Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σε λίγες μέρες θα αποκτήσω επιτέλους το καινούργιο μου τηλεσκόπιο, το SW Dobsonian 10' και έχω μερικές απορίες:

1) Για την ευθυγράμμιση έχω επιλέξει την τεχνική με το φιλμόκαπο και θέλω να ρωτήσω πόσο μεγάλη τρύπα πρέπει να κάνω στο καπάκι.

2)Προς τα που να στρέψω το τηλεσκόπιο κατά την ώρα της ευθυγράμμισης και σε πόσα μέτρα πρέπει να είναι το αντικείμενο;

3)Μεχρι πόσα mag περίπου μπορώ να δω από έναν μη φωτορυπασμένο ουρανό;

Sky Watcher 60/700

Skywatcher Dobsonian 10''''

Δημοσιεύτηκε

1) Δεν χρειάζεται καν φιλμοκαπάκι. Εγώ βάζω το μάτι κατευθείαν στον εστιαστή.Στην περίπτωση που το κάνεις αυτό πρέπει να προσέξεις το μάτι σου να είναι στο κέντρο του κύκλου που ορίζει τον σωλήνα. Αν χρησιμοποιήσεις φιλμοκακαπακι κάνε τρύπα από 3,5 έως 5mm. Για να μην μπερεδεύεσαι, βάλε την παλάμη σου πάνω από την ακτίνα που φαίνεται κοντύτερη στον εστιαστή, μετά δες ποια βίδα του πρωτευοντος είναι σε αντίστοιχη θέση και σφίξε. Ανα η βίδα τερματίσει, και θές να συνεχίσεις την κίνηση, χαλαρώνεις τις άλλες 2. Τις βίδες ασφάλισης, αυτές που εξέχουν περισσότερο, ΜΗΝ τις σφίξεις. Φέρτες μόνο να ακουμπούν ΕΛΑΦΡΩΣ το κάτοπτρο. Μην ξεχάσεις να ελέγχεις την ευθυγράμμιση με αστέρα. Όταν κάνεις ευθυγράμμιση με αστέρα, μην κάνεις απότομες κινήσεις στα κάτοπτρα, γιατί θα είναι δύσκολο να το διορθώσεις μέσα ατη νύχτα. Την είχα πάθει έτσι τις πρώτες φορές που το έβγαζα. Βέβαια, εμένα ήταν το πρώτο μου νευτώνιο. Εσύ έχεις ξαναευθυγραμμίσει, άρα θα είναι πιο ευκολο... Το δευτερεύον μην το πειράξεις, ή αν το πειράξεις, να έχεις ΠΑΝΤΑ τον σωλήνα γερμένο, ετσι ώστε να μην σου πέσει το κλειδή (ή το κατοπτρο) στο πρωτεύον.:shock:

2) Για την ευθυγράμμιση των κατόπτρων, το στρέφεις σε έναν άσπρο τοίχο, όχι σε αντικείμενο. Αν εννοείς την ευθυγράμμιση του ερευνητή, σε ένα αντικείμενο πάνω από 500 μέτρα μακριά. Επειδή τα Dob είναι χαμηλά, μπορείς και να το στρέψεις στην... απένατι βεράντα. Αλλά μετά θα πρέπει να το ευθυγραμμίσεις και βλέποντας κάποιον πλανήτη. Ανα χρειαστεί να τον εστιάσεις, στρέφεις τον δακτύλιο ασφάλισης που είναι πόσω από το κέλυφος του φακόυ, μετά βιδώνοντας ή ξεβιδώνοντας το κέλυφος του φακού εστιάζεις. Μην υπερβάλεις στις κινήσεις, για να μην πέσει ο φακός. Και κάτι άλλο. πρόσεξε πως τοποθετείς τον ερευνητη, για να μην τον γρατσουνίσεις όπως εγώ ](*,).

3) Mag 14,7, πρακτικά 13 mag. Αν είσαι σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό φαίνοντια τα πάντα. Στην Αθήνα το τηλεσκόπιο είναι σχεδόν άχρηστο, τίποτα δεν φαίνεται. Με μέτρια φωτορύπανση μια χαρά είναι για παράδειγμα, εγώ όταν είμαι στην Κοζάνι έχω φωτορύπανση 5. Μια χαρά είναι. :shock:

Πάντα καθαρούς και σκοτεινούς ουρανούς!!! :cheesy:

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
1) Δεν χρειάζεται καν φιλμοκαπάκι. Εγώ βάζω το μάτι κατευθείαν στον εστιαστή.

Αυτός ο τρόπος ΔΕΝ δίνει την επιθυμητή ακρίβεια, δεν μπορείς να κεντράρεις τόσο καλά το μάτι σου.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Εκεί που είμαι εγώ τουλάχιστον, που βλέπω μόνο ορίζοντα. Όσο για τον τρόπο ευθυγράμμισης, ναι, είναι χονδροειδής. Άλλωστε έτσι είναι και με το καπάκι. Αν συνδιαστεί με star test είναι καλός.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Αφεστιάζεις το αστέρι. Θα δείς έναν φωτεινό δίσκο με μια στρογγυλή σκιά στη μέση. Αν η σκια είναι στο κέντρο του δίσκου, είσαι ευθυγραμμισμένος. Αν απέχει από το κέντρο το δίσκου, πειράζεις το πρωτεύον μέχρι να τη φέρεις στο κέντρο του δίσκου. Αυτή η σκιά είναι από το δευτερεύον.
Δημοσιεύτηκε

Ακη,

Σε τηλεσκόπιο 10" ΔΕΝ κάνεις ευθυγράμμιση με το μάτι. Οσο και αν φανεί ότι όλα είναι καλά, στην πράξη δεν είνια ευθυγραμμισμένο. Να κάνεις το κόλπο με το καπάκι. Το μέγεθος της τρύπας είναι....μικρό; Κάψε ένα ψιλό καρφάκι και τρύπα στο κέντρο της γούβας.

Σαν γενικός κανόνας, ευθυγράμμιση σε 10αρι δεν κάνεις μόνος ούτε όταν είσαι έμπειρος. Χρειάζεσαι βοηθο για να κοιτάει στον προσοφθάλμιο, ή να γυρίζει τις βίδες του πρωτεύοντος. ΕΝτάξει, γίνεται και μόνος αλλα θα θυμίζει το ανέκδοτο με τη μαιμού και την καμηλοπάρδαλη.........και θα ταλαιπωρηθείς πολύ.

Το μέγεθος που θα δείς δεν θα είναι ούτε το μέγιστο του τηλεσκοποίου (14,7) που σου ανέφερε ο Γιάννης ούτε τα 13 που έδωσε σαν πρακτικό μέσο όρο. Θα είναι το μέγεθος που θα σου επιτρέπουν και οι υπόλοιπες συνθήκες που τελικά διαμορφώνουν το seeing. κάνε μίας έρευνα στο forum να δείς τι σημαίνει seeing

Επίσης, το star test, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στο post του Γιάννη και πάλι. Κάνε μία έρευνα στο forum να δείς τι υπάρχει περι ευθυγράμμισης (θα το βρείς και ώς COLLIMATION) ΝΕΥΤΩΝΙΟΥ. Διάβασ τις οδηγίες σωστά, και μην ξεκινήσεις τίποτε αν δεν είσαι σίγουρος ότι:

α) Το τηλεσκόπιο ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ευθυγράμμιση

β) Κατάλαβες καλά και

γ) Μπορεις να τα καταφέρεις

Θα τα λέμε

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Επίσης πόσο μπορεί να με παιδέψει ή και πόσο ακριβής είναι η ευθυγράμμιση με το καπάκι; Σκέφτομαι στο μέλλον να πάρω αυτό: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=5 είναι καλό για την ευθυγράμμιση;

Sky Watcher 60/700

Δημοσιεύτηκε
Ακη,

Σε τηλεσκόπιο 10" ΔΕΝ κάνεις ευθυγράμμιση με το μάτι. Οσο και αν φανεί ότι όλα είναι καλά, στην πράξη δεν είνια ευθυγραμμισμένο. Να κάνεις το κόλπο με το καπάκι. Το μέγεθος της τρύπας είναι....μικρό; Κάψε ένα ψιλό καρφάκι και τρύπα στο κέντρο της γούβας.

Σαν γενικός κανόνας, ευθυγράμμιση σε 10αρι δεν κάνεις μόνος ούτε όταν είσαι έμπειρος. Χρειάζεσαι βοηθο για να κοιτάει στον προσοφθάλμιο, ή να γυρίζει τις βίδες του πρωτεύοντος. ΕΝτάξει, γίνεται και μόνος αλλα θα θυμίζει το ανέκδοτο με τη μαιμού και την καμηλοπάρδαλη.........και θα ταλαιπωρηθείς πολύ.

Το μέγεθος που θα δείς δεν θα είναι ούτε το μέγιστο του τηλεσκοποίου (14,7) που σου ανέφερε ο Γιάννης ούτε τα 13 που έδωσε σαν πρακτικό μέσο όρο. Θα είναι το μέγεθος που θα σου επιτρέπουν και οι υπόλοιπες συνθήκες που τελικά διαμορφώνουν το seeing. κάνε μίας έρευνα στο forum να δείς τι σημαίνει seeing

Επίσης, το star test, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στο post του Γιάννη και πάλι. Κάνε μία έρευνα στο forum να δείς τι υπάρχει περι ευθυγράμμισης (θα το βρείς και ώς COLLIMATION) ΝΕΥΤΩΝΙΟΥ. Διάβασ τις οδηγίες σωστά, και μην ξεκινήσεις τίποτε αν δεν είσαι σίγουρος ότι:

α) Το τηλεσκόπιο ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ευθυγράμμιση

β) Κατάλαβες καλά και

γ) Μπορεις να τα καταφέρεις

Θα τα λέμε

Δημήτρης

Ευχαριστώ για την βοήθεια. Πρώτα απ' όλα με λένε γιώργο και τα έχω όλα αυτά υπόψην μου και την ευθυγράμμιση θα την κάνω μαζί με τον πατέρα μου. Αλλά έτσι όπως μου τα παρουσιάζεις τα πράγματα μου φαίνεται ότι και να προσπαθήσω πολύ, δεν θα έχω ακριβής ευθυγράμμιση, έτσι είναι;

Sky Watcher 60/700

Δημοσιεύτηκε
Να ξέρεις ότι όσο πιο μεγάλες ίντσες έχεις τόσο συχνότερα απαιτείται και ευθυγράμμιση.Η ευθυγράμμιση δεν μπορεί να γίνει τέλεια,ειδικά τις πρώτες φορές και πόσο μάλλον με χρήση καπακιού.Προσπάθησε απλά να ακολουθήσεις 2 κανόνες: να φαίνεται όλος ο πρωτεύων,και στη συνέχεια η μικρή μάυρη κουκίδα να είναι εντός του μαύρου κύκλου.Πως θα το κάνεις αυτό;Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί,τόσο εδώ σε αυτό το φόρουμ όσο και σε άλλους ιστότοπους.Όπως προαναφέρθηκε μπορείς να ψάξεις και για ξένα guides με την λέξη-κλειδί "Collimation".
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
αν δεν έχω καλή ευθυγράμμιση θα αλλοιώνεται το είδωλο των αντικειμένων του ουρανού;

Sky Watcher 60/700

Δημοσιεύτηκε
Ναι.Αλλά όπως σου είπα να ακολουθείς αυτούς τους δυο κανόνες.Να φαίνεται όλος ο πρωτεύων και η μαύρη κουκίδα να είναι εντός του μαύρου κύκλου.Τώρα εάν δεν είναι ακριβώς στο κέντρο δεν έγινε και τίποτα.Την τελευταία φορά που κοίταξα την ευθυγράμμιση μου (έχω 8άρι με ότι αυτό συνεπάγεται) η μαύρη κουκίδα έτεινε προς τα πάνω στον κύκλο,δεν ήταν αααακριβώς στο κέντρο.Ωστόσο δεν έχω παρατηρήσει καμία διαφορά στην παρατήρηση.Διαφορά στο είδωλο θα υπάρξει εικάζω εαν δεν φαίνεται όλος ο πρωτεύων ή αν η κουκίδα είναι έξω απο τον κύκλο.Πάντως όσο μπορείς να διατηρείς την κουκίδα στο κέντρο.
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
Εγώ, μόνο με το μάττι στον εστιαστή, όταν κάνω star test, είναι σχεδόν τέλεια ευθυγραμμισμένο, ακριβώς όπως τα λες Γρηγόρη.
Δημοσιεύτηκε
Αν είναι στο κέντρο του κύκλου του εστιαστή. Εκεί θα έχει καλή ευθυγράμμισση. Μην το πειράξεις.
Δημοσιεύτηκε

Ακολούθα τις συμβουλές του Γρογόρη και του Δημήτρη , δες και αυτό http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261 και με το καιρό θα την παίζεις την ευθυγράμμιση στα δάχτυλα .

Υπομονή και επιμονή θέλει .

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Δημοσιεύτηκε
Επιτέλους πήρα το τηλεσκόπιο!!!!!! Το παρέλαβα το Σάββατο αλλά σήμερα βρήκα χρόνο για να το στήσω. Είναι το καλύτερο γενέθλιο δώρο που θα μπορούσα να είχα ποτέ!!!!!!!!!! Κάτι που παρατήρησα είναι ότι ενώ για την ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος πρέπει να φαίνονται τα 3 ελατήρια, εμένα υπάρχουν 6 στο πρωτεύων. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Sky Watcher 60/700

Δημοσιεύτηκε

Το 10" εχει 6 μην σε απασχολει. Τα manual που σου εδωσαν για τις ρυθμισεις ειναι τυπικα.

Καλες παρατηρησεις και καθαρους ουρανους!

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
Το 10" εχει 6 μην σε απασχολει. Τα manual που σου εδωσαν για τις ρυθμισεις ειναι τυπικα.

Καλες παρατηρησεις και καθαρους ουρανους!

Ευχαριστώ πολύ!!! Πάω τώρα έξω να δω Κρόνο και Άρη

Sky Watcher 60/700

Δημοσιεύτηκε
Καθαρούς ουρανούς! :cheesy:Καλορίζικο.!!! :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ!!!!!!!! Ανυπομονώ να πάω σε 2 εβδομάδες στο χωριό μου για να το δοκιμάσω σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό.

Sky Watcher 60/700

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους! Μπορεί να είναι εντελώς χαζή η ερώτησή μου, αλλά θα ήθελα να με διαφωτίσει κάποιος. Ώρα 22:55 κοιτάζω τη θάλασσα του Φαλήρου από διαμέρισμα 6ου ορόφου στο Παγκράτι. Ξαφνικά βλέπω στον ουρανό, κοντά στο Φάληρο να σχηματίζεται μια φωτεινή ολοκόκκινη μπάλα, η οποία είχε διάμετρο μεγέθους κέρματος ευρώ. . Αυτό σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι το διαμέρισμά μου απέχει απο το Φάληρο γύρω στα 8χλμ νομίζω ςοτι μπορεί να μας οδηγήσει με τον κατάλληλο υπολογισμό στην κατά προσέγγιση πραγματική διάμετρο της μπάλας.

Η μπάλα αφού σχηματίστηκε άρχισε να κατευθύνεται προς το έδαφος και μου δημιούργησε την αίσθηση ότι θα συμβεί κάποια μεγάλη πρόσκρουση. Σε 5-6 δευτερόλδεπτα το φαινόμενο ολοκληρώθηκε. Από την παρατήρηση των δορυφόρων iss και iridium έχω αποκτήσει εμπειρία στο να μπορώ να προσδιορίσω τη φωτεινότητά τους. Η φωτεινότητα της μπάλας λοιπόν ήταν -4 με -5 περίπου.

Φαντάζομαι θα υπάρχει λογική εξήγηση του φαινομένου. Γνωρίζει κανείς?

Ασφαλώς αποκλείουμε να ήταν κάποιος προβολέας ή κάτι επίγειο.

Ευχαριστώ!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης