Jump to content

Επιλογη τηλεσκοπιου 2 σε 1???


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας! Είμαι νέος στην παρέα και έχω κάποιες ερωτήσεις που οι πιο έμπειροι (ίσως και οι λιγότερο) πιστεύω θα είναι σε θέση να απαντήσουν.

 

Πρώτα απ'ολα να πω πως είμαι σχετικά νέος με το "άθλημα" και δεν εχω καθολου εμπειρια.

 

Ζω στην κερκυρα και εχουμε το σπιτι μας λιγο εξω απο την πολη σε υψωμα με θεα θαλασσα στο βαθος Αλβανια και τα γυρω βουνα...

 

Ο εξοπλησμος μου μεχρι τωρα ειναι μια DSLR και ενας υπολογιστης.

 

Θα ηθελα λοιπον να μου πειτε αν υπαρχουν τηλεσκοπια τα οποια να συνδιαζουν την αστρονομικη παρατηρηση με την επιγεια... για να γλητωσω οσο το δυνατον περισσοτερα χρηματα.

Θελω δηλαδη να παρατηρω την σελινη και τους αστερισμους , αλλα και επηγεια , απεναντι θεα την θαλασσα τα διαφορα καραβια , τα γυρω βουνα κλπ... και αργοτερα αν μου δωθει η ευκαιρια να κανω αστροφωτογραφιση αλλα αυτο για πολυ αργοτερα...

 

Το κοστος δεν θα ηθελα να ξεπερνα τα 300-400 ευρω.

 

Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα, καλωσόρισες στο Astrovox :D

 

Για επίγεια παρατήρηση νομίζω είναι καλύτερα ένα διοπτρικό π.χ ένα ED80 θα έκανες μια χαρά δουλειά αλλά κοστός ανεβαίνει αφού θα πρέπει να πάρεις και μια βάση/τρίποδα να το βάλεις επάνω + ένα ζουμ φακό θα έκανες πολύ καλή δουλειά για παρατήρηση αφου δεν θα χρειαστεί να αλλάζεις συνέχεια φακούς αλλά σε βγάζω εκτος προϋπολογισμού. Πάντως με ένα 4" αποχρωματικό μπορεις πολύ ευκολα* μετα να πάρεις μια ρομποτική βάση και να κάνεις και αστροφωγραφιση.

 

Μια άλλη λύση είναι να πάρεις ένα 6" Νευτώνειο Dob ή ένα8" Dob αλλά θα χρειαστείς ανορθωτη ειδώλου για να τα βλέπεις ορθά + έναν φακό όπου πάλι προτείνω ένα ζουμ (φυσικά μπορεις να μείνεις με τα μαμά προσοφθάλμια και να πάρεις έναν ζουμ αργότερα). Πάντως για αστροφωτογραφιση με το Dob θα πρέπει να πάρεις μια πιο γερή στήριξη αργότερα + δακτυλίδια για να το κρατάνε πράγμα που ανεβάζει το κόστοςΕπίσης με τα Νευτώνεια δεν θα έχεις τόσο καθαρό είδωλο στην επίγεια παρατήρηση, εκτός και εαν βρεις ένα μακρύ π.χ f5+ τηελεσκόπιο.

 

 

Για αρχή πάντως προτείνω να χρησιμοποιήσεις το Stellarium σαν ηλεκτρονικό πλανητάριο ή το Cart de ciel, και να διαβάσεις το Backyard Astronomer

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω για την απαντηση.

 

Απο οτι καταλαβα χρειαζομαι πολυ διαβασμα ακομα...

 

Ομως Ποιες οι κυριοτερες διαφορες αναμεσα σε διοπτρικα, κατοπτρικα και καταδιοπτρικα?

 

και γιατι ειναι καλυτερα για επιγεια τα διοπτρικα?

 

Οσον αφορα τα ζοομ τι πρεπει να επιλεξω? απο οτι καταλαβα για επιγεια χρηση ενα τηλεσκοπιο με ζουμ μεχρι χ150 ειναι υπερ αρκετο αλλα καταλαβαινω οτι για παρατηρηση του ουρανου και των αστεριων μαλλον ειναι μικρο οταν βλεπω οτι υπαρχουν τηλεσκοπια που φτανουν και μεχρι τα Χ600...

 

Ειμαι πολυ μπερδεμενος ακομα και περιμενω καποιος να με ξεμπερδευσει λιγακι για να μην κανω λαθος αγορα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για επίγεια χρειάζεται κάτι σχετικά μικρό, διοπτρικό ή Maksutov σε υψαζιμουθιακή στήριξη. Για επουράνια χρησιμοποιούμε μεγαλύτερα τηλεσκόπια σε ισημερινή ή Dobson στήριξη.

Με 400 ευρώ δύσκολα συνδυάζονται τα 2.

Αν εστιάσεις στην επίγεια, με περιορισμένη επουράνια παρατήρηση ευρέως πεδίου, τότε ένα 66ED (William Optics, Baader, Astrotech) με διαγώνιο 45 μοιρών και ένα Baader Zoom (ή και ένα 24mm 68 μοιρών) είναι άριστη επιλογή. Θα το στηρίξεις σε φωτογραφικό τρίποδα. Αν ήδη έχεις έναν καλό (πχ Manfrotto) θα γλυτώσεις τα έξοδα, μένοντας στα 400€. Αλλιώς πας για 600.

Αν θές να βλέπεις και πλανήτες, ένα Maksutov 102-127 σε αστρονομική υψαζιμουθιακή (ΑΖ3 Skywatcher ή Vixen Portamount, πάλι με τον φακό 24mm (Baader) και άλλον ένα 12-10mm.

Αν τα βρεις και μεταχειρισμένα δεν θα ξεπεράσεις τα 400€.

Για γαλαξίες πας σε Νευτώνιο (Dobson 8") και άσε στην άκρη την επίγεια. Κυάλια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

+1 Για Maksutov 102-127 σε ΑΖ3. Η οπτική τους ποιότητα είναι εξαιρετική, σαν αποχρωματικά, αν και είναι αργά (έχουν μεγάλο εστιακό λόγο). Το πεδίο τους μοιάζει με αυτό μακρυών διοπτρικών, αλλά έχουν πολύ πιο καθαρή εικόνα.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

να πω οτι δεν μπερδευτικα περισσοτερο θα ειναι ψεματα....

 

Δηλαδη απο οτι καταλαβα με 400 ευρω δυσκολα συνδιαζοντε και τα δυο πολυ καλα...

 

Αν δωσω βαρυτητα στην επιγεια ποιον συνδιασμο ειναι καλυτερα να επιλεξω?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διάβασε πρώτα λίγο, συνάντησε τους άλλους Κερκυραίους, δες μέσα από τον εξοπλισμό τους.

Υπάρχει και φθηνότερη λύση, Skywatcher (ή Orion) 80ST. Έχεις φωτογραφικό τρίποδα;

Για την επίγεια ειδικοί είναι οι ερασιτέχνες ορνιθολόγοι.

 

Μεγεθύνσεις

Επίγεια 10-60x

Επουράνια 50-300x

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ομως Ποιες οι κυριοτερες διαφορες αναμεσα σε διοπτρικα, κατοπτρικα και καταδιοπτρικα?

 

και γιατι ειναι καλυτερα για επιγεια τα διοπτρικα?

Μπορείς να λύσεις καποιες από τις απορίες σου εδώ, και γενικότερα στα εισαγωγικά άρθρα.

Γενικά αν ενδιαφέρεσαι για επιγεια παρατήρηση ή αστροφωτογράφηση δεν σου κάνει και τόσο μια στήριξη dobson. Όσο αφορά το είδος του τηλεσκοπίου με όλα κάνεις δουλειά, στο κατοπτρικό μόνο θα σου χρειαστει ένας αναστροφέας ειδώλου για επιγεια χρήση.

Οσον αφορα τα ζοομ τι πρεπει να επιλεξω? απο οτι καταλαβα για επιγεια χρηση ενα τηλεσκοπιο με ζουμ μεχρι χ150 ειναι υπερ αρκετο αλλα καταλαβαινω οτι για παρατηρηση του ουρανου και των αστεριων μαλλον ειναι μικρο οταν βλεπω οτι υπαρχουν τηλεσκοπια που φτανουν και μεχρι τα Χ600...

Μπορεί τώρα στην αρχή να σου φαίνονται όλα λίγο χαοτικά, άλλα αν διαβάσεις κανένα βιβλίο και τα βάλεις σε μια σειρά θα σε βοηθήσει να τα κατανοήσεις καλύτερα.

Εγώ μόνο να πω για τη μεγέθυνση. Την μεγέθυνση τη βρίσκεις διαιρόντας την εστιακή απόσταση (μήκος) του τηλεσκοπίου προς την εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου.

Εγώ μόνο να σου ευχηθώ καλή αρχή, ακολούθησε τις συμβουλές που σου είπαν και τα παιδιά: Άρχισε με ένα βιβλίο (The Backyard Astronomer's Guide ή NightWatch), πειραματί' σου με το stellarium και φυσικά με τον νυχτερινό ουρανό.

Επίσης μην απορρίπτεις ένα καλό ζευγάρι κιάλια...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα κι απο μένα φίλε μου.

 

Είχα κι εγώ, πάνω κάτω, τις ίδιες απορίες πρίν καταλήξω σε τηλεσκόπιο τύπου Maksutov-Cassegrain.

Λόγω της κατασκευής τους, προσφέρουν πολύ καλή εικόνα, μεγάλες μεγεθύνσεις, είναι άριστα και για επίγεια αλλά και για αστρονομική παρατήρηση, όλα αυτά σε ένα τηλεσκόπιο compact διαστάσεων που μπορείς να το κουβαλάς σχετικά εύκολα.

 

Στην τιμή που αναφέρεις υπάρχει αυτό το οποίο έχω κι εγώ και είμαι αρκετά ικανοποιημένος.

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=862

 

Είναι ένα καλό "εισαγωγικό" τηλεσκόπιο για παρατήρηση ουρανού και λέω εισαγωγικό καθώς δεν προσφέρει πολλά, λόγω της μικρής διαμέτρου, θα δείς πλανήτες και σελήνη με πολύ καλή ποιότητα, όπως και κάποια deep sky, τα οποία όμως χρειάζονται μεγαλύτερες διαμέτρους για να τα απολαύσεις.

Για την επίγεια είναι εξαιρετικό και κάνει με λιγότερα χρήματα τη δουλειά που κάνουν άλλα διοπτρικά με περισσότερα.

 

Αν διάβασες για τις στηρίξεις θα γνωρίζεις οτι η ισημερινή (που δίνει ο κατασκευαστής) είναι για ουρανό και η υψαζιμουθιακή για επίγεια. Η αλήθεια είναι οτι μπορείς και με τις δύο να παρατηρήσεις ότι θες, αλλά θα παιδευτείς αναλόγως.

Σχετικά με την αστροφωτογραφία, μπορείς να ασχοληθείς πολύ πρόχειρα παίρνοντας και ένα μοτέρ ορθής αναφοράς. Λέω πρόχειρα γιατί η αστροφωτογραφία απαιτεί συνήθως μεγάλες εκθέσεις, άρα θες ισημερινή στήριξη που να ακολουθεί με ακρίβεια το αντικείμενο για κάμποσα δευτερόλεπτα καθώς και ένα καλύτερο τηλεσκόπιο. Αυτό κοστίζει αρκετά και πας σε άλλα επίπεδα της τσέπης σου, πιο βαθειά.Με την dslr σου, τον υπολογιστή και μια webcam μπορείς να ξεκινήσεις τους πειραματισμούς. Φυσικά όλα αυτά δεν ισχύουν στην επίγεια φωτογράφηση, εκεί δεν έχεις πρόβλημα.

 

Όσο για το ζούμ, στη επίγεια τα 150x δεν είναι μόνο αρκετά αλλά έως και αχρείαστα θα έλεγα ενώ για τον ουρανό είναι ικανοποιητικά. Αυτοί που έχουν τηλεσκόπια που φτάνουν 600x που λές, σπανίως θα παρατηρήσουν πάνω απο 300x καθώς είναι δύσκολο για διάφορους λόγους. Προτιμούν μικρότερες μεγεθύνσεις και εκμεταλευόμενοι της φωτοσυλλεκτικής ικανότητας των θηρίων τους απολαμβάνουν μεγαλύτερη ποιότητα. :wink: Γενικά οι μεγάλες μεγεθύνσεις είναι ο καημός του αρχάριου και όλοι όσοι παρατηρήσαμε πρώτη φορά αυτό είπαμε. "Θέλω πιο κοντά, κι άλλο κι άλλο"

 

Σε γενικές γραμμές πάντως, η ταπεινή μου άποψη είναι να μην πάρεις τηλεσκόπιο κάτω των 100mm.

 

Αυτά, για να μην κουράζω κιόλας, ρίξε ένα καλό διάβασμα στα βασικά, ψάξε κι εδώ παλιότερες αναρτήσεις και θα τα βρείς όλα.

 

Καλή αρχή! 8)

Γιάννης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικα ,. για αρχη λεω να παρω αυτο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=862

 

Για να καλυψω και επιγεια χρηση!

 

Πιστευετε μπορω να το βρω απο αγγελια σε καλη τιμη? η να προτημησω ενα καινουριο?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες στην τρελή παρέα του forum μας. Πρέπει να κατασταλάξεις τι θέλεις! Δεν μπορείς με ένα εξοπλισμό να τα κάνεις όλα, δυστυχώς.

Είναι σαν να λες θα βάλω 3 καρπούζια στην ίδια μασχάλη :mrgreen:

Για μένα το τηλεσκόπιο είναι για παρατήρηση ή φωτογράφιση όχι για να βλέπεις επίγεια.

Διάβαζα έλεγες για αστροφωτογράφηση. Αυτό που έχεις επιλέξει δεν κάνει για αστροφωτογράφηση.

Καταστάλαξε τι θέλεις να κάνεις ακριβώς. Επιμένω γιατί δεν είναι καιρός για χάσιμο χρημάτων!!!

Επίσης τι ποσό διαθέτεις?

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με 600ευρω κανεις αυτο που θες σωστα, με 400 οχι. Εγω πηρα μεταχειρισμενη HEQ5 synscan pro, πολη καλη βαση, μετα χωνεις οτι τηλεσκοπιο θελεις πανω, και βελτιωνεις μονο τον οπτικο σωληνα οταν θες. Εμενα μια HEQ5 και ενα 10ιντσο νευτωνιο τερας μου βγηκαν 700... Και εφτιαξα και μια βαση Dobsonian μονος με μηδεν κοστος. Η βαση DOb θα βοηθουσε καλυτερα στην επιγεια με τετοιο τηλεσκοπιο...

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κοίτα άποψη μου είναι για αρχή να αφήσεις την αστροφωτογράφηση και να ασχοληθείς με την παρατήρηση [-X, γιατί και θα σε παιδέψει αρκετά και θα σου κοστίσει πολλά περισσότερα χρήματα. Προτιμότερο είναι να ξεχάσεις την αστροφωτογράφηση για αρχή όσο ελκυστικοί και αν φαίνεται και να πάρεις μια βάση τύπου ντόπσον .Γιατί σκέψου ότι ναι μεν έχεις μια DSLR, αλλά φίλτρα αντάπτορες και πολλά άλλα πράγματα που θα σου βγουν στο τέλος θα σου κοστίσουν.Συνήθως αστροφωτογράφοι γίνονται άνθρωποι μετά από κάποια y χρόνια εμπειρίας όχι αμέσως . Για αυτό θα σου πρότεινα το κλασσικό 8αρι ντόπσον που είναι διπλάσιο σε διάμετρο από αυτό που σκοπεύεις να πάρεις και μόνο 50 ευρώ παραπάνω χωρίς στηρίξεις να σε προβληματίζουν ούτε τίποτα. Και με αυτό είναι δυνατή η επίγεια παρατήρηση αν και όχι τόσο εύκολη . ( Για επίγεια έχει υπόψη σου ότι και μία διόπτρα σε ένα τρίποδα κάνει ) . Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το Νο1 των αρχαρίων λόγω της τιμής του, της απλότητας του και της διαμέτρου του αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους. Προσωπικά αν και έχω παρατηρήσει μέσα από αυτό έχω ισημερινή EQ5 και ένα 8-ιντσο κατοπτρικό . Όμως μπορώ να πω ότι στην αρχή βλαστιμούσα που δεν είχα επιλέξει το ντόπσον για ευκολία, γιατί τότε ίσως και λόγω ηλικίας μπερδευόμουν αρκετά .

 

#-o #-o

 

Αν επιμένεις στην αστροφωτογραφία μπορείς να κρατήσεις λεφτά για να αγοράσεις ένα καλό 4-ιντσο διοπτρικό ( σε αυτή την περίπτωση ξεχνάς οπτική παρατήρηση μακρινών στόχων βαθέως ουρανού ΕΚΤΟΣ του Μεσσιέρ και αρκετών NGC ) Άρχισε με το διάβασμα όμως πρώτα και εσύ ο ίδιος θα καταλήξεις στο τέλος . Εσύ επιλέγεις ;) Μπορεί και κιάλια να σου φανούν αρκετά για αρχή.

 

Το τηλεσκόπιο για το οποίο μίλαγα : http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω για τις απαντησεις

 

 

Αν τελικα παρω το ντοπσον αυτο που λετε με τα 350 ευρω, αυτο ερχετε μαζι με την βαση του ετσι? δεν χρειαζοντε και επιπλεον εξοδα για βαση σωστα?

 

 

Με αυτο αν το χρησιμοποιησω για επιγεια παρατηρηση τι δυσκολιες θα αντιμετοποισω? Ποιο ειναι το ευρως ζουμ του? ειναι πχ 20-150 ? Θα μπορω πχ σε μια αποσταση 3-4 χιλιομετρα μακρια να παρατηρω απεναντι την θαλασσα και τα πλοια?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

150x τα πιανεις και με ένα μικρό διοπτρικο,ειδικά εάν ειναι αποχρωματικο.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που θα έχεις με το Dob ειναι ότι δύσκολα θα παρακολουθείς χαμηλά στον ορίζοντα.

Ειναι ένα τηλεσκόπια φτιαγμένο για άνεση σε παρατήρηση του ουρανού.

Το πιο πιθανό ειναι ότι σε οριζόντια θέση θα πρέπει να είσαι σχεδόν ξαπλωμένος.....εκτός και αν το έχεις πάνω σε κάποιο τραπέζι.

 

Προσωπικά σου προτείνω να περιμένεις και να το ψάξεις λίγο ακόμα.

Μάθε τα βασικά χαρακτηριστικά των τηλεσκοπίων.

Τα οπτικα σχήματα, τι ειναι εστίακος, λόγος,διάμετρος,εστιακό μήκος .διαφορα αποχρωματικου και μη.

Τι ειναι αλταζιμουθικη και τι σημερινή βάση, που χρησιμεύει η καθεμιά.

 

Πχ σε ένα τηλεσκόπιο για παρατήρηση το πιο σημαντικό πράγμα, αυτό που δίνει την ΄΄αναλυσή΄΄ ειναι η διάμετρος και όχι το πόσο "μπορεί" μα ,εγενθυνει.

Απο την πρώτη εξαρτάται και το δεύτερο εάν εξαιρέσεις ένα κάρο πράγματα που επηρεάζουν τη μεγέθυνση που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

 

Οσων αφορά τη φωτογράφηση...την άστρο φωτογραφία , θα σου πρότεινα να σκεφτείς πρώτα απ'ολα που θα ήθελες να επικεντρωσεις το ενδιαφέρον σου πριν αγοράζεις κάτι.

 

Αλλος εξοπλισμός χρειάζεται για πλανητικη και άλλος για βαθύ ουρανό.

 

Το μόνο κοινό σημείο ειναι η βάση που πρέπει πάντα να ειναι ικανή να στηρίζει τον εξοπλισμό χωρίς κραδασμούς και να ειναι όσο το δυνατόν πιο καλή στην ακολούθηση.

 

Ειδικά στη φωτογραφία θα πρέπει να ξεκινήσεις έχοντας ως το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού σου τη βάση...και δεύτερο η και τρίτο το οπτικό κομμάτι.

 

Μη βιαστεις για την αγορά.Εμεις είμαστε εδώ για κάθε πληροφορία.

 

Φιλικά,Μιχάλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι έρχεται μαζί με την βάση του και ή ένα 28μμ προσοφθάλμιο ή δύο ( ένα 25μμ και ενα 10μμ)

 

Η μόνη δυσκολία που ίσως υποπτεύομαι είναι ότι επειδή δεν είναι σε ψηλή θέση θα πρέπει να το έχεις σε κάποιο ύψωμα αλλά δεν είμαι σίγουρος επειδή δεν το έχω χρησιμοποιήσει για επίγεια στην πράξη ποτέ. Τα τηλεσκόπια δεν έχουν εύρος ζοομ ούτε μεγένθυσης ( μόνο όριο μεγένθυσης ) . Η μεγένθυση που σου δίνει βρίσκεται διαιρώντας την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου σου ( πχ το ντόπσν αυτο έχει 1200μμ) με το προσοφθαλμιο που εχεις πανω τους ( πχ 10μμ) . Δηλαδη 1200/10 μας δίνει μεγένθυση 120Χ . Τα βλέπεις δηλαδή 120 φορές πιο κοντά από οτι με γυμνό μάτι.

 

όσο για την επίγεια εφόσον μπορείς να παρατηρείς έτη φωτός μακριά μην ανησυχείς τα καραβάκια στα 3-4 χιλιόμετρα τα έχει για ψωμοτύρι.Βέβαια αν είναι πολύ κοντά ( κάτω από 400μέτρα) τα βλέπεις θολά (ΓΙΑ ΕΠΙΓΙΕΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ)

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι έρχεται μαζί με την βάση του και ή ένα 28μμ προσοφθάλμιο ή δύο ( ένα 25μμ και ενα 10μμ)

 

Η μόνη δυσκολία που ίσως υποπτεύομαι είναι ότι επειδή δεν είναι σε ψηλή θέση θα πρέπει να το έχεις σε κάποιο ύψωμα αλλά δεν είμαι σίγουρος επειδή δεν το έχω χρησιμοποιήσει για επίγεια στην πράξη ποτέ. Τα τηλεσκόπια δεν έχουν εύρος ζοομ ούτε μεγένθυσης ( μόνο όριο μεγένθυσης ) . Η μεγένθυση που σου δίνει βρίσκεται διαιρώντας την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου σου ( πχ το ντόπσν αυτο έχει 1200μμ) με το προσοφθαλμιο που εχεις πανω τους ( πχ 10μμ) . Δηλαδη 1200/10 μας δίνει μεγένθυση 120Χ . Τα βλέπεις δηλαδή 120 φορές πιο κοντά από οτι με γυμνό μάτι.

 

όσο για την επίγεια εφόσον μπορείς να παρατηρείς έτη φωτός μακριά μην ανησυχείς τα καραβάκια στα 3-4 χιλιόμετρα τα έχει για ψωμοτύρι.Βέβαια αν είναι πολύ κοντά ( κάτω από 400μέτρα) τα βλέπεις θολά (ΓΙΑ ΕΠΙΓΙΕΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ)

 

τελικα η μεγενθηση που εχει το ντοπσον ειναι 150Χ? γιατι στο σαιτ γραφει οφελιμη μεγενθηση 400χ

 

οσον αφορα στην επιγεια παρατηρηση θα πρεπει παντα για πανω απο 400 μετρα? αν πχ θελω να παρατηρησω ενα πουλι στα 100 μετρα αυτο δεν γινεται?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα... Ένα ένα... Κατ αρχήν η μέγιστη μεγέθυνση που δινει ένα τηλεσκόπιο ειναι 20 φορες η διάμετρός του σε εκατοστά και αυτή επιτυγχάνεται όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (seeing) είναι άριστες! Όταν βλέπεις επίγειους στόχους και μέρα μεσημέρι με τόσο "βράσιμο" που έχει η ατμόσφαιρα και 100 φορές μεγέθυνση ειναι πάρα πολλή.

Δεύτερον δεν ξέρω πόσο ειναι το όριο για να παρατηρήσεις κάτι πολύ κοντά αλλά σε μικρές αποστάσεις τα νευτώνια δεν εστιάζουν. Πρέπει να ειναι απο κάποια μέτρα δεκάδες ή εκαοντάδες μακριά αναλόγως το τηλεσκόπιο. Τα schmidt cassegrain και τα maksutov εστιάζουν γιατί η εστίαση σε αυτά γίνεται μετακινώντας το πρωτεύον κάτοπτρο. Αν σκοπός σου ειναι και η παρατήρηση πουλιών τότε θα πρέπει να πάρεις η διοπτρικό η schmidt cassegrain ή maksutov σε αζιμουθιακή και όχι ισημερινή στήριξη. Αυτή όμως έχει μειονεκτήματα στην αστρονομική παρατήρηση ειδικά σε μεγάλες μεγεθύνσεις.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλύτερα διάβασε προσεχτικά το Nightwatch πρώτα και θα σου λυθούν πάρα πολλές από τις απορίες σου . Όπως είπα και πριν το τηλεσκόπιο ΔΕΝ έχει μεγένθυση . Υπολογίζεται η μεγένθυση με βάση το προσοφθάλμιο που έχεις βάλει πάνω :)
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να υπολογίσεις την ωφέλιμη μεγέθυνση ενός τηλεσκοπίου, πολλαπλασιάζεις τη διάμετρό του σε mm x2 ή όπως είπε ο giorgosgr σε cm x20. Δηλαδή τηλεσκόπιο με διάμετρο 100mm σου δίνει 200x, τηλεσκόπιο με 200mm σου δίνει 400x κτλ.

 

Η μεγέθυνση ορίζεται απο την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου (αναγράφεται στα site που πουλάνε) διαιρούμενη απο την εστιακή του προσοφθάλμιου (το γράφουν επάνω). Αν έχεις τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 1000mm και ένα προσοφθάλμιο 20mm 1000/20=50x μεγέθυνση. Αν βάλεις προσοθάλμιο 5mm 1000/5=200x μεγέθυνση.

 

Αν ένας έχει τηλεσκόπιο 100mm και ένας άλλος τηλεσκόπιο 200mm και παρατηρούν με την ίδια μεγέθυνση, πχ 130x, θα βλέπουν το αντικείμενο σε ακριβώς ίδιο μέγεθος αλλά ο 200mm θα το βλέπει πιό φωτεινό και διαυγές ενώ ο 100 πιο σκοτεινό και θολό.

 

Όπως είπαν παραπάνω, ξεκαθάρισε τι θες. Με 350ε παίρνεις dobson και παρατηρείς ουρανό μόνο, αλλά ποιοτικά. Δεν φωτογραφίζεις και δεν παρατηρείς επίγεια. Με 300ε παίρνεις το maksutov σε μικρή διάμετρο και συνδυάζεις τα υπόλοιπα, σε μικρότερη ποιότητα.

 

Πολλοί έχουν ένα τηλεσκόπιο για deep sky, ένα για φωτογράφηση, ένα ρομποτικό maksutov για διευκόλυνση, ξοδεύοντας κάμποσες χιλιάδες ευρώ, καλύπτοντας όμως όλες τις ανάγκες.

Εσύ θες κάτι με 300ε που να κάνει λίγο απ'όλα; Πάρε το maksutov.

 

Επίσης υπολόγισε 100ε ακόμα για να λύσεις το πρόβλημα της στήριξης.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1457

Είναι μέσα στις επόμενες αγορές μου γιατί με ενδιαφέρει και μένα η επίγεια, όταν θα είμαι πάνω στα βουνά, τη μέρα με την υψαζιμουθιακή θα σαρώνω τα τοπία και τα δέντρα, το βράδυ με την ισημερινή τον ουρανό. \:D/

Θα κοιμάμαι και αγκαλιά με το τηλεσκόπιο, ενώ η κοπέλα μου... Πακέτο. :twisted: :lol: :-$

Γιάννης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως και Goto τηλεσκόπιο αγοράζεις με 400 ευρώ. Εκτός από μικρό Maksutov υπάρχει και η επιλογή του διοπτρικού Skywatcher 102mm το οποίο μαζί με τα μεταφορικά για Ελλάδα έρχεται στα 399 Ευρώ. Περιλαμβάνει και το πρίσμα ανόρθωσης το οποίο για μη αστρονομική παρατήρηση είναι πολύ χρήσιμο. Και γενικά κάποιος που θα θέλει περιστασιακά να δει κάτι, μπορεί να διευκολυνθεί αρκετά με ρομποτικό...

Σε Maksutov ρομποτικό βλέπω με 375 Ευρώ περίπου το Celestron SLT 90mm από το Amazon.co.uk. Δε θα έχει χρωματικά σφάλματα όπως το διοπτρικό, αλλά το πρίσμα ανόρθωσης είναι επιπλέον.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή με το dob δεν γίνεται με κάποιον τροπο να παρακολουθώ χαμηλά πχ σε οριζόντια θέση; Είναι φτιαγμένο να έχει κλίση μόνιμα προς τον ουρανό;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή με το dob δεν γίνεται με κάποιον τροπο να παρακολουθώ χαμηλά πχ σε οριζόντια θέση; Είναι φτιαγμένο να έχει κλίση μόνιμα προς τον ουρανό;

 

Σκέψου που βρίσκεται ο άξονας περιστροφής καθ' ύψος σε ένα Dobson

 

SCOPE1.JPG

 

Καταλαβαίνεις πως για να δεις στον ορίζοντα θα πρέπει να ξαπλώσεις στη γη. Ή έστω να καθήσεις πολύ χαμηλά.

 

Apertura_AD12_Dobsonian_Telescope_Near_Horizon_with_%20Starbound_Observing_Chair.JPG

 

Επίσης, βλέπεις από το πλάι. Είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσεις αυτή τη θέση σε επίγεια παρατήρηση, όπου βλέπεις κάτι μπροστά σου και βάζεις τα μάτια σου στα κιάλια ή τη διόπτρα χωρίς να στρίψεις το κεφάλι ή το σώμα 90 μοίρες στο πλάι.

 

Επίσης, τα βλέπεις όλα ανάποδα. Το αριστερά δεξιά (τα γράμματα γίνονται Κυριλλικά!) και το πάνω κάτω (οι άνθρωποι κρέμονται σαν νυκτερίδες από το πάτωμα). Τα πρίσματα ανόρθωσης είναι χαμηλής ποιότητας, ακριβώς επειδή κανείς δε φτιάχνει καλό πρίσμα για νευτώνιο το οποίο ουδείς χρησιμοποιεί για επίγεια.

 

Τέλος (όχι, δεν είναι το τέλος, υπάρχουν και άλλα αλλά δεν χρειάζεται να τα πω, αυτά ήδη είναι αρκετά), δεν μπορείς να δεις σε χαμηλές μεγεθύνσεις οι οποίες κατ' εξοχήν χρησιμοποιούνται στην επίγεια. Όταν χρησιμοποιείς φακό χαμηλής μεγέθυνσης την ημέρα, ενώ οι κόρες σου είναι περίπου 2mm, θα είναι ορατή η κεντρική παρεμπόδιση. Η εικόνα θα μοιάζει με donought, με ένα μαύρο κύκλο στη μέση. Χάλια.

 

Άντε, ας πω και άλλο ένα. Τα θερμικά ρεύματα εντός του σωλήνα θα κάνουν την εικόνα (αυτή την ξαπλωτή, στραβή, ανάποδη, αντίστροφη και λουκουμοειδή εικόνα) να φαίνεται σαν υπόβαθρο ατμών που χορεύουν (σαν να βλέπεις πίσω από ένα χαμάμ) και η εστίαση θα είναι από ασαφής έως αδύνατη.

 

Αντιθέτως, ένα τηλεσκόπιο επάνω σε τρίποδο επιτρέπει να δεις οριζόντια επειδή είναι υπερυψωμένο, αλλά ακόμη και σε αρνητικό ύψος. Απαραίτητο όταν παρατηρείς τη θάλασσα ή μια πεδιάδα από ένα βουνό ή υπερυψωμένο παρατηρητήριο. Αν ο σωλήνας είναι διοπτρικός δεν θα έχεις κεντρική παρεμπόδιση, ούτε θερμικά ρεύματα, ενώ υπάρχουν ανορθωτικά πρίσματα (Amici 45 μοιρών) υψηλής ποιότητας, τα οποία αποτρέπουν τον αυχένα από ακραίες και κοπιώδεις κάμψεις. Και θα είσαι στραμμένος προς το αντικείμενο με και χωρίς το τηλεσκόπιο. Αν πάρεις Maksutov, τότε πάλι δεν θα είναι ορατή η κεντρική παρεμπόδιση καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να μεγαλώσει αρκετά η κόρη εξόδου, εξαιτίας του μεγάλου εστιακού λόγου.

 

Καλύτερα να τα δεις ξεχωριστά. Αν πάρεις κάποιο αστρονομικό τηλεσκόπιο, πάντοτε θα είναι χρήσιμο και ένα ξεχωριστό διοπτρικό για θέαση του ουρανού σε χαμηλή μεγέθυνση. Η Ανδρομέδα,οι Πλειάδες και άλλα αντικείμενα μόνο σε τέτοια τηλεσκόπια είναι αντιληπτά σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Η εικόνα της Ανδρομέδας με τους δορυφόρους γαλαξίες της σε απόλυτα σκοτεινό ουρανό μέσα από ένα καλό τηλεσκόπιο μόλις 66 χιλιοστών είναι μια εκστατική εμπειρία. Ακόμη την ονειρεύομαι. To 12ρι Dobsonian μου δεν έδειχνε παρά ένα άθλιο κομματάκι της, το WO 66ED ήταν σαν να είχε μια φωτογραφία της κολλημένη στο φακό του.

 

Μπορείς πάντοτε λοιπόν να πάρεις και ένα τέτοιο τηλεσκόπιο, το οποίο επάνω σε ένα καλό τρίποδο φωτογράφησης (κάτι σαν Manfrotto) είναι τέλειο για επίγεια παρατήρηση. Πολλά είναι κατάλληλα, από τα φθηνά 80ST και 100ST, έως τα περίφημα 66ρια που προτείνω παραπάνω (William Optics, Astrotech, Baader), το πανταχού παρόν 80ρι της Skywatcher και οροφή δεν υπάρχει αφού χρησιμοποιούνται ακόμη και Televue 127mm, για να μην μιλήσουμε για Leica και Astronomics. Αλλά για εμένα και εσένα, ένα αποχρωματικό 60-80mm είναι τέλειο και ένα αχρωματικό 80-102mm παραπάνω από αρκετό. Ακόμη και το 70ράκι του Lidl (μπιρ παρά) την κάνει την δουλειά αυτή, καλύτερα από το ακριβότερο Dobsonian.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Μπορείς πάντοτε λοιπόν να πάρεις και ένα τέτοιο τηλεσκόπιο, το οποίο επάνω σε ένα καλό τρίποδο φωτογράφησης (κάτι σαν Manfrotto) είναι τέλειο για επίγεια παρατήρηση. Πολλά είναι κατάλληλα, από τα φθηνά 80ST και 100ST, έως τα περίφημα 66ρια που προτείνω παραπάνω (William Optics, Astrotech, Baader), το πανταχού παρόν 80ρι της Skywatcher και οροφή δεν υπάρχει αφού χρησιμοποιούνται ακόμη και Televue 127mm, για να μην μιλήσουμε για Leica και Astronomics. Αλλά για εμένα και εσένα, ένα αποχρωματικό 60-80mm είναι τέλειο και ένα αχρωματικό 80-102mm παραπάνω από αρκετό. Ακόμη και το 70ράκι του Lidl (μπιρ παρά) την κάνει την δουλειά αυτή, καλύτερα από το ακριβότερο Dobsonian.

 

Απο ότι κατάλαβα για καλύτερη επίγεια παρατήρηση προτείνεις το wo 66ed αυτό που και πόσο πωλείται? αφού έψαξε και δεν το βρήκα, όπως και τα υπόλοιπα που μου είπες όπως τα 80ST, 100ST, 80skywatser

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απο ότι κατάλαβα για καλύτερη επίγεια παρατήρηση προτείνεις το wo 66ed αυτό που και πόσο πωλείται? αφού έψαξε και δεν το βρήκα, όπως και τα υπόλοιπα που μου είπες όπως τα 80ST, 100ST, 80skywatser

 

Μπορείς να βάλεις αγγελία εδώ για κάποιο μεταχειρισμένο.

Το 66 της William Optics δεν πωλείται πλέον στην Ελλάδα (πήρα το τελευταίο ED από τον Έλληνα αντιπρόσωπο).

http://www.arcus-sa.gr/products_telescopes_zs66sd.html

 

Υπάρχει σαν Baader (παιδιά στο Πλανητάριο, το έχετε κάπως τσουχτερό!)

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1068

 

Σαν Omegon

http://www.astroshop.eu/omegon-apochromatic-refractor-ap-66-400-ed-ota/p,14173

 

Σαν Skywatcher

http://www.astroshop.eu/skywatcher-apochromatic-refractor-ap-66-400-equinox-ed/p,5896

 

Σαν William Optics (ο αντικαταστάτης του)

http://agenaastro.com/william-optics-zenithstar-71mm-f-5-9-doublet-ed-refractor-telescope.html

 

Σαν Astrotech

http://www.astronomytechnologies.com/product.asp?id=11393&c=11388

 

 

Παρομοίως το 80ED κυκλοφορεί από πολλές εταιρίες. Μην τρομάξεις με την τιμή που θα δεις παρακάτω, υπάρχουν και άλλες εκδόσεις από την Skywatcher (χρυσή, γαλάζια) που θα τις πάρεις σχεδόν στην μισή τιμή ως μεταχειρισμένους σωλήνες.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1750

 

Να μια έκδοση από Orion

http://www.astroshop.eu/orion-apochromatic-refractor-ap-80-600-ed-ota/p,13898

 

Αυτά είναι ημιαποχρωματικά και η επίγεια εικόνα τους πλησιάζει την ιδανική (την οποία ιδανική αγοράζεις με χιλιάδες ευρώ). Υπάρχουν και τα αχρωματικά τα οποία κατά την γνώμη μου υπερεπαρκούν για έναν αρχάριο ερασιτέχνη. Να σημειώσω πως προτιμώ τα κοντά τηλεσκόπια, f/5-f6 για την δουλειά αυτή και συνήθως κοντά είναι τόσο τα κιάλια όσο και οι επαγγελματικές διόπτρες.

 

Το 80ST

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2114

 

Τεράστια διαφορά τιμής, ε; Φυσικά την στήριξη θα την πετάξεις (ή θα τη βάλεις στο γραφείο σου ως μινιατούρα) και θα χρησιμοποιήσεις ένα φωτογραφικό τρίποδα.

 

Να και το 100ρι

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=717

 

Αυτά τα δύο επίσης κυκλοφορούν και χωρίς στήριξη, από διάφορες εταιρίες, υπάρχουν δε και στα καταστήματα του εξωτερικού των οποίων σου έδωσα συνδέσμους παραπάνω. Σου αφήνω τη χαρά να τα ψάξεις μόνος σου. Ένα 80ρι ST μπορείς να το βρεις ακόμη και 50 ευρώ μεταχειρισμένο.

 

Υπάρχουν και ρομποτικά, αν και δεν χρειάζεται με τόσο ευρυγώνια τηλεσκόπια. Για τους τύπους, να ένα.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1073

 

Μπορείς να πάρεις και ένα μακρύ τηλεσκόπιο, f/10, το οποίο θα είναι καλύτερο στους πλανήτες. Αλλά το μήκος του δυσκολεύει στην επίγεια (ανάμεσα σε δέντρα ή κολώνες δεν θα έχεις ευχέρεια) και χάνεις το μισό πεδίο. Υπάρχουν δεκάδες. Να ένα.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=755

 

Κάτι ανάλογο ήταν το 70ρι της Lidl, στην μισή τιμή. Όλοι σχεδόν αγοράσαμε ένα κάποια στιγμή και ίσως το βρεις μεταχειρισμένο για λίγα πακέτα τσιγάρα. Κάτι ανάλογο στο μισό μήκος, κάτι μεταξύ παιχνιδιού και διόπτρας, είναι αυτό.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1970

 

Το τελευταίο δεν το έχω χρησιμοποιήσει, έχω διαβάσει καλές όμως κριτικές για χρήση σαν μια υπέρφθηνη διόπτρα (στις ΗΠΑ κοστίζει τα μισά) από κάποιον που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις και τα λεφτά να τις ικανοποιήσει.

 

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα υπάρχουν και εδώ:

http://www.telescope-service.com/refractors/start/refractorsstart.html

 

Αλλά και εδώ:

http://www.optcorp.com/telescopes/refractor-telescopes.html?limit=all

 

Προσωπικά έχω δει από τα 80ST, 80ED και 66ED. To 102ST σίγουρα είναι καλύτερο από το 80ρι, όχι μόνο λόγω διαμέτρου, αλλά και επειδή έχει εστιαστή 2". Τέτοιον εστιαστή έχουν και τα 66ED και 80ED και πολύ υψηλότερης ποιότητας, με υποπολλαπλασιαστή και βελούδινη λειτουργία.

 

Αν θέλεις να δεις πως είναι η κατάσταση, καλύτερα να πάρεις ένα από τα φθηνά αχρωματικά. Δεν θα κλαις τα λεφτά σου τουλάχιστον. Αν θέλεις να γίνεις ορνιθολόγος (όπου υπάρχει και ειδικότερος εξοπλισμός) ή να φωτογραφήσεις (εκεί και αν υπάρχει), τότε τα ED είναι πολύ καλύτερα. Με αυτά θα χαρείς και περιηγήσεις στον ουρανό με αμέτρητα αστέρια στις περιοχές του γαλαξία και υπέροχα ανοικτά αστρικά σμήνη. Αν κυρίως θα βλέπεις το φεγγάρι και τους πλανήτες ένα μακρύ διοπτρικό 70-90mm είναι καταλληλότερο και ας είναι αχρωματικό. Αν θέλεις να δεις τα πάντα στον ουρανό και τίποτε στη γή, πας για κάποιο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, ένα νευτώνιο μεγαλύτερο από 150mm ας πούμε, έχοντας υπόψιν την αγορά ενός μικρού διοπτρικού από αυτά που σου προτείνω, σε δεύτερο χρόνο.

 

Για αγγελίες μπορείς να δεις και στο εξωτερικό.

 

http://www.astromart.com/classifieds/list.asp?classified_category_id=14

http://www.astrobuysell.com/uk/propview.php?typechoice%5B%5D=Telescope-Refractor&titlechoice%5B%5D=For+Sale&statuschoice%5B%5D=Active&minprice=&maxprice=

http://www.cloudynights.com/classifieds/showcat.php?cat=9

 

Αν μπερδεύτηκες, είναι επειδή δεν έχεις ακόμη απαρτιώσει τις πληροφορίες και δεν έχεις βιωματική εμπειρία, την οποία θα αποκτήσεις περιεργαζόμενος τον εξοπλισμό άλλων ερασιτεχνών σε κάποιες εξορμήσεις.

 

Αυτά. Ψάξε μόνος σου τώρα.

 

Με όλα αυτά, μου άνοιξε η όρεξη να δω τα καραβάκια στο Φάληρο με το 66ράκι μου. Αλλά έχω πάλι διάβασμα! ](*,) ](*,) ](*,)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης