Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Με αφορμή προηγούμενες συζητήσεις σχετικά ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε λεπτομέρειες γύρω από τα νέα κάτοπτρα που αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά. Τα νέα αυτά κάτοπτρα λέγονται κυψελωτά ή sandwich. Στην ουσία πρόκειται για 2 φύλλα γυαλιού που ανάμεσά τους υπάρχουν γυάλινες κυψέλες. Αυτό επιτρέπει στο κάτοπτρο να είναι πάρα πολύ ελαφρύ. Ενδεικτικά να πω ότι ένα κάτοπτρο 18" ζυγίζει μόνο 10 κιλά (το 16" κάτοπτρο της GSO ζυγίζει 15!!). Επίσης ο χρόνος προσαρμογής με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κατά πολύ λιγότερος σε σχέση με το μασίφ γυαλί.

Ο μόνος κατασκευαστής που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι η εταιρία Hubble Optics, ενώ το κόστος θα έλεγα ότι είναι αρκετά προσιτό. Δείτε λίγο τις παρακάτω τιμές με απλές επιστρώσεις για απλό γυαλί και pyrex:

12.0" (F/5) $850 $1,300

14.0" (F/5) $1,200 $1,850

16.0" (F/5) $1,650 $2,550

18.0" (F/4.5)$2,100 $3,200

20.0" (F/4.2)$3,050 $4,400

24.0" (F/4.2)$5,950 $8,950

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η ποιότητα των κατόπτρων της είναι πάνω από το μέτριο.

Λέει ενδεικτικά για Strehl ratio > 0,975.

Γνωρίζει κανείς πόσο μπορεί να κοστίσει ένα κάτοπτρο αν το παραγγείλει κάποιος από το Αμέρικα συμπεριλαμβάνοντας τον εκτελωνισμό;

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη τα κοίταγα και εγώ τις προάλλες. Στο site τους έφτασα με αφορμή το εξής τηλεσκόπιο:

http://www.hubbleoptics.com/UL20.html

το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο ιδανικό μεγάλο dob που ψάχνω (20 ίντσες, φορητό και σχετικά ελαφρύ, λογικό κόστος για το f του και το κυριότερο ύψος προσοφθαλμίου στο ζενίθ μόνο 1,75 για παρατήρηση χωρίς σκαλάκια).

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω για ολόκληρο το τηλεσκόπιο αρκετές εμπειρίες και κριτικές χρηστών τέτοιες που να νιώσω ασφαλής πως είναι δοκιμασμένο.

Η ψύξη των κατόπτρων είναι μεγάλο ζήτημα για τα μεγάλα dob καθώς το σχήμα του κατόπτρου παραμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ψύξης. Προς το παρόν έχω διαβάσει ισχυρισμούς και από την Hubble πως τα κάτοπτρα sandwich κρυώνουν πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα αλλά και από τον Mike Lockwood πως τα λεπτά κάτοπτρά του από quartz (που είναι ακριβότερο ως υλικό από το pyrex και έχει άλλη αντοχή και θερμικά χαρακτηριστικά) έχουν την καλύτερη σχετική απόδοση.

Προσωπικά από όλα όσα έχω διαβάσει, αν έψαχνα κάτοπτρο για ένα σοβαρό project μεγάλου dob θα προτιμούσα μια custom παραγγελία στον Lockwood: http://www.loptics.com/

Πιστεύω πως θα είναι το μεγάλο όνομα στη νέα φουρνιά κατασκευαστών κατόπτρων και έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε μεγάλα και γρήγορα κάτοπτρα.

Όσον αφορά το ερώτημά σου για τον εκτελωνισμό, αν υποθέσουμε ότι του επιβάλλονται όλοι οι δασμοί μπορεί να επιβαρυνθεί έως και 35% της συνολικής τιμής περίπου.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης