Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το περασμένο Σάββατο είχαμε την χαρά να απολαύσουμε τον Βαγγέλη (vtsamis) στην συνάντηση της Royal Astronomical Society of Canada, Montreal Centre, σχετικά με την Καταγραφή Διαττόντων μέσω Βίντεο και Δικτύων Καμερών για Διάττοντες (Video Meteor Recording and Meteor Camera Networks). Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα που φιλοξενείτα η βιβλιοθήκη της RASC, από το Πανεπιστήμιο McGill στο Campus McDonald.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που καθήλωσε το κοινό και ακολούθησε μια ζωντανή συζήτηση. Μάλιστα φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση σταθμού διαττόντων στο Αστεροσκοπείο της RASC, πέρα από τις ανεξάρτητες καταγραφές που κάνει ο Βαγγέλης. Φυσικά, για εμάς που έχουμε συνεργαστεί στις πολύ απολαυστικές παρατηρήσεις των διαττόντων, ήταν πολύ ευχάριστον να θυμηθούμε τις βραδιές στα βουνά της Πελοποννήσου, αλλά και μια αφορμή για να επιδιώξουμε καινούριες εξορμήσεις -σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη!

WP_000046.thumb.jpg.0e9dd9c7a31e0cb8bd62275b0db4857e.jpg

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια Βαγγέλη!!! :D :D

Καλή συνέχεια!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μεχρι τωρα ξεραμε οτι οι φιλοι μας νεοι ελληνες επαγγελματιες αστρονομοι εργαζοναι με επιτυχια

στο εξωτερικο. Τωρα βλεπουμε οτι και εμπειροι ερασιτεχνες οπως ο Βαγγελης μπορουν

να συνεχισουν την δραση τους μακρια απο την Ελλαδα.

Βαγγελη, μην μου πεις οτι τα γαλλικα σου εφτασαν σε τετοιο επιπεδο!

Πιστευω οτι θα ηταν ενδιαφερον να μας γραψετε (Βαγγελης και Κωστας) πληροφοριες για την

δραση του αστρονομικου συλλογου εκει, για την οργανωση τους κ.λ.π. :D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Λεωνίδα,

Λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου και απόστασης δεν έχω πάει παρά σε δύο μόνο συναντήσεις των ερασιτεχνικών συλλόγων της ευρύτερη περιοχής του Μόντρεαλ, με τη δεύτερη να είναι η ομιλία του Βαγγέλη. Η RASC φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο McGill, στην πανεπιστημιούπολη που είναι αρκετά έξω από το κέντρο και διαθέτει ένα μικρό αστεροσκοπείο, το οποίο είναι προσβάσιμο στα μέλη της. Γενικά υπάρχει μια πολιτική να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό (ομιλίες, παρατηρήσεις στην πόλη, βιβλιοπαρουσιάσεις) και κάποιες μόνο για τα μέλη, ώστε να υπάρχει κίνητρο για την εγγραφή. Επιπλέον, στις δύο εκδηλώσεις που παρακολούθησα δεν υπήρχε συμμετοχή από νεότερα μέλη κάτι που μου φάνηκε πολύ διαφορετικό από την εικόνα που έχω συνηθίσει στους συλλόγους της Ελλάδας.

Επίσης στο Μόντρεαλ δραστηριοποιείται και η ομάδα εκλαϊκευσης της αστρονομίας του Πανεπιστημίου McGill της οποίας είμαι μέλος. Έχουμε μια φορά το μήνα μια ανοιχτή ομιλία για το κοινό στην οποία η συμμετοχή μπορεί να φτάσει και τα εκατό άτομα, και ακολουθεί αστρονομική παρατήρηση από το τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου και φορητά τηλεσκόπια, περίηγηση στα εργαστήρια της σχολής που ασχολούνται με την κατασκευή αστρονικού εξοπλισμού. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, έχουμε ένα podcast από ερευνητές που μας επισκέπτονται και είναι γενικά μια συνέντευξη επιστημονικού χαρακτήρα. Επίσης συνεργαζόμαστε με σχολεία της περιοχής κάνοντας μαθήματα αστρονομίας σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και συμμέχουμε σε εκδηλώσεις τοπικών φορέων για την διάδοση της επιστήμης.

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας φίλοι!

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η ομιλία φαίνεται ότι τους άρεσε, άρχισαν να ενδιαφέρονται για καταγραφές διαττόντων. Σύντομα θα τους παρουσιάσω και τις αποκρύψεις. Το συγκεκριμένο παράρτημα του RASC διαθέτει ένα πολύ καλό αστεροσκοπείο με τηλεσκόπιο SCT 14" το οποίο είναι δωρεά του γνωστού και μη εξαιρετέου David Levy (έχει γεννηθεί στο Μοντρεάλ και είναι μέλος του συλλόγου) σε χώρο που έχει παραχωρήσει το McGill, μακριά από την πόλη, με αρκετά καλές συνθήκες ουρανού. Ο σύλλογος έχει πολλά μέλη, δε βλέπω όμως να είναι και ιδιαίτερα δραστήριος σε παρατηρήσεις, μάλλον προς αστροφωτογραφία κλίνουν. Μόλις φτιάξει ο καιρός σκοπεύω να "επισκέπτομαι" το αστεροσκοπείο.

Στην πρώτη φωτογραφία, πριν αρχίσει η ομιλία, ο Κώστας (Heal) συνομιλεί με το κοινό.

Οι υπόλοιπες φωτό είναι από την πρόσφατη συνάντηση της Τετάρτης στο άλλο club που είμαι μέλος, το γαλλόφωνο Club des Astronomes Amateures de Laval. Αυτοί εδώ είναι πολύ πιο δεμένοι σαν παρέα, κάνουν πολλά πράγματα, και είναι γενικά καταπληκτικοί τύποι. Κάτι σαν την ΑΕΣ ας πούμε! Κρίμα που όλες οι παρουσιάσεις είναι στα γαλλικά, και έτσι πιάνω στο πολύ περίπου το νόημα, αλλά οι περισσότεροι είναι και αγγλομαθείς και τα λέμε πολύ ωραία - στα διαλείμματα!

Με άλλα 6-7 μέλη του club οργανώνουμε αποστολή στο Kingston του Τορόντο, 3 ώρες δρόμο, στις 20 Μαρτίου, για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, την παρατήρηση της απόκρυψης του Βασιλίσκου (α Leo) από την Ηριγόνη. Έχουμε συζητήσει και συζητάμε ακόμα για τον τρόπο και τη μεθοδολογία παρατήρησης αποκρύψεων, το έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα. Βόρεια της λίμνης του Οντάριο θα "εκδράμουν" οι Καναδοί παρατηρητές, και από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ Νότια θα αναπτυθούν οι Αμερικανοί.

Ενόψει των προετοιμασιών για την επιτυχή παρατήρηση της απόκρυψης, φανταστείτε τη χαρά μου όταν μου πρότειναν να δανειστώ ένα από τα τηλεσκόπια του συλλόγου, το 8" Meade SCT, για να το κρατήσω όσο καιρό επιθυμώ. Το πηρα σπίτι, το έστησα και άρχισα και τις δοκιμαστικές λήψεις με τον εξοπλισμό που έχω φέρει μαζί μου από Ελλάδα!!!

Δυο φορές το χρόνο, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο, διοργανώνεται "Πανκεμπεκική" Αστροεξόρμηση σε κάποιο από τα βουνά του Κεμπέκ, όπου συμμετέχουν πάρα πολλοί σύλλογοι. Γίνονται όμως και πιο κλειστές αστροεξορμήσεις, ανά σύλλογο. Οι δικοί μου εδώ (του Λαβάλ) απ' ότι μου λένε περνάνε πολύ ωραία, ακόμα κι αν ο καιρός δεν τους ευνοεί, φημίζονται για τα μπάρμπεκιου και τις φασολάδες, για τις συζητήσεις γύρω από το τζάκι. Ανυπομονώ να λιώσουν τα χιόνια και να το ζήσω!

2001-RF35.target-field_labe.jpg.eefb3add874ae711446e9a260dcc2111.jpg

DSC_0032.thumb.jpg.9f4048d92c3a8c2a6cb1ac3349d89cc4.jpg

26022014113.thumb.jpg.3f79454a7dbdcf36f4b348b9a7f75e3e.jpg

26022014107.thumb.jpg.5ad98acfe95b6d465a8a7d9907016a0a.jpg

22022014103.thumb.jpg.7674f376825a79a4e5afd6d1bbea3b79.jpg

886528675_Erigoneobserversmap.thumb.jpg.ac5f003784bc516cdec591f5fd456fa7.jpg

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Χορδές να σαρώνουν το πλάτος, λέμε!!! Εύγε Βαγγέλη, εμείς εδώ στην Αθήνα έχουμε σκουριάσει. Κάποια απόκρυψη έχω μαρκάρει όμως και ελπίζω. Η Κέρκυρα από όπου γράφω τώρα, ετοιμάζεται για τον Μέτη, κάπως έτσι!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης