Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μύθος Νο1: πρέπει να έχουμε την βάση επίπεδη (λάθος!) δεν παίζει κανένα ρόλο το να είναι επίπεδη η βάση στο να είναι το τηλεσκόπιο πολικά ευθυγραμμισμένο. Αν ο άξονας της ορθής αναφοράς στοχεύει τον βόρειο ουράνιο πόλο το τηλεσκόπιο είναι πολικά ευθυγραμμισμένο ασχέτως αν είναι επίπεδη η βάση του ή όχι. Η επίπεδη βάση εξυπηρετεί μόνο στο ότι όταν κάνουμε πολική ευθυγράμμιση και μετακινούμε πχ τον άξονα της ορθής αναφοράς σε αζιμούθιο αλλάζει ταυτόχρονα και ο ύψος και δυσχεραίνεται η διαδικασία. Για απλή πολική ευθυγράμμιση με διόπτρα δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε με αλφάδια κλπ να κάνουμε την βάση επίπεδη. Για φωτογράφιση και ευθυγράμμιση με διολίσθηση καλό είναι να την έχουμε επιπεδη για να μην μπλέχουμε σε επίπονες μικροδιορθώσεις.

Μύθος Νο 2 η πολική ευθυγράμμιση γίνεται με όλο τον εξοπλισμό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω στην βάση. Λέω ένα ηχηρό ΟΧΙ!

Πρώτον σε βάσεις όπως η EQ6 μπορεί όπως πρέπει να την στρέψουμε για να στοχεύσουμε με την πολική διόπτρα ο εξοπλισμός να βρίσκει στα πόδια του τρίποδα και δεύτερον όταν έχουμε πολύ και βαρύ εξοπλισμό πάνω στην βάση και προσπαθούμε με τον κοχλία να ανεβάσουμε τον άξονα της ορθής αναφοράς σε ύψος η αντίσταση είναι μεγάλη και μπορεί να "κλωτσήσουν" οι στροφές. Αν θέλουμε ντε και καλά να κάνουμε ευθυγράμμιση με όλα επάνω καλό είναι να φροντίζουμε ο άξονας να στοχεύει λίγο πιο πάνω από το ύψος του βόρειου ουράνιου πόλου ώστε μόνο να ξεβιδώνουμε και αυτός να κατεβαίνει κατά την πολική ευθυγράμμιση. Επίσης εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε ευθυγράμμιση με διολίσθηση χρησιμοποιώντας έναν ελαφρύ οπτικό σωλήνα και όταν την ολοκληρώσουμε να φορτώσουμε βαρύ εξοπλισμό.

Όταν ευθυγραμμίζουμε με την βάση ξεφόρτωτη (όπως πρέπει δηλαδή) την πιέζουμε λίγο με το χέρι προς τα κάτω ασκώντας όση δύναμη χρειάζεται καθώς κοιτάμε μέσα από την πολική διόπτρα για να παίρνουμε τους λίγους τζόγους που ενδεχομένως υπάρχουν.

Αν αστροφωτογραφίζουμε και κατα λάθος βγει το βύσμα... δεν είναι ανάγκη να ξανακάνουμε calibration του goto. Το τηλεσκόπιο παρακολουθεί μια χαρά όταν ξανασυνδέσουμε το βύσμα απλώς δεν έχει goto. Για την αστροφωτογράφιση δεν έχει σημασία.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Όσον αφορά το ζύγισμα με τη βάση ξεφόρτιστη είναι σωστή συμβουλή αλλά αφορά προφανώς μόνο την πρόχειρη ευθυγράμμιση με τη διόπτρα. Αν μετά συνεχίσεις σε ευθυγράμμιση με διολίσθηση θα έχεις εξ'ορισμού φορτίο πάνω στο τηλεσκόπιο. Θα τροποποιούσα τη συμβουλή λέγοντας πως κάνουμε όσο πιο καλή ευθυγράμμιση μπορούμε με τη βάση χωρίς φορτίο και τελειοποιούμε με διολίσθηση όπου δε θα χρειαστεί να κάνουμε μεγάλες κινήσεις των γραναζιών εφόσον έχουμε κάνει καλά το προηγούμενο βήμα.

 

Δυστυχώς, τα χειριστήρια ρύθμισης ύψους και αζιμουθίου στις ισημερινές είναι συχνά κακοσχεδιασμένα με αποτέλεσμα είτε να κλωτσάνε, είτε να κάνουν άλματα. Και στην παλιά ρώσικη που έχω και στην EQ6 (όπου άλλαξα και τις χειρόβιδες) είχα εντοπίσει θέματα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ο Γιώργος είπε κάτι το οποίο δυστυχώς είναι πολύ σωστό για την EQ6. Μην χρησιμοποιείτε την βίδα που

ανυψώνει την στήριξη με πλήρες φορτίο γιατί απλά αυτή θα κλωτσήσει. Νόμιζα τόσο καιρό,ότι έτυχε αυτή

που χρησιμοποιώ εγώ να είναι ελαττωματική. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι δεν είναι έτσι.Φαίνεται ότι

πολλές ή μια ολόκληρη παρτίδα από αυτές πουλήθηκαν στην Ελλάδα με αυτό το ελάττωμα. Εγώ άλλαξα

την βίδα με μία του εμπορίου. Η δική της μετρημένη με το παχύμετρο ήταν κάτι παραπάνω από 9 χιλιοστά,

ενώ θα έπρεπε να είναι 10.(-2 δέκατα του χιλιοστού, Δηλαδή 9,8 χιλιοστά που είναι και οι διεθνείς

προδιαγραφές για τις συγκεκριμένες βίδες).

Όμως επειδή η στήριξη δουλεύτηκε με την δική της ελαττωματική βίδα έγινε κάποια ζημιά.

Ενώπιον οφθαλμού μου,επειδή κάνω την ασστροφωτογράφιση με προσοφθάλμιο με σταυρόνημα την είδα

να κρεμά προς τα κάτω. Τρεις φορές μέσα στο καλοκαίρι.

Σκέφτομαι μάλιστα σοβαρά το ενδεχόμενο να φτιάξω και για αυτήν ακόμα ένα ξύλινο τριπόδι το οποίο

στο κάτω μέρος θα έχει και βόλτα για την τελική στάθμιση του οργάνου (αλφάδιασμα) ούτως ώστε

χρησιμοποιώντας τις βίδες τού τριποδιού να καταργήσω την χρήση των βιδών ανύψωσης της στήριξης.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Δοκίμασα τον μύθο νο1 και όντως δεν χρειάζεται να κάνουμε χρήση αλφαδιού ώστε να παραλληλίσουμε την στήριξη. Η δοκιμή έγινε μια συνεχόμενη εβδομάδα που ήμουν στον πάρνωνα με την heq5 και το 130άρι διοπτρικό (15 κιλά στα όρια της). Το setup το μετέφερα 3 φορές λόγω αέρα και σε καμία περίπτωση δεν ασχολήθηκα να παραλληλίσω την στήριξη. Όλες μου οι λήψεις ήταν καρφί με 10λεπτες υποεκθέσεις.
Δημοσιεύτηκε

Μύθος Νο3: "Μόνο οι ισημερινές στηρίξεις μπορούν να ευθυγραμμιστούν πολικά..."

Κάθε στήριξη (εκτός από τη μεσημβρινή, αλλά ποιος ερασιτέχνης χρησιμοποιεί τέτοια...) μπορεί να ευθυγραμμιστεί πολικά. Ακόμη και σε μια αλταζιμουθιακή, αν της δώσουμε την κατάλληλη κλήση και ο ένας άξονας σκοπεύει τον πολικό, μπορεί να παρακολουθεί με καινηση του ενός χειριστηρίου μόνο. Δεν είπα ότι είναι πρακτικό, αλλά δουλεύει... :cheesy: [/i]

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Αυτή είναι η υψαζιμουθιακή με ισημερινή σφήνα (με ένα ή δύο βραχίονες, γνωστή ως πηρούνα) η οποία όμως παρουσιάζει περιστροφή πεδίου. Είναι ισημερινή αλλά όχι γερμανική.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Γιατί έχει περιστροφή πεδίου η ισημερινή σφήνα; Μήπως εννοείς κάτι άλλο;
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Επειδή κινείται δεξιά- αριστερά, έστω και σε κλίση. Δεν το πάνω μέρος μένει πάντοτε επάνω, έτσι κάνει η δική μου Bresser τουλάχιστον.

Δεν έχω φωτογραφήσει βέβαια. Αλλά η διαφορά κίνησης από την ισημερινή είναι έκδηλη. Εκεί το τηλεσκόπιο ακολουθεί την κλίση των αστερισμών από την ανατολή μέχρι τη δύση. Η σφήνα έχει πάντα την ίδια κλίση. Έτσι δεν είναι;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Είμαι λίγο θολωμένος από το πρωί στον υπολογιστή και δυσκολεύομαι να οπτικοποιήσω αυτό που μου λες. Αν μπορείς δες το εξής βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=pVDr_lwIP5U και δες εκεί στην αρχή που το κουνάει λίγο να μου πεις τι να προσέξω για να καταλάβω τι λες.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
το τηλεσκόπιο στην πρώτη φωτο εμφανίζει περιστροφή πεδίου.Το τηλεσκόπιο της κάτω φωτογραφίας ΄δεν έχει καθόλου περιστροφή.Προυπόθεση η καλή πολική ευθυγράμιση.Ο πολικός βρίσκεται στα δεξιά όπως κοιτάμε το τηλεσκόπιο

DSC_0023.thumb.JPG.c35ad2d23c5fb85668ca75482c54c19a.JPG

t_dsc_0024_627.jpg.78c9468a60ee2579e32e409be1454ef3.jpg

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί και εγώ να μην έχω καταλάβει καλά, μια που δεν φωτογραφίζω κιόλας. Κάποιος που κάνει μακρές εκθέσεις σε Βορρά και Νότο με ισημερινή σφήνα μπορεί να το ξεκαθαρίσει.

Όπως το έχω εννοήσει πάντως, η γερμανική περιστρέφεται γύρω από τον Πολικό

gemdiagram1.jpg

gemdiagram2.jpg

Ενώ η υψαζιμουθιακή με σφήνα παρακολουθεί έναν παράλληλο, χωρίς να γέρνει η ίδια κατά τη φορά που γέρνουν οι αστερισμοί

forkdeclination3.jpg

 

Τώρα που το ξανασκέπτομαι το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο έτσι κι' αλλιώς.

 

ΥΓ: Όσο για την γλώσσα φταίει η αυτόματη διόρθωση ( ; ) του iOS.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Όπως το έχω εννοήσει πάντως, η γερμανική περιστρέφεται γύρω από τον Πολικό

Ενώ η υψαζιμουθιακή με σφήνα παρακολουθεί έναν παράλληλο, χωρίς να γέρνει η ίδια κατά τη φορά που γέρνουν οι αστερισμοί

 

Είτε ισημερινή είται υψαζιμουθιακή σε σφήνα ξέχνα την κινηση της στήριξης και παρακολούθα την κίνηση του σωλήνα.Θα δείς οτι και στις δύο περιπτώσεις η κίνηση είναι η ίδια.Κια τα δύο περιστρέφονται με τους αστερισμούς.Κάνε το πείραμα έστω και στο σαλόνι σου να δείς πως περιστρέφεται ο σωλήνας στο meade με σφήνα

Δημοσιεύτηκε
Η περιστροφή πεδίου δεν γίνεται να υφίσταται, εάν η βάση κινείται στο επίπεδο της εκλιπτικής.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
  • 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Στην παραπάνω συζήτηση επισημάνθηκε ο πέρα για πέρα υπαρκτός κίνδυνος που υπάρχει να χαλάσει η βίδα ανύψωσης ιδικά στην EQ6. Προτάθηκε μάλιστα η πολική ευθυγράμμιση να γίνετε από το πόδι, και όχι από την συγκεκριμένη βίδα. Πράμα το οποίο είναι πέρα για πέρα σωστό για δύο τουλάχιστον μεθόδους πολικής ευθυγράμμισης. Αυτών της αντιστοιχήσεις των σχεδιασμένων αστερισμών μέσα στην διόπτρα, με τους πραγματικούς εκείνη την ώρα στον ουρανό, και της τεχνικής της διολίσθησης. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε μία πατέντα, με την οποία αποκτούμε τέλια μικρομετρική κίνηση στο πόδι του τριποδιού πού κάνει ευκολότατα τώρα τα πράγματα, και δεν επηρεάζει καθόλου μα καθόλου την σταθερότητα του συστήματος μας. Στο κατασκευές και τεχνικές ανεπικαιρότιτας θα βρήκε φωτογραφίες και οδηγίες για αυτήν την απλούστατη κατασκευή. Επίσης την πλήρη εξήγηση του γιατί δεν επηρεάζετε αρνητικά η πολική ευθυγράμμιση με τους δύο παραπάνω τρόπους και τι μέθοδο ακολουθώ εγώ που χρησιμοποιώ το ρολόι της διόπτρας ούτως ώστε να έχω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην πολική ευθυγράμμιση ρυθμίζοντας το ύψος από το πόδι. (Διότι αυτές οι μέθοδοι επηρεάζονται από την κακή στάθμιση του οργάνου.) Τέλος και τα σχέδια, ή μάλλον την ιδέα για το πώς σε μηχανουργείο μπορεί να μπει εκεί πάνω στο σώμα της στήριξής ένα δακτυλίδι και με αυτόν τον τρόπο να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της τρομερής φθοράς που έχει στο σημείο εκείνο ιδικά η συγκεκριμένη στήριξη.

1787427961_IMG_8086.thumb.jpg.6310ab4ded0f197299a5e943a3259ac4.jpg

1184047430_IMG_8087.thumb.jpg.3ec91591b0295bfae446c3ffaf85b30f.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης