Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έχω ένα τηλεσκόπιο William Optics Megrez 80 II Fluorite Double το οποίο με συντροφεύει εδώ και έξι χρόνια και από το οποίο είμαι ικανοποιημένος και οπτικά και μηχανικά. Ωστόσο, υπήρχε ένα ζήτημα με το τηλεσκόπιο το οποίο δεν έγινε πρόβλημα μέχρι να αποφασίσω να ασχοληθώ λίγο πιο εντατικά με τη φωτογράφιση βαθύ ουρανού.

Η σειρά Megrez 80 βγήκε σε διάφορες εκδόσεις, μεταξύ άλλων Fluorite Doublet (το δικό μου), ED Triplet και Fluorite Triplet. Σε όλες αυτές τις εκδόσεις η William Optics κράτησε τον ίδιο σωλήνα και άλλαζε τον φακό μπροστά. Το πρόβλημα, όμως, ήταν πως οι φακοί αυτοί είχαν διαφορετικά εστιακά μήκη και επέλεξαν να βάλουν έναν σωλήνα που να ταιριάζει στο μικρότερο εστιακό μήκος (480 mm). Ως αποτέλεσμα, οι άλλοι σωλήνες χρειάζονταν κάποιο extension στον εστιαστή για να έρθουν σε εστίαση (555mm το δικό μου εστιακό μήκος). Κανένα πρόβλημα στην παρατήρηση ή τη φωτογράφιση ήλιου-σελήνης που έκανα τα πρώτα χρόνια. Όταν όμως ήρθε η ώρα του βαθύ ουρανού διαπίστωσα πως, ανάμεσα στις άλλες παραμέτρους που έπρεπε να λύσω, ο εστιαστής δεχόταν μια αχρείαστα μεγάλη ροπή λόγω του πολύ μακρινού extension. Το "μακρινάρι" στη φωτό μιλάει από μόνο του!

Η λύση ήταν να φτιάξω σε μηχανουργό μια προέκταση του οπτικού σωλήνα. Ο σωλήνας και το σώμα του εστιαστή βιδώνουν για να συνδεθούν. Συνεπώς, μια αλουμινένια προέκταση σε εκείνο το σημείο φάνηκε καλή ιδέα. Το πήγα στο μηχανουργό και μέσα σε δυο ημέρες μου το έφτιαξε. Το αποτέλεσα είναι πολύ καλό καθώς αντέγραψε πλήρως και το στυλ του οπτικού σωλήνα (με το σβήσιμο στη σύνδεση), τα σπειρώματα έγιναν με ακρίβεια και το αποτέλεσμα στιβαρό και ευθύγραμμο. Το εσωτερικό βάφτηκε με μαύρο ματ σπρέι.

Μπορείτε να δείτε στη φωτό πως είναι η προέκταση μόνη της και το συνολικό αποτέλεσμα. Εκκρεμεί το εξωτερικό βάψιμο σε κάποιο φανοποιείο για την αισθητική αν και δε με επείγει καθώς το λειτουργικό αποτέλεσμα έχει ήδη επιτευχθεί. Η αμοιβή το μηχανουργού ήταν 90 ευρώ.

after-with-extension.thumb.png.5d42f0dc8291180f22b849dc46709dc4.png

Το τελικό αποτέλεσμα μαζί με την επέκταση

extension.png.ef7cfda736771ef914bf5e150cef242f.png

Η επέκταση

makrinari.jpg.3802e5af7271e61d9e758fddf8c818b3.jpg

Η φωτό αποτυπώνει το πρόβλημα. Το μακρινάρι με την επέκταση βάζει αχρείαστο φορτίο στον εστιαστή και τον κάνει να κρεμάει.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ωραία η προέκταση Ανδρέα. Θαυμάζω τη δουλειά του μηχανουργού! Σίγουρα τώρα θα έχει καλύτερη συμπεριφορά ο εστιαστής. Το κόστος φαίνεται λογικότατο αναλόγως τη δουλειά που θέλει για να φτιαχτεί στο χέρι κάτι τέτοιο.

Καλές φωτογραφήσεις!!

Δημοσιεύτηκε
Όντως πολύ καλή δουλειά!!! Από θέμα tilt λογικά θα είναι οκ Αντρέα? Επίσης τι υλικό είναι?

Είναι αλουμίνιο. Φαίνεται στιβαρό και κεντραρισμένο εντελώς. Η πράξη θα δείξει, βέβαια. Δεν έχω αμφιβολία πως θα υπάρξει βελτίωση στο πρόβλημα διότι το παλιό tilt ήταν μεγάλο. Επίσης οι δακτύλιοι θα πιάνουν ένας στο παλιό σώμα και ένας στην προέκταση, η σύνδεση δε θα ζοριστεί καν με ροπή αν και πιστεύω θα άντεχε και αν ζοριζόταν.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
πολυ καλο λογικα θα μπορουσα να το κανω και στο δικο μου William Optics 80ED II και ειμαι και μηχανουργος.αντρεα μου εχεις καποιο σχεδιο? πρεπει να προσεξω κατι?
rc 6"
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο, χρειάζεται και εσένα extension μεγάλο για να εστιάσει;

Εγώ το παρέδωσα εν λευκώ στο μηχανουργό, του είπα απλά τι θέλω να επεκτείνει και τα υπόλοιπα τα έκανε αυτός. Δεν έφτιαξα κάποιο σχέδιο.

Δημοσιεύτηκε
Πολύ ωραία ιδέα Ανδρέα! Έγινε και κάποιο τρίψιμο εξωτερικά με βούρτσα ή δεν χρειάστηκε;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Έγινε και κάποιο τρίψιμο εξωτερικά με βούρτσα ή δεν χρειάστηκε;

Έχει τριφτεί και γυαλιστεί απ'εξω, έχει ωραίο φινίρισμα ακόμα και αν δε βαφτεί.

οχι εστιαζει κανονικα και με dslr και με ccd.

Τότε δεν το χρειάζεσαι, εγώ το έκανα γιατί είχε ανάγκη μακριού extension για να εστιάσει ακομα και για οπτική παρατήρηση το ήθελε.

• 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Για ενάμιση χρόνο, το τηλεσκοπιάκι το έφαγε η σκόνη από την πρόχειρη αποθήκευση καθώς με την επέκταση δε χωρούσε στην παλιά θήκη καθώς ούτως και στις συνηθισμένες βαλίτσες αλουμινίου που κυκλοφορούν. Τελικά η λύση βρέθηκε από τη σειρά μεταλλικών εργαλειοθηκών της Stanley καθώς υπάρχει μοντέλο που ταιριάζει "κουτί". Για την ακρίβεια είναι μισή πλαστική μισή μεταλλική αλλά είναι βαρέως τύπου (μεντεσέδες, χερούλι, συνολική κατασκευή) και νομίζω είναι ό,τι πρέπει για την αποθήκευσή του. Στην αγορά τη βρίσκει κανείς γύρω στα 30 ευρώ. Τώρα μένει η χειροτεχνία να φτιάξουμε τα αφρολέξ :cheesy:

WO_stanley_case.thumb.png.b3a3bbf0f2bb2cbf226332ea266f6931.png

Δημοσιεύτηκε
Έχω κι εγώ επιλέξει δύο τέτοια βαλιτσάκια της Stanley για αστρονομικό εξοπλισμό: ένα για μια ισημερινή κεφαλή Synta EQ5 κι ένα για το Maksutov OMC 140. Με βόλεψαν πολύ και είναι εξαιρετικά γερές και συμπαγείς. Όσο για τα αφρολέξ που χρησιμοποιούμε για τέτοιες κατασκευές, το συνηθισμένο υλικό θα πρέπει να το αλλάζει κανείς κάθε 5-6 χρόνια, γιατί ο χρόνος αλλοιώνει τη σύστασή του και αρχίζει να τρίβεται και να "κάθεται".

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης