Jump to content

Γαλαξίας Ανδρομέδα με Dob 8''- Απορία


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χτες το βράδυ εντόπισα τον γαλαξία της Ανδρομέδας με Dob 8''. Χρησιμοποιώντας φακό 10 και Barlow 2Χ φαινόταν θολά. Με κυάλια 10Χ50 φαινόταν πιο καθαρά....Πρόβλημα εστίασης δεν είχε το τηλεσκόπιο...Τι φταίει? Μήπως έπρεπε να χρησιμοποιήσω φακό 25? Χρειάζεται φίλτρο?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι πάρα πολύ μεγάλος και θέλει μικρή μεγέθυνση και μεγάλο πεδίο. Με την υψηλή μεγέθυνση έβλεπες απλά τον πυρήνα του ενώ ο γαλαξίας απλωνόταν πιο αμυδρός πολύ πέρα από το πεδίο σου.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

astranna χρησιμοποίησε φακό 23mm και πάνω και πίστεψε με, το θέαμα θα σε εντυπωσιάσει ;) (χωρίς τον barlow φυσικά!)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πριν λιγο καιρο ειχα και εγω την ιδια απογοητευση :D Μου ανοιξε τα ματια ο kokkolis ως προς το μεγεθος της Ανδρομεδας και το μεγεθος που μπορω να δω με το 25mm. Στο δικο σου τηλεσκοπιο ο 25mm σου δινει περιπου 1 μοιρα του ουρανου. Η Ανδρομεδα εκτεινεται σε πεδιο 3 μοιρων !! :lol: Μια μεγεθυνση της ταξης x40 φανταζομαι ειναι η ιδανικη. Οποτε σκεψου τι πηγες να δεις με x240...

Οι γαλαξιες δεν χρειαζονται φιλτρα. Απλα καθαρο ουρανο.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
Ο γαλαξιας της Ανδρομεδας εκτεινεται σε πεδιο 4 μοιρων! Με τηλεσκοπιο, ειναι καλυτερα να βγαζουμε τον πυρηνα εξω απο το πεδιο, και να αρχισουμε να 'περιστρεφομαστε' γυρω απο αυτον. Περα απο το τους δυο συνοδους που φαινονται πολυ ευκολα, η επομενη προκληση ειναι να διακρινουμε το dust lane σαν σκοτεινοτερη περιοχη που σχεδον 'ακουμπαει' στον πυρηνα και εκτεινεται καθετα ως προς αυτον. Αρχικα το αντιλαμβανομαστε διαπιστωνοντας οτι το φως του γαλαξια ξαναγινεται αμυδρα λαμπροτερο περα απο αυτο προς την μια κατευθυνση. Ολα αυτα διακρινονται καπως πιο ευκολα στις 10 ιντσες οταν κουναμε ελαφρα το ειδωλο. Στη συνεχεια μπορουμε να προσπαθησουμε να παρατηρησουμε το ποσο πραγματικα εκτεινεται το φως του, και τοτε διαπιστωνουμε το ελειπτικο του σχημα. Και αν το καταφερουμε αυτο, τοτε εχουμε αρκετες πιθανοτητες να διακρινουμε και το NGC206 που ουσιαστικα ειναι μερος του γαλαξια της Ανδρομεδας, - η πιο φωτεινη αστρικη συμπυκνωση στις παρυφες του. Γενικα θυμαμαι κιεγω την πρωτη απογοητευση - εχοντας δει τοσες φωτογραφιες και γνωριζοντας γιατι ονομαστικο μεγεθος μιλουμε... Ομως το surface brightness του Μ31 ειναι πολυ χαμηλο, καπου θυμαμαι οτι ειχα διαβασει οτι ειναι γυρω στο 14!! Οποτε μην απογοητευεστε αν δεν μπορειτε να διακρινετε τα παραπανω...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν για να σε εντυπωσιάσει πραγματικά χρειάζεσαι και σκοτεινό ουρανό! Μέσα από την Αθήνα η Ανδρομέδα είναι ξεβγαλμένη και μόνο ο πυρήνας της ξεχωρίζει. Μην περιμένεις να ενθουσιαστείς μέσα από τον Γέρακα με αυτό το αντικείμενο...ναι πολύ σωστά, χρειάζεται χαμηλή μεγέθυνση, είναι τεράστια, όπως σου είπαν τα παιδιά και εννοείται συνεπώς πως μόνο με το 25mm θα την δεις κάπως καλύτερα.

 

Σου εύχομαι να την δεις το συντομότερο από σκοτεινό ουρανό. Μόνο που τότε έχοντας ως σημείο αναφοράς εκείνη την θέαση της εξοχής..δεν θα σε τραβάει και τόσο η θέαση που έχεις τώρα μέσα από την τραγικά φωτορυπασμένη πόλη...προσωπικά ύστερα από όλα αυτά που έχω δει σε σκοτεινούς ουρανούς και την ανάμνησή τους...δεν έχω ξαναστρέψει ποτέ τις 12" σε φωτορυπασμένο περιβάλλον για deep sky. Πλανήτες μόνο και λίγο το Μ42 του Ωρίωνα για "παρηγοριά στον άρρωστο"...

 

Οι γαλαξιες δεν χρειαζονται φιλτρα. Απλα καθαρο ουρανο.

Πρωτίστως σκοτεινό!

 

Διάβασα και το αρχικό σου νήμα, όταν αγόρασες το 8" dob. Η γνώμη μου είναι (και το έζησα αυτό που θα σου πω), πως εφόσον θες να ασχοληθείς καθαρά με παρατήρηση deep sky KAI NA ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΡΙΑ, θα πρέπει να είσαι διατεθειμένη να κάνεις κάμποσα χλμ. για να βρεθείς εκτός πόλης σε σκοτεινά σημεία. Η αστροπαρατήρηση βαθέως διαστήματος που θα σε τρελάνει με τις εικόνες της ΔΕΝ γίνεται στην πόλη...εκτός αν αρκεστείς σε πλανήτες, Σελήνη και...ΜΕΤΡΙΑ deep sky!

 

Αν έχεις αυτή τη δυνατότητα να φεύγεις, θα το ευχαριστηθείς πραγματικά, έχεις και πανεύκολο στη μεταφορά όργανο...ποιος σε πιάνει!

 

Υ.Γ. Δεν θέλω να φανώ αποτρεπτικός ούτε να σου χαλάσω την σπίθα για παρατήρηση στην πόλη. Απλώς σου λέω εκ των προτέρων τι θα σου συμβεί όταν αντικρίσεις τα ίδια αντικείμενα deep sky από σκοτεινό ουρανό...η τραγική διαφορά στην ποιότητα των εικόνων θα σε εκνευρίσει! Μόνο η Σελήνη και οι πλανήτες δεν έχουν θέμα. Κράτα τη σπίθα ζωντανή λοιπόν.. :mrgreen: :wink:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης