nikos_f3n Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2012 Προχθες εγινα κατοχος 10ιντσου νευτονειου celestron. Σημερα βγηκαμε για παρατηρηση 10χλμ εξω απο την Δραμα. Μερος με απολυτο σκοταδι και 500μ υψομετρο.. Ειδα ανδρομεδα, M15, M57 αρκετα αμυδρα, περιμενα περισσοτερα, Μ13, Μ39, βεγκα, αλιμπρεο, δια... Αυτο που με παραξενεψε ειναι οτι ,δεν μπορεσα να δω τπτ παραπανω στον δια απ οτι με το skylux70/700, δυο γραμουλες μονο και δευτερον δεν μπορεσα να δω τον pinwheel M101 o οποιος δεν θα επρεπε να φαινεται με το 10ιντσο? Δυστυχως δεν εψαξα τον κομητη hergenroher καθως φανταστηκα δεν θα φανει... Ο γαλαξιας φαινοταν ανετα με φυμνο ματι... Μηπως φταινε τα προσοφθαλμια? Ειναι τα κελνερ που ειχε το bresser απο το Lidl, εκτος απο ενα super 25mm του celestron.. ακομα και το Μ13 ηταν αρκετα θολο.. Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.HEQ5 Pro synscanBresser skylux 70/700.Logitech webcam.A3 webcamSamsung pl70 12mp. compact cameraAcer Aspire One.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2012 Αξίζει καλύτερους φακούς το 10", καθώς και μια προσεκτική ευθυγράμμιση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
nikos_f3n Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2012 Ευθυγραμμιση οταν βρω καποιο lazer collimator η και απλο, απο φακους επειδη δεν παιζουν πολλα λεφτα σκεφτομαι το MARK III HYPERION ZOOM 8-24 mm, αντι να παρω 3-4 που θα βγουν παραπανω, καθως χρειαζομαι και barlow... Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.HEQ5 Pro synscanBresser skylux 70/700.Logitech webcam.A3 webcamSamsung pl70 12mp. compact cameraAcer Aspire One.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2012 Ναι. Αλλοιώς, ES68 24, ES82 11 & ES82 4.7. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2012 Όντας κάτοχος 10ιντσου (που λογικά δεν πολυδιαφέρει από το δικό σου αν μιλάμε για 1200mm εστιακή) σε διαβεβαιώ πως 10 ίντσες μπορούν να σου δώσουν ΠΟΛΥ περισσότερο από το Bresser. Θα χρειαστείς όμως: 1) Πολύ καλή ευθυγράμμιση (και του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος). Τον δευτερεύον μπορείς να τον ελέγξεις με ένα φιλμόκουτο σαν πρόχειρη λύση. Για τον πρωτεύον μπορείς να δοκιμάσεις star testing μήπως αποφύγεις το έξοδο του collimator προσωρινά (ή και μόνιμα αν πετύχει). Θα χρειαστείς μεγάλη μεγέθυνση (π.χ. 200) και κάποιο σταθερό φωτεινό άστρο. Αν δεν έχεις δυνατότητα tracking, δοκίμασε να στοχεύσεις τον πολικό αστέρα. Πάντως ένας chesire collimator, αξίζει νομίζω τον κόπο. 2) Καλύτερα προσοφθάλμια. Δεν έχω δουλέψει με τον zoom, γενικά έχω προτίμηση σε σταθερά προσοφθάλμια. Για πλανητική θα πρότεινα έναν ορθοσκοπικό (αν δεν φοράς γυαλιά για αστιγματισμό). Με τον Baader 6mm (δίνει 200 μεγεθύνσεις) έχω δει ανεπανάληπτο Δία πέρσι τέτοια περίπου εποχή (ο Δίας ήταν στο μέγιστο του τότε). 3) Καλό seeing. Προχθές το βράδυ που δοκίμασα να δω Δία (με το αποχρωματικό), η εικόνα ήταν μαύρο χάλι. Όμως με το αεράκι που είχε στα Βριλήσσια αυτό ήταν μάλλον φυσιολογικό. Μην σε ξεγελάει ένας σκοτεινός, "λαχταριστός" ουρανός. Αν τα αστεράκια παίζουν σαν φωτορυθμικά, μάλλον θα μείνεις σε μικρές μεγεθύνσεις (καμιά 50αριά δηλ.). Θα έλεγα να δώσεις λίγο χρόνο στο 10άρι σου. Ειδικά αν έχεις πρόσβαση σε σκοτεινό ουρανό. Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2012 Να περιμένεις πάρα πολλά αππο το 10ιντσο. Μπορείς να δεις πολλά πράγματα, και πολύ φωτεινά. Πόσες παρατηρήσεις έχεις κάνει και τι τηλεσκόπια έχεις χρησιμοποιήσει; Το λέω αυτό γιατί μπορεί η απογοήτευσή σου να οφείλεται σε έλλειψη εμπειρίας. Χωρίς να με θεωρώ έμπειρο, ήμουν απογοητευμένος από το 10άρι μέχρι να το ανεβάσω στον Πάρνωνα. Εσύ ήσουν σε σκοτεινό ουρανό. Μπορεί απλά να μην εκτόμησες αυτό που είδες.... Καθαρούς ουρανούς και καλορίζικο το "κανόνι" \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
rofos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2012 ΝΙΚΟ την επομενη φορα ελα να σου δανεισω τουσ φακουσ μου για να δεισ τη μπορει να σου δωσει το τηλεσκοπιο.. JUST FOR FUN......
nikos_f3n Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδες, οσο για εμπειρια εχω κανει πανω απο 40 παρατηρησεις με το bresser κυριως αστρα-πλανητες οχι πως δειχνει και κατι αλλο αλλα ειδα και καποια σμηνη, ολα απο πολη μεσα... Με το 10ιντσο τα εβρισκα για πλακα ολα αφου το finder του μαμαει και δερνει!!! Μονο pinwheel δεν επιασα.. Απλα με μπερδευει το πανω κατω λιγο αλλα το συνηθιζω... Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.HEQ5 Pro synscanBresser skylux 70/700.Logitech webcam.A3 webcamSamsung pl70 12mp. compact cameraAcer Aspire One.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Συγχαρητήρια για το τηλεσκόπιο και καλορίζικο. Με τον Μ101 μάλλον δεν σημάδεψες σωστά γιατί από τοσο σκοτεινό ουρανό που περιγράφεις φαίνεται και από τον ερευνητή. Χρειάζεσαι καλύτερους προσοφθάλμιους από τους Kellner του Bresser που δεν αποδίδουν καθόλου καλά σε εστιακούς λόγους κάτω από f/8. Ευθυγράμμιση κάνε το συντομότερο με καπάκι από φιλμ που θα ανοίξεις τρύπα 2-3mm στο κέντρο του και θα κολλησεις αλουμινόχαρτο από κάτω. Κάνε την ημέρα και όχι όταν βγεις για παρατήρηση για να έχεις την άνεσή σου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
nikos_f3n Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Ωπα αυτα τα κολπα δεν τα ξερω καθολου, εχει κανα βιντεο στο Youtube η κανα αρθρο για να καταλαβω τι εννοεις, Ειναι μονο για ευθυγραμμιση δευτερευοντος ετσι?By the way η βαση dob που φτιαξαμε προχθες! Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.HEQ5 Pro synscanBresser skylux 70/700.Logitech webcam.A3 webcamSamsung pl70 12mp. compact cameraAcer Aspire One.
takis63 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Γειά σου κι απο μένα. Ώς πρώην κάτοχος ενός 10ιντσου νευτώνιου, μπορώ να σου πώ, πώς με ένα τέτοιο τηλεσκόπιο μπορείς κυριολεκτικά να δείς τα πάντα. Αυτό που σου χρειάζεται είναι ευθυγραμισμένα οπτικά και μερικοί σχετικά καλοί προσοφθάλμιοι, γιατί όπως είπε κι ο Γιώργος αυτοί που έχεις δεν αποδίδουν καλά στο τηλεσκόπιο που έχεις. Μόλις αποκτήσεις κι εμπειρία στην παρατήρηση, τότε θα καταλάβεις πώς με ένα 10ιντσο...the sky is the limit!!! Καλές παρατηρήσεις. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
gregohks Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Τα πάντα!Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πας στο...Βουνό! Καλές παρατηρήσεις.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 ευθυγραμμιση και προσοφθαλμια της προκοπης....μετα σου μενει η σωστη στοχευση.Θα συνειδητοποιησεις οτι τους περισσοτερους στοχους θα τους απολαυσεις με χαμηλες μεγενθυνσεις, οποτε δεν θα σε απασχολησει ιδιαιτερα η ευρεση τους, μια που θα εχεις εξασφαλισει μεγαλα πεδια.Σε σκοτεινο ουρανο, οι στοχοι απλως θα ξεπροβαλουν στο πεδιο ενας-ενας , σχεδον εθελοντικα!(Εχω εμπειρια απο 10'' ντομπ στο εξοχικο μου, και ξερω τι μπορει να κανει, και στα βαθεως ουρανου, και στον Δια... )Ελεγχα παντα την ευθυγραμμιση πριν την παρατηρηση (απλο cheshire ) και χρησιμοποιουσα πολυ καλα προσοφθαλμια.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2012 Εδώ για ευθυγράμμιση αναλυτικές οδηγίες: http://andysshotglass.com/Collimating.html Καλή η βάση που φτιάξατε αλλά ο ένας δακτύλιος και τόσο λεπτός δεν ξέρω κατά πόσον κρατάει σταθερά το σωλήνα χωρίς κραδασμούς και ταλαντώσεις. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
nikos_f3n Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2012 Οχι κρανδασμοι και ταλαντωσεις ειναι ανυπαρκτοι, ειναι παρα πολυ σταθερη, πολυ ποιο σκαθερη απο την Astro3 που το δοκιμασα την πρωτη μερα, και χρησιμοποιηθηκε δισκος βυνιλιου για να τσουλαει ομαλα αλλα παλι λιγο "σκαλωνει" στο δεξια-αριστερα οταν εχει το τηλεσκοπιο πανω, δοκιμαστηκε και σε τραχυ τερεν χωρις προβληματα σταθεροτητας, γενικα ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο την βαση, θα την βαψω κιολας καποια στιγμη. Για το καπακι ευθυγραμμισης δεν καταλαβα ενα πραγμα, το αλουμινοχαρτο τι ρολο εχει και που μπαινει?Βασικα εκανα αυτο με αυτο το καπακι που το εχω, σημερα θα το δοκιμασω κιολας..http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8780 Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.HEQ5 Pro synscanBresser skylux 70/700.Logitech webcam.A3 webcamSamsung pl70 12mp. compact cameraAcer Aspire One.
nikos_f3n Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2012 Ενταξει το βρηκα το κολπο με το αλουμινοχαρτο, καταλαβα πως μπαινει, αν και με το διαφανο καπακι της bresser λεει δεν χρειαζεται Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.HEQ5 Pro synscanBresser skylux 70/700.Logitech webcam.A3 webcamSamsung pl70 12mp. compact cameraAcer Aspire One.
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2012 Για φθηνά προσοφθάλμια... plossl και ξερό ψωμι. Ίσως και SW ultra wide, άντε και hyperion. Άλλωστε, ακόμα και με huygens έχω παρατηρήσει, και δούλευαν(αν και ήταν χάλια...) \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
nikos_f3n Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2012 Για μενα τα hyperion δεν ειναι φθηνα. Μακαρι να μπορουσα να παρω εστω 2. Τωρα ας πουμε για τα plossl της skywacher δεν νομιζω οτι θα εχουν μεγαλη διαφορα απο αυτα που εχω. Μπορει και να κανω και λαθος βεβαια. Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.HEQ5 Pro synscanBresser skylux 70/700.Logitech webcam.A3 webcamSamsung pl70 12mp. compact cameraAcer Aspire One.
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2012 Εσύ έχεις kelner, τα οποία κάνουν μόνο για αργά τηλεσκόπια, σιγουρα όχι για f5. Τα plossl δεν έχουν πρόβλημα. Τα hyperion, ούτε έγω έχω, απλά τα έχω δει και είναι καλά. Μόνο plossl έχω \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2012 Α, ναι, και έναν barlow, κατα προτίμηση TeleVue. \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
nikos_f3n Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2012 Ειχα βαλι στο ματι τον celestron τον barlow τον φθηνο, αλλα βλεπω οτι ολοι ορκιζονται στον televue, αλλα ειναι λιγο ακριβος στα 145 ο 2Χ, θα περιμενω να τον βρω μεταχειρισμενο... Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.HEQ5 Pro synscanBresser skylux 70/700.Logitech webcam.A3 webcamSamsung pl70 12mp. compact cameraAcer Aspire One.
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2012 Εγώ τον είχα πάρει τον Φεβρουάριο σε προσφορά, 90Ε νομίζω. Ο ακριβός celestron έχει την ίδια ποιότητα. Ψάξε και στο εξωτερικό, μπορεί να συμφέρει καλύτερα. \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Καραμπούλας Ηλίας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 15, 2012 Κοιτα,αν και δεν εχω ιδιαιτερη εμπειρια,μπορει τα κατοπτρα να μην εχουν σωστη ευθυγραμμιση.Επισης,να προσεχεις τους προσοφθαλμιους φακους και τελος την ατμοσφαιρα και το seeing. Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.Carl Sagan
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα