Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Διοπτρικο (14 ιντσες) http://www.astroshop.eu/apm-apochromatic-refractor-ap-356-4270-cnc-ii-ota/p,8507#tab_bar_1_select

 

€ 320.000 :shock:

 

 

Type Refractor

Type of build Apochromat Triplet

Aperture (mm) 356

Focal length (mm) 4270

Aperture ratio 12

Resolving capacity 0,32

Limit value (mag) 14,6

Light gathering capacity 2590

Max. useful magnification 710

 

 

 

 

Καταδιοπτρικο -16"

 

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=463

 

€ 21.080

 

 

Άνοιγμα αντικειμενικού (mm) 406.4

Άνοιγμα αντικειμενικού (") 16

Μεγέθυνση (x) 950

Εστιακό μήκος (mm) 4064

Εστιακός λόγος (f/) 10

Βάση στήριξης Υπερμεγέθες τρίποδο

Μονάδα LNT NAI

GPS NAI

Σκόπευτρο NAI

Autostar NAI

Ενσωματωμένη βάση δεδομένων

ουράνιων αντικειμένων 147.541 Oυράνια Αντικείμενα

Προσοφθάλμιοι Series 5000 26mm, 5 στοιχείων Plossl 2"

Ουράνια Παρατήρηση NAI

Επίγεια Παρατήρηση NAI

Αστροφωτογράφιση NAI

 

 

 

Κατοπτρικο - 16"

 

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2318

 

Τιμη κατω απο 3.000 ευρω...

 

Τύπος : Κατοπτρικό

Οπτικός σχεδιασμός : Κατοπτρικό Newtonian (Νευτώνιο)

Διάμετρος : 406 mm (15,98″ )

Εστιακή Απόσταση : F 1800 mm

Εστιακός Λόγος : f/ 4,4

Ερευνητής : 8x50

Προσοφθάλμιο : 2 προσοφθάλμια Super-10mm (180x) & Super-26mm (69x)

Μέγιστη Ωφέλιμη Μεγέθυνση : 810 x

Δημοσιεύτηκε

Μπορει καποιος να μου εξηγησει την οπτικη διαφορα που εχουν τα τρια τηλεσκοπια των 3, 21 και 320 χιλιαδων ευρω; Η μεγεθυνση που μπορουν να επιτυχουν ειναι περιπου η ιδια. Η φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα επισης παρομοια. Η εστιακη αποσταση και ο εστιακος λογος φυσικα διαφερουν και υποθετω πως ο αποχρωματισμος του πανακριβου διοπτρικου θα δινει εικονα με μηδενικη αλλοιωση χρωματος σαν το κατοπτρικο.

 

Ποιο ειναι λοιπον το κινητρο για να ξοδεψει καποιος 7 ή....107 φορες περισσοτερα χρηματα; Υπαρχουν φωτογραφιες που μας δειχνουν την οπτικη διαφορα;

 

Παω στοιχημα πως ουτε το καταδιοπτρικο ουτε το διοπτρικο τηλεσκοπιο δειχνουν 7/107 φορες καλυτερη εικονα με τη μεγιστη δυνατη μεγεθυνση.... :?: #-o

Δημοσιεύτηκε

Το κόστος κατασκευής ενός διοπτρικού τέτοιας διαμέτρου είναι πολλαπλάσιο για τους εξής παρακάτω λόγους:

 

1. Τα υλικά του αντικειμενικού φακού είναι εξωτικής φύσης και σπάνια.

2. Για να είναι ο αντικειμενικό φακός εφάμιλλος με ένα καθρέπτη χωρίς χρωματικά σφάλματα θα πρέπει να εφαρμοστούν τεχνικές επιστρώσεων πολλαπλών επιπέδων που απαιτούν πανάκριβο βιομηχανικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις.

3. Οι εργατοώρες για την κατασκευή ενός τέτοιου φακού είναι (φαντάζομαι) πολύ περισσότερες σε σύγκριση με την κατασκευή ενός κατόπτρου.

 

Όλα αυτά ανεβάζουν το τελικό κόστος χωρίς στην ουσία να βλέπεις και τόσο μεγάλη διαφορά στην πράξη. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι στην κεντρική παρεμπόδιση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογεί την τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή.

 

Βέβαια όλα αυτά τα λέω θεωρητικά χωρίς να έχω κοιτάξει ποτέ μέσα από ένα τόσο μεγάλο διοπτρικό. Η μόνη εμπειρία που έχω είναι μέσα από ένα Takahashi σε πλανήτη Δία και μετά σε νευτώνειο περίπου ίδιας διαμέτρου και δεν παρατήρησα να είναι καλύτερη η εικόνα στο διοπτρικό (προσωπική εντύπωση).

 

Υγ. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που να έχει κοιτάξει από τέτοιου επιπέδου τηλεσκόπιο για να μας διαφωτίσει

Δημοσιεύτηκε
Στο παραδειγμα μου, και σε οτι αφορα την αστροφωτογραφιση, το πιο "γρηγορο" τηλεσκοπιο ειναι .... το φθηνοτερο! Ο εστιακος λογος ειναι λιγοτερο απο το μισο!
Δημοσιεύτηκε

Το διοπτρικό έχει πλεονεκτήματα: σταθερότερα είδωλα λογω κλειστού σωλήνα που κάνει να μην υπάρχουν θερμικά ρεύματα, καλύτερο κοντράστ, καταλληλότερο για μετρήσεις ακριβείας γιατί τα κάτοπτρα ειναι σχετικά "ευκίνητα", καλύτερη ποιότητα ειδώλων γιατί το φως περνάει μόνο μια φορά από το οπτικό μονοπάτι. Τώρα το άν αξίζει τόση διαφορά στην τιμή ε η απάντηση είναι φυσικά και όχι.

Από τόσο μεγάλο αποχρωματικό δεν έχω δει φυσικά, έχω δει όμως από το διοπτρικό Newall 25 ιντσών της Πεντέλης. Τα είδωλα του ειναι καλά αλλά το χρωματικό σφάλμα μεγάλο σε ένα τόσο μεγάλο αχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο.

Σε ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο ο αντικειμενικός φακός έχει τουλάχιστον δυο στοιχεία που σημαίνει τουλάχιστον 4 οπτικές επιφάνειες που πρέπει να λειανθούν και να ταιριάξουν μεταξύ τους για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Επίσης το οπτικό γυαλί πρέπει να είναι όχι μονο μηχανικά αλλά και οπτικά ομοιογενές. Η κατασκευή τόσο μεγάλων φακών ειναι δύσκολη, χρονοβόρα και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία.

Η μεγάλη εστιακή απόσταση για τέτοιο τηλεσκόπιο που προορίζεται βασικά για παρατήρηση πλανητών και διπλών αστέρων ειναι ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ καθότι επιτυγχάνοντια υψηλές μεγεθύνσεις με προσοφάλμιους μεγαλης εστιακής απόστασης και οφθαλμικής απόστασης (eye relief) που κανουν την παρατήρηση πιο άνετη και πιο ξεκούραστη.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Γιατι ομως τα διοπτρικα εχουν παντα εστιακο λογο 12 (ή περιπου 12;) :?: Τοσο το 14αρι οσο και το δικο μου που ειναι σχεδον 2 ιντσες και εχει μισο μετρο μηκος, εχουν εστιακο λογο 12 (ή περιπου 12....). :?:
Δημοσιεύτηκε
Και παραπάνω έχουν. Δεν ειναι δυνατόν να φτιαχτεί οικονομικά φακός χωρίς αποπλανήσεις σε γρήγορους εστιακούς λόγους. Ειδικά αν ειναι μεγάλος. Αν το τηλεσκόπιο ειναι απλό αχρωματικό δεν ειναι δυνατον να γίνει ούτε ικανοποιητική διόρθωση του χρωματικού σφάλματος σε φακούς "γρήγορους".
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Ένα πολύ καλό αχρωματικό τηλεσκόπιο με πολύ μικρά σφάλματα και επίπεδο πεδίο που αξίζει προσοχής είναι το VIXEN NeoAchro 140 Refractor.

http://www.vixenoptics.com/refractors/neo140.html

 

 

Price: $1799 και δεν εχει ουτε ερευνητη, ουτε τριποδα, ουτε go to, ουτε προσοφθαλμιους, τιποτα... Ενας σκετος οπτικος σωληνας και ειναι μολις 5,5 ιντσες.

12.5 mag! Ουτε τον Ποσειδωνα δε μπορεις να δεις οχι τον Πλουτωνα... ](*,)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης