Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
:mrgreen:Σπερα...είναι κανείς που έχει φτιάξει μόνος του τηλεσκόπιο?...Ψήνομαι να προσπαθήσω .....Αξίζει??Είναι δύσκολο?Έχω δει ένα βίντεο στο youtube και φαίνεται αρκετά εύκολο..Ευχαριστωωωω \:D/
Shooow me what you got :shock: :shock:
Δημοσιεύτηκε
Από οικονομική άποψη για μικρά μεσαία μεγέθη όχι. Για μεγάλα ίσως αλλά πρέπει να έχεις κατασκευάσει αρκετά μικρά κάτοπτρα πρώτα. Μόνος ουσιαστικός λόγος αν θέλεις να το δοκιμάσεις είναι η χαρά της κατασκευής. Έχω φτιάξει dobsonian 8" αλλά αγόρασα κάτοπτρα, βάσεις τους και εστιαστή. Κάτοπτρο αποπειράθηκα να λειάνω αλλά καταστράφηκε από ατύχημα πριν το ολοκληρώσω και δεν το ξαναδοκίμασα.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Αν θέλεις να φτιάξεις κάτι απλό, είναι σχετικά εύκολο αλλά θα σου κοστίσει παραπάνω από το να το αγοράσεις έτοιμο όπως λέει και ο Γιώργος. Η ικανοποίηση ωστόσο είναι που σε ανταμείβει κάθε φορά που θα κάνεις παρατήρηση. Σίγουρα δεν αρκεί ένα βίντεο στο youtube. Πρέπει να εμβαθύνεις λίγο παραπάνω. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο site που σε καθοδηγεί βήμα-βήμα.

 

Ρίξε μια ματιά εδώ: https://stellafane.org/

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Βασίλη, έχοντας και εγώ από την πλευρά μου την εμπειρία της κατασκευής ενός 10ιντσου

Dobsonian και ενός 12ιντσου που κοντεύω να ολοκληρώσω, θα σου πρότεινα καταρχάς να '' ξεψαχνήσεις '' το διαδίκτυο για κατασκευές κατοπτρικών τηλεσκοπίων, θα βρεις ουκ ολίγες αξιόλογες που θα σου δώσουν πάρα πολλές ιδέες αν τελικά το αποφασίσεις. Οι απαιτήσεις σε κόπο, χρόνο και χρήμα είναι σχετικές. Θεωρώ, προσωπικά, ότι μια τέτοιου είδους κατασκευή έχει νόημα για πρωτεύον κάτοπτρο 8 ιντσών τουλάχιστον. Άλλη μια βασική προϋπόθεση είναι να έχεις κατανοήσει πλήρως την λειτουργία ενός

κατοπτρικού τηλεσκοπίου και πώς οι διάφορες έννοιες που εμπλέκονται σε αυτήν αλληλοεπηρεάζονται (πχ. εστιακή απόσταση και λόγος, διάμετρος πρωτεύοντος και δευτερεύοντος, κεντρική παρεμπόδιση δευτερεύοντος, εστιακό σημείο τηλεσκοπίου κλπ. ).

 

Ποιό είναι το κέρδος? Προφανώς η χαρά και η ικανοποίηση της δημιουργίας αλλά και της εμβάθυνσης της γνώσης σου πάνω στα τηλεσκόπια αυτού του τύπου, αλλά και η δυνατότητα να βελτιώσεις και να προσαρμόσεις το τηλεσκόπιο σου στις δικές σου ανάγκες, συγκρινόμενο με ένα αντίστοιχο μαζικής παραγωγής που συνήθως συνοδεύεται και από κάποιες τεχνικές ατέλειες.

 

Για το κόστος μπορώ να πώ ότι είναι άρκετο εφόσον δεν διαθέτεις ήδη κάποιο τηλεσκόπιο που θα μπορούσες ουσιαστικά να επανακατασκευάσεις και περιλαμβάνει την αγορά τουλάχιστον κατόπτρων και ενός εστιαστή.

 

Πέρα από τη σελίδα, που σου πρότεινε ο φίλος ο Δημήτρης, θα σου έλεγα να μελετήσεις και την ακόλουθη, με την οποία μπορείς να θέσεις τις σχεδιαστικές παραμέτρους και να μελετήσεις την απόδοση

ενός υπό κατασκευή τηλεσκοπίου. Επιπρόσθετα σου έχει και παραδείγματα επιτυχημένων και αποτυχημένων σχεδίων, για να καταλάβεις τι πρέπει να προσέξεις.

 

https://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html

 

Εν κατακλείδι, προσωπικά θεωρώ 100% άξιο να ασχοληθεί κανείς και κυρίως για τηλεσκόπια μεγάλης διαμέτρου (άνω των 10 ιντσών), και νομίζω ότι και το κόστος είναι σαφώς μικρότερο από την αγορά ενός αντίστοιχου άλλου τύπου (πχ. Schmidt-Cassegrain). Με απαραίτητη προϋπόθεση ότι είσαι fan της χειροκίνητης, κατα κανόνα, στόχευσης :) .

Δημοσιεύτηκε
Φαινεται θελει πολυ δουλεια.....λειτουργουν σωστα αυτα που κατασκευασατε?Φαινεται ξοδεψατε πολυ χρονο και χρημα....
Τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια που είδες είναι τύπου truss για να μπορούν να μεταφέρονται εύκολα. Από 12 ίντσες και πάνω ο σχεδιασμός αυτός είναι μονόδρομος γιατί ο μονοκόμματος σωλήνας είναι τέρας σε αυτά τα μεγέθη.

Ο σχεδιασμός truss είναι πιο απαιτητικός και από σχεδιαστικής αλλά και από κατασκευαστικής μεριάς. Φτιάχνοντας όμως κλειστού σωλήνα κλασσικό dob 8 ιντσών είναι πολύ πιο εύκολο και συνάμα διασκεδαστικό. Εγώ θα σε παρότρυνα να ασχοληθείς μόνο και μόνο για την εμπειρία. Μπορείς να πειραμματιστείς και να κάνεις ένα προσχέδιο χωρίς να αγοράσεις τα οπτικά φτιάχνοντας ξύλινα ομοιώματα για τα κάτοπτρα. Αν δεις ότι πάει καλά, παραγγέλνεις στο τέλος τα οπτικά και τα τοποθετείς. Έτσι δεν θα σου μείνουν αμανάτι να οπτικά σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την κατασκευή.

Δημοσιεύτηκε

irapan ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου θα προσπαθισω να μπω στο ''παιχνιδι'' :) εχω αρκετο ελευθερο χρονο τωρα το καλοκαιρι και θελω καπου να τον σπαταλισω xD .....

Φιλε Μανουσο εχω ήδη ενα τηλεσκοπιο με 3-4 φακους .... οποτε μπορω να βαλω εναν σε αυτο που σκοπευω να κατασκευασω.....και θα δω τι αλλο ακομα μπορω να προσθεσω χωρις να αγορασω αυτο πιστευω θα μειωσει το κοστος....

Shooow me what you got :shock: :shock:
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Βασίλη...νομίζω έχεις μπερδευτεί λιγάκι. Άλλο το πρωτεύον κάτοπτρο και άλλο οι προσοφθάλμιοι φακοί. Το πρωτεύον είναι στον πάτο του σωλήνα και αποτελεί την '' καρδιά '' της λειτουργίας του και χαρακτηρίζεται από την διάμετρό του ( πχ. 8 ιντσών ή 200 mm). Αυτό καταρχας σε ενδιαφέρει για την κατασκευή. Τι τηλεσκόπιο έχεις στην κατοχή σου ? Για να καταλάβουμε ποια είδους κατασκευή θα σε συνέφερε να κάνεις (κλειστού ή ανοικτού σωλήνα).

 

Για αυτό όπως σε συμβούλεψα νωρίτερα, πριν από οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να μελετήσεις τον τρόπο λειτουργίας ενός κατοπτρικού τηλεσκοπίου είτε στο διαδίκτυο είτε από κάποιο εισαγωγικό στην ερασιτεχνική αστρονομία βιβλίο ( το Backyard Astronomer's Guide πχ.)

Δημοσιεύτηκε
Θελω λιγο χρονο να τα ψαξω αυτα...αρχικα απλα ηθελα να παρω συμβουλες για το αν αξιζει και αν θελει πολυ κοπο....τωρα για αυτα που λες θελω λιγο να τα μελετησω....αν εχω απορια θα κανω post!!Ευχαριστώ πάντως :D :D
Shooow me what you got :shock: :shock:
Δημοσιεύτηκε

Αν σου αρέσουν τα βιβλία και θες να "εντρυφήσεις", υπάρχει ολόκληρη σειρά βιβλίων από τον οίκο Wilmann-Bell.

 

http://www.willbell.com/tm/index.htm

 

Προσωπικά πιστεύω πως θα βοηθήσει το διάβασμα ώστε να καταλάβεις και τι τηλεσκόπιο θες να φτιάξεις!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
http://www.willbell.com/tm/tm2.htm αυτο βεβαια μου αρεσει οπως το περιγραφει....θελω ταυτοχρονα να εξασκησω τα Αγγλικα μου...αλλα ειναι ήδη δυσκολο να κατασκευασω το πρωτο μου τηλεσκοποιο δεν θελω να δυσκολευτω και στην μεταφραση :/
Shooow me what you got :shock: :shock:
Δημοσιεύτηκε
Η ελληνική βιβλιογραφία για κατασκευή τηλεσκοπίων είναι ανύπαρκτη και θα συνεχίσει να είναι έτσι. Δεν μπορεί να είναι κερδοφόρο στην ελληνική αγορά ένα βιβλίο με τόσο περιορισμένο ακροατήριο. Τελικώς τι αποφάσισες βρε Βασίλη; Μια ρωτάς πως να φτιάξεις τηλεσκόπια την αλλη πως να βγάλεις φωτογραφίες την άλλη τι να αγοράσεις... Καταστάλαξε κάπου :cheesy:
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Το βιβλίο που σε ενδιαφέρει είναι καλό και σε βοηθάει να ξεκινήσεις βήμα βήμα. Ξεκινάει με τις βασικές αρχές λειτουργίας του νευτώνειου τηλεσκοπίου και μετά σε καθοδηγεί στην κατασκευή. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι στην πράξη δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα. Εξαρτάται από τα εργαλεία που διαθέτεις, την εμπειρία σου σε κατασκευές, τον ελεύθερο χρόνο σου κτλ. Αν έχεις έτοιμο το σχέδιο και έχουν οριστεί οι προδιαγραφές και έχεις και τα κατάλληλα εργαλεία θα έλεγα ότι δεν είναι δύσκολο ειδικά αν πρόκειται να φτιάξεις κάτι σε 6-8 ή 10 ίντσες διάμετρο. Αν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο και δεν έχουν οριστεί καθόλου οι προδιαγραφές, τότε πρέπει να το μελετήσεις λιγάκι. Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά γιατί σου παρέχει έτοιμα τα σχέδια και όλες τις οδηγίες για συγκεκριμένα τηλεσκόπια οπότε δεν χρειάζεται να το μελετήσεις πολύ (εκτός κι αν θέλεις να φτιάξεις κάτι διαφορετικό από αυτά που σου δίνει το βιβλίο).

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης