Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το κείμενο αυτό δεν έχει άμεση σχέση με την αστρονομία, μα με την ορθολογική σκέψη και τον σκεπτικισμό που χρειαζόμαστε, ώστε να επιβιώσουμε από την ψευτοεπιστημονική μπουρδολογία που ζούμε...

 

Γιατί έχουμε την εντύπωση πως ότι βλέπουμε και διαβάζουμε, είναι αληθινό; Αυτή τη στιγμή που γράφω, ένα τέρας εισβάλει στην Αθήνα και τρώει τον Παρθενώνα. Πιστέψτε το! Ο.Κ., το προηγούμενο παράδειγμα ήταν παρατραβηγμένο... αλλά το αμφισβητήσατε. Γιατί; Πως είστε τόσο σίγουροι πως ότι βλέπετε, συμβαίνει στ' αλήθεια; Μήπως επιτέλους πρέπει να γίνουμε λιγάκι σκεπτικιστές;

 

Βρισκόμαστε στην εποχή της μπουρδολογίας, όπου ο κάθε "ψαγμένος" βρίσκει έναν σκασμό ασυναρτησίες στην τηλεόραση, τα περιοδικά, τις εφημερίδες και το διαδίκτυο, και τα αναμεταδίδει παντού χωρίς δεύτερη σκέψη. Η συνήθεια του να γινόμαστε άμυαλα παπαγαλάκια πρέπει να σταματήσει. Εμπνευσμένος από το βιβλίο του Αμερικανού αστρονόμου Carl Sagan "Στοιχειωμένος Κόσμος", γράφω αυτόν τον οδηγό που θα σας δείξει πως να γίνετε σκεπτόμενοι άνθρωποι και όχι ψάρια. Από τη στιγμή που αποδέχεστε τα προϊόντα της επιστήμης (ηλεκτρική ενέργεια, φάρμακα, διαδίκτυο κ.λ.π.), επιβάλλεται να δεχτείτε και τις μεθόδους της! Ιδού τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε...

 

Ψάξτε για ανεξάρτητες μα σχετικές πηγές που επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν μια είδηση. Τα περιοδικά ποικίλης ύλης και τα χιλιάδες blogs που συλλέγουν ότι βρουν δεν είναι αξιόπιστα. Αν ένα θέμα αφορά αστρονομικά δρώμενα, ψάξτε σε αστρονομικές πηγές. Αν μια είδηση αφορά την N.A.S.A. ή την C.I.A., ρίξτε μια ματιά στις ιστοσελίδες τους. Ψάξτε για αποδείξεις, όχι για κλώνους.

 

Ποτέ μη προωθείτε άρθρα που τελειώνουν με την φράση "στείλ' το παντού!", κατά 99% είναι απάτη.

 

Μη παίρνετε ποτέ στα σοβαρά κουτσομπολίστικα περιοδικά και ιστολογία. Το 99,9% των θεμάτων είναι αρλούμπες.

 

Αν είδατε ή ακούσατε κάτι, συζητήστε το με κάποιον που έχει γνώσεις στα θέματα αυτά. Ένα φως στον ουρανό δεν είναι απαραίτητα εξωγήινο σκάφος. Ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας δεν είναι απαραίτητα ιός. Και στις 2 περιπτώσεις προτιμήστε έναν γνώστη φυσικής ή υπολογιστών. Επειδή π.χ. κάποιος είναι Μαθηματικός, δεν σημαίνει ότι είναι ειδικός και σε θέματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

 

Σε περίπτωση μηνύματος που προειδοποιεί για νέο ιό, εφαρμόστε την συμβουλή του Νίκου Σίμου (Brave) από το Aparadektoi.gr: "Φυσικα, κατ αρχας με το που ερχεται καποιο mail, αναφερει και το ονομα του ιου (χωρις ονομα δεν υφισταται).

Αφου το δεις απλα ψαχνεις στο google και βλεπεις τι γραφονται πανω σε αυτο.

Αν το πρωτο αποτελεσμα που θα σου βγαλει ειναι απο sophos η απο symantic, Μcafee κτλ, τοτε ειναι σοβαρο, αν ειναι απο κανενα blog καποιου συλλεκτη hoax εχμμμ μαλλον ειναι απλα μια ακομη βλακεια απο τις χιλιαδες που κυκλοφορουν"

 

Οι αυθεντίες πέθαναν. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα και κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Όλοι μας ξέρουμε κάτι, μερικοί από εμάς ξέρουν περισσότερα, κανείς όμως δεν τα ξέρει όλα.

 

Ένα γεγονός με λίγες πληροφορίες μπορεί να δεχθεί περισσότερες από 1 υποθέσεις. Εξετάστε τες όλες και απορρίψτε όσες δεν συμφωνούν με τα γεγονότα.

 

Αν σε μια θεωρία υπάρχει μια αλυσίδα επιχειρημάτων, δεν πρέπει να υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι που οδηγούν σε αντιφατικότητα και ασυνεννοησία.

 

Χρησιμοποιούμε το Ξυράφι του Οκάμ. Αν 2 θεωρίες εξηγούν το ίδιο καλά ένα φαινόμενο, τότε επιλέγουμε την απλούστερη θεωρία. Η αλήθεια μπορεί να είναι λακωνική.

 

Μην απορρίπτεται ποτέ το ενδεχόμενο της απάτης. Υπάρχουν πολλές ψεύτικες εικόνες σε περιοδικά και πλαστά βίντεο στο YouTube. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει καπνός χωρίς φωτιά.

 

Κάντε "επίθεση" στα επιχειρήματα και όχι στον συνομιλητή. Οι απόψεις δεν έχουν πάντα σχέση με τα ορθογραφικά λάθη ή με το αν είναι φανατικός της Βίβλου ή όχι.

 

Προσοχή στις υποθέσεις υπό αντίξοες συνθήκες, όπως π.χ. πρέπει να υπάρχει Θεός τιμωρός, αλλιώς δεν θα υπήρχε κοινωνία ή πρέπει όλοι οι ξένοι να φύγουν απ' την Ελλάδα, αλλιώς θα μας σκοτώσουν όλους. Κι αν η γιαγιά μου είχες ρόδες, θα ήταν πατίνι...

 

"Οι εκπληκτικές μαρτυρίες απαιτούν εκπληκτικές αποδείξεις, μα η απουσία αποδείξεων δεν αποτελεί απόδειξη απουσίας" Carl Sagan

Έχετε το παραπάνω στο νου σας και μη μπερδεύετε τις υποθέσεις με την πραγματικότητα. Π.χ. δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη των εξωγήινων, άρα δεν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ανυπαρξία του Θεού, άρα υπάρχει

 

Όταν κάνετε ερωτήσεις, μην επιβάλετε να ακούσετε απαντήσεις που θέλετε ν' ακούσετε, π.χ. θα σου κάνω μια ερώτηση και φρόντισε να απαντήσεις θετικά. Μια ερώτηση μπορεί να έχει πολύ περισσότερες απαντήσεις...

 

Η στατιστική είναι χρήσιμο μα κι επικίνδυνο εργαλείο, μιας κι εύκολα μπορεί να παραερμηνευτεί. Να είστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί.

 

Αγνοείστε απόψεις που απλά δεν στέκουν! Π.χ. η χώρα μας είναι η καλύτερη γιατί ο Θεός είναι μεγάλος!

 

Συνέβη μετά, άρε είχε προκληθεί από πριν. Είμαστε σίγουροι γι αυτό; Π.χ. πριν οι γυναίκες αρχίσουν να ψηφίζουν, δεν υπήρχαν πυρηνικά όπλα

 

Πείτε όχι στον αποκλεισμό της τρίτης κι ενδιάμεσης άποψης!!! Γνώμες τύπου "ή άσπρο ή μαύρο", "ή μαζί μας ή εναντίων μας" ή "ή Θεός ή Σατανάς" δεν είναι γνώμες, μπούρδες είναι.

 

Επειδή ένα θέμα είναι μακροπρόθεσμο, δεν σημαίνει ότι είναι άξιο χλευασμού. Π.χ. πως τολμάς και σκέφτεσαι ταξίδια στο Διάστημα, ενώ πεθαίνουν παιδάκια στην Αφρική;

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσετε βλακώδη επιχειρήματα, π.χ. οι οικολόγοι νοιάζονται για τις κουκουβάγιες και όχι για τους ανθρώπους. Μη δίνετε πίστη σε αυτά και μη τα διαδίδεται. Troll που γελοιοποιούν τα πάντα θα βρείτε πολλά, απλά μην τα ταΐζετε.

 

Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να κυνηγάτε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και τίποτα λιγότερο. Δεν είναι λίγοι οι Λιακόπουλοι οι οποίοι προωθούν μισές αλήθειες βουτηγμένες στα ψέματα και στην έλλειψη σωστής πληροφόρησης.

 

Ο Έλληνας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος ονομάζει τσαρλατανισμό την σκόπιμη διασπορά λανθασμένων πληροφοριών. Τσαρλατάνους θα βρείτε πολλούς, στη τηλεόραση, στη Βουλή, στα περιοδικά, παντού. Μην τους κάνετε την χάρη να γίνετε παπαγαλάκια τους!

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Ενδιαφέροντα όλα αυτά και χρήσιμα. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρχει κάτι "κάτω απο το τραπέζι", που κοιτώντας την ιστοσελίδα της NASA ή της CIA (καλά το να κοιτάξεις την ιστοσελίδα της CIA για να δείς την αλήθεια είναι σαν να ακούς τον Geoffrey να λέει λεφτά υπάρχουν), δεν θα τα δείς γιατί δεν θέλουν να τα δείς. Αλίμονο κιόλας αν μυστικές υπηρεσίες δεν κρατούσαν κρυφά πολλά πράγματα, γι'αυτό λέγονται και μυστικές.

 

Βέβαια η NASA δεν είναι τέτοια υπηρεσία. Αλλά γενικά όπου υπάρχει υποψία οτι κάτι κρύβεται αρχίζει και η συνομωσιολογία και οι εικασίες κλπ. Δεν είναι κακό, είναι στην ανθρώπινη φύση το να ψάχνει και όπως λές και εσύ να μήν δέχεται κάτι αμασητί, απο οποιαδήποτε πλευρά. Και φυσικά θα πρέπει να ψάχνουμε πηγές όταν βλέπουμε κάτι. Πολλοί δεν το κάνουν, είτε γιατί ενθουσιάζονται είτε γιατί τους βολεύει.

 

Υπάρχουν πράγματα τα οποία λέγονται απο σοβαρά άτομα και φυσικά δεν θα τα πάρουμε σαν ευαγγέλιο, θα τα ψάξουμε κιόλας, ο καθένας έχει τη γνώμη του και τα πιστεύω του, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κάποιοι άνθρωποι ξέρουνε ίσως πράγματα και καλό είναι να τους ακούμε και μετά να κρίνουμε αναλόγως. Και φυσικά να δούμε γιατί τα λένε. Για παράδειγμα δείτε τι έχει πεί ο κ. Γούδης για την ομάδα Ε. Αυτά όσον αφορά τη συνομωσιολογία.

 

Τώρα μιλάω πάντα για ανθρώπους που ήμαστε πιό "ψαγμένοι" και μορφωμένοι σε κάποια συγκεκριμένα θέματα, πολλά άλλα που λές απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν ξέρουν και περιμένουν ίσως να δούν τον Άρη τον Αύγουστο όσο η μισή Πανσέληνος.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα.....δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτω ότι δεν γνωρίζω τα πάντα ή ότι η δυτική επιστήμη δεν γνωρίζει τα πάντα..αλλά έχω σοβαρό πρόβλημα με μπουρδολογίες του τύπου ότι υπάρχει κάποια υποβόσκουσα αλήθεια κ όταν ζητάς αποδείξεις για αυτό να λαμβάνεις απαντήσεις του τύπου...'Η αλήθεια δεν βρίσκεται πάντα στις αποδείξεις', 'Δεν μπορύμε με τα σημερινά μέσα να γνωρίζουμε την υποβόσκουσα αλήθεια', 'Έχω πίστη ότι υπάρχει κάτι κ η πίστη υπερβαίνει το χρόνο!!!', ...κ το πιο κουφό όλων 'Έτσι εξηγούνται οι δοξασίες των παλαιών πολιτισμών' (αυτοί ήξεραν τι παίζει ενώ εμείς με απειρώς καλύτερη τεχνολογία δεν ξέρουμε'.

 

Μου αρέσει αυτό με το ζωντανό DNA (σε αντίθεση με το νεκρό DNA) κ τα φωτόνια. Ξεχνά να αναφέρει ότι εαν αντί για DNA έβαζες ένα..αγγούρι...κ αυτό την ίδια επίδραση θα είχε. Οποιαδήποτε ύλη έχει αυτή την επίδραση πχ βλέπε Heisenberg.

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε

Πρός καταστροφολόγους,ουφολόγους και λοιπά συναφή επαγγέλματα.

Παίδες λοιπόν υπάρχουν και άλλα σίτε στο Ίντερνετ

ψαχτεί τε λίγο

http://www.elksi.gr/nf.htm

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε

Τι έγινε βρε παιδιά; Λίγο έλειψα και μου το κάνατε american bar; :x

 

Φίλε Ευστάθιε, το παράδειγμα της N.A.S.A. και της C.I.A. το ανέφερα λόγο προσωπικής εμπειρίας. Κάποιος είχε παραθέσει είδηση, σύμφωνα με την οποία η N.A.S.A. προειδοποιεί για καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες. Στην ιστοσελίδα της δεν βρήκα τίποτα, παρά μόνο μια παλιά αναφορά γι' αυτές.

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
  • 11 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ένα σχετικό κείμενο, γραμμένο από τον δημοφιλή Mikeius. Αναγκάστηκα να του ρίξω λίγη λογοκρισία λόγο μερικών "ευγενικών" λέξεων :-note

 

Μετά την εκπομπή Στα Τρένα όπου αναλύσαμε τα κυριότερα σφάλματα λογικής, το inbox μου κυριολεκτικά ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ με 2 email που ζητούσαν την γραπτή έκδοση. Οπότε σας την παραδίδω για μελέτη:

 

Λογικο σφαλμα ειναι ενα ρητορικο εργαλειο που χρησιμοποιειται σε μια διαφωνια, ειτε επιτηδες, ειτε κατα λαθος, το οποιο εκ πρωτης οψεως φαινεται σωστο αλλα δεν ειναι. Ετοιμαστειτε λοιπον να ακονισετε την κριτικη σας ικανοτητα με ενα τοπ 10 απο τα πιο συχνα λογικα σφαλματα. Και μετα παιξτε το εξης γ@*@*ο drinking game: μπειτε σε ενα φορουμ που διαφωνουν 2 - 3 μ@*@**ς ή δειτε μια συζητηση με τον Κασιδιαρη και καθε φορα που εντοπιζετε ενα λογικο σφαλμα, πιειτε σφηνακι. Παμε λοιπον!

 

Νουμερο 10: Επικληση στην ηθικη

Επικληση στην ηθικη γινεται οταν κρινουμε αν κατι ισχυει με βαση τις ηθικες αξιες μας και οχι με βαση τα δεδομενα. Οταν δηλαδη μπερδευουμε το αληθες με το καλο, το ωφελιμο ή το ηθικα αρεστο. Ή αντιστροφα οταν απορριπτουμε κατι ως ψεμα μονο και μονο επειδη ειναι ανεπιθυμητο.

Πχ.

 

- Οι αντρες και οι γυναικες δεν εχουν καμια γενετικη διαφορα γιατι αν εχουν, τοτε ανοιγουμε διαπλατα την πορτα στον σεξισμο και τις διακρισεις!

 

Εδω ο Βαγγελης πολυ απλα αρνειται να δεχτει οτι μερικες φορες η αληθεια ποναει. Απορριπτει κατι που ισχυει γιατι φοβαται τις αρνητικες του συνεπειες. Το πιο κλασικο παραδειγμα επικλησης στην ηθικη ομως ειναι:

 

- Ο Θεος υπαρχει γιατι αν δεν υπηρχε, δε θα ειχαμε ηθικες αξιες και η ανθρωποτητα θα ηταν βουτηγμενη στο μισος και τη βια.

 

Μπορει οντως η πιστη στον ταδε θεο να σε κανει πιο ειρηνιστη ή πιο φιλανθρωπο, αλλα αυτο δεν εχει να πει τιποτα για το αν αυτος ο θεος υπαρχει η οχι.

 

Νουμερο 9: Ειδικη εκκληση

Αυτο το σφαλμα γινεται οταν υπερασπιζεσαι τον ισχυρισμο που εκανες τοποθετωντας τον σε μια υψηλοτερη σφαιρα γνωσης την οποια δεν μπορει να φτασει ο αντιπαλος σου, αρα δεν εχει τα προσοντα να αμφισβητισει. Η πιο συνιθισμενη περιπτωση ειδικης εκκλησης ειναι το "θελημα Θεου". Απο τη στιγμη που δεν μπορουμε να κατανοησουμε τη βουληση του Κυριου, μπορουμε να δικαιολογησουμε οτι κι αν κανει.

Πχ.

 

- Για να δουμε αν δουλευει η κρυσταλλοθεραπεια πρεπει να την τεσταρουμε με κλινικες δοκιμες.

- Οι κλινικες δοκιμες δεν μπορουν για να αναδειξουν την πνευματικη ενεργεια των κρυσταλλων.

 

Ή

 

- Το πειραμα που καναμε για την ραβδοσκοπια απετυχε.

- Η ραβδοσκοπια χανει τη δυναμη της οταν γινεται μπροστα σε δυσπιστους παρατηρητες.

 

Νουμερο 8: Επιλεκτικη παρατηρηση

Επιλεκτικη παρατηρηση κανουμε οταν δεν κοιταμε τα δεδομενα στο συνολο τους, αλλα επιλεγουμε τα λιγα που επιβεβαιωνουν την αποψη μας και αγνοουμε ολα τα αλλα που πανε κοντρα. Οι βασιλιαδες της επιλεκτικης παρατηρησης ειναι οι ωροσκοποι, οι χαρτοριχτρες, οι καφετζουδες και τα υπολοιπα μεντιουμ που θυμουνται μονο τις φορες που βγαινουν οι προβλεψεις τους και ξεχνανε τις υπολοιπες. Επισης, επιλεκτικη παρατηρηση συνανταμε συχνα και στις θεωριες συνομωσιας.

Πχ.

 

- Υπαρχουν 2 μαρτυρες που την 11η Σεπτεμβριου ειδαν εναν πυραυλο να πεφτει στο Πενταγωνο.

- Ναι. Και υπαρχουν αλλοι 9998 που ειδαν αεροπλανο!

 

Νουμερο 7: Post hoc, ergo propter hoc

Στα λατινικα σημαινει "μετα απο αυτο, αρα εξαιτιας αυτου". Ειναι η ταση που εχουμε να αποδιδουμε αιτιο και αποτελεσμα σε 2 γεγονοτα που απλα ετυχε να ακολουθουν το ενα το αλλο. Συνεβη το γεγονος Α και μετα απο λιγο συνεβη το Β. Αρα το Α προκαλεσε το Β. Αυτο το σφαλμα κρυβεται πισω απο ολες τις προληψεις.

Πχ.

 

- Με το που μπηκες μεσα, εχασα 200 ευρω στο ποκερ. Φυγε, κ**ογκαντεμη!

 

Ή

 

- Ημουνα ανεργος 6 μηνες, ειχα στειλει 80 βιογραφικα και τιποτα. Ε, με το που αρχισα να φοραω το φυλακτο, βρηκα δουλεια. Αρα το φυλακτο ειναι μαγικο.

 

Ο Βαγγελης εδω συνδυαζει ενα κλασικο post hoc με λιγη επιλεκτικη παρατηρηση και ξαφνικα μια απλη συμπτωση γινεται υπερφυσικη μαγεια. Η ταση να αποδιδουμε αιτιοτητα σε οτι βλεπουμε ειναι ενα απο τα πιο βασικα μας ενστικτα. Ειναι στη φυση μας να θελουμε να ανακαλυψουμε τις αιτιες οσων συμβαινουν γυρω μας. Μας βγαινει φυσικα. Αλλα πολλες φορες, αυτο το ενστικτο υπερλειτουργει και αποδιδουμε αιτιο και αποτελεσμα εκει που δεν υπαρχει.

 

Νουμερο 6: Επικληση στην αγνοια

Αυτο το σφαλμα γινεται οταν χρισημοποιουμε την αγνοια μας για ενα φαινομενο ως ενδειξη οτι αυτο το φαινομενο δεν υπαρχει. Ειναι η αγαπημενη τακτικη που χρησιμοποιουν οι δημιουργιστες (αυτοι οι παλαβοι που δεν πιστευουν στην εξελιξη).

Πχ.

 

- Δε μπορω να φανταστω πώς απο ενα βακτηριο μπορει να εξελιχθει ενας ανθρωπος. Αρα τον σχεδιασε ο Θεος. ή

 

- Ο υπολογιστης του Απολλων 11 ειχε την ιδια υπολογιστικη ισχυ με ενα σημερινο κομπιουτερακι τσεπης. Πως καταφεραν να πανε στο φεγγαρι με κατι τετοιο; Δε μπορω να σκεφτω λυση, αρα η προσεληνωση ειναι ψεμα!

 

Επειδη ο Βαγγελης δεν μπορει να σκεφτει τη λυση, βγαζει αυτοματα το συμπερασμα οτι δεν μπορει να την σκεφτει και κανενας στη NASA, το JPL, τα πανεπιστημιακα εργαστηρια η οπουδηποτε αλλου.

 

Νουμερο 5: Non Sequitur

Απο το λατινικο που σημαινει "Δεν ακολουθει". Στα ελληνικα το λεμε λογικη ασυνεχεια, ανακολουθια η αλμα λογικης. Ειναι η προσπαθεια να υπερασπιστεις τον ισχυρισμο σου επικαλουμενος μια αλλη, εντελως ασχετη προταση. Οι χορτοφαγοι ακτιβιστες, οι παλαβοι με τις βιολογικες τροφες και ολοι οι οπαδοι εναλλακτικης ιατρικης συχνα υπερασπιζονται τα προιοντα τους με λογικες ασυνεχειες.

Πχ.

 

- Οι φαρμακοβιομηχανιες ειναι κακες και διευθαρμενες! Αρα ο βελονισμος ειναι σωστη θεραπεια.

 

Ο Βαγγελης ξεκιναει με μια προταση που ακουγεται αρκετα λογικη και σωστη και μετα της κολλαει ενα συμπερασμα που δεν εχει καμια σχεση! Πολλες μεγαλες εταιριες ειναι διεφθαρμενες ή εχουν διεφθαρμενα στελεχη, αλλα αυτο δεν λεει τιποτα για την αποτελεσματικοτητα του βελονισμου. Εκμεταλλευεται το γεγονος οτι συμφωνω με το πρωτο κομματι του επιχειρηματος και το παντρευει ασυνδετα με το δευτερο, υπονοοντας οτι πρεπει να συμφωνησω και με αυτο! Αλλα παραδειγματα

 

- Η Monsanto εκμεταλλευεται χωρες του Τριτου Κοσμου με μεταλλαγμενους σπορους! Αρα η γενετικη επιστημη ειναι ανηθικη!

 

Ή

 

- Διαβασα οτι τα McDonalds σκοτωνουν τις αγελαδες χωρις αναισθησια. Γι' αυτο πρεπει να γινουμε χορτοφαγοι!

 

Νουμερο 4: Ad Hominem

Λατινικη φραση που σημαινει "εναντια στο ατομο". Ειναι μια τεχνικη οπου επιτιθεσαι, οχι στο επιχειρημα αλλα σε αυτον που το λεει. Χρησιμοποιεις ενα προσωπικο ελαττωμα ή μια αδυναμια του αντιπαλου σου και την προβαλλεις ως ελαττωμα ή αδυναμια του επιχειρηματος του. Πχ:

 

- Πιστευω οτι η BMW φτιαχνει καλα αμαξια

- Χαιρω πολυ! Αφου εισαι Γερμανος, τι θα πιστευες;

 

Ο Βαγγελης, αντι να μου απαντησει με κατι που να εχε σχεση με αυτοκινητα, επελεξε να ασχοληθει με κατι προσωπικο. Στη συγκεκριμενη περιπτωση ασχοληθηκε με το που π#*#**#*@ν οι γονεις μου, λες και αυτο επηρρεαζει την ποιοτητα κατασκευης των BMW. Η Ad Hominem επιθεση ειναι πολυ συνιθισμενη σε πολιτικες διαφωνιες. Οταν ακουτε καποιον να απανταει "Αυτο το λες γιατι εισαι φασιστας" ή "Αυτο το λες γιατι εισαι κομμουνιστης" κανει Ad Hominem επιθεση.

 

Νουμερο 3: Επικληση στην αυθεντια

Ειναι κατι σαν το αντιστροφο της Ad Hominem επιθεσης. Αντι να στηριξεις τη θεση σου με καποιο επιχειρημα, αρκεισαι στο να εκθειαζεις καποιον που συμφωνει με αυτη τη θεση και να μας λες ποσο ειδικος ειναι πανω στο ζητημα. Οταν βλεπετε καποιον να παρουσιαζει ενα προιον φορωντας ασπρη ρομπα γιατρου και στηθοσκοπιο ή υποστηριζει κανει επικληση στην αυθεντια.

Πχ

 

- Οι αεροψακασμοι ειναι αληθινοι γιατι αυτος που μου το ειπε ειναι πιλοτος.

 

Ή

 

- Τα ΟΥΦΟ υπαρχουν γιατι τα εχουν δει ακομα και αστροναυτες.

 

Ή

 

- 29 κατασκευαστες πλυντηριων συνιστουν Skip.

 

Νουμερο 2: Αποδυναμωση με υπερβολη

Οι Αγγλοι το λενε straw man argument, δηλαδη επιχειρημα του σκιαχτρου. Η αποδυναμωση επιχειρηματος με υπερβολη ειναι το σφαλμα που εντοπιζεται πιο ευκολα απ' ολα. Ειναι οταν λες τη γνωμη σου και ο αντιπαλος δεν απανταει σ' αυτο που ειπες, αλλα κατασκευαζει μια υπερβολικη, ακραια εκδοχη αυτου που ειπες και απανταει σ' αυτη.

Πχ

 

- Πιστευω οτι πρεπει να μειωθουν οι αυστηρες ποινες για τα μικρα εγκληματα.

- Α, δηλαδη να αδειασουμε τις φυλακες και να τους αμολησουμε ολους εξω στην κοινωνια!

 

Ο Βαγγελης, αντι να αντικρουσει το επιχειρημα μου, στην ουσια εφηυρε ενα καινουργιο που μπορει πανευκολα να διαψευσει και αντεκρουσε αυτο. Προφανως και δεν θελω να αδειασουμε τις φυλακες. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ!

 

Νουμερο 1: Προσωπικη εμπειρια

Η επικληση στην προσωπικη εμπειρια ειναι το πιο συνιθισμενο σφαλμα λογικης και ταυτοχρονα αυτο που μας ξεγελαει περισσοτερο απ' ολα. Επειδη ειμαστε ανθρωποι και μας αρεσει να ακουμε ιστοριες, παντα εχουμε μια προδιαθεση να πιστευουμε μαρτυριες τριτων και να τις θεωρουμε αξιοπιστες, ειδικα αν ο μαρτυρας ειναι συγγενης η φιλος. Το κακο ειναι φυσικα οτι το ανθρωπινο ματι δεν ειναι καμερα, το ανθρωπινο αυτι δεν ειναι μικροφωνο και η ανθρωπινη μνημη δεν ειναι βιντεοκασετα. Και το προβλημα ειναι οτι αν αμφισβητισεις τη μαρτυρια καποιου, αμεσως τα παιρνει κρανιο.

Πχ.

 

- Χθες το βραδυ ειδα ενα φαντασμα! Το ειδα μπροστα μου οπως σε βλεπω εσενα τωρα.

- Βαγγελη τα φαντασματα δεν υπαρχουν.

- Δηλαδη με αποκαλεις ψευτη.

- Οχι

- Α, οποτε με αποκαλεις τρελλο!

 

Ο Βαγγελης τσαντιζεται επειδη ο εγγεφαλος του δεν εχει συνιθισει να αμφισβητει τις αισθησεις του. Το εκστικτο μας παντα μας λεει "εμπιστευσου τα ματια σου". Αν το ενστικτο μας ειχε κριτικη σκεψη και αμφισβητουσε συνεχεια τα σηματα που λαμβανει, δε θα μπορουσαμε να λειτουργησουμε. Με αλλα λογια, ο Βαγγελης δεν ειναι ουτε ψευτης, ουτε τρελλος. Ειναι απλα ανθρωπος. Και οι ανθρωποι συχνα βλεπουν, ακουνε και θυμουνται ΛΑΘΟΣ ! ! !

 

Αυτά λοιπόν ήταν τα 10 σημαντικότερα λογικά σφάλματα. Τώρα για εξάσκηση κάντε το εξής: δείτε μερικά επεισόδια ΜΠΡΑΦ και εντοπίστε τρία λογικά σφάλματα. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας στο statrenadestinyradio@gmail.com

 

Πηγή: www.facebook.com/notes/mikeius/top-10-%C...E%BD/442271092505569

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Αν μου επιτρέπετε , χωρίς να διαφωνώ όσον αφορά το φιλτράρισμα των ειδήσεων , σας προτρέπω για κάτι

 

Προσπαθήστε να αξιολογήσετε την αντιληπτική σας ικανότητα χρόνο με το χρόνο ..

Πιστέψτε οτι όλα σε τάξη και ηρεμία καταλήγουν .. πάντα !

Αντιληφθείτε επίσης οτι κανένας μας δεν είναι ίσος με κάποιον άλλον ..

 

... και εν συνεχεία πείτε μου ,

 

δεν έχετε τη δύναμη να συγχωρείτε τις αδυναμίες των άλλων ? ο αμέσως επόμενος μας τη τάξη προσπαθεί .. (και αυτό πιστέψτε το)

... αντικρίζοντας το σύμπαν , αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου .. και συνάμα , πόσα ακόμα να ψάξεις ...

με την αβίαστη μελέτη Του .. χωρίς αγκυλώσεις , ιχνηλατείς στις εσχατιες του πεπερασμένου απείρου Σου ...

 

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Στο στρατο μαθαμε απο μονοι μας να μην ακουμε πολυ ''ραδιο αρβυλα''(δεν εννοω του Κανακη)απο εκει και περα στην υπολοιπη ζωη μας μεγαλωνοντας ακουγοντας ολοενα και περισσοτερη μπουρδολογια μαθαμαι να την ξεχωριζουμε στο συντριπτικα μεγαλυτερο της μερος .Βεβαια το ισχυροτερο οπλο για να την καταπολεμησεις ειναι η γνωση και ο χρονος

 

Συμπερασμα

Δεν χρειαζεται να μπαινει κανεις σε τοσες αναλυσεις

Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Δημοσιεύτηκε

Αν κάποιος είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης των γνωσιακών επιστημών αυτές οι αναλύσεις αντιθέτως αναλογούν στην αστροπαρατήρηση που κάνουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Σύμφωνα με τους Beck & Burns τα συνήθη γνωσιακά σφάλματα που διαλύουν την Αριστοτέλεια/ Καντιανή λογική και όλοι κάνουμε καθημερινά και ασύνειδα είναι τα εξής: Υπεργενίκευση, διπολική σκέψη, πλάνη ελέγχου, πλάνη δικαιοσύνης, πλάνη αλλαγής, πλάνη ανταμοιβής, πλάνη σωστής άποψης, νοητικό φιλτράρισμα, μαγική σκέψη, επιλεκτική προσοχή, προσωποποίηση, ετικετοποίηση, αλματώδη συμπεράσματα, σμίκρυνση και μεγέθυνση (καταστροφοποίηση), δεοντική σκέψη, συναισθηματική σκέψη, ενοχοποίηση κλπ. Ακόμη και οι επιστήμονες σκέπτονται έτσι στην καθημερινότητά τους: "φταίει ο καθηγητής που έχει καθηλωθεί η εξέλιξή μου, με μισεί επειδή οι απόψεις μου είναι πάντοτε σωστές και είμαι καλυτερός του" ή "είμαι άχρηστος, από τις 365 μου ανακοινώσεις μόνο 3 ήταν στο Science".

Οι περισσότερες μπουρδολογίες προκύπτουν από αλεπάλληλα γνωσιακά σφάλματα ως υπερτιμημένες ιδέες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Αν κάποιος είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης των γνωσιακών επιστημών αυτές οι αναλύσεις αντιθέτως αναλογούν στην αστροπαρατήρηση που κάνουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Σύμφωνα με τους Beck & Burns τα συνήθη γνωσιακά σφάλματα που διαλύουν την Αριστοτέλεια/ Καντιανή λογική και όλοι κάνουμε καθημερινά και ασύνειδα είναι τα εξής: Υπεργενίκευση, διπολική σκέψη, πλάνη ελέγχου, πλάνη δικαιοσύνης, πλάνη αλλαγής, πλάνη ανταμοιβής, πλάνη σωστής άποψης, νοητικό φιλτράρισμα, μαγική σκέψη, επιλεκτική προσοχή, προσωποποίηση, ετικετοποίηση, αλματώδη συμπεράσματα, σμίκρυνση και μεγέθυνση (καταστροφοποίηση), δεοντική σκέψη, συναισθηματική σκέψη, ενοχοποίηση κλπ. Ακόμη και οι επιστήμονες σκέπτονται έτσι στην καθημερινότητά τους: "φταίει ο καθηγητής που έχει καθηλωθεί η εξέλιξή μου, με μισεί επειδή οι απόψεις μου είναι πάντοτε σωστές και είμαι καλυτερός του" ή "είμαι άχρηστος, από τις 365 μου ανακοινώσεις μόνο 3 ήταν στο Science".

Οι περισσότερες μπουρδολογίες προκύπτουν από αλεπάλληλα γνωσιακά σφάλματα ως υπερτιμημένες ιδέες.

 

 

π.χ.

το περασμένο σ/κ ανεβήκαμε Αθήνα για τουρνουά τένις τρεις (παιχταράδες)

εγω προσωπικά κέρδισα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια που έπαιξα .. ξέρετε τι έφταιξε και ηττήθηκα στο ένα?

ο ένας εκ των δύο φίλων (οδηγός μας μάλιστα) ο οποίος με παρακολούθησε για 10 λεπτά και με συμβούλεψε τι να κάνω ... (ευτυχώς που τα κιγκλιδώματα γλίτωσαν την πρόσκρουση της καβαντορακέτας μου στο κεφάλι του .. εκει να δεις Ωδή που είχε !!!)

... αντικρίζοντας το σύμπαν , αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου .. και συνάμα , πόσα ακόμα να ψάξεις ...

με την αβίαστη μελέτη Του .. χωρίς αγκυλώσεις , ιχνηλατείς στις εσχατιες του πεπερασμένου απείρου Σου ...

 

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Αν κάποιος είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης των γνωσιακών επιστημών αυτές οι αναλύσεις αντιθέτως αναλογούν στην αστροπαρατήρηση που κάνουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Σύμφωνα με τους Beck & Burns τα συνήθη γνωσιακά σφάλματα που διαλύουν την Αριστοτέλεια/ Καντιανή λογική και όλοι κάνουμε καθημερινά και ασύνειδα είναι τα εξής: Υπεργενίκευση, διπολική σκέψη, πλάνη ελέγχου, πλάνη δικαιοσύνης, πλάνη αλλαγής, πλάνη ανταμοιβής, πλάνη σωστής άποψης, νοητικό φιλτράρισμα, μαγική σκέψη, επιλεκτική προσοχή, προσωποποίηση, ετικετοποίηση, αλματώδη συμπεράσματα, σμίκρυνση και μεγέθυνση (καταστροφοποίηση), δεοντική σκέψη, συναισθηματική σκέψη, ενοχοποίηση κλπ. Ακόμη και οι επιστήμονες σκέπτονται έτσι στην καθημερινότητά τους: "φταίει ο καθηγητής που έχει καθηλωθεί η εξέλιξή μου, με μισεί επειδή οι απόψεις μου είναι πάντοτε σωστές και είμαι καλυτερός του" ή "είμαι άχρηστος, από τις 365 μου ανακοινώσεις μόνο 3 ήταν στο Science".

Οι περισσότερες μπουρδολογίες προκύπτουν από αλεπάλληλα γνωσιακά σφάλματα ως υπερτιμημένες ιδέες.

 

Θα διαφωνήσω στο μεγαλύτερο μέρος του ποστ.. Δεν νομίζω πως καταλυτικός παράγοντας είναι η υπερτιμημένη ιδέα για τον ευατό μας και την σκέψη μας...Άνθρωποι που διακατέχονται από κριτική σκέψη και αυτογνωσία καταλαβαίνουν το λάθος των σκέψεων τους μετά από μελέτη τους υπό κάποιες οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα ο Albert Einstein παρότι ήταν υποστηρικτής της θεωρίας του, παραδέχτηκε ότι είχε κάνει λάθος με την κοσμολογική σταθερά λ (αν και μετέπειτα αποδείχθηκε πως ήταν σωστό!). Αυτό δείχνει ότι ο τρόπος σκέψης επηρεάζεται κατα πολύ μεγάλο ποσοστό από τον κοινωνικό περίγυρο, και δευτερεύοντος από το υποσυνείδητο μας.Όταν ένα παιδί έχει μάθει από μικρό να παπαγαλίζει, να δέχεται μια συνεχής προπαγάνδα και να επηρεάζεται από διάφορες μάζες (κλίκες μεταξύ μαθητών κλπ), είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να αναπτύξει την κριτική του σκέψη.Σίγουρα υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως τα επίπεδα εγωισμού, η ιδιοσυγκρασία κλπ αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας.. :)

Δημοσιεύτηκε

Δεν είπα (ή μάλλον δεν είπε ο Burns) καθόλου αυτό. Εξάλλου συνήθως οι άνθρωποι υποτιμούν τον εαυτό τους, ακόμη και εκείνοι που προσπαθούν αντιρροπιστικά να δώσουν την αντίθετη εντύπωση προς τα έξω. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία και σταματώ πριν ηχήσει η καραμούζα του off topic.

Για να ξαναγυρίσω στο θέμα του Terring, αντιγράφω από κάποιο άλλο νήμα μια ταξινομική εικόνα σχετικά με τις Irrational Nonsense (κατά τον δημιουργό Crispian Jago, φυσικά και ο καθένας μας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις).

 

http://www.crispian.net/PTIR/Nonsense.html

 

Η πρώτη στήλη και το στοιχείο 14 μας αφορούν ως προς το χόμπυ αλλά και τα υπόλοιπα είναι ενδιαφέροντα.

 

Επί τη ευκαιρία, πότε ακριβώς θα καταστραφεί ο κόσμος, στις 12-12-12 ή κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο; Αν είναι το πρώτο θα ήθελα να το γνωρίζω καθώς έχω μια εργασία για τις 13, μην προετοιμάζομαι αδίκως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Στάθηκα σε αυτό που είπατε:

 

Οι περισσότερες μπουρδολογίες προκύπτουν από αλεπάλληλα γνωσιακά σφάλματα ως υπερτιμημένες ιδέες.

 

Και ανέφερα ότι καταλυτικός παράγοντας είναι ο κοινωνικός περίγυρος..Από την οικογένεια μας μέχρι και το σχολείο..Την γνώμη μας για τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας την χτίζουμε κατά βάση από κοινωνικά ερεθίσματα..

Εκτός αν θέλατε να αναφερθείτε σε κάτι άλλο το οποίο δεν έχει αναφερθεί παραπάνω ή δεν το έχω προσέξει..

Δημοσιεύτηκε

Αυτό λένε οι θεωρείες εξωτερικής αιτιοκρατίας (πχ συμπεριφορικές). Οι θεωρίες εσωτερικής αιτιοκρατίας λένε το αντίστροφο (πχ ψυχαναλυτικές). Οι μελέτες διδύμων και υιοθεσίας δείχνουν πως κάθε συμπεριφορά έχει μεικτή προέλευση, με μέσο όρο 50-50 και ευρεία διακύμανση, μεγαλύτερη στα σωματικά χαρακτηριστικά και σχετικά μικρότερη στα συμπεριφορικά. Έτσι λέμε σήμερα πως ο άνθρωπος είναι βιοψυχοκοινωνικό ον. Φαίνεται απίστευτο το πως αυτά τα μικροσκοπικά γονίδια έχουν την ίδια ισχύ με το περιβάλλον (το οποίο συνίσταται σε φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, δηλαδή σύμπαν και ανθρωπότητα) αλλά η επιστήμη εκεί καταλήγει. Όπως και στο ότι για ορισμένες συμπεριφορές το μικροκοινωνικό περιβάλλον (οικογένεια, εργασιακός χώρος, forum) υπερισχύει του μακροκοινωνικού.

Η Γνωσιακή επιστήμη σήμερα υιοθετεί και τον Freud και τον Pavlov αλλά και τον Von Neumann.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

  • 2 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Αν και ύστερα από τόσο καιρό, μην θέλοντας βέβαια να ξαναανοίξω το θέμα της Παραεπιστήμης, εν τούτοις θέλω να πω κάτι που με στενοχωρεί.

1) Έχω παρατηρήσει πως το θέμα με την παραεπιστήμη είναι πλέον στη χώρα μας χειρότερο απ΄οτο

AIDS: ΑΝΙΑΤΟ. Είναι πλέον εκατοντάδες forums που ασχολούνται με Ανδρομέδειους, με υποτίθεται ψεύτικη προσελήνωση, με Φωτόνια, με γαλαξιακή ευθυγράμμιση, με Δρακονιανούς, η γή δε γυρίζει, με τον Όλυμπο διαστημόπλοιο (μακάρι να ήταν έτσι- θα γλυτώναμε τα διόδια) με Σείριους (όχι από Εθνική οδό κλο). Τα ξέρετε όλοι. Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,000,000 Έλληνες που ασχολούνται και τα πιστεύουν αυτά. Μπορεί να είναι ο διπλανος μας, οποιοσδήποτε..

Πιστέψτε με έχω τρελαθεί με αυτό που βλέπω. Είναι παααρα πολλοι.

 

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ. Πείτε με απαισιόδοξο.. αλλά είναι πάρα πολλοί άνθρωποι καμμενοι και ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

¨Ότι και να τους πεις θα σου πουν την ίδια κασέτα:ότι δεν είσαι open minded , ότι οι κυβερνησεις κρύβουν πράγματα, ότι στο μεσαίωνα αν μίλαγες για κινητά και τηλεόραση θα σε έκαιγαν.

ΚΡΙΜΑ, ΚΡΙΜΑ. ΧΑΜΕΝΟ ΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ στην Ελλάδα διότι έχει επικρατήσεις, ίσως συνειδητά η παραπεπιστημη με Αστρολόγους, κλπ. Σα να το κάνουν επίτηδες για να εκμηδενίσουν το επίπεδο του κόσμου.

 

2) Σχετικό με το πιο πάνω.. αν ψαξεις στο google για να βρεις άρθρα για να καταρίψεις μία

ΜΠΑΡΟΥΦΑ , στα Ελληνιά βρίσκεις ελάχιστα. Στα Αγγλικά βέβαια τα πάντα.

π.χ. : Ψάχνοντας να εξηγήσω σε κάποιους τι είναι η ζώνη των φωτονίων και αν είναι αλήθεια (επειδή με έπρηξαν) στα Ελληνικά μόνο άρθρα από sites μπουρδολογιας έβρισκα. ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΙ. Στα Αγγλικά βέβαια βρήκα πολλά sites που καταρτίπτουν.

 

Συμπέρασμα, θέλει δουλειά πολύ (όπως λέει και το τραγουδι) για να έχουμε ελπίδα η επιστημονική κοινότητα να φωτήσει τους Χαμένους. Το Ιντερνετ ειδικά στην Ελλάδα, πάει να γίνει Κατάρα διότι πλέον βρίσκει κάποιος ελάχιστα άρθρα που να καταρίπτουν μπουρδολογίες. τα sites με τα ψέυδη έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και είμαστε ίσως μειοψηφία.

 

 

Συγνώμη αν κούρασα κάποιους. ¨Ολοι εδώ είναι ήρωες διότι προσπαθούν για την αλήθεια. Κάθε αντίθετη άποψη ΣΕΒΑΣΤΗ και μακάρι να βγει κάποιος εδώ που να μου αποδείξει πως εκείνοι που ασχολούνται με αυτά τα ψέματα είναι τελικά ελάχιστοι.

 

Ευάγγελος Σιώζος

Ευάγγελος Σιώζος
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ φίλε,

 

θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η ψευδής συνείδηση με τη μορφή της ψευδοεπιστήμης, της αστρολογίας, της κρυσταλλοθεραπείας, της συνωμοσιολογίας, της θεωρίας του ψεκασμού - ο Dawkins θα πρόσθετε και της θρησκείας - είναι πραγματικά βαρίδια στην ατομική και κοινωνική πρόοδο.

 

Με αυτή την έννοια η παρούσα μικρο-κοινωνία είναι όαση και επιτελεί πολύ πιο σημαντικό ρόλο από την προσωπική ικανοποίηση και την εξυπηρέτηση ενός hobby.

 

Αλλά δε νομίζω ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο επιρρεπής από άλλες. Για παράδειγμα η κατά τεκμήριο πιο ανεπτυγμένη τεχνολογικά κοινωνία η αμερικανική (των ΗΠΑ) παρουσιάζει απίστευτα, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, φαινόμενα.

 

Ας θυμηθούμε την πριν από λίγα χρόνια μαζική αυτοκτονία της ομάδας στις ΗΠΑ που πίστευε ότι θα επιβιβαστούν στο UFO. Ίσως δε μπορούμε να φανταστούμε το πόσο χαμηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο εκατομμυρίων πολιτών στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Για να μην αναφερθώ στον ακραίο παραλογισμό των οπαδών του ISIS.

 

Με εμμονή, λοιπόν, στην πρόοδο της επιστήμης και στον αγώνα για τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας.

YiannisR

 

...The sun is the same in a relative way but you are older,

Shorter of breath and one day closer to death...

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι θέμα μόρφωσης μόνο η υποκουλτούρα της ιρατιοναλιστικής σκέψης. Στις 10 ψυχολόγους με μεταπτυχιακά που γνωρίζω, οι 8 διαβάζουν καθημερινά το "ζώδιό" τους. Και 9 στους 10 μαθηματικοί του κύκλου μου είναι σε κάποιο βαθμό αυτιστικοί, δεν βάζουν πανω από 5 λέξεις σε σειρά (λύνουν ωστόσο νοερά τις πλέον περίπλοκες εξισώσεις). Και οι περισσότεροι ιατροί που έχουν καταβροχθίσει από μια βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας ο καθένας έχουν στην κορυφή του συστήματος αξιών τους τη Mercedes, τη Rolex και μια πισίνα.

Νομίζω πως η ακαδημαϊκή παιδεία δεν πάσχει σε γνωστικό επίπεδο αλλά αποτυγχάνει οικτρά να διαμορφώσει αξίες. Και το κενό καλύπτουν τα πρωινάδικα, οι αγράμματοι celebrities τοπικής εμβελείας, τα υποκοσμικά κόμματα, ο ιμπεριαλισμός της πίστης, τα lifestyle έντυπα, ο κόσμος της αγοράς (με τους δικούς του παραλογισμούς όπως την μόδα των ρούχων και τημ μόδα των ηλεκτρονικών), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (παγιδευμένοι στο διαδίκτυο της αράχνης Κενοδοξία), γενικώς τα μέσα μαζικής εξημέρωσης και όλα τα γνωστά τίποτε που από κοινού αποτελούν την καθημερινότητα του μέσου θνητού.

Και οι δικές μου αξίες ματώνουν καθημερινά σε μαρμαρένια αλώνια, οπότε δεν τα λέω αυτά με στείρα κριτική και μετάθεση ευθυνών. Προσωπικά η πρόσφατη κρίση με ωφέλησε σε όλα τα επίπεδα (αν εξαιρέσουμε την υπερβολική εργασία, αλλά και εκεί μπορώ να πω πως καταπολέμησε την οκνηρία μου) και νομίζω πως αυτό έγινε επειδή αναγκάστηκα να επαναπροσδιορίσω τις αξίες μου. Ο ορθολογισμός είναι μία μόνο από τις αξίες που μπορούμε να έχουμε, αν και θεμελιώδης για τον Δυτικό άνθρωπο, τον Έλληνα που θα θέλαμε να ήμαστε και αν μας συναντούσε στον δρόμο θα έκανε πως δεν μας γνωρίζει και ειδικότερα εκείνους που σφετερίζονται την Ελληνική ταυτότητα προσπαθώντας να κοσμήσουν με αυτή τον βαρβαρισμό τους, σαν Ρωμαιογότθοι με χλαμύδες.

Και υπάρχει μια αξία η οποία επιβάλλει να διαμορφώνεις αξίες, αφού τις υποβάλλεις σε αυστηρό ορθολογικό ή και πειραματικό έλεγχο. Μια- δυό κουβέντες άκουσα γιαυτή σε 4 εξαετίες εντατικής εκπαίδευσης.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα,

Αν και ύστερα από τόσο καιρό, μην θέλοντας βέβαια να ξαναανοίξω το θέμα της Παραεπιστήμης, εν τούτοις θέλω να πω κάτι που με στενοχωρεί.

1) Έχω παρατηρήσει πως το θέμα με την παραεπιστήμη είναι πλέον στη χώρα μας χειρότερο απ΄οτο

AIDS: ΑΝΙΑΤΟ. Είναι πλέον εκατοντάδες forums που ασχολούνται με Ανδρομέδειους, με υποτίθεται ψεύτικη προσελήνωση, με Φωτόνια, με γαλαξιακή ευθυγράμμιση, με Δρακονιανούς, η γή δε γυρίζει, με τον Όλυμπο διαστημόπλοιο (μακάρι να ήταν έτσι- θα γλυτώναμε τα διόδια) με Σείριους (όχι από Εθνική οδό κλο). Τα ξέρετε όλοι. Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,000,000 Έλληνες που ασχολούνται και τα πιστεύουν αυτά. Μπορεί να είναι ο διπλανος μας, οποιοσδήποτε..

Πιστέψτε με έχω τρελαθεί με αυτό που βλέπω. Είναι παααρα πολλοι.

 

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ. Πείτε με απαισιόδοξο.. αλλά είναι πάρα πολλοί άνθρωποι καμμενοι και ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

¨Ότι και να τους πεις θα σου πουν την ίδια κασέτα:ότι δεν είσαι open minded , ότι οι κυβερνησεις κρύβουν πράγματα, ότι στο μεσαίωνα αν μίλαγες για κινητά και τηλεόραση θα σε έκαιγαν.

ΚΡΙΜΑ, ΚΡΙΜΑ. ΧΑΜΕΝΟ ΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ στην Ελλάδα διότι έχει επικρατήσεις, ίσως συνειδητά η παραπεπιστημη με Αστρολόγους, κλπ. Σα να το κάνουν επίτηδες για να εκμηδενίσουν το επίπεδο του κόσμου.

 

2) Σχετικό με το πιο πάνω.. αν ψαξεις στο google για να βρεις άρθρα για να καταρίψεις μία

ΜΠΑΡΟΥΦΑ , στα Ελληνιά βρίσκεις ελάχιστα. Στα Αγγλικά βέβαια τα πάντα.

π.χ. : Ψάχνοντας να εξηγήσω σε κάποιους τι είναι η ζώνη των φωτονίων και αν είναι αλήθεια (επειδή με έπρηξαν) στα Ελληνικά μόνο άρθρα από sites μπουρδολογιας έβρισκα. ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΙ. Στα Αγγλικά βέβαια βρήκα πολλά sites που καταρτίπτουν.

 

Συμπέρασμα, θέλει δουλειά πολύ (όπως λέει και το τραγουδι) για να έχουμε ελπίδα η επιστημονική κοινότητα να φωτήσει τους Χαμένους. Το Ιντερνετ ειδικά στην Ελλάδα, πάει να γίνει Κατάρα διότι πλέον βρίσκει κάποιος ελάχιστα άρθρα που να καταρίπτουν μπουρδολογίες. τα sites με τα ψέυδη έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και είμαστε ίσως μειοψηφία.

 

 

Συγνώμη αν κούρασα κάποιους. ¨Ολοι εδώ είναι ήρωες διότι προσπαθούν για την αλήθεια. Κάθε αντίθετη άποψη ΣΕΒΑΣΤΗ και μακάρι να βγει κάποιος εδώ που να μου αποδείξει πως εκείνοι που ασχολούνται με αυτά τα ψέματα είναι τελικά ελάχιστοι.

 

Ευάγγελος Σιώζος

Συμφωνω απολυτα και καταλαβαινω ακριβως πως νοιωθεις.

Still I Rise
Δημοσιεύτηκε
το αλλο με το οτι το ηλιακο μας συστημα εχει και δευτερο ηλιο (κοκκινος νανος) και καθε ποσα εκατομυρια χρονια περναει και κανει το συστημα σ...α το ακουσατε; Όντως πρεπει να το κανουν επιτηδες και βλεπω στο μελλον η κοινωνια μας να γινεται κατι σαν την ταινια idiocracy

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης