fever24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Όπως θα μπορείτε και εσείς να δείτε είμαι νέος στο φόρουμ και στον χώρο γενικότερα... Θέλω εδώ και αρκετούς μήνες να ασχοληθώ με τη μαγεία του ουρανού και αφού με ενδιαφέρει να ακολουθήσω ως χόμπι τον συγκεκριμένο δρόμο, χρειάζομαι τη βοήθειά σας...Αρχικά θέλω προτάσεις για ένα καλό τηλεσκόπιο.. Από τη μία θέλω να είναι εύχρηστο ώστε να μπορώ να "μάθω" και από την άλλη θέλω κάτι που θα το κρατήσω αρκετά χρόνια... Με ενδιαφέρει η παρατήρηση του ουρανού, των πλανητών και όχι μόνο. Επειδή, όπως έχω καταλάβει σε αντίστοιχα θέματα, πρέπει να δώσω παραπάνω πληροφορίες ώστε η προτάσεις σας να είναι συγκεκριμένες, θέλω να συμπληρώσω τα εξής: είμαι 29 ετών, εργάζομαι ως δημοσιογράφος - άσχετο- και θέλω να ασχοληθώ ερασιτεχνικά με την αστρονομία το ποσό που μπορώ σε αυτή τη φάση να διαθέσω για την αγορά τηλεσκοπίου δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ μένω σε μικρή πόλη -2000 κάτοικοι- στη δυτική ελλάδα με ενδιαφέρει η παρατήρηση του ουρανού θα ήθελα αν γίνεται μετά από μερικούς μήνες να προσθέσω φακούς -και άλλα περιφερειακά- ώστε να αναβαθμίζεται το τηλεσκόπιο σκέφτομαι το ενδεχόμενο σύνδεσης του τηλεσκοπίου με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή , αλλά μάλλον είναι πολύ προχωρημένο... Προς το παρόν έχω κοιτάξει στο amazon και σε κάποια ελληνικά sites αλλά επειδή δεν έχω ιδέα περιμένω τη γνώμη σας... Θα ήθελα ακόμα, να μου προτείνετε κάποια βιβλία για να ξεκινήσω την ενασχόλησή μου Υγ. Σε περίπτωση που χρειάζεται να μάθετε κάτι παραπάνω, για να με βοηθήσετε στην επιλογή μου είμαι στη διάθεσή σας... Ευχαριστώ
Καραμπούλας Ηλίας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Γεια σου φίλε και καλωσήρθες στο φόρουμ.Κοίτα δεν είναι αναγκαία η αγορά του πρώτου τηλεσκοπίου να γίνει ταυτόχρονα με την έναρξη της ερασιτεχνικής αστρονομίας.Πολλές και χρήσιμες συμβουλές μπορείς να βρεις στα 10 βήματα που αναφέρει στο astrovox.Περισσότερα στην κεντρική σελίδα του astrovox.Καλή τύχη με την αστρονομία!Είναι μια υπέροχη επιστήμη και θα το καταλάβειςΦιλικάΚαραμπούλας Ηλίας Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.Carl Sagan
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 καλως ηρθες φιλε .η πρωτη "επενδυση" κατα την γνωμη μου ειναι αυτο το βιβλιο http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1765θα μαθεις πολλα για τα πρωτα σου βηματα οπως τι μπορεις να δεις μεσα απο ενα τηλεσκοπιο, οπως επισης αναλυει και τους τυπους τηλεσκοπιων, που θα σε βοηθησει να αποφασισεις τι ειναι καλυτερο για σενα.για οτι αποριες σου δημιουργηθουν το astrovox εχει πολλα θεματα και οι φιλοι του θα σε βοηθησουν οπως μπορουν καλη επιτυχια στην αναζητηση σου!
paranoia Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Για την τιμή που θέλεις περιπου προτείνω αυτόhttp://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1890 ή με λίγα παραπάνω χρήματα http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657 θα σου πρότεινα το δεύτερο μιας και είναι η αγαπημένη επιλογή πολλών αστρονόμων και ιδιαίτερα εύχρηστο! "Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε" Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα
fever24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Για την τιμή που θέλεις περιπου προτείνω αυτόhttp://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1890 ή με λίγα παραπάνω χρήματα http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657 θα σου πρότεινα το δεύτερο μιας και είναι η αγαπημένη επιλογή πολλών αστρονόμων και ιδιαίτερα εύχρηστο! Το δεύτερο το έχω δει και εγώ... Δεν είναι λίγο μεγάλο όμως; Έχει δυνατότητες αναβάθμισης ;
paranoia Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2013 Εξαρτάται τι εννοείς αναβάθμηση. Εάν αποφασίσεις να ασχοληθείς ποτέ με την αστροφωτογραφία τότε μπορείς πχ να κρατήσεις το σωλήνα αυτό και να αλλάξεις τη βάση, να πας δηλαδή σε ρομποτική. Εννοείται βέβαια οτι σε κάθε τηλεσκόπιο μπορείς να αγοράζεις όλο και καλύτερους φακούς και έτσι αποτελεί κι αυτο απο μόνο του μια αναβάθμηση. "Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε" Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα
fever24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Αυτό για παράδειγμαhttp://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1845ή αυτόhttp://www.amazon.co.uk/gp/product/B0007UQNNQ/ref=s9_simh_gw_p23_d0_i5?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=0E1C1FMFS41K4X9ZKXFJ&pf_rd_t=101&pf_rd_p=358549767&pf_rd_i=468294 τί διαφορά έχει με αυτό που μου προτείνεις;Αν τελικά πάρω αυτό που λες, μπορώ απλά με την αλλαγή βάσης να γίνει ρομποτικό; Εάν ναι τί κόστος θα έχει αυτη η αλλαγή;
paranoia Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Η τιμή της ρομποτικής βάσης σε αυτό που σου λέω αλλάζει τελείως την τάξη μεγέθους της τιμής!Σχετικά με τα τηλεσκόπιο που σκέφτεσαι δεν τα έχω δοκιμάσει οποτε κρατάω επιφυλαξη. Η δική μου άποψη ειναι οτι οταν κάποιος ξεκινάει την ενασχόληση με την αστρονομία καλύτερο είναι να μην πάρει απο την αρχή ρομποτικό τηλεσκόπιο γιατι ετσι αυτοματοποιουναι πολλά πράγματα και δεν μαθίνεις που βρίσκεται το καθε τι. Επίσης πιστεύω οτι καλύτερο είναι να δωσεις χρήματα για μεγαλύτερη διάμετρο τηλεσκοπίου παρά για ρομποτικό μηχανισμό.Η απόφαση είναι δική σου βέβαια! "Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε" Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Το πρώτο ούτε να το σκέφτεσαι ! Έχει μικρή διάμετρο, ενσωματωμένο barlow φακού, πλαστικό παντού, δεν αναβαθμίζεται με τίποτα, και η στηριξή του είναι υπερελεφριά. Το δεύτερο είναι καλύτερο, αλλά καλύτερα να στραφείς σε κάτι χειροκίνητο για αρχή. Το 6άρι dob καλό είναι, κυρίως για πλανητική... Ίσως ένα βιβλίο πρώτα... ΚΑΘΑΡΟΥς ΟΥΡΑΝΟΥΣ! \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
fever24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Επανέρχομαι και αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας...Στο προκείμενο τώρα γιατί έχω νεες απορίες:σκεφτόμουν το 8' dob ... Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποια στιγμή μπορεί να γίνει ρομποτικό και αν με ποιο περίπου κόστος... Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη διόπτρα και αν χρειάζεται να πάρω κάποιο παρελκόμενο από την αρχή...Όσον αφορά το βιβλίο, θα πάρω αυτό που μου προτείνατε στην αρχή... Σε περίπτωση που μπορέσω να ανεβώ αλλα 100 ευρώ 500-550, ποια η πρότασή σας; Ευχαριστώ
Adomingo Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2013 Καλωσόρισες! Φίλε Fever, όπως έχεις καταλάβει, η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα "μαγικό" χόμπι με απίστευτα ελκτική δύναμη. Ανεβάζοντας το budget σου είναι προφανές το ότι θα ανέβει η ποιότητα του εξοπλισμού σου. Καλώς ή κακώς όμως δεν σημαίνει το ότι το να δώσεις 550e θα πάρεις κι αυτό που περιμένεις. Τι εννοώ: Η εμπειρία της παρατήρησης δεν επηρεάζετε μόνο απ' το οπτικό αποτέλεσμα αλλά και της γνώσης που έχουμε για αυτό. Παραδείγματος χάρη, αν δεν ξέρεις καν τί είναι ένας γαλαξίας πως θα εκτιμήσεις το είδωλο στον προσοφθάλμιο σου, κι εν συνεχεία να το αξιολογήσεις? Πολλές φορές ο εντυπωσιασμός μας δρα εναντίον μας και θέλουμε να πάρουμε απλά το καλύτερο- που δυστυχώς δεν έχουμε καν την γνώση για να το αξιοποιήσουμε (μιλάω σαν παθών-όχι ως ειδικός).Φυσικά τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με την γνώση κάποιου για το τί είναι ένας γαλαξίας αλλά με ένα άλλο σωρό γνώσεις που θα επηρεάσουν καταρχάς την τσέπη σου. Νομίζω ότι εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15860 ,θα βρεις έναν πολύ καλό οδηγό για ένα καλό ξεκίνημα. Δεν ξέρω την, μέχρι τώρα, εμπειρία σου απλά είμαι σίγουρος για το ότι ένα συνετό ξεκίνημα θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα! Όσο αναφορά το τελευταίο σου ερώτημα: Ναι, μπορεί να γίνει αντικαθιστώντας την βάση του 8ιντσου dobsonian με αυτή τη ρομποτική:http:// http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2121 Απλά, αν έχεις καλό ουρανό (το υποθέτω, μιας και αναφέρεις ότι μένεις σε πόλη 2000 κατοίκων) είσαι σίγουρος ότι το χρειάζεσαι?
DimitrisV Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2013 Καλημέρα και καλώς ήρθες στο Forum, Αυτό που μπορώ να σου πω από την δική μου εμπειρία, έχοντας περάσει 7 διαφορετικά τηλεσκόπια από τα χέρια μου είναι ότι το 8" Dobsonian είναι μια καλή επιλογή για το ξεκίνημα. Η διάμετρος του είναι πολύ καλή και μπορεί να σου προσφέρει ατελείωτες ώρες ευχάριστης παρατήρησης κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό. Το επόμενο ερώτημα είναι αν τελικά η αστρονομία είναι κάτι που θα σου αρέσει. Αυτό θα το ανακαλύψεις γρήγορα... Όσον αφορά την αναβάθμιση θα σου έλεγα πώς αρχικά δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες έχουν στη κατοχή τους 2 ή 3 τηλεσκόπια. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει ένα τηλεσκόπιο που να τα κάνει όλα! Άλλος τύπος τηλεσκόπιου είναι ιδανικός για πλανητική παρατήρηση, άλλος για βαθύ ουρανό. Η αστροφωτογράφηση είναι άλλο θέμα... Απαιτεί διαφορετικό εξοπλισμό, γνώσεις, πειραματισμούς και βασικά αρκετά έως πολλά χρήματα. Το 8" Dobsonian αποτελεί μια καλή και οικονομική επιλογή. Ξεκινώντας μ΄αυτό θα διαπιστώσεις τι σε ελκύει περισσότερο στην αστρονομία, ώστε να κάνεις τις ανάλογες επιλογές σε εξοπλισμό στο μέλλον. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στις αγγελίες καθώς εκεί πωλούνται πολλά αστρονομικά είδη σε πολύ καλή κατάσταση και σε ελκυστικές τιμές. Φιλικά, Δημήτρης “The Truth Is Out There” "Stardust" Observatory - Chalkidiki
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2013 Αν ανέβεις στα 500 Ε, θα πάρεις κάτι... πολύ διαφορετικό . Ένα 10ιντσο Dob, ίσως... Πέρα από την πλάκα, και το 10άρι είναι πολύ καλό... \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
hypercube Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2013 Καλημέρα και καλώς ήρθες. Σαν νέος και εγώ, το μόνο που έχω να σου προτείνω, είναι να ψάξεις πολύ και αναλυτικά όλες τις εκδοχές, καταλήγοντας σε αυτή η οποία θα ικανοποιήσει περισσότερο τις ανάγκες σου. Πάρε το nightwatch, το βιβλίο είναι κορυφαίο. Οι απόψεις ποικίλουν απο άτομο σε άτομο και μπορεί να επηρεαστείς απο την πρόταση κάποιου για την αγορά σου, αλλά τελικά να μην ικανοποιηθείς απο το αποτέλεσμα. Όπως και να 'χει, μην βιαστείς. Για παράδειγμα, εγώ κατέληξα να πάρω αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=862 το οποίο είναι πολύ καλό για πλανητική και επίγεια παρατήρηση καθώς και πολύ φορητό. Ξέροντας, λοιπόν, οτι στην ταράτσα μου στο Αιγάλεω δίπλα στα φώτα των λεωφόρων τα μόνα αντικέιμενα που μπορώ να δώ είναι οι πλανήτες, η σελήνη, ο ήλιος, κάποιοι αστερισμοί και με χίλια ζόρια κάνα δύο νεφελώματα, συμπέρανα οτι για να δώ κάτι περισσότερο θα πρέπει να πάρω τα βουνά, άρα το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, πιστεύω ήταν μονόδρομος, για να με εισάγει στην αστρονομία.Για το μέρος που μένεις εσύ, φαντάζομαι πως έχεις αρκετά καθαρό ουρανό και αν δεν έχεις σκοπό να κουβαλάς το τηλεσκόπιό σου απο δω και απο κεί τότε σίγουρα το 8" dob είναι για σένα. Όσο για τα τηλεσκόπια που προτείνεις, θα συμφωνήσω και εγώ να μην πάρεις ρομποτικό ακόμα, γιατί το να ψάξεις χειροκίνητα το αντικείμενο π.χ. με μία ισημερινή στήριξη, αν και χρονοβόρο, έχει τη χάρη του και επίσης θα κατανοήσεις πιο πολύ το πως δουλεύει κτλ. Αν είναι να αφιερώσεις δύο ώρες σε αυτό, την μία ώρα ας ψάχνεις γύρω γύρω αντικείμενα και την άλλη μία ας παρατηρείς. Αν και είναι ιδιαίτερα εύκολο, όταν εντόπισα το νεφέλωμα του Ωρίωνα ή τις πλειάδες μόνος μου, μου άρεσε πολύ! Σε γενικές γραμμές είναι ακριβό χόμπυ και μην έχεις την λανθασμένη εντύπωση, που είχα και εγώ, οτι αν το πάρεις μετά "καθάρισες". Σίγουρα μπορείς να μείνεις μόνο σε αυτό αλλά αν σου αρέσει και τελικά ασχοληθείς πολύ, μάλλον δεν θα το κάνεις. Εδώ θα βρείς άτομα να σε βοηθήσουν με οτι χρειαστείς, γενικά υπάρχει αρκετά ενεργή κοινότητα στον χώρο. Αυτά απο μένα, σου εύχομαι καλή αρχή. Γιάννης
fever24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2013 Αν τελικά προχωρήσω στην αγορά του τηλεσκοπίου dob 8 (=350 ευρώ), τί άλλο πρέπει να πάρω μαζί του; Σίγουρα ένα από τα δύο βιβλία και έναν χάρτη από αυτά που προτείνετε... Από εκεί και πέρα τί άλλο θα μου χρειαστεί άμεσα και θα με διευκολύνει από τις πρώτες μου παρατηρήσεις;
songless_bird Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Εναν barlow x2. Αν μπορεις να αγορασεις τον televue. Ψαξε και για μεταχειρισμενο. Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιώνθα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών... Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτάκαι η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 ένας telrad είναι επίσης απαραίτητος για πιο εύκολη εύρεση των στόχων Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Sattor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Επειδη η νυχτερινη οραση ειναι το Α και το Ω προτεινω και ενα ειδικο φακο(με κοκκινο φωτισμο) για την αναγνωση των χαρτων. Επισης μην βιαστεις να κανεις αγορες καινουργιων αξεσουαρ,καθως αργα η γρηγορα θα υπαρξει συμφερουσα αγγελια στο φορουμ Φιλικά, Θοδωρής ΨιλόπουλοςSW evostar 72ED Heq5 pro Synscanhttp://tpsilopoulos.blogspot.com
fever24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Επανέρχομαι και διευκρινίζω....Αν τελικά προχωρήσω στην αγορά του dob 8' που κοστίζει περίπου 350 ευρώ, σκέφτομαι να διαθέσω ακόμα 80-100 ευρώ -ίσως λίγα περισσότερα- για κάποιο(α) απαραίτητα αξεσουάρ που θα με βοηθήσουν από την πρώτη μέρα.... Είμαι της λογικής ότι είναι καλύτερα να πάρω ένα καλό παρά κάποιο πιο φθηνο που ωστόσο δεν θα είναι αυτό που πρέπει... Επομένως προς αυτή την κατεύθυνση ακούω προτάσεις...π.χ.α. θα χρειαστώ κάποιο επιπλέον φακό άμεσα;β. θα χρειαστώ κάποιο εξάρτημα που θα με βοηθήσει να στοχεύω καλύτερα;γ. θα χρειαστώ κάποιο εξάρτημα για να ρυθμίζω το τηλεσκόπιο καλύτερα; Υγ1. γνωρίζει κανείς πόσο περίπου βγαίνουν τα μεταφορικά από το πλανητάριο;Υγ2. Εχω κάποιες εφαρμογές στο κινητό που δουλεύουν με gps όπως το google sky map και οι οποίες δείχνουν τον νυχτερινό ουρανό με τους αστερισμούς κλπ με βάση το στίγμα μου και την κατεύθυνση που κοιτώ... Πιστεύετε ότι θα μου είναι χρήσιμες;
Sattor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Η επιλογη του dob 8 ειναι η καλύτερη για το ποσο που διαθέτεις. Μαζι θα παραλαβεις και 2 προσοφθαλμιους. Εμενα έστειλαν κ ενα Barlow 2x σαν δωρο. Πιθανόν να κάνουν το ιδιο κ σε εσένα. Αν όχι η πρώτη κ αγορα θα ειναι ενας Barlow. Στο πακετο θα υπαρχει και ερευνητής ο οποίος κανει καλα τη δουλεια του. Για την πρώτη μέρα δεν θα χρειαστείς κατι αλλο. Οι ανάγκες θα φανούν με τον καιρό. Όσον αφορά τους χάρτες η καλύτερη επιλογη ειναι να ειναι Τύπωμενοι σε χαρτί. Ειναι πιο πρακτικό και διατηρείς καλη νυκτερινή όραση. Φιλικά, Θοδωρής ΨιλόπουλοςSW evostar 72ED Heq5 pro Synscanhttp://tpsilopoulos.blogspot.com
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 α. θα χρειαστώ κάποιο επιπλέον φακό άμεσα;Άμεσα όχι, βολέψου αρχικά με ότι δίνει, τους 2 φακούς, μέχρι να μάθεις την όλη χρήση και να καταλάβεις τι γίνεται. Αν έχεις και τον Barlow 2x (άκρως απαραίτητος στην αρχή) θα είναι σαν να έχεις 4 φακούς. Πάντα θα έχεις χρόνο αργότερα να επενδύσεις σε premium φακούς που θα σου δώσουν κλάσεις ανώτερες εικόνες. β. θα χρειαστώ κάποιο εξάρτημα που θα με βοηθήσει να στοχεύω καλύτερα;Θα σου πρότεινα να πάρεις έναν ερευνητή ορθής γωνιακής προβολής (RACI Right Angle Correct Image) ώστε να μπορείς να ταυτίζεις τους αστροχάρτες για την εύρεση των αντικειμένων.http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1402MAZI με τον επίσης χρησιμότατο telrad κάνουν ένα απίστευτα χρήσιμο δίδυμο που θα σου λύσει τα χέρια!!!! γ. θα χρειαστώ κάποιο εξάρτημα για να ρυθμίζω το τηλεσκόπιο καλύτερα; Πάρε ένα φθηνό laser ή μάθε την ευθυγράμμιση με το φιλμοκαπάκι. Ένα κορυφαίο laser θα βρεις εδώ www.collimator.com αλλά για να μην χαλάσεις πολλά τώρα, άστο για αργότερα. Υγ2. Εχω κάποιες εφαρμογές στο κινητό που δουλεύουν με gps όπως το google sky map και οι οποίες δείχνουν τον νυχτερινό ουρανό με τους αστερισμούς κλπ με βάση το στίγμα μου και την κατεύθυνση που κοιτώ... Πιστεύετε ότι θα μου είναι χρήσιμες; Καλές θα είναι για την αρχική εκμάθηση του ουρανού. Το πιο σημαντικό όμως κατά τη γνώμη μου είναι εκτός από το νούμερο 1, δηλαδή να ΜΑΘΕΙΣ πραγματικά τον ουρανό και την φαινόμενη κίνησή του, να μάθεις επίσης να διαβάζεις ΑΣΤΡΟΧΑΡΤΕΣ!!Πάρε τον παρακάτω που είναι ένας άριστος, γνήσιος αστροχάρτηςhttp://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1284 ΕΠΙΣΗΣ, βγες έξω τις νύχτες, κοίτα ψηλά, ψάξε, διάβασε, αναρωτήσου τι είναι αυτό που βλέπεις, αυτοεκπαιδεύσου με επιμονή και υπομονή, κάνε "χιλιόμετρα" μοναχικών αναζητήσεων στον ουράνιο θόλο!!! Τι αστερισμό βλέπω; Γιατί είναι εκεί αυτή την εποχή;; Αναρωτήσου και απάντησε σε όλα αυτά...το σπορ αυτό θέλει διάβασμα, πάρτο απόφαση! Όσο ταΐζεις τον εαυτό σου με πληροφορίες και απαντήσεις τόσο θα βελτιώνεσαι και θα προχωράς. Να επισκέπτεσαι καθημερινά σελίδες για την Αστρονομία και το Διάστημα...διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε!! ΑΥΤΟ έχω να σου προτείνω εγώ προσωπικά. Οι εξοπλισμοί έρχονται και φεύγουν, αλλάζουν, αντικαθίστανται. Ο γνώσεις όμως είναι κτήμα σου για πάντα και ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ τον εξοπλισμό! Ο pocket sky atlas είναι καλός αλλά είναι πολύ μικρός σε μέγεθος και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Στριμωγμένα και περιορισμένα τα αντικείμενα που απεικονίζει σε σχέση με τον Sky Atlas 2000.Για κάτι εύκολο και γρήγορο όμως είναι καλό να τον έχεις, π.χ. Messier αντικείμενα.http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1226 Ρώτα πότε θα ξαναέχουν όσα από αυτά που σου έδειξα είναι εξαντλημένα. Αν ποτέ...θα στραφείς σε αγορά από το εξωτερικό αναγκαστικά. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
fever24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Στην ηλικία που είμαι (28) γνωρίζω καλά ότι για να προχωρήσω εδώ χρειάζομαι αρκετό διάβασμα, ωστόσο είναι το τελευταίο που με φοβίζει....Σε ποιες σελίδες του εξωτερικού αναφέρεσαι; Μάλλον θα τις χρειαστώ καθώς πράγματι σχεδόν όλα είναι εξαντλημένα...
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2013 Στην ηλικία που είμαι (28) γνωρίζω καλά ότι για να προχωρήσω εδώ χρειάζομαι αρκετό διάβασμα, ωστόσο είναι το τελευταίο που με φοβίζει....Σε ποιες σελίδες του εξωτερικού αναφέρεσαι; Μάλλον θα τις χρειαστώ καθώς πράγματι σχεδόν όλα είναι εξαντλημένα... Μην το παίρνεις έτσι, δεν έχει να κάνει με την ηλικία αυτό που σου λέω. Σαφώς και γνωρίζεις τι πρέπει και τι όχι γενικά. Επισημαίνω όμως πως το συγκεκριμένο διάβασμα είναι μέρος του χόμπυ!! Και 50 ετών να ήσουν το ίδιο θα σου έλεγα αν ξεκινούσες τώρα!! Το είπα για να μην σου δημιουργηθεί η εντύπωση πως από μόνη της, η εκμάθηση σωστής χρήσης του εξοπλισμού φτάνει. Θέλει να την συνοδεύσεις και από γνώση σε αυτό που παρατηρείς, ώστε να το χαρείς περισσότερο, γνωρίζοντας στοιχεία για αυτό, ώστε να εντυπωσιαστείς πραγματικά. Αλλιώς, και 100 γαλαξίες να δεις με τα καλύτερα προσοφθάλμια..όλοι σαν μουντζούρες/συννεφάκια φαίνονται! Η γνώση για αυτούς είναι που τους δίνει την αξία και σου μένουν για πάντα. Εκεί θέλω να καταλήξω. Τα sites του εξωτερικούhttp://www.bookdepository.com/Sky-Telescopes-Pocket-Sky-Atlas-Roger-Sinnott/9781931559317 http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c112_Books-----Star-Charts.html Ρώτα όμως πρώτα το Πλανητάριο μήπως μπορεί να τα ξαναφέρει! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
DimitrisV Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2013 Θα συμφωνήσω και εγώ πως αρχικά, όσον αφορά τα εξαρτήματα, εκτός από το Barlow x2 (κατά προτίμηση της TeleVue) και ένα κόκκινο φακό δεν νομίζω πως πρέπει να αγοράσεις κάτι περισσότερο. Ο επιπλέον εξοπλισμός θα προκύψει από τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν κατά τη χρήση του τηλεσκόπιου. Επίσης μη παρασύρεσαι από αυτά που διαφημίζουν τα καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού, διότι υπάρχουν πολλά άχρηστα πράγματα!! Μπορείς για οποιαδήποτε αγορά να συμβουλεύεσαι το Forum. Μπορείς να κατεβάσεις τα δωρεάν προγράμματα πλανητάριου όπως το Stellatium ή Cartes du Ciel και να εκτυπώνεις από εκεί χάρτες του ουρανού. Για την ακρίβειά τους δεν μπορώ να σου εγγυηθώ αλλά είναι δωρεάν και για την αρχή είναι μια καλή λύση. http://www.stellarium.org/ http://www.ap-i.net/skychart/ Ρίξε μια ματιά και στους παρακάτω δωρεάν χάρτες (TRIATLAS) τους οποίους μπορείς να κατεβάσεις σε μορφή PDF και να τους εκτυπώσεις. http://www.uv.es/jrtorres/triatlas.html Φιλικά, Δημήτρης “The Truth Is Out There” "Stardust" Observatory - Chalkidiki
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα