Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

ενδιαφερομαι να φτιαξω ενα dobsonian τηλεσκοπιο.θα ηθελα να ειναι απο 6 ιντσες και πανω.γιαυτο θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις.

1.Ξερετε καποιο λινκ να μπω να δω πως φτιαχνετε και επισης να δω τα υλικα?

2.ποσο μπορει να μου κοστισει?

3.με συνφερει να φτιαξω η να αγορασω?

Δημοσιεύτηκε

αααα και κατι που ξεχασα να ρωτησω.μηπως ξερετε απο που θα μπορουσα να παρω τους φακους και ολα αυτα που ειναι απαρετητα για την κατασκευη του

?

Δημοσιεύτηκε
Το να φτιάξεις από οικονομική άποψη το μόνο σίγουρο είναι πως η απάντηση είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ εκτός και προκειται για μεγάλο τηλεσκόπιο (12+ ίντσες με την προϋπόθεση πως θα κατασκευάσεις και το κάτοπτρο). Διευκρίνησε το "πόσο" θέλεις να φτιάξεις; Μόνο συναρμολόγηση εμπορικών κομματιών; ή και κατασκευή οπτικών;
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Το να φτιάξεις ένα dobsonian τηλεσκόπιο είναι πολύ γενικό. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Θέλεις να φτιάξεις και τα οπτικά ή να τα πάρεις έτοιμα; Αν θέλεις τη γνώμη μου θα σου έλεγα να μην μπλέξεις με κατασκευή καθρέπτη. Το σκάψιμο και η λείανση ενός κατόπτρου δεν είναι απλή υπόθεση ιδιαίτερα αν θέλεις να είναι κάτω από F/6. Θα πρέπει να έχεις ειδικά όργανα για να μετρήσεις καμπυλότητες και σφάλματα (αν θέλεις να έχεις ένα αξιοπρεπές κάτοπτρο). Επίσης αν τα καταφέρεις όλα αυτά θα πρέπει να το στείλεις για επαλλουμίνωση στο εξωτερικό.

Θέλεις να φτιάξεις dobsonian κλειστού σωλήνα ή truss; Συνήθως truss τηλεσκόπια είναι από 12" και πάνω. Πόσες ίντσες θέλεις να είναι και πόσο f; Αυτό θα σου καθορίσει και την εστιακή απόσταση. Το κόστος επίσης δεν μπορεί να στο πει κανείς αν δεν ξεκινήσεις να φτιάχνεις το τηλεσκόπιο. Κι αυτό γιατί μπορείς να φτιάξεις με διάφορα υλικά (φαντασία να έχεις) τα οποία διαφέρουν σε κόστος. Μπορείς να αγοράσεις πχ μια αράχνη για το δευτερεύον ή να φτιάξεις μια. Το ίδιο και με το mirror cell. Θέλει πάρα πολύ ψάξιμο όσο αφορά το σχεδιασμό αλλά και τα υλικά κατασκευής.

Το να φτιάξεις ένα τηλεσκόπιο δεν συμφέρει αν το κριτήριο σου είναι μόνο το κόστος. Αλλά αν το μελετήσεις καλά από πριν, σου εγγυώμαι ότι δεν θα έχει καμία σχέση με τα έτοιμα που κυκλοφορούν όσο αφορά την ποιότητα του.

Έχω φτιάξει ένα τηλεσκόπιο 12" F5 με τα έτοιμα οπτικά από το παλιό μου τηλεσκόπιο.

Ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16285

Αν θέλεις μπορούμε να τα πούμε και από κοντά στην Παγκρήτια συνάντηση τον Αύγουστο.

Δημοσιεύτηκε
τελικα ρωτωντας και σε αλλα φορουμ και αρθρα σε αστρονομικα σαιτ αποφασισα να μην δοκιμασω να φτιαξω(τουλαχιστον τωρα.μπορει στο μελλον να το δοκιμασω)ευχαριστω παντως για τις απαντησεις σας.
Δημοσιεύτηκε

Hi,

I could e-mail you a couple of PDF files that I have saved off of the Web pertaining to constructing a Dob. Just send me an e-mail address to send them to. The are written in English, which may or not be an issue with you.

Clear Skies,

Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε
Όχι το να φτιάξεις διοπτρικό τηλεσκόπιο αξιώσεων είναι πιο δύσκολο. Φτιάξε αν θέλεις νευτώνιο που ειναι πολύ πιο απλό όλοι απο εκεί ξεκινάνε. Η γνώμη μου αγόρασέ το έτοιμο και στο λέει ένας που έχει φτιάξει dobsonian.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης