Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Επανέρχομαι στο θέμα με νέα δεδομένα...

Το μπάτζετ διαμορφώθηκε στα 500 -550 ευρώ... Σε μεγάλη ανάγκη φτάνουμε και στα 600..

Μιλάμε για αγορά από το πλανητάριο επομένως αφαιρούμε από το παραπάνω ποσό περίπου 40 ευρώ για μεταφορικά και πάμε με τα υπόλοιπα...

ερώτηση 1: σε αυτά τα χρήματα παραμένει καλύτερη επιλογή το dob 8 ? Αν είναι θετική η απάντησή σας τα υπόλοιπα 150 -200 ευρώ σε τι εξαρτήματα να ξοδευτούν? Σίγουρα σε ένα βιβλίο... Αλλά ποιο; Κάποιος φακός, αλλά ποιος -π.χ. barlow 2-? Προτιμώ να πάρω ένα δύο καλά αξεσουάρ παρά πέντε μέτρια.... Τί θα μου χρειαστεί άμεσα...;

ερώτηση 2: Είδα και αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2125

στα 600 ευρώ. Πιστεύετε ότι θα άξιζε να το κοιτάξω; Σε αυτή την περίπτωση η αγορά θα γίνει -όπως καταλαβαίνετε - χωρίς κανένα αξεσουάρ καθώς δεν περισσεύουν σε αυτή τη φάση χρήματα...

ερώτηση 3: Σε αυτά τα χρήματα που ανέφερα πριν, υπάρχει κάποια καλύτερη επιλογή τηλεσκοπίου;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

• Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Μείνε στο dobsonian 8" τηλεσκόπιο.

Πάρε το backyard astronomers guide

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1765

Τον televue barlow 2x

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=745

Έναν κόκκινο φακό.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=544

To βιβλίο είναι κορυφαίο και θα σε βοηθήσει πολύ, σε πολλούς τομείς.

Πάρε τον Televue barlow 2x για τρείς λόγους. Πρώτον γιατί αυτός που έρχεται με το τηλεσκόπιο είναι κακής ποιότητας.

Δεύτερον γιατί είναι εξάρτημα που θα σου μείνει και θα το χρησιμοποιείς συχνά, αφού στην ουσία με έναν προσοφθάλμιο παίρνεις δύο μεγεθύνσεις.

Τρίτον γιατί σπάνια θα βρείς αγγελία για μεταχειρισμένο, ενώ οι αγγελίες για προσοφθάλμιους πάνε και έρχονται συνεχώς.

Πάρε κόκκινο φακό, είναι σημαντικό. Εγώ που δεν τους άκουσα και το παρέβλεψα είχα πρόβλημα, γιατί όταν έπρεπε να βρω κάτι άναβα το κινητό, σφάλμα μέγιστο, αφου όταν ξανακοίταζα μέσα απο τον προσοφθάλμιο το είδωλο ήταν χάλια.

Υπάρχει καλύτερο απο αυτό, το 10" :cheesy: αλλά καλύτερα πάρε το 8" και τα αξεσουάρ κατα την άποψή μου.

Γιάννης
Δημοσιεύτηκε
από αξεσουάρ θα επιμείνω στον Telrad http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=875 για την εύκολη χειροκίνητη στόχευση και εύρεση στόχων και στην συνέχεια ένα barlow 2x, τώρα αν θα είναι televue ή http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1185 για μένα η διαφορά στην ποιότητα της εικόνας δεν έχει διαφορά (έχω και τους δυο) από βιβλία πάρε το backyard astronomers guide που σου είπαν και από χάρτες το pocket sky atlas. για αξεσουάρ ευθυγράμμισης οπτικών προτείνω ένα Cheshire αλλιώς για αρχή μπορείς και με ένα φιλμόκαπο να κάνεις δουλειά. όσον αφορά φακό μπορείς να να βρείς κόκκινη ζελατίνα από βιβλιοπωλείο και να το κολλήσεις στον φακό σου ή να πάρεις ένα φακό κεφαλής που να έχει και κόκκινο φως και θα έχεις και ελεύθερα τα χέρια σου πχ. http://alpamayopro.gr/products/item.php?ItemID=2257. δεν είναι ανάγκη να τα πάρεις όλα μονομιάς, και εμείς τον εξοπλισμό μας σιγά σιγά τον στήσαμε.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Για τον barlow 2 η διαφορα ποιοτητας ειναι τοσο μεγαλη που να δικαιολογει τη διαφορα τιμης; telrad δεν υπαρχει διαθεσιμο, να παω σε κατι αλλο; θα μου χρειαστει αμεσα αλλος φακος; για χαρτη αξιζει αυτος που εχει το πλανηταριο;
Δημοσιεύτηκε

Επειδη η αγορα ενος τηλεσκοπιου ειναι απλως η αρχη της δαπανης, θα σου προτεινα την αγορα μεταχειρισμενου, απλα για να σου μεινουν χρηματα για αγορα προσοφθαμιων, χαρτη κλπ.

Στα 500-600 ευρω υπαρχουν πολλες επιλογες (μεταχειρισμενα) , και μπορεις να εξετασεις και την εναλλακτικη προταση γερμανικης βασης με ενα καλο διοπτρικο (πχ ελαφρα βαση και 5ιντσο αχρωματικο).

Τετοιες βασεις, αναβαθμιζονται ευκολα και οικονομικα, και μπορουν να ακολουθουν αυτοματα*** και με σχετικη ακριβεια τους στοχους.Επισης με την αναβαθμιση, θα μπορεις να κανεις με αξιωσεις τα πρωτα βηματα στην αστροφωτογραφια (εκμεταλευομενος το προνομιο των καλων συνθηκων στην περιοχη σου)

ειτε με μεθοδο piggy-backed ειτε με μεθοδο afocal, και με χειροκινητη διορθωση (μεθοδος με δευτερο σωληνα και προσοφθαλμιο με σταυρονημα).

Επειδη εχω εφαρμωσει τα παραπανω στο παρελθον, ειναι πολυ πιο ευκολη διαδικασια απο οτι ακουγεται, και μαλιστα με εξαιρετικα αποτελεσματα (ειδικα με ενα κοντο καλο διοπτρικο).

Καλη και η επιλογη του Ντομπ, αλλα σε περιοριζει μονο στην (καλη ομολογουμενως)παρατηρηση.

***Αυτοματη παρατηρηση δεν σημαινει αυτοματος εντοπισμος....εσυ κατευθηνεις το τηλεσκοπιο σε ενα στοχο, και η βαση απλα τον ακολουθει (γλυτωνεις το....κυνηγι)

Δημοσιεύτηκε

Αρχικά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου... Ωστόσο ψάχνοντας στις αγγελίες δεν βρήκα κάτι ενδιαφέρον, οπότε μάλλον θα συνεχίσω στον dob 8...

Επανέρχομαι και ρωτάω αρχικά: Για τον barlow 2 η διαφορα ποιοτητας ειναι τοσο μεγαλη που να δικαιολογει τη διαφορα τιμης; telrad δεν υπαρχει διαθεσιμο, να παω σε κατι αλλο; θα μου χρειαστει αμεσα αλλος φακος; για χαρτη αξιζει αυτος που εχει το πλανηταριο;

Επιπλέον έχω καταλήξει σε αυτό το πακέτο:

SkyWatcher

STAR POINTER, Ερευνητής Κόκκινης Κουκίδας

AO51630

Διαθεσιμότητα: ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

24,00 €

SkyWatcher

Κόκκινος Αστρονομικός Φακός, ρυθμιζόμενης έντασης

AO93588

17,00 €

SkyWatcher

DOBSONIAN 8? PYREX

SKDOB8P

349,00 €

TeleVue

BARLOW 2X

TVBLW-2125

129,00 €

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης

THE BACKYARD ASTRONOMER'S GUIDE

9789608904989

34,00 €

Αξία προϊόντων 553,00 ευρώ

Πρέπει να αλλάξω κάτι; Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να μειωθεί κάπως η τιμή καθώς μαζί με τα έξοδα αποστολής φτάνει το ταβάνι μου ; Σαν πακετάκι πώς το κρίνετε;

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Δεν θα επερνα:

barlow(με τα προσοφθαλμια του τηλεσκοπιου, εισαι οκ για αρχη.Αν αποφασισεις αναβαθμιση, πρωτα θα πας σε καλυτερα προσοφθαλμια, και μετα σε barlow.Κυριως αγοραζουμε barlow για να αποφυγουμε την αγορα πολλων ακριβων προσοφθαλμιων, και οχι για να "πολλαπλασιαζουμε" τα εργοστασιακα)

red dot (με τον "μαμα" ερευνητη εισαι επισης οκ.Αν πραγματικα θες αναβαθμιση μελλοντικα, προτεινεται ο telrad, και μαλιστα με προεκταση υψους)

φακος, (ενα κομψο φακουδακι της πλακας με κοκκινη ταινια μπροστα κανει την ιδια δουλεια

nightwatch (υφισταται καθαρα για λογους παραδοσης και νοσταλγιας πλεον, δεδομενου οτι μεσω διαδυκτιου ενημερωνεσαι 1000% καλυτερα)

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Για το red dot finder θα συμφωνήσω και εγώ πως είναι προτιμότερο να περιμένεις τον Telrad.

Όσον αφορά το Βarlow x2, η αγορά του μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Οι μεγεθύνσεις που σου δίνουν τα προσοφθάλμια που συνοδεύουν το τηλεσκόπιο είναι για το 25mm x48 και για το 10mm x120. Είναι ικανοποιητικές για το ξεκίνημα. Ουσιαστικά ο Barlow x2 θα σου είναι χρήσιμος μόνο για το προσοφθάλμιο των 10mm που θα σου δώσει μεγέθυνση x240, χρήσιμη βασικά για πλανήτες και αυτό όταν το seeing το επιτρέπει. Ο 25mm θα σου δώσει μεγέθυνση x96 ουσιαστικά πολύ κοντά σε αυτή που παίρνεις από το προσοφθάλμιο των 10mm.

Συνήθως για να βελτιώσουμε την ποιότητα στην παρατήρηση επιλέγουμε καλύτερα προσοφθάλμια από αυτά που συνοδεύουν το τηλεσκόπιο.

Φυσικά ο Barlow x2 TeleVue είναι μία πολύ καλή αγορά όσον αφορά τη ποιότητα του συγκεκριμένου προϊόντος.

Σχετικά με το THE BACKYARD ASTRONOMER'S GUIDE, το έχω διαβάσει και μπορώ να σου πως είναι πολύ καλό βιβλίο. Το ίντερνετ είναι μια πολυδιάστατη πηγή πληροφοριών. Παρόλα αυτά στο βιβλίο έχεις συγκεντρωμένες πάρα πολλές πληροφορίες στις οποίες μπορείς να ανατρέχεις ακόμη και όταν δεν είσαι συνδεμένος στο δίκτυο...

Φιλικά,

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Δημοσιεύτηκε
Η παραγγελια εγινε... Εχουμε και λεμε dob 8 , το βιβλιο backyard , και ενας φακος. Στα αμεσα σχεδια ειναι η αγορα του barlow 2x αλλα και ενος καλου χαρτη. Να παραγγειλω τον pocket atlas απο book depository η καποιο αλλο; για το turn left to orion τι λετε; θα μου χρειαστει κατι αλλο αμεσα;
Δημοσιεύτηκε

Από book depository καλύτερα. Θα σου έρθει και πιο φθηνά και σχετικά γρήγορα. Όμως να ξέρεις πως ο pocket sky atlas όπως και όλοι οι αστροχάρτες, στην φάση που βρίσκεσαι στην αρχή, είναι σχεδόν άχρηστοι αν δεν μάθεις πρώτα την χωροταξία του ουρανού!

Η λύση που είπες στην αρχή, είναι ωραία. Με το κινητό που στρέφεις στον ουρανό και σου λέει τι βλέπεις, σε συνδυασμό με το GPS. Θα σου δείξει προσανατολισμό, που είναι τι από τους αστερισμούς αρχικά, τα νοητά τους σχήματα ώστε να μπορέσεις μετά να στρέψεις το τηλεσκόπιο σε αυτούς και τα αντίστοιχα αντικείμενά τους. Τότε θα έχει νόημα ο αστροχάρτης σου... :wink:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
κινητό έχουμε! gps εχουμε! Κατάλληλες εφαρμογές έχουμε! Οπότε ξεκινάμε έτσι... Και σε λίγο παίρνει σειρά και ο sky atlas.... Άντε να έρθει και το βιβλίο μήπως βγάλω και καμιά άκρη με τους φακούς...
Δημοσιεύτηκε

Προς ενημέρωση όλων των φίλων....

Παρέλαβα σήμερα το dob 8 μαζί με το backyard και ένα φακό, ενώ περιμένω με κούριερ ένα barlow 2x televue...

Δεν τα έχω πειράξει ακόμα και δυστυχώς δεν προβλέπεται έως και την Τρίτη που εχουμε απεργία... :(

Δημοσιεύτηκε
Δεν θα επερνα:

barlow(με τα προσοφθαλμια του τηλεσκοπιου, εισαι οκ για αρχη.Αν αποφασισεις αναβαθμιση, πρωτα θα πας σε καλυτερα προσοφθαλμια, και μετα σε barlow.Κυριως αγοραζουμε barlow για να αποφυγουμε την αγορα πολλων ακριβων προσοφθαλμιων, και οχι για να "πολλαπλασιαζουμε" τα εργοστασιακα)

red dot (με τον "μαμα" ερευνητη εισαι επισης οκ.Αν πραγματικα θες αναβαθμιση μελλοντικα, προτεινεται ο telrad, και μαλιστα με προεκταση υψους)

φακος, (ενα κομψο φακουδακι της πλακας με κοκκινη ταινια μπροστα κανει την ιδια δουλεια

nightwatch (υφισταται καθαρα για λογους παραδοσης και νοσταλγιας πλεον, δεδομενου οτι μεσω διαδυκτιου ενημερωνεσαι 1000% καλυτερα)

Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω. Ειδικά ο Barlow πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο barlow collimation.......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Έκανα χθες την πρώτη μου αστρολογική παρατήρηση... Πρώτος στόχος; Η σελήνη!!!! Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι κάποιες στιγμές κρυβόταν πίσω από τα σύννεφα, η θέα ήταν μαγική. Αντιμετώπισα τα εξής προβλήματα ωστόσο:

α. Δεν με βόλευε καθόλου ο ερευνητής του τηλεσκοπίου γιατί έπρεπε να στραβολαιμιάσω για να δω από εκεί - η σελήνη ήταν ακριβώς από πάνω μου-

β. δεν μπορούσα να στοχεύσω καλά καθώς δεν έβλεπα εύκολα τον σταυρό του ερευνητή

Υπάρχουν κάποιες λύσεις για αυτά;

Αυτή την περίοδο τί μου προτείνετε να δω;

Δημοσιεύτηκε

Ή ένα telrad / ερευνητή κόκκινης κουκίδας.

Παρεμπιπτόντως...

Έκανα χθες την πρώτη μου αστρολογική παρατήρηση...

έκανες την πρώτη σου αστρονομική παρατήρηση :)

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
α. Δεν με βόλευε καθόλου ο ερευνητής του τηλεσκοπίου γιατί έπρεπε να στραβολαιμιάσω για να δω από εκεί - η σελήνη ήταν ακριβώς από πάνω μου-

β. δεν μπορούσα να στοχεύσω καλά καθώς δεν έβλεπα εύκολα τον σταυρό του ερευνητή

Στο είχα προτείνει στην 2η σελίδα του νήματος, 7ο ποστ από την αρχή της αλλά προφανώς δεν με πρόσεξες... :-note

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1402

Ερευνητής ΟΡΘΗΣ γωνίας και ΟΡΘΗΣ προβολής για να μην στραβολαιμιάζεις και να ταυτίζεις και τους αστροχάρτες με ότι βλέπεις. Συνδυαστικά με telrad ή red dot ή Rigel (απαραίτητος ένας από αυτούς με την ορθή προβολή!) γίνεται η στόχευση άνετα, ξεκούραστα και απρόσκοπτα.

Καλή αρχή σου εύχομαι και καλά αστροταξίδια! :)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Εχεις απόλυτο δίκιο. θα το κοιταξω αυτο που μου προτείνεις. το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχουν διαθεσιμα... αλλη ερωτηση: αυτες τις ημερες τι μου προτεινετε να παρατηρησω; εχω ξεκινησει με το φεγγαρι και θελω κατι σχετικα ευκολο για τη συνεχεια...
Δημοσιεύτηκε

Στο είχα προτείνει στην 2η σελίδα του νήματος, 7ο ποστ από την αρχή της αλλά προφανώς δεν με πρόσεξες... :-note

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1402

Ερευνητής ΟΡΘΗΣ γωνίας και ΟΡΘΗΣ προβολής για να μην στραβολαιμιάζεις και να ταυτίζεις και τους αστροχάρτες με ότι βλέπεις. Συνδυαστικά με telrad ή red dot ή Rigel (απαραίτητος ένας από αυτούς με την ορθή προβολή!) γίνεται η στόχευση άνετα, ξεκούραστα και απρόσκοπτα.

Καλή αρχή σου εύχομαι και καλά αστροταξίδια! :)

Χθες είδα τον πρώτο μου πλανήτη -ΔΙΑ-... Μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα παρά το γεγονός ότι δεν είδα λεπτομέρειες... Ωστόσο έρχομαι ξανά με νέες ερωτήσεις:

α. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΩ!!! Με πονάει ο λαιμός μου από τα ακροβατικά για να δώ! Ποιά λύση μου προτείνεται και από που; Αυτό που που προτείνει ο Τάσος, δεν υπάρχει διαθέσιμο! Κάτι άλλο αντίστοιχο υπάρχει;

β. Ο τάσος λέει " Συνδυαστικά με telrad ή red dot ή Rigel (απαραίτητος ένας από αυτούς με την ορθή προβολή!)"! Από ότι βλέπω δεν υπάρχει το telrad διαθέσιμο! Σε τί να πάω; Τί εννοείτε λέγοντας "ένας από αυτούς με την ορθή προβολή";

γ. Από τη στιγμή που έχω όλα τα βασικά -φακό, χάρτες, βιβλία, barlow- σκέφτομαι να αγοράσω ένα καλύτερο προσοφθάλμιο, γιατί είμαι με τους βασικούς!! Πού να πάω;

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα φίλε.

Αν και δεν μπορώ να απαντήσω πάνω στο ζήτημα με τον ερευνητή καθώς ο ίδιος έχω ερευνητή κόκκινης κουκίδας,μπορώ ωστόσο να σου προτείνω να ρίξεις και μια ματιά εδώ περα

http://www.astroshop.eu/

Συγκεκριμένα ψάξε εδώ πέρα για κάποιον RACI (Right angle Correct image) :Δεν θα στραβολαιμιάζεις(right angle ) και δεν θα μπερδεύεσαι (correct image).

http://www.astroshop.eu/telescope-accessories/finder-scopes/15_40

Μην βιαστείς ακόμα να προχωρήσεις σε φακούς.Μείνε με τους βασικούς,κάνε παρατηρήσεις με αυτούς και μετά αναβαθμίζεις.Κατά την άποψη μου είναι πολύ νωρίς για φακούς.

Καθαρούς ουρανούς

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Ο ερευνητής ΟΡΘΗΣ προβολής είναι αυτό που λέει και η λέξη. Στα δείχνει ΟΡΘΑ και όχι αντιστραμμένα! Για να το επιτύχει αυτό, ενσωματώνει ένα ανορθωτικό πρίσμα. Οπότε εσύ με αυτό, κοιτάς το είδωλο του ουρανού πια ΣΩΣΤΑ, όπως είναι και σε έναν χάρτη. Όμως λόγω του πρίσματος αυτού, κοιτάς και υπό γωνία ότι βλέπεις. Δηλαδή δεν κοιτάς στην ίδια ευθεία όπως δείχνει ο σωλήνας σου. Αυτό από μόνο του κάνει την στόχευση πολύ δύσκολη με έναν τέτοιο ερευνητή!

Εκεί λοιπόν έρχεται ο συνδυασμός με τον άλλον ερευνητή της μονής μεγέθυνσης, όπως οι telrad, rigel ή red dot (κουκκίδας είναι ο τελευταίος). Αυτοί λοιπόν, συνεχίζουν να κοιτάνε ευθεία και παράλληλα με τον οπτικό άξονα του σωλήνα σου. Οπότε πρώτα στοχεύεις με έναν από αυτούς. Αφού βρεις χονδρικά την περιοχή ή ακριβώς τον αστέρα του αστερισμού που θέλεις, τότε μπορείς να συνεχίσεις την σάρωση του σημείου με τον οπτικό ερευνητή, ο οποίος έχοντας την ορθή προβολή μπορεί να ταυτιστεί με τον χάρτη σου και να σε οδηγήσει στο στόχο.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η όλη συνδυαστική λειτουργία μεταξύ τους. Αυτός ο συνδυασμός χρησιμεύει βέβαια σε σκοτεινό ουρανό μόνο. Σε παρατήρηση μέσα στην φωτορύπανση σου φτάνει και ο telrad, rigel ή red dot. Δεν βλέπεις τα αστρικά πεδία, λόγω των φώτων, που βλέπεις στους χάρτες για τα απαραίτητα αστροάλματα.

Γενικά, λέγοντας "ένας από αυτούς με την ορθή προβολή" εννοώ πως είναι απαραίτητος ένας από τους telrad, rigel, red dot για να χρησιμοποιήσεις με ευκολία στην στόχευση έναν οπτικό ερευνητή ορθής προβολής.

Δημοσιεύτηκε
Ο ερευνητής ΟΡΘΗΣ προβολής είναι αυτό που λέει και η λέξη. Στα δείχνει ΟΡΘΑ και όχι αντιστραμμένα! Για να το επιτύχει αυτό, ενσωματώνει ένα ανορθωτικό πρίσμα. Οπότε εσύ με αυτό, κοιτάς το είδωλο του ουρανού πια ΣΩΣΤΑ, όπως είναι και σε έναν χάρτη. Όμως λόγω του πρίσματος αυτού, κοιτάς και υπό γωνία ότι βλέπεις. Δηλαδή δεν κοιτάς στην ίδια ευθεία όπως δείχνει ο σωλήνας σου. Αυτό από μόνο του κάνει την στόχευση πολύ δύσκολη με έναν τέτοιο ερευνητή!

Εκεί λοιπόν έρχεται ο συνδυασμός με τον άλλον ερευνητή της μονής μεγέθυνσης, όπως οι telrad, rigel ή red dot (κουκκίδας είναι ο τελευταίος). Αυτοί λοιπόν, συνεχίζουν να κοιτάνε ευθεία και παράλληλα με τον οπτικό άξονα του σωλήνα σου. Οπότε πρώτα στοχεύεις με έναν από αυτούς. Αφού βρεις χονδρικά την περιοχή ή ακριβώς τον αστέρα του αστερισμού που θέλεις, τότε μπορείς να συνεχίσεις την σάρωση του σημείου με τον οπτικό ερευνητή, ο οποίος έχοντας την ορθή προβολή μπορεί να ταυτιστεί με τον χάρτη σου και να σε οδηγήσει στο στόχο.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η όλη συνδυαστική λειτουργία μεταξύ τους. Αυτός ο συνδυασμός χρησιμεύει βέβαια σε σκοτεινό ουρανό μόνο. Σε παρατήρηση μέσα στην φωτορύπανση σου φτάνει και ο telrad, rigel ή red dot. Δεν βλέπεις τα αστρικά πεδία, λόγω των φώτων, που βλέπεις στους χάρτες για τα απαραίτητα αστροάλματα.

Γενικά, λέγοντας "ένας από αυτούς με την ορθή προβολή" εννοώ πως είναι απαραίτητος ένας από τους telrad, rigel, red dot για να χρησιμοποιήσεις με ευκολία στην στόχευση έναν οπτικό ερευνητή ορθής προβολής.

Μπορείς , αν δεν σου είναι κόπος, να μπεις στο πλανητάριο και να μου κάνεις μία πρόταση τί πρέπει να πάρω; Αν μπορείς από αυτά που είναι διαθέσιμα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης