Jump to content

γαλαξίαααααααα!!! που είσαι???


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια!!!. Πάντα ήθελα να παρατηρήσω ένα γαλαξία. Είναι το όνειρο μου. Επειδή η Ανδρομέδα είναι σχετικά αφανής αυτήν την περίοδο, "κυνηγάω" τον Μ109 επειδή η θέση του μου φάνηκε εύκολη: πολύ κοντά στο αστέρα Phad της μεγάλης άρκτου. Προσπαθώ λοιπόν να εστιάσω με την διόπτρα μου-στο περίπου, λίγο από εδώ λίγο από εκεί-, βάζω το μάτι μου στο προσοφθάλμιο (25mm, 48x, κανένας άλλος επιπλέον εξοπλισμός), αλλά τζίφος. Τι δεν έχω υπολογίσει??? :-k
Viva la Relativity!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακριβώς. ΜΟΝΟ στην Νέα Σελήνη θα ψάχνεις για Γαλαξίες.

 

Τύπωσε ή σώσε στον υπολογιστή σου τον άριστο αυτό χάρτη του Κώστα Ράμμου με τις φάσεις της Σελήνης και λίγες νύχτες πριν την Νέα Σελήνη, πάνω στην Νέα Σελήνη (Ν.Σ.), ή λίγες νύχτες μετά, όταν δηλαδή θα απουσιάζει από τον ουρανό, ξαναπροσπάθησε και πες μας. :wink: :mrgreen:

 

Μπορείς να βρεις και άλλους πολύ ωραίους, παρόμοιους χάρτες στο site του Κώστα εδώ.

http://www.astronomy-astrophotography.gr/publications.html

 

Αλλιώς..όσο και να φωνάζεις τον γαλαξία..αυτός δεν θα φανεί ποτέ ή..εντελώς ξεβγαλμένος από την φυσική φωτορύπανση της Σελήνης, ΑΝ μετά βίας μπορέσεις να τον διακρίνεις.

1414275675_2013LUNARCALENDARbyKostasRammos.thumb.jpg.1b92d58e8ffed4d745b2456a4582f71b.jpg

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταραμένη Σελήνη :evil:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μ109 ε??? Δεν εχω καταφερει να τον δω ουτε απο τερμα σκοτεινο ουρανο, βουνο και χωρις σεληνη χειμωνα με 3 βαθμους θερμοκρασια και απιστευτη βραδια... με 10ιντσες νευτωνειο. Ημουν εκει τον ειχα στο προσοφθαλμιο, αναγνωρισα ολο το πεδιο με τα αστερια, αλλα δεν φαινεται ουτε για πλακα, μονο ισως ο πυρινας του... οπως και με M51 και M101. Η μεγαλη αρκτος δε με παει.

Ειναι η πρωτη μεγαλη απογοητευση μου, παρ ολα αυτα ειδα τον σομπρερο και του Μπουουντ και αλλους...

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Μ109 είναι δύσκολος στόχος, έχει φαινόμενο μέγεθος 10,5. Με το δικό σου τηλεσκόπιο είναι σχεδόν αδύνατον να τον εντοπίσεις, εκτός αν είσαι μόνο σε μέρος με πολύ σκοτεινό ουρανό..Μπορείς να παρατηρήσεις όμως στον ίδιο αστερισμό το όμορφο ζεύγος γαλαξιών, Μ81 και Μ82 :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι δεν έχω υπολογίσει??? :-k


  • Την φωτορυπανση απο εκει που παρατηρεις.
    Το ποσο αμυδρος μπορει να ειναι ο γαλαξιας
    Το ποσο μικρος μπορει να ειναι (το ορατο κομματι του σε προσοφθαλμιο τουλαχιστον)
    Το ποσο μεγαλο (ή οχι) ειναι το FOV σου - 1 μοιρα. ΠΧ στον Μ109 ειναι μεγαλο, στην Ανδρομεδα ξεχνα το, ειναι μικροσκοπικο.
    Το ποσο δεν ειναι ακομη εξασκημενο το ματι σου να εντοπιζει στοχους - καθε φορα θα ειναι και καλυτερα
    Το οτι μπορει τελικα το "περιπου" να ειναι αλλα για αλλα, ακομη θυμαμαι μια απο τις πρωτες φορες που εψαχνα ματαια τον Μ51 γιατι ειχα υποτιμησει το FOV του ερευνητη

κλπ κλπ

 

Προσπαθησε ξανα. Στο τελος μαθαινεις και γινεται παιχνιδακι. Δοκιμασε ευκολοτερους στοχους, πχ σφαιρωτα, πχ Μ13 ή/και μεγαλους φωτεινους γαλαξιες πχ Μ81. Την Ανδρομεδα μονο με κιαλια, ειναι τεραστια. Καποιο προγραμμα πλανηταριου μπορει να σε βοηθησει στον σχεδιασμο της βραδιας και στο τι ψαχνεις να βρεις βαση του τι οργανο εχεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μ109 ε??? Δεν εχω καταφερει να τον δω ουτε απο τερμα σκοτεινο ουρανο, βουνο και χωρις σεληνη χειμωνα με 3 βαθμους θερμοκρασια και απιστευτη βραδια... με 10ιντσες νευτωνειο. Ημουν εκει τον ειχα στο προσοφθαλμιο, αναγνωρισα ολο το πεδιο με τα αστερια, αλλα δεν φαινεται ουτε για πλακα, μονο ισως ο πυρινας του... οπως και με M51 και M101.

 

Κάτι δεν έκανες καλά. Όλα αυτά είναι εύκολοι στόχοι. Τα Μ51 και Μ101 φαίνονται και από τον ερευνητή αν είσαι σε σκοτεινό ουρανό. Με 10 ίντσες είναι παιχνιδάκι. Και με 3 ίντσες φαίνονται όλα τα Messier. Από κατασκότεινο ουρανό ακόμα και με κάτω από 3.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • 9 μήνες αργότερα...
Εγώ τον μόνο γαλαξία που είδα είναι το Μ31 τον είδα με το 60mm και με το 130mm τηλεσκόπιο. Προσπάθησα να δω και τους M81 -M82 και με τα δυο τηλεσκόπια αλλά δεν μπόρεσα να τους δω. Δεν πήγα στο βουνό για να τους δω, προσπάθησα να τους δω απο την αυλή του σπιτιου μου με σχετικά λίγη φωτορύπανση και δεν τους είδα. :(
BILLLOON
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ένας από αυτούς είναι ο εξής που δείχνει η εικόνα . 10 μοίρες είναι η γροθιά σου με το χέρι τεντωμένο. Χρησιμοποίησε για τον εντοπισμό τους ένα προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης .

IMG2.thumb.jpg.c3a1d6076582cbb8bcca29e2045a73da.jpg

244341779_81-82.thumb.png.93a35097f190b729d90daf6a67063840.png

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικό είναι να έχεις καλό χάρτη. Χρησιμοποιώ τον Pocket Sky Atlas και έχοντας φτιάξει 2 δαχτυλίδια με διάμετρο το οπτικό πεδίο του ερευνητή (36mm) και του προσοφθαλμίου εστιακής 25mm με δαχτυλίδι 10mm διάμετρο, για τους Μ81-Μ82 πάω μέσω h-UMa.

 

Βρίσκω πρώτα τον h-UMa στον χάρτη και στη συνέχεια με το δαχτυλίδι που αντιστοιχεί στο οπτικό πεδίο του ερευνητή (αυτό με διάμετρο 36mm) βλέπω πόσα δαχτυλίδια διαδρομή χρειάζομαι για να φτάσω στους στόχους Μ-81 και Μ-82. Προτείνω η διαδρομή να γίνεται πρώτα κατά απόκλιση και μετά κατά ορθή αναφορά ή και το αντίστροφο αλλά ποτέ μαζί, για να μην μπερδευόμαστε και να μην χανόμαστε όταν κάνουμε τη διαδρομή πλέον με το τηλεσκόπιο.

 

Με αυτόν τον τρόπο φτάνεις στους στόχους αλλά για το αν θα τους βλέπεις είναι κυρίως θέμα εξάσκησης του ματιού. Καλή εξάσκηση είναι να παρατηρήσεις πρώτα για καμιά ώρα περίπου διπλούς αστέρες :shock:

 

Μετά πήγαινε για γαλαξίες και θα δεις ότι κάτι θα αρχίσεις να βλέπεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
απο Ιουνιο μεχρι Αυγουστο

 

Για ποιο λογο εμφανιζεται μονο για 3 μηνες; Αστρα οπως ο Σειριος π.χ. εμφανιζονται για πολλους μηνες στο νυχτερινο ουρανο.

 

Το κεντρο του γαλαξια φαινεται στο νοτιο ουρανο;

 

Ο Milky way εμφανιζεται για περισσοτερους απο 3 μηνες;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φαίνεται μόνο αυτούς τους μήνες για τον εξής λόγο

Ο γαλαξίες μας αποτελείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από μεσοαστική σκόνη και ύλη η οποία δεν ακτινοβολεί έτσι τον χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών δεν διακρίνεται σχεδόν καθόλου σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς μήνες όπου δεν υπάρχει υγρασία καί έτσι η παρατήρηση γίνεται πιο ευκολη

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κεντρο του γαλαξια φαινεται στο νοτιο ουρανο;

 

 

Στο νοτιο ημισφαιριο φαινεται ολος ο γαλαξιας, καλυτερα απο οτι φαινεται σε εμας.

BILLLOON
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης