Jump to content

Μαζική Αστροπαρατήρηση, για τα πανηγύρια... ή όχι;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

ΔΕΝ πανε σε αστροπαρτυ για σοβαρη-επαγγελματικη παρατηρηση.

 

Στα αστροπαρτυ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ της αστρονομιας.

 

Κάνεις μεγάλο λάθος και τα αστροπάρτυ ειναι για παρατήρηση μαζί με φίλους συνερασιτέχνες αστρονόμους.

Όχι ΔΕΝ είναι τα αστροπάρτυ για να κερδίσει "οπαδούς" η αστρονομία (οπαδούς έχουν εξάλλου οι ποδοσφαιρικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα). Εκδηλώσεις μέσα σε πόλεις που ουσιαστικά ειναι sidewalk είναι για να τραβήξουν κόσμο στην αστρονομία όχι τα αστροπάρτυ κάτω από σκοτεινό ουρανό τον οποίο όλο και λιγότερο βλέπουν οι κάτοικοι των πόλεων. Φυσικά δεν αποκλείω τα αστροπάρτυ να παίξουν και τέτοιο λόγο αλλά εκεί πλέον πρέπει να μην φέρνουμε ανθρώπους που δεν έχουν ενδιαφέρον για την αστρονομία και φυσικά όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να σέβονται τους άλλους που παρατηρούν.

 

 

 

 

Ειρήνη Υμίν.-

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 78
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Posted Images

Την πρώτη μου φορά που βρέθηκα σε τέτοιον χώρο, πρέπει να εκνεύρισα πολύ κόσμο λόγω τσιγάρου. Το έκανα όμως από άγνοια και όχι από αδιαφορία. Σύντομα κατάλαβα τι έκανα και ήμουν πιο διακριτικός. Κακώς δεν μου έγινε παρατήρηση κατευθείαν!

 

Σε μία άλλη περίπτωση μου έχει τύχει, μετά το πρώτο μισάωρο προσαρμογής στο σκοτάδι, κάποια κυρία να με φωτίσει με δυνατό φακό LED απευθείας στο πρόσωπο. Και συνέχιζε έτσι, ακόμα και μετά από ευγενική παρατήρηση. Ευτυχώς δεν είχα κάτι αιχμηρό πάνω μου, αλλά και να είχα δεν θα την έβλεπα ούτε δύο ώρες μετά :D. Δεν ξέρω αν έχει τύχει κάτι τέτοιο σε άλλον, αλλά μιλάμε ότι πονάνε τα μάτια.

 

Για να καταλήξω, αν δεν σε σέβεται κάποιος στοιχειωδώς τότε γιατί θα πρέπει να υποστείς εσύ τέτοιες καταστάσεις? Είτε μιλάμε για αστροκάμπινγκ, είτε για χώρους εργασίας και καθημερινότητα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

η παρατηρηση στο βουνο, και μαλιστα συλλογικα, ειναι "βαριά" διαδικασια απο ολες τις πλευρες.

Θεωρω αδιανοητο να προετοιμαζεσαι για μερες, να κανεις το προγραμμα σου ανω κατω, να εχεις τα εξοδα, την αγωνια για τον καιρο, την οποια ταλαιπωρια, και στο τέλος αντι να εισαι εσυ και ο ουρανος, να παριστανεις τον παιδαγωγο ή να καταπιεζεσαι ...

Γενικως, επειδη ουτε να τσακωνομαι θελω, ουτε και να καταπιεζομαι, ιδιωτευω.

Αυτα τα φαινομενα δεν ισχυουν μονο για τις αστροπαρατηρησεις, αλλα για οτιδηποτε εχει να κανει με μεγαλειο φυσης (μαλλον με μεγαλειο γενικοτερα).

Εγω μπορει να θαυμαζω εκστασιασμενος τα πρασινα νερα μιας δυσπροσιτης παραλιας, και παραδιπλα να ακους χατζηγιαννηδες, να βαρανε κινητα, ενας σκυλος να εξερευνα τα πραγματα σου , κλπ κλπ, επειδη ηρθε απο το πουθενα ενα φουσκωτο με φασαριοζους Ροβινσωνες.

Δεν ειμαι αγοραφοβικος, απλως στις λιγες και πολυτιμες τετοιες εμπειριες μου, θελω να μην χασω ουτε δευτερολεπτο χρονου, ουτε μια στιγμη "επαφης".Θελω να ειμαι σε mode Θιβετιανου στυλ!!!

Ναι, ναι ειναι εγωιστικο, το ξερω.Για μενα παντως ειναι καταρα:

-Φανατικος αστροπαρατηρητης βουνού σε "κοσμικό αστροπαρτυ"

-Φανατικος φιλοτεχνος που παει σε μουσειο σε ωρα αιχμης με σχολεία ΚΑΠΗ κλπ κλπ.

-Ορειβατης που σχεδιαζει και ανεβαινει την "αδιαβατη" διαδρομη εως το οροπεδιο (προσιτο και με αυτοκινητο) σε φουλ τουριστικη σεζον.

-Προχωρημενος αυτοδυτης που κατεβαινει στην Ερυθρα θαλασσα σε περιοχη που συχναζουν τουρίστες

-Θεατης σε αγαπημενο ιδιαιτερο θεατρικο εργο ή συναυλια, με συν-θεατές / συν-ακροατές "περαστικούς" (δεν ειχα τι να κανω και ηρθα.....σου ειπα τι επαθε ο Μηνάς?)

Θα μπορουσα να γραφω παραδειγματα ξενερωματος για πολλη ωρα ακομα, αλλα τελικα καταληγω στο εξης:

Φανατικος σε κατι + ιδιαιτερο event + πολυκοσμια = καταστροφη.

Στα αστροπαρτυ προσωπικα θα περνουσα σιγουρα καλα, λογω παρεας και διαθεσης .Δεν θα με χαλαγε ομως (εμενα) αν εχανα την ευκαιρια να δω κατι πολυ αμυδρο ή αν εκανα ενα διαλειματακι και επιανα λιγο την κουβεντα για μουσικη (....αρα τι δουλεια εχω στο βουνο τελικα?...μηπως να αφηνα το βουνο για τους "μύστες", και εγω να συνεχισω απο την ταρατσα μου ή απο την σκοτεινη Ανδρο με καφεδακι ανα χείρας?).

Συμφωνω με τον Γιωργο εν μερει, αλλα δεν συμφωνω με την "καταστολη", διοτι πιστευω πως ο "ταραξιας" (ως ασχετος) δεν εχει επιγνωση της καταστροφης....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αστρονονία είναι υπέροχη επιστήμη.Σχετικά με τους ταραξίες θα πρέπει να καταβληθεί αρκετή προσπάθεια για να καταπολεμηστεί το πρόβλημα της ακατάλληλης συμπεριφοράς τους.Όπως προαναφέρθηκε δε γίνεται από αγένεια η αδιαφορία,αλλά από άγνοια.Στο nightwatch ανέφερε κάτι σχετικά με αυτό.Αυτό που ανέφερε π.χ ήταν το πρόβλημα της φωτορύπανσης.Για παράδειγμα ας μη κατηγορούμε συνέχεια τους αρχάριους που μπορεί εν αγνοία τους να μας ρίξουν ένα φως και να μας καταστρέψουν τη νυχτερινή όραση που αποκτήσαμε με κόπο.Μπορούμε συχνά να κάνουμε υπόδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αστρονομία.Όσο για τους κανόνες συμπεριφοράς κάποιες φορές ίσως χρειαστεί αυστηρή αντιμετώπιση των πραγμάτων.Δε μιλώ εκ πείρας,αλλά είμαι σίγουρος πως υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις "παράβασης" κανόνων.

Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.

Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παλιοτερα εκανα μονο ορειβασια... και αστροπαρατηρηση στην πολη (με εξοπλισμο). Ηρθε η ωρα να συνδυαστουν ομως αυτα. Απαραιτητα συστατικα:

 

4Χ4 ικανο με επαρκη εδαφικη αποχη και κιβωτιο υποπολλαπλασιασμου

Κυαλια και τηλεσκοπιο + παρελκομενα αξεσουαρ

σκηνή, τροχοσπιτο ή κοντινο καταλυμα (καταφυγιο, ξενωνας, ξενοδοχειο)

GPS (κατα προτιμηση Garmin ή MLS) :cheesy:

τροφιμα, νερο κτλ. εκτος αν υπαρχει κοντα καποιο καταλυμα/σημειο ανεφοδιασμου

Καταλληλη παρεα (και για κουβαλημα, εφοσον το τηλεσκοπιο ειναι βαρυ)

Ελλειψη αγοραφοβιας και εξοικιωση με τη φυση (προηγουμενη εμπειρια στην αγρια φυση, επιθυμητη!).

 

 

Σκοπος: Η ασφαλης αστροπαρατηρηση σε περιοχες που απεχουν (σε ευθεια γραμμη) 5-10 χιλιομετρα απο την κοντινοτερη πηγη φωτορυπανσης (χωριο π.χ.). Αναζητηση ουρανου με μηδενικη φωτορυπανση προς ολες τις κατευθυνσεις, που μπορει να δωσει 21,5-21,8 στο Sky Quality Meter.

 

Ισως πολλοι να μην το συνειδητοποιουν αλλα στην ηπειρωτικη χωρα, το να βρεις μερος που απεχει πανω απο 5-6 χιλιομετρα ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ και οχι οδικως, απο την κοντινοτερη πηγη φωτορυπανσης δεν ειναι καθολου ευκολο. Και μιλαμε για μερος προσβασιμο απο ΙΧ (εστω και αν αυτο ειναι 4Χ4), ωστε να μπορει να μεταφερθει οποιοδηποτε τηλεσκοπιο ακριβως μεχρι το σημειο τοποθετησης του.

 

Στην πραγματικοτητα, ειναι ελαχιστα τα μερη στην Ελλαδα, και μου πηρε πολυ καιρο ωστε να τα προσδιορισω, που ειναι αριστα για αστροπαρατηρηση, με βαση τα κριτηρια που εχουν σημασια για εναν ερασιτεχνη αστρονομο:

 

1) Προσβαση με ΙΧ αυτοκινητο 4Χ4 (ακομα και το πιο οικονομικο και φθηνο μοντελο)

2) Ελαχιστη δυνατη φωτορυπανση επι ελληνικου εδαφους, σιγουρα πανω απο 21,6 στο SQM-L

3) Υπηνεμο μερος, προστατευμενο ως λεκανοπεδιο απο ανεμους, τουλαχιστον μερικες δεκαδες μερες το χρονο με ελαχιστο ανεμο εως νηνεμια. Επιβεβαιωμενο γεγονος!

4) Μεγαλο υψομετρο, 20% πιο αραιη ατμοσφαιρα απο το επιπεδο της θαλασσας (2000+ μετρα). Με ο,τι αυτο συνεπαγεται για το seeing!

5) Λιγα χιλιομετρα μακρια απο καταλυματα, για οσους δεν θελουν να διανυκτερευσουν σε σκηνη.

6) Μεγιστη δυνατη αποσταση απο την κοντινοτερη πηγη φωτορυπανσης, ακομα και αν αυτη ειναι ενα μικρο χωριο με ελαχιστους κατοικους και αρα λιγες και αδυναμες πηγες φωτορυπανσης.

7) Μερος καταλληλο και για αλλες δραστηριοτητες περαν της ερασιτεχνικης αστρονομιας, κατα τη διαρκεια της ημερας, οπως ορειβασια κτλ.

8) Πολυ δροσερο μερος το καλοκαιρι, οταν οι μεσημεριανες θερμοκρασιες των πεδινων αγγιζουν τους 35-40 βαθμους, εκει το θερμομετρο δεν ξεπερνα τους 15-20, σχεδον ποτε! Το βραδι φυσικα, η θερμοκρασια πεφτει σε χειμωνιατικα επιπεδα, οποτε χειμερινος ρουχισμος κρινεται απαραιτητος. Μονο σε περιπτωση καυσωνα στα πεδινα, η θερμοκρασια το βραδυ πεφτει σε ανοιξιατικα/φθινοπωρινα επιπεδα...

9) Μερος απλησιαστο απο περιεργους, ενοχλητικους ή ασχετους με το αθλημα, αρα ελλειψη οχλησης.

10) Χαμηλο κοστος αστροεξορμησης με τη μεθοδο του car-pooling (μοιρασμα εξοδων) αλλα και ελαχιστο δυνατο κοστος διαμονης.

 

Ειναι πραγματικα ελαχιστα τα μερη που προσφερουν ολα τα παραπανω και στο μεγιστο δυνατο βαθμο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχοντας διοργανώσει αλλά και βοηθήσει σε πάρα πολλές αστρονομικές εκδηλώσεις, έχω κι εγώ αντιμετωπίσει κάποια από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Βέβαια δεν έχω αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως να χειρίζεται άλλος (!!!) το τηλεσκόπιό μου, αλλά τα υπόλοιπα τα έχω. Κι ανθρώπους με μπύρες, τσιγάρα, δυνατά φώτα, τα πάντα όλα. Αυτό που έχω να πώ είναι ότι οι άνθρωποι που έρχονται για πρώτη φορά σε τέτοιες εκδηλώσεις, όντας άσχετοι από αστρονομία, σκοτεινό ουρανό και ενδεχομένως νύχτα σε βουνό, ενεργούν έτσι λόγω άγνοιας. Εμείς σαν πιο έμπειροι, πρέπει να τους καθοδηγήσουμε και να τους "μάθουμε" τι βοηθά στην παρατήρηση και τι όχι, ώστε κι αυτοί αλλά κι εμείς να ευχαριστηθούμε την παρατήρηση. Άλλωστε κανείς δεν γεννήθηκε γνώστης, όλοι από κάπου/κάποιον μάθαμε. Μου έχει τύχει στις Πανελλήνιες που διοργανώσαμε στον Πάρνωνα, να έρχεται κόσμος στην γραμματεία και να μου ζητά συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, αλλά και να μου δηλώνει το πόσο εντυπωσιασμένος έμεινε από την όλη εμπειρία. Άλλωστε αν σε μια εκδήλωση περιμένουμε κόσμο άσχετο, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει από πριν να έχουμε ένα δυό τηλεσκόπια για το κοινό αυτό, όπου θα οδηγούμε τους επισκέπτες και να μη τους αφήνουμε να περιφέρονται άσκοπα εδώ κι εκεί. Τώρα αν σκάσει μύτη στο ξαφνικά και κάποιος επισκέπτης, με όμορφο τρόπο τον καθοδηγούμε στο τι να κάνει, που να παρκάρει κλπ.

 

Όσον αφορά το θέμα των αστροπάρτυ, θα πώ ότι ακόμα κι εκεί μπορεί κάποιος να κάνει αξιοπρεπή deep sky παρατήρηση, αρκεί να κινηθεί έξυπνα. Τι εννοώ, αν πας πχ στον Πάρνωνα (ακόμη και σε καταστάσεις Πανελλήνιας) και θες να παρατηρήσεις μόνος με την ησυχία σου, δεν θα πας να στήσεις δίπλα στην είσοδο και στους αστροφωτογράφους, αλλά θα πας λίγο πιο δυτικά και προς το κέντρο, ώστε να είσαι σε επαρκή απόσταση από πηγές φωτός, αλλά κι από ενδεχόμενους επισκέπτες που θα θέλουν να δούν κάποια πράγματα. Αυτοί λογικά θα πάνε κοντά σε κάποιον γνωστό τους, ή κοντά στο κέντρο της δράσης, εσείς μπορείτε να πάτε πιο μακριά και να είστε απομονωμένοι. Εγώ το έχω κάνει αρκετές φορές κι έχω βγάλει το πρόγραμμά μου άνετα. Ακόμη κι αν κάποιος σας ανακαλύψει στην ερημιά σας, μπορείτε με έξυπνο τρόπο να τον αποφύγετε λέγοντας "συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω, θα πρέπει να πάτε στους διοργανωτές" κι αυτός θα φύγει άμεσα, πηγαίνοντας κάπου που δεν θα νοιώθει μόνος του.

 

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι πάντα θα πρέπει να δείχνουμε κατανόηση σε ενδεχόμενα τέτοια προβλήματα, αφού κατά κανόνα προκαλούνται λόγω άγνοιας.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

explorer79 όντως έχεις δίκιο για τα πραγματικά σκοτεινά μέρη παρατήρησης αλλά μην τα αναφέρεις δημόσια γιατί είναι κρίμα να τα φωτορυπάνουν με κόκκινους φακούς :cheesy: Ας χαρούμε τέτοια μέρη πριν τα καταστρέψουν οι "οικολογικές" ανεμογεννήτριες μιας τα λαμόγια της αρπαχτής που τις στήνουν το κάνουν σε μέρη "που έλα μωρέ δεν πάει κανένας εκεί".
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

explorer79 όντως έχεις δίκιο για τα πραγματικά σκοτεινά μέρη παρατήρησης αλλά μην τα αναφέρεις δημόσια γιατί είναι κρίμα να τα φωτορυπάνουν με κόκκινους φακούς :cheesy: Ας χαρούμε τέτοια μέρη πριν τα καταστρέψουν οι "οικολογικές" ανεμογεννήτριες μιας τα λαμόγια της αρπαχτής που τις στήνουν το κάνουν σε μέρη "που έλα μωρέ δεν πάει κανένας εκεί".

 

Δεν θα αναφερω τα μερη αυτα δημοσιως για ευνοητους λογους... Σε π.μ. μονο! :cheesy: :D :lol:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Explorer79, μπορείτε να προτείνετε κάποιο σημείο σχετικά κοντά σε Θεσ/νίκη, όπως το περιγράφετε?

 

Βεβαιως, αλλα καλυτερα πριβε (προσωπικο μηνυμα), για ευνοητους λογους!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω θα ανέβω στην πανελλήνια για πρωτη φορά μαζι με εναν ακομη φίλο που εχει δει σχεδον ότι εχω δει και γω μεσα από ενα μικρο τηλεσκόπιο. Με εχετε φοβήσει αρκετα ωστε να μην πλησιασω οποιονδήποτε :lol: Θα ηθελα να δω εναν πλανητη, εναν γαλαξία, ενα νεφέλωμα, ενα αστρικο σμηνος, εναν διπλο αστερα όπως φαίνονται μεσα από ενα μεσαιο-μεγαλο τηλεσκόπιο. Ζητάω πολλά; Θα υπάρχουν φιλοι που θα ηθελαν να μοιραστούν με κάποιον αγνωστο λίγο απο το πρόγραμμα τους;; Εστω θα υπάρχουν τηλεσκόπια που θα μπορει να ρίξει μια ματια κανεις κ θα ειναι για τους επισκεπτες;; Τσιγαρο το κοβω, μπυρες δεν πινω και ειναι σιγουρο οτι θα το εχω ραμμενο καθότι είμαι αρκετα ντροπαλός :oops: [-o< :lol:

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλα θα τα δεις και θα υπάρχει και προσφορά τηλεσκοπίων για να δεις. Φώτα ταμπλέτες και smartphone μακριά. Τσιγάρο δεν απαγορεύεται σε ανοιχτούς χώρους απλά δεν πετάμε αποτσίγαρα κάτω και προσέχουμε ιδιαίτερα για τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω παρεβρεθεί ακόμα σε πανελλήνια ή σε αστροπάρτυ να δω τι συνθήκες επικρατούν . Φαντάζομαι όμως οτι υπάρχει ένας χώρος πάρκιν,μια είσοδος και ένας χώρος υποδοχής και μετά ένας χώρος που στήνονται τα τηλεσκόπια.Μεταξύ χώρου υποδοχής και χώρου κυρίας εκδήλωσης δεν υπάρχουν παραπετάσματα για να προστατεύουν απο τα ενοχλητικά φώτα τους παρατηρητές και φωτογράφους? Είναι θέμα οργάνωσης ,χωροταξίας ή κόστους? Απλώς φαντάζομαι αν μπορούσε να γίνει , ή αν όντως γίνεται , μια οριοθέτηση του χώρου.Ξεχωριστά οι παρατηρητές απο τους φωτογράφους και ένα σημείο ξεχωριστό για τους νεοεισερχόμενους, αρχάριους και των υπολοίπων που τόσο γλαφυρά περιγράφετε παραπάνω. Πριν τη είσοδο δεν υπάρχουν πινακίδες που να προειδοποιούν και να υπενθυμίζουν ευγενικά για το τι πρέπει να προσέχουν όταν εισέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο?

 

Σίγουρα υπάρχουν και χαβαλέδες που "είδαν φως και μπήκαν" αλλά αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Σαν ποσοστό το θεωρώ μικρό και σίγουρα αντιμετωπίσιμο με σωστή οργάνωση και πρόληψη.

" Και όμως κινείται! " Γαλιλαίος Γαλιλέι 15 Φεβρουαρίου 1564
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εστω θα υπάρχουν τηλεσκόπια που θα μπορει να ρίξει μια ματια κανεις κ θα ειναι για τους επισκεπτες;; Τσιγαρο το κοβω, μπυρες δεν πινω και ειναι σιγουρο οτι θα το εχω ραμμενο καθότι είμαι αρκετα ντροπαλός :oops: [-o< :lol:

 

Mην ανησυχείς φροντίζουμε να υπάρχουν τηλεσκοπία για τους επισκέπτες.

Το τσιγάρο σε συμβουλεύω προσπάθησε να το κόψης για την υγεία σου, χε,χε, :mrgreen:

αν και είναι γνωστό ότι στις αστρομαζωξεις προσέχουμε για τις πυρκαγιές.

 

Συμφωνώ απόλυτα με τον takis63 =D>

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω παρεβρεθεί ακόμα σε πανελλήνια ή σε αστροπάρτυ να δω τι συνθήκες επικρατούν . Φαντάζομαι όμως οτι υπάρχει ένας χώρος πάρκιν,μια είσοδος και ένας χώρος υποδοχής και μετά ένας χώρος που στήνονται τα τηλεσκόπια.Μεταξύ χώρου υποδοχής και χώρου κυρίας εκδήλωσης δεν υπάρχουν παραπετάσματα για να προστατεύουν απο τα ενοχλητικά φώτα τους παρατηρητές και φωτογράφους? Είναι θέμα οργάνωσης ,χωροταξίας ή κόστους? Απλώς φαντάζομαι αν μπορούσε να γίνει , ή αν όντως γίνεται , μια οριοθέτηση του χώρου.Ξεχωριστά οι παρατηρητές απο τους φωτογράφους και ένα σημείο ξεχωριστό για τους νεοεισερχόμενους, αρχάριους και των υπολοίπων που τόσο γλαφυρά περιγράφετε παραπάνω. Πριν τη είσοδο δεν υπάρχουν πινακίδες που να προειδοποιούν και να υπενθυμίζουν ευγενικά για το τι πρέπει να προσέχουν όταν εισέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο?

 

Σίγουρα υπάρχουν και χαβαλέδες που "είδαν φως και μπήκαν" αλλά αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Σαν ποσοστό το θεωρώ μικρό και σίγουρα αντιμετωπίσιμο με σωστή οργάνωση και πρόληψη.

 

Σωστά έτσι θα είναι. :)

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Tα αυτονοητα δηλαδη. Μια αλλη ερωτηση. Το μερος που κατασκηνώνουμε είναι κοντά ή μακρια από τα τηλεσκόπια; ακυρο απαντηθηκε

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειναι σχετικά κοντά, καθώς ισως υπαρξει και η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει δίπλα στον εξοπλισμό/αυτοκίνητό του. Παρολαυτά για λόγους οριοθέτησης θα ενθαρρυνθεί η κατασκήνωση σε χώρους διαμορφωμένους για αυτή, πάντα σχετικά κοντά στο πεδίο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ερασιτεχνική αστρονομία έχει διαδοθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τα θετικά που είναι αυτονόητα και δεν χρειάζεται να τα κατονομάσω υπάρχουν και τα αρνητικά όπως οι "πανηγυριώτες".

Αναφέρομαι σε άτομα που πάνε στην αστροπαρατήρηση είτε από "χαβαλέ" είτε από περιέργεια είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο πλην της ουσιαστικής αστροπαρατήρησης. Φασαριόζικοι, με τις οθόνες των smartphone και των tablets να φωτίζουν σαν προβολείς καθότι δεν ξέρουν πως τους αστερισμούς τους αναγνωρίζουμε με κοκκινο φως και χάρτες ή επιπεδόσφαιρο, με το πράσινο λέηζερ να το ανάβουν όποτε γουστάρουν χωρίς να λογαριάζουν αν κάποιος φωτογραφίζει ενώ ξανανάβουν τον προβολέα του κινητού τους για να απαντήσουν σε τηλεφωνήματα μακρά σε χρόνο ξαναστραβώνοντάς σε όταν έχεις ήδη αρχίσει να αποκτάς νυχτερινή όραση. Φυσικά την κοπανάνε νωρίς νωρίς ανάβοντας και τα μεγάλα φώτα των αυτοκινήτων τους καθότι έχουν ξεπαγιάσει γιατι ανέβηκαν στο βουνο με σορτσάκι και σαγιονάρα μιας και κανόνιζαν να πάνε στην πλαζ και την τελευταία στιγμή άλλαξαν γνωμη. Οι παραπάνω πανυγυριώτες αφού έχουν στραβωθεί κοιτώντας από τις "ταμπλέτες" τους φυσικά δεν διακρίνουν και λαμπρά νεφελώματα μέσα από 12 ιντσα τηλεσκόπια.

Η συμπεριφορά αυτή ειναι απαράδεκτη πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρά επισόδια...

Η λύση;

ΑΠΟΛΥΤΗ και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων αστροπαρατήρησης (δηλ ουσιαστικά του απαγορεύεται λευκό φως από οποιαδήποτε συσκευή κι αν είναι και απαγορεύεται η χρήση πράσινου λέηζερ πλην για λίγο και με σκοπό αποκλειστικά και μονο την ουρανογραφία) και ΔΙΩΞΙΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ όποιου τους παραβιάζει αλλά πρωτίστως ΔΕΝ καλούμε άτομα που δεν έχουν ενδιαφέρον για την αστρονομία αν παρόλα αυτά έρθουν τέτοια άτομα και δεν σεβαστούν τους κανονες μας τους διώχνουμε ξεχνώντας τους όποιους καλούς μας τρόπους!

 

 

 

Να αγορασεις οικοπεδο στο βουνο ..... να το περιφραξεις ...... και να παρατηρης ΜΟΝΟΣ σου.

=D> =D>
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή στη πανελλήνια οι αστροφωτογράφοι ενδέχεται πάλι να είναι περισσότεροι από τους παρατηρητές , και επειδή είναι και 2014 και η τεχνολογία έχει προχωρήσει θα έχουν όλοι laptops (με κόκκινες διαφάνειες μπροστά) .

 

Εμείς θα στήσουμε και μια ανεμογεννήτρια κάπου εκεί κοντά για ρεύμα (γιατί η βενζίνογεννήτρια κάνει θόρυβο) . :P

 

Όσοι ενοχλούνται απο το κόσμο και είναι κομπλεξικοί ας κάτσουν στο βουνό τους ή μόνοι τους σε κανα ερημονήσι (έχει πολλά κοντά στην αθήνα , βλέπε μακρόνησο) να παρατηρήσουν.

 

Γι αυτό λέγεται astroparty εξάλου....

 

Σοβαρευτείτε. με κάτι τέτοιους κομπλεξισμούς θέλετε να πάει και η αστρονομία μπροστά στη χώρα?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή ένας απο αυτους που εκνευρισαν το Γιώργο ειμαι και εγω, λέω να ξαναπάω μαζί του Αστροπαρατηρησει όταν θα ειμαι σε mood στρατοπέδου. Αναμφισβητητες οι άπειρες γνώσεις του Γιώργου.....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εμείς θα στήσουμε και μια ανεμογεννήτρια κάπου εκεί κοντά για ρεύμα (γιατί η βενζίνογεννήτρια κάνει θόρυβο) .

 

Καλύτερα άπλωσε μια μπαλαντέζα από το σπίτι σου μέχρι τον Ελικώνα για να εισαι σίγουρος πως δεν θα ξεμείνεις απο ρεύμα...

 

(έχει πολλά κοντά στην αθήνα , βλέπε μακρόνησο)

 

Στην Μακρόνησο εξορίστηκαν ήρωες και μην την πιάνεις στο στόμα σου. Βρές τίποτα άλλο για να πουλήσεις πνεύμα (παρεμπιπτόντως έχω πάει εκεί αλλα όχι φυσικά για αστροπαρατήρηση).

 

Απαξιώ να ασχοληθώ παραπέρα με άτομα που ο μόνος τρόπος που βλέπουν τον ουρανό ειναι απο οθόνες υπολογιστών.

 

Lily δεν αναφερόμουν σε σένα αλλά γενικά σε νοοτροπία και συμπεριφορά που συναντάμε

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Βαγγέλη δε χρειάζεται να γινόμαστε τόσο επιθετικοί. Όσοι θέλουν να κάνουν την παρατήρησή τους μέσα σε ήσυχο περιβάλλον, ανάμεσα σε άλλους ερ. αστρονόμους, σεβόμενοι τους στοιχειώδεις κανόνες που επιβάλλει το χόμπυ μας, αλλά και απαιτώντας να κάνουν το ίδιο και οι διπλανοί τους, δεν είναι κομπλεξικοί. Και μεταξύ του "πήγαινε και μαντρώσου σε ένα βουνό και παρατήρησε μόνος σου" (όπως ειρωνικά είπαν κάποιοι) και του πανικού που γίνεται στα αστροπάρτυ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τεράστια διαφορά.

 

Όσοι δεν καταλαβαίνουν αυτό, καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν μέσα τους, τι πραγματικά τους έλκει στο βουνό, το μπλα-μπλα και το "να περάσω την ώρα μου" ή ο ουρανός πάνω από τα κεφάλια τους.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία των πανελληνίων, προσπαθούμε να οργανώσουμε την φετινή με τους καλύτερους όρους για τους παρατηρητές.

 

Επισυνάπτω τον χάρτη της φετινής οργάνωσης (8ης ΠΕΕΑ). Αξίζουν να σημειωθούν τα εξής:

 

- Ο χώρος της ΠΕΕΑ δεν είναι πλεόν ενιαίος (λόγω μεγάλης αναμενόμενης συμμετοχής και για καλύτερη διευθέτηση όλων των αναγκών)

- Το πάρκινγκ επισκεπτών (που θα μετακινούν αμάξια) είναι μακριά απο τα παρατηρησιακά πεδία με πολλές συστάδες δέντρα ανάμεσα τους.

- Οι κοινές και πολυ-βοες χρήσεις (περίπτερα, εστιατόριο, αναψυκτήριο, οργάνωση) είναι σε ξεχωριστό πεδίο (της Πλειάδες) με κάλυψη απο δέντρα απο τα άλλα πεδία.

- Η πληθώρα εθελοντών και η καλή οργάνωση απο νωρίς θα μας επιτρέψει να έχουμε την βέλτιστη ενημέρωση όλων των συμμετοχόντων για τους κανόνες παρατήρησης πέραν τις συσκότισης. (και την εφαρμογή τους)

- Τα κατασκηνωτικά πεδία είναι κοντά αλλα ξεχωριστά απο τα παρατηρησιακά.

 

Αυτά, πολύ επιγραμματικά. Ακούγοντας και παρακολουθώντας απο κοντά παρατηρητές και εξορμήσεις χρόνια τώρα (και με το να είμαστε και οι ίδοι παρατηρητές), πιστεύουμε ότι έχουμε υπολογίσει και οργανώσει τις καλύτερες παροχές για παρατηρητές σε Πανελλήνια μέχρι σήμερα.

peea8-map-astrovox.thumb.png.bc2628437ce5945d69cd7908322b8522.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακούγοντας και παρακολουθώντας απο κοντά παρατηρητές και εξορμήσεις χρόνια τώρα (και με το να είμαστε και οι ίδοι παρατηρητές), πιστεύουμε ότι έχουμε υπολογίσει και οργανώσει τις καλύτερες παροχές για παρατηρητές σε Πανελλήνια μέχρι σήμερα.

 

Ελπιζω να εχετε λαβει υπ'οψιν αυτο

 

Επειδή στη πανελλήνια οι αστροφωτογράφοι ενδέχεται πάλι να είναι περισσότεροι από τους παρατηρητές , και επειδή είναι και 2014 και η τεχνολογία έχει προχωρήσει θα έχουν όλοι laptops (με κόκκινες διαφάνειες μπροστά)

 

και να εχετε χωρισει τα πεδια παρατηρησης με φωτογραφιας ωστε να μην υπαρχει γκρινια

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης