Jump to content

Barlow ή Focal Extender


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα,

σερφάροντας στο νετ διάβασα για χρήση focal extenders (powermate, ES) αντί για barlow.

Από ότι κατάλαβα τα extenders δεν αλλάζουν το eye relief του προσοφθάλμιου καθώς και δεν επηρεάζουν το fov σε ευρυγώνιους φακούς (πχ στον ES82 που παραλαμβάνω σήμερα). Διορθώστε με αν κάνω λάθος...

Οπότε ανάμεσα σε Televue x2 Barlow και ES extender (http://agenaastro.com/explore-scientific-2x-focal-extender-barlow-fe02-125.html μια και οι powermates είναι αρκετά ακριβότεροι) τι είναι προτιμότερο?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαβάζοντας γι’ αυτό το θέμα από το πλανητάριο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρόβλημα με το eye relief έχουν οι Barlow όταν αυτοί είναι από 3Χ και πάνω και να συνδυάζονται με προσοφθάλμια μεγάλης εστιακή απόστασης. Πχ 30mm. Μετά 25 mm προσοφθάλμιο, το τηλεσκόπιο σου είναι τόσο φωτεινό που δεν θα αισθανθείς την ανάγκη για προσοφθάλμιο με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση. Αν έχεις δει δε με τον 25άρη όλα ξεθωριάζουν μέσα στην φωταύγεια του ουρανού. Έτσι νομίζω για το F5 τηλεσκόπιο που έχουμε ότι αν θέλουμε κάτι μέχρι τα 2Χ που η διαφορά στον τομέα αυτό είναι πολύ μικρή, τότε το κριτήριο της αγοράς μας θα πρέπει να είναι η οπτική ποιότητα. Το πόσο καλή εικόνα έχουν. Διότι με τον 25άρη φακό δεν παρουσιάζεται κανένα απολύτως βινετάρισμα και οι υπόλοιποι φακοί θα είναι < των 25 mm.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω τον ES Focal Extender x2 1.25" και είναι μία από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει. Δουλεύει άψογα με τον nagler 12T4 καθώς επίσης και με τον Astrotech HG plossl 12.5mm.

 

Καλές παρατηρήσεις.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο ίδιο συμπέρασμα έχω καταλήξει και γώ Γιάννη με αυτά που διάβασα, το θέμα είναι οπτικά τι διαφορά θα έχει ο televue x2 barlow με τον es x2... Η οικονομική διαφορά τους από το agenaastro είναι μηδαμινή. Για τον es λένε ότι είναι συγκρίσιμος με τους powermates.

gregohks, το έχεις συγκρίνει με barlow?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης