Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παραγγέλθηκε και αγοράστηκε από ΑKTIS , με την παραλαβή ,το ίδιο βράδυ έγινε και η δοκιμή . Το τηλεσκόπιο δεν εστίαζε, μόλις πήγαινε να εστιάσει αμέσως ξαναγύριζε και το άστέρι αποκτούσε ακτίνες. Απόπειρα για επίγειο στόχο, δεν μπορούσε να εστιάσει ήταν φλού η εικόνα, αλλαγή προσοφθαλμίου, μία από τα ίδια. Προσπάθεια για ευθυγράμμηση. Το τηλεσκόπιο άρχισε να χειροτερεύει. Αναφορά για το πρόβλημα στην ΑΚΤΙΣ . Μου είπε ο κος Ηλιόπουλος ότι φταίει η ευθυγράμμηση. Το τηλεσκόπιο εστάλει στην ΑΚΤΙΣ για ευθυγράμμηση.Μετά από δύο εβδομάδες και κατόπιν ευθυγραμμήσεως από την ΑΚΤΙΣ,μου εστάλει μήνυμα ότι το τηλεσκόπιο ευθυγραμμίστηκε και ότι οι φωτογραφίες που μου στέλνει είναι με το τηλεσκόπιό μου. Με την παραλαβή το τηλεσκόπιο στήθηκε και άρχισε ο έλεγχος.Με την χρήση του leaser η κουκίδα ήταν κοντά στον κύκλο, με την χρήση όμως του καπακιού στον εστιαστή από την οπή , δεν υπήρχε καμμία ευθυγράμμηση. Με την χρήση της DSI II ελήφθησαν φωτογραφίες των 2’’ για την ευθυγράμμηση αφεστιασμένες και για την στρογγυλότητα των άστρων . Οι φωτογραφίες εστάλησαν στην ΑΚΤΙΣ ,ο κος Ηλιόπουλος μου ανέφερε ότι κατά την μεταφορά έχασε την εστίαση .Οι βίδες ήταν πολύ καλά σφιγμένες από ότι διεπίστωσα και δεν ήταν χαλαρές, για να χάσει την ευθυγράμμηση. Να προσθέσω ακόμη ότι μεταξύ αράχνης και δευτερεύοντος δεν χωράει ούτε καρφίτσα.Πιστεύω ότι κάποιο λάκο έχει η όλη υπόθεση. Γεγονός είναι ότι:α.το ΤS150 F/4 ήρθε και ήταν χύμα από την αντιπροσωπία; β.Η ΑΚΤΙΣ δεν μπόρεσε να κάνει ευθυγράμηση παρά την πείρα και εμπειρία σαράντα ετών κατά τα λεγόμενά τους; γ. Φάτο στην μάπα όπως είναι και άντε να βρείς το δίκιο σου. Πιο κάτω παραθέτω φωτογραφίες που έβγαλε η ΑΚΤΙΣ με το τηλεσκόπιο www.aktistar.com/TS150f4/TS150f4.htm και κατόπιν αυτές που έβγαλα εγώ όταν μου εστάλει ευθυγραμμισμένο. Στην συνέχεια είναι φωτογραφίες της κατάστασης της αράχνης που συγκρατεί το δευτερεύων και της ευθυγράμμησης που έχει υποστεί το τηλεσκόπιο με το οποίο έβγαλε τις αναφερώμνες φωτογραφίες η ΑΚΤΙΣ.

Παρακαλώ εάν μπορείτε να βοηθήσετε να βρώ μια άκρη και να φτιάξω σε ανεκτά καλή κατάσταση το τηλεσκόπιο, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

261072532_P1010008.jpg.f2714df981a6f910fc7578374911da28.jpg

503615619_P1010006.jpg.bd785862e7d564eeb1f200cf98393045.jpg

884142543_m42a1.jpg.e97694de7ceb245199c631a03a306ff1.jpg

579540811_m42.jpg.c6342a16cd8e25471eae33dc39e3d285.jpg

1112622978_P1010010.jpg.78d995ed6c78fc46a189ad198860a82a.jpg

Δημοσιεύτηκε
Η ευθυγράμμιση είναι απολύτως λογικό να χαλάσει κατά τη μεταφορά. Επιπλέον, τα f/4 θέλει λίγο ζόρι παραπάνω στην ευθυγράμμιση. Διάβασε τα παλιά thread για collimation και προσπάθησε να το κάνεις προσεκτικά και βήμα βήμα. Στην αρχή είναι λίγο δύσκολο, μην απογοητεύεσαι και αφιέρωσε λίγο χρόνο να το μάθεις.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ναι απλα θελει υπομονη με την ευθυγραμμιση .

Καλο ειναι ελεγχος για την ευθυγραμμιση να γινεται πριν απο καθε παρατηρηση γιατι μπορει να εχει φυγει λιγο .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Κώστα,

όλα τα Νευτώνεια χάνουν λίγο ή περισσότερο την ευθυγράμμισή τους σε οποιαδήποτε σχεδόν μεταφορά. Περισσότερο σε αυτές με αυτοκίνητα, όχι τόσο όταν το μεταφέρεις από το σπίτι σου μέσα, έξω στο μπαλκόνι σου, για παράδειγμα. Δεν είναι δυνατόν φυσικά να περιμένεις να διατηρηθεί μια ευθυγράμμιση τέλεια, ύστερα από ένα τέτοιο ταξίδι του τηλεσκοπίου!! #-o

Από εκεί και πέρα, όπως είπαν και τα παιδιά, μην απογοητεύεσαι, αν ασχολείσαι 1η φορά με ευθυγράμμιση Νευτωνείων έχεις πολύ διάβασμα να ρίξεις και δεν μπορείς να περιμένεις από καμία ΑΚΤΙΣ, ή άλλο κατάστημα να σου το μάθει σε τεράστιο βαθμό. Δηλαδή θέλω να σου πω, ότι το να πηγαίνει το τηλεσκόπιο βόλτα μπρος πίσω στο κατάστημα, δεν θα σε βγάλει πουθενά! Αυτά έχει το Νευτώνειο φίλε μου και θα πρέπει να στρωθείς να τα μάθεις πάση θυσία. Μόλις τα μάθεις όμως, (που σιγά το πράγμα δηλαδή...) και που αν κρίνω από το επάγγελμά σου (στο προφίλ σου), είσαι τεχνικό μυαλό, δεν νομίζω πως θα αντιμετωπίσεις κανένα απολύτως πρόβλημα στην όλη νόηση!

Κάτσε και ψάξε το θέμα, έχουμε άπειρα threads εδώ μέσα στο astrovox για μελέτη, υπάρχουν και videos στο Youtube, πειραματίσου και θα δεις πως αυτά που θα μάθεις μόνος σου, θα σου μείνουν και θα εμπεδωθούν πολύ περισσότερο από οτιδήποτε θα σου πουν κάποιοι. Εντάξει, σε γενικές γραμμές κάποια βασικά θα πρέπει να τα ξέρεις, όπως π.χ. ότι ξεκινάμε από το πιο βασικό, να είναι ο εστιαστής κάθετος προς τον σωλήνα σου και κατόπιν, το δευτερεύον να είναι με τη σειρά του, κεντραρισμένο πίσω από τον εστιαστή.

Δες το αρχείο που σου επισυνάπτω, γραμμένο από έναν εμπειρότατο ερασιτέχνη και νομίζω θα βοηθηθείς αρκετά.

Επίσης, με το καιρό καλό είναι να αποκτήσεις και κάποιο καλύτερο εργαλείο για την ευθυγράμμιση. Διάβασε λίγο και για το concenter ΜΚ ΙΙ που έχουμε γράψει πολλά.

Τέλος, να σου τονίσω το σημαντικότερο...υπομονή, υπομονή υπομονή!! :cheesy:

O:)

Υ.Γ. Σε εστιακό λόγο f/4, όπως είπε και ο Ανδρέας...είναι πιο απαιτητικά τα πράγματα...έπεσες λίγο στα βαθιά...δεν πειράζει όμως, θα την βγάλεις την άκρη. :wink:

newt_collim_aris.pdf

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο το νέο τηλεσκόπιο και φυσικά κάθε αρχή και δύσκολη :)

Όντως όπως είπαν τα παιδιά παραπάνω χρειάζεται κάποιος χρόνος για διάβασμα. Δώσε ιδιαίτερο βάρος σε αυτά που σου έχει γράψει ο Τάσος. Από εκεί και πέρα όμως θα βοηθούσε πάρα πολύ να σου έδειχνε κάποιος τη διαδικασία της ευθυγράμμισης. Είναι κάτι πολύ απλό, αλλά ενώ το να στο δείξει κάποιος και να σου εξηγήσει γιατί κάνει το κάθε βήμα θα χρειαστεί λιγότερο από 5 λεπτά, διαβάζοντας θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο μέχρι να καταλάβεις τι συμβαίνει.

Αν δεν έχεις κοντά σου κάποιον άλλο ερασιτέχνη και είσαι κοντά στην Ακτις θα σου πρότεινα να πας μια βόλτα και αυτή τη φορά να ζητήσεις να σου δείξουν πως το ευθυγραμμίζουν. Σε ότι διαβάσεις μην παρασυρθείς από ότι τυχόν θετικά σχόλια βρεις για laser κλπ. Αν δεν είσαι έτοιμος να κάνεις κάποια ακριβή παραγγελία από το εξωτερικό (Howie Glatter, Kendrick), ότι κυκλοφορεί στην αγορά είναι περίπου για πέταμα γι αυτό περιορίσου στο απλό καλό cheshire ή στην ανάγκη στο γνωστό "φιλμοκαπάκι" (*). Πιστεύω ότι το πρώτο θα ήταν προτιμότερο μια και το τηλεσκόπιό σου είναι γρήγορο και θέλει ακριβή ευθυγράμμιση, αλλά δοκίμασε πρώτα με το φιλμοκαπάκι, χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιό σου και από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά εργαλεία (concenter II που ανέφερε ο Τάσος, barlowed laser, κλπ).

Καλή αρχή!

(*) Μια αναζήτηση στο φορουμ θα σου βγάλει πολλά θέματα. Δες οπωσδήποτε εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261 Ρίξε και μια ματιά επίσης στο "Το super-καπάκι ευθυγράμμισης!" που είχε ανοίξει ο Δημήτρης (Αλεποχώρι): http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8780&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%E5%F5%E8%F5%E3%F1%DC%EC%EC%E9%F3%E7+%EA%E1%F0%DC%EA%E9+%F6%E9%EB%EC

Δημοσιεύτηκε

Το συγκεκριμένο τηηλεσκόπιο το πήρες για φωτογράφιση ή παρατήρηση? Διότι είναι καθαρά φωτογραφικό λόγω του μεγάλου δευτερεύοντως που έχει. Από κει και πέρα ισχύουν αυτά που σου είπα και σε pm, η αράχνη είναι στρεβλωμένη με αποτέλεσμα να κάνει την ευθυγράμμιση δυσκολότερη. Γίνεται όμως να την φέρεις σε ένα αρκετά καλό επίπεδο απλά θέλει υπομονή.

Τάσο και Ηλία το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο επειδή το έχω και εγώ, η ευθυγράμμισή του δεν είναι τόσο εύκολη όπως σε ένα άλλο νευτώνειο. Αράχνη στρεβλωμένη και δυσκολία γενικά στο να κλειδώσει η ευθυγράμμιση εκεί που την θές, αλλά επίσης δεν ευθυγραμμίζει ακριβώς, το λέει και το manual του, ίσως λόγω μεγαλύτερου δευτερεύοντα υπάρχει πάντα μία απόκλιση. Όταν το πρωτοπήρα το είχα κάνει με laser και ίσως έτυχε αλλά είχε βγεί καλή, μία φωτογραφία που το δείχνει εδώ

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=13380

Μετά κάτι έγινε και έφυγε λιγάκι η ευθυγράμμιση και δεν μπόρεσα να το ξαναφέρω έτσι, με τον Άγγελο μας βγήκε το λάδι να το ευθυγραμμίσουμε στο βουνό και πάλι δεν το φέραμε καλά. Και αυτό με chesire. Στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι λίγο παραπλανητικό το chesire, θέλει να δείς την εικόνα που έχει στο manual με chesire και να το φέρεις έτσι αλλά ίσως ξεσφίγγωντας πρώτα κάμποσο τον δευτερεύωντα ώστε να μήν στρεβλώνει τόσο.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις συμβουλές , την πολύ καλή διάθεση για βοήθεια και γενικά την συμπαράσταση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω , αλλά, πάντα υπάρχει ένα αλλά. Δίνουμε κάποια χρήματα και πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουν μία ανταποδοτική αξία έστω και μικρή και όχι να τρέχουμε έπειτα να αγοράζουμε άλλα πράγματα για να φτιάξουμε αυτά που έπρεπε να είναι σωστά φτιαγμένα από τον κατασκευαστή. Το τηλεσκόπιο το αγόρασα για να το χρησιμοποιήσω ως φωτογραφικό και από ότι φαίνεται την πάτησα.

Ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.

Δημοσιεύτηκε

Θα επρεπε ομως να ξερεις πριν αγορασεις οτι η ευθυγραμμιση ειναι ενα προβλημα των νευτωνιων.

οποτε δεν ειναι καλο να κατηγορεις ενα καταστημα, ποσο μαλλον να αμφιβαλεις για το αν ξερει ο κυριος Ηλιοπουλος να κανει ευθυγραμμιση.

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για τις συμβουλές , την πολύ καλή διάθεση για βοήθεια και γενικά την συμπαράσταση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω , αλλά, πάντα υπάρχει ένα αλλά. Δίνουμε κάποια χρήματα και πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουν μία ανταποδοτική αξία έστω και μικρή και όχι να τρέχουμε έπειτα να αγοράζουμε άλλα πράγματα για να φτιάξουμε αυτά που έπρεπε να είναι σωστά φτιαγμένα από τον κατασκευαστή. Το τηλεσκόπιο το αγόρασα για να το χρησιμοποιήσω ως φωτογραφικό και από ότι φαίνεται την πάτησα.

Ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.

Μα δεν την πάτησες.Απλά πρέπει να κάνεις ευθυγράμμιση.Δεν μπορείς να απαιτείς απο το κάθε κατάστημα να σου μάθει ευθυγράμμιση.Εϊναι μια διαδικασία που έπρεπε -τουλάχιστον- να γνωρίζεις (έστω και θεωριτικά) για τα νευτώνεια.Ακόμα και τέλεια ευθυγραμμισμένο να ερχόταν,μετά απο κάποιο Α΄ καιρό θα έπρεπε να το ευθυγραμμίσεις και μόνος σου.

Πράξε όπως είπαν.Υπάρχουν άπειρα βίντεο,και οδηγοί για ευθυγράμμιση νευτώνειων...Είναι εύκολο,σοβαρά.

Απλά όταν θα ευγραμμίζεις το δευτερεύων(το μικρο καθρεφτη που συγκρατείται απο τις αράχνες και βρίσκεται κοντά στο άνοιγμα του σωλήνα) να έχεις τον σωλήνα σου σε οριζόντια θέση.Μια αδέξια κίνηση,όταν το εχεις κατακορυφα, και σου έφυγε "παίρνοντας" μαζί και τον πρωτεύον.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Να σου πω και μια δικιά μου περίπτωσή μιας και υπήρξα κάτοχος TS 8" f/4.

Mετά από άπειρες μέρες collimation και μη καταφέρνοντας τίποτα και πάντα

να έχω θέμα στην μια μεριά του της φωτογραφίας ανακάλυψα το εξής. Ότι οι βίδες του

πρωτεύοντος όταν τις ρύθμιζες αυτές ακούμπαγαν επάνω στον καθρέπτη με αποτέλεσμα να σπρώχνει τον καθρέπτη και να τον ζορίζει.

Όταν το ανακάλυψα είπα αυτό είναι το πρόβλημα. Άλλαξα βίδες αλλά το πρόβλημα συνεχίστηκε. Μετά από καιρό

που έψαχνα βρήκα ότι τα TS έχουν θέμα με τα κάτοπτρα δεν έχουν ποιοτικά κάτοπτρα και είναι για κλάματα συγκριτικά με τα Sky-watcher.

Οπότε για να μην ταλαιπωρείσαι άλλαξε τηλεσκόπιο γιατί δεν θα βρεις ποτέ άκρη...με τα νευτώνεια της TS

Γιατί τώρα αγοράζεις f/4 με 300€ όπου άλλες εταιρίες για f/4 ξεκινάνε από τα 1000. Δεν είναι καθρέπτης εύκολος

για κατασκευή ακόμα και η Sky-watcher φέτος έβγαλε f/4 μετά από πολλά χρόνια στον χώρο.

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Απλά όταν θα ευγραμμίζεις το δευτερεύων(το μικρο καθρεφτη που συγκρατείται απο τις αράχνες και βρίσκεται κοντά στο άνοιγμα του σωλήνα) να έχεις τον σωλήνα σου σε οριζόντια θέση.Μια αδέξια κίνηση,όταν το εχεις κατακορυφα, και σου έφυγε "παίρνοντας" μαζί και τον πρωτεύον.

Γρηγόρη μια διόρθωση, το δευτερεύον δεν φεύγει έτσι τόσο εύκολα, απλά πειράζοντας τις 3 βίδες για την κλίση (tilt) του! Πρέπει να λύσει την κεντρική βίδα του holder εντελώς για να συμβεί αυτό. Σε κανονικές συνθήκες δεν πέφτει και μπορεί και με όρθιο το σωλήνα ή σε 45 μοίρες κλίση να κάνει την κλασσική ευθυγράμμιση.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Όλοι αναφέρεστε να κάνω ευθυγράμμιση, πιστεύετε δηλαδή ότι δεν έχω προσπαθήση να κάνω ευθυγράμμιση και ότι δεν ξέρω, σας αναφέρω λοιπόν ότι τα έχω προσπαθήση όλα και γι’αυτό και το έστειλα στην ΑΚΤΙΣ μήπως και καταφέρουν αυτοί κάτι, αλλά εις μάτην όπως είδατε στις φωτογραφίες που παραθέτω. Σας αναφέρω επιπλέον ότι :έχω SW Νευτώνια 10’’ και 8’’ f/5 ΄΄, 5’’ f/8 ,ένα Meade LX200 EMC f/10 ,RC 6’’ f/9 ,τέσσερα διοπτρικά ,100mm δύο,ένα 80mm SW ED ,& 66 WO ED (ΚΑΙ ΕΝΑ TS 150 f/4 που δεν εστιάζει).Ζητάω συγνώμη για αυτό μου το ξέσπασμα, αλλά μου το έστειλε σε χειρώτερη κατάσταση από ότι το έλαβε και είχε το θράσος να γελάει και από πάνω όταν του είπα ότι είναι αδύνατον στην κατάσταση που είναι να έχει βγάλει αυτές τις φωτογραφίες που μου έστειλε.

Ευχαριστώ και συγνώμη για την κατάχρηση του χρόνου σας και του Astrovox.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε kap mhn τσαντίζεσαι.Αφού έχεις τόσα τηλεσκόπια έχεις εμπειρία.Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν πως με τόση εμπειρία δεν μπορείς να δεχτείς το αυτονόητο.Πως ότι κ να σου κάνει το μαγαζί με το που θα μπει το τηλεσκόπιο σε αμάξι θα χρειαστεί απ την αρχή ευθυγράμμιση.

Με την χρήση του leaser η κουκίδα ήταν κοντά στον κύκλο, με την χρήση όμως του καπακιού στον εστιαστή από την οπή , δεν υπήρχε καμμία ευθυγράμμηση.

Αν με το καπάκι του εστιαστή είναι χάλια η ευθυγράμμιση τότε ή το leyser θέλει ευθυγράμμιση ή ο εστιαστής σου δεν είναι κάθετος στο σωλήνα.Συνήθως το leyser είναι χάλια.Το έχω γράψει επανειλημμένα.Η ευθυγράμμιση με το leyser είναι μύθος.Κάνε ευθυγράμμιση με το ματάκι σου κ τα ξανα λέμε.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Πολυ σωστα στα λεει ο πανος.

Ωραια του το εστειλες τι περιμενες να ερθει το τηλεσκοπιο ευθυγραμμισμενο ; [-X

Και εμενα μου εστειλαν ενα rc μου ειπαν οτι ειναι τελειο ευθυγραμμισμενο και εχω τωρα 1.5 μηνα καθε βραδυ που προσπαθω να το φερω στα ισια του ](*,)'

Τα laser που κυκλοφορουν ειναι της πλακας και αυτο γιατι τα ιδια δεν ειναι ευθυγραμμισμενα οποτε και κανουν collimation κουκουρουκου.Ενα απλο τεστ για να τσεκαρεις το laser σου ειναι να το περιστρεφεις επανω στον εστιαστη σου και να κοιταζεις την κουκιδα στο πρωτευων αν παραμενει σταθερη.Αν κανει κυκλους μαντεψε..... \:D/

Δημοσιεύτηκε

Οπότε για να μην ταλαιπωρείσαι άλλαξε τηλεσκόπιο γιατί δεν θα βρεις ποτέ άκρη...με τα νευτώνεια της TS

Φίλε , Θέμη θα διαφωνήσω μαζί σου μιας και ειμαι κάτοχος νευτώνειου TS το οποίο είναι απίστευτα χρηστικό και ρυθμίσιμο. Επίσης οι βίδες του πρωτεύοντος δε πρέπει να σφίγγονται πολύ γιατί μπορεί να στρεβλώσουν το κάτοπτρο και να δίνει χάλια είδωλο με πολλά πολλά σφάλματα!. Αυτο συμβαίνει σε όλα τα νευτώνιαΤο δικό μου είναι F5 και όπως ξέρεις κι εσύ αυτό το κάνει πιο ευκολο στην ευθυγράμμισή του. Άλλωστε βλέπω τον αστροσύντροφο Bi2l με το 16αρι F4 πόσο χρόνο χρειάζεται για να το ευθυγραμμίσει και να το "φέρει" ακριβώς!

Φίλε kap2108 βλέπω ότι τα λαμακια της αράχνης έχουν στραβώσει απ' τη πολλή πίεση. Θα σου πρότεινα να λύσεις τελείως το δευτερεύων να ισιώσεις τα λαμάκια και ξεκινα να ευθυγραμμίζεις με ενα cheshire. Αντικατέστησε τις βίδες με Bob Knobs (δακτυλόβιδες) και προσπάθησε να μην ασκείς πολύ πίεση σ' αυτές καθώς τις βιδώνεις.

Υπομονή !

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Όλοι αναφέρεστε να κάνω ευθυγράμμιση, πιστεύετε δηλαδή ότι δεν έχω προσπαθήση να κάνω ευθυγράμμιση και ότι δεν ξέρω, σας αναφέρω λοιπόν ότι τα έχω προσπαθήση όλα και γι’αυτό και το έστειλα στην ΑΚΤΙΣ μήπως και καταφέρουν αυτοί κάτι, αλλά εις μάτην όπως είδατε στις φωτογραφίες που παραθέτω. Σας αναφέρω επιπλέον ότι :έχω SW Νευτώνια 10’’ και 8’’ f/5 ΄΄, 5’’ f/8 ,ένα Meade LX200 EMC f/10 ,RC 6’’ f/9 ,τέσσερα διοπτρικά ,100mm δύο,ένα 80mm SW ED ,& 66 WO ED (ΚΑΙ ΕΝΑ TS 150 f/4 που δεν εστιάζει).Ζητάω συγνώμη για αυτό μου το ξέσπασμα, αλλά μου το έστειλε σε χειρώτερη κατάσταση από ότι το έλαβε και είχε το θράσος να γελάει και από πάνω όταν του είπα ότι είναι αδύνατον στην κατάσταση που είναι να έχει βγάλει αυτές τις φωτογραφίες που μου έστειλε.

Ευχαριστώ και συγνώμη για την κατάχρηση του χρόνου σας και του Astrovox.

Κώστα δεν θέλησε να σε υποτιμήσει κανείς, μην ταράζεσαι, εξάλλου από τον τρόπο που ξεκίνησες το thread δεν είπες ούτε έδειξες πουθενά ότι ξέρεις από ευθυγράμμιση, ούτε μπορούμε να ξέρουμε πόσα τηλεσκόπια έχεις και αν έχεις εμπειρία!! Στο προφίλ σου δεν τα δηλώνεις όλα αυτά!

Όλοι, τόσοι νοματέοι σου γράψαμε αυτό που ταίριαζε, σύμφωνα πάντα με αυτά που μας είπες αρχικά. Δεν μπορούμε να... "μυρίσουμε τα νύχια μας", με το συμπάθειο, για το τι ξέρεις και τι όχι, έτσι;

Καταλαβαίνεις πιστεύω πως στο λέω. Είσαι στο φόρουμ από το 2006 και έχεις 20 δημοσιεύσεις, δηλαδή δεν "ακούγεσαι" τόσο, ώστε να γνωρίζουμε τι έχεις και τι όχι και τι έχεις περάσει με τον κάθε εξοπλισμό. Εντελώς καλοπροαίρετα και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων... :roll: O:)

Δημοσιεύτηκε

Την φωτογραφία του M31 που παρέθεσα την είδες? Δεν σου αρέσει αυτό το collimation? Βέβαια έχω και coma corrector επάνω, απαραίτητος για ένα τέτοιο τηλεσκόπιο.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, η αράχνη στρεβλώνει αυτό είναι γνωστό πρόβλημα, αλλά ακόμη και έτσι μπορείς να πετύχεις μία αξιοπρεπή ευθυγράμμιση. Στρεβλώνει και ο πρωτεύον άν σφίξεις κάμποσο τις βίδες του. Οπότε φέρνεις τον πρωτεύοντα σε ένα σημείο με λίγο σφιγμένες βίδες και ξεκινάς απο κεί και φροντίζοντας να μην τις σφίξεις πολύ.

Λόγω του μεγάλου δευτερεύοντως το λέιζερ που χτυπάει στον πρωτεύον δεν γίνεται να πάει ακριβώς στο κέντρο του κύκλου.

Η διαδικασία δεν είναι εύκολη σε ένα τέτοιο τηλεσκόπιο και λόγω f/4 και λόγω κατασκευής. Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να μάθεις τα πώς και γιατί του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου. Άν θές τη γνώμη μου κανένα τηλεσκόπιο f/4 δεν είναι εύκολο στην ευθυγράμμιση και ιδίως τα φωτογραφικά. Εδώ ο Άγγελος όπως είπε πήρε RC και καλό μάλιστα, που είναι f/8 και του χει βγεί το λάδι να μάθει να το κάνει ευθυγράμμιση. Το κάθε τηλεσκόπιο έχει τα δικά του. Δυστηχώς διοπτρικό apo 6 ίντσες και f/4 βγαίνει πολύ πολύ ακριβό, οπότε νευτώνεια με ότι αρνητικά έχουν, π.χ το collimation.

Για να κάνεις την τελική ευθυγράμμιση θέλει να έχεις βάλει την κάμερα επάνω και να τσεκάρεις που βρίσκεται και να κάνεις μικροδιορθώσεις. Αυτό διότι όπως έγραψα ο εστιαστής μπορεί να κρεμάει λιγάκι και ο αντάπτορας extension που έχει μαζί δεν πιάνει πάντα καλά με η βιδούλα που έχει, οπότε μπορεί πάλι να έχει κλίση. Άν δεν μπεί λοιπόν η κάμερα επάνω για να δείς την ευθυγράμμιση δεν γίνεται. Άν έχεις dslr σύνδεσε την με κάποιο laptop να έχειςτο live view μεγάλο, άν έχεις ccd τότε πιό εύκολο το live preview.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Φίλε , Θέμη θα διαφωνήσω μαζί σου μιας και ειμαι κάτοχος νευτώνειου TS το οποίο είναι απίστευτα χρηστικό και ρυθμίσιμο.

Εγώ μιλάω φωτογραφικά εκεί θέλεις το τέλειο. Οπτικά βλέπεις και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος πάντων west of money τα συγκεκριμένα!!!!

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι ευχαριστώ για την συμπαράσταση και την βοήθεια που μου προσφέρετε.

Είχα ένα SW 150 f/5 με το οποίο δεν είχα κανένα πρόβλημα, δυστηχώς το έδωσα και τώρα φωτογραφίζω με το ED 80 και το RC. Οι στρεβλομένες ακτίνες της αράχνης, μου ήρθαν έτσι από την ΑΚΤΙΣ φίλτατε HOMO. Φίλε Τάσο δεν πολυσυμμετέχω στις συζητήσεις του forum, αλλά καθημερινώς διαβάζω αυτά που γράφετε και μαθαίνω για ότι δημοσιεύετε και γενικά για ότι αφορά την αστροφωτογραφία, υπάρχει ένα τοπικό site (www.axirostrata.gr ) και εκεί ανεβάζω τις φωτογραφίες μου.Δεν υπάρχει πρόβλημα υποτίμησης, πάντα πρέπει να δεχόμαστε να μαθαίνουμε, γιατί δεν τα ξέρουμε όλα και άλλοι έχουν ασχοληθεί περισσότερο από εμάς και έχουν εμπειρία. Θα χρησιμοποιήσω ένα προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης και θα προσέξω να μην έχω στρεβλώσεις σε πρωτεύων και στο δευτερεύων , δεν θα τα παρατήσω. Με τις παρατηρήσεις και υποδείξεις σας πιστεύω θα τα καταφέρω ,να έχω τα αποτελέσματα του Στάθη.

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια.

Δημοσιεύτηκε

Φιλε Κωστα Για σου και απο μενα. Γιαννης απο Σαρωνιδα. Τις τελευταιες μερες σου εχω κι εγω στειλει

τεσσερεις φορες μυνηματα που ομως ολα σβησανε!!! Εφτασα στο σημειο που να λεω, μακαρι να ειχα

και γω προβλημα με το τηλεσκοπιο παρα με το PC το iternet την ΔΕΗ που ολο αναβοσβυνε κι ολους

τους τους διαβολους, που με ταλαιπωρησαν. Καταψαρωσα και σου γραφω τροχαδην για να μην

ξαναπαθω τα ιδια.

1) Μραβω. Πολυ σωστα το σκεφτικες αυτο με τον Σταθη. Ετσι θα γινει το τηλσκοπιο.

2) Για να μην καταπονεις πολυ αυτη την καταραμενη, αραχνη αλαξε αυτα τα τρια βιδακια ρυθμισης που

ειναι για σταυρωκατσαβιδο με βιδακια αλεν. Αγορασε και το καταληλο κλειδακι. Αυτο γιατι με αυτα που

εχει, σαν να μην φτανει που πρεπει να βαζεις δυναμη για να στριψουν, πρεπει να πιεζεις και το

κατσαβιδι γερα επανω τους. Με τα αλεν αυτο το σπρωξημο φεγει.

3) Πριν βαλεις τα καινουρια, αλιψε πρωτα τις βολτες τους με βαζελινη. Αν δεν βρεις αλεν βιδακια

δουλεψε με αυτα που εχει αλλα βγαλτα και αλειψετα με βαζελινη. Ειναι απιστευτο ποσο πιο γλυκα

θα γυριζουν και με ποσο πολυ λιγοτερη δυναμη θα σφιγγουν. Ετσι και καλυτερο ελεγχο θα εχεις

στο να κατευθηνεις το δευτερευον εκει που θελεις, και την αραχνη θα καταπονεις λιγοτερο, γιατι

η δουλια θα γεινεται με ληγοτερη δυναμη απο μερος σου, με αποτελεσμα αυτη θα δεχεται λιγοτερα φορτια.

Καλη επιτυχια και κουραγιο.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

• 6 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το τηλεσκόπιο πλέον φωτογραφίζει κανονικά ,δεν έχει κανένα πρόβλημα είναι ευθυγραμμισμένο τέλεια. Το πρόβλημα λύθηκε όταν ό εστιαστής σφίχτηκε εσωτερικά και τοποθετήθηκε σε άλλες τρύπες 5mm πιό κάτω από τις παλιές πρός το πρωτεύων κάτοπτρο, που ανοίχτηκαν.Δηλαδή το τηλεσκόπιο είχε από κατασκευής πρόβλημα, αγοράζουμε πράγματα διαλογής , μη ελεγμένα για καλή λειτουργία κτλ. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια να μην τα παρατήσω αλλά να προσπαθήσω να βρώ λύση,με τον ένα ή άλλο τρόπο,όμως πολλές φορές δεν είναι ανικανότητα δική μας, αλλά κατασκευαστικό σφάλμα και δεν αναγνωρίζονται.

Ευχαριστώ.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης