DAV Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1, 2013 Μετά από ψάξιμο για το τί θα ήταν το καταλληλότερο για μένα. Είμαι μεταξύ αυτών των δυο, καθαρά σε θέμα τιμής Το 90αρι κοστίζει 700€ και το 125αρι κοστίζει 1000€Κοινώς, παίρνω 90αρι και έξτρα προσοφθαλμια, φίλτρα κτλ ή 125αρι με αυτά που έρχεται και κάνω υπομονή; Το προσοφθαλμιο από τη μάνα του και στα δυο ειναι το 26mm plossl series 4000. Δίνει 73x στο 125 και 43x στο 90αρι. Τείνω πιο πολύ στο 125, αλλά λέω μήπως τελικά ειναι πιο έξυπνο να παίξω με προσοφθαλμια και φίλτρα στο 90αρι. Ιδέες / απόψεις;Ευχαριστώ,Κατερίνα
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1, 2013 Αν και είμαι οπαδός της ελεύθερης επιλογής GOTO, τα Maksutov που προορίζονται για πλανητική παρατήρηση πραγματικά δεν τα χρειάζονται. Οι πλανήτες στοχεύονται εύκολα με ένα απλό RDF. Ως εκ τούτου ένα 5" θα το προτιμούσα και θα εξοικονομούσα χρήματα για άλλα πράγματα. Το 90 είναι κατάλληλο κυρίως για το φεγγάρι. Και με GOTO πάλι το 125" θα προτιμούσα, καθώς μόνο αυτό μπορεί να σου δείξει αξιοπρεπώς τα βασικά Deep Sky στα οποία θα σε οδηγήσει το GOTO.Πέραν αυτών, αυτή την περίοδο δεν θα αγόραζα Meade (η οποία πουλήθηκε σε κινέζικη εταιρία και δεν γνωρίζουμε ποιό θα είναι το μέλλον της και η υποστήριξη των προϊόντων της). Παρόμοια τηλεσκόπια πουλούν Celestron, Skywatcher και Orion μεταξύ άλλων. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Κατερινα ο Κωστας εχει δικαιο σε αυτα που σου αναφερει.Αν παραμενεις σε MEADE αγορασε το 125 , εχω δει και ειναι πολυκαλο τοσο πλανητικα οσο και σε βαθυ ουρανο,με αρκετη οξυτηταπαραδιδη στο ματι σου ομορφες εικονες.Η βαση που διαθετει ειναι προβληματικη στο θεμα των μοτερ. Πλαστικα με εντονες φθορες η σπασιματα και το 80%-90% των κατοχων το εχουν στειλει Γερμανια για επισκευη,που ισοδυναμημε εξοδα.Προσωπικα αν η επιλογη σου ηταν δικη μου θα επελεγα αλλη εταιρεια,με σωληνα και βαση ισως ξεχωρες με ευκαιρια αναβαθμισης ως προς τις αναγκες που προκυπτουν,αλλα και τιμολογιακα ισως και κατω των 1000 ευρω.Σου ευχομαι καλη συναιχεια και καλος ηρθες στο φορουμ.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα!Τα etx είναι γεμάτα πλαστικούρα. Βάση, γρανάζια αλλά και με αχίλλειο πτέρνα το πλαστικό πίσω μέρος προσπάθεια κακής φτηνής απομίμησης του control box των θρυλικών Questar μόνο που στα Questar είναι απο μέταλλο και όχι φτηνιάρικο πλαστικό. Το κατοπτράκι μπορει να μην ειναι ευθυγραμμισμένο, να χάσει την ευθυγράμμισή του λογω χρήσης κλπ. Θα έλετα να πας σε κάτι άλλο αν θέλεις καταδιοπτρικό. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
DAV Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Ευαχαριστώ πολυ για τη βοήθεια! θα κοιταξω Skywatcher και Orion σ αυτή την κατηγορία... Εχω την εντύπωση οτι τα Celestron πληρωνεις logo περισοτερο? Μπορεί και να κανω λαθος... Θα τσεκάρω λοιπον τις επιλογες μου κι επανερχομαι... Υπαρχει ενα site το http://www.astroshop.eu/ Εχει αγορασει κανεις απο κει? και μετα εχω δει το Πλανηταριο στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθηνα υπαρχει μονο το TelescopeShop στον Πειραιά, το οποιο πουλαει περισσοτερο Meade. Υπαρχει καποιο απο αυτά που πρεπει να αποφυγω/ προτιμήσω? Υπαρχει κάποιο αλλο που μπορώ να παω?
santono Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Από το astroshop.eu έχω ψωνίσει εγώ και δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Βέβαια μου το έφερε γνωστός μου το τηλεσκόπιο, ενώ με UPS (οδικώς) θα πήγαινε κάπου στα 190 ευρώ. # Σπύρος Αντωνόπουλος #
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2013 Καλημερα...Το ΕΤΧ 125 ηταν η πρώτη "σοβαρή" και ακριβή αστροεπένδυση μου (τότε οι ίντσες ηταν λίγες και ακριβές)...πριν καμιά 10αριά χρόνια...Και τοτε το θεωρούσαν "πλαστικούρα", αλλα οτιδήποτε ειναι πλαστικό, δεν σημαίνει πως ειναι της πλάκας...και ακομα θυμαμαι με σεβασμό την καλή ποιοτητα κατασκευής του, την ακρίβεια του στον εντόπισμο των αντικειμένων, καθως και την ανετη πάρατηρηση που προσέφερε, λόγω σχεδίασης.Τα οπτικά του ηταν "απο άλλο πλανήτη" , και ολοι οι παλαιότεροι θυμούνται τι μπορούσε να κάνει ενα καλό 125αρι, σε κατάλληλα χέρια (πχ πλανητικές φωτο του Ηλία Χασιώτη).Το τηλεσκόπιο αυτο εκανε την MEADE μεγάλη εταιρια, μια που σχεδόν όλοι οι κάτοχοι αυτων των μικρων θαυμάτων, αναβαθμιζαν στο αλλο ορόσημο της εταιριας, δηλαδη στην σειρά LX.Τα χρόνια ομως πέρασαν, και αξίζει να εξετάσουμε 2 θέματα: 1.Ειναι άραγε τα συγχρονα ΕΤΧ αντάξια των παλαιότερων???Προσωπικη εμπειρια δεν εχω, αλλα ως συμμετεχων σε διαφορα φορουμ, και ως κάτοχος "Κινέζικου" , 11" και 8" καταδιοπτρικού, δεν εχω κανένα ενδοιασμό για τις Κινέζικες γραμμές παραγωγης.... 2.Εχει σήμερα ενα μικρο ρομποτικο (ανεξαρτητου μαρκας) την ιδια θεση στα ράφια της αγοράς των τηλεσκοπιων???Πιστευω πως οχι....Τωρα στα ράφια επιλογής υπαρχουν και φθηνες ιντσες, φθηνες βασεις ικανοποιητικής ακριβειας, φθηνα αποχρωματικα κλπ κλπ. Δεν ξερω τι περιορισμοί υπάρχουν, (χώρος, δυνατοτητα μεταφοράς κλπ, εξέταση σκοπιμότητας ενασχολησης με φωτογράφια ) αλλα τα 1000+ ευρω μπορούν να επενδυθούν και διαφορετικα...
DAV Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 4, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 4, 2013 Καλημερα, @KOSTAKISΣτο τελευταίο σχόλιό σου υπάρχει η λέξη ... ειχες προσθέσει καποια λίστα στο τέλος η οποία τελικα δεν φανικε στην απάντηση ? Βασικα ειμαι back to square one... μου είχε αρέσει το meade... αλλά τα διαφορα σχολια με κανουν να το ξανασκεφτώ... ειναι σοβαρη επενδυση και θελω να μαι οδο πιο σιγουρη γινεται... η παρακολούθηση θα γίνεται κυρίως απο Λιβαδι Παρνασσου... δεν λεω Αραχωβα επιτηδες διοτι το Λιβαδι εχει δικο του καιρό... 50%-60% υγρασια... εχω ενα διοπτρικο της πλακας (δυστυχως ηταν αποφση τελευταιας στγμής για δωρο στο μπαμπα μου, και για τα 150ευρώ που δςσαμε τοτε θα μπορουσαμε να χαμε παρει κατι ανωτερο)... αλλα παρ' ολα αυτα το στησαμε, το ευθυγραμμισα με βορρα και καταφερα να δω Δια με αχνες γραμμες και 4 φεγγαρια... κα θ ολη τη διαρκει βεβεαια ερχοντουσαν ο αντρας μου και πατερας μου και με σκεπαζανε με σκουφιά και με κουβερτες, στο τέλος δεν μπορουσα κα κουνηθω, οχι απο το κρυο αλλα απο το βαρος Γενικα μα αρεσει να ψαχνω και να βρισκω, αλλα θα μα αρεσε και η επιλογη του αυτοματισμου (για τα μεγαλα κρυα ισως ή για οταν θελω να δω κατι συγκεκριμενο)... σε καποια φαση ειχα σκεφτει για push to, οπως το Orion Dobson N 150/750 Starblast 6 Intelliscope.. (το οποίο ειναι tabletop) καμια αποψη πανω σ αυτο? βασικα αυτο που με ανησυχει με τα κατοπτρικα ειναι το ενδεχομενο "καθαρισμα" αλλα δεν ξερω αν αυτη η ανησυχια εινια βασιμη ή οχι... Αυτα!
DAV Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 4, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 4, 2013 Κοιτάω παλι εχοντας διαβασει καποια αλλα σχολια περι Skywatcher και τούτο δω δεν φαινεται ασχημοSkywatcher N 200/1000 PDS Explorer BD N EQ-5 Pro SynScan GoTo για το αντιστοιχο 1000-ρικο που σκοπευα να ξοδεψω.... Υπαρχει βεβαια και το πιο μικρο 150/750 BD N EQ-3-2 SynScan, αλλα για100ευρω δεν υπαρχει συγκριση νομίζω...
Αγγελος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 4, 2013 Όσον αφορά το είδος του τηλεσκοπίου θα αφήσω τους πιο έμπειρους να σχολιάσουν .Για τον συνδυασμό που αναφέρεις ( 200/1000 σε EQ5 Synscan ) πιστεύω ότι θα έχεις πρόβλημα βάρους.Ο σωλήνας ζυγίζει 8,75 κιλά ενώ η βάση στήριξης έχει ως μέγιστο ωφέλιμο φορτίο τα 9 κιλά . Σου αφήνει 250 γραμμάρια για καλούδια που όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ λίγο. Για αυτόν το λόγο έχει σαν επόμενο συνδυασμό στο πλανητάριο τον ίδιο σωλήνα με την HEQ5 που σηκώνει 14 κιλά αν θυμάμαι καλά. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1477 Οι πιο παλιοί ας με διορθώσουν αν λέω κάτι λάθος παρακαλώ " Και όμως κινείται! " Γαλιλαίος Γαλιλέι 15 Φεβρουαρίου 1564
DAV Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 5, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 5, 2013 Παιδιά, πήγα στο πλανητάριο στην πανεπιστημίου και είδα το 8αριΕιναι μέγεθος γίγας για τα κυβικά μου... Κι επειδή θέλω να το μετακινώ χωρίς γερανό ή πέντε άτομα τελικά διάλεξα κάτι μικρότερο ... Πολυ μικρότεροCelestron 127 SLT go to. Είμαι Παρνασσο, το χω στήσει (πανεύκολο)Σήμερα το πρωί ευθυγράμμιςα και τον ερευνητή και σήμερα το βράδυ εάν δεν έχει σύννεφα πάμε για την πρώτη μας παρατήρηση !!!!! Βέβαια έχω και την ευθυγράμμιση sky align ακομα να κάνω... Εάν φαίνεται κανα αστέρι σήμερα κάτι μπορεί να γίνει. Τελικά, το τηλεσκόπιο που θα χρησιμοποιείς πιο πολυ θα σου δείξει και τον περισσότερο ουρανό!!! Σας ευχαριστω πολυ για τη βοήθεια και τις συμβουλές !!! Θα τα ξαναπούμε σύντομα !!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα