Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Μία από τις ομορφότερες συνόδους της χρονιάς μπορούμε να παρακολουθήσουμε το βράδυ του Σαββάτου καθώς η Αφροδίτη, ο Δίας και η Σελήνη τεσσάρων ημερών θα βρεθούν κοντά στο δυτικό ουρανό σχηματίζοντας έναν τριγωνικό σχηματισμό. Τα τρία σώματα θα είναι ορατά από το λυκόφως, μετά τη δύση το ήλιου, έως και τις 23:30 που θα αρχίζουν να δύουν.

moon-jup-venus-tri-jun2015.thumb.png.4fe071f0220f7bc2c32b60a16cc0f419.png

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Πραγματικά μια πολύ ωραία σύνοδος για να παρατηρήσουμε απόψε. Και καθώς περνάει ο Ιούνιος οι δύο πλανήτες θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο ενώ στις 30 Ιουνίου θα απέχουν περίπου μόνο 1/3 της μοίρας :o . Φαίνεται δηλαδή οι δύο πλανήτες να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό? :cheesy:
Viva la Relativity!
Δημοσιεύτηκε

Πάλι ταράτσα για την σύνοδο , μόνο που αυτήν την φορά είπα να προσπαθήσω να την φωτογραφήσω με την Nikon DSLR σε τρίποδο .

Το αποτέλεσμα το επισυνάπτω προς τέρψιν σας

( αλλά και ως πρώτη αστροφωτογραφική προσπάθειά μου) :?

Synodos20062015.thumb.jpeg.9165350b14244685b81f24551260f10a.jpeg

Σύνοδος Αφροδίτης-Δία 20/06/2015

Per aspera ad astra...
Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι καθόλου άσχημη αν αναλογιστεί κανείς τη φωτορύπανση. Μπορείς να μου πεις τi φακό και τι ρυθμίσεις χρησιμοποίησες μπας και κάνω και γω καμια προσπάθεια αύριο; Είμαι και λιγάκι άσχετος. Έχω dslr Canon eos500d με τον kit φακό 15mm-55mm.

Επίσης από πια περιοχή τράβηξες;

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Σ'ευχαριστώ ....Ναι φυσικά, ορίστε οι λεπτομέρειες !

Μηχανή :Nikon D60 , φακός :Tamron 18-200mm , 1:3.5 - 6.3, πάνω σε τρίποδο

Σετάρισμα : Manual focus

Διάφραγμα : F3.5 ( μέγιστο ανοικτό)

Ταχύτητα : πειραματίστηκα με 2,5 sec ,αλλά κάνε προσπάθειες με διάφορους χρόνους για το αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί.

ISO 800 ( έκανα και προσπάθεια με 1600)

Όρισα χρονοδιακόπτη , έβαλα τις ρυθμίσεις, έστίαση φακού με το χέρι και πάτημα κλείστου.....

Είμαι Αγια Παρασκευή ( η φωτογραφία είναι απο την ταράτσα )και δυστυχώς η Δύση μου δεν είναι καθόλου σκοτεινή!

Ελπίζω να βοήθησα, καλό αποτέλεσμα όταν το επιχειρήσεις !

Per aspera ad astra...
Δημοσιεύτηκε
Μια χαρά βοήθησες. Ευχαριστώ. Λέω να το προσπαθήσω αύριο και ότι βγει. Δεν είμαστε και πολύ μακριά. Νέα Ιωνία μένω.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Φίλε aiolos έχω κι εγώ την ίδια φωτογραφική μηχανή με τον ίδιο φακό. Παρακάτω σου δίνω τα καλύτερα διαφράγματα όπου αυτός ο φακός λειτουργεί με την μέγιστη δυνατή ευκρίνεια για φωτογράφιση τοπίων και αστροφωτογραφίας πάνω σε τρίποδο σε συγκεκριμένες εστιακές αποστάσεις. Τα 21mm, 30mm, 40mm δεν τα έχει σημειωμένα. Αυτό τα βρήκα πρακτικά βλέποντας λήψης στο πρόγραμμα της Canon που λέει τα στοιχεία της φωτογραφίας και έβαλα τελίτσες με ανεξίτηλο μαρκαδοράκι.

18mm f6 – 3,5

21mm f7 – 4

30mm f10 – 5

35mm f11 – 5,6

40mm f13 – 6,3

55m f18 – 9

Τέλος στα 18mm και 21mm σε τρίποδο χρησιμοποιώ χρόνους έκθεσης μέχρι και 15’’ στα 800 ISO.

Την εστίαση να την κάνεις όπως ο φίλος μας ο dimbot

Φίλε dimbot πολύ καλή η Φωτογραφία σου.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Και μια απο μενα απο ταρατσα Καλλιθεας με κινητο LG G2 στο χερι.

Ειναι ομως μια μερα πριν απο τις δικιες σας, δηλαδη την Παρασκευη, οταν δεν ηταν σε τριγωνικο σχηματισμο αλλα σε "ευθεια".

Μ' αρεσει γιατι ειναι προχειρη της στιγμης και φαινεται ο ISS. (Φαινεται αμυδρα και ο Regulus).

503.thumb.JPG.5b58b579142d2cbacb4d6c2bfe980532.JPG

Still I Rise
Δημοσιεύτηκε
giannis60 σε ευχαριστώ. Πολύ χρήσιμο αυτό με την ευκρίνεια και τα εστιακά μήκη του φακού. Δεν το ήξερα. Οι ρυθμίσεις που δίνεις στο τέλος με τα 15" και το 800 iso είναι όταν θέλεις να βγάλεις πχ τον γαλαξία σε σκοτεινό ουρανό; Γιατί μου φαίνεται λίγος ο χρόνος έκθεσης και το iso. Εγώ υπολόγιζα γύρω τα 30sec με 1600 iso.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Οι ρυθμίσεις όσο αφορά τον χρόνο έκθεσης είναι για την μηχανή στηριγμένη σε σταθερό τριπόδι.

Τώρα αν θέλεις να μακρύνεις την έκθεση πρέπει να βάλεις την φωτογραφική μηχανή επάνω σε ισημερινή στήριξη. Η παρακάτω φωτογραφία είναι 4 λεπτά έκθεση στα 400 ISO με τον φακό ρυθμισμένο στα 18mm και f3,5 από την κορυφή του Χελμού. Τα πορτοκαλή νέφη είναι σκόνη από την Σαχάρα. Επίσης τέτοιες εκθἐσειςς μπορείς να κάνες πολλές και να τις στακάρεις.

..thumb.jpg.2bc8b78a8b1111795080efc1f51e0623.jpg

Δημοσιεύτηκε
Απλά το λέω γιατί βλέπω πολλούς που βάζουν 30sec με πάνω από 3000 iso και βγαίνει μια χαρα. Καθόλου κουνημένα τα αστρα σε σταθερό τρίποδο πάντα.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε
φίλε aiolos σου μιλώ για τον φακό που έχουμε και αυτό βάση κάποιας στατιστικής. Διότι τα trail στα άστρα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Με τον ίδιο φακό στο ίδιο διάφραγμα και με τον ίδιο χρόνο έκθεσης σε διαφορετικά σημεία του ουρανού αν βγάλεις την φωτογραφία με σταθερό τρίποδο παίρνεις διαφορετικά αποτελέσματα. Στον ισημερινό τα trail είναι πιο έντονα απ’ από άλλα ουράνια πλάτη διότι εκεί τα αστέρια τρέχουν πιο πολύ. Στον ίδιο χρόνο και ενώ περιστράφηκαν τις ίδιες ακριβώς μοίρες με τα βορειότερα ή νοτιότερα τα μήκη, τα τόξα τους είναι πολύ μεγαλύτερα. Άλλος παράγοντας είναι η εστιακή απόσταση του φακού. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο πιο πολύ μεγεθύνεται η μετακίνηση. Τέλος υπάρχουν τεχνικές που βάζοντας την φωτογραφική μηχανή σε ισημερινή στήριξη με αστροστάτη, μπορείς να βγάλεις ακούνητα άστρα και παράλληλα ακούνητο το γήινο τοπίο! Αυτά όμως είναι για αργότερα κι όχι σε αυτό το ποστ διότι ξεφύγαμε από το θέμα.

Δημοσιεύτηκε

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=18911

Φωτογραφία που τραβήχτηκε με 30sec και 6400iso και μάλιστα στο νότο. Αστέρια δηλαδή που είναι κοντά στον ισημερινό (Τοξότης, Σκορπιός). Μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο διάφραγμα f2.8 που σύμφωνα με τα λεγόμενα σου δεν δικαιολογεί τόσο χρόνο έκθεσης και iso. Να φταίει ότι χρησιμοποιεί μικρότερο εστιακό μήκος φακού σε full frame μηχανή;

Κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. :-k :-k :-k

Υ.Γ Χτες το βράδυ είχαμε συννεφιά τα ίδια προβλέπω και σήμερα. Έλεος καλοκαιριάτικα τη γκαντεμιά μου. Μια φωτογραφία είπα να βγάλω και γω τα 3 αντικείμενα μαζί. ](*,) ](*,) ](*,)

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Εγώ δεν είπα ότι δεν δικαιολογείτε τέτοια έκθεση σε μήκος χρόνου. Είπα ότι από τα 15'' και πάνω στον ισημερινό φαίνονται τα τρέιλ με 18 χιλιοστά εστιακή και με 21 περισσότερο. Σου είπα ότι παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο. Στα κορυφαία εστιασμένα αστέρια πχ φαίνονται περισσότερο τα τρέιλ από ότι στα λίγο θολά! Αυτά όμως είναι θέματα καθαρής εμπειρίας,που θα την αποκτήσεις μόνος σου φωτογραφίζοντας.

Τέλος στο f4 θέλεις ακριβώς την διπλάσια εκφώτιση με τα ίδια ISO απ' ότι ο φίλος μας με f2,8. Βγες έξω το βράδυ και μη κολλάς, βάρα φωτογραφίες. τσάμπα είναι. Άνοιξε και ένα ανάλογο θέμα για τις απορίες σου γιατί εδώ το παρακάναμε. Είμαστε εκτός.

Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο το παράκανα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές.

Περιμένω να φτιάξει ο καιρός για να ανεβάσω και γω το τρίγωνο με τους πλανήτες και τη Σελήνη.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε
δεν το παράκανες. το παρακάναμε. Καλή επιτυχία στις φωτογραφίες και περιμένω.

Δημοσιεύτηκε

Μια χαρά καθάρισε ο ουρανός και έτσι βρήκα την ευκαιρία να τραβήξω φωτογραφία.

Έβγαλα διάφορες με διαφορετικούς χρόνους και iso και κατέληξα σε αυτή με ISO100 (!!!!!) γιατί πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη και με καθόλου θόρυβο λόγω χαμηλού ISO.

Οι ρυθμίσεις ήταν οι εξής:

Canon eos 500d με φακό kit 18mm-55mm

Στοιχεία φωτογραφίας:

18mm

4sec

f3,5

ISO 100

IMG_5505.thumb.jpg.514d7dc0129fe508b4ad7a20aca7216d.jpg

Σελήνη - Δίας - Αφροδίτη

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλή η φωτογραφία σου φίλε aiolos!

Και νομίζω έκανες καλύτερη επιλογή από την δική μου βάζοντας τα ISO στο 100 ( σαφώς λιγότερος θόρυβος στο τελικό αποτέλεσμα !)

=D>

Per aspera ad astra...
Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ giannis60.

dimbot από τη στιγμή που τα αντικείμενα είναι φωτεινά και μπορούμε να βάλουμε και λίγο παραπάνω χρόνο ( 4sec), μια χαρα είναι το 100 iso. Και τραβάς και λιγότερη φωτορύπανση. Απορώ πως δεν το σκέφτηκα πιο πριν.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε
Όταν το φεγγάρι γίνει ἠβος, > από μισοφέγγαρο και< από πανσέληνος να έρθετε προς το Σούνιο. Μπορίται να βγάλετε πολύ καλες φωτογραφίες τοπίου με άστρα. Θα το ευχαριστηθείτε.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης