Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας κοπέλια, πριν μερικές μέρες πήγαμε στη νότια Κρήτη για παρατήρηση, η ατμόσφαιρα είχε τρομερή διαύγεια αλλά σε χαμηλό υψόμετρο (350μ) και μέτριο seeing. Ένας από τους στόχους μου ήταν ένα σφαιρωτό το οποίο στους καταλόγους το βρίσκεις ως "Eridanus globular cluster ". Βρίσκεται στις RA: 04:24:44.5 Dec: -21:11:13 και έχει οπτικό μέγεθος 14.7 mag.

 

Το προσπάθησα στα 257x και αναγνώρισα το πεδίο από φωτογραφία του DSS που είχα μαζί μου. Το σμήνος έπρεπε να είναι ανάμεσα σε 2 αμυδρά αστέρια και λίγο κάτω αριστερά έτσι όπως έβλεπα το πεδίο (ανάποδα σε σχέση με τη φώτο). Μετά από λίγη προσπάθεια όντως μια πολύ αμυδρή θαμπάδα εμφανιζόταν κι εξαφανιζόταν ακριβώς στο σημείο αυτό. Το επιβεβαίωσε και ο Δημήτρης. Το πιο αμυδρό σφαιρωτό που έχω δει με βάση το οπτικό μέγεθος. Το έχετε δοκιμάσει;

eridanus.gif.2feea8d44b6f46a6b637f2c9bd20d7eb.gif

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Μάνο!

Τελικά τα αμυδρά σφαιρωτά είναι ζόρικα!! Θέλουν πολυυ καλό ουρανό , ξεκούραστο μάτι και καλά οπτικά. Εγώ δε νομίζω να το προσπαθήσω με το 10αρι που έχω. Το pal 4 μου είχε "φάει" μια ώρα και στο τέλος ειχα πιαστεί ολόκληρος. Μάλλον θα δανειστώ κάποιο 16αρι και θα το προσπαθήσω..... :-$ :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Το μέρος που πήγαμε Νότια του Ηρακλείου φαίνεται να είναι μια καλή εναλλακτική τώρα το χειμώνα. Δεν υπάρχει φωτορύπανση από το Ηράκλειο, ο αέρας φαίνεται να κόβει σε εκείνο το σημείο και δεν υπάρχουν ενοχλητικά φώτα (ανεμογεννήτριες). Επίσης ήταν χαρακτηριστική η πολύ καλή διαύγεια του ουρανού λόγω του ότι είχε βρέξει την προηγούμενη μέρα.

Το SQM-L έγραψε 21,4.

 

Το σμήνος ήταν εξαιρετικά αμυδρό, μικρό, δεν φαινόταν συνεχόμενα αλλά επανεμφανιζόταν με πλάγια όραση σαν μια αμυδρή θολούρα μεταξύ 2 αμυδρών αστέρων στο 30% περίπου του χρόνου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι κάποιες φορές που εμφανιζόταν ήταν σαν να φαινόταν μετατοπισμένο λίγο πιο δεξιά από τη θέση που βρισκόταν.

 

Το έχει προσπαθήσει κανείς αυτό το αντικείμενο;

Μπορείτε να μας πείτε αν φάνηκε και σε εσάς;

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Παιδιά!!!

 

Αυτό το σμήνος κι΄αν είναι στόχος.

Σας εύχομαι κι΄άλλους. πολλούς, δύσκολους στόχους.

 

Μία ερώτηση.

Εάν προσπαθήσατε να το δείτε και με 12¨.

 

Λευτέρης Βακαλόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο Παιδιά!!!

 

Αυτό το σμήνος κι΄αν είναι στόχος.

Σας εύχομαι κι΄άλλους. πολλούς, δύσκολους στόχους.

 

Μία ερώτηση.

Εάν προσπαθήσατε να το δείτε και με 12¨.

 

Λευτέρης Βακαλόπουλος

Δεν νομίζω να φαίνεται με το 12". Δεν το προσπάθησα αλλά με την εικόνα που είχα από το 16" μάλλον δεν θα διακρίνεται με 12".
Δημοσιεύτηκε
Εχτές είπα να το προσπαθήσω αλλά είχε πέσει πολύ χαμηλά ο Λαγός και ο Ηριδανός και δεν το επιχείρησα μιας και ήταν μες στην υγρασία του ορίζοντα. Νομίζω πως σε τόσο αμυδρούς στόχους καλό είναι να χρησιμοποιούμε προσοφθάλμιους με λίγα οπτικά στοιχεία. Οι ευρυγώνιοι φακοί έχουν πολλά στοιχεία ιδιαίτερα στις μεγάλες μεγεθύνσεις και κόβουν πολύ φως. Τι λέτε?
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Κοπέλια!! =D>

 

ήθελα κι εγώ να το δοκιμάσω χθες αλλα με τα πολλά και λίγα προβλήματα ο Λαγός και ο Ηριδανός είχαν πάρει την κάτω βόλτα μέσα στην υγρασία.

 

Καλή συνέχεια στις Super duper Αστροπαρατηρήσεις :mrgreen: :P

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Θανάση συμφωνώ σε αυτό που λες. Σίγουρα κόβει φως ένας φακός με λιγότερα στοιχεία. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι φακοί έχουν μικρό πεδίο και δυσκολεύουν στην παρατήρηση. Στους πλανήτες δεν είναι τόσο πρόβλημα αλλά στα deep sky που πρέπει να εντοπίσεις το αντικείμενο εκεί νομίζω ότι χρειάζεται να έχεις όσο μεγαλύτερο πεδίο μπορείς γιατί έτσι μπορείς να ταυτοποιήσεις καλύτερα αυτό που βλέπεις με μια φωτογραφία από το DSS για παράδειγμα.

 

Πάντως δοκιμάστε το Θανάση και όποιος άλλο θέλει φυσικά και πείτε μας αν φάνηκε κάτι.

Βασίλη παίξτε μπάλα με το 16αρι.

 

Κάποιος άλλος που το έχει δοκιμάσει ή που θα το δοκιμάσει;

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης