Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Λοιπον το θεμα ειναι το εξης....

Εχω προβλημα με την ευθυγραμμιση του Mak-Newt 190.

Το θεμα ειναι οτι ενω κανω ευθυγραμμιση με το laser ολα ΟΚ αλλα στην φωτο...

ολα μπαχαλο!!!

Και σαν μην εφτανε αυτο, αλλα τα δεδομενα κατω-κατω αριστερα στο fit ,αρχειο, αλλα πανω δεξια!!!

Πανω δεξια τα αστερια καρφιτσα...κατω δεξια κομητες!!!

Που μπορει να ειναι το προβλημα???

Ευθυγραμμιση?

Εστιαστης?

Τσιπακι ccd?

Βοηθηστε οσο μπορειτε γιατι @%#^$ την τρελα μου με τα κατοπτρικα!!!!

Συγνωμη για τα νευρα αλλα....εχω φαει ΩΡΕΣ και.......δεν εχω καταφερει ΤΙΠΟΤΑ!

Ευχαριστω εκ των πρωτερον!

Problem!.thumb.jpg.b1c47d607015bf4e877f8b9e59789b79.jpg

Δημοσιεύτηκε
Εσύ κάνεις ευθυγράμμιση με το Laser το Laser είναι ευθυγραμμισμένο όμως ; ](*,) :-k η απάντηση είναι φυσικά ΟΧΙ. Μην περιμένεις να κάνεις έτσι σωστό collimation Άρη. Η διαδικασία είναι πρώτα με chesire και ύστερα για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα με άστρα στο πεδίο σου (αν και μόνο με chesire είχα σχεδόν τέλειο αποτέλεσμα). Το τηλεσκόπιο είναι φοβερό εργαλείο απλά πρέπει να μάθεις να κάνεις collimation. Θέλει υπομονή και επιμονή το πράμα αλλιώς δεν γίνεται τίποτα το έχεις καταλάβει άλλωστε.
Δημοσιεύτηκε
Όπως είπε και ο Άγγελος. Κάνε μια ευθυγράμμιση με φιλμόκαπο και μετά με chessire. το βράδυ κάνε πρώτα ένα οπτικό έλεγχο να δεις αν είναι εντάξει η ευθυγράμμιση. στην συνέχεια με μια κάμερα και μια μάσκα bahtinov βρες ενα αστέρι εστίασε σε αυτό με την μάσκα και μετά χωρίς να βγάλεις την μάσκα και χωρίς να πειράξεις την εστίαση πήγαινε το άστρο αυτό στα άκρα του πεδίου της κάμερας και δες αν είναι το αστέρι σε τέλεια εστίαση αν δεν είναι τότε έχεις θέμα με την ευθυγράμμιση. ακολούθησε την διαδικα΄σια ευθυγράμμισης όπως και στα RC http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15096&highlight=%E5%F5%E8%F5%E3%F1%DC%EC%EC%E9%F3%E7

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Εγώ είχα κάνει το άλλο.

Κατάφερα σωστό collimation με το (chesire/καπάκι με τρύπα) και έβαλα μέσα το Laser και στην ουσία έκανα το αντίστροφο. Ρύθμισα δηλαδή το Laser μου σύμφωνα με το collimation. Έβαλα σημαδάκι να το τοποθετώ πάντα ίδια μέσα στον εστιαστή και έτσι μετά μου ήταν πιο εύκολο να κάνω τυφλό collimation με βάση το Laser.

Δημοσιεύτηκε
ένα ακόμα που πρέπει να έχεις υπόψη είναι τυχόν flexure στον εστιαστή σου που μπορεί να σου δίνει παρόμοια αποτελέσματα με κακή ευθυγράμμιση. στο δικό μου rc παρόλο που έκανα αρκετά καλή ευθυγράμμιση διαπίστωσα ότι ο εστιαστής μου είχε flexure τελικά με αρκετες οικονομίες τον αλλαξα και δεν έχω πρόβλημα. αυτό βέβαια θα το διαπιστώσεις αφού έχεις κάνει την ευθυγράμμιση στα οπτικά σου. αλήθεια τι φωτογραφικό εξοπλισμό έχεις;

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Λοιπον, κατ' αρχας ευχαριστω για τις απαντησεις και συγνωμη για την αργοπορεια μου να απαντησω αλλα αποψε θα ασχοληθω παλι με το τηλεσκοπιο!

Για να τα παρουμε με την σειρα...

Πως τσεκαρω εαν το laser ευθυ/σης ειναι Κεντραρισμενο?

Εγω καποια στιγμη το ειχα βαλει επανω σε ενα καθρεπτη και ειδα οτι η ακτινα επιστρεφει πισω κεντρο!

Ισχυει αυτη η μεθοδος ή εκανα οτι να 'ναι και εχω λαθος ενδειξεις?

Μετα.....οταν ειναι κεντραρισμενο το δευτ/ον με το lazer , ο κυκλος του δευτ/τος δεν ειναι καρφι κεντρο οταν κοιταω με το ματι!!!

Το οποιο μου υποδυκνυει ακεντραριστο Laser...σωστα?

Εαν δεν βγαλω ακρη κ αποψε....θα ανεβασω φωτο με το τι ακριβως βλεπω μηπως και αυτο βοηθησει.

Δημοσιεύτηκε
Φτιαχνεις κατι σαν και αυτο http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=187944#187944 και περιστρεφεις το leizer και βλεπεις αν η κουκιδα πανω σε ενα λευκο χαρτι μενει στο ιδιο σημειο.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
αν δεν έχεις lego μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι ξύλο και να καρφώσεις τέσσερεις πρόκες ανα ζεύγη σε ένα χ http://www.stark-labs.com/craig/llcc/llcc.html ή να κάνεις και αυτό http://www.youtube.com/watch?v=bE09_X43UUQ. στην συνέχεια όπως αναφέρθηκε απλά περιστρέφεις το laser και βλέπεις αν η κουκίδα μένει στο ίδιο σημείο

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Εγώ χρησιμοποιώ τον σωλήνα του νευτωνίου. Αφαιρώ το κάτοπτρο και τον κολλάω με χαρτοτέιπ πάνω

στο τραπέζι με τον εστιαστή να κοιτά προς τα επάνω. Εισάγω το λέιζερ και το ανάβω. Επειδή αφαίρεσα

το κάτοπτρο η ακτίνα βγαίνει έξω από τον σωλήνα και πέφτει πάνω στον τοίχο. Σε εκείνο το σημείο του

τοίχου κολλάω με σελοτέιπ ένα χαρτί. Γυρνάω γύρο-γύρο το λέιζερ και επειδή είναι απορυθμισμένο αντί

να μένει η ακτίνα ακίνητη διαγράφει κύκλο. Σημειώνω λοιπόν τέσσερα σημεία στην περιφέρεια του

κύκλου ανά δύο αντιδιαμετρικά και με ένα χαρακάκι γράφω τις δύο διαμέτρους, Κατόπιν πειράζοντας τις βίδες ρύθμισης του οργάνου ρυθμίζω το λέιζερ

φέρνοντας την ακτίνα στο κέντρο του κύκλου.

Ελέγχω αν η δουλειά πέτυχε ξαναπεριστρέφοντας το λέιζερ.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι το δευτερεύων δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Ουδεμία σημασία έχει.

Απλώς αντί για κύκλο στον τοίχο, η τροχιά της κόκκινης κουκκίδας στον τοίχο θα είναι έλλειψη. Εμάς ο στόχος

είναι η τελείτσα να μένει αν είναι δυνατόν εντελώς ακίνητη.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Χωρίς εργαλεία η ευθυγράμμιση. Κοιτάς το τηλεσκόπιο από μπροστά και εξετάζεις τις ανακλάσεις...
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Εν τελει, το lazer δεν ειναι ευθυγραμμισμενο ,μετα απο εναν προχειρο ελεγχο που καναμε.

Το προβλημα ειναι οτι το "LaserColli Mark III" ,της Baader,

Δεν ευθυγραμμιζεται ](*,)

Η τουλαχιστον δεν καταφεραμε να βρουμε τον τροπο να το ευθυγραμμισουμε....

Οποτε...το χερι στην τσεπη κ βλεπουμε.

Δημοσιεύτηκε
Απλό cheshire για να διορθώσεις την κλίση του δευτερεύοντος και barlowed laser για να φέρεις το πρωτεύον. Αυτά τα φθηνο-laser που υποτίθεται ότι τα κάνουν όλα (σε αυτή την κατηγορία ανήκει δυστυχώς και το Baader) είναι επιεικώς απαράδεκτα... Τουλάχιστον για την ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος με barlow ή blug/tublug κάνουν δουλειά κι ας μην είναι ευθυγραμμισμένα.
Δημοσιεύτηκε
Φίλε Άρη εγώ έχω αυτό το λέιζερ της Baader.

1.thumb.jpg.61508756cb2c8b83c90c6fd7998859b3.jpg

Δημοσιεύτηκε

Πέρα από το σωστό colimation έχεις σφίξει περισσότερο απ ότι θα έπρεπε τις βίδες του πρωτεύοντος ή του δευτερεύον με αποτέλεσμα να υπάρχει κάμψη στα οπτικά. Αυτά τα τριγωνικά άστρα στα αριστερά του πεδίου υποδηλώνουν αυτό.

Και τέλειο colimation να χεις κάνει εάν υπάρχει κάμψη στα οπτικά στοιχεία θα παρατηρείς αυτό το φαινόμενο

Καλύτερα να χαλαρώσεις τουλάχιστον τις 2 βίδες από τις 3 και όταν σφίγγεις στο μέλλον μία να χαλαρώνεις την αντίστοιχη που κάνει την αντίθετη κίνηση.

Δημοσιεύτηκε

Βέβαια το σχήμα του ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

1) Είναι τοποθετημένο στον αντάπτορα των προσοφθαλμίων 1,1/4. Εάν προσέξεις είναι μάλιστα όχι απλός πιασμένο αλλά βιδωμένο και μάλιστα με βίδες Άλεν.

2) Ο φακός λέιζερ είναι αλλαγμένος. Πέρση χάλασε. Δεν άναβε. Έβαλλα λοιπόν τον αδελφό μου που μένει Γερμανία να επικοινωνήσει με την παραπάνω εταιρία και να ζητήσει ένα καινούριο φακό λέιζερ.

Τον αντιμετώπισαν με υπεροψία και του απόκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντί για αυτό του πρότειναν

να αγοράσει ολόκληρο το όργανο. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν το κάναμε,και εντελώς τυχαία βρέθηκα μπροστά σ΄έναν πλανόδιο πωλητή (Πακιστανό) που πουλούσε διάφορα μπιχλιμπίδια, μεταξύ των οποίων

και λέιζερ μπρελοκάκια. Αγόρασα ένα με 5 ευρό. (Μαζί με τις μπαταρίες του συσκευασμένες ξεχωριστά

και σφραγισμένες). Όσο κι αν κάποιοι δεν το πιστεύουν ήταν ακριβώς το ίδιο με της περιβόητης εταιρίας

πλην όμως 1 περίπου εκατοστό ποιο ψιλό γιατί παίρνει ίδιας τάσης μπαταρίες αλλά με μεγαλύτερη χωρητικότητα. (Κρατάνε περισσότερο χρόνο). Επίσης ο διακόπτης ενώ ήταν ολόιδιος ήταν τοποθετημένος

τρία χιλιοστά ποιο ψιλά. Άνοιξα λοιπόν πάνω στο σώμα του οργάνου μία τρύπα στο σωστό ύψος και με

κολαουζάκι των 4 χιλιοστών άνοιξα τις βόλτες. Σου στέλνω τις φωτογραφίες. Εν συνεχεία ρύθμισα το λέιζερ με τον τρόπο που σου περιέγραφα χθες.

Με όλα αυτά που σου γράφω θέλω εντέλει να σου πω ότι ψάξτο λιγάκι πριν δώσεις ξανά λεφτά.

Και αν αυτό το μοντέλο δεν ρυθμίζει μην ξανά αγοράσεις άλλο λέιζερ που να μην γίνεται να ρυθμίζετε.

Μην επαφίεσε στον πολίτη και αναζήτησε να δεις τα τρία ή 6 βιδάκια ρύθμισης. Ο φακός μέσα στο

όργανο ρυθμίσετε με παρόμοιο τρόπο που ρυθμίζει και ο ερευνητής.

IMG_7262.thumb.JPG.bd5f5d48ec0849b7a56cb7257f68437d.JPG

5.thumb.jpg.c40f9a70b4cf7fe428f739bf0bab6101.jpg

Δημοσιεύτηκε
Στη μεν πάνω φωτογραφία η βίδα του διακόπτη είμαι εκεί που ήταν , στην δε κάτω εκεί που εγώ την έβαλα.

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχως το lazer δεν ευθυγραμμιζεται κ εαν μπορει να γινει αυτο θα γινεται με μεγαλη επεμβαση!!!

Chesire δεν υπαρχει....και το μονο που μπορω να κανω ειναι να ευθυγραμμισω με καπακι :lol: :lol: :lol:

Το δοκιμασα εχθες και κατι καταφερα...αλλα κ παλι εχει λιγο θεμα!

Το ερωτημα ειναι εαν μπορει να γινει τελεια ευθυγραμμιση με το καπακι για αρχη και Live View διορθωσεις με την ccd η εαν παλευω αναιτια....

Επισης προσεξα οτι μεταξυ του Πρωτου κ του Δευτερου αρχειου υπαρχει διαφορα και αυτο δεν ωφειλεται, νομιζω, σε διαφορα θερμοκρασιας.

Μου δινει την εντυπωση οτι αλλαζουν θεση τα κατοπτρα!

Επισης οταν εστρεψα το τηλεσκοπιο ανατολικα προς το Lagoon Nebula εγινε ο κακος χαμος!!!

Οταν το γυρισα παλι στο Dumbell ξανα εγιναν κανονικα!!!

Ανεβαζω φωτο και για τις τρεις περιπτωσεις.

Αυτο που θα με ενδιεφερε πρωτα απ ολα ειναι εαν μπορω να το στησω με οτι εχω!

Ευχαριστω για ολα τα σχολια κ την βοηθεια που εχεται δωσει!

M27-1.thumb.jpg.107af5079fc06b47752b0d4462b1613f.jpg

M27-2.thumb.jpg.4ecee84c8cc996f9b3da28dc8e295ba6.jpg

Lagoon-test.jpg.9e49a29a88a9a5f4e06944fc6b99f62d.jpg

Δημοσιεύτηκε

αν δεις τις γωνίες στο Dumbell θα δεις ότι τα αστέρια έχουν διαφορες μεταξύ τους. αυτό είναι κακή ευθυγράμμιση των οπτικών (δες τον οδηγό του geonik και θα καταλάβεις). μιας και δουλεύεις με νευτωνειο δες αν μπορείς να δανιστείς κανένα concenter για να κάνεις όσο πιο ακριβή ευθυγράμμιση του δευτερεύωντος, για το πρωτεύων θα πρότεινα chessire ή φιλμόκαπο. κάνε μετά και δοκιμή και επαλήθευση με την ccd σου να δεις πόσο καλά έχεις κάνει ευθυγράμμιση και να διορθώσεις όπου χρειάζεται.

τώρα σχετικά με το χαμό που λές όταν πήγες στο Lagoon μου βρωμάει flexure. αν μπορείς να δοκιμάσεις το τηλεσκόπιο σου σε άλλη βάση με το ίδιο σύστημα οδήγησης που έχεις τότε θα κάνεις και σύγκριση.

τα πιο πιθανά σημεία flexure είναι τα δαχτυλίδια συγκράτησης του τηλεσκοπίου με το dovetail, το dovetail να μην πιάνει καλά στην κεφλή της βάσης, αν έχεις vixen dovetail στην βάση σου με τις δυο βίδες τότε εκεί θα πρέπει να είναι το πρόβλημα, κοίτα να δεις αν μπορείς να βρείς βάση με dual saddle δηλ. να μπορεί να δεχτεί vixen και losmandy dovetail. στην δική μου βάση είχα παρόμοιο πρόβλημα και πήρα μια adm dual saddle, το σκόπιο μου έχει vixen dovetail και δεν έχω πρόβλημα πια μιας και η σέλλα πιάνει το σκόπιο σε μεγαλύτερο μήκος και έτσι είναι πιο σταθερό.

επίσης δες αν υπάρχει flexure στο σύστημα οδήγησης σου. Πως κάνεις οδήγηση; με δεύτερο σκόπιο piggyback με ρυθμιζόμενα δαχτυλίδια; αν ναι τοτε βάλε το οδηγητικό σου με τα εργοστασιακά του δαχτυλίδια μιας και θα είναι πιο σταθερό, δες αν και ο εστιαστής του δεν έχει flexure. αν οδηγείς με ερευνητή θα πρότεινα να τον κάνεις pigyyback στα δαχτυλίδια του κυρίως τηλεσκοπίου σου http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11658&postdays=0&postorder=asc&start=120. άποψη μου πάντως για οδήγηση καλύτερα με oag

επίσης κοίτα τον εστιαστή σου για flexure λόγω βάρους. καλό είναι όταν εστιάσεις να κλειδωνεις τον εστιασή σου βιδώνοντας την βίδα που έχει για το κλειδωμα. τι εστιαστή έχεις;

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

φιλε Αρη ειχα περιπου το ιδιο προβλημα οταν το χειμωνα φωτογραφιζα τον Ωριωνα νοτιοανατολικα και οταν γυρνουσα στο Μ51 ηταν μια χαρα.

αιτια ηταν δυο πραγματα. το λαθος ζυγισμα(που το καταλαβα αργα) και το δευτερο, μου ειχε φυγει το αλφαδιασμα της βασης (επειδη το τριποδο μου ειναι ξυλινο εκατσε λιγο το ενα ποδαρικο απο το βαρος μιας και ειναι μονιμα στημενα)

ελπιζω να βοηθησα Στελιος

Δημοσιεύτηκε

OK :D

Το τηλεσκοπιο ειναι επιτελους ετοιμο!!!

Να 'ναι καλα ο Θεμης που ηρθε και το ευθυγραμμισαμε...

κ οχι μονο!

Ο εστιαστης ειναι μπαχαλο!!!

Οποτε αγορα chessire,το lazer παει στον καλαθο των αχρηστων και κανουργιο εστιαστη.... :-note

Ενα μεγαλο ευχαριστω στον Θεμη που ηρθε και φαγαμε τρεις ωρες μεχρι να το φερουμε στα ισια του το ρημαδι και επισης να ευχαριστησω ολους οσους ασχοληθηκαν με το προβλημα στελνοντας απαντησεις κ προτεινωντας λυσεις =D> =D> .

Τελος καλο ολα καλα!

M27-OK.thumb.jpg.e039661f9961d25818acea8dddea7088.jpg

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο ΑστροΘέμη!! =D>

Αρη, πολύ καλό το αποτέλεσμα!! Συγχαρητήρια!! :mrgreen:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης