kskastro Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Γεια σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας.Έχω ένα Skywatcher 8 Dob και σκέφτομαι δειλά-δειλά να πάω σε goto. Βασικά σε αστροφωτογράφιση, αλλά αν έχει και goto ακόμα καλύτερα. Σκέφτομαι από τη μια να πάρω τη βάση αναβάθμισης για το 8αρι, περιπου στα 650€ ή να πάρω το 10" με goto στα 1200€ (dobsonian). Από την άλλη να πάω σε ισημερινή και να κρατήσω τον σωλήνα 8". Από όσα διαβάζω θα είναι πολύ πιο ακριβής η κίνηση. Βέβαια, μάλλον χρειαζομαι την HEQ5 κρίνοντας από προδιαγραφές βάρους. Με αυτήν όμως θα είναι περισσότερος ο χρόνος για ρυθμιση και ίσως ανέβει ψηλά ο προσοφθάλμιος κοιτάζοντας κοντά στο ζενιθ. Έχω δει αστροφωτογραφίες από 10αρι σε dob goto και ήταν πολύ καλές (για τα δικά μου δεδομένα). Ίσως στο μέλλον εξελιχθώ σε τρελό αστροφωτογράφο αλλά δεν βλέπω να έχω και λεφτά για πολύ περισσότερα. Κάποια γνώμη/συμβουλή; Ευχαριστώ!
DimitrisV Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Καλησπέρα, Αν σκέφτεσαι την αστροφωτογράφηση, τότε το Dobsonian 10'' GoTo δεν είναι κατάλληλο, καθώς η στήριξη που απαιτείται για αστροφωτογράφηση είναι ισημερινή, όπως η HEQ5 (Pro). Φιλικά, Δημήτρης “The Truth Is Out There” "Stardust" Observatory - Chalkidiki
kskastro Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Καλησπέρα, Αν σκέφτεσαι την αστροφωτογράφηση, τότε το Dobsonian 10'' GoTo δεν είναι κατάλληλο, καθώς η στήριξη που απαιτείται για αστροφωτογράφηση είναι ισημερινή, όπως η HEQ5 (Pro). Φιλικά, Δημήτρης Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ!H HEQ5 pro θα σηκώνει ένα νευτώνειο 10" με μια slr από όσα βλέπω. Άρα καλύτερα να μείνω στις 8 ίντσες παρά να πάω 10 αλλά σε dob. Η αλήθεια είναι ότι δεν μού αρέσει η dob στήριξη, πολύ πιο λειτουργική η ισημερινή απλά σκεφτόμουν ότι με σχεδόν τα ίδια χρήματα θα πήγαινα σε 10 dob.Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση , να είσαι καλά! Κώστας.
giannis60 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Φίλε Κώστα, είμαι από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις που άρχισα αστροφωτογραφία αφού προηγουμένως για χρόνια έκανα αστροπαρατήρηση. Δηλαδή κάποια στιγμή σκέφτηκα με τον υπάρχον εξοπλισμό τι μπορώ να κάνω στην αστροφωτογραφία. Έχω ένα 8'' SW με 1000 εστιακή απόσταση. Άρχισα λοιπόν με SLR (film). Το τηλεσκόπιο ανταποκρινόταν πλήρως. Όταν όμως αγόρασα DSLR τα πράγματα άλλαξαν. Ο αισθητήρας έχει πιο μικρές διαστάσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πράγματα που χωρούσαν στο οπτικό πεδίο στην μηχανή με το φίλμ να μην χωράνε στην ψηφιακή μηχανή. Έτσι πείρα το 80 ED της SW που έχει 600 χιλιοστά εστιακή απόσταση, και τώρα η ψηφιακή χωράει ακριβώς ότι χωρούσε η μηχανή με το φίλμ στα 1000 χιλιοστά εστιακή απόσταση. Αν σκέφτεσαι λοιπόν να πάρεις το 10'' για αστροφωτογράφησηδεν νομίζω ότι είναι είναι καλή επιλογή, διότι έχει 1200 χιλιοστά εστιακή απόσταση πράγμα που κάνει την φωτογράφιση δύσκολη. Αν όμως πρώτα θέλεις τηλεσκόπιο για αστροπαρατήρηση τότε είναι πολύ καλή επιλογή. Για αστροφωτογράφιση και μάλιστα για αρχή ένα τηλεσκόπιο με 600 χιλιοστά εστιακή απόσταση είναι ότι πρέπει σε DSLR. Και βέβαια ισημερινή στήριξη Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
kskastro Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2013 Φίλε Κώστα, είμαι από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις που άρχισα αστροφωτογραφία αφού προηγουμένως για χρόνια έκανα αστροπαρατήρηση. Δηλαδή κάποια στιγμή σκέφτηκα με τον υπάρχον εξοπλισμό τι μπορώ να κάνω στην αστροφωτογραφία. Έχω ένα 8'' SW με 1000 εστιακή απόσταση. Άρχισα λοιπόν με SLR (film). Το τηλεσκόπιο ανταποκρινόταν πλήρως. Όταν όμως αγόρασα DSLR τα πράγματα άλλαξαν. Ο αισθητήρας έχει πιο μικρές διαστάσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πράγματα που χωρούσαν στο οπτικό πεδίο στην μηχανή με το φίλμ να μην χωράνε στην ψηφιακή μηχανή. Έτσι πείρα το 80 ED της SW που έχει 600 χιλιοστά εστιακή απόσταση, και τώρα η ψηφιακή χωράει ακριβώς ότι χωρούσε η μηχανή με το φίλμ στα 1000 χιλιοστά εστιακή απόσταση. Αν σκέφτεσαι λοιπόν να πάρεις το 10'' για αστροφωτογράφησηδεν νομίζω ότι είναι είναι καλή επιλογή, διότι έχει 1200 χιλιοστά εστιακή απόσταση πράγμα που κάνει την φωτογράφιση δύσκολη. Αν όμως πρώτα θέλεις τηλεσκόπιο για αστροπαρατήρηση τότε είναι πολύ καλή επιλογή. Για αστροφωτογράφιση και μάλιστα για αρχή ένα τηλεσκόπιο με 600 χιλιοστά εστιακή απόσταση είναι ότι πρέπει σε DSLR. Και βέβαια ισημερινή στήριξη Φίλε Γιάννη,ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις πληροφορίες. Αυτό μάλιστα με τους crop αισθητήρες ούτε που το είχα σκεφτεί ή δει. Λογικά αυτό θα κάνω. Πρώτα την HEQ5, άλλωστε πιο πολύ η παρατήρηση μενοιάζει για αρχή και ύστερα αν έχω χρήματα πάω κι εγώ για το 80 ED. Eντάξει, εχω τον ενθουσισμό του αρχάριου. Επειδή μού αρέσει η φωτογραφία και η αστρονομία και ζηλεύω φωτό που βλέπω είπα να πάω προς τα εκεί. Αλλά όσο και να διαβάζω γνώμες στα φόρουμ είναι αλλιώς όταν λές την περίπτωσή σου και δέχεσαι συμβουλές άμεσα. Να'σαι καλά, ευχαριστώ!
DimitrisV Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2013 Κώστα, Για να δεις τι "χωράει" μέσα στο οπτικό πεδίο από το τηλεσκόπιό σου, σε συνδυασμό με οποιαδήποτε DSLR / CCD χρησιμοποίησε το παρακάτω link: http://www.12dstring.me.uk/fov.htm Επιλέγεις τον τύπο του τηλεσκόπιου και της μηχανής σου. Κάνεις κλικ στο Objects menu και εμφανίζονται 4 κατάλογοι (Messier, Caldwell, Solar System και Other). Κάνεις κλικ σε έναν από αυτούς τους καταλόγους και επιλέγεις ένα από τα αντικείμενα που εμφανίζονται και βλέπεις αν χωράει στο πεδίο από το τηλεσκόπιό σου και πως περίπου θα φαίνεται. Επίσης αριστερά από το εικονίδιο του Objects menu σου εμφανίζει το Image Scale (Resolution), το Field of View την εστιακή σου και το F/. Με το Field of View μπορείς να υπολογίσεις κατά πόσο "χωράνε" και άλλα αντικείμενα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του προγράμματος, στο οπτικό πεδίο του εξοπλισμού σου. Φιλικά, Δημήτρης “The Truth Is Out There” "Stardust" Observatory - Chalkidiki
kskastro Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2013 Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ! Πολύ χρήσιμο! Τώρα μπορώ να δω πραγματικά τι συμβαίνει με κάθε σωλήνα. Ευχαριστώ!
dkstopo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2013 Κώστα, Για να δεις τι "χωράει" μέσα στο οπτικό πεδίο από το τηλεσκόπιό σου, σε συνδυασμό με οποιαδήποτε DSLR / CCD χρησιμοποίησε το παρακάτω link: http://www.12dstring.me.uk/fov.htm Επιλέγεις τον τύπο του τηλεσκόπιου και της μηχανής σου. Κάνεις κλικ στο Objects menu και εμφανίζονται 4 κατάλογοι (Messier, Caldwell, Solar System και Other). Κάνεις κλικ σε έναν από αυτούς τους καταλόγους και επιλέγεις ένα από τα αντικείμενα που εμφανίζονται και βλέπεις αν χωράει στο πεδίο από το τηλεσκόπιό σου και πως περίπου θα φαίνεται. Επίσης αριστερά από το εικονίδιο του Objects menu σου εμφανίζει το Image Scale (Resolution), το Field of View την εστιακή σου και το F/. Με το Field of View μπορείς να υπολογίσεις κατά πόσο "χωράνε" και άλλα αντικείμενα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του προγράμματος, στο οπτικό πεδίο του εξοπλισμού σου. Φιλικά, Δημήτρης πολύ καλός οδηγός!!
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2013 για αστροφωτογράφιση θα χρειαστείς οπωσδήποτε μια ιασημερινή βάση με αυτές της skywatcher να είναι η πιο συνηθησμένες, eq5 (για χαμηλό πρϋπολογισμό), heq5-pro, eq6, az-eq6. τώρα για τον σωλήνα που έχεις το minimum είναι η heq-pro για 10αρι σωλήνα η βάση αυτή είναι απαγορευτική, λόγω βάρους του σωλήνα + τα παρελκόμενα που θα βάλεις δεν θα έχεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα. από την πείρα μου μιας και ξεκίνησα την αστροφωτογράφιση με τον σωλήνα του dob8 και την heq5pro, αν και είναι μια χαρά για εισαγωγή στην αστροφωτογραφία, δεν θα πρότεινα αυτόν τον συνδιασμό μιας και λόγω μήκους του σωλήνα και βάρους του φωτογραφικού εξοπλισμού η βάση φτάνει στα όρια της και θα υπάρξουν στιγμές που τραβάς τα μαλλιά σου, βέβαια σε αυτο συμβάλλουν και άλλοι λόγοι που αναφέρονται στα άρθρα της avat. Η βάση είναι μια χαρά και μπορείς να πιάσεις μεγάλες εκθέσεις με οδήγηση απλά πρέπει να έχεις υπόψη και το βάρος που σηκώνει η κάθε βάση. για τον σωλήνα θα πρότεινα την αγορά της eq6 ή ακόμα καλύτερα την az-eq6 η οποία μπορεί να γίνει και αζιμουθακή βάση για παρατήρηση μαις και μπορούν να σηκώσουν πολύ περισσότερο βάρος από την heq5 pro σε πιθναή μελλοντική αναβάθμιση τηλεκσοπίου. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
kskastro Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2013 Κώστα, σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κατατοπιστικός, αν και καταλαβαίνω από όλες τις απαντήσεις ότι πάω να μπλεχτώ σε πράγματα που μάλλον δεν είναι για εμένα τώρα. Έπρεπε να τα κανω 5 χρόνια πριν, προ κρίσης. Ενδεχομένως αργότερα, τουάχιστον όμως γλιτώνω με όσα μού λέτε τα χρήματα που θα πήγαιναν στην dob goto. Γιατί μόνο για το goto δεν τη θέλω. Θα το αφήσω λοιπόν ως έχει, να ψηθώ παραπάνω στην παρατήρηση και βλέπουμε. Να είσαι καλά!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα