατασκευή η οποία αναπαριστά το φεγγάρι καθώς ανατέλει.

Το γαλάζιο φεγγάρι που ζωγράφισαν η Γεωργία, η Μαριέλλα, η Κατερίνα και η Άννυ επιλέχθηκε σα δεύτερη επιλαχούσα, καθώς και αυτή της Δώρας.

Το τμήμα Α1 του Γυμνασίου της Χαλκηδόνας ετοίμασαν ένα πανέμορφο τρισδιάστατο κολάζ του φεγγαριού, η Κασσάνδρα ένα αντίγραφο του Ηλιακού Συστήματος γεμάτο χρώματα. Η Γεωργία όσο και η Ειρήνη σχεδίασαν πανέμορφες ζωγραφιές του φεγγαριού.

Όλες οι ζωγραφιές που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό με θέμα το γαλάζιο φεγγάρι προστέθηκαν στην έκθεση διαστήματος του ESA Kids που βρίσκεται εδώ.

http://www.esa.int/esaKIDSen/art.html

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν...και καλή τρύχη στο νέο διαγωνισμό του επόμενου μήνα, ο οποίος έχει θέμα τις εκτοξεύσεις πυραύλων!

KIDS_Competition_Moon_002_M.jpg.4622e600d9c6dfe12bfae2e5cffbb5cc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια Ελένη :P

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Βράβευση Ελλήνων μαθητών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διαστήματος :cheesy:

Δεύτερο βραβείο διαστημικής τεχνολογίας, για τους μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διαστήματος.

Δεύτεροι, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστημικής για μαθητές «CanSat», που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, οργανωμένος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμού Διαστήματος (ESA), αναδείχθηκαν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης. Ο δορυφόρος που δημιούργησαν, ο «Ιcaromenippus 3D», κατάφερε να βρεθεί ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος της Γης και να απεικονίσει, τρισδιάστατα, τις λήψεις που έκανε. Όλα έγιναν στη χιονισμένη περιοχή Άντεα, στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας, στον αρκτικό κύκλο.

Ο «Icaromenippus 3D» είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο του πρώτου δορυφόρου, με τον οποίο συμμετείχε στον ίδιο διαγωνισμό, πριν δύο χρόνια, προηγούμενη ομάδα του σχολείου και πάλι, όμως, με τον καθηγητή φυσικής του σχολείου Γιώργο Κοντέλλη, ο οποίος τότε είχε λάβει και το τρίτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων, που ακολούθησε.

Το όνομα του «Icaromenippus 3D» προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του αριθμού «τρία» (αφού είναι ο τρίτος δορυφόρος που κατασκευάζει το συγκεκριμένο σχολείο) και της αποστολής που όφειλε να φέρει σε πέρας, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στη Νορβηγία και η οποία αφορούσε στη λήψη εικόνων της επιφάνειας της Γης, ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος και στην τρισδιάστατη απεικόνισή της, μέσα από ειδική επεξεργασία.

Μέχρι και το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, οπότε κι έγινε η εκτόξευση των δορυφόρων όλων των σχολικών ομάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, οι μαθητές πραγματοποιούσαν συνεχώς δοκιμές, θυσιάζοντας ακόμη και τον ύπνο τους. «Τα παιδιά είχαν πολύ έντονη την αίσθηση του καθήκοντος» δήλωσε ο κ. Κοντέλλης. «Είχαμε δει πως ήμασταν στους καλύτερους και θέλαμε να ανταμειφθούμε, όχι απλώς να … εντυπωσιάσουμε τους κριτές» πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες και τα ξενύχτια δεν πήγαν χαμένα. Ο «Icaromenippus 3D» κατάφερε να κάνει τις λήψεις του, χωρίς κανένα πρόβλημα, την ίδια στιγμή που δορυφόροι άλλων ομάδων καταστρέφονταν κατά την εκτόξευσή τους ή κατά τη διάρκεια των υπερπτήσεων.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Σε 14, συνολικά, σχολικές ομάδες από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, η ομάδα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης πήρε το δεύτερο βραβείο, με πρώτη, την ομάδα σχολείου από την Σκωτία και τρίτη, την ομάδα σχολείου από την Πορτογαλία. Το έπαθλο ήταν ένα γυάλινο γλυπτό, με τρισδιάστατη απεικόνιση ενός «CanSat» στο εσωτερικό του, ενώ στους μαθητές θα δοθεί ως δώρο και ένα τηλεσκόπιο.

«Ήταν μια φοβερή εμπειρία!» δήλωσε, ενθουσιασμένος, ο μαθητής Ηλίας Ψυρούκης, υπεύθυνος για την τρισδιάστατη απεικόνιση, την ανάπτυξη λογισμικού και την προώθηση του όλου εγχειρήματος.

«Στην απονομή, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτοποριακό σχεδιασμό που είχαν, στις ιδέες που έβαλαν, στο μεράκι και την ομαδικότητά τους. Και είναι τρομακτικό, το ότι αναγκάσαμε τους πάντες να μιλούν ελληνικά, με το όνομα του δορυφόρου μας!» υπογράμμισε ο κ. Κοντέλλης.

Η αποστολή του 3ου Λυκείου- που επιστρέφει το Σάββατο από τη Νορβηγία- αποτελείται, πέραν του καθηγητή Γιώργου Κοντέλλη και του διευθυντή του σχολείου Μιχάλη Καπιωτά, από δέκα, συνολικά, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Τα ονόματα των μαθητών της αποστολής, που ήταν η μόνη ελληνική αποστολή στο διαγωνισμό, είναι: Γιώργος Χατζέλλης (ανάλυση δεδομένων, τρισδιάστατη επεξεργασία, μοντελισμός, κατασκευή), Ηλίας Ψυρούκης (ανάπτυξη λογισμικού, επεξεργασία δεδομένων, τρισδιάστατη απεικόνιση και μοντελισμός), Ηλίας Θεοδωρίδης (κατασκευή, ηλεκτρονικά, υλικό, τρισδιάστατη απεικόνιση), Ευστράτιος Τσιρτσής (ανάπτυξη λογισμικού, ηλεκτρονικά, ανάλυση δεδομένων, υλικό), Ιωάννης Μυρσινιάς (κατασκευή, ηλεκτρονικά, υλικό, τηλεπικοινωνίες), Αλέξανδρος Αλαμανέλλης Ζισιμόπουλος (στήσιμο ηλεκτρονικού υλικού), Ευστράτιος Μακρής (υλικό, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικά), Γιώργος Πολυχρόνης (υλικό, ηλεκτρονικά, κατασκευή), Μυρσίνη Σβώρου (κατασκευή, τρισδιάστατος μοντελισμός και απεικόνιση, τηλεπικοινωνίες), Ελένη Γαβριηλάτου (τρισδιάσταση απεικόνιση και χάρτης, τηλεπικοινωνίες). Το σήμα της ομάδας έχει φιλοτεχνήσει ο συμμαθητής τους, Φίλιππος Βλάχος, ενώ την ομάδα βοήθησε και ο Χαρτογράφος και Πολιτικός Μηχανικός, Γιώργος Τάταρης.

Με σημερινή ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συγχαίρει τους μαθητές, τις μαθήτριες, τον υπεύθυνο καθηγητή, Γιώργο Κοντέλλη, τον διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, για την επιτυχία τους. Ας σημειωθεί ότι, με πρόταση του δημάρχου Λέσβου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος στάθηκε αρωγός, χρηματοδοτώντας με το ποσό των 3.500 ευρώ, την αποστολή του σχολείου στη Νορβηγία.

icarmen.jpg.287893a893df6691302a3bc565efa988.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περισσότερα για την Βράβευση Ελλήνων μαθητών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διαστήματος. :cheesy:

http://www.esa.int/esaCP/SEMO3GQWJ1H_Greece_0.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης