Jump to content

Διόρθωση τριγωνικών αστεριών σε ED65 quadruplet Ts/Astrotech


Aggelos Kechagias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βρήκα τυχαία έναν οδηγό για ένα κλασικό πρόβλημα που έχει απασχολήσει αρκετούς χρήστες του μικρού αποχρωματικού ed65 της Ts και Astro-tech. Το πρόβλημα ήταν η παραμόρφωση των αστεριών με τα κλασικά τριγωνικά αστέρια ένα φαινόμενο που συμβαίνει και στα κάτοπτρα από το υπερβολικό σφίξιμο των μηχανικών σημείων συγκράτισης του κατόπτρου.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα διοπτρικά ειδικά όταν για να φτάσουν στα χέρια μας θα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Λογικό λοιπόν από τις κακουχίες του ταξιδιού τα οπτικά να δημιούργησουν διάφορες παραμορφώσεις κατά την φωτογράφιση.

Όσοι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα ίσως σας φανεί χρήσιμο το παρακάτω βίντεο.

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και στα νευτώνεια. Το είδωλο είναι τριγωνικό λόγω αστιγματισμού του κατόπτρου που συμβαίνει όταν πιεστούν πολύ τα 3 σημεία στήριξης. Ιδανικά τα σημεία αυτά δεν πρέπει να ακουμπάνε στο κάτοπτρο. Τώρα στους ριφράκτορες δεν μπορώ να το καταλάβω, υποτίθεται οτι ο φακός πιέζεται περιμετρικά με κάποιο βραχιόλι.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν όμως το δαχτυλίδι σύσφιξης έχει σφουγκαράκια για να μην ακουμπάει απευθείας στο οπτικό στοιχείο και είναι τέρμα καργαρισμένο τότε δημιουργεί το ίδιο φαινόμενο. Επίσης αν ανοίξεις ένα λίγο πιο σοβαρό διοπτρικό θα συναντήσεις τις κλασικές βίδες collimation όπου συμβαίνει και εκεί. Το κακό πλέον με τα διοπτρικά που κυκλοφορούν δεν είναι η αποχρωματικότητα των οπτικών αλλά η ρύθμιση αυτών.

Επίσης το ότι έχουμε διοπτρικό δεν μας βγάζει από το καζάνι του collimation γι'αυτό προσέχετε πως μεταφέρετε τα διοπτρικά σας :?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Tα τριγωνικά αστέρια δεν είναι θέμα των νευτώνειων ή των διοπτρικών. Και τα δύο έχουν συνήθως σημεία που πιέζουν τους φακούς ανά 120 μοίρες στην περιφέρεια.

Για τα dob τα ανέφερε ήδη ο Δημήτρης. Κάποια διοπτρικά έχουν 3 διαχωριστικά (spacers) ανάμεσα στους φακούς. Πιέζοντας αρκετά με το δαχτυλίδι σύσφιξης του φακού την περιφέρεια, δημιουργείται μηχανική παραμόρφωση στην επιφάνειά του, με αποτέλεσμα τα σημειακά αντικείμενα όπως τα αστέρια να χάνουν την σημειακή μορφή τους και να δημιουργείται αστιγματισμός ή να εμφανίζεται σαν κόμη, όπου η περιφέρειά της προεκτείνεται σε τρία σημεία παρουσιάζοντας αστέρια «τριγωνικά».

 

[fullalbumimg]19870[/fullalbumimg]

 

Επίσης οι τρεις βίδες ευθυγράμμισης που αναφέρει πολύ σωστά ο Άγγελος, πιέζουν σε κάποια μοντέλα διοπτρικών μέχρι να πιάσουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ελαφρύ ξέσφιγμα του δακτυλιδιού και υπομονή.

 

Απλώς λόγω σχήματος έχει παρασύρει στο παρελθόν και έχει θεωρηθεί ότι ευθύνονται κυρίως τα 3 κλιπ των κατόπτρων και ότι συμβαίνει μόνο στα νευτώνεια. Στο βιβλίο Astronomy Hacks #36 αναφέρεται ότι αυτό συμβαίνει και στα διοπτρικά.

 

Χωρίς να δημιουργήσω άσκοπους φόβους, ας δώσει μεγάλη προσοχή όποιος θελήσει να ξεσφίξει το δαχτυλίδι αν αυτό είναι γερά σφιγμένο.

Υπάρχει ειδικό εργαλείο, είναι φτηνό καλύτερα να έχουμε όλοι από ένα, χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης