fosopsi Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2015 Καλησπέρα σε όλους, ονομάζομαι Παναγιώτα και άρχισα πολύ πρόσφατα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με τον κόσμο της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Από μικρή λάτρευα τον ουρανό,διάβαζα σχετικά βιβλία, έχω και από τότε ένα τηλεσκόπιο της πλάκας (BRESSER SKYLUX NG) το οποίο δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Οι αστρονομικές μου γνώσεις είναι πρακτικά ανύπαρκτες, πέρα από τους βασικούς αστερισμούς δεν μπορώ να εντοπίσω κάποιο άλλο ουράνιο σώμα. Από εξοπλισμό έχω μόνο κάποια βιβλία, το ''τηλεσκόπιο'' που προανέφερα καθώς και ένα επιπεδόσφαιρο. Μου έχουν δημιουργηθεί οι εξής απορίες :- δυσκολεύομαι να εντοπίσω τον αποσπερίτη στον ουρανό (πως τον εντοπίζουμε με γυμνό μάτι?) -και γενικότερα δεν έχω ιδέα πως να αρχίσω την αστροπαρατήρησή μου με γυμνό μάτι είτε με το ψευτοτηλεσκόπιο που έχω(πως να εντοπίζω δηλαδή αστερισμούς, πλανήτες κλπ ) σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας και καλώς σας βρήκα
scott Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2015 Καλως ηλθες στο χωρο μας Παναγιωτα και σου ευχομαι καλη αρχη.Ο αποσπεριτης ειναι η αφροδιτη και αυτο το διαστημα οταν αρχιζει σουρουπωνει ειναι το πρωτο που βλεπεις στη δυση χαμηλα και οτι πιο φωτεινο μολις νυχτωσει.Παρε με κλειστα τα ματια το βιβλιο Nightwatch απο το πλανηταριο Θεσ/νικης!Εξηγει σχεδον τα παντα,ουρανο, χαρτες,τηλεσκοπια...για να μην λεω πολλα ειναι η καλητερη επενδυση για οσους ξεκινανε στο χωρο!Απο αυτο θα μαθεις να μετρας και να βρισκεις τους αστερισμους οπως και επισεις που θα βρεις τα αντικειμενα παρατηρισης του καταλογου Messier(σε πρωτη φαση).καθος και περι αστρονομικου εξοπλισμου κ.α Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
Vensius Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2015 Aποσπερίτης είναι η Αφροδίτη. Μόλις σουρουπώσει κοίτα στη δύση. Όταν νυχτώσει θα εμφανιστεί ένα λαμπρό αστρο, το πιο λαμπρό που υπάρχει στον ουρανό. Αυτός είναι ο αποσπερίτης - αφροδίτη χαμηλά κοντά στον ορίζοντα. Κατέβασε το stellarium στο κινητό ή τον υπολογιστή σου και ξεκίνα τη παρατηρηση πλανητών με το τηλεσκόπιο σου.
Montana Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2015 Για να μάθεις να διαβάζεις τον ουρανό πάρε οπωσδήποτε το "Μια βόλτα στους ουρανούς" και το "The monthly sky guide".Για το πρώτο σου στέλνω link για το που μπορεις να το βρεις. Το δευτερο θα το βρεις στο πλανητάριο στα 13€. http://www.skroutz.gr/books/112154.%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82.html Keep your friends close, and your enemies closer...
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2015 Περα απο τα βιβιλα κατεβασε στον υπολογιστή σου το stellarium ειναι το προσωπικό σου πλανητάριο. Αφου δωσεις γεωγραφικά σου στοιχεία ζουμαρισε σε καθε αστερισμο που θελεις να δεις τι κρυβει Καλη συνεχεια.
fosopsi Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2015 σας ευχαριστώ όλους πολύ παιδιά το nightwatch το ψάχνω εδώ και καιρό είναι η αλήθεια αλλά είναι παντού εξαντλημένο
Stardweller Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2015 Προτείνω να αγοράσεις ένα ζευγάρι κυάλια, ας πούμε 10Χ50. Μπορείς με αυτά να βρεις διάφορα σχετικά φωτεινά αντικείμενα (σμήνη, γαλαξίες κλπ), δεν είναι βαριά όπως ένα τηλεσκόπιο και μπορείς να τα έχεις σε ένα ταξίδι σε σκοτεινό ουρανό. Ακόμα και αν αγοράσεις ένα καλό τηλεσκόπιο αργότερα, τα κυάλια θα είναι πάντα χρήσιμα. Σε περίπτωση που βαρεθείς θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις εκτός αστρονομίας. Επίσης προτείνω να μάθεις όσο πιο πολλούς αστερισμούς και άστρα για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην αναζήτηση αντικειμένων. Καλή συνέχεια!
bellatrix Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Καλή Αρχή να έχεις! Έτσι, η γυναικεία παρουσία στον χώρο αυτό να γίνει αισθητή! Λοιπόν, όντως το Nightwatch έχει εξαντληθεί..Δεν θα σου προτείνω ούτε να αγοράσεις πολλά βιβλία ούτε κιάλια..Πρώτον για να κάνεις μια εξοικονόμηση χρημάτων για να πάρεις ένα καλό τηλεσκόπιο αν θέλεις και δεύτερον γιατί το stellarium που προτείνουν παραπάνω σε καλύπτει σε πολλά για αρχή..Κάτι που θα σε βοηθήσει αρκετά στο να προσανατολίζεσαι στον νυχτερινό ουρανό είναι 1) Να γνωρίζεις τα 4 σημεία του ορίζοντα σου ΑΔΒΝ στον τόπο παρατήρησης σου 2) να έχεις μια προσομοίωση του ουρανού σου (είτε σε χαρτί, είτε από το stellarium) για να αναγνωρίζεις αστερισμούς. Με λίγη εξάσκηση βέβαια μετέπειτα μπορείς να μάθεις και αστέρια όπως τον α του σκορπιού, τον α του ωρίωνα κλπ..Γενικά να μπεις σε πιο βαθιά πράγματα.. Κυάλια που προτείνουν να παραπάνω, είμαι επιφυλακτική να σου προτείνω γιατί εκτός του ότι είναι ασταθή χωρίς ένα τριποδάκι, δεν θα μπορέσεις να παρατηρήσεις κάτι αξιόλογο εκτός από την Σελήνη.. Ένα καλό τηλεσκόπιο θα σου αναβαθμίσει και τον ενθουσιασμό σου και την ποιότητα των παρατηρήσεων σου! Και αν χρειαστείς βοήθεια, υπάρχουν πάρα πολλοί και έμπειροι αστροπαρατηρητές για να σε κατατοπίσουν σε οποιοδήποτε ζήτημα! Υ.Γ. Το επιπεδόσφαιρο το έχεις χρησιμοποιήσει?
Stardweller Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Πολλοί αρχάριοι αλλά και καταξιωμένοι ερασιτέχνες με χρόνια εμπειρίας χρησιμοποιούν κυάλια για τους λόγους που εξήγησα στη προηγούμενη απάντηση. Η αλήθεια είναι πως ένας (οικονομικός) τρίποδας είναι χρήσιμος αλλά ακόμα και κρατώντας τα με τα χέρια μπορείς να δεις πολλά αντικείμενα ιδιαίτερα αστρικά σμήνη και κάποια φωτεινά νεφελώματα και γαλαξίες αλλά και διπλά άστρα που μόνο η ανακάλυψη τους βοηθά στο να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον σου στην αστρονομία. Μαζί με έναν χάρτη του ουρανού και λίγη επιμονή θα καταλάβεις αν αξίζει πραγματικά να επενδύσεις αργότερα σε ένα τηλεσκόπιο. Καλές παρατηρήσεις!
fosopsi Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Καλή Αρχή να έχεις! Έτσι, η γυναικεία παρουσία στον χώρο αυτό να γίνει αισθητή! Λοιπόν, όντως το Nightwatch έχει εξαντληθεί..Δεν θα σου προτείνω ούτε να αγοράσεις πολλά βιβλία ούτε κιάλια..Πρώτον για να κάνεις μια εξοικονόμηση χρημάτων για να πάρεις ένα καλό τηλεσκόπιο αν θέλεις και δεύτερον γιατί το stellarium που προτείνουν παραπάνω σε καλύπτει σε πολλά για αρχή..Κάτι που θα σε βοηθήσει αρκετά στο να προσανατολίζεσαι στον νυχτερινό ουρανό είναι 1) Να γνωρίζεις τα 4 σημεία του ορίζοντα σου ΑΔΒΝ στον τόπο παρατήρησης σου 2) να έχεις μια προσομοίωση του ουρανού σου (είτε σε χαρτί, είτε από το stellarium) για να αναγνωρίζεις αστερισμούς. Με λίγη εξάσκηση βέβαια μετέπειτα μπορείς να μάθεις και αστέρια όπως τον α του σκορπιού, τον α του ωρίωνα κλπ..Γενικά να μπεις σε πιο βαθιά πράγματα.. Κυάλια που προτείνουν να παραπάνω, είμαι επιφυλακτική να σου προτείνω γιατί εκτός του ότι είναι ασταθή χωρίς ένα τριποδάκι, δεν θα μπορέσεις να παρατηρήσεις κάτι αξιόλογο εκτός από την Σελήνη.. Ένα καλό τηλεσκόπιο θα σου αναβαθμίσει και τον ενθουσιασμό σου και την ποιότητα των παρατηρήσεων σου! Και αν χρειαστείς βοήθεια, υπάρχουν πάρα πολλοί και έμπειροι αστροπαρατηρητές για να σε κατατοπίσουν σε οποιοδήποτε ζήτημα! Υ.Γ. Το επιπεδόσφαιρο το έχεις χρησιμοποιήσει? μπελατρίξ μου καλώς σε βρήκα! σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις συμβουλές σου!έχω κατεβάσει αστρικούς χάρτες για να με βοηθάνε στη παρατήρηση και χρησιμοποιώ και το επιπεδόσφαιρο, σε πρώτη φάση μπορώ να αναγνωρίσω βασικούς αστερισμούς και προσπαθώ και για άλλους θα κατεβάσω οπωσδήποτε το stellarium
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Καλώς όρισες και απο εμένα. Κάτι που θα σε βοηθήσει αρκετά (αν και θα με κράξουν οι παραδιοσικότεροι των φίλων) είναι (εφ όσον έχεις smartphone) να κατεβάσεις και την εφαρμογή skyeye (την τσάμπα ΠΡΟΣΟΧΗ).Με ένα καλό καλιμπράρισμα σου αναγνωρίζει τον άστρο / αντικείμενο που έχεις στραμένο το κινητό σου ανα πάσα στιγμή.Μην σου γίνει και συνήθεια βέβαια, είναι για αρχή, μέχρι να εξοικειωθείς με τα σχήματα, τις εποχιακές θέσεις και τα φαινόμενα μεγέθη, συνεπώς δεν υποκαθιστά με κανέναν τρόπο ένα καλό βιβλίο όπως το "Monthy Star Guide". Μην ξεχνάς ότι το βασικότερο εργαλείο σου στην παρατήρηση (εκτός απο τα μάτια σου φυσικά) είναι η συσσορευμένη σου γνώση. Φιλικά Δημήτρης
giannis60 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Καλώς όρισες και απο εμένα. Κάτι που θα σε βοηθήσει αρκετά (αν και θα με κράξουν οι παραδιοσικότεροι των φίλων) είναι (εφ όσον έχεις smartphone) να κατεβάσεις και την εφαρμογή skyeye (την τσάμπα ΠΡΟΣΟΧΗ). Φιλικά Φἰλε Δημήτρη καλά που το κατάλαβες. Μέσα από την αδύναμη και μειονεκτική μας θέση, κάνουμε αμάν και τι για να τραβήξουμε τον κόσμο ( και μάλιστα τους νέους) από τα άιποτ, τα κινηνητά,τα PC, κλπ και εσύ για το πιο απλό πράγμα που είναι η αναγνώριση των αστερισμών προτείνεις χρήση τηλεφώνου;!!! Φίλη μας καλωσόρισες κι από μἐνα. Σε παρακαλώ μη καταδικάσεις τον εαυτόν σου ακούγοντας τέτοιες συμβουλές. Πίστεψε με δεν έχει καμία απολύτως σημασία να μάθεις τ' άστρα και τους αστερισμούς με καταπληκτική ταχύτητα και βιασύνη. Δεν μπορείς να φανταστείς την ικανοποίηση που θα βιώσεις αν αναγνωρίσεις από μόνη σου στην ταράτσα ή την αυλή του σπιτιού σου αυτό που την προηγούμενη μέρα είδες σε κάποιο ηλεκτρονικό πρόγραμμα ή χάρτη που είδη σου προτείνατε. Ή έστω να έχεις το επιπεδόσφαιρο κοντά σου. Με έναν κόκκινο φακό (φως) για να μη χαλάς την νυχτερινή σου όραση. Κανείς πια δεν πιστεύει αν δεν ἐχει ασχοληθεί, ότι ο νυχτερινός έναστρος ουρανός είναι το πιο εύκολο βιβλίο στην ανάγνωση του. Είναι ένα βιβλίο που το έγραψε από μόνη της η φύση για να το διαβάσουν οι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται ένα ηλίθιο κινητό για να στο μεταφράσει. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
fosopsi Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 φίλε Δημήτρη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρότασή σου, μου το είχαν προτείνει και παλαιότερα κάποιοι φίλοι αλλά προτιμώ είναι η αλήθεια τον πιο παραδοσιακό τρόπο. να είσαι καλά πάντως
fosopsi Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Φἰλε Δημήτρη καλά που το κατάλαβες. Μέσα από την αδύναμη και μειονεκτική μας θέση, κάνουμε αμάν και τι για να τραβήξουμε τον κόσμο ( και μάλιστα τους νέους) από τα άιποτ, τα κινηνητά,τα PC, κλπ και εσύ για το πιο απλό πράγμα που είναι η αναγνώριση των αστερισμών προτείνεις χρήση τηλεφώνου;!!! Φίλη μας καλωσόρισες κι από μἐνα. Σε παρακαλώ μη καταδικάσεις τον εαυτόν σου ακούγοντας τέτοιες συμβουλές. Πίστεψε με δεν έχει καμία απολύτως σημασία να μάθεις τ' άστρα και τους αστερισμούς με καταπληκτική ταχύτητα και βιασύνη. Δεν μπορείς να φανταστείς την ικανοποίηση που θα βιώσεις αν αναγνωρίσεις από μόνη σου στην ταράτσα ή την αυλή του σπιτιού σου αυτό που την προηγούμενη μέρα είδες σε κάποιο ηλεκτρονικό πρόγραμμα ή χάρτη που είδη σου προτείνατε. Ή έστω να έχεις το επιπεδόσφαιρο κοντά σου. Με έναν κόκκινο φακό (φως) για να μη χαλάς την νυχτερινή σου όραση. Κανείς πια δεν πιστεύει αν δεν ἐχει ασχοληθεί, ότι ο νυχτερινός έναστρος ουρανός είναι το πιο εύκολο βιβλίο στην ανάγνωση του. Είναι ένα βιβλίο που το έγραψε από μόνη της η φύση για να το διαβάσουν οι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται ένα ηλίθιο κινητό για να στο μεταφράσει. φίλε Γιάννη σε ευχαριστώ πάρα πολύ, αυτής της απόψεως είμαι, με το επιπεδόσφαιρο και τους χάρτες θα βγάλω άκρη κάποια στιγμή - ήδη έχω κάνει κάποια πρώτα βήματα με τους βασικούς αστερισμούς της μικρής και της μεγάλης άρκτου, της Κασσιόπης και του Ωρίωνα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Καλώς όρισες και απο εμένα. Κάτι που θα σε βοηθήσει αρκετά (αν και θα με κράξουν οι παραδιοσικότεροι των φίλων) είναι (εφ όσον έχεις smartphone) να κατεβάσεις και την εφαρμογή skyeye (την τσάμπα ΠΡΟΣΟΧΗ). Φιλικά Φἰλε Δημήτρη καλά που το κατάλαβες. Μέσα από την αδύναμη και μειονεκτική μας θέση, κάνουμε αμάν και τι για να τραβήξουμε τον κόσμο ( και μάλιστα τους νέους) από τα άιποτ, τα κινηνητά,τα PC, κλπ και εσύ για το πιο απλό πράγμα που είναι η αναγνώριση των αστερισμών προτείνεις χρήση τηλεφώνου;!!!. OK, το δέχομαι όπως το λές, αλλα ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη διαφορά του stellarium ή του οποιοδήποτε ανάλογου pc-based πλανηταρίου, απο οποιαδήποτε εφαρμογή android. Και δεν καταλαβαίνω επίσης, το γιατί όταν κάποιος προτείνει το πρώτο και όλα τα παρελκόμενα που υποβοηθούν στην αυτοματοποιημένη χρήση τηλεσκοπίων μέσα απο αυτά, θεωρείται φυσιολογικό ένώ το δεύτερο το ξαποστέλνει στο πύρ το εξώτερο.Δεν είμαι οπαδός, όπως εξάλλου φαίνεται και στη συνέχεια του μηνύματός μου, αλλα δεν γίνομαι και αναίτια τεχνοβοφικός. ΦΙλικά Δημήτρης Δημήτρης
gepap Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Είμαι πολύ νέος σε αυτόν τον χώρο για να προτείνω κάτι άλλα διαβάζοντας τα παραπάνω θέλω να πω κάτι. Κατέβασα και εγώ στο κινητό μου 2 εφαρμογές που βοηθάνε στην γρήγορη αναγνώριση του ουρανού. Η αλήθεια είναι ότι ένιωθα ότι μου αφαιρεί την διασκέδαση του να ανοίξω το βιβλίο με τους χάρτες και να τα βρω μόνος μου. Μπορεί κάποιος όμως ακόμα και με την χρήση μιας εφαρμογής να το βρίσκει εξίσου διασκεδαστικό. Πιστεύω ότι στον χώρο αυτό όλα είναι υποκειμενικά.
Montana Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Βασικό εργαλείο είναι οι χάρτες και το επιπεδόσφαιρο, ΑΛΛΑ εννοείται πως και οι εφαρμογές στα κινητά είναι πολύ χρήσιμες. Σε μια οργανωμένη παρατήρηση θα χρησιμοποίσεις χάρτες, πρόγραμμα παρατήρησης (το οποίο βέβαια πολλές φορές το βγάζεις και από pc προγράμματα όπως πχStarry Night). Όταν όμως απλά βλέπεις τον ουρανό, ή ακόμα και σε μια σύντομη παρατήρηση που θέλεις να κάνεις, και θέλεις να αναγνωρίσεις κάτι ενώ δεν έχεις τίποτα μαζί σου...βγάζεις το κινητό με την εφαρμογή και το αναγνωρίζεις απευθείας! Για μένα όλα είναι απαραίτητα και επίσης ο καθένας με τα χρόνια, καταλαβαίνει τι είναι αυτό που του ταιριάζει καλύτερα! Στο κάτω κάτω, ο Δημήτρης πρότεινε κάτι συμπληρωματικό που θα διευκολύνει κάποιες φορές και όχι κάτι στο οποίο πρέπει να βασιστείς για να μάθεις τον ουρανό. Keep your friends close, and your enemies closer...
ckormpos1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Καλως ηρθες φιλε μου,Πιστευω οτι για να ξεκηνησεις καλα θα πρεπει να αρχισεις με καποιο επιπεδοσφαιρο και εναν χαρτη οπως προτεινε και ο φιλος μου παραπανω...Μετα απο την κατανοηση των χαρτων θα μπορεσεις να προχωρησεις και στους e-χαρτες οπως επεισης και στις εφαρμογες.Το λεω αυτο γιατι πολλες φορες οι εφαρμογες με τους χαρτες ειναι λανθασμενες η ειναι προγραμματισμενες για λαθος τοποθεσια(στο λεω απο πειρα )Ελπιζω να βοηθησαΦιλικα,Χριστοφορος ''...Λειψανα αστρων με μορφες αραχνιασμενες'' Οδυσσεας Ελυτης Τhe Delphinus Observatoryhttp://delphinusobservatory.blogspot.gr/
giannis60 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2015 Φίλε Δημἠτρη Σοφούλη. Είμαστε ακριβώς συνομήλικοι και παρ' όλα αυτά μαλών εγώ αδυνατώ να παρακολουθήσω τις εξελίξεις. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Άλλο το να δεις κάτι σε κάποιο χάρτη, είτε είναι αυτός ηλεκτρονικός είτε χάρτινος,και στην συνέχεια να το ψάξεις και να το βρεις μόνος σου, και άλλο στον αληθινό ουρανό να στο βρει κάποιο goto. Στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά. Το τελευταίο δεν στο γράφω λόγο σοφίας, αλλά λόγο εμπειρίας. Και λέω λοιπών και πάλι λόγο εμπειρίας, ότι την ικανοποίηση που νοιώθει κάποιος όταν βρίσκει κάτι στον ουρανό ψάχνοντας από μόνος του δεν την έχει αν του το βρει κάποιο goto ή κάποιου άλλου τεχνολογικό βοήθημα. Πάντοτε λόγο εμπειρίας. Θεωρώντας λοιπόν το χόμπι μας ως κάτι τι που μας ευφραίνει, τέτοιου είδους βοήθειες μάλλον μας ληστεύουν την όποια ικανοποιήσει πάρα μας προσφέρουν. Και όσο για τα goto και γενικά για τα gotoιδη θα το καταλάβαινα βρε Δημήτρη αν επρόκειτο για κάποια αμυδρό γαλαξία ή κάτι τέτοιο. Εδώ πρόκειται για ολόκληρους αστερισμούς!!!! Το να με κατηγορείται λοιπόν για τεχνολογικοβοφικό στην προκειμένη περίπτωση, είναι σαν να με κατηγορείτε γιατί φωνάζω να μην καταργιθει από τα δημοτικά η διδασκαλία της προπαίδειας μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν τα κομπιούτερ. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
bellatrix Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2015 μπελατρίξ μου καλώς σε βρήκα! σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις συμβουλές σου!έχω κατεβάσει αστρικούς χάρτες για να με βοηθάνε στη παρατήρηση και χρησιμοποιώ και το επιπεδόσφαιρο, σε πρώτη φάση μπορώ να αναγνωρίσω βασικούς αστερισμούς και προσπαθώ και για άλλους θα κατεβάσω οπωσδήποτε το stellarium Πολύ ωραία!! Αν θέλεις, πολύ καλή εμπειρία είναι πέρα από το φόρουμ, οι πανελλήνιες εξορμήσεις των ερασιτεχνών αστρονόμων! Γίνεται μια φορά τον χρόνο..Επίσης, η συμμετοχή σου σε κάποιο κοντινό ερασιτεχνικό σύλλογο θα σε βοηθήσει πολύ! Πολλοί αρχάριοι αλλά και καταξιωμένοι ερασιτέχνες με χρόνια εμπειρίας χρησιμοποιούν κυάλια για τους λόγους που εξήγησα στη προηγούμενη απάντηση. Η αλήθεια είναι πως ένας (οικονομικός) τρίποδας είναι χρήσιμος αλλά ακόμα και κρατώντας τα με τα χέρια μπορείς να δεις πολλά αντικείμενα ιδιαίτερα αστρικά σμήνη και κάποια φωτεινά νεφελώματα και γαλαξίες αλλά και διπλά άστρα που μόνο η ανακάλυψη τους βοηθά στο να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον σου στην αστρονομία. Μαζί με έναν χάρτη του ουρανού και λίγη επιμονή θα καταλάβεις αν αξίζει πραγματικά να επενδύσεις αργότερα σε ένα τηλεσκόπιο. Διαφωνώ αλλά δεν έχει πολύ σημασία!
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2015 Η αλήθεια είναι πως σε διαφορετικούς ανθρώπους ταιριάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας. Προσωπικά, είμαι αγκαλιά με την τεχνολογία (ατομικά και επαγγελματικά) αλλά πλέον έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως η βέλτιστη χρήση έρχεται όταν τη χρησιμοποιούμε με το σωστό τρόπο και με μέτρο (το οποίο καθορίζει ο καθένας για τον εαυτό του). Είναι σίγουρο πως κάποιες δεξιότητές μας μπορούν να ατονίσουν αν δεν τις εξασκούμε και τις αφήνουμε στην τεχνολογία όπως και η διαδικασία της μάθησης μπορεί να υποβοηθηθεί από την τεχνολογία όταν γίνεται σωστή χρήση αλλά και να υπονομευτεί αν δε γίνεται σωστή χρήση. Αυτό είναι ευρύτερο και δύσκολο θέμα που υποθέτω θα απασχολεί εκπαιδευτικούς και αρμόδιους φορείς ανά τον κόσμο και δε μας αφορά πολύ εδώ στη γενικότητά του. Όσον αφορά την εξειδίκευση στο χώρο μας, τώρα, η άποψή μου είναι πως ο παραδοσιακός τρόπος με έναν κόκκινο φακό και ένα χάρτη είναι κάτι που επιτρέπει σε κάποιον να μάθει καλύτερα τον ουρανό όταν βρίσκεται στο πεδίο και για πρακτικούς λόγους (διατήρηση προσαρμογής στο σκοτάδι) και για λόγους καλύτερης αφομοίωσης όταν έχει προηγηθεί λίγο ψάξιμο και λίγη προσπάθεια παραπάνω. Προσωπικά, τα προγράμματα τα χρησιμοποιώ στη διάρκεια της προετοιμασίας και του προγραμματισμού και σπανιότερα στο πεδίο, συνήθως μόνο αν χρειαστεί να εντοπίσω κάτι από το ηλιακό σύστημα που δεν εμφανίζεται στους απλούς χάρτες. Εγώ έτσι έχω βρει τη δική μου ισορροπία ανάμεσα στο να χρησιμοποιήσω τα οφέλη της τεχνολογίας και στο να διατηρήσω μια πιο στενή, άμεση επαφή με το νυχτερινό ουρανό. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2015 Με τις εφαρμογές για κινητά και ταμπλέτες πότε δεν έχεις νυχτερινή όραση ακόμα και αν τις βάλεις να δουλεύουν με το νυχτερινό με κόκκινο φώς και ενοχλείς αν είσαι σε αστροπάρτυ και όσους παρατηρούν τριγύρω. Δέον οπως αποφεύγονται εκός και παρατηρείς απο μέρος που έχει τόση φωτορύπανση που λίγη ακόμα δεν πειράζει σε τίποτα αλλά από τέτοιο μέρος δεν είναι και ό,τι καλύτερο να προσπαθείς να μάθεις τους αστερισμούς. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα