Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πρώτα απ΄όλα μιας και αυτό είναι το πρώτο μου μήνυμα, χαιρετίζω όλη την κοινότητα, καλώς σας βρήκα.

Στο προκείμενο τώρα, μου αρέσει η φωτογραφία και ιδιαίτερα το πεδίο του widefield. Μέχρι τώρα δεν είχα δοκιμάσει κάτι άλλο πέραν μικρών σχετικά εκθέσεων, που δεν απαιτούσαν Tracking, αλλά θέλω να πειραματιστώ με πολλαπλές εκθέσεις και stacking για απολοιφή θορύβου και καλύτερο αποτέλεσμα. Προφανώς λοιπόν χρειάζομαι "κάτι" για να ακολουθώ την κίνηση των αστεριών. Υπάρχει διαθέσιμο λοιπόν ένα compo Go To τηλεσκόπιο & βάση στήριξης της Celestron, συγκεκριμένα το NexStar 6 SE http://www.celestron.com/astronomy/telescopes/celestron-nexstar-6se.html.

Προφανώς για αυτό που θα ρωτήσω ισχύει το "διάβασε τις οδηγίες" αλλά επειδή δεν είμαι και πολύ σχετικός, ζηταώ τη βοήθεια σας. Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι αν γίνεται να τοποθετήσω την dslr μου στην βάση στήριξης, να ευθυγραμμιστώ με τον πολικό αστέρα και στη συνέχεια να να γίνει star tracking από τη βάση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Φιλικά,

Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Καλως ηρθες Κώστα,

αν δεν κάνω λάθος χρειάζεσαι ισημερινή στήριξη για να αποφύγεις την περιστροφή του πεδίου της Αλταζιμουθιακής

Φιλικά,

Μηνάς

I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε

Καλωσήλθες αγαπητέ φίλε!

Αν σκοπεύεις να φωτογραφίσεις μέσα από το τηλεσκόπιο τότε κάθε άλλο παρά wide field είναι το συγκεκριμένο με εστιακή απόσταση 1500 χιλιοστά. Επιπλέον, όπως σωστά ειπώθηκε, το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι αλταζιμουθιακό και ναι μεν "ακολουθεί" τα άστρα αλλά όχι με τρόπο κατάλληλο για φωτογράφιση. Παλαιότερα, βέβαια, η Celestron διέθετε και τρίποδο με ισημερινή σφήνα που το μετέτρεπε σε ισημερινό, δεν ξέρω αν το δίνει ακόμα.

Αν θέλεις απλά τη βάση για φωτογράφιση τότε πρέπει να πάρεις μια πραγματική ισημερινή που θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα, όπως η Skywatcher HEQ5 ή EQ6 που σηκώνουν και τηλεσκόπιο που μπορείς να πάρεις χώρια.

Υπάρχουν και ισημερινές βάσεις ειδικά για φωτογραφικές μηχανές, με μικρή δυνατότητα φορτίου αλλά που είναι πολύ πιο φορητές από τις ισημερινές που σηκώνουν τηλεσκόπια.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Eυχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας, ήταν πολύ κατατοπιστικές!

Δεν διευκρίνησα κάτι σωστά, δεν σκόπευα να φωτογραφίσω δια μέσου του τηλεσκοπίου, αλλά με τη μηχανή προσαρμοσμένη στη βάση ή πάνω στο τηλεσκόπιο. Προφανώς όπως εξηγήσατε αυτό δεν γίνεται, οπότε πάμε σε άλλη λύση, μάλλον κάτι σαν το Vixen Polarie (εν καιρώ λόγω περιορισμένου budget) ή σε ιδιοκατασκευή σαν και αυτή: http://www.instructables.com/id/Build-a-star-tracker-for-your-DSLR-and-make-your-o/

Δημοσιεύτηκε
Μπορείς να προσαρμόσεις την μηχανή πάνω σε μια ισημερινή βάση όπως η EQ5 είτε ρομποτική είτε με μοτέρ
I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε

Αν βάλεις ισημερινή σφήνα κάνεις την βάση του ισημερινή και φωτογραφίζεις κανονικά με την μηχανή piggyback στο C6. Εγώ αυτό θα έκανα έχεις ισημερινή βάση και μην πετάς λεφτά στο polarie και άλλα τέτοια. Αν δεν έχεις αυτόματη οδήγηση δεν πειράζει με τηλεφακό μέχρι 200 χιλιοστα απλά διόρθωνε με το χέρι κοιτώντας από προσοφθάλμιο μεγάλης μεγέθυνσης ένα αφεστιασμένο άστρο και κάθε δυο τρία λεπτά διόρθωνε λίγο αν χρειάζεται.

Αν έχεις φακό κάτω από 200 πιθανότατα να μην χρειαστεί και καθόλου διόρθωση αν κάνεις αρχικά καλή πολική ευθυγράμμιση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Ένα τέτοιο χρειάζεσαι και μην το ψάχνεις παραπέρα!

http://www.celestron.com/astronomy/celestron-wedge-nexstar-6se-and-8se.html

Το πρόβλημα ειναι πως η Celestron διέκοψε την παραγωγή του... :( Μπορείς να φτιάξεις και έναν από ξύλο μόνος σου και να ειναι και καλύτερος ή να βρεις μεταχειρισμένο κάποιον.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Να στε καλά, πρώτη φορά παίρνω τόσο άμεσες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε forum και πάλι σας ευχαριστώ όλους.

Οκ, το κατάλαβα για τη βάση που μπαίνει σφήνα στη βάση του τηλεσκοπίου και το μετατρέπει από αλταζιμουθιακό σε ισημερινό, αλλά αυξάνουν άκομη περισσότερο τον όγκο ένος ήδη ογκώδους αντικειμένου που θα πρέπει να μεταφέρεται στα βουνα και στις ραχούλες. Χρήσιμη πληροφορία αλλά στα ίδια χρήματα περίπου παίζουν μερικά Star Tracker σαν αυτό της Vixen ή το Astrotrac που πρότεινε ο φίλος kookoo gr.

Το πλεονέκτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δεν έχω FF κάμερα με εξίσου βαριούς και ογκώδεις φακούς, αλλά μια APS-C που μαζί με τον φακό δύσκολα ξεπερνά το 1,5 κιλό... ίσως ένα light και μαζεμένο σε διαστάσεις Star Tracker να βολεύει καλύτερα σε θέματα φορητότητας αλλά και σε διάταξη στο πεδίο, αφού πολλές φορές τραβάω από χαμηλές, κοντά στο έδαφος γωνίες.

Προφανώς και θα σας φαίνονται λίγο αστεία και της πλάκας αυτά τα συστηματάκια αλλά μιας που θα είμαι γενικά σε wide εστιακές αποστάσεις, 16-20mm, η super απόλυτη ακρίβεια δεν είναι το ζητούμενο.

Τα υπόλοιπα που έχουν προταθεί ξεφεύγουν πολύ σε τιμές... εδώ το σκέφτομαι για κάνα barn door χειροκίνητο! :lol:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης