Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Αρχίζω από το άσχετο:

Διότι, πίστεψε το, αυτές οι πολικές διόπτρες είναι τόσο αχρείες κατασκευές, που αλλοιώνεται το κεντράρισμα που έχουμε με τόσο κόπο κάνει επειδή μετά αλλάξαμε την εστίαση!!!!

Εκτός αν έχεις Takahashi, Astro-Physics ή iOptron. :mrgreen:

Να πω με τη σειρα μου, αφου θες να κανεις οδηγηση, γιατι τυρανιεσαι με τη διοπτρα αφου ετσι κιαλλιως θα πρεπει να κανεις drift allign να εχεις καλη οδηγηση.

Και αν δε θέλει οδήγηση, ακόμα σημαντικότερο το drift align. Γενικά δεν υπάρχει λόγος να παιδεύεται με τη διόπτρα...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Στέλιο. Αν ἐχεις κάνει κακή πολική ευθυγράμμιση, τότε το κάδρο θα εμφανίσει το φαινόμενο της περιστροφής. Το άστρο που επιλέχτηκε για οδήγηση θα είναι σωστό. Ὀμως καθώς θα απομακρυνόμαστε από αυτό το άστρο τα υπόλοιπα θα γίνονται όλο ένα σαν μακαρόνια. η φωτογραφία θα μοιάζει με φωτογραφία του πολικού που τον τραβήξαμε με σταθερό τρίποδο. Κέντρο και ακούνητος ο πολικός, ενώ όσο απομακρυνόμαστε από αυτόν τα άστρα θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερες ιχνογραμμές. Ο μοναδικός τρόπος για να βγάλουμε αυτή την φωτογραφία είναι πολλές και μικρής διάρκειας εκθέσεις. Δεν έχει τίποτα το κακό αυτή η τεχνική, Αντιθέτως αναδεικνύει τα αστρικά είδωλα τα οποία με μακρύτερες εκθέσεις θα είχαν καεί. .Όμως η καλή πολική ευθυγράμμιση μας απελάσει από αυτό.Μας απελευθερώνει. Κάλλιστα μπορούμε να έχουμε μακριές εκθέσεις αν το θέμα το απαιτεί χωρίς τα άστρα να γίνονται σαν μακαρόνια. Η πολική ευθυγράμμιση είναι το πρώτο και το υπ αριθμών ένα το οποίο πρέπει να κατακτήσουμε πριν να φωτογραφίσουμε.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Αρχίζω από το άσχετο:

Ο αδελφός μου μένει Βερολίνο. Όταν έρχεται Ελλάδα τρελαίνεται. Η φωτορείπανση που έχει η Σαρωνίδα (περιοχή κοντά στο Σούνιο), είναι μεγαλύτερη από αυτή του Βερολίνου! Δεν φαίνεται ο καλοκαιρινός γαλαξίας! Ενώ φαίνεται μέσα από Βερολίνο.

καμια σχεση το βερολινο με τη αθηνα , αλλα εδω που ειμαι εγω εχω μεν καθαρο αερα αλλα πολυ υγρασια αυτη τη περιοδο λεπτα ημιδιαφανα νεφη που μετακινουνται διαρκως ακομα και οταν εχει ξαστερια , αιτια το πολυ πρασινο και η συχνη βροχη , μονο το καλοκαιρι ιουλιο αυγουστο , σεπτεμβριο οκτωβριο οι καλυτεροι μηνες για νυχτερινο ουρανο και εχω και φωτορυπανση τους καλοκαιρινους μηνες απο το κοντινο 15χλμ αεροδρομιο του Hahn ( θα μου προτεινετε αργοτερα τι φιλτρα θα χρησιμοποιησω)

οσο για τη διοπτρα μου θυμιζει στο μοντελισμο με τα τ/κ ελικοπτερα το σεταρισμα το μηχανικο της κεφαλης με το Flybar μεχρι που ηρθαν τα flybarless και ελυσαν ενα μεγαλο μερος της μηχανικης πολυπλοκοτητας σε συνδυασμο με το γυροσκοπιο ..

τελος παντων θελω να πω οτι στην περιπτωση μου βρηκα πρακτικη δυσκολια , οι περιγραφες σας ειναι κατανοητες και τις ακολουθησα αλλα δεν ειχα τα περιγραφομενα αποτελεσματα ,

παρολα αυτα θα ξαναεπιχειρησω την προσπαθεια , μπορω και τους δυο τροπους καθοτι εχω πολυ χωρο εδω και στο ενα χιλιομετρο ορατοτητα απο εκει που στηνω το τηλεσκοπιο και στο κηπο 22μετρα αποσταση και κοντρα πλακε ετοιμο κομμενο για να φτιαξω στοχο ...αν δεν πετυχει θα παιξω βελακια μετα ..χαχα

θα παω να δοκιμασω παλι , ετσι κι αλλιως οδηγηση θα παρω οπως και διοπτρα σκοπευσης

Δημοσιεύτηκε

ξεκινησα το ψαξιμο επειδη ειδα οτι δεν κανει σωστο tracking σε μεγαλους χρονους και μικρους χρονους.

Να πω με τη σειρα μου, αφου θες να κανεις οδηγηση, γιατι τυρανιεσαι με τη διοπτρα αφου ετσι κιαλλιως θα πρεπει να κανεις drift allign να εχεις καλη οδηγηση.

Οταν ειχα την vixen GP δεν ειχα διοπτρα επανω, εβαζα τον πολικο μεσα στην τρυπα για την διοπτρα και αρχιζα διαδικασια για drift.(ενταξει ισως μου ετρωγε λιγο παραπανω χρονο)

Υπαρχουν πρoγραμματα οπως το alignmaster και η μεθοδος με το PHD2 http://www.cloudynights.com/topic/472874-drift-alignment-with-phd2-the-bookmark-technique/ για ακριβης πολικη. Την διοπτρα μην τη εμπιστευεσαι και πολυ.... [-X

"Sometimes, once you start to dial in a really tight polar alignment, things stop behaving logically. You may expect that making a small adjustment in one direction will improve your PA...however once you make that adjustment, things seem worse."

αυτο ακριβως

λοιπον θα ασχοληθω μια φορα ακομη θα τη φερω οσο πιο ακριβως γινετε και μετα θα ασχοληθω με το drift .

ερωτηση αφου η οδηγηση διρθωνει τις οποιες αποκλισεις του αστρου υπαρχει περιπτωση να υπαρχουν παλι αστρα με trail ? λογω μη ακριβους ρυθμισης της πολικης διοπτρας?

αλλη μια ερωτηση

οταν φερνω τον πολικο αστερα στο κεντρο του μικρου κυκλου κοιτωντας μεσα απο την πολικη διοπτρα ,

ο πολικος αστερας πρεπει να παραμεινει εκει για μια με δυο τρεις ωρες που θα κανω παρατηρηση ?

στην περιπτωση μου οταν ξαναελεγξω μετα απο 20 λεπτα εχει μετακινηθει κατα 2 - 3 μοιρες ισως και περισσοτερο, ειναι φυσιολογικο αυτο ? χωρις να μετακινηθει το τριποδο δηλ ευθυγραμισα στην παρκ θεση τους αξονες δεν εβαλα τηλεσκοπιο επανω εφερα τον πολικο στο κεντρο του κυκλου δεν αγγιξα τιποτα και μετα απο 20 λεπτα ξαναελεγξα και ειχε μετακινηθει ..

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιώργο ρώτησες τον Στέλιο: <<ερωτηση αφου η οδηγηση διρθωνει τις οποιες αποκλισεις του αστρου υπαρχει περιπτωση να υπαρχουν παλι αστρα με trail ? λογω μη ακριβους ρυθμισης της πολικης διοπτρας?>>

Βεβαίως είναι η απάντηση. εφόσον η πολική διόπτρα μας χρησιμεύσει στην πολική ευθυγράμμιση. Φαντάσου ότι θέλεις να φωτογραφίσεις όλον τον αστερισμό του Ωρίωνα με μία φωτογραφική μηχανή η οποία λέει έχει ένα φιλμ πολύ αναίσθητο! Τόσο πολύ που για να βγάλει τα αστέρια πρέπει να μείνει ο φωτοφράκτης ανοιχτός από τὀτε που ο Ωρίωνας θα ανατέλλει μέχρι να δύσει. Εσύ λέει δεν έχεις ισημερινή στήριξη αλλά αλταζιμουθιακή. Μία Dob! και ένα σύστημα παρακολούθησης τέλειο! Τα στήνεις κεντράρεις στο μεσαίο άστρο της της ζώνης του Ωρίωνα και φωτογραφίζεις τώρα επί 12 ὠρες τον αστερισμό. Εμφανίζεις το φίλμ και αντί να δεις τον Ωρίωνα βλέπεις μία εικόνα σαν να φωτογράφιζες επί 12 ώρες τον πολικό με ακίνητη την φωτογραφική μηχανή!!!! Πως έγινε αυτό; Διότι αυτή είναι η φύση. Όταν ο Ωρίωνας ανατέλλει είναι ξαπλωτός και η ζώνη του δείχνει σε σχέση με το έδαφος προς τα κάτω προς το μέρος του Σείριου που ακόμα δεν έχει ανατέλλει. 6 περίπου ώρες αργότερα όταν ο Ωρίωνας μεσουρανεί τον βλέπουμε όρθιο και σε όλο του το μεγαλείο. Άλλες 6 ὠρες αργότερα αυτός δύει και είναι και πάλι ξαπλωτός από την αντίθετη πλευρά με τον Σείριο τώρα από πάνω του. Έτσι λοιπόν στην φανταστική αυτή φωτογράφιση η σουπερ τεχνολογίας συσκευή παρακολούθησης, παρακολούθησε με θαυμαστή ακρίβια το μεσαίο άστρο από την ζώνη του Ωρίων. Επειδή το άστρο είναι σημειακή φωτεινή πηγή δεν φαίνεται στην φωτογραφία ότι περιστράφηκε 180 μοίρες. Όμως τα υπόλοιπα αστέρια που απέχουν κάνανε trail 180 μοιρών και μάλιστα όσο πιο μακριά από το μεσαίο άστρο βρέθηκαν τόσο μεγαλύτερη ακτίνα είχε ο κύκλος που διέγραψαν, που το κέντρο τού κύκλου είναι το άστρο οδήγησης.

Τώρα πως γίνεται και τα καταφέρνει η ισημερινή στήριξη; Ιδού η απάντηση. Όταν ήταν στην ανατολή ξαπλωμένος ο Ωρίωνας ξαπλωμένη ήταν και η φωτογραφική μηχανή. Όταν όρθιος μεσουρανούσε ο Ωρίωνας όρθια θέση από μόνη της πήρε και η φωτογραφική μηχανή επειδή είναι γερά προσαρμοσμένη στο εστιαστή του τηλεσκοπίου. Και όταν πάλι ξάπλωσε ο Ωρίωνας από την ἀλλη πλευρά στην δύση, μαζί του προς την ίδια πλευρά ξάπλωσε και τον συντρόφεψε και η φωτογραφική μηχανή. Αντιθέτως στην αλταζιμουθιακή στήριξη η φωτογραφική μηχανή έμεινε και διατήρησε την ίδια θέση με το έδαφος και δεν ακολούθησε την ουράνια περιστροφή. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν για μπορέσει να το κάνει αυτό μία ισημερινή στήριξη πρέπει πρωτίστως εμείς να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη πολική ευθυγράμμιση. Διότι η αποκλίσεις από την πολική ευθυγράμμιση μετατρέπουν την ισημερινή σε αλταζιμουθιακή στήριξη και αυτό έχει συνέπειες.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

ερωτηση αφου η οδηγηση διρθωνει τις οποιες αποκλισεις του αστρου υπαρχει περιπτωση να υπαρχουν παλι αστρα με trail ? λογω μη ακριβους ρυθμισης της πολικης διοπτρας?.

Φυσικα και υπαρχει. Μη φανταζεσαι οτι με την οδηγηση λυνονται ολα εχει και εκει φασαρια μεχρι να δουλεψει σωστα. Trail μπορει να εχεις απο flexure στο συστημα σου, απο πολυ "φευγατη" πολικη και απο πολυ κακο seeing, οπου το αστρο θα τρεμει τοσο ωστε θα δινει λαθος εντολες στην στηριξη

αλλη μια ερωτηση

οταν φερνω τον πολικο αστερα στο κεντρο του μικρου κυκλου κοιτωντας μεσα απο την πολικη διοπτρα ,

ο πολικος αστερας πρεπει να παραμεινει εκει για μια με δυο τρεις ωρες που θα κανω παρατηρηση ?

στην περιπτωση μου οταν ξαναελεγξω μετα απο 20 λεπτα εχει μετακινηθει κατα 2 - 3 μοιρες ισως και περισσοτερο, ειναι φυσιολογικο αυτο ? χωρις να μετακινηθει το τριποδο δηλ ευθυγραμισα στην παρκ θεση τους αξονες δεν εβαλα τηλεσκοπιο επανω εφερα τον πολικο στο κεντρο του κυκλου δεν αγγιξα τιποτα και μετα απο 20 λεπτα ξαναελεγξα και ειχε μετακινηθει ..

Δεν μπορεις απλα να βαζεις τον πολικο μεσα στον κυκλο, πρεπει να γνωριζεις την θεση του πολικου αστερα σε σχεση με τον Βορειο ουρανιο πολο. Εαν εχεις smartphone κατεβασε την εφαρμογη polarfinder. Σου βγαζει ενα σχεδιο σαν της διοπτρας για να βλεπεις την θεση του αστερα (αφου δωσεις συντεταγμενες). Προσπαθησε να γυρισεις τον αξονα ΟΑ οπως θα βλεπεις στην εικονα και βαλε τον πολικο στον κυκλο.

Δημοσιεύτηκε

αλλη μια ερωτηση

Ερώτηση, κάνεις σωστά τη διαδικασία; Στο είδος πολικής διόπτρας που έχεις, είτε περιστρέφεται ο στόχος είτε ολόκληρος ο RA άξονας για την πολική ευθυγράμμιση, ανάλογα με την ώρα. Σε εσένα μάλλον ευθυγραμμίζεις ημερομηνία με τοπική ώρα; 20 λεπτά αργότερα θα έχει μετακινηθεί ο πολικός αστέρας περίπου 5 μοίρες στον κύκλο που κάνει γύρω από τον Β. πόλο και προφανώς πρέπει για την πολική ευθυγράμμιση να περιστραφεί και η διόπτρα 5 μοίρες (αφού έχει αλλάξει τόσο η τοπική ώρα).

Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο.

Δημοσιεύτηκε

Βρηκα τι εφταιγε το εφτιαξα ,

εφταιγε το οτι οι βιδουλες ηταν παρα πολυ σφιγμενες εξ αρχης ετσι δεν εδιναν την αισθηση της ρυθμισης γιατι βιδωνοντας δεν πηγαινε αλλο δεν ειχε αποκριση , ξεβιδωνοντας χαλαρωνε και εδινε την αισθηση οτι μετακινιοταν κατι και οχι της μικρορυθμισης, πιθανως στο εργοστασιο της εσφιξαν για να ειναι σιγουροι οτι δεν θα φυγουν ..!! και εγω τις ξαναεσφιξα νομιζοντας οτι ετσι πρεπει να ειναι...

τι εκανα μετα απο μια ωρα ξανα παιδεματος .?

τις χαλαρωσα εντελως και αρχισα να σφιγω μεχρι εκει που αρχισε η καθεμια να δινει αισθηση μετακινησης του σταυρου της διοπτρας συνεχισα μεχρι που σταματησε να μετακινητε ο σταυρος πριν σφιξει τελειως και στη συνεχεια της σταματησα στο μεσον της διαδρομης σφιξιματος χαλαροματος ουτως ωστε αν εσφιγγες προχωρουσε την ιδια αποσταση αν χαλαρωνες,

το ιδιο για καθε μια ξεχωριστα .. και τοτε μονο ξεκινησα τη διαδικασια ευθυγραμισης οπως την περιγραφεται και ωω του θαυματος αρχισε να δουλευει μικρες κινησεις μια βιδα καθε περιστροφη του αξονα , σε 20 λεπτα ειχα ευθυγραμισει !!! (σε στιλο φωτιστικο σε αποσταση 1 χιλιομετρου με την εστιαση ρυθμισμενη)

--πολυ σημαντικη ευκολια οι βιδες που τοποθετησα αντι για τις σκουληκοβιδες , μεγαλυτερο πιο ευχριστο αλλεν ,ασημι φαινονται με μια ματια που βρισκονται δεν ψαχουλευεις τη τρυπα ,καλυτερη αισθηση , οποιος θελει βγαζει τη σκουληκοβιδα μετρα με παχυμετρο ( εμενα ηταν 4mm ) σε οποιοδηποτε καταστημα με σιδηρικα υπαρχουν κοστος 1 με 2 ευρω.--

:D :D =D>

και αλλη μια οδηγια απο την ioptron

https://ioptron.com/images/up/SmartEQ%20Polar%20Scope.pdf

σας ευχαριστω για την υπομονη σας και τις συμβουλες

Δημοσιεύτηκε

ερωτηση αφου η οδηγηση διρθωνει τις οποιες αποκλισεις του αστρου υπαρχει περιπτωση να υπαρχουν παλι αστρα με trail ? λογω μη ακριβους ρυθμισης της πολικης διοπτρας?.

Φυσικα και υπαρχει. Μη φανταζεσαι οτι με την οδηγηση λυνονται ολα εχει και εκει φασαρια μεχρι να δουλεψει σωστα. Trail μπορει να εχεις απο flexure στο συστημα σου, απο πολυ "φευγατη" πολικη και απο πολυ κακο seeing, οπου το αστρο θα τρεμει τοσο ωστε θα δινει λαθος εντολες στην στηριξη

αλλη μια ερωτηση

Δεν μπορεις απλα να βαζεις τον πολικο μεσα στον κυκλο, πρεπει να γνωριζεις την θεση του πολικου αστερα σε σχεση με τον Βορειο ουρανιο πολο. Εαν εχεις smartphone κατεβασε την εφαρμογη polarfinder. Σου βγαζει ενα σχεδιο σαν της διοπτρας για να βλεπεις την θεση του αστερα (αφου δωσεις συντεταγμενες). Προσπαθησε να γυρισεις τον αξονα ΟΑ οπως θα βλεπεις στην εικονα και βαλε τον πολικο στον κυκλο.

εχεις δικιο δεν το εκανα αυτο λογω βιασυνης....ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

αλλη μια ερωτηση

Ερώτηση, κάνεις σωστά τη διαδικασία; Στο είδος πολικής διόπτρας που έχεις, είτε περιστρέφεται ο στόχος είτε ολόκληρος ο RA άξονας για την πολική ευθυγράμμιση, ανάλογα με την ώρα. Σε εσένα μάλλον ευθυγραμμίζεις ημερομηνία με τοπική ώρα; 20 λεπτά αργότερα θα έχει μετακινηθεί ο πολικός αστέρας περίπου 5 μοίρες στον κύκλο που κάνει γύρω από τον Β. πόλο και προφανώς πρέπει για την πολική ευθυγράμμιση να περιστραφεί και η διόπτρα 5 μοίρες (αφού έχει αλλάξει τόσο η τοπική ώρα).

Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο.

οχι δεν την εκανα σωστα τωρα θα την κανω ενα ενα λυνω τα προβληματα αφου ξεφυγα απο τις βιδες..

](*,)

Δημοσιεύτηκε
Βρηκα τι εφταιγε το εφτιαξα ,

εφταιγε το οτι οι βιδουλες ηταν παρα πολυ σφιγμενες εξ αρχης ετσι δεν εδιναν την αισθηση της ρυθμισης γιατι βιδωνοντας δεν πηγαινε αλλο δεν ειχε αποκριση , ξεβιδωνοντας χαλαρωνε και εδινε την αισθηση οτι μετακινιοταν κατι και οχι της μικρορυθμισης, πιθανως στο εργοστασιο της εσφιξαν για να ειναι σιγουροι οτι δεν θα φυγουν ..!! και εγω τις ξαναεσφιξα νομιζοντας οτι ετσι πρεπει να ειναι...

Γι' αυτό να διαβάζεις πιο προσεκτικά τα μηνύματά μου. Αυτό σου τονίζω από την αρχή... :P

Δημοσιεύτηκε
Αν έχεις το Άλλεν στη βίδα και κοιτάς μέσα από τη διόπτρα και δοκιμάσεις να στρίψεις τη βίδα δεξιά - αριστερά, δε μετακινείται το στόχαστρο; Απλά δεν πρέπει να είναι εντελώς χαλαρές οι βίδες, ξεκινάς σφίγγοντάς τες όλες λίγο, να έχουν περιθώριο μόνο μισή-μία στροφή πριν σφίξουν εντελώς. Οπότε δοκιμάζεις ποια με σφίξιμο κινεί προς τα εκεί που θες, αν σφίξει χωρίς να φτάσει την απόσταση που θές, ξεσφίγγεις τις δύο απέναντι - λίγο όμως αν θες περισσότερο ξαναγυρνάς στην απέναντι που πλέον έχει να σφίξεις.

καλα τα ειπες αλλα πρεπει να τα καταλαβω και εγω πρακτικα με το δικο μου τροπο , ειμαι πρακτικος και οχι θεωρητικος . (ηταν παρα πολυ σφιγμενες)

σε ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

αν και νεο προβλημα συνεχιζω εδω για να μην ανοιξω νεο θεμα.. αν πρεπει ας το μεταφερει καποιος

την εφαρμογη την κατεβασα εδωσα τα στοιχεια που ζηταει , ημερομηνια ,ζωνη ωρας , και longitude ,

υπολογισε την κορυφωση του πολικου σε 11:15 , αυτο δεν ξερω τι ειναι και που το βαζω οι οδηγιες δεν με βοηθουν , το εγχειριδιο τα γραφει διαφορετικα που οταν το κανω η ωρα δεν ταιριαζει ακριβως με το μηνα. τερματιζει ο RA αξονας ,δεν εχει 360 μοιρες περιστροφη.

παλι κατι μου διαφευγει , διαβασα εναν οδηγο απο εδω απο το φορουμ αλλα μπερδευτηκα περισσοτερο

επισης βρηκα και αυτο

http://www.weasner.com/lxd/techtips/polar_alignment.html

η διοπτρα μου ειναι αυτη ακριβως του LXD75 .

Δημοσιεύτηκε

υπολογισε την κορυφωση του πολικου σε 11:15 , αυτο δεν ξερω τι ειναι και που το βαζω

Τι εννοεις με αυτο;;

Στην εφαρμογη αφου δωσεις Longitude (και ημισφαιριο :P ) δεν ζηταει κατι αλλο

Δημοσιεύτηκε

υπολογισε την κορυφωση του πολικου σε 11:15 , αυτο δεν ξερω τι ειναι και που το βαζω

Τι εννοεις με αυτο;;

Στην εφαρμογη αφου δωσεις Longitude (και ημισφαιριο :P ) δεν ζηταει κατι αλλο

ζηταει το longitude την ημερομηνια την ζωνη ωρας για μενα ειναι +1 και την ωρα την εχει

κανει υπολογισμο και μου δινει culmination time of polaris 11:15 για χθες το βραδυ τα υπολοιπα δεν τα καταλαβαινω

το εγχειριδιο λεει τα πιο κατω οταν τα κανω ειμαι εκτος οριου αξονα RA

1534694830_polarfinder.thumb.jpg.a6430bab62dc4a737d850b9995451827.jpg

785657554_polarfinder1.thumb.jpg.909993788571416b9748cbbd14c28e3b.jpg

701433655_plf7.thumb.jpg.9d9b1769f5d18ea0df2866c8b18141a0.jpg

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχει περιστροφή 360, αλλά έχει 180 από κάθε μεριά, αλλιώς δε θα μπορούσες να δεις όλο τον ουρανό (δε φαντάζομαι να υπάρχει τέτοια βάση). Άρα αποκλείεται να μη μπορείς να κάνεις τη ρύθμιση, απλά γύρνα από την αντίθετη.

Πρώτα απ' όλα κατάλαβες το offset; Γιατί στα λέει πολύ περιληπτικά. Η GMT+1 ζώνη στην οποία είσαι, έχει central meridian τις 15 μοίρες. Άρα αν είσαι π.χ. στις 12.5 μοίρες (longitude) βάζεις το offset στις West 2.5. Μετά κάνεις αυτό που λέει με το κλείδωμα και το μηδενισμό και πας πλέον να ευθυγραμμίζεις την ώρα σου (μάλλον την ώρα σου -1 αν έχεις καλοκαιρινή ώρα - αφού χρησιμοποιήσαμε GMT+1). Δηλαδή στις 10 το βράδυ καλοκαιρινή ώρα, θα πας να ευθυγραμμίσεις το 21 του μαύρου κύκλου (με άσπρα γράμματα) με το 5.63 (δηλαδή 9.5 γραμμούλες μετά την αρχή του 5) του ανοιχτόχρωμου κύκλου για 19 Μαϊου.

Η συγκεκριμένη διόπτρα δεν είναι φτιαγμένη για να χρησιμοποιείς προγραμματάκι, οπότε τα προγραμματάκια δε θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα (εκτός από τον υπολογισμού του offset που δεν είναι δύσκολος) - πρέπει να μάθεις το σύστημά της. Μπορείς βέβαια εντελώς χονδρικά χειροκίνητα να το περιστρέψεις ώστε να μοιάζει με αυτό που βλέπεις σε πρόγραμμα για polar scope ή ακόμα και το stellarium (ανάποδα όμως!) - αλλά σκοπός είναι να μην πας εντελώς χονδρικά...

Δημοσιεύτηκε
Δεν έχει περιστροφή 360, αλλά έχει 180 από κάθε μεριά, αλλιώς δε θα μπορούσες να δεις όλο τον ουρανό (δε φαντάζομαι να υπάρχει τέτοια βάση). Άρα αποκλείεται να μη μπορείς να κάνεις τη ρύθμιση, απλά γύρνα από την αντίθετη.

Πρώτα απ' όλα κατάλαβες το offset; Γιατί στα λέει πολύ περιληπτικά. Η GMT+1 ζώνη στην οποία είσαι, έχει central meridian τις 15 μοίρες. Άρα αν είσαι π.χ. στις 12.5 μοίρες (longitude) βάζεις το offset στις West 2.5. Μετά κάνεις αυτό που λέει με το κλείδωμα και το μηδενισμό και πας πλέον να ευθυγραμμίζεις την ώρα σου (μάλλον την ώρα σου -1 αν έχεις καλοκαιρινή ώρα - αφού χρησιμοποιήσαμε GMT+1). Δηλαδή στις 10 το βράδυ καλοκαιρινή ώρα, θα πας να ευθυγραμμίσεις το 21 του μαύρου κύκλου (με άσπρα γράμματα) με το 5.63 (δηλαδή 9.5 γραμμούλες μετά την αρχή του 5) του ανοιχτόχρωμου κύκλου για 19 Μαϊου.

Η συγκεκριμένη διόπτρα δεν είναι φτιαγμένη για να χρησιμοποιείς προγραμματάκι, οπότε τα προγραμματάκια δε θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα (εκτός από τον υπολογισμού του offset που δεν είναι δύσκολος) - πρέπει να μάθεις το σύστημά της. Μπορείς βέβαια εντελώς χονδρικά χειροκίνητα να το περιστρέψεις ώστε να μοιάζει με αυτό που βλέπεις σε πρόγραμμα για polar scope ή ακόμα και το stellarium (ανάποδα όμως!) - αλλά σκοπός είναι να μην πας εντελώς χονδρικά...

εχει και 360 αν γυρισω τον DEC αξονα με τη βαση των μοτερ προς τα εξω (δεν ξερω αν ειναι η σωστη θεση αυτη) αν ειναι προς τα πισω η βαση μετα τις 90 μοιρες βρισκει με τη βαση μοτερ του RA.

δεν ειμαι σιγουρος για το offset , εκεινο που καταλαβα διαβαζοντας ειναι οτι ο πολικος αστερας περιστρεφεται γυρω απο τον νοητο αξονα της γης 1 μοιρα αποσταση η εναμιση γεματο φεγγαρι περιπου.

εκεινο που πρεπει να ξερω ειναι σε τι θεση βρισκεται σε σχεση με τον NCP τη δεδομενη ωρα που κανω την ευθυγραμιση.... αν τα λεω καλα μεχρι εδω .... εκεινο που δεν καταλαβαινω ειναι αυτο το νουμερο που μου δινουν 11:15 , η ο υπολογισμος που λεει το εγχειριδιο η central meridian 15 μοιρες - το longitude το δικο μου 7 μοιρες = 8 μοιρες διαφορα , αυτο λεει το βαζω στον ασημι δισκο με τους μηνες στην ενσωματωμενη σκαλα Ε 20 10 0 10 20 W , το κανω (προς το W 8 μαλλον) και μετα λεει να κανω ταυτιση την ημερομηνια με το μαυρο δισκο της ωρας , το κανω και ... δεν ειμαι σιγουρος για το αποτελεσμα ..στον ασπρο δισκο που πρεπει να ειναι η default θεση το σημαδακι ,σε μενα ειναι στο πλαι δεξια

εχω διαβασει παρα πολλα τελευταια και εχω μπερδευτει

η θεση του αξονα ειναι πανω απο τις 180 μοιρες εκει που με τη θεση των μοτερ προς τα μεσα ο αξονας δεν παει , επισης διαβασα και καταλαβα το εξης οτι απλα χρειαζεται να ευθυγραμισω τον αξονα στην νοητη ευθεια μεταξυ πολικου και kochab της μικρης αρκτου , τον πολικο στο κυκλακι και τελος. ( η βαση μου ειναι ιδια η LXD75 η διοπτρα τουλαχιστον καθως BRESSER = MEADE )

επισης βρηκα το polarfinder προγραμμα που μου δινει εικονες της διοπτρας οπως πιο κατω υπολογιζοντας μηκος ωρα και ζωνη ( τις εικονες αυτες ειναι ηδη ανεστραμενες η εγω της αναστρεφω )

μετα προς τα που πρεπει να στρεψω τον αξονα δυτικα η ανατολικα δηλ τη μπαρα που μπαινουν τα βαριδια , δηλ το Greenwich ειναι δυτικα απο μενα εχω βαλει W 8 στη σκαλα πιο πανω. , το σημαδι μου ποιο ειναι το ακρο της μπαρας η της κεφαλης που μπαινει το τηλεσκοπιο ?

σορρυ για το μπερδεμα αλλα ετσι ακριβως τα εχω

home.jpg.8ef196016624fcdb939d057ee73cdb4f.jpg

Δημοσιεύτηκε

επισης τα πιο πανω δεν συμβαδιζουν με αυτο που βλεπω αν δεν μου διαφευγει κατι

οι φωτογραφιες βγηκαν πριν παρω τη βαση με απλο φωτογραφικο τριποδο ,δεξια ειναι η ανατολη αριστερα η δυση , η δευτερη με το σπιτι για να καταλαβετε τη θεση μου του τι βλεπω εκει στεινω και το τηλεσκοπιο

η μεγαλη αρκτος ειναι αριστερα σχεδον κατακορυφα

οι φωτογραφιες ειναι τραβηγμενες μεταξυ 00:00 με 01:00 στις 20 απριλιου θερινη ωρα γερμανιας

1731848038_polar2.thumb.jpg.65908e2c60bc4f28772daa14ecdb4af1.jpg

407860384_polar1.thumb.jpg.d4e6ba9ac600ca709d2066fc97f2db86.jpg

Δημοσιεύτηκε

για να ολοκληρωσω το θεμα που ισως βοηθησει και αλλους

τα προβληματα λυθηκαν , πρωτα πρωτα βρηκα πως ο DEC αξονας γυρναει 360 μοιρες δικο μου λαθος και μετα απο αυτο ξανα εκανα ευθυγραμιση τι διοπτρα και πλεον εχω κεντρο σε 360 μοιρες περιστροφη που πριν δεν ειχα , και το δοκιμασα και με τον πολικο αστερα , το κεντρο του σταυρου μενει κολλημενο στον πολικο σε 360 μοιρες περιστροφη.

Οι οδηγιες στο εγχειριδιο για την ευθυγραμιση με τον πολικο ειναι ακριβης αλλα στο ιδιο το οργανο οι κλιμακες δεν εχουν και τοσο μεγαλη ακριβεια

το προβλημα της ταυτισης της ημερομηνιας με την ωρα λυθηκε απο τη στιγμη που βρηκα πως περιστρεφεται 360 μοιρες ο DEC αξονας , μου φαινοταν αφυσικη η θεση του αλλα ετσι ειναι και με βοηθησε το παρακατω προγραμματακι που τρεχει μονιμως πλεον στον υπολογιστη μου ετσι

οταν θελω να ευθυγραμισω τυπωνω τη σελιδα με τη συγκεκριμενη ωρα και τελος

http://myastroimages.com/Polar_FinderScope_by_Jason_Dale/

οι εικονες ειναι ηδη ανεστραμενες στη εκτυπωση και στη οθονη

αποτελεσμα οι πιο κατω φωτο ,πριν στα 5 λεπτα εκθεση στο κεντρο ειχα trail τωρα οχι

οι φωτο ειναι με 105mm φακο χ 1.5 = 160mm στραμμενος προς τον σπειροειδη γαλαξια M101 κοντα στη μεγαλη αρκτο

1848621756_M1015mincornercrop160mm.thumb.jpg.27666577a14b156f1f9fd806cdf502a6.jpg

ακρο αριστερο

383242412_M1015mincenter160mm-2.thumb.jpg.bba06738ab77d5f475eaae7539e08385.jpg

κεντρο ζουμ

1772498226_M1015minfullcen160mmwebsize.thumb.jpg.1505f419a73094d566841f4dd3a42c91.jpg

full image

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης