kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2012 Το πρίσμα του 1.25" επισκιάζει τα άκρα του πεδίου (και παραμορφώνει), ενώ το κάτοπτρο του 2" είναι μεγάλο και επίπεδο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
HOMO Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Μια ερώτηση αν και λιγάκι εκτός θέματος. Σκέφτομαι να αγοράσω το Hyperion Aspheric 31mm . Το χει δουλέψει κανείς σε "γρήγορα" τηλεσκόπια με μικρό εστιακό λόγο εννοώ? Αξ'ιζει το κόπο ή θα χρειάζεται και διορθωτη κόμης παράλληλα για να δίνει αποδεκτό είδωλο?? Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Αν και δεν είμαι πολύ ευαίσθητος στο θέμα της κόμης, μπορώ να δηλώσω πως o Hyperion Aspheric 31mm έχει καλύτερη συμπεριφορά στο 12" f/4.9 και το WO 66SD f/6 από τον Nagler 22mm T4, τον ES100 20 (ο οποίος στο διοπτρικό είναι χειρότερος στα άκρα) και παραπλήσια του Nagler 17mm T4. Φυσικά αυτοί ο Nagler και οι φακοί των 100 μοιρών δεν είναι οι καλύτεροι στα άκρα σε σχέση με τους Nagler T5 και τους SWA φακούς. Το σίγουρο είναι πως ο 31mm είναι καλύτερος από όλους τους υπόλοιπους Hyperions στον τομέα αυτό και πολύ καλύτερος από τον 24mm. To δικό σου f/4.7 είναι πιο απαιτητικό πάντως. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
HOMO Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Κώστα το δικό μου είναι f5 . Είναι της GSO. Πάντως και στο διαδίκτυο έχω ακούσει καλά λόγια για τον συγκεκριμένο φακό. Θέλω να τον χρησιμοποιήσω με το βαρελάκι των 1,25 για να προσαρμόζω ένα φίλτρο Ο iii και να παρατηρώ διάχυτα νεφελώματα εκπομπής ή ανάκλασης . Επίσης είναι απαραίτητο ένα προσοφθάλμιο μικρής μεγέθυνσης στη παρατήρηση μεταβλητών για να χωρούν όσο το δυνατό περισσότερα αστέρια στο πεδίο. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δεν το έχω δοκιμάσει με το βαρελάκι των 1.25" στο 12ρι, αλλά στο 5ρι Heritage δεν εστιάζει. Με το βαρελάκι το εστιακό επίπεδο βγαίνει προς τα έξω. Αν δεν έχεις εστιαστή χαμηλού προφίλ ίσως να μην εστιάζει και στο δικό σου. Στα SCT και MCT εστιάζει δίχως πρόβλημα, όπως και στα SW όπου έχει αλλαχθεί ο εστιαστής με εκείνον της TS (καθώς έτσι μπαίνει 35mm πιο μέσα).Αν εστιάζει θα έχεις μια εικόνα λίγο μεγαλύτερη από έναν Plossl 32mm και τα άκρα θα περικοπούν ούτως ή άλλως, άρα δεν θα χρειαστείς διορθωτή κόμης! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
HOMO Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Γιατί λίγο μεγαλύτερη εικόνα από έναν Plossl 32mm? Εννοείς πως το βαρελακι των 1,25 θα μου κόψει τόσο πολύ πεδίο? Δηλαδή από τις 72 μοίρες θα πάω στις 55 μοίρες?? Πάντως ο εστιαστής μου είναι της TS! Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Φυσικά. Η μέγιστη ανοχή της κάννης 1.25" είναι τα 24mm για φακό 68 μοιρών και 32mm για φακό Plossl 50 μοιρών. Ο 31mm έχει ωφέλιμο πεδίο λίγο μεγαλύτερη από του Plossl και λίγο ακόμη, βινιεταρισμένο. Αλλά το πεδίο 72 μοιρών με την κάνει 2" είναι εντυπωσιακό, όσο των Delos. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
HOMO Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Διαθέτουν δύο μεγέθη σωλήνων. Το κάθε Hyperion-Aspheric διαθέτει δύο διαμετρήματα. Το στάνταρ διαμέτρημα των 2” παρέχει το πλήρες πεδίο των 72ο, ενώ το διαμέτρημα 1¼ ” παρέχει το μέγιστο πραγματικό πεδίο που υπήρξε ποτέ σε προσοφθάλμιο 1 ¼ ”, με μέγεθος field stop 1.265” (32mm)! Προσφέρουν εικόνα εξαιρετικής πιστότητας σε κάθε σημείου του πεδίου σε τηλεσκόπια 1 ¼ ” ή διοφθάλμια. Για τον 36αρη το Πλανητάριο γράφει τα παραπάνω! Ισχύουν τα παραπάνω και τι ακριβώς σημαίνουν? Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δεν μπορεί να είναι 32mm καθώς 1.25 inches = 31.75 millimeters. Βάλε και το πάχος της κάννης που κόβει 1-2mm από κάθε πλευρά. Ο Televue Plossl έχει field stop 27mm και ο 24mm Hyperion το μέγιστο δυνατό, 29mm. Νομίζω πως και οι 2 Aspheric με την κάννη 2" πρέπει να φθάνουν τα 29mm field stop, δίνοντας πραγματικό πεδίο 1.33 μοιρών με το GSO, που σημαίνει φαινομενικό πεδίο 46 μοίρες για τον 36 και 53,6 μοίρες για τον 31. Ότι δίνουν πέρα από αυτά τα νούμερα θα είναι βινιεταρισμένο. Τι φακούς έχεις τώρα; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Montana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Ας παραθέσω κι εγώ μια απορία σχετικά με τους Hyperions.Έχω 2, τον 10άρι και τον 17άρι. Πήγα και τους δοκίμασα στην 2" διαγώνιο, βγάζοντας την 1,25 κάνη, με αποτέλεσμα, να παιρνω και με τους 2 την ίδια εικόνα. Δε πρέπει να βγάζω την κάνη ακόμα και αν χρησιμοποιώ 2" διαγώνιο; Keep your friends close, and your enemies closer...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Φυσικά! Η κάννη περιέχει το στοιχείο Smythe που προσδίδει την εστιακή κάθε φακού και διορθώνει τις παραμορφώσεις του. Χωρίς αυτό και οι δύο φακοί είναι περίπου 22mm. Στο SCT δεν φαίνεται ο αστιγματισμός τους, αλλά αν τους δοκιμάσεις σε f/5 θα δεις τι σημαίνει η απουσία διόρθωσης.Τους Hyperions μπορείς να τους βάλεις στο 2" με τον αντάπτορα, σαν 1.25", ή χωρίς αυτόν, σαν 2". Η κάννη 1.25" δεν πρόκειται να κτυπήσει το κάτοπτρο, γιαυτό η κάννη των Hyperions είναι κοντή σε σχέση με άλλων φακών. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Montana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2012 Ουσιαστικά λοιπόν με την 2"διαγώνιο "απέκτησα" και άλλον ενα φακό...τον ~22mm Keep your friends close, and your enemies closer...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα