Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σκέφτομαι να αγοράσω συνδρομή σε κάποιο ξένο περιοδικό (έντυπη έκδοση) και θα ήθελα τη γνώμη σας για το ποιο να επιλέξω...

Παράλληλα θέλω να αγοράσω το βιβλίο Uranometria 2000 Deep Skies Atlas. Θεωρείτε ότι αξίζει; Από πού προτείνετε να το πάρω;

Δημοσιεύτηκε

Ως τα δύο καλύτερα περιοδικά για τον ερασιτέχνη αστρονόμο θεωρώ το αμερικανικό Sky & Telescope και το αγγλικό Astronomy Now. Για το πρώτο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοσή του το τελευταίο διάστημα οπότε εφόσον προτιμήσεις τις έντυπες εκδόσεις και όχι τις ηλεκτρονικές μάλλον το Astronomy Now είναι σωστή επιλογή. Ακόμα δεν έχω χωνέψει το γεγονός πως το Sky & Telescope έρχεται σπίτι μου αφού έχει περάσει ο μήνας τα αστρονομικά γεγονότα του οποίου περιγράφει.

Όσον αφορά το χάρτη, ασφαλώς η Uranometria είναι ένας εξαιρετικός χάρτης αλλά επειδή είναι αρκετά αναλυτικός δεν είναι και ο πιο εύκολος για τον καινούριο. Στην Uranometria καταφεύγουν συνήθως όσοι αναζητούν πιο δύσκολους στόχους για την εύρεση των οποίων χρειάζονται πολλά αστέρια και μεγάλη ανάλυση. Αν δεν έχεις κανέναν χάρτη, κατά τη γνώμη μου επιβάλλεται να έχεις αρχικά τον Pocket Sky Atlas ο οποίος αποτελεί μια εξαιρετική, φορητή και οικονομική έκδοση (<20 ευρώ) και για τα εύκολα ή μεσαίας δυσκολίας αντικείμενα επαρκεί και με το παραπάνω. Αν πάντως θελήσεις να αγοράσεις την Uranometria, μπορείς να την πάρεις είτε από την εκδότη είτε από τον teleskop service.

Δες και εδώ το επισημασμένο θέμα για τις αστρονομικές εκδόσεις:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15753

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Αναφορικά με τα περιοδικά ήμουν ανάμεσα στο astronomy (usa) και το sky and telescope (usa). Ωστόσο από τη στιγμή που ανέφερες το συγκεκριμένο αγγλικό νομίζω ότι θα ακούσω την γνώμη σου. Εσύ είσαι ευχαριστημένος από αυτό; Θέλω κάτι που να ακουμπά τόσο τους σχετικά αρχάριους όσο και τους πιο προχωρημένους...

Όσον αφορά τον pocket sky atlas, τον έχω σχεδόν από την στιγμή που αγόρασα το τηλεσκόπιο μου και μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ βολικός. Τον τόμο της Uranometria τον θέλω τόσο για την βιβλιοθήκη μου όσο και για τις πολυτίμες πληροφορίες που θα αντλήσω από εκεί σε βάθος χρόνου. Αναρωτιέμαι ωστόσο ποια έκδοση να πάρω (γιατί από όσο έχω δει υπάρχει η δίτομη παλιά και η ενιαία καινούρια) αλλά και από που να την αγοράσω (από τον εκδότη usa ή από το γερμανικό site ώστε από τη μία να αποφύγω σίγουρα τελωνείο και από την άλλη να έρθει πιο γρήγορα στα χέρια μου).

Ευχαριστώ που ασχολήθηκες μαζί μου και απάντησες στην απορία μου.

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως το Astronomy Now είναι πλήρες και θα σε ικανοποιήσει. Κάτι που μπορείς να κάνεις είναι να πεταχτείς σε ένα πρακτορείο ξένου τύπου και να πάρεις, ή να ξεφυλλίσεις, κάποιο τεύχος από το καθένα ώστε να συγκρίνεις και εσύ. Επιπλέον, σου λέω και πάλι πως η τρέχουσα κατάσταση με τα αμερικανικά περιοδικά είναι πως φτάνουν με καθυστέρηση ενώ το αγγλικό έρχεται στην ώρα του.

Για την Uranometria, κατά τη γνώμη μου αγόρασέ την από όπου βγει πιο μικρό το συνολικό κόστος. Η πιθανότητα να χρεώσουν τελωνείο για ένα βιβλίο από την Αμερική είναι εξαιρετικά μικρή.

Όσον αφορά το δύο τόμοι έναντι ενός, αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Το κόστος του ενός τόμου είναι μικρότερο και έχεις και όλους τους χάρτες μαζεμένους. Από την άλλη είναι βαρύτερος, πιο ογκώδης από τον κάθε ένα της διπλής έκδοσης και αυτό μετράει στο πεδίο παρατήρησης όπου συχνά μπορούσες να έχεις μόνο τον ένα τόμο στο τραπέζι παρατήρησης.

Επίσης κατά τη γνώμη μου πρέπει πάντα να παίρνει κανείς και τον επιπλέον τόμο "Deep Sky Field Guide" οπότε βάλε και αυτό σε ό,τι υπολογισμούς κάνεις. Δυστυχώς τα ταχυδρομικά αυξάνουν αρκετά το κόστος.

ΥΓ: Βάλε και το astroshop.eu ως επιλογή μου έχει μόνο 5 ευρώ ταχυδρομικά

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Φίλε σε ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες τα φώτα σου. Καταλήγω σε astronomy now και στο πακέτο uranometria μαζί με το δεύτερο βιβλίο που πρότεινες. Γύρω στα 130 ευρώ βγαίνουν μαζί με τα μεταφορικά από το site που πρότεινες. Και παλι ευχαριστώ. Χαιρετισμούς από τη γειτονική Ηλεία
Δημοσιεύτηκε
Φίλε σε ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες τα φώτα σου. Καταλήγω σε astronomy now και στο πακέτο uranometria μαζί με το δεύτερο βιβλίο που πρότεινες. Γύρω στα 130 ευρώ βγαίνουν μαζί με τα μεταφορικά από το site που πρότεινες. Και παλι ευχαριστώ. Χαιρετισμούς από τη γειτονική Ηλεία
Η Uranometria είναι για μένα ο καλύτερος χάρτης που κυκλοφορεί. Έκανες την καλύτερη επιλογή. Όποιος ασχολείται μαζί του, τόσο περισσότερο εκτιμά τις αρετές του.

Και δε καταλαβαίνω γιατί δεν είναι εύχρηστος για τον αρχάριο επειδή είναι αναλυτικός. Ίσα ίσα, το ανώτατο μέγεθος των αστεριών που περιέχει ταυτίζεται με το ανώτατο μέγεθος που φαίνονται από τον κλασσικό ερευνητή 8X50. Δηλαδή αν ένας χάρτης φτάνει σε μέγεθος 5 mag είναι καταλληλότερος από τον Pocket Sky Atlas που φτάνει μέχρι 7;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Επανήλθα για να πω τον πόνο μου. Πήγα προχθές να παραγγείλω τους δύο τόμους που μου προτείνατε από το as tro shop.eu. Επειδή δεν μπορούσα να βγάλω άκρη, έστειλα μήνυμα ρωτώντας σχετικά με τη διαθεσιμοτητα τους. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση μέχρι σήμερα. Έστειλα και δεύτερο μήνυμα ενδιαμεσα, τίποτα. Τελικά παράγγειλα από το γνωστό γερμανικό, με το ανάλογο καπέλο στην τιμή...
Δημοσιεύτηκε

Αυτοί έχασαν! Καλώς να τη δεχτείς και περιμένουμε εντυπώσεις όταν με το καλό την πάρεις και ανοίξει και ο καιρός.

Εγώ, πάντως, τον Pocket Sky Atlas τον χρησιμοποιώ σαν πρώτο βήμα πολλές φορές ακόμα και όταν χρησιμοποιώ και έναν πιο αναλυτικό χάρτη. Ένας λόγος είναι η εύρεση ενός άστρου έναρξης των αστροαλμάτων. Το ευρύ πεδίο και η σχεδίαση των αστερισμών κάνουν την εύρεση ενός άστρου ορατού με το γυμνό μάτι πολύ εύκολη. Ο τυπικός συνδυασμός που κάνω είναι Pocket Sky Atlas/Sky Atlas 2000.0.

Δημοσιεύτηκε
Εδώ και δύο μέρες έχω στα χέρια μου τους δύο τόμους. Από ότι βλέπω δεν μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή. Επανήλθα ωστόσο με μια ακόμα ερώτηση: θέλω να πάρω ένα βιβλίο με τα αντικείμενα messier. .. καμιά πρόταση;
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω δεν θα βρεις καλύτερο για τα Messier από το παρακάτω του θρυλικού Stephen James O'Meara, το έχω και είναι απλώς ΑΡΙΣΤΟ!!

Βγαίνει και σε 2η έκδοση, σε 2 μήνες όπου θα έχει και χάρτες εύρεσής τους (περιττοί φυσικά, θα έχεις ήδη καλύτερους χάρτες) και κάποια πληρέστερη ιστορική αναδρομή

Η νέα έκδοση

http://www.bookdepository.co.uk/Deep-Sky-Companions%3A-Messier-Objects-Stephen-James-OMeara/9781107018372

Η προηγούμενη που έχω και εγώ.

http://www.bookdepository.co.uk/Deep-Sky-Companions%3A-Messier-Objects-Stephen-James-OMeara/9780521553322

Μην σκέφτεσαι το κόστος, αξίζει με το παραπάνω η συγκεκριμένη έκδοση. Δεν έχει μεταφορικά, είναι ότι βλέπεις στο site.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Τάσο, ευχαριστώ για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση. Θα ήθελα να σε ρωτήσω ωστόσο και για αυτό το βιβλίο:

http://www.bookdepository.co.uk/Atlas-Messier-Objects-Ronald-Stoyan/9780521895545

Υγ. και κάτι ακόμα! Ψάχνω και ένα βιβλίο όπως αυτό:

http://www.bookdepository.co.uk/Star-Names-Richard-Hinckley-Allen/9780486210797

Για να πω την αλήθεια θα προτιμούσα κάποια ελληνική έκδοση, ωστόσο εάν δεν υπάρχει θα πάω σε κάποια καλή αγγλική. Το συγκεκριμένο είναι καλό ή υπάρχει κάποιο καλύτερο;

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου, έχω όλη τη σειρά του Stephen James O'Meara και όλα τα βιβλία είναι εξαιρετικά. Κάθε περιγραφή αντικειμένου είναι γεμάτη με ιστορικά στοιχεία, αστροφυσικά χαρακτηριστικά και, φυσικά, πλήρη περιγραφή του τι βλέπει κανείς στον προσοφθάλμιο. Σίγουρα δεν έχω ιδία άποψη για τα άλλα βιβλία αλλά μπορώ να σου πως ότι από όλους ακούω παρόμοια άποψη για τα βιβλία του O'Meara οπότε δε θα χάσεις! Το να διαβάζεις το κεφάλαιο για το κάθε αντικείμενα μαζί με την παρατήρηση κάνει την εμπειρία πιο "γεμάτη".

Δυστυχώς, βιβλία παρατήρησης τέτοιου τύπου δε θα βρεις στα ελληνικά

Δημοσιεύτηκε

Τελικά μετά από πολύ ώριμη σκέψη -sic-, είμαι από χθες συνδρομητής στο astronomy now. Βέβαια για να πω την αλήθεια δεν αποκλείω να προχωρήσω και σε συνδρομή στο sky and telescope..

Το θέμα είναι ότι είχα σήμερα ρεπό από τη δουλειά μετά από δύο εβδομάδες και ο ουρανός είναι μαύρος :x ... Επομένως το μόνο που μου μένει είναι να διαβάζω βιβλία...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης