Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε την τύχη να κάνομε μια παρατήρηση μαζί με το Μάνο στο Σκίνακα. Η Σελήνη έδυε στις 20:30 περίπου οπότε είχαμε όλη τη νύχτα στη διάθεσή μας. Φτάνουμε περίπου στις 20:30 και ξεκινάμε να στήνουμε. Ο καιρός ήταν εξαιρετικός. Καθόλου αέρας και καθόλου υγρασία πράγμα σπάνιο. Είχαμε πολύ καιρό, αν θυμάμαι από το καλοκαίρι για να κάνομε εξόρμηση. Τι μια οι δουλειές την άλλη ο καιρός δεν σου άφηναν τα περιθώρια χρόνου για να το κανονίσεις. Φτάνομε στο σημείο που στήνουμε κάθε φορά δίπλα στην εκκλησία του Α.Φανουρίου. Κατεβαίνουμε από τα αυτοκίνητα σβήνουμε τα φώτα και βλέπουμε να φωτίζει απέναντι το βουνό. Η εικόνα ήταν σαν τα φωτιζόταν το βουνό από τη Σελήνη. Στην αρχή δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Η Σελήνη ήταν από την άλλη μεριά. Λίγο πιο δεξιά ο Ψηλορείτης έλαμπε μέσα στο σκοτάδι. Μετά καταλαβαίνουμε τι ήταν αυτή τα άσπρα. Ήταν χιόνια!!!

 

Στήνουμε τον εξοπλισμό. Αυτή τη φορά είχα πάρει το σακίδιο του στρατού και είχα βάλει μέσα όλα τα βιβλία και τους χάρτες. Πολύ βολικό. Ότι ήθελα ήταν εκεί μέσα, ο χάρτης του Torres σε Α3 μαζί με τα 2 βιβλία του NSOG και 6 κατάλογοι εξειδικευμένοι σε deep sky στόχους. Επίσης το βιβλίο με τα 900 highlights αντικείμενα. Ξεκινώντας την παρατήρηση είχα εντελώς αποδιοργανωθεί. Δεν ήξερα ποιοι αστερισμοί ήταν στο ζενίθ. Βάζω ζεστό γαλλικό καφέ από το θερμό και κάθομαι λίγο στην καρέκλα κοιτώντας τον ουρανό. Η μετρήσεις που πήρα από το SQM-L ήταν περίπου στο 21.3. Δεν ήταν κακό αλλά άλλες φορές έχουμε πετύχει και καλύτερα νούμερα.

 

Σαν πρώτους στόχους ήθελα να επιχειρήσω να δω κάποια Abell πλανητικά αλλά δυστυχώς οι αστερισμοί ήταν στο ζενίθ ο Πήγασος, η Ανδρομέδα και το Κήτος. Οπότε κάνω αλλαγή και επιλέγω από τον κατάλογο των Hickson γαλαξιακών σμηνών. Πρώτος στόχος ήταν το Hickson 3 στο Κήτος το οποίο δεν κατάφερα να δω. Ήταν πολύ αμυδρό για αρχή στα 14,7 b-mag λαμπρότερο μέλος. Ίσως ήταν και σχετικά χαμηλά στις -7 μοίρες περίπου. Δεν επέμενα πολύ και πήγα στο επόμενο, Hickson 5 στους Ιχθύες στα 14,6 b-mag λαμπρότερο μέλος. Δυστυχώς όμως κι εδώ αποτυχία. "Έχω αρχίσει να σκουριάζω" είπα στον εαυτό μου. Εμ τόσο καιρό απουσίας είχαμε εντελώς χάσει τη φόρμα μας. Δεν πειράζει ξαναδοκιμάζω και πάω στο επόμενο στόχο το Hickson 13 στο Κήτος και πάλι. Κάτι είχε αρχίσει να φαίνεται:

 

Hickson 13 (14,6 b-mag λαμπρότερο μέλος): Ορατός με πλάγια όραση μόνο ο H13a με σχήμα μακρόστενο και επίμηκες

 

Hickson 14 (14,2 b-mag λαμπρότερο μέλος): Φάνηκαν οι a,b,d με πλάγια όραση. Ο d κάτω από το 50% περίπου του χρόνου παρατήρησης.

 

Hickson 19 (14 b-mag λαμπρότερο μέλος): Φάνηκε μόνο ο a με πλάγια όραση. Μακρόστενο σχήμα, αμυδρός.

 

Hickson 21 (13,9 b-mag λαμπρότερο μέλος): Φάνηκαν οι a,b,c,e με πλάγια όραση.

 

UGC 1281 flat 12,9 p-mag: Φάνηκε πολύ καλά με χαμηλή μεγέθυνση (24mm Panoptic) με πλάγια όραση και αυτό λόγο του σχετικά μεγάλου μεγέθους του 4.5'. Εμφανίστηκε σαν ένα ξίφος λόγο του ότι είναι σε κόψη προς τα εμάς. Πολύ όμορφο αντικείμενο.

 

UGC 973 flat 13,6 p-mag: Φάνηκε κι αυτός με χαμηλή μεγέθυνση με πλάγια όραση ενώ κοντά του διακρίθηκε και ο IC 1815

 

Τέλος με μια αποτχημένη προσπάθεια του UGC 1817 είχα άρχισει να παγώνω. Η ώρα ήταν 01:40 και η θερμοκρασία εκείνη τη στιγμή ήταν στους -5. Είμαστε ήδη 5 ώρες σε θερμοκρασίες κάτω του 0. Δεν έχω ξανακάνει παρατήρηση σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Πραγματικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία με τα χιόνια δίπλα.

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους.

Δημοσιεύτηκε

Δεν είχα σκοπό να κάνω θέμα, δεν έχω κάνει ακόμη καταγραφή των στόχων αλλά εφόσον έγραψε ο Δημήτρης, να πω τότε κι εγώ πως ασχολήθηκα κυρίως με το γαλαξιακό σμήνος Abell 426 στον Περσέα στο οποίο διέκρινα 60 γαλαξίες σε μία τετραγωνική μοίρα ουρανού μέσα σε 2 ώρες με το 16άρι. Η όλη διαδικασία εδώ είναι πολύ χρονοβόρα καθώς κάνεις γαλαξιοάλματα και προσπαθείς να ταυτοποιήσεις την εκτυπωμένη εικόνα με την εικόνα στο προσοφθάλμιο. Αναρωτιέμαι πόσους γαλαξίες τελικά μπορεί κάποιος να διακρίνει σε 2 ή 3 τετραγωνικές μοίρες μέσα σε ένα τόσο πλούσιο σμήνος αν έχει και το χρόνο και την άνεση. Πιστεύω άνετα 100 με 150...

 

Η θερμοκρασία ήταν χαμηλή αλλά το άντεχες με σωστά ρούχα διότι δε φυσούσε. Πολύ ωραία εμπειρία.

 

Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας... :) :) :)

 

IMG_6685.thumb.jpg.7ccd509132b26fe7254bed42621c5402.jpg

Abell 426

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο στο δίδυμο και από μένα με κάνετε και νοσταλγό παλιές καλές στιγμές της παρατήρησης!!!!!

Σε χαμηλές θερμοκρασίες έχω κάνει φωτογράφηση μαζί με Ανδρέα,Γρηγορη,Ηλία,Νιο και μάλιστα μαζί με χίονια!!!!

 

Καλή συνέχεια παιδιά στις παρατηρήσεις!!!

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Ένα μεγάλο μπράβο και από μένα παιδιά =D> =D> =D>

Καλή συνέχεια και ακόμα καλύτερες εμπηρίες όσο για το κρύο μπρος στα κάλλη τι είναι το κρύο !!!

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε
Μπράβο Κοπέλια!!!! =D> =D>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν το κρύο είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για παρατήρηση. Φοράς τόσα πολλά που δεν έχεις την ανεση να κινηθείς ελευθερα. Ούτε να σκύψεις καλά καλά στον ερευνητη δεν μπορείς , ούτε να ψάξεις στο ζενιθ στόχους. Είσαι σα βαλσαμωμένος. Επίσης δεν κάθεσαι , θελεις συνεχώς να είσαι όρθιος να κινείσαι.Οπότε αν εχει κρύο προγραμματίστε από πριν τι θα δείτε. Φορώντας γάντια δεν μπορείς να γυρίσεις τις σελίδες στους χάρτες , να βιδώσεις φιλτρα , να ανοίγεις και να κλεινεις τον κόκκινο φακό άσε που πιάνοντας το σωλήνα του νευτώνιου λερώνεις το πρωτεύον με χνουδια απ τα γάντια. Πριν απο μερικές μέρες που πήγα για παρατήρηση σκεφτηκα να φορεσω τα ισοθερμικα από το lidl. Έκαναν δουλεια αλλά αν εχει υγρασία δε σε προστατευουν κι αυτά επαρκώς.

 

Μπράβο παιδια! Συνεχίστε ! Στην επόμενη ασέληνο σκέφτομαι κι εγώ να προσπαθήσω κανένα Hickson.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο στην Κρήτη.

 

Έτσι, να κρατάμε ψηλά την σημαία των παρατηρητών!!!

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Λοιπόν το κρύο είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για παρατήρηση. Φοράς τόσα πολλά που δεν έχεις την ανεση να κινηθείς ελευθερα. Ούτε να σκύψεις καλά καλά στον ερευνητη δεν μπορείς , ούτε να ψάξεις στο ζενιθ στόχους. Είσαι σα βαλσαμωμένος. Επίσης δεν κάθεσαι , θελεις συνεχώς να είσαι όρθιος να κινείσαι.Οπότε αν εχει κρύο προγραμματίστε από πριν τι θα δείτε. Φορώντας γάντια δεν μπορείς να γυρίσεις τις σελίδες στους χάρτες , να βιδώσεις φιλτρα , να ανοίγεις και να κλεινεις τον κόκκινο φακό άσε που πιάνοντας το σωλήνα του νευτώνιου λερώνεις το πρωτεύον με χνουδια απ τα γάντια. Πριν απο μερικές μέρες που πήγα για παρατήρηση σκεφτηκα να φορεσω τα ισοθερμικα από το lidl. Έκαναν δουλεια αλλά αν εχει υγρασία δε σε προστατευουν κι αυτά επαρκώς.
Θανάσση περιγράφεις ακριβώς τις συνθήκες που επικρατούν όταν έχει πολύ κρύο. Σχετικά με τα γάντια δοκίμασα κάτι που είναι σχετικά βολικό. Φορούσα μόνο στο ένα χέρι το γάντι, αυτό το οποίο έπιανα το τηλεσκόπιο, ενώ το άλλο το είχα γυμνό. Όταν ήμουν στο τηλεσκόπιο λοιπόν το γυμνό χέρι το έβαζα στην τσέπη του μπουφάν και ζεσταινόταν κάπως.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα με το κρύο ήταν στις πατούσες. Φορούσα διπλές κάλτσες του στρατού αλλά δεν έκαναν δουλειά. Ο Μάνος φορούσε τις ισοθερμικές του lidl και μάλλον θα πάω να χτυπήσω κι εγώ κάποια στιγμή όταν ξαναφέρει.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης