Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

χρειαζομαι λιγο βοηθεια γιατι τα εχω μπλεξει παλι ,

ξεκινησα το ψαξιμο επειδη ειδα οτι δεν κανει σωστο tracking σε μεγαλους χρονους και μικρους χρονους.

διαβαζοντας το εγχειριδιο ειδα οτι χρειαζεται εθυγραμιση η πολικη διοπτρα με τον αξονα της βασης,

απο τις φωτο βλεπεται οτι και εγω οτι περιστρεφοντας τον αξονα δεν ειναι στο κεντρο το ανικειμενο.

προσπαθωντας να το κεντραρω οπως λεει το εγχειριδιο που δεν το καταλαβα και πολυ καλα τα πραγματα εγιναν πολυ χειροτερα και ειναι αδυνατο να το φερω στο κεντρο μια θα μου φευγει απο τη μια μια απο την αλλη , καποια στιγμη ηρθε !! και προσπαθωντας να σφιξω τις σκουληκοβιδες εφυγε παλι ...

αυτο με την ωρα και τα δαχτυλιδια με τις ενδειξεις δεν τα πολυ καταλαβα , υπαρχει καποιος ποιο κατανοητος οδηγος .

γιατι η διοπτρα ειναι ετσι τοποθετημενη ? στηριζεται μονο σε ενα σημειο ..

και οι οδηγιες νομιζω οτι καπου εχουν λαθος ..

581135456_plf4.thumb.jpg.c5a618a77710d2d4f145d216bb045dd9.jpg

οδηγιες

485020603_plf3.thumb.jpg.45e3e4faa820d360c89452e1bcf8f19c.jpg

κεντρο

1302456971_plf2.thumb.jpg.da2d41babe50c2589d732d2af64b26dd.jpg

δεξια ?

920405216_plf1.thumb.jpg.fae12f8dea77de9d2069375b6ca71468.jpg

αριστερα ?

1706721711_plf6.thumb.jpg.585997816b499a8fa9e4d22cf92e24cf.jpg

Δημοσιεύτηκε
Το λάθος στις οδηγίες είναι ότι λέει να περιστρέψεις τον Dec άξονα. Λοιπόν, γύρνα τον RA άξονα περίπου 90 μοίρες από την "ορθια" θέση ηρεμίας και σημάδεψε κάτι μακρινό με το στόχο (κινώντας σε Dec, αφού σε αυτή τη στάση ο Dec σε μετακινεί πάνω κάτω). Ας το πούμε σημείο Α. Μετά περιέστρεψε 180 μοίρες τον RA άξονα και κοίτα. Θα σημαδεύεις το σημείο Β. Βρες νοητά το σημείο ανάμεσα στα Α και Β (έστω Γ) και χρησιμοποίησε τις βίδες ή ό,τι έχει η διόπτρα για διόρθωση ώστε να σημαδεύεις το Γ. Επανέλαβε να σιγουρευτείς.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

αν καταλαβα καλα το κεντρο του σταυρου οχι η πανω ακρη του,

γιατι πριν απο λιγο μετα απο βιδο ξεβιδο εχει κεντραρει περιστρεφεται κεντρο ακριβως το πανω μερος το τελος της γραμμης του σταυρου (οπως φωτο)

εγω νομιζα οπως καταλαβα οτι κεντραρω το αντικειμενο στη θεση ηρεμιας του RA (κατω το αντιβαρο)

παω να δοκιμασω πριν νυχτωσει

770465201_pfl8.thumb.JPG.48d91e7733e177c4b5dc24d077eeb1d3.JPG

Δημοσιεύτηκε
Το λάθος στις οδηγίες είναι ότι λέει να περιστρέψεις τον Dec άξονα. Λοιπόν, γύρνα τον RA άξονα περίπου 90 μοίρες από την "ορθια" θέση ηρεμίας και σημάδεψε κάτι μακρινό με το στόχο (κινώντας σε Dec, αφού σε αυτή τη στάση ο Dec σε μετακινεί πάνω κάτω). Ας το πούμε σημείο Α. Μετά περιέστρεψε 180 μοίρες τον RA άξονα και κοίτα. Θα σημαδεύεις το σημείο Β. Βρες νοητά το σημείο ανάμεσα στα Α και Β (έστω Γ) και χρησιμοποίησε τις βίδες ή ό,τι έχει η διόπτρα για διόρθωση ώστε να σημαδεύεις το Γ. Επανέλαβε να σιγουρευτείς.

το νοητο σημειο Γ σε ποια θεση του RA πρεπει να προσπαθω να το κεντραρω 90 μοιρες 180 η κεντρο ?

φαινεται σχεδον αδυνατο εχει τρεις σκουληκοβιδες περιμετρικα ,δεν μου δινουν καμια αισθηση που πρεπει να βιδωσω η να ξεβιδωσω , μολις χαλαρωσουν αρκετα παιζει ελευθερα η διοπτρα μολις σφιξουν κεντραρουν οπου θελουν.

αυτο το νοητο σημειο Γ οταν χαλαρωσουν οι βιδες μπορω με το χερι να το φερω ευκολα οταν παω να σφιξω τις βιδες χανεται αμεσως η ευθυγραμιση, κατι μου διαφευγει η κατι δεν ειναι σωστο στο ολο συστημα.

Δημοσιεύτηκε

το νοητο σημειο Γ σε ποια θεση του RA πρεπει να προσπαθω να το κεντραρω 90 μοιρες 180 η κεντρο ?

φαινεται σχεδον αδυνατο εχει τρεις σκουληκοβιδες περιμετρικα ,δεν μου δινουν καμια αισθηση που πρεπει να βιδωσω η να ξεβιδωσω , μολις χαλαρωσουν αρκετα παιζει ελευθερα η διοπτρα μολις σφιξουν κεντραρουν οπου θελουν.

αυτο το νοητο σημειο Γ οταν χαλαρωσουν οι βιδες μπορω με το χερι να το φερω ευκολα οταν παω να σφιξω τις βιδες χανεται αμεσως η ευθυγραμιση, κατι μου διαφευγει η κατι δεν ειναι σωστο στο ολο συστημα.

Όχι, δεν το έχεις πιάσει το νόημα :)

Πρώτα απ' όλα, μιλάμε για το κέντρο του σταυρού. Αντίβαρο να δείχνει δεξιά (ώστε να έχουμε μετά δυνατότητα περιστροφής 180 μοιίρες) και σημαδεύουμε κάτι με το σταυρό. Σημείο Α. Περιστρέφουμε 180 μοίρες (αντίβαρο δείχνει αριστερά) βλέπουμε που δείχνει ο σταυρός: Β. Υπολογίζουμε με το μάτι το ενδιάμεσο Γ. Δε χρειάζεται να κουνήσουμε πάλι το RA (αλλά φυσικά εφόσον το Γ είναι το κέντρο περιστροφής, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία). Δεν ξεσφίγγουμε και τις 3 βίδες. Η κάθε μία, βιδώνοντάς την λίγο, μετακινεί το στόχο προς μια κατεύθυνση. Όταν δεν πάει άλλο, για την ίδια κατεύθυνση ξεβιδώνουμε λίγο τις απέναντι. Σιγά σιγά έτσι μετακινούμε το στόχο έχοντας πάντα το reticle σχετικά σφιγμένο. Δηλαδή δε χαλαρώνεις πολύ από τη μία μεριά - αρχίζεις αμέσως να βιδώνεις από την άλλη. Και φυσικά δεν το μετακινείς με το χέρι. Οι βίδες είναι για να το μετακινούν, όχι απλά για να το σφίξουν όταν έχεις τελειώσει.

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο,

Αυτό που εννοεί ο equador είναι ΄τοι για κάθε περιστροφή 180 μοιρών που κάνεις, διορθώνεις το παραγόμενο σφάλμα κατα 50%. Που σημαίνει:

Αν αρχίζοντας με το αντικείμενο στο κέντρο του σταυρού κατα την πρώτη μετακίνηση το αντικειμενο μετακινείτα κατα (παραδειγμα) 2 χιλιοστά δεξιά, παιζοντας με τις σκουληκόβιδες κάνεις διορθωση 1 χιλιοστού κ.ο.κ.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς απαιτεί αρκετές περιστροφές και διορθώσεις που θα γίνονται όλο και πιό μικρές αλλα αξίζει τον κόπο.

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Γιώργο,

Αυτό που εννοεί ο equador είναι ΄τοι για κάθε περιστροφή 180 μοιρών που κάνεις, διορθώνεις το παραγόμενο σφάλμα κατα 50%.

Όχι, εννοώ ότι με την περιστροφή 180 μοιρών βρίσκεις το κέντρο οπότε επιχειρείς όλη τη διόρθωση με τη μία. Αν δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη η απόκλιση συνήθως το πετυχαίνεις με την πρώτη, αλλιώς με τη δεύτερη. Στο Skywatcher μου παίρνει λιγότερο από 2 λεπτά.

Είναι πιο εύκολο αν το δεις σε βίντεο ίσως:

Δημοσιεύτηκε
Γιώργο,

Αυτό που εννοεί ο equador είναι ΄τοι για κάθε περιστροφή 180 μοιρών που κάνεις, διορθώνεις το παραγόμενο σφάλμα κατα 50%.

Όχι, εννοώ ότι με την περιστροφή 180 μοιρών βρίσκεις το κέντρο οπότε επιχειρείς όλη τη διόρθωση με τη μία. Αν δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη η απόκλιση συνήθως το πετυχαίνεις με την πρώτη, αλλιώς με τη δεύτερη. Στο Skywatcher μου παίρνει λιγότερο από 2 λεπτά.

Είναι πιο εύκολο αν το δεις σε βίντεο ίσως:

ακριβως αυτο το βιντεο βρηκα και εγω χθες το βραδυ και μου λυθηκε η απορια γιατι το προβλημα ειναι πρακτικο και οχι θεωρητικο και ειναι δυσκολο με λογια να δωσεις στον αλλο να καταλαβει πως γινετε.

απο ολα τα βιντεο και οδηγιες που εχω δει αυτο ειναι το καλυτερο ..

το αν θα τα καταφερω και ποση ωρα θα μου παρει αυτο ειναι αλλο θεμα :shock:

τωρα που τελειωσα απο τη δουλεια παω να ξεκινησω ....

παντως αυτο στο στρατο λεγεται καψονι !! ..τα αστρα θελω να δω οχι να βιδωνω σκουληκοβιδες. ](*,)

Δημοσιεύτηκε

παντως αυτο στο στρατο λεγεται καψονι !! ..τα αστρα θελω να δω οχι να βιδωνω σκουληκοβιδες. ](*,)

Μην τα λες αυτά! Γιατί εγώ πήρα μια εξαιρετική στήριξη που το έχει λύσει το πρόβλημα και δεν έχει εμφανείς τις βίδες. Τις ρυθμίζουν στο εργοστάσιο και το παίρνεις έτοιμο!

Καταλαβαίνεις που το πάω εε; Φυσικά εμένα δεν ήταν σωστά ευθυγραμμισμένο :) Μάλιστα επειδή αρχικά βαριόμουν να το λύσω να το φτιάξω, έφτιαξα ένα πρόγραμμα για να κάνω polar alignment χωρίς ευθυγραμμισμένη πολική διόπτρα ;) Ε, κάποια στιγμή το έφτιαξα κι όλας, αλλά μην εύχεσαι για ευκολίες γιατί θα προκύψουν μεγαλύτερες δυσκολίες!

Δημοσιεύτηκε

Μην τα λες αυτά! Γιατί εγώ πήρα μια εξαιρετική στήριξη που το έχει λύσει το πρόβλημα και δεν έχει εμφανείς τις βίδες. Τις ρυθμίζουν στο εργοστάσιο και το παίρνεις έτοιμο!

Καταλαβαίνεις που το πάω εε; Φυσικά εμένα δεν ήταν σωστά ευθυγραμμισμένο :) Μάλιστα επειδή αρχικά βαριόμουν να το λύσω να το φτιάξω, έφτιαξα ένα πρόγραμμα για να κάνω polar alignment χωρίς ευθυγραμμισμένη πολική διόπτρα ;) Ε, κάποια στιγμή το έφτιαξα κι όλας, αλλά μην εύχεσαι για ευκολίες γιατί θα προκύψουν μεγαλύτερες δυσκολίες!

καταλαβαινω τι λες μεταξυ αστειου και σοβαρου το λεω , ημουν σιγουρος οτι υπαρχει βαση με λυμενο αυτο το ΠΡΟΒΛΗΜΑ , αν εχει τετραψηφιο νουμερο αγορας ειναι κατανοητο.. ( ποια ειναι για να ξερω)

ναι και ψαχνοντας ειδα οτι υπαρχει τετοιο προγραμμα που λες , οσο για τις δυσκολιες ειμαι συνηθισμενος 18 χρονια περιμενα :)

τελος παντων τα καταφερα μου πηρε 2 ωρες περιπου παιδευομενος με το αλενακι και τις σκουληκοβιδουλες ωσπου ειδα ενα βιντεακι

και μια και εχω σχεδον ολα τα εργαλεια ( ας ειναι καλα ο μοντελισμος) ,εκοψα και εραψα βιδες 4mm στρογγυλεψα ελαφρα τις ακρες οπως και στις σκουληκοβιδες , εβαλα και κολα σπυρωματων για να ειμαι σιγουρος οτι δεν θα χαλαρωσουν στο πρωτο κραδασμο.

ρυθμισα σε μιση ωρα !!! πλεον εχω μια καλη ακριβεια οχι αριστη νομιζω χανω 1 χιλιοστο στο ενα μιλι , πριν εχανε 1 ποντο

868581870_fpl1a.thumb.jpg.d800abbff5b677ac956ca79abf9b30f4.jpg

και η πατεντα μου για το φωτισμο της διοπτρας

DSC08415.thumb.JPG.4671d8bf29545239dc25be1ce241158f.JPG

πριν

317129297_fpl2a.thumb.jpg.72661c9385604b8f852dff3d6cfebe83.jpg

Δημοσιεύτηκε

Χμμ, περίεργο που και αφού κατάλαβες πως γίνεται σου πήρε αρκετή ώρα. Ίσως η κατασκευή είναι τέτοια που και ας έχεις το κλασσικό σύστημα με τις 3 βίδες δεν είναι εύκολη η ρύθμιση.

Η βάση που έλεγα είναι η iOptron ZEQ25. Οι βάσεις iOptron έχουν από τα καλύτερα polar scopes της αγοράς (ίσως και τα απολύτως καλύτερα αν υπολογίσουμε ότι τα Takahashi που είναι συγκρίσημα δεν έχουν την εφαρμογή που χρειάζεται στο handset), αλλά καμιά φορά η ευθυγράμμιση του εργοστασίου δεν πάει καλά. Μου πήρε κάπου 10-15 λεπτά το λύσιμο/δέσιμο για να το διορθώσω...

Δημοσιεύτηκε
Χμμ, περίεργο που και αφού κατάλαβες πως γίνεται σου πήρε αρκετή ώρα. Ίσως η κατασκευή είναι τέτοια που και ας έχεις το κλασσικό σύστημα με τις 3 βίδες δεν είναι εύκολη η ρύθμιση.

Η βάση που έλεγα είναι η iOptron ZEQ25. Οι βάσεις iOptron έχουν από τα καλύτερα polar scopes της αγοράς (ίσως και τα απολύτως καλύτερα αν υπολογίσουμε ότι τα Takahashi που είναι συγκρίσημα δεν έχουν την εφαρμογή που χρειάζεται στο handset), αλλά καμιά φορά η ευθυγράμμιση του εργοστασίου δεν πάει καλά. Μου πήρε κάπου 10-15 λεπτά το λύσιμο/δέσιμο για να το διορθώσω...

η αληθεια ειναι οτι δεν πολυκαταλαβα ποια βιδα πρεπει να στριψω για να παει που , απο την παρατηρηση και βιδο ξεβιδο το εφερα με τις καινουργιες βιδες που εβαλα , πριν ηταν εντελως ματαιο δεν σου εδινε καμια πληροφορια η αισθηση τους για το τι πρεπει να κανεις .. ισως φταιει και η απειρια μου πρωτη φορα ειδα κατι τετοιο.

τελος παντων θα κανω μια δοκιμη αποψε καιρου θελοντος , και τα υπολοιπα ερχονται εχω πολλα να μαθω με πολλες δυσκολιες καθως δεν υπαρχει και η οικονομικη ανεση παιρνω οτι θελω οταν το θελω

οποτε παιζω με ο τι εχω...

μια ερωτηση η αυτοματη οδηγηση (autoguiding ) διορθωνει το οποιο λαθος στην ευθυγραμιση της πολικης διοπτρας ?

ευχαριστω για την βοηθεια

Δημοσιεύτηκε

μια ερωτηση η αυτοματη οδηγηση (autoguiding ) διορθωνει το οποιο λαθος στην ευθυγραμιση της πολικης διοπτρας ?

Η αυτόματη οδήγηση δε χρειάζεται τέλεια ευθυγράμμιση.

Δημοσιεύτηκε

εκανα καποιες δοκιμες και εχω το πιο κατω αποτελεσμα

αν μπορειτε να μου πειτε αν ειναι φυσιολογικο και πιο το οριο εκθεσης χωρις οδηγηση

οι ληψεις εχουν γινει με τον κανονικο φακο της μηχανης 16-105mm F3.5-5.6 και 100-200mm F4

--με το νευτωνιο ουτε να το σκεφτομαι εχει φοβερο τρεμουλο ουτε να εστιασω δεν μπορω,

ουτε ζυγιζει καλα με τη φωτογραφικη μηχανη .. ( ειναι μονο για παρατηρηση ) λογικο νομιζω γιατι ζυγιζει 11.5 κιλα χωρις τη καμερα επανω και το οριο της βασης ειναι 12 κιλα--

218172408_5mincropcen16mm.thumb.jpg.0122485adb784f19ee51a8e618df195c.jpg

24mm focal length 35mm equvalent

1846654727_M1013mincropcen160mm.thumb.jpg.65284d48a0bcb49bb5f27fbed5da6c03.jpg

160mm

1559406611_5mincropcenter.thumb.jpg.c2bcedfa002a947c1ff7aef1d28ed659.jpg

160mm

Δημοσιεύτηκε

11.5 κιλά; Wow, πολύ βάρος... Ενδεικτικά, το Skywatcher 200PDS με δακτυλίδια/dovetail είναι 9 κιλά...

Σε κάθε περίπτωση από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι δεν έχεις τόσο καλή πολική ευθυγράμμιση. Είναι αρκετή για guided, αλλά αν θες μεγάλες εκθέσεις unguided (αυτές που επιχείρησες π.χ. 3 λεπτά με 160mm φακό δεν πρέπει να είναι δύσκολες) θα χρειαστείς αρκετά καλύτερη ευθυγράμμιση. Η πολική διόπτρα της βάσης σου βλέπω δεν είναι μεγάλης ακρίβειας, οπότε θα χρειαστείς τη μέθοδο του drift alignment. Την πρώτη φορά θα σε δυσκολέψει βέβαια, αλλά γενικά είναι χρήσιμη γνώση.

Δημοσιεύτηκε

συγκεκριμενα 12,3 κιλα με την καμερα με τον ανταπτορ και το σκοπευτικο..

αρα δεν παιζει με αυτη τη βαση.

ετσι κι αλλιως για αστροφωτογραφηση σκοπευω για καποιο refraktor 80ED APO γυρω στα 600 με 700 ευρω.

θα δοκιμασω ξανα την ευθυγραμιση τις διοπτρας και μετα θα παω να μαθω τη διολισθηση ( δυσκολα μου βαζετε )

υπαρχει περιπτωση να βαλω αλλη πολικη διοπτρα καλυτερης ακριβειας ? που να βιδωνει και μπροστα και να μην χρειαζεται ευθυγραμιση ??!! λεω...

Δημοσιεύτηκε
Σου στέλνω και τον δικό μου τρόπο ευθυγράμμισης της πολικής διόπτρας. Ο τρόπος είναι σκέτος μπελάς! Ὀμως από την περιγραφή του μπορείς να μπεις στο νόημα για το τι πρέπει να κάνεις.

διόπτρα και η ευθυγράμμιση της..docx

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Σου στέλνω και τον δικό μου τρόπο ευθυγράμμισης της πολικής διόπτρας. Ο τρόπος είναι σκέτος μπελάς! Ὀμως από την περιγραφή του μπορείς να μπεις στο νόημα για το τι πρέπει να κάνεις.

περιγραψες πολυ γλαφηρα το τι αντιμετωπισα και απλα η μεθοδος σου ειναι το ιδιο πικρο χαπι αλλα ζαχαρωμενο ...

η ερωτηση ειναι δεν αναφερεις σε τι αποσταση τοποθετεις αυτο το στοχο ,γιατι διαβασα οτι οσο πιο μακρια τοσο καλυτερα !? εγω προσπαθησα μια και εχω τη δυνατοτητα - θεα απο το κηπο μου - σε ενα χιλιομετρο φωτιστικο στυλο γηπεδου !! , το χειροτερο ειναι -- δεν ξερω σε αλλους -- δεν ειχα αισθηση του τι κανω οι βιδουλες δεν μου παρειχαν καμια πληροφορια το αν βιδωνοντας πλησιαζω η απομακρυνομαι ,ηταν ασταθης και απροβλεπτη η αισθηση τους. .. και ξερω να ακολουθω οδηγιες.

η ειναι κακοσχεδιασμενη η δικη μου διοπτρα και παιδευομαι αδικα.

Επειδη ομως η δουλεια μου και η φυση μου ειναι τετοια .. ειμαι τεχνικος που βρισκω λυσεις σε περιπλοκα προβληματα , δεν εχω ξανασυναντησει κατι τετοιο και αν η μοναδικη λυση ειναι 420 ευρω http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4027_LVI-Stand-Alone-Autoguider---SmartGuider-SG2---new-version.html

ναι ευχαριστως θα τα μαζεψω να τα δωσω . γιατι απο οτι καταλαβα ολα στην αστροφωτογραφηση εξαρτωνται απο την πολικη διοπτρα την ακριβεια της και την ευθυγραμιση της στο ακριβως.

παντως θα προσπαθησω και τον τροπο σου , εχω καταλαβει τη θεωρια , στη πρακτικη και στα υλικα εχω αμφιβολιες, πες μου παλι σε τι αποσταση να βαλω το στοχο.

Δημοσιεύτηκε

Την απόσταση του στόχου την γράφω στο Βήμα 1. Στήνουμε τον στόχο 19 με 22 μέτρα μακριά.

Αν δεν καταλαβαίνεις και κάποια άλλα που γράφω, ξανά ρώτα.

Οι βιδούλες συγκρατούν και παράλληλα μετακινούν το στεφάνι από το γυαλάκι που πάνω του έχει χαραγμένα ότι βλέπεις όταν κοιτάς μέσα από την πολική διόπτρα. Όπως το περιγράφω στο συνημμένο που σου έστειλα. Τέλος αυτό που θέλεις να αγοράσεις είναι συσκευή οδήγησης και δεν έχει σχέση με την πολική διόπτρα άλλα με το τηλεσκόπιο που θα κάνεις την οδήγηση.

Άσχετο. Στην Γερμανία που μένεις;

Δημοσιεύτηκε

σορυ δεν το διαβασα λογω scroll της σελιδας με το ποντικι ...

αναφερω την οδηγηση γιατι απο οτι εχω διαβασει και μου ειπαν δεν ειναι απαραιτητη η επακριβης ευθυγραμιση... η οδναι οντως με το τηλεσκοπιο εχει να κανει που θα βαλω για αστροφωτογραφιση.

γερμανια μενω 120 χιλιομετρα δυτικα της Φρανκφουρτης σε ενα χωριο με 550 μετρα υψομετρο κοντα στο Zell , το κρατιδιο ειναι το Rhineland-Palatinate .

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω καταλάβει τελικά γιατί σε έχουν παιδέψει τόσο οι βιδούλες, γιατί κατά τα άλλα δείχνεις να το ελέγχεις το θέμα. Αν έχεις το Άλλεν στη βίδα και κοιτάς μέσα από τη διόπτρα και δοκιμάσεις να στρίψεις τη βίδα δεξιά - αριστερά, δε μετακινείται το στόχαστρο; Απλά δεν πρέπει να είναι εντελώς χαλαρές οι βίδες, ξεκινάς σφίγγοντάς τες όλες λίγο, να έχουν περιθώριο μόνο μισή-μία στροφή πριν σφίξουν εντελώς. Οπότε δοκιμάζεις ποια με σφίξιμο κινεί προς τα εκεί που θες, αν σφίξει χωρίς να φτάσει την απόσταση που θές, ξεσφίγγεις τις δύο απέναντι - λίγο όμως αν θες περισσότερο ξαναγυρνάς στην απέναντι που πλέον έχει να σφίξεις.

Δε μπορώ να φανταστώ ότι η Bresser δε μπόρεσε να φτιάξει σωστά αυτό το απλό συστηματάκι.

Και ούτε χρειάζεται φυσικά να φτιάχνεις στόχους, την τελευταία φορά που ίσιωσα διόπτρα χρησιμοποίησα την άκρη μιας κεραίας UHF σε ένα απέναντι κτίριο - σε περιστροφή 180˚ μου βγήκε κοντά στη βάση της κεραίας, χρησιμοποίησα τις βίδες να πάω στην ενδιάμεση απόσταση, ξανασημαδεύω την άκρη της κεραίας, γυρίζω πίσω 180˚ είχα περίπου 4 λεπτά της μοίρας μετατόπιση, διόρθωση και έτοιμος. 2 λεπτά κανονικά πρέπει να πάρει, απλά γίνεται γονατιστά.

Αν κάνεις φωτογράφιση με οδήγηση δε θα χρειαστείς μεγάλη ακρίβεια, οπότε είσαι OK. Αν θες χωρίς οδήγηση δε μπορείς να κάνεις κάτι άλλο με τη βάση σου, αναγκαστικά θα στραφείς στο drift alignment.

Επίσης, αντί για 80ED (το οποίο το έχω και το συστήνω βέβαια), μπορείς να κοιτάξεις και το 130PDS το οποίο είναι πολύ φθηνότερο, πρέπει να είναι ΟΚ με τη βάση σου και ίσως σε εξυπηρετήσει και περισσότερο όντας f/5 (ή και f/4.5 με το Skywatcher 0.9x Comma Corrector).

Δημοσιεύτηκε

Αρχίζω από το άσχετο:

Ο αδελφός μου μένει Βερολίνο. Όταν έρχεται Ελλάδα τρελαίνεται. Η φωτορείπανση που έχει η Σαρωνίδα (περιοχή κοντά στο Σούνιο), είναι μεγαλύτερη από αυτή του Βερολίνου! Δεν φαίνεται ο καλοκαιρινός γαλαξίας! Ενώ φαίνεται μέσα από Βερολίνο.

Με τον στόχο όπως σου είπα και εγώ και ο ecuador το πράγμα είναι μπελάς. Διότι πρέπει να τον φτιάξεις και το χειρότερο να βρεις χώρο 19 με 22 μέτρα για να τον στίσεις. Εσύ κράτα το τέχνασμα. . Με το φως της μέρας λοιπόν και από το μπαλκόνι ή την ταράτσα ή την αυλή, εντοπίζουμε μία κεραία ή την κορυφή μιας κολόνας, ή το οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει ώστε να αποτελέσει στόχο. Κατόπιν με την μέθοδο της διαρκούς περιστροφής του άξονα της ΟΑ κεντράρουμε τον στόχο. Με τις βίδες του αζιμούθιου και του ύψους βάζουμε το στόχο που επιλέξαμε, στο κέντρο της περιστροφής που κάνει ο κεντρικός σταυρός της διόπτρας μας. Όταν αυτό το καταφέρουμε τότε και μόνο τότε πειράζουμε τις τρεις ακέφαλες Άλεν για φέρουμε το κεντρικό σταυρό επάνω στο στόχο. Δεν είναι δυνατόν να το πετύχουμε με την πρώτη προσπάθεια. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο φορές. Τέλος τα βέλτιστα αποτελέσματα θα τα έχουμε όταν επαναλάβουμε άλλη μία φορά την ρύθμιση νύχτα. Όταν πια ο σταυρός της στήριξης διαγράφει ένα μικρότατο κύκλο το φως από την λάμπα μιας κολόνας και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από εμάς, αποτελεί τον ιδανικό στόχο για ρυθμίσουμε τέλεια την διόπτρα μας. Θα βοηθούσε δε τα μέγιστα αν σε αυτό το σημείο, είχαμε κάποιον να μας γυρνά τον άξονα της ΟΑ της στήριξης. Διότι εμείς καθισμένοι κι ακουμπώντας τους αγκώνες μας στα γόνατα και στηρίζοντας το κεφάλι στις παλάμες θα μπορούμε ακίνητοι να βλέπουμε το σταυρό να περιστρέφεται εγγύτατα πλέον στην σημειακή φωτεινή πηγή. Παίζοντας πλέον με τις τάσεις από τις βίδες ρύθμισης του αζιμούθιου και του ύψους της στήριξης θα μπορέσουμε να βάλουμε αυτή τη σημειακή φωτεινή πηγή στο κέντρο της περιστροφής. Εδώ είναι η μαστοριά και η όποια δυσκολία. Να βάζεις τον στόχο που επέλεξες ακριβώς στο κέντρο της περιστροφής, και μετά να πειράζεις τα τρία βιδάκια για να φέρεις το σταυρό της διόπτρας επάνω του. Τέλος την τελική ρύθμιση με μία μακρινή (από χιλιόμετρο και πάνω) σημειακή φωτεινή πηγή την συνιστώ και για τον εξής λόγο. Όταν θα σημαδέψουμε τον δεν θα χρειαστεί να διορθώσουμε την εστίαση της διόπτρας. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Διότι, πίστεψε το, αυτές οι πολικές διόπτρες είναι τόσο αχρείες κατασκευές, που αλλοιώνεται το κεντράρισμα που έχουμε με τόσο κόπο κάνει επειδή μετά αλλάξαμε την εστίαση!!!!

Δημοσιεύτηκε

Αρχίζω από το άσχετο:

Ο αδελφός μου μένει Βερολίνο. Όταν έρχεται Ελλάδα τρελαίνεται. Η φωτορείπανση που έχει η Σαρωνίδα (περιοχή κοντά στο Σούνιο), είναι μεγαλύτερη από αυτή του Βερολίνου! Δεν φαίνεται ο καλοκαιρινός γαλαξίας! Ενώ φαίνεται μέσα από Βερολίνο.

Με τον στόχο όπως σου είπα και εγώ και ο ecuador το πράγμα είναι μπελάς. Διότι πρέπει να τον φτιάξεις και το χειρότερο να βρεις χώρο 19 με 22 μέτρα για να τον στίσεις. Εσύ κράτα το τέχνασμα. . Με το φως της μέρας λοιπόν και από το μπαλκόνι ή την ταράτσα ή την αυλή, εντοπίζουμε μία κεραία ή την κορυφή μιας κολόνας, ή το οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει ώστε να αποτελέσει στόχο. Κατόπιν με την μέθοδο της διαρκούς περιστροφής του άξονα της ΟΑ κεντράρουμε τον στόχο. Με τις βίδες του αζιμούθιου και του ύψους βάζουμε το στόχο που επιλέξαμε, στο κέντρο της περιστροφής που κάνει ο κεντρικός σταυρός της διόπτρας μας. Όταν αυτό το καταφέρουμε τότε και μόνο τότε πειράζουμε τις τρεις ακέφαλες Άλεν για φέρουμε το κεντρικό σταυρό επάνω στο στόχο. Δεν είναι δυνατόν να το πετύχουμε με την πρώτη προσπάθεια. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο φορές. Τέλος τα βέλτιστα αποτελέσματα θα τα έχουμε όταν επαναλάβουμε άλλη μία φορά την ρύθμιση νύχτα. Όταν πια ο σταυρός της στήριξης διαγράφει ένα μικρότατο κύκλο το φως από την λάμπα μιας κολόνας και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από εμάς, αποτελεί τον ιδανικό στόχο για ρυθμίσουμε τέλεια την διόπτρα μας. Θα βοηθούσε δε τα μέγιστα αν σε αυτό το σημείο, είχαμε κάποιον να μας γυρνά τον άξονα της ΟΑ της στήριξης. Διότι εμείς καθισμένοι κι ακουμπώντας τους αγκώνες μας στα γόνατα και στηρίζοντας το κεφάλι στις παλάμες θα μπορούμε ακίνητοι να βλέπουμε το σταυρό να περιστρέφεται εγγύτατα πλέον στην σημειακή φωτεινή πηγή. Παίζοντας πλέον με τις τάσεις από τις βίδες ρύθμισης του αζιμούθιου και του ύψους της στήριξης θα μπορέσουμε να βάλουμε αυτή τη σημειακή φωτεινή πηγή στο κέντρο της περιστροφής. Εδώ είναι η μαστοριά και η όποια δυσκολία. Να βάζεις τον στόχο που επέλεξες ακριβώς στο κέντρο της περιστροφής, και μετά να πειράζεις τα τρία βιδάκια για να φέρεις το σταυρό της διόπτρας επάνω του. Τέλος την τελική ρύθμιση με μία μακρινή (από χιλιόμετρο και πάνω) σημειακή φωτεινή πηγή την συνιστώ και για τον εξής λόγο. Όταν θα σημαδέψουμε τον δεν θα χρειαστεί να διορθώσουμε την εστίαση της διόπτρας. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Διότι, πίστεψε το, αυτές οι πολικές διόπτρες είναι τόσο αχρείες κατασκευές, που αλλοιώνεται το κεντράρισμα που έχουμε με τόσο κόπο κάνει επειδή μετά αλλάξαμε την εστίαση!!!!

Δημοσιεύτηκε

ξεκινησα το ψαξιμο επειδη ειδα οτι δεν κανει σωστο tracking σε μεγαλους χρονους και μικρους χρονους.

Να πω με τη σειρα μου, αφου θες να κανεις οδηγηση, γιατι τυρανιεσαι με τη διοπτρα αφου ετσι κιαλλιως θα πρεπει να κανεις drift allign να εχεις καλη οδηγηση.

Οταν ειχα την vixen GP δεν ειχα διοπτρα επανω, εβαζα τον πολικο μεσα στην τρυπα για την διοπτρα και αρχιζα διαδικασια για drift.(ενταξει ισως μου ετρωγε λιγο παραπανω χρονο)

Υπαρχουν πρoγραμματα οπως το alignmaster και η μεθοδος με το PHD2 http://www.cloudynights.com/topic/472874-drift-alignment-with-phd2-the-bookmark-technique/ για ακριβης πολικη. Την διοπτρα μην τη εμπιστευεσαι και πολυ.... [-X

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης