Jump to content

Μάλλον Skywatcher 130/900 EQ2


Προτεινόμενες αναρτήσεις

@giorgosgr

 

Εμ δεν παρατάνε την ερ. Αστρονομία από την βάση αλλά ότι περιμένουν να δουν στο προσοφθαλμιο όπως φαίνονται στα APOD..! Προσωπικά το έχω και αρκετά χρόνια και είμαι ικανοποιημενη ..Και όχι μόνο εγώ βέβαια έτσι .. Ναι για έναν αρχάριο είναι λίγο ζόρι να μάθει την στήριξη και αυτό είναι πιστεύω ακόμη ένας λόγος που αφήνουν την παρατήρηση γιατί θέλουν κάτι πιο απλό ..Δεν μπορει να γνωρίζει ένας αρχάριος το ισοζύγιο βάρους που πρέπει να έχει το τηλεσκόπιο του από την αρχή ..!

 

Και συγνώμη εκτός από το stellarium δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόγραμμα δωρεάν. .! Εξαιρούνται οι εφαρμογές για κινητά .. Και εγώ είμαι φαν των βιβλίων αλλά τα βιβλία είναι σχεδόν όλα εξαντλημένα ..

 

Με βρίσκεις σύμφωνη με την φωτορυπανση των συσκευών και εγώ το αποφεύγω (παλιό καλο nightwatch) αλλά εντάξει μην φτάνουμε στις υπερβολές!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 89
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Cartes du Ciel

 

http://www.ap-i.net/skychart/el/start

 

Εξαιρετικά ισχυρό, δωρεάν, διαθέσιμο για Win/Mac/Linux και εξελληνισμένο!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτός από το stellarium υπάρχουν πολλά άλλα δωρεάν προγράμματα αστρονομίας (προσωπικά το μόνο που μου αρέσει στο stellarium είναι το ότι δείχνει τις φιγούρες των αστερισμών).

Cartes du ciel, C2A, HNsky, StarCalc είναι μερικά δωρεάν και ίσως να μου διαφεύγουν και κάποια!

Ποια βιβλία είναι εξαντλημένα; Όσα θέλεις παραγγέλνεις ον λάιν και για χάρτες και επιπεδόσφαιρα υπάρχουν και δωρεάν στο δίκτυο.

Η EQ2 και η EQ1 είναι για τα σκουπίδια το λέω καθαρά. Προτιμότερο να κρατάς το τηλεσκόπιο στο χέρι που λέει ο λόγος. Αν δεν έχεις βάση που κρατάει σταθερά το τηλεσκόπιο δεν βλέπεις τίποτα καθότι κάνει μια ώρα να σταματήσει να τρέμει όταν κεντράρεις κάτι. Το πόσο σημαντική είναι η βάση δεν το έχουν αντιληφθεί αρκετοί αρχάριοι. Προσωπικά και το 4 ιντσο κοντό διοπτρικό το προτιμώ στην EQ6 παρότι η EQ3 το στηρίζει αξιοπρεπώς.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To cartes du ciel δεν ήταν πρώτα επί πληρωμή?

 

Αλλά προγράμματα δεν γνώριζα γιατί όλοι προτείνουν το stellarium αλλά ευχαριστώ που τα παρεθεσες!

 

Πριν λίγο καιρό που ένα άλλο παιδί έψαχνε βιβλία και είχα μπει στο πλανηταριο ήταν όλα εξαντλημένα αλλά τώρα βλέπω έκανε ξανα stock..! Το nightwatch είναι μια καλή επιλογή!

 

Πάντως τι να σου πω εγώ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με την στήριξη αλλά ναι παιδευτηκα μέχρι να την χειριστώ σωστά. .Προφανώς και ενα dobson είναι πολύ πιο απλό και πρακτικό το οποίο τόνισα και προηγουμένως. .! Αλλά ο καθένας με τις ανάγκες του!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά έχω μπερδευτεί τελικά ποιο τηλεσκόπιο να αγοράσω; Το skywacher 130/900 EQ2 τελικά να το αγοράσω ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει και πολλά καλά λόγια αλλά και μερικά κακά (πολύ λίγα εώς καθόλου) για το εν λόγω τηλεσκόπιο.Εσύ georgegr εννοείς ότι θα μου κουνιέται συνέχεια όταν θα το ακουμπάω με το παραμικρό και δεν θα μπορώ να παρατηρήσω άνετα;
Μη βάζεις χαμηλούς στόχους. Να στοχεύεις προς τον ουρανό. Ακόμα κι αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου, η απόφαση είναι δική σου, όχι δική μας! Εσύ ακούς τις διάφορες γνώμες, ζυγίζεις, βάζεις την κρίση σου και επιλέγεις.

 

Θα βοηθούσε να πέρναγες από το κατάστημα να το δεις από κοντά.

 

Προσωπικά δεν εκτιμώ πολύ τις τόσο "ελαφριού τύπου" ισημερινές στηρίξεις και νομίζω πως έχουν ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο. Δε συμφωνούν όμως όλοι σε αυτό.

 

Ένας αρχάριος συνήθως έχει στο νου του πως το καλό τηλεσκόπιο αποτελείται από καλά οπτικά. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια. Στην αστρονομική παρατήρηση με τις μεγάλες μεγεθύνσεις χρειάζεται καλή υποστήριξη του τηλεσκοπίου από τα μηχανικά μέρη ώστε να μην έχεις δονήσεις και να μπορείς να κάνεις κινήσεις ακριβείας (εστίαση, μικροκίνηση) χωρίς να δονείται σημαντικά όλο το σύστημα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

.Εσύ georgegr εννοείς ότι θα μου κουνιέται συνέχεια όταν θα το ακουμπάω με το παραμικρό και δεν θα μπορώ να παρατηρήσω άνετα;

Ακριβώς φίλε μου! Σου απαντάει και ο Ανδρέας από πάνω σχετικά.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα dobsonian των 6΄΄ θα βοηθούσε;
Μη βάζεις χαμηλούς στόχους. Να στοχεύεις προς τον ουρανό. Ακόμα κι αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι σαφώς καλύτερη επιλογή. Με το dobsonian δεν μπορείς να κάνεις αστροφωτογράφηση αλλά ούτε με την EQ2 μπορείς έτσι κι αλλιώς. Όταν έθρει η ώρα να ασχοληθείς με αυτήν θα πάρεις καλύτερο τηλεσκόπιο και βάση.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To dobson 6 ειναι το καλητερο φθηνο που μπορει να παρει ενας καινουργιος!Σταθεροτατη στηριξη,εξερετικος σωληνας,οι 6 ιντσες και πανω ειναι η σωστη διαμετρος για παρατηρηση!Κατω απο 6 χανεις συμαντικα σε φωτοσυλεκτικοτητα, δεν θα το χαρεις οπως στις 6+.

Τις EQ1 ΕQ2 και εγω δεν τις εκτιμω!Ασταθεις,μεχρη να τις μαθεις θα εκνευριστεις πιθανοτατα,περισοτερο χρονο για στησιμο-ευθηγραμιση, αλλα δεν προσφερουν και κατι καλο για μελλοντικη αναβαθμηση,δεν περνουν goto,μονο μοτερ,εχεις και περιορησμους στο βαρος που σηκωνουν.

Το 6αρη ομως ειναι σεβαστοτατο με σταθερη και πανευκολη στηριξη!Αργοτερα οταν αποκτισεις γνωσεις και εμπειρια μπορεις να το ανεβασεις σε σοβαρη ισημερινη και να ασχολιθεις και με αλλες πτυχες της αστρονομιας!

Ενα συμειο ακομα θα σταθω και ειναι πολυ συμαντικο για να κανεις ακομα πιο ευκολα την παρατηρηση σου,ειναι να παρεις οποσδηποτε ενα red dot ερευνιτη εστω και τον φθηνο!

Οποτε συνοπτικα σου λεω... Dobson 6'' + red dot ερευνιτη και θα μας θημηθεις....

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να σου πω και τον αντίλογο, γιατί πρέπει κάποιος να εξισσοροπεί τους Dobsonάκηδες!

Εγώ θεωρώ την ισημερινή βάση εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο και επίσης μεγάλη βοήθεια στην παρατήρηση.

Εντάξει, η EQ2 είναι λίγο της πλάκας. Δεν είναι όμως εντελώς άχρηστη και θα σε μάθει όλα τα βασικά. Όπου "βασικά" είναι π.χ. πως λειτουργούν οι ουράνιες συντεταγμένες. Η πολική ευθυγράμμιση δεν είναι απαραίτητη για απλή παρατήρηση - απλά χονδρικά το στήνεις προς τον βορρά και είσαι ΟΚ, δε χάνεις χρόνο. Σημαντικότερο για εμένα είναι ότι βάζεις κάτω ένα sky atlas και βλέπεις για να πας στο τάδε αντικείμενο που δεν έχεις δει, θα ξεκινήσεις από το φωτεινό αστέρι, θα ανέβεις στον τάδε άξονα να βρεις κάποιο άλλο αστέρι, μετά θα κινηθείς στον άλλο άξονα κλπ. Είχε πολύ πλάκα ένα βράδυ σε μια συγκέντρωση σε ένα αστεροσκοπείο εντός πόλης (πολύ λίγα αστέρια ορατά), βγάλανε έξω ένα 16άρι dob και ένα 8άρι με ισημερινή, αλλά ανακαλύψανε πως τα RDF είχαν μείνει ανοικτά και είχε τελειώσει η μπαταρία. Ε, όλο το βράδι μόνο πλανήτες καταφέρανε να δούνε με το dob (ε και ένα M45), όποτε έβρισκα κάτι με το 8άρι, προσπαθούσαν να βρουν το ίδιο με το Dob εις μάτην. Προφανώς σε πιο σκοτεινό ουρανό ή με λειτουργικό RDF δεν υπάρχει αυτό το θέμα, αλλά ήδη η βάση είναι μεγάλη βοήθεια - κοίταζα στο χάρτη κάτι και με βήματα το έβρισκα χωρίς να το βλέπω ούτε με το μάτι ούτε με τον ανιχνευτή.

Επίσης, αν θες να δείχνεις σε άλλους το Dob είναι πρόβλημα αφού εκτός από το ότι δεν ακολουθεί, είναι επιρρεπές στο να μετακινηθεί από τον στόχο σε κάποιον που δεν ξέρει και ψηλαφίζει για να βρει τον προσοφθάλμιο ή να εστιάσει. Παλιά με το χειροκίνητο TAL, είχα γίνει εξπέρ στο tracking πλανητών σε μεγάλη μεγένθυνση. Καθόμουν δίπλα στο τηλεσκόπιο και έδινα στροφούλες με ρυθμό στο slow motion χειριστήριο καθώς έβλεπε ο ένας μετά τον άλλον ο κόσμος :)

Χμμ, τί άλλο. Ααα, ενώ δε μπορείς να κάνεις φωτογράφηση από το τηλεσκόπιο, μπορείς να βάλεις μια DSLR με τον ευρυγώνιο φακό της είτε πάνω στο τηλεσκόπιο, είτε (ακόμα καλύτερα για την EQ2) στον άξονα των βαρών και εσύ να ακολουθείς ένα αστέρι με τα χειριστήρια αργής κίνησης ενώ η μηχανή τραβάει. Μπορείς να κάνεις εκθέσεις αρκετών λεπτών έτσι.

Ναι, είμαι fan της ισημερινής. Ναι δεν είναι για όλους, όμως ούτε τα dob είναι για όλους - πρέπει να βρεις εσύ τι είσαι. Αν ακούς π.χ. για ουράνιες συντεταγμένες και τρέχεις, μπορεί όντως να μη σου προσφέρει κάτι παραπάνω από μια βάση που απλά τη σπρώχνεις και σημαδεύεις με το χέρι.

Επίσης τα παρουσίασα μονόπλευρα απλά επειδή ήταν ο αντίλογος, τα περί dob έχουν ειπωθεί. Όμως επιτρέψτε μου να πω πως δε νομίζω ένα 6" dob να έχει τόσο πλεονέκτημα σε σχέση με ένα 5.1" newt. Να μου λέγατε 8" dob να θυσιάσω κάποιες από τις ευκολίες της ισημερινής για τη διαφορά μεγέθους. Ναι, λέμε 6" προτείνονται χoνδρικώς ως minimum για να απολαμβάνεις DSOs. Αλλά μερικοί δεν καταλαβαίνουν πως αυτό δεν είναι κάποιο "ξαφνικό" όριο και το 5.1" παραμένει κοντά στο 6" και μάλιστα μεγαλύτερη διαφορά θα δει κάποιος πιθανότατα πηγαίνοντας από τις 6" στις 8".

Τέλος, επειδή η EQ2 όντως είναι ελαφριά, ίσως να υπάρχει λόγος κάποιος να μαζέψει περισσότερο για να πάρει το 130P με αυτή τη βάση, αφού θα είναι κοντύτερο και θα έχει λιγότερη ταλάντωση (και μάλιστα καλύτερο κάτοπτρο).

Προφανώς αν κάποιος με ρωτήσει για τηλεσκόπιο κάτω από 100 Ευρώ ή πάνω από 10 ίντσες θα του πω dob, αλλά ανάμεσα πρέπει να τα ζυγίσεις τα πράγματα, δεν είναι έτσι απλά άντε πάρε dob για όλα! ;)

( Σε σημείο υπερβολής έτσι; Έχω δει να ρωτάει ο άλλος να πάρω π.χ. το τάδε NexStar ή το δείνα Skymax και να του απαντάει κάποιος αυτά δεν είναι τηλεσκόπια, πάρε ένα 8" dobsonian :D )

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάτι τέτοιο είναι ακόμα καλύτερο και ακόμα φθηνότερο

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=21583

 

Και κάτι ακόμα. Η ισημερινή και μάλιστα του επιπέδου EQ1 και EQ2 δεν παρέχει καμιά ευκολία, παρά μόνο κάποιες δυνατότητες. Δες αν τις χρειάζεσαι, γιατί θα τις πληρώσεις με κόπο.....

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για μένα το μειονέκτημα της dobson, και γι' αυτό απέφυγα αυτή την επιλογή, είναι ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει την τροχιά του αστρικού αντικειμένου σε σχέση με την ισημερινή. Διαφέρουν σε λεπτομέρειες για μένα αυτά τα δύο οπότε δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αυτό είναι καλό ενώ το άλλο όχι..! Σαφώς αν διέθετε περισσότερα χρήματα δεν θα του έλεγα να πάρει το eq2.. Αλλά κάποιο άλλο με σαφώς καλύτερη στήριξη..!

 

Τον μπερδέψαμε τον άνθρωπο! Αυτο που θα σου πρότεινα, είναι να έρθεις πρώτα σε επαφή με αστροπαρατηρητές, είτε σε εξόρμηση είτε σε αστροβραδιές, για να έχεις μια γενική και καλύτερη εικόνα...! Και θα καταλάβεις πιστεύω ποιο θα σε βολέψει!

 

Υ.Γ.: Πάντως όπως είπα και θα συμφωνήσω με τους παραπάνω, η eq2 θα σε παιδέψει στην αρχή αρκετά, μέχρι να μάθεις να την χρησιμοποιείς! Αυτό είναι σίγουρο..Και εμένα με παίδεψε αλλά τώρα δεν έχω κανένα πρόβλημα..!Αλλά τονίζω είναι προσωπική μου εμπειρία, δεν θέλω να σε επηρεάσω σε αυτό..!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε ecuator,συμφωνω με ολλα οσα λες δεν εχεις κανενα αδικο.

Απλος να μην παρεξηγιθω για dobsonakias, αυτο το διαστημα δεν εχω dobson αλλα παντα εκτιμω την απολεια του!Παντα θελω ενα dob στον εξοπλησμο μου!Περασαν 15 τηλεσκοπια και 8 βασεις απο τα χερια μου,ενας λογος ηταν αυτο για να μπορω να εχω αποψη σωστη για να συμβουλευω τον κοσμο να μην κανει λαθος αγορες οστε να παρει οτι του χρειαζεται για τη δουλεια που το θελει.Ειμαι θερμοτατης αποψεος οτι ενα τηλ.δεν ειναι αρκετο για ολλα.Οταν καποιος δεν εκφραζει θελιση για φωτογραφιση δεν μπορω να προτεινω ισημερινη,παρολο που την εκτημω οσο το dobson!To καθενα ειναι χρεισημο και αριστο στον τομεα του.Ναι μια EQ2 ειναι καλη για φωτογραφιση ευρους πεδιου αλλα με μοτερ,θελει ομως dslr και ανεβαζει το κοστος αν καποιος δεν το εχει ιδη.Ο φιλος μας οπως καταλαβενω ξεκιναει απο την αρχη οποτε πρεπει να παρει οτι καλητερο μπορει σε αποδοση τιμης-κοστους για να τον κρατισει ο χωρος και να νιπτει τας χειρας του απο ικανοποιηση!

Οι 5 ιντσες με τις 6 εχουν διαφορα στα σφαιρωτα σμηνη,στις 5 χανεις πολλα αστερια,κατα τα αλλα δεν εχουν σοβαρη διαφορα.

Αν ο φιλος μας εκφρασει οτι θελει φωτογραφιση θα προταθουν διαφορετικες αποψεις...

Για αρχη και παρατηριση το dobson ειναι η καλητερη επιλογη,κραταω την θεση μου σταθερα εδω,οπως και καλη επιλογη για να ανεβει σε πιο σοβαρη ισημερινη αργοτερα!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι με τα dobs θα είναι δύσκολα να παρατηρήσω την τροχιά του σώματος που παρατηρώ ενώ με την eq2 θα είναι πιο ασταθές;;Να ξαναπώ θέλω ένα τηλεσκόπιο πρώτα απ΄όλα που να είναι portable που λένε.Μετά το διαθέσιμο ποσό που μπορώ να δώσω είναι 330 ευρώ.Δεν θα το χρησιμοποιήσω μόνο για να δω πλανήτες αλλά και όσο το δυνατόν βαθύ ουρανό.Τέλος δεν θα χρησιμοποιήσω αστροφωτογράφηση.

 

Συγχωρέστε με που τα ξαναλέω και ξέρω πως αυτό εγώ θα το κρίνω για το πιο τηλεσκόπιο θα αγοράσω απλά θέλω τις συμβουλές σας.Δεν κατάφερα να πειστώ διότι εκεί που με έπειθε ο ένας συνέχεια ερχόταν και ο αντίλογος.

 

Σημείωση:Στο dob θα την έχει την βάση ή θα πρέπει να την αγοράσω ξεχωριστά;Αν ναι αν είναι πάνω από 50 ευρώ το βλέπω δύσκολο το πράγμα.

Μη βάζεις χαμηλούς στόχους. Να στοχεύεις προς τον ουρανό. Ακόμα κι αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ ξεκίνησα με την ΕQ2 και με το νευτώνειο 114/900 της SW. Θεωρώ ότι οριακά είναι αποδεχτή με το παραπάνω τηλεσκόπιο. Νομίζω ότι με το 130/900 θα ζορίζεται περισσότερο. Τέλος με το ED80 τα πάει τέλεια! Τεράστια διαφορά από το 114/900!!! Το αγαπημένο μου γρήγορο σετ απ.

Βλέπουμε λοιπόν εδώ ότι κάποιου είδους απληστίας του μεγαλύτερου, εκ μέρους της SW, κάνει τα πράγματα από οριακά που ήταν με το 114/900 σε μη αποδεκτά με το 130/900. Θα σου πρότεινα λοιπόν πριν, να ρήξεις και μία ματιά στο Breeser GALAXIA που είναι 114/900 και έχει 290 ευρώ. Ναι μπορεί να είναι 16 ολόκληρα χιλιοστά μικρότερο σε διάμετρο και να έχει τα ίδια λεφτά, αλλά είναι πολύ πιο τίμιο σαν σετ απ. Τέλος ένα ακόμα προτέρημα που έχει αυτό που σου προτείνω (το είχε και τις SW όσο έβγαινε στην αγορά), είναι ότι δεν θέλουν ποτέ ευθυγράμμιση τα κάτοπτρα τους. Το δικό μου της SW θέλησε μόνο όταν μετά από δύο χρόνια το έλυσα, και ένας φίλος που έχει το παραπάνω Breeser, και τώρα είναι το τρίτο καλοκαίρι. Το έλεγξα και είναι άψογο! Αυτό γίνεται διότι το δευτερεύον δεν συγκρατείτε επάνω σε τσέρκια όπως τα περισσότερα τηλεσκόπια, αλλά πάνω σε ένα χυτό σταυρό από αλουμίνιο. Τα δε στηρίγματα του πρωτεύοντος είναι ακριβώς τα ίδια με το 8ιντσο! Είναι ένα πολεμικό τηλεσκόπιο. Το τέλειο σαν σύλληψη για να ξεκινήσει κάποιος και παράλληλα το οριακά μεγάλο γι’ αυτήν την στήριξη.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπως βλεπεις ο καθε ενας εχει τα δικα του γουστα,αυτο σημαινει οτι δεν υπαρχει το αντικειμενικα καλυτερο αλλα το τι προτιμα ο καθενας.Τι να κανουμε ετσι ειναι αλλος το θελει με τζατζικι αλλος με κρεμμυδι :D.Λοιπον κοιτα ο κανονας ειναι οσο πιο πολλες ιντσες μπορεις στα λεφτα που μπορεις,τωρα για ισημερινη η dob πιο καλα θα ηταν να πας σε ενα μαγαζι να τα δεις απο κοντα και να δεις και πως δουλευουν για να παρεις μια εικονα του τι σημαινει ακολουθω με μικρομετρικες κινησεις και τι χειροκινητα.Παντως η eq2 δεν ειναι εντελως αχρηστη....σηκωνει πολυ πιο πολυ βαρος απ'οτι νομιζετε.....πιστεψτε με....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

η καλύτερη λύση για τον φίλο μας πιστεύω είναι να δει από κοντά στο πλανητάριο ενα dobson και ενα ισημερινό για να δει τι θα τον βολεύει, επίσης αν δεν υπάρξει άμμεση αγορά μεσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να ανέβει στην εξορμηση να δει και να μιλήσει και με άλλα παιδιά του χώρου αλλα΄και να δει μεσα απο τηλεσκόπια ώστε να δει τι του αρέσει. αν μένει και αθηνα μπορει να κανονίσει και μια επίσκεψη στον κιθαιρώνα (αλήθεια γίνονατι ακομα εξορμήσεις στον κιθαιρώνα?)

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βλέπουμε λοιπόν εδώ ότι κάποιου είδους απληστίας του μεγαλύτερου, εκ μέρους της SW, κάνει τα πράγματα από οριακά που ήταν με το 114/900 σε μη αποδεκτά με το 130/900. Θα σου πρότεινα λοιπόν πριν, να ρήξεις και μία ματιά στο Breeser GALAXIA που είναι 114/900 και έχει 290 ευρώ.

 

Θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω πως το Bresser Galaxia 114 είναι υπερβολικά ακριβό γι' αυτά που προσφέρει (114mm διάμετρος και σφαιρικό κάτοπτρο). Το Skywatcher 130p/650 που αντιπρότεινα (σε σχέση με το "απλό" 130/900) είναι φθηνότερο από το Bresser, έχει και παραβολικό κάτοπτρο και είναι αρκετά κοντύτερο, γεγονός που βοηθάει τις ταλαντώσεις σε μικρές βάσεις. Και σε βάρος έχουν μικρή διαφορά - 3.3kg με 3.7kg. Και τέλος υπολοίπεται μόλις 0.9 ίντσα από τα 6άρια dob που μας λένε, ενώ με το 114 πέφτουμε πιό μακριά στις 4.5" :D

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι με τα dobs θα είναι δύσκολα να παρατηρήσω την τροχιά του σώματος που παρατηρώ ενώ με την eq2 θα είναι πιο ασταθές;;Να ξαναπώ θέλω ένα τηλεσκόπιο πρώτα απ΄όλα που να είναι portable που λένε.Μετά το διαθέσιμο ποσό που μπορώ να δώσω είναι 330 ευρώ.Δεν θα το χρησιμοποιήσω μόνο για να δω πλανήτες αλλά και όσο το δυνατόν βαθύ ουρανό.Τέλος δεν θα χρησιμοποιήσω αστροφωτογράφηση.

 

Συγχωρέστε με που τα ξαναλέω και ξέρω πως αυτό εγώ θα το κρίνω για το πιο τηλεσκόπιο θα αγοράσω απλά θέλω τις συμβουλές σας.Δεν κατάφερα να πειστώ διότι εκεί που με έπειθε ο ένας συνέχεια ερχόταν και ο αντίλογος.

 

Σημείωση:Στο dob θα την έχει την βάση ή θα πρέπει να την αγοράσω ξεχωριστά;Αν ναι αν είναι πάνω από 50 ευρώ το βλέπω δύσκολο το πράγμα.

 

 

Λοιπόν παιδιά σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια που έθεσα πιο από αυτά μου προτείνεται;

 

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=697

http://www.planitario.gr/dobsonian-6.html

http://www.planitario.gr/130-900-eq2.html

 

Μήπως κάποιο άλλο;Βέβαια θα πάω όποτε μπορέσω να δω και τις βάσεις

Μη βάζεις χαμηλούς στόχους. Να στοχεύεις προς τον ουρανό. Ακόμα κι αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν παιδιά σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια που έθεσα πιο από αυτά μου προτείνεται;

 

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=697

 

Αυτό ξέχνα το. Δεν είναι κανονικό Νευτώνιο, αλλά Jones-Bird με σφαιρικό κάτοπτρο f5 και ενσωματωμένο barlow.

 

 

Αν αποφασίσεις dobsonian, αυτό είναι μια λογική επιλογή.

 

 

Έχεις ιδιαίτερο κόλλημα με τα Ελληνικά καταστήματα; Αν όχι μπορείς να αγοράσεις με λιγότερα χρήματα το καλύτερο 130p/650 είτε από Αγγλία (252 Ευρώ με μεταφορικά) είτε από Γερμανία (259 Ευρώ με μεταφορικά).

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για ecuador

Αυτό που λες για το μήκος έχεις απόλυτο δίκιο. Το ED 80 δεν είναι πιο ελαφρύ από το 114/900. Είναι όμως πιο κοντό, και η EQ2 μετατρέπεται σε EQ3. Τώρα το 114/900 δεν ξέρω αν έχει σφαιρικό κάτοπτρο. Αυτό που ξέρω είναι ότι έχει θαυμάσια εικόνα. Πολύ καλύτερη από το 200/1000 που εδώ ξέρω ότι το κάτοπτρο είναι παραβολικό. (Το τόνισαν όταν μου το πουλήσανε). Με αυτό θέλω να πω ότι είτε έχει σφαιρικό κάτοπτρο είτε όχι, κάποιος θα δει μέσα από αυτό πολύ καλής ποιότητας εικόνες και δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Άν όμως βρει κάτι πιο φτηνό και κυρίως πιο κοντό και μαζεμένο γι΄ αυτή την στήριξη, δε το συζητάω να το προτιμήσει.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου ecuador αν πάρω το dob των 6'' από το πλανητάριο θα έχει μαζί και τη βάση σωστα;
Μη βάζεις χαμηλούς στόχους. Να στοχεύεις προς τον ουρανό. Ακόμα κι αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν λέμε τηλεσκόπιο ισημερινό, υψοαζιμουθιακό, dobsonian κλπ μιλάμε για μαζί με την βάση του. Αλλιώς είναι απλά οπτικός σωλήνας. Συνεπώς ναι το dobsonian δίνεται μαζί με την βάση του πάντα αλλιώς απλά δεν θα ήταν dobsonian αλλά ένας οπτικός σωλήνας. Ό,τι και να σου λένε ΜΗΝ πάρεις ισημερινή βάση EQ2 είναι πεταμένα λεφτά. Ισημερινή βάση τουλάχιστον EQ3-2 ή αντίστοιχη.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπως ειπες,αφου δεν θελεις φωτοφραφιση δεν εχει νοημα να παρεις ισημερινη!Dobson ειναι η στηριξη και το skywatcher 6 dobson ειναι 6 ιντσο νευτωνιο σε βαση dobson το οποιο ειναι υψοαζημουθιακο χειροκινητο.Εχει 2 χερουλακια βηδες που το κρατανε πανω στη βαση και ο σωληνας αποσπατε.Οποτε το μεταφερεις παντα σε 2 κοματια βαση χωρια σωληνας χωρια.Οποτε ο σωληνας ειναι ευκαιρος να τον βαλεις και σε ισημερινη με 2 δακτυλιδια μονο.

Μονο τα νευτωνια μπαινουν σε dobson βασεις λογο του σχεδιασμου,αν βαλεις διοπτρικο θα βλεπεις απο εκει που βοσκανε τα προβατα :lol:

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης